Hehehe...
Ja sam u potrazi za dobrom i kvalitetnom špricom za kekse (skršim svaku, ufff... zapravo nije istina - ranijih godina moj mlađi sin je bio često pomagač, pa nisam baš sve sama udesila, ali voljela bih neku malo bolju od Lidlove ili Sparove jeftinjare...)
Inače, pri odabiru kolača moram voditi računa o starijoj generaciji (s ne previše zubi) za koju moram napraviti mekane i topljive kolače, a istovremeno ne smije u njima biti ni puno kreme ni šećera... Bit će zahtjevno pronaći tako nešto.
Od standardnih stvari koje od mene očekuju svake godine popis izgleda ovako:
- lažni čupavci (od kokosa i od oraha) - moj stariji ih više voli nego prave, a njih voli i starija generacija
- mooožda pravi čupavci, ako mlađi sin bude voljan pomagati
- razne slatke salame (crna, prugasta bijela i prugasta žuta)
- kuglice od mljevenih suhih smokava, eventualno rum kuglice s višnjom (tzv. ruske kugle) ako mm bude raspoložen; višnje imam vlastite
- pišingeri ili slični kolači od oblatni (možda rolada, ne znam)
- non plus ultra (klasični štehani vjenčići od prhkog tijesta s pekmezom) - ako nabavim špricu za tijesto, možda ih napravim i na taj način
- koncertni išleri (za njih mi isto treba šprica za tijesto)
- zvjezdice s cimetom su vrlo dekorativne na tanjuru, pogotovo kad su s bijelom glazurom, ali od tih glaziranih najfiniji su mi starinski prutići od oraha.
Obično radim kuglofe sa suhim voćem po receptu za klasični engleski kolač, a od torti obavezno pečem Jozefinu (čokolada i naranča, bez file) za svoju godišnjicu braka i lješnjakovu šnitu za mm-ov rođendan.
Kad pogledam tekicu, trebala bih za uspomenu na jednu baku napraviti božićni panj i salenjake, za uspomenu na drugu baku orehnjaču i makovnjaču (to svakako budem, možda i s rogačem). Svekrvin omiljeni kolač je karlbadska pita, a moja mama voli makove kocke.
Kalup za muffine već dugo nisam koristila, tako da i za to treba naći priliku. Ako moji sinovi budu imali božićne proslave u školi, to mi je najbrže i najjednostavnije, a može se lijepo ukrasiti i spakirati.
* * *
Da se mene pita što bih ja - paaa, ja bih sve te gore navedene mijenjala za dobre varaždinske klipiće. Ako baš mora biti kolač, onda pita od jabuka.