Još samo komentar na ovo

Citiraj elor prvotno napisa Vidi poruku
A sto se tice stava, nekako sam u raspravi sa zutomminutom dosla do srzi naseg razmimoilazenja (ako se uzme nas dvije kao predstavnike suprotnih stavova), a to je da je za mene zacece pocetak zivora a za nju nije. istina moze biti samo jedna, znaci netko je u krivu.
Ja baš obrnuto, mislim da nitko nije u krivu, da istina može biti više i da je spremnost na prihvaćanje male doze apsurda u našem beskonačno složenom postojanju ponekad jedini put prema istinskom uvažavanju. Tvoja je istina da je začeće početak života – ti u tom trenutku osjećaš postojanje novog čovjeka i tvoja istina nikako ne može biti drugačija od toga. Za mene je, biološki gledano, svaka stanica živa pa tako i spermij i jajna stanica, ali ne doživljavam ih kao ljudska bića. Ni zigotu ni stanice ranog embrija ne smatram čovjekom, iako imam ogromno poštovanje prema njima. Za mene je blaga prekretnica implantaciju (koju uspješno završi manje od 3/4 embrija), tu nekako počinje moj osjećaj za novo biće (kao što tvoj počinje na razini zigote), to je moja istina. Ne znam i ne mogu znati istinu drugih ljudi, mogu je jedino uvažiti i željeti im da mogu živjeti u skladu sa svojim uvjerenjem. Klasična kritika ovog rezoniranje je (pušem na hladno ) da je onda ok napraviti pobačaj i u devetom mjesecu trudnoće ako netko smatra da to još nije novi čovjek. Ona je promašena jer jasno da se to rezoniranje odnosi specifično na periodu za koji očito postoji veliko nesuglasje mišljenja, a ne na situaciji za koju će se >99.99% ljudi složiti da je jasna.