osim toga, ja pitam zasto a ne mora mi nitko odgovoriti. ko sto se i mene moze pitati zasto, pa cu odgovoriti hehe
osim toga, ja pitam zasto a ne mora mi nitko odgovoriti. ko sto se i mene moze pitati zasto, pa cu odgovoriti hehe
elor je napisala:
nije napisala ja, elor, sam vjernica koja nikog ne osuđuje i temeljim svoju vjeru na ljubavi.katolicka vjera je najsirokogrudnija vjera koja nikog ne osuđuje i koja se temelji na ljubavi.
tako da mene, u načelu, ne zanima kako bi elor glasala vezano uz zakon. jer je sigurno da KC lobira za isti.
elor, službeni stav o početku života je, eto, donešen. šta se ima tu donositi? i kakve to veze ima uopće sa situacijom da ukoliko se zakonom zabrani abortus, jedino što će se promijeniti je sigurnost žena i stanje u novčaniku. ništa drugo.
a ovo da nitko nije nepogrešiv ni bog, opet ulaziš u svoj osobni odnos i osobnu vjeru.
pusti to. što sve to vrijedi u stvarnom životu?
gdje je crkva protiv zdravstvenog odgoja u školama? da ne nabrajam sve ono što sam prije nabrojala.
Posljednje uređivanje od cvijeta73 : 04.05.2016. at 11:25
elor, zanimljiv mi je tvoj stav da je katolicizam jedna vrlo subjektivna i fleksibilna stvarsvakako osvježavajuće
ali nisi mi odgovorila na pitanje bi li glasala za taj zakon, da je sutra na referendumu?
eto vise ne znam sto cu prije odgovarati. tangerina molim te reci mi tocno pitanje referenduma ( ako je iskljucivo odmah ti mogu reci da ne bi glasala). a sto se tice homoseksualaca, katolicki nauk covjeka ne definira prema onome sto radi sa svojim genitalijama. tocka.
ne, uopće ih ne definira
http://www.katolicki.info/homo.htm
ili
http://www.glas-koncila.hr/index.php...1&news_ID=9395
Posljednje uređivanje od cvijeta73 : 04.05.2016. at 11:36
Nevezano za Elor, imam jako dobru prijateljicu koja me puno voli, ja nju isto... al ona se moli da se ja preobratim jer vjeruje da bi to bilo bolje za mene i to radi samo zbog ljubavi za mene... (makar nije da ona meni nesto prica o tome)... kao sto se molila i da joj se roditelji vjencaju u crkvi (nakon puno godina necrkvenog braka) i kao sto je zahvaljivala Bogu sto joj je uslisio tu zelju... I isto mi je tako iz zabrinutosti za mene (al iskrene) napominjala da se ne treba baviti jogom jer je u jogi zlo...
U redu mi je da sve to misli za sebe. Al poimanje toga da ona ima viziju mog zivota koja je bolja od moje, i da zna nesto bolje od mene, me smeta (kad postane tema razgovora, a to bas nije cesto).
A sta cu ja, mene uopce ne zanima zasto su nam stavovi suprotni. Ja mislim da svako ima pravo na svoj stav bez da se nekom pravda. I da nije nuzno ni jedan ni drugi vise ili manje logican. Posebno kad su to stavovi koji nikoga ugrozavaju. Kao sto je npr. neciji osobni odnos s Bogom. Vjerujes, ne vjerujes, uopce me nije briga... osim sad da smo jako bliski prijatelji i da vodimo neke jako bliske i duboke razgovore... al u principu mi je sve to sasvim svejedno.
a velike vajde od toga što si ti mislila. katolički nauk itekako definira čovjeka po onome što radi sa svojim genitalijama. to mu je jedna od glavnih preokupacija štoviše.
i malo mi je nepošteno, umjesto da lijepo ko čoek priznaš, a da, eto, malo im zagorčava život, ti ideš u neke teorije koje nitko ne razumije, stvaranje, čovjek, trle brle. a da se kc pita, kako piše u ovom članku,bili bi vjerojatno u bolnicama za psihičke bolesnike.prema KKC homoseksualnost je ne-naravna, ne-zdrava, ne-uredna sklonost, a ne zadano, determinirano stanje. Prakticiranje homoseksualnosti, gledajući u objektivnom redu, je nešto u sebi zlo, neprihvatljivo.
a šta nije tako?
elor, linkati ću ti kad stignem početak ovog topika gdje smo pisali o tome zašto i kako smo ateisti, agnostici itd.
Posljednje uređivanje od cvijeta73 : 04.05.2016. at 12:11
elor, pogubim se stalno
jer svako malo napišeš katolički nauk ovo ili ono, a pišeš o svojim osobnim viđenjima
katolički nauk nije ono što ti misliš i vjeruješ, nego ono što propovijeda katolička crkva
to nije nekakav plenum ili hipijevska komuna
nego organizacija sa svojim pravilima, propisima, dokumentima, knjigama, školama, ljudima koji imaju određena ovlaštenja
Ići ćeš u čistilište, što dođe kao light verzija pakla.
Većina ih pamti samo "Ja sam gospod tvoj, nemaj drugih uz mene." Do ove čitabe nikad ne dođu.
Znatiželja je znak inteligencije. Pozitivno je što ju zanima.
Nešto si pobrkala. Podrazumijeva se da svi trebaju vjerovati, jer su svi djeca božja. Teško onima koji ne vjeruju i još teže ako umru bez vjere. Zato onolika misionarenja i pokrštavanja.
Posljednje uređivanje od zutaminuta : 04.05.2016. at 12:18
Uh, šta ste aktivne, odgovorit ću elor na post koji je nadovezala na moj, ao stalo ću čitati kad stignem![]()
Slažem se da je uvažavanje stvar osobne kulture, ali ako ga izostaviš iz zakona, onda je ono samo floskula, šuplja svirala na grani. Npr. uvažavam izbor osoba istospolne seksualne orijentacije da žive u skladu sa svojim potrebama, ali pobrinut ću se da na to nemaju i zakonska prava. Ili, uvažavam nečiji izbor da koristi postupke medicinski potpomognute oplodnje za liječenje neplodnosti, ali zakon ću urediti u skladu s mojim moralnim načelima, a ne dokazanom praksom koja pruža najveće šanse za uspjeh. To je dvoje već provedeno zakonom zahvaljujući dogmatski-orijentiranoj frakciji unutar Crkve, a svako malo se podiže ista prašina i oko prava na pobačaj. Ne pripisujem tebi osobno odgovornost za bilo što od navedenog (ne podržavaju to ni svi vjernici), samo iznosim činjenice i pokušavam ti objasniti odakle ogorčenje nas (i dijela vjernika) na Crkvu.
Još samo komentar na ovo
Ja baš obrnuto, mislim da nitko nije u krivu, da istina može biti više i da je spremnost na prihvaćanje male doze apsurda u našem beskonačno složenom postojanju ponekad jedini put prema istinskom uvažavanju. Tvoja je istina da je začeće početak života – ti u tom trenutku osjećaš postojanje novog čovjeka i tvoja istina nikako ne može biti drugačija od toga. Za mene je, biološki gledano, svaka stanica živa pa tako i spermij i jajna stanica, ali ne doživljavam ih kao ljudska bića. Ni zigotu ni stanice ranog embrija ne smatram čovjekom, iako imam ogromno poštovanje prema njima. Za mene je blaga prekretnica implantaciju (koju uspješno završi manje od 3/4 embrija), tu nekako počinje moj osjećaj za novo biće (kao što tvoj počinje na razini zigote), to je moja istina. Ne znam i ne mogu znati istinu drugih ljudi, mogu je jedino uvažiti i željeti im da mogu živjeti u skladu sa svojim uvjerenjem. Klasična kritika ovog rezoniranje je (pušem na hladno) da je onda ok napraviti pobačaj i u devetom mjesecu trudnoće ako netko smatra da to još nije novi čovjek. Ona je promašena jer jasno da se to rezoniranje odnosi specifično na periodu za koji očito postoji veliko nesuglasje mišljenja, a ne na situaciji za koju će se >99.99% ljudi složiti da je jasna.
odgovarati cu po redu, malo mi je previse
Baš si to lijepo napisala Kanga <3
Katolička religija je jako osuđivačka, nemojmo se lagati. Katolici osobno mogu biti tolerantniji, ali se time udaljuju od katoličkog nauka.
Elor, bez uvrede, ali ti se ne čudiš kako netko ima drugačije mišljenje od tebe, već kako netko ima krivo mišljenje, za razliku od tebe :D Kako li je to moguće da ta osoba ne vidi što ja vidim, a činjenice su sve tu!?) Ali dobro, zapravo se ubacujem da vam ispričam anegdoticu:
Dođe moje dijete (3,5) prekjučer iz vrtića, približi mi se i šapne jako važno: "mama, sve je stvorio bog!".
ja se nasmijem i kažem:"ma ne, priroda sve sama stvara, ne treba joj bog.".
ona me prijekorno pogleda: "ma ne, sve je stvorio bog."
ja: "a tko je taj bog?"
ona sliježe ramenima: "ne znam" (nema pojma jadno pogano čeljade)
ja: "tko ti je to rekao?"
dijete:"pa teta (u vrtiću)"
ja: "pa kome ćeš vjerovati, teti ili meni?"
ona: "teti"
ja: "ma je li, pa dobro onda, pitaj ju sutra tko je taj bog koji sve stvara"
ode se ona igrati i nakon 10 min dolazi opet: "ipak ću ja tebi vjerojvati mamice, priroda je sve stvorila"
ja umirem od smijeha, kak je njima sve jednostavno i kažem: "super, i nemoj zaboraviti reći to sutra teti"
A i to je sve ok, da svatko ima svoju istinu, sve dok se na kriterijima objektivne istine pišu zakoni.
Ono što me je danas "razveselilo" i podsjetilo na Jelenu je ova vijest http://www.index.hr/vijesti/clanak/s...em/891184.aspx
X. Samo što će ti većina ljudi danas, a nemali broj... kako da ih politički korektno nazovem... ajmo reći "zagovornika stavova "S one strane znanosti"", reći "a što je to objektivna istina" (i meni je pomoglo ovo i ovo, pa "ko voli nek izvoli"), pače, pobijat će da je to uopće moguće... i među znanstvenicima (barem trenutno u RH najisturenijim). Po mome... to je nekih 90% ljudi danas, a za ostale misle da smo "rabljeni, s iluzijom "razuma u letu").
I mene članak podsjetio na Jelenu, ali mi se čini da je HRT3 programski još uvijek OK, nije baš samo kuhanje, hrvatska povijest, povijest religije itd. Neki dan baš bila zanimljiva emisija o viktorijanskom dobu.
Vezano za rutvicu i mojcu - ima Boga - nema Boga - rekao ovaj ili onaj, to je još dugi put i klatno u odgoju. Nadam se da nećemo doći do faze da RH postane službeno nesekularna država.
Posljednje uređivanje od ina33 : 04.05.2016. at 17:57
U tom slučaju može biti samo jedna istina, a mislim da je to ono što elor zanima. Meni je život bitan od trenutka kada se živčani sustav počne razvijati, nekome od trenutka implantacije, elor od spajanja gameta, a nekome su i spermiji sveti (nije šala). Kako ćemo se usuglasiti? Što je tu objektivna istina?
ina, jesam li ja sada s one strane znanosti?
Posljednje uređivanje od zutaminuta : 04.05.2016. at 18:23
Zanimljiv je i pojam duse, a i broj trenutno zivih dusa na planeti. Bice da su uletile iz neke bozje rezerve, ali eto, sasvim slucajno se potrefilo bas u doba medicinskog i tehnoloskog buma na planeti. Iz te rezerve valjda duse dobijaju i djecica zaceta putem MPO, posto, jelte, nisu planirana da nam se pridruze redovnim putem i blagoslovom bracne postelje.
Inace, za mene zivot pocinje od onog trenutka kada na njega mozemo uticati. Od trenutka kada se ima smisla za njega boriti fetalnom hirurgijom ili kvalitetnom njegom prematurusa. A ta je granica sve niza, zahvaljujuci medicini, ne bogu. U prvih desetak nedjelja (pa i nesto vise), ne mozemo mnogo uciniti, na zalost. Kad budemo mogli, granica ce mi biti jos niza.
Evo ti moje testno pitanje: a) vjeruješ li ti da postoji objektivna istina, ili b) vjeruješ da nešto pomaže samo tebi, pripadnik si teze one "ništa ne može škoditi"? Ako si b), onda si (meni) "s one strane", da se tako izrazim. Ma, nije to nešto turbo važno, ja ugrubo računam da je većina "meni s one strane", pa čekam da me netko iznenadi i pjevam u sebi "ima nas još" ako na takvog/takvu naiđem. Recimo... meni je nezanimljiv pojam duše (ne vjerujem u to, tj. ne zanima me, iako volim pročitat onog psihijatra-otpadnika u Globusu). I tako...
Posljednje uređivanje od ina33 : 04.05.2016. at 19:18
A vezano za pitanje početka života tj. abortus i MPO, ja sam za sadašnje uzuse koji trenutno reguliraju abortus i MPO u RH i to mi je OK da tako zakonski ostane, a onda da oni koji se odlučuju na abortus i MPO sami važu o duši kad točno počinje. Ne da država zabrani abortus i MPO.
Ne znam što testiraš, ali evo a) ne znam. Tehnički, život započinje oplodnjom jajne stanice, ali koliko je to bitno za išta. Meni nije. Nekome je. Kako se tu naći i utvrditi ono objektivno? b) nemam blagog pojma što želiš pitati. Može li to jasnije?
žuta mislim da su katolici izbacili čistilište iz koncepta zagrobnog života, tako da nam ne preostaje niš nego pakao.
e sad bih ja mogla ić na religiozni topic pitat da mi netko objasni što to znači da su ukinuli čistilište
jer to nikako ne shvaćam majke mi
papa prije 10 godina ukinuo limb.
http://www.jutarnji.hr/papa-ukida-limb/157377/
čistilište ostalo...
http://hu-benedikt.hr/?p=47420
ja si to ovako tumačim. biblija se može tumačiti na sto, tisuće načina. i sad horde teologa ju čitaju i svako tumači na svoj način. ne samo bibliju nego i teološke knjige, rasprave i sl. i u nekom trenutku ih je puno koji ne vide temelj za postojanje čistilišta. i onda papa, kad ih se skupi puno koji tumače isto i koji se slažu, proglasi da čistilište ne postoji.
jedino u što se nikad ne dira, kako kaže elor, je definiranje ljudi po načinu kako koriste svoje genitalije.
tu se svi slažu :D
Posljednje uređivanje od cvijeta73 : 05.05.2016. at 13:11
tnx, cvijeto, to već ima smisla
dakle, umjesto "papa ukinuo limb", točniji izraz bi bio "više ne vjerujemo da to znači da postoji limb"
Razmišljam o ovome otkad je Mojca spomenula....
Eh, sad, jesam li u pravu to je druga stvar.
Daklem, zašto se genitalije provlače kroz sve te crkvene regule? Daklem, prema piramidi potreba https://sh.wikipedia.org/wiki/Maslow...arhija_potreba seks je bazična ljudska potreba kao i disanje i hrana. Tek nakon toga dolazi zaklon i sve ostalo.
Ako ljudima uskratiš ili ograničiš seks, neće moći misliti ni o čemu drugom. Uvedeš regule da je preljub grijeh, razvod grijeh, seks kao takav grijeh i eto - ljudi misle samo o tome, ne propituju tko je na vlasti i kakve odluke donosi.... To je način kako se ljudima vlada ili upravlja bez neke velike muke. To ja mislim. Nisam to nigdje pročitala, eto - palo mi na pamet. A koliko je moja teorija blizu ili daleko od istine, nemam pojma. I nije to samo stvar katoličke crkve ili kršćana nego je većina velikih organiziranih religija u istom loncu. Ja nisam ateist, nemam zapravo nikakvu potrebu da se deklariram ovako ili onako, ali baš mi je ovo propitivanje genitalija dalo misliti...
Knjiga koja mi pada na pamet je ova: http://www.goodreads.com/book/show/3..._of_the_Orgasm
I sorry ako sam offt.
Religije su nekada davno bile važne za uređenje društvenih odnosa. Ljudi imaju različite nagone (seksualne, agresivne itd.) koji su morali biti obuzdani ne bi li bilo moguće živjeti u zajednicama. To je, na neki način, bio proces civiliziranja ljudi.
Vezano za ovo sa seksom, pada mi na pamet da bi to moglo imati veze s "kvalitetom" potomaka, odnosno zaštitom od potencijalnih incestuoznih potomaka koji mogu imati negativne osobine zbog pribrajanja recesivnih štetnih gena koji su isti u oba roditelja. U davna vremena živjelo se u manjim zajednicama, manje se putovalo itd. pa je bilo nužno urediti neka pravila povezana s reprodukcijom i održanjem vrste.
Nagone i potrebe je lakše obuzdavati ako se oni proglase prljavima, društveno neprihvatljivima itd.
To se meni čini logičnim, ali rado bih pročitala i nešto vjerodostojno na tu temu pa ako netko može preporučiti knjigu, dajte![]()
http://www.index.hr/mobile/clanak.as...esti&id=891481
Joj što će nam biti lijepo...
Tko pokušava zabraniti Index?
Uči u trag religiji povijesne knjige su meni dobar, u biti najbolji izvor. Sve je to u biti igra moći i novca, i kako ovce (narod) držati u toru. Pa recimo samo maleni dijelič pvoijesnih zbivanja kako je Engleska koja je u 15 st. bila katolička postala aglikanska za vrijeme Tudora, tj. Henrya VIII koji je raskinuo sa papom i RImom, stvarao svoju vlastitu Englesku anglikansku crkvu, i sve to samo jer se zapalio za građanku Anne a papa mu nije dao raskinuti sveti brak sa prvom ženom, sve da bi autoritet papae zamjenio svojim autoritetom, nije se smatrao Bogom, ali njegovom desnom rukom u najmnju ruku. Da bi njegova kćer Mary koju je imao sa svojom 1 ženom španjolkom došla kratko na vlast i ponovno pokušala vratiti katoličanstvo u Englesku još brutalnije od svog oca koji je zatirao katoličanstvo stoga je i ušla u povijest kao Bloody Mary. Pa na kraju njegova druga kćer Elizabeth I koju je imao sa 2 svojom ženom građankom Anne Boleyn kojoj je odrubio glavu zbog reformacijskih pokušaja u smjeru protestantizma koji su krenuli s njom, tj. njenom obitelji, a kćer Elizabeth I progasio kopiletom, da bi se to opet promjenilo spletom okolnosti, poltičkih i osobnih igara, pa je još prije njegove smrti i Mery i nju proglasio zakonitim nasljednicima prijestolja, ukoliko njegov najmlađi sin umre kojeg je imao sa trećom ženom (ženio se 5 puta, dvijema ženama odrubio glave, peta je bila pametna pa je na vrijeme uspijela sakriti svoje protestantske tragove, a i on je već bio pri kraju. I taj sin na kraju i je umro u dobi od 15 godina. Pa je tako opet spletom okolnosti došla prvo Bloody Mery na vlast, pa Elizabeth I koja je valjda bila najametnija žena engleske povijesti, njeno vrijeme se nazivalo zlatno vrijeme Engleske,vladala je 42 godine i unijela mnogo religijske tolernacije. Kako se kaže, riba uvijek smrdi od glave, ne repa. U svakom slučaju, religija je bila i ostala opijum za narod, i dan danas je povezana sa istom igorm moći i novca.
Mary Tudor je vladala Škotskom u isto vrijeme kad i Elizabeta Engleskom, ako se ne varam.
Imam pitanjce. Je li onaj koktel nazvan po krvavoj kraljici li po soku od rajčice koji se stavlja u njega?![]()
Posljednje uređivanje od Diana72 : 06.05.2016. at 08:57
Bloody Mary tj. Mary I je bila kćer Henry VIII Tudora i vladala je engleskom 5 godina do svoje rane smrti u istoj godini kada je umrla udala se i za kralja Španjolske. Mary Tudor, kćer Henry VII Tudora je bila kraljica Francuske, a Mary Stuart, na koju ti misliš, bila je kćer kralja Škotske je vladala škotskom u isto vrijeme kada i Elizabeta I (kćer Henry VIII Tudora) Engleskom.
Posljednje uređivanje od šafran : 06.05.2016. at 09:23
Da tako se može interpretirati sa jedne strane, ali sa druge kada vladajuća moć spaljuje, mući, vrši pokolje u ime religije nad svojim pukom, to onda više nije pozadina. Tako se formira stado koje slijedii duboko je uvjerena u isparvnost poćinjenog i sa jedne i sa druge i pete strane. Samo naravno to se ne događa u jednoj generaciji. No netko u familiji uvijek prvi počne, bilo radi povlastica, imutka, ili da bi spasio ćivot i u tom duhu odgaja i daljnje naraštaje. A isto možemo gledati i danas.
Što se tiće samog suosjećanja, u niti jednoj relgiji nisam doživjela manje suosjećanja i prave iskrene ljubavi prema čovjeku, nego u Katoličkoj i Muslimanskoj. Oni prije svega vole i klanjaju se Bogu, a onda tek misle na čovjeka.
ja mislim da je opstala jer ljudi ne vole nesigurnost, neizvjesnost i besmisao života
i osjećaj da nemaju kontrolu, a u životu dosta često nemamo kontrolu, prije još i češće, kada su ljudi padali ko muhe pod bolestima, ratovima, gladi, kao što još uvijek padaju u nekim dijelovima svijeta
i kad ne možeš ništa pametnije napravit, da se bar moliš, da bar vjeruješ da to siroto dijete koje ti je umrlo u mukama i bolesti je sada na dobrom mjestu
ili da nakon svega što si propatio dolazi nagrada
a to što netko drugi okreće onda to sve na svoju korist, nije specifično samo za religiju, iako je ona najveći primjer kroz povijest. cijeli marketing zasniva se na ljudskim emocijama.
Moje iskustvo života u jednom od multi kulti centara Europe.