Citiraj zutaminuta prvotno napisa Vidi poruku
Ništa mi ne ide od ruke. Dođe mi da vrištim.
Složim im jučer juhu od povrća s manjim komadima junetine. Neće jesti.
Radim humus. Na 30 dag ide sok velikog limuna. Imala sam 50 dag pa sam stavila sok velikog i jednog malo manjeg. Rezultat: prekiselo.
Radim tijesto za pitu i padne mi fiksna ideja "ajmo dodat sok male klementine, možda bude prhkije". Ne, tijesto je kao kamen.
Pomiješam jutros svježi sir i vrhnje, da će djeca jesti s projom. Neće. oboje kategorički odbijaju.
Sjeti se samo ovoga: KEEP IT SIMPLE, jer štedi vrijeme i živce.

Kad su u pitanju kombinacije tipa sir+proja, serviraj odvojeno.

Klementina je puna vode, a u prhko tijesto voda NE SMIJE ići. Takvo tijesto se lakše valja, ali poslije bude fakat okamina. Zato se u prhko tijesto smije dodavati samo vrhnje. Ja ni s tim ne riskiram, dodajem samo vrhnje sa 20% mliječne masti ili više. Tijesto je prhko zato jer je masno, a nije mokro. Vlaga ispari za vrijeme pečenja i ostane okamina. Da bude prhkije dodaj malo praška za pecivo. Uostalom, kod kolača je najbolje držati se provjerenih recepata i nikad ne mijenjati više od jednog parametra, jer inače ne možeš pratiti utjecaj. Isto kao kod dohrane.

Sa hummusom je postupak takav da se limun dodaje postepeno i probava. Isto kao i štajaznam zaljev za zimnicu ili količina octa za zelenu salatu. Lako je dodati, a oduzeti nema šanse.

A ako djeca neće jesti, pa pusti ih do idućeg obroka. Ništ se ne bu dogodilo. I nemoj si sad pred BOžić iskomplicirati život s hrpetinom kolača + sezonskim čišćenjem, jer ćeš prolupati i umjesto blagdanskog užitka imat ćeš blagdanske frustracije.