Citiraj Bubilo Bubich prvotno napisa Vidi poruku
Safran, samo kratko. Kako desetljecima zive bez drzavljanstva ako je to istina? Kako dobiju drzavljanstvo bez jezika (osim ako su tu rodeni, pa ni 2. generacija ne nauci jezik?). A u skoli?
I kako imaju pravo na socijalne naknade ako nemaju drzavljanstvo? Ili ih u Britaniji niti nemaju?
Ali cini mi se da si ti napisala da neke Turkinje ne idu na informacije u skolu jer ne znaju njemacki? A imaju drzavljanstvo? I ako da, nisu morale prije toga na tecaj jezika?
Ne razumijem zašto moramo uvijek sve ispočetka ponavljati. Bila si na ovom topcu kada smo pisali o tome, zbog čega svi baš svi žele u Njemačku i Švedsku. Zato što su najliberalinije i najsocijalnije zemlje Europe. Ne znam da li ti je pravno i zakonodavno barem otprilike poznat pojam socijalna država i kako ona funkcionira, ali vjerujem da jest s obzirom sa koliko samouvjernosti pišeš ovdje o nekim stvarima i s obzirom na tvoje prijatelje znanstvenike koji su dobro upoznati sa integracijom ljudi u Njemačkoj i njenim proceseima, pogotovo iz određenih područja.

Zato što pravo na Wohngeld, socijalnu pomoć, hrz IV itd.. nemaju samo građani Njemačke već i stranci iz EU i onih van EU zemalja, a ti moraju imati, recimo primjerice konkretno u slučaju Wohngeld, samo odobren legalan boravak u zemlji.

Ovo za turkinje i informacije i njihovo državljanstvo nisam ja pisala. Državljastvo u Njemačkoj je vrlo teško dobiti, uvijeti su vrlo rigorozni. Znam iz prve ruke.