A Anna vanbračno dijete s Kristoffom.![]()
A Anna vanbračno dijete s Kristoffom.![]()
Posljednje uređivanje od Mojca : 16.05.2016. at 13:50
Šafran, stvarno mi se ne da nadmetat "čiji je veći" s tobom. Već sam ti napisala da ne znaš ništa o tome koliko i što sam radila u Njemačkoj i kakve danas imam odnose s Njemačkom. Nije ni bitno. Opusti se, dozvoli da ne percipiramo ni Njemačku ni Hrvatsku jednako.
Draga, aj opusti se ti malo. Samo ispravljam netočno parafriziranje mog posta.
LOL šafran, ali stvarno bi ti super lega potpis "ne znaš ti ništa, Johne Sniježe"![]()
Ma mislim, trenutno me jako sekira njemacka sekularnost dok u Hrvatskoj tonemo u bezdan.
Posljednje uređivanje od Jelena : 16.05.2016. at 23:01
Ovo je samo forum, a piskranjem po njemu se tog bezdana sigurno nećemo riješiti.
Razumijela sam te jako dobro, ali u kvazi diskusije samo radi prepucavanja ne ulazim.
Tangerina LOOL pa taj bi potpis trebalo stajati barem polovici foruma
Evo, ima i onih koji misle da nam uzor treba biti Poljska:
John Vice Batarelo: https://www.bitno.net/vijesti/hrvats...litet-pobacaj/
Ultra konzervatvni pokreti, grupe i udruge, istih oni koji su 2012. nakon propovijedi na misama, uspjeli uvjeriti skoro 500 000 katolika da je moja oplođena jajna stanica, ili moj predimplantacijski embrij isto što i čovjek, da smo moj muž i ja, jednako kao i ostali deseci tisuća neplodnih parova, zapravo proračunate i hladne ubojice djece, jer se borimo za pravo da se ti isti, naši embriji zamrznu radi očuvanja njihovog razvojnog potencijala za neki novi ciklus u kojem ćemo pokušati iz odmrznutih embrija ostvariti trudnoću i rođenje djeteta.
Iako vođa grupe Vigilare ne spominje MPO, ne-znanstvene postavke, postavke utemeljene na religijskom shvaćanju svijeta u tendenciji su da u našem društvenom okruženju postanu zakonski normativi obvezujući za sve građane. U tom smislu MPO zakon iz 2009., religijski i svjetonazorski zakon, a ne zakon utemeljen na suvremenim praksama liječenja neplodosti, može se promatrati kao svojevrsna praksa, poligon za uvježbavanje kako ukidati sekularnu državu.
Ali evo, želiš o hrvaskom bezdanu. Ono što mene iskreno zanima što ti Jelena osobno misliš zbog čega Hrvatska doista toliko tone u bezdan? I zbog čega Hrvati nikada kroz svoju povijest nisu uspijeli zasnovati stabilnu i prosperitetnu državu?
Hrvati nisu glup i nesposoban narod, baš naprotiv, a i manje su skloni od recimo Germanskih pelemena ponašanju stada. To sigurno, ali ne bi rekla da je to razlog. Za razliku od prosječnog Nijemca, ne govorim tu o visoko obrazovanoj klasi ili klasi plemića (iako ni jedno ni drugo vrlo često nije nikakva garancija intelekta i širokokutnosti), već o običnom prosiječnom građanu, prosiječni Hrvat ima zapravo i širi kut gledanja. A Jugoslavija i rat za samostalnost, kao razlozi, su kosti za gladne mase. Nekakavi vanjski neprijatelji kapitalisti također.
Kakva je situacija oko prava na MPO u Poljskoj? U tijeku je pokušaj donošenja novog zakona koji bi dozvoljavao oplodnju samo 1 jajne stanice...
Lani su u Poljskoj bili predsjednički, zatim parlamentarni izbori. Predsjednik i većina zastupnika Parlamenta i Sejma dolaze iz desno orijentirane stranke Pravo i pravda (PiS) koja smatra da je IVF težak grijeh i zagovara zabranu njegovu zabranu.
Još lani Vlada je najavila je da u lipnju ove godine zaustavlja financiranja liječenja neplodnosti metodama IVF-a na teret javnog zdravstvenog osiguranja. Pravo liječenja metodama IVF-a na teret osiguranja, Poljaci i Poljakinje dobili su tek 2013. za vrijeme madaata prethodne vlade. Prije te odluke neplodni parovi liječenje IVF-om mogli su provoditi samo na vlastiti trošak. Spomenuti projekt financiranja IVF-a iz javnog zdravstvenog osiguranja trebao je trajati do 2019.
Iako Poljska pripada zemljama s najnižom natalitetnom stopom u svijetu, ministar zdravstva ukidanje programa javnog financiranja liječenja neplodnosti IVF-om, obrazložio je riječima kako ovaj program nije prioritet poljskog društva, te da ta za ove metode liječenja država nema novaca. Istovremeno se predlagalo i nastoji da metode prirodnog praćenja plodnosti Fertility Care i NaPro, sustavi praćenja plodnosti u skladu s naukom Katoličke Crkve za koje ne postoje znanstveni podaci o uspješnosti, budu pokriveni javnim zdravstvenim osiguranjem.
Inesz, ako se to dogodi, to ce opet samo pasti na ledja neplodnih, jer oni ce iz Poljske ici u Ukrajinu ili Češku. O svom trošku. I opet danas su to neplodni, sutra netko drugi.
Mislim, za proracun je to super, a ljudi ce dizati kredite da se mogu lijeciti. Tzv. moralna strana time nije rijesena, samo se povecava socijalni problem.
Šafran, nisam trenutno u mogucnosti odgovoriti ti. Ali ne slazem se s vecinom tvojih opazanja i usporedbi (opet). Ne bih htjela niti ovu temu opterecivati s tom diskusijom. Vidjela sam na izbjeglicama da to ide u nedogled pa sam se povukla, a s ove teme mi se ne da povlaciti. Mozda ako krene neka druga tema, al nemam volje otvarat ju. Prvi post mora biti strukturiran i pametan
![]()
Postavila sam ti obično pitanje bez namjere ikakve daljenje diskusije, prosto jer me zanimalo mišljenje, pošto si upravo ti povukla to pitanje. I zbog čega bi neslaganje u mišljenju trebalo biti vezano za ičije povlačenje, osim, naravno, ukoliko sugovornik nije u stanju diskutirati bez da se suprotna strana konačno složi za njegovim viđenjem svijeta.
A gle, ako je tvoj glavni argument uvijek da si ti 4 dana dulje u Njemackoj od mene, onda mi se ne da. A ovdje za stanje u RH nemam dovoljno vremena sad, niti je ovo odgovarajuca tema.
Eto, o tome smo pisale zadnjih par godina: Zelimo-zakone-utemeljene-na-krscanstvu-i-potpunu-zabranu-abortusa
mislim da me nisi shvatila kako sam htjela, ja nisam prozvala casne zasto primaju djeecu, naravno da ce primiti i nisam protiv toga. i ja bi primila svakoga tko zeli, ali sam postavila pitanje zasto je nevjerniku uopce opcija vjerski vrtić? meni nije opcija muslimanski pa da je i besplatan, o tome govorim.
Posljednje uređivanje od elor : 20.05.2016. at 07:31
Kako su vjerodostojni ne bi me čudilo da je to izmislila. Kao: "Naš vrtić je tooooliko dobar da nam čak zaklete ateistčine guraju djecu. Mole nas, preklinju da ih primimo."![]()
mene uopće postavljanje tog pitanja, što ima ijedno dijete raditi u ijednoj državnoj, od svih nas financiranoj, ustavni
izbacilo iz cipela, čim sam ga pročitala
da netko smatra da njegovo dijete ima veća prava od nečijeg tuđeg
i nadala sam se da se neće o tom provesti rasprava, da će ostati na tamo nekoj stranici na koju se neću vraćati
bilo je već takvih pitanja
što onda uzimate božićnicu (u davna vremena kad se isplaćivala), kad ne vjerujete
što kitite bor, zašto ne radite na Božić...
ma zašto uopće udišemo zrak za vjerske blagdane![]()
Ma zašto aleksandra? Pitanje je sasvim na mjestu. Ako je točno to što kaže časna onda je za zapitati se koji je motiv, ali mislim da je odgovor koji je ponudila Jadranka dobar. Jednostavno je to nekome najbolja opcija s obzirom na prepunjenost vrtića.
Ne bih to ni licemjernim nazvala jer za dijete želiš da ga netko ima paziti, a ne jedna teta na njih 30 dok se tvoje guši sa igračkom i ova ga ne vidi i ne čuje.
i ne znam niti jedan vjerski vrtic a da je na podrucju gdje je izoliran od drzavnog ili nekog nevjerskog privatnog toga nema.
Nekrstene djece? O čemu ti pričaš? Netko vodi u vrtićima vodi evidenciju o tome tko se krstio, a tko ne? I onda tu informaciju dijeli s roditeljima? Odakle ti znaš te podatke?
Shvati da su sve odgojno obrazovne ustanove kojima su osnivači vjerske organizacije, a koje se (su)financiraju iz javnih izvora, ujedno i tijela javne vlasti - dakle, otvorena svim građanima i građankama. Potpuno je irelevantno tko je što i nepristojno je propitivati nečiji status (iako smo mi daleko od pristojne zemlje).
O tome zašto netko upisuje dijete u koji vrtić ili školu i do koje mjere je netko vjernik, nevjernik ili se drži tradicije je bespredmetno razgovarati ako nema konkretnih podataka ili nekakvih istraživanja, ili barem nekog konkrenog primjera iz života.
Ja znam ljude koji su završili gimnaziju osnovanu od strane KC, većina ih nije iz nekih turbo vjerničkih obitelji i većina je kasnije u životu postala ili zakletim ateistima ili ljudima koji to religije drže samo na osnovi tradicije. Potpuno sam svjesna da ovo iskustvo vjerojatno nije poopćivo niti uzorkom relevantno pa ne želim stvarati zaključak da vjerske odgojno obrazovne institucije stvaraju ateiste, niti želim ovdje propitivati motive tih obitelji koji mogu biti stvarno razni.
No, s obzirom na broj nevjernika u Hrvatskoj, doista sumnjam u njihovu najezdu na vjerske odgojno obrazovne ustanove. Pretpostavljam da su to pojedini slučajevi s kojima se onda vjerske institucije hvale.
Uostalom, već danas možemo govoriti o tome da se religija ušuljala u doslovno sve javne institucije pa je na kraju potpuno nevažno tko je osnivač. Razred od frendičinog malog ide na terensku nastavu, 4. OŠ, a jedan od ciljeva te nastave je posjet nekim vjerskim objektima i upoznavanje KC kao zajednice vjernika. Terenska nije iz vjeronauka kojeg većina pohađa, a svi imaju udžbenike za koje je analiza Protagore pokazala da su u priličnoj mjeri prožeti religioznim elementima.
I tako.
Dobro, al to je tvoj stav. I zasto bi se slagao s tudjim stavom. Ovo ti je jedno objasnjenje zasto roditelji ateisti upisuju djecu u vjerski vrtic, ti ne moras to smatrat prihvatljivim razlogom, al to ne znaci da to nije razlog... uostalom, zasto ta casna okolo prica o vjeroispovjesti djece i njihovih roditelja?!
S druge strane, meni su necaci (iz ne-vjerskih vrtica u kvartu) dolazili doma s pricom da ce im roditelji zavrsit u paklu jer ne idu u crkvu... Srecom pa moj jos nije dosao s necim takvim![]()
Onda razumiješ nas kojima smetaju vjerski sadržaji u predmetima koji s religijom nemaju veze.
Ipak, ja poznajem neke nevjernike kojima to ne smeta jer do religije drže manje od mene pa su do te mjere postigli zen da im je potpuno nebitna i ne žele se oko toga nervirati. Upisali bi dijete u bilo kamo ako im tako paše iz drugih razloga.
omg koje gluposti![]()
znaš li ti elor koliki ljudi upisuju djecu u privatnu židovsku osnovnu školu, a sa židovstvom nemaju nikakve veze? Probaj se malo zapitati zašto.
Jako je lako napisati da ne bi upisala dijete u muslimanski vrtić, kad živiš u zemlji u kojoj živiš. Da živiš negdje gdje ti je opcija loš državni ili dobar muslimanski vrtić, onda bih te pitala kako razmišljaš.
U svakom slučaju, ako je vjerski vrtić ustanova financirana od države, onda je krajnje nepristojno i nekusno uopće komentirati to što ti komentiraš, a ideja da bi tvoje dijete trebalo imati prednost kod upisa jer si ti vjernik je blagorečeno smiješna.
Dajte ljudi malo lakše. Ne propituje elor legalnost upisivanja djece u vrtiće neg ju sam ovak zanimaju motivi zašto bi ljudi poslali dijete negdje s čijim se odgojnim elementima u principu ne slažu.Sve i da nemaš love za privatni, prva dva državna sa strane su prenatrpana, a slj. je udaljen bogu iza nogu?
evo nas su sad smjestili pri upisu u jaslice u skroz drugi objekt od onog kojeg smo tražili
čak je i druga kuća, kvart nije niti susjedni
da sam oduševljena, nisam, ali mogu se tuć nogom u stražnjicu od sreće jer puno djece s istim brojem bodova ko mi su ostala neupisana
e sad, da su mi malu u toj rošadi smjestili u vjerski vrtić, ne znam bih li se bunila i riskirala da dijete ostane bez vrtića u potpunosti
ali nekako mislim da djecu ne smještaju u vjerski vrtić ako roditelji nisu tražili taj objekt, a to već onda znači povlašten položaj, jer u ostale naguraju djecu da ih što više stane
ja to nisam postavilla niti mislim da moje dijete ima prednost nad necijim tudim. također se nisam izjasnila o božicnicama, boru niti zraku. molim te nemoj mi imputirati nesto sto ne stoji. moje je pitanje utemeljeno na mom stavu da ne bih vodila dijete u vrtic gdje ce mi ga učiti nesto sto ja ne zelim i zanima me zasto netko drugi misli drukcije. jos te jednom molim da ako nisam jasno artikulirala stav, pitaj me da pojasnim, rado cu.
postotak ateista u hrvatskom društvu, prema zadnjem popisu, je 3%.
to se jedino razlikuje u vjerskim vrtićima gdje se postotak djece ateista čudnim čudom penje na visoki postotak koji nervira časnu
dajte ljudi. o čemu pričamo? propitujemo motive tog jednog ateiste koji je upisao dijete u vjerski vrtić?
šta ja znam šta je njemu, možda nema mjesta u državnom, možda je državni daleko, možda je licemjer i se*e po crkvi, a dijete mu ide u vjerski vrtić, možda djeluje u ilegali i iznutra potkopava :D...a možda su u šumi.
Posljednje uređivanje od cvijeta73 : 20.05.2016. at 10:41
Mene više zanima zašto se dodatni vjerski program u gradskim vrtićima ne plaća dodatno, dok se recimo sportski, engleski i sl. plaća.
Možda časne volontiraju?![]()
http://m.tportal.hr/385842/Zagreb-pl...e-i-druge.html
ok. hvala na odgovoru. moram reći da casna nije izvor informacija i da nisam s njom statisticki obrađivala djecu u zg vtićima. ne znam po cemu se to zakljucilo, ja sam samo rekla da mi je casna dala info da oni kod upisa ne gledaju jel netko vjernik ili nije. sve ostalo je oko mene. pa tako i kolegica koja ima dvoje djece, jedno je krstila drugo nije, o crkvi misli da je to najprofitabilnija organizacija koja okuplja ppedfile, homofobe koji su istovemeno i homoseksualci, da je profasistoidna i da zatupljuje narod. alli joj ne smeta sta joj oboje djece zna moliti i odgajaju ih te fašistoidne časne. o tome ja pričam. i ona nije izoliran slučaj. i sve ove imputacije da mislim moja djeca imaju prednost, da bi ja zabranila upise nevjernika u vjerničke vrtiće ili ovaj postotak o ateistima ne stoje.
Posljednje uređivanje od elor : 20.05.2016. at 10:59
A možda su ti vrtići ljudima preskupi, ili su im predaleko, pa ne mogu odvesti dijete u njega prije posla, ili je u pitanju neki od tisuću razloga iz kojega neki roditelj može smatrati da je baš vjerski vrtić najbolja i najjednostavnija - a možda i jedina opcija. Da to treba objašnjavati nekome tko je isto roditelj, to mi je sasvim nevjerojatno.