Stranica 30 od 123 PrviPrvi ... 2028293031324080 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1,451 do 1,500 od 6145

Tema: Kako poništiti glasački listić

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

pikula nije besplatno, bar meni nije. mislim da je 15% svaki mjesec, nisam sigurna.
    a ovaj nacin je nacin solidarnosti.
    nije da nam je dobro slazem se, dapace mislim da se puno toga mora popraviti, ali ja bih da i dalje ostane princip solidarnosti i da ja nikad ne iskoristim svoje ulaganje.

alga avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj pikula prvotno napisa Vidi poruku
    Kaj nije veća nepravda da besplatno sve imaju i oni koji voze djecu u vrtić u onom SUVu što se sprdaju u top gearu da je veliki auto za velike snobove i ti i ja i ljudi na socijalnoj pomoći.
    To nas ti sindikalni vođe vlasnici zgrada u centru Zagreba plaše jer će oni ostati bez posla na način na koji ga oni rade.
    Besplatno treba biti za svakog tko ne može platiti, ali ne smije biti besplatno za onog koji skija, kupuje nekretnine i umjetnine, a ne plaća fizikalnu. Taj mora platiti i svoje i kroz porez i donacije i za one koji nemaju.
    Kod nas je šatro besplatno svima, pa masu tog nužnog nema na kraju za nikog. To je nepravda.
    Ma daj Pikula, stvarno? Što to oni koji imaju više imaju besplatno?
    Evo malo matematike:
    doprinos za ZO na plaću ide po stopi od 15%. Što znači da tko ima plaću od 1000 kn plaća 150 kn za zdravstvo a tko plaću od 10000kn plaća 1500 kn. (150 ˂
    1500). S time da taj koji ima nižu plaću plaća porez po stopi od 12% a onaj tko ima višu po stopi od 40%. ( U ovom primjeru je stopa poreza za veću plaću 25%, stopa od 40% ide od 13200 kn na više). I postoji kategorija nezaposlenih koji koriste zdravstvo a ne plaćaju ga. I oni koji su se fiktivno zaposlili na tjedan dana da bi mogli koristiti pravo besplatnog zdravstva nakon isteka tih tjedan dana. A onaj koji ima najveću plaću- njemu se najviše uzima i taj financira i sve ostale kategorije.
    Gdje ti u svemu ovome vidiš ovo što sam u tvom citatu boldala? I što bi sada trebalo? Da onome koji ima više i skija i kupuje nekratnine i plaća već zdravstvo za sebe i sve ostale kategorije mora plaćati zdravstvene usluge? Jer ima Suv-a? Ne razumijem.

alga avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj spajalica prvotno napisa Vidi poruku
    pikula nije besplatno, bar meni nije..
    tebi je, tvom poslodavcu nije. Jer doprinos za ZO se plaća NA plaću, tj. plaća poslodavac. IZ plaće ide mirovinsko (koje ti se vrati, kada si u mirovini). I porez, koji smo svi dužni plaćati.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Besplatno zdravstvo?! Na moje ime u HZZO godisnje sjedne pozamasna svota, i jos moram imati dopunsko i opet doplacujem lijekove i hrpu puta koristim privatnu policu jer docekat ovu drzavnu za bilo sto osim upale grla je lutrija. Zadnje kad sam nesto isla obaviti u bolnicu na lokalnu anesteziju su mi htjeli napraviti bez anestezije, pa sam se pobunila i onda su se kao smilovali i potrosili na mene sugavu ampulu. Ali ajde primili su me stvarno ekspresno. Jednom je netko tu kao opravdanje zasto ima bolju uslugu u Svicarskoj naveo da placa policu xy chf - e pa moju firmu moja polica u hzzo kosta vise. No moja prognoza je da ce i dalje uzimati 15% svima a za jos losiju uslugu odnosno uz jos skuplju doplatu, pa tko prezivi da doplati sretno mu bilo.

alga avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Točno to, Sillyme. A moram još i nadodati da "taj koji ima" iz Pikulinog primjera je i za taj SUV i nekretnine što ima dao 40% državi. A čak i za skijanje.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Pa ovaj je pricao da oni koji manje uplacuju (tzv.siromasni) doplacuju, tj.da ovi sto vise uplacuju da imaju bolju uslugu.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Bas obrnuto.od ovog sto ti pikula govoris.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Mozda konacno u ime stednje ukinu obavezno cijepljenje :D

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj meda prvotno napisa Vidi poruku
    Mozda konacno u ime stednje ukinu obavezno cijepljenje :D
    Ne pratis gradivo. Neka su vec ispala iz kalendara .

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Kanadski model pretezno useljenicke zemlje na ex-socijalisticku zemlju Eu s ni 50% radno aktivnog stanovnistva... Ma naravno, to je sigurno najbolji "fit" za nas. Kad biramo kanadjanina za premijera. Ups, zaboravila sam - nitko (osim magriz) nije za njega cuo do pred tjedan dana No sretno nam bilo iducih cetiri godine.
    Posljednje uređivanje od sillyme : 30.12.2015. at 20:43

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Iskreno radije ću platiti ako to znači da ću imati gdje i kako zaraditi nego živjeti ko američki indijanac u rezervatu u kojem ima osiguran egzistencijalni minimum, ali se mora slikati s turistima ko lički medvjed.
    Nek ja zaradim pa ću i platiti. Da je nezaposlenost 7% i prosječna plaća 2000€ ma zaljepim magistri na čelo iznos za sumamed.
    A u kojoj se to zemlji plaćaju hitni zahvati i nužna terapija?
    magistra nije kafanska pjevačica da joj lijepiš novac na čelo
    a da dođeš do tog sumameda ti ćeš prvo morati platiti 200-400 k pregled, 50 k laboratorij
    ako je to tvoj izbor
    moj nije

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj Zuska prvotno napisa Vidi poruku
    Možeš li, molim te, malo pojasniti ovu izjavu jer zvuči prilično opće.

Što znači vjekovno? Stoljeće, dva, tri, pet?
    Što znači hrvatski narod? Tko po tebi čini hrvatski narod prije polovice 19. stoljeća?
    Kako se manifestiraju te vjekovne težnje, nabroji barem nekoliko događaja koji će pokazati da su to bile težnje, k tome vjekovne?
    Kako objašnjavaš Stjepana Radića koji je imao neke druge težnje i ideje? Ili biskupa Strossmayera?
    Kako to da se taj hrvatski narod čija je, kažeš, vjekovna težnja utjelovljenja u NDH, odrekao dijela svog nacionalnog korpusa u Dalmaciji i Istri, a s obzirom na Rimske ugovore koje je NDH potpisala s Kraljevinom Italijom? Samo su neki imali vjekovnu težnju, a drugi nisu? Ili, samo je jedan dio imao pravo na nju, a drugi nije? Ili...? Ne kužim.

Kao što znamo, Hrvati su tu već od stoljeća sedmog. A već prve hrvatske oblasti se spominju krajem 8. stoljeća.
    Za vrijeme hrvatskih knježevina, kralj Tomislav uspijeva sjediniti Posavsku i Primorsku Hrvatsku. To su bila vremena nezavisne hrvatske države.

Poslije Dmitra Zvonimira (1089) punih 9 stoljeća Hrvati nisu imali više nezavisnosti i svoje države,ali nikad nisu izgubili svoju državotvornost. Bili su u raznim savezim, od Personalne unije sa Ugarskom, potom se zajedno s Ugarskom okrenula Habsburškoj monarhiji jer je Hrvatska bila u škripcu između mletačke i osmanske agresije.
    Nakon što su se uspjeli riješiti Osmanske agresije, morali su se boriti protiv apsolutizma,centralizacije i germanizacije cara Josipa II, sina Marije Terezije. Nijemci su tlačili i Hrvate i Ugare (Mađare), a Mađari još dodatno Hrvate.
    I tako sve do sloma Austrougarske monarhije 1918. godine.
    Poslije hrvatskog narodnog preporoda 1848 u Hrvatskoj su nastale političke stranke od kojih je najjača bila Narodna stranka pod vodstvom biskupa J.J. Strossmayear i jača južnoslavenska ideja, o okupljanju svih Južnih Slavena . Tu je i Stranka prava (Starčević) koja želi samostalnu hrvatsku državu. Austrougarska se nakon 1918 raspada na brojne države sastavnice.
    29.10.1918. hrvatski Sabor prihvaća utemeljenje prijelazne Države Srba, Hrvata i Slovenaca. Vodstvo Drzave SHS1.12.1918. proglašava u Beogradu Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca (SHS). Italija kao jedna od sila pobjednica uzima Hrvatima Istru, Rijeku, Zadar i otoke (Cres, Losinj, Lastovo i dr.). To je bila prva Jugoslavija. Zemlja je bila nedemokratska monarhija s prevlascu Beograda, u kojoj svim nesrpskim narodima nisu priznata nacionalna prava. Imali su veće poreze a financijski se najvise ulagalo u Srbiju, a sve vlade, ministri, generali bili su (oko 90 posto) Srbi i Crnogorci.

Što se tiče Stjepana Radića, koji je umro od posljedica teškog ranjavanja u atentatu u Narodnoj skupštini u Beogradu 1928, on je izjavio sljedeće:

"...upozoravam, da se ljuto varate, ako mislite, da se ovako samovoljno može prijeći preko tisuću i više godina hrvatske povijesti i hrvatske državnosti... Mi Hrvati za to nismo. Naš hrvatski seljak - a to je devet desetina hrvatskoga naroda - u ratu postao je potpun čovjek, a to znači, da ne će više nikome služiti, nikome robovati, ni tuđinu ni bratu, ni tuđoj ni svojoj državi, nego hoće da se u veliko ovo doba ta država uredi na slobodnom republikanskom i na pravednom čovječanskom (socijalnom) temelju.

jer je bio protiv srpske hegemonije. Dakle, nije Radić imao nikakve druge ideje. Osim toga, da je bio za ideju takve Jugoslavije kakva je bila nametnuta, ne bi ga valjda išli ubijati?

I nije se hrvatski narod NIKAD odrekao svog nacionalnog korpusa u Dalmaciji i Istri, hrvatski narod tu nitko nije ništa ni pitao. Zato sam i bila napisala da je hrvatski narod, koji je u početku pozdravio dugo željenu državu, bio prevaren. Ostao je bez teritorija, plus ga je Njemačka promatrala samo kao sredstvo za izvlačenje resursa.

Ono što sam ja ovim traktatom htjela reći je da je hrvatska državotvornost jako stara. Okolnosti su bile takve da je jedan mali narod, okružen većim silama koje su oduvijek imale pretenzije na njen teritorij uspio sačuvati i svoj jezik i kulturu, i tek u ovo naše doba uspio konačno ponovo, nakon 9 stoljeća, pretočiti tu državotvornost u stvarnu državu.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Dijana, tebi je bas dosadno u zivotu? Ili imas skolarca koji ima poteskoce u ucenju pa ponavljas povijest silom prilika?
    Mislim, i ja ju ponavljam, bas sam do preporoda stigla ove godine. Ali ne cinim to rado. Pa niti u ludilu mi ne bi palo na pamet pisati sazeteke na forumu. Fala , ali dosta mi je sazetaka, mentalnih mapa , lenta vremena i trik pitanja iz radne biljeznice u stvarnom zivotu.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

...a tek A.Senoa " Smrt Petra Svacica" idem jos jedan nabaciti, imam traume silom prilika.
    Dobra vijest je ta da ce mi se i od NOB-a pomraciti, ali tek za godinu dana, kad dode na program iz povijesti.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

A šta ja znam, ja volim. Ali ne samo povijest. Blago mojim školarcima sa mnom.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ajme, a70v pa šalim se! Teta mi je magistra pred mirovinu. Fina gospođa. Majko mila...
    Stvarno mi se više ne da opravdavat za svaku stilsku figuru samo zato jer se ne grlim s radom borić po trgovima
    Da i ja sam roditeljica i imam pravo na mišljenje pa i na slobodu izražavanja
    Linkate tu robijeve bilježnice i dežulovića, a ja bih trebala provodit autocenzuru i obraćati se svima sa Vi, daaaj

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    a da dođeš do tog sumameda ti ćeš prvo morati platiti 200-400 k pregled, 50 k laboratorij
    ako je to tvoj izbor
    moj nije
    A što je tvoj izbor? Da nam netko treći to plati? Da zatvorimo butigu? Da napravimo auzmeš?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nadrkavaličevaćki auzmeš je jedino pravo rješenje.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Je li ne znamsiemens kriv što smo si opljačkali državu ili glaxosk ili bilo koji dobavljač
    u zdravstvu , zašto ne bi naplatili svoj proizvod, zašto ne bi bilo toalet papira u rodilištu, zašto doktori ne bi imali normalne plaće i uvjete rada?
    Pa je li stvarno najvažnije na svijetu da ja za sebe nikad ne platim iz džepa ništa?
    Posljednje uređivanje od pikula : 31.12.2015. at 00:20

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

marta, ne razumijem?

Datum pristupanja
    Jul 2015

Početno

Mene je kao privatnog poduzetnika demoralizirala vijest da od nove godine moram "poboljšati" fiskalizaciju u svom objektu (sasvim sigurno programer neće dati gratis), da uvode novitete u ionako prekompliciranu papirologiju, a već su nam uveli obavezu evidencije radnog vremena koja oduzima pola mog radnog vremena nebih li ju nekako ispunila... Ove godine su mi iz džepa izbili 10-ak mojih mjesečnih plaća u ime nameta, davanja, pravilnika, rješenja, poreza... Dođe li na vlast čovjek koji će imati senzibilitet za nas privatnike koji ne zamračujemo promet, ne varamo državu i imamo potpuno domaći kapital i radnu snagu, te donese par zakona kako bi nam olakšao ionako teško poslovanje, e taj će zaslužiti moje povjerenje. Teško je raspravljati o ustašama, partizanima, NDH i dijalektu novog premijera kada nisi siguran hoćeš li dočekati iduću poslovnu godinu...

Datum pristupanja
    Jul 2015

Početno

A što se zdravstva tiče, svatko iole ozbiljan prvo bi se trebao "obračunati" sa lažnim invalidima (imam jedno 10-ak takvih u susjedstvu), lažnim braniteljima (takav mi je svaki treći susjed), udovicama branitelja (svidjelo se to kome ili ne). Ako sam dobro shvatila, omjer u RH je jedan i pol umirovljenik na jednog radnika, pa ako se uzme u obzir koliko je ljudi na burzi ili radi, a ne prima plaću, zaista ne znam kako uopće i napunimo taj jadni proračun...

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj LEIRmam prvotno napisa Vidi poruku
    A što se zdravstva tiče, svatko iole ozbiljan prvo bi se trebao "obračunati" sa lažnim invalidima (imam jedno 10-ak takvih u susjedstvu), lažnim braniteljima (takav mi je svaki treći susjed), udovicama branitelja (svidjelo se to kome ili ne). Ako sam dobro shvatila, omjer u RH je jedan i pol umirovljenik na jednog radnika, pa ako se uzme u obzir koliko je ljudi na burzi ili radi, a ne prima plaću, zaista ne znam kako uopće i napunimo taj jadni proračun...
    a ti misliš da će hadeze to napravit?

alga avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

...Da nam netko treći to plati?...

Pa je li stvarno najvažnije na svijetu da ja za sebe nikad ne platim iz džepa ništa?
    Pikula, probala sam ti već objasniti, zašto misliš da je išta besplatno, plaća se, iz džepa, neko od kuda? I to UNAPRIJED. Svaki mjesec. I nema povrata. Ja plaćam. Jako puno, svaki mjesec, za sebe, za svoje zaposlenike, za tebe koja ne radiš. Netko to plaća. NIJE besplatno. (Da, netko treći to plaća). I nikada ne koristim to što platim. (Ne idem doktorima nikada, ali neka, kamo sreće da ostanemo uvijek tako zdravi, nema tog novca koji može zdravlje nadomjestiti). Ginekologu idem privatno. I plaćam. (Moj izbor). Sve što uplatim netko drugi koristi. Neka je tako, da nije, bili bi Amerika- tko radi ima, tko ne radi nema. Ali ne možeš tvrditi da je besplatno. Kada nije. Netko to sve plaća. Pa bi nam ti evo naplatila još malo.

alga avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj alga prvotno napisa Vidi poruku
    Ginekologu idem privatno. I plaćam. (Moj izbor)..
    Hmm.. ovo ću ipak pojasniti. Zapravo nije moj izbor, prisiljena sam na to. Jer, vidi apsurda: premda najviše plaćam zdravstvo, uslugu dobijem istu kao i svi. Što znači da bi za posjet ginekologu trebala kampirati cijeli dan u čekaoni da dođem na red. Za to nemam vremena- jer radim, a da uzmem slobodni dan za to- ne mogu si dozvoliti, moram zaraditi da mogu platiti to zdravstvo. Jedina alternativa koju imam je znači da platim privatno da dobijem termin koji je samo moj i dođem odmah na red kada sam naručena, da ne gubim radno vrijeme. Ili da ne radim uopće pa mi je zdravstvo bude besplatno pa onda mogu i sjediti cijeli dan u čekaoni.

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

A u kojoj se to zemlji plaćaju hitni zahvati i nužna terapija?
    U ovoj gdje ja zivim. Ok, malo sam pojednostavila, ali sigurno se financijski ne preporuca otici na hitnu kad te boli malo u koljenu u nedjelju u 21:43 ili kad ti se ne ceka vadjenje krvi uz uputnicu.

Ne placaju oni koji si nikako ne mogu priustiti; njima to pokrivaju ovi sto uplacuju razne doprinose.

kajsa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj alga prvotno napisa Vidi poruku
    Hmm.. ovo ću ipak pojasniti. Zapravo nije moj izbor, prisiljena sam na to. Jer, vidi apsurda: premda najviše plaćam zdravstvo, uslugu dobijem istu kao i svi. Što znači da bi za posjet ginekologu trebala kampirati cijeli dan u čekaoni da dođem na red. Za to nemam vremena- jer radim, a da uzmem slobodni dan za to- ne mogu si dozvoliti, moram zaraditi da mogu platiti to zdravstvo. Jedina alternativa koju imam je znači da platim privatno da dobijem termin koji je samo moj i dođem odmah na red kada sam naručena, da ne gubim radno vrijeme. Ili da ne radim uopće pa mi je zdravstvo bude besplatno pa onda mogu i sjediti cijeli dan u čekaoni.
    Evo i ja plaćam privatnike radi kampiranja.
    Dok sam studirala sam kampirala kod ginekologa i stomatologa. Sad to skupo plaćam jer si ne mogu priuštiti da cijeli dan čekam na red kod gin. i na kraju radnog vremena dobijem listić - kupon za sljedeći dan kada imam prvenstvo. Znači dva dana za običan pregled + PAPA.
    Nedavno sam išla 'besplatno' na specijalistički pregled. Prvo sam 2 sata čekala kod opće prakse za uputnicu. Onda slijedi skeniranje uputnice i e-mail naručivanje. Termin za prvi pregled kod specijaliste: za 3 mjeseca. Nakon tri mjeseca sam došla u bolnicu u naručeno vrijeme i čekala 4 (četiri) sata da bi me pregledala specijalizantica a ne specijalist. Zažalila sam što nisam išla privatno i platila.

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Dodatno, dijete do pet godina nema nista besplatno, na osnovi toga sto je dijete. Moje sve placa od trenutka kad je izaslo iz maternice. Mislim, mi placamo.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Citiraj Kaae prvotno napisa Vidi poruku
    U ovoj gdje ja zivim. Ok, malo sam pojednostavila, ali sigurno se financijski ne preporuca otici na hitnu kad te boli malo u koljenu u nedjelju u 21:43 ili kad ti se ne ceka vadjenje krvi uz uputnicu.

Ne placaju oni koji si nikako ne mogu priustiti; njima to pokrivaju ovi sto uplacuju razne doprinose.
    Ne malo, nego si puno pojednostavnila.
    Točniji odgovor bi bio, plaćaju se u zemaljama koje nisu socijalno osjetljive, tj. zemljama tvrdog kapitalizma i zemljama trećeg svijeta.

USA su počele tek s početka velike deperesije 1929. postavljati kao neke temelje socijalne politike, poznati tzv. new deal, ali nikad nisu težile niti dosegle nivo onoga što se zove skrbnička država kao što su primjer skandinavske zemlje ili Njemačka koja je u to vrijeme već imala stoljetnu tradiciju socijalne politike.

Slično je i sa socijalno neosljetljivom Velikom Britanijom koju je još stara dobra laburistica i sljedbenica u mnogo čemu američkih republikanca i konzervativaca Margaret Thatcher zacemtirala, a taj socijlani model se samo prenosi sa koljena na koljeno. Socijalna davanja u VB su čak ispod prosjeka čitave EU.

Ali rekoh već, sami si biramo sa kime ćemo na svjetskoj poltičkoj sceni sjesti za stol.
    Hrvatska je na žalost unazad posljednjih desetak godina napravila veliki odmak od Njemačke i to je šteta. Primjetno je čak i među hrvatskom lijevicom određene težnje više ka američkim modelima.

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Šafran, mislim da to ima više veze s tim da si Hrvatska ne može više priušititi socijalnu državu, nego da joj je draži anglo model socijalne politike. Moras biti bogata Njemačka ili Skandinavija da si možeš priuštiti socijalnu državu.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Da, država ne plaća za djecu do pet godina, ali police privatnog zdravstvenog koje to pokrivaju su jeftine i lako dostupne svakom tko već nije na socijali pa ionako ima besplatno.
    Eto alga i cure koje idete privatno, kad stvari budu imale realnu cijenu i vi ćete moći tražiti realnu uslugu koju stvarno možete iskoristiti kad vam treba, a s puno manje izdvajanja iz plaća u fond solidarnosti stvarno besplatno i dostupno mora biti za sve koji sito ne mogu priuštiti.
    Ovo sad je pat pozicija u kojoj nitko nije zadovoljan osim države koja siše u posredništvu puno više nego što daje. To nije država skrbnik nego parazit.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Kaae, sama si rekla, plaćanje izbija hipohondrije preko noći. Ne ide se na MR da se vidi što ima bez simptoma i na hitnu da se ne kasni svekrvi na sarmu. I još puno nereda i rasipanja ode kao rukom odneseno. Stari Freud je bio u pravu oko ozdravljujućeg učinka plaćanja
    Posljednje uređivanje od pikula : 31.12.2015. at 10:04

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Citiraj Bubilo Bubich prvotno napisa Vidi poruku
    Šafran, mislim da to ima više veze s tim da si Hrvatska ne može više priušititi socijalnu državu, nego da joj je draži anglo model socijalne politike. Moras biti bogata Njemačka ili Skandinavija da si možeš priuštiti socijalnu državu.
    Što je bilo prije kokoš ili jaje? Socijalna država se gradi putem dugoročnih poltičkih strategija i modela, kao i svako poduzeće. Kada su Njemačke i Skandinavija počele, nisu bile bogate i rekle, okej sad smo bogate ajmo malo udijeliti i sirotinji. To ne ide baš tako. Osim toga USA i VB su jedne od najjačih ekonomskoih sila u svijetu.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj LEIRmam prvotno napisa Vidi poruku

LIERmam, bojim se da će te izbaciti iz desne niše

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Citiraj Dijana prvotno napisa Vidi poruku
    Nadalje, već sam jednom pisala, svaka čast svakome tko temelji svoje stavove na nekakvim anketama.
    Drustvene znanosti, drustvena istrazivanja koja provode znanstveni i strucni timovi nisu nekakve ankete, vec ozbiljna istrazivanja koje drustvene znanosti primjenjuju i provode zadnjih 150 godina. Ne treba vjerovati svakoj anketi na portalima, ali ne vjerovati ozbiljnim istrazivanjima je meni kao da ne vjerujem u fiziku ili biologiju. Na osnovu njih se rade studije, evaluacije, provode programi socijalne politike, donose ozbiljne poslovne odluke i sl.

Ne znam na koje istrazivanje Cvijeta misli, ali ako je strucno, ja mu vjerujem. Tih 13% mi zbilja zvuci realno. Kao sto mi je realno da je 60% gradana protiv brakova homoseksualaca.

