Pokazuje rezultate 1 do 50 od 3965

Tema: Što čitate 3.

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Chimamanda Ngozi Adichie: Polovica žutