Pokazuje rezultate 1 do 50 od 2022

Tema: Zahtjevna djeca

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    lavko avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Jel mi možete malo objasniti tu borbuz za moći i kontrolom?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj lavko prvotno napisa Vidi poruku
    Jel mi možete malo objasniti tu borbu za moći i kontrolom?
    Probaj se malo opustiti i ne razmišljati previše unaprijed (znam, znam, to je stvarno teško za nas koji imamo žrvanj u glavi i sve prežvakavamo 100 puta, ali je nužno).

Često pomogne ako "u rukavu" imaš dovoljno raznih aktivnosti koje možeš ponuditi za skretanje pažnje. Nama je pomoglo. Jest da je bilo trenutaka kada je stan izgledao kao da je došla kći od Bubilo, ali to je tako...zabaviš dijete, a zabaviš I SEBE, često i muža uključiš i eto terapije za sve umočene...

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Jest da je bilo trenutaka kada je stan izgledao kao da je došla kći od Bubilo, ali to je tako...

A ha ha ha ha... Mislila sam da imam samo jednako zahtjevno dijete kao i svi sa zahtjevnom djecom, a sad je ispalo da je posebna kategorija .

Ovo sto se tice umivanja i hladenja, ja obicno ne bih bas precesto poduzimala ista oko toga sto ona samo bijesni, u smislu ako urla, baca se i slicno. Tu bi ju obicno samo pustila da to odradi sama sa sobom. Ono moje urlanje na nju bi nastupilo nakon sto bi nas udarala ili u tom bijesu nesto bacala, prosipala, razbijala... Urlala bih kao pokusaj odgojne mjere na udaranje i unistavanje. Ako samo urla, ne bih bas nesto specijalno reagirala, u smislu umivanja i sl.

Danas ju je cuvala baka veci dio dana pa nemam svojih dogodovstina, al baka rece:
    "Rekla sam joj da obuje papuce, ona da nece, ja njoj kazem da mora, ona mene udari, ja joj kazem da se to ne smije, ona pocela vristat". Eto, nije samo kod mene takva .

I sjetila sam se, od 17.mj. do skoro 3.god. je imala cuvalicu (poslije vrtica i za bolesti), i ja bih uvijek strepila kakva je bila. A ova uvijek "sve je bilo ok s njom"... Neki dan se nasla na kavi s cuvalicom, a ona ce... "S njim je bilo lako, ali s njom se nesto dogovoriti, kad si utuvi, nije bilo sanse". A ja ono "sad mi tek to priznaš".

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Bubilo Bubich prvotno napisa Vidi poruku

A ha ha ha ha... Mislila sam da imam samo jednako zahtjevno dijete kao i svi sa zahtjevnom djecom, a sad je ispalo da je posebna kategorija .

Ovo sto se tice umivanja i hladenja, ja obicno ne bih bas precesto poduzimala ista oko toga sto ona samo bijesni, u smislu ako urla, baca se i slicno.
    Pos3bna kategorija, hehehe.... Nije to samo do djece neggo je puno i do NAŠE PERCEPCIJE njihovog ponašanja. Ono što je meni bilo nedopustivo, tebi bi možda ušlo u okvir tolerqncije i slično.

Papuče: odustala sam davno. Moj stariji ih uredno nosi, a mlađi je vječito bos u stanu. Papuče obuje samo kad izlazi nabalkon, stepenište ili do susjede iz ulaza. To mi je unutar tolerancije. Ali kad je zamahnuo na brata, to sam prekidala istog trena i razdvajala ih. I išli su svaki u jednu sobu, da se ne vide. Ja sam iz hodnika i kuhinje vidjela obojiicu, vrata nisam zatvarala, ali sam prekidala aktivnost koju sam smatrala neprihvatljivom. To je samo ilustracija biranja bitaka. Koga briga za papuče, ali da me pokuša udariti, dobio bi barem prijetnju kaznom, a možda čak i starinskih batina istog trena. Kakvo grljenje.... time samo zbunišdijete jerviše ne zna što jedobro, a što ne...

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj lavko prvotno napisa Vidi poruku
    Jel mi možete malo objasniti tu borbuz za moći i kontrolom?
    Prosto je: svako od nas želi da autonomno odlučuje o svojim postupcima. A po mogućnosti da kontrolišemo i sva ostala zbivanja u našem svetu, uključujući i naše roditelje, partnera, decu. Prepoznaješ li tu želju kod sebe ?
    Naša deca takođe žele da im se prizna pravo da sami odlučuju o onome šta će raditi. I još bi bilo divno kada bi i ostatak sveta radio sve onako kako oni zamisle .

E sad, pošto i mi i naša deca često imamo slične potrebe za kontrolom i dominacijom, ali različite ideje o tome kako bi dan trebalo da se odvija i kuća da izgleda, rezultat je sukob između naših i njihovih zamisli.
    Gde se često sukob proteže na najnebitnije gluposti, jer je deci, kao i nama, potrebno da se bar u nekom delu svog života osećaju kao gospodari situacije, pa će se deca npr. pola sata natezati sa nama oko pranja ruku samo zato što nisu želeli da operu ruke ČIM uđu u kuću, nego tek kad skinu jaknu - ali to ne umeju da nam objasne, a nas izdaje strpljenje, pa se sve završi eksplozijom i zajedničkim umivanjem u kupatilu .
    Eto, ja sam to tako shvatila, ispraviće me drugi ako grešim .

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •