Citiraj Jadranka prvotno napisa Vidi poruku
A zasto bi im ga netko i oduzeo? Kad postanu dovoljno stare da se zbog toga sumnja u njihovu sposobnost voznje, i tako ih se salje na lijecnicke preglede za produzenje vozacke svakih godinu dana. Bar se slalo prije desetak godina dok je brat moje bake u svojoj devedesetoj vozio auto.

Ja sam polozila sa 24, a vozim od 25, 26. Volim vozit. Jedino sto izbjegavam je bocno parkiranje. Ne znam tocno zasto jer mi je to na vozackom bilo dosta jednostavno. Al otkako vozim, uglavnom sam u situaciji da ne moram bocno parkirat pa ni ne parkiram.

Isto, ne znam zasto, al kad md i ja nekud idemo, u 99% slucajeva on vozi.

Sta se tice navigacije. Jednom smo u Americi slijedili navigaciju do nekog nacionalnog parka. I makar su svi putokazi govorili da skrenemo lijevo mi smo uvjereni u svoju navigaciju nastavljali pravo, sve dok nismo dosli do velikog parkiralista na kraju slijepe ulice. Na jednom stablu bio je zakacen karton s natpisom: Google maps are wrong! Turn around.
Moram se samo osvrnuti na ovaj post..
Ja mislim da bi stariji ljudi za volanom itekako trebali ići na liječničke provjere i provjere sposobnosti upravljanja vozilom.. Mene je davno prije 16-ak g pogodio deda 70+ s autom na Božićno jutro jer me nije 'vidio'. Masu puta su mi iz druge trake nalijetali na mene.,isto dede..Neki dan sam vidjela na benz. dedu -ima sigurno preko 80 ( vec mu onako očne duplje 'ispadaju', trese se sav, slušni aparatić..ma izgleda kao da ce se sad srušit i on vozi..) To mi je ekvivalentno da dam auto 14-godišnjaku koji zna voziti pa možda ce se sudarit , a možda i ne..
Htjeli mi ili ne ipak sa starošću propadaju mnoge funkcije u organizmu i ja sam apsolutno za to da se sve provjeri prije nego mu se da mogucnost da sjedne za volan i ubije nekog nedužnog.. Najopasniji su oni sunday drivers koji jednom tjedno/ mjesečno sjednu za volan pa dok se prisjete gdje je sve..ne prate cestu i okolinu.. Meni je uvijek u glavi hoće li takav vozač vidjeti moje dijete na zebri, na biciklu i hoce li stici/uspjeti reagirati..
Imam primjer od susjeda deda -oko 75-80... Jako su se iskrvili s njim da mu 'zabrane ' voziti prije nego ubije sebe i jos nekog nakon sto se tri put razbio s autom u par mjeseci..sav natučen, plav..al on opet za volan.. Jednostavno refleksi otkazuju..sposobnost opada..