Razumijem pogled na prosli rezim koji navode Dijana i Pikula, ali zbilja mislim da nije dominantan u narodu. Bas razmisljam, o svim razgovorima s ljudima u svojoj odrasloj dobi o proslim vremenima, i tek se nekoliko situacija mogu sjetiti u kojima je isticano "nije se smio slaviti Bozic, mogao si nesto samo ako si u partiji, sva je lova isla u Beograd...".

Puno, puno cesce su ti razgovori imali ovakav ton: "prije si si mogao vise priustiti (ja sam malo mlada, u mom djetinjstvu smo vec mogli kupiti cajnu i najlonke), dobili smo stanove, nisi sve morao placati, svi su imali posao, nitko nije radio, a da nije dobivao placu, nismo radili toliko puno za toliko malo novaca..."

Iz mog iskustva, na proslo vrijeme ljudi cesce gledaju iz materijalno-socijalne perspektive, nego nacionalno-vjersko-ideoloske. Meni rezultati istrazivanja koja Cvijeta spominje djeluju realno.

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Citiraj šafran prvotno napisa Vidi poruku
    Što je bilo prije kokoš ili jaje? Socijalna država se gradi putem dugoročnih poltičkih strategija i modela, kao i svako poduzeće. Kada su Njemačke i Skandinavija počele, nisu bile bogate i rekle, okej sad smo bogate ajmo malo udijeliti i sirotinji. To ne ide baš tako. Osim toga USA i VB su jedne od najjačih ekonomskoih sila u svijetu.
    Da, to je bilo 1889. kad je bogata industrijska Njemacka za razliku isto tako bogatih SAD-a i VB odlucila uvesti prve zakone o socijalnim pravima, a ove dvije to nisu ucinile ni 1983. ni kasnije.

Prica o danasnjoj Hrvatskoj nema veze s tim. Zemlja koja nema rast BDP-a, nema para u proracunu, ima vanjski dug ono, nema para za socijalnu politiku kakva god promisljanja bila, socijalna ili liberalna, kasa je prazna.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ajme, a70v pa šalim se! Teta mi je magistra pred mirovinu. Fina gospođa. Majko mila...
    Stvarno mi se više ne da opravdavat za svaku stilsku figuru samo zato jer se ne grlim s radom borić po trgovima
    Da i ja sam roditeljica i imam pravo na mišljenje pa i na slobodu izražavanja
    Linkate tu robijeve bilježnice i dežulovića, a ja bih trebala provodit autocenzuru i obraćati se svima sa Vi, daaaj

kakve veze ima rada borić?
    kakve veze ima dežulović?
    o čemu ti pišeš?

moj izbor nije privatno zdravstvo
    a nije mi ni izbor ako se već na moju plaću toliko izdvaja, da još moram plaćati
    iako možda, po tvom, ne bih morala, ne vozim suv
    plaćam i dopunsko
    i Boga molim da mi taj novac "propadne"
    da ga nikad ne moram iskoristiti

oni koji zazivaju privatno zdravstvo, nemaju pojma, srećom, koliko košta bolest
    terapija i dijagnostika onkološkog bolesnika košta tisuće, desetke tisuća kuna mjesečno
    rijetko bi si tko to mogao priuštiti
    možda samo onih 200 franjinih obitelji

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Evo ja ću zaključiti da se ne razumijemo. Meni je to dovoljno. Neću se truditi objašnjavati šale i stilske figure to je stvarno suvišno.
    Posljednje uređivanje od pikula : 31.12.2015. at 11:46

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

I kako onda ljudi preživljavaju igdje osim na Kubi?

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Ne znam na sto se ovo odnosi, ali vecina ljudi na svijetu zivi u siromastvu.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Odnosi se na temu privatizacije zdravstva eventualno po nekim kanadskim načelima o čemu smo pričali gore.
    disclaimer: ako izvučete dio rečenice, šalu ili jednu rečenicu iz konteksta često ćete propustiti smisao.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Super mi je kako se apsurdnim potpitanjima, dubinskim analizama djela rečenice i čuđenjem ala pura dreku izvrgava neistomišljenike ruglu, a kad se netko potrudi pa argumentirano elaborira i argumentira svoj stav onda ga se proglasi paranoikom koji nemapametnija posla nego pisati eseje na forumu( šafran, dijana itd itd)
    ovo je stvarno postala peškarija

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Onda ispravak. Ne prezivljavaju. Zemlje koje imaju privatno zdravstvo imaju dio stanovnistva koji si to moze priustiti, dio stanovnistva koje si to ne moze priustiti, ali ima pravo na neku pomoc. I dio stanovnistva koji si to ne moze priustiti, dobivena prava im nisu dovoljna, pa prezivljavaju ili ne prezive na minimalnoj dobivenoj skrbi.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    LIERmam, bojim se da će te izbaciti iz desne niše
    Ah, ta desna niša, sami lopovi i prevaranti, ili podržavatelji istih: milanović. Ako niste znali, lijevo je sinonim za poštenje.

Šalu na stranu, u postu od LEIRmom se ne slažem jedino da se ukinu mirovine udovicama branitelja. Barem ne dok se ne riješe tisuće uhljeba u državnim agencijama i ministarstvima. A omjer broja zaposlenih na broj umirovljenike nam je katastrofalan, slažemo se sigurno svi; no ako se ne stvore nova radna mjesta, sama rezanja nas neće spasiti.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Citiraj Bubilo Bubich prvotno napisa Vidi poruku
    Da, to je bilo 1889. kad je bogata industrijska Njemacka za razliku isto tako bogatih SAD-a i VB odlucila uvesti prve zakone o socijalnim pravima, a ove dvije to nisu ucinile ni 1983. ni kasnije.

Prica o danasnjoj Hrvatskoj nema veze s tim. Zemlja koja nema rast BDP-a, nema para u proracunu, ima vanjski dug ono, nema para za socijalnu politiku kakva god promisljanja bila, socijalna ili liberalna, kasa je prazna.
    Nije točno. Prvi socijalni zakon je donešen još za vrijem stare Prusije, a industrijska revolucija je 1915. bila tek na svojim počecima.
    Mislim da ne razumiješ najjasnije kako točno nastaje pravna i socijalna država, njene tokove i razvoj. Ništa se ne događa preko noći. Ali to ne čudi, pošto i naši političari imaju sa tim definicjama problem, kao i njihovim provedbama. Kase jesu prazne, ali ovakavom poltikom se niti neće napuniti, tj. hoće za jednu klasu, dok će druga i dalje siromašiti. Hrvatska naime ionako nije odabrala model stvaranja socijalne države bez obzira na trenutno stanje u kasama.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Problem je što Dijana ovdje u mnogoćemu ovdje ima pravo, međutim malo tko to doista želi prepoznati. Generalno su predodžbe loše postavljene.
    Pojednostavljeno, što se tiče socijalne politike, u Njemačkoj i dan danas postoje prilično male ralzike između lijeve i desne politike. Ali u Hrvatskoj na žalost isto.
    Plus rat, samostalnost, postkomunistički repovi takđer nose svoje. Problem je što nitko da se nađe tko će konačno podvući crtu i okrenuti novu stranicu.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

A da se može biti bogat, socijalno osjteljiv i konzervativan najbolji primjer je Bavarska, ujedno i najbogatija Njemačka savezna država, tradicionalno konzervativna, vrlo katolička. Dražva u državi, naime jedina savezna država koja ima ujedno i valstitio državljanstvo.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Dijana prvotno napisa Vidi poruku
    no ako se ne stvore nova radna mjesta, sama rezanja nas neće spasiti.
    Pa u tom i je poanta. Unistilo se sve sta se moglo, prodalo za jednu kunu ili stranim korporacijama za veliku proviziju pojedincima i sad ajmo rezat sirotinji, to ce nas spasiti, wow koja genijalna ideja!

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Citiraj šafran prvotno napisa Vidi poruku
    a industrijska revolucija je 1915. bila tek na svojim počecima.
    Ovdje je naravno tipfeler, 1815. se označava kao početak industrijalizacije u Njemačkoj.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Jel još uvijek u Hrvatskoj porezna stopa od 40% na izlose od 10800kn do 25000 kn, a 50% od 25000 kn ? Informativno pitam.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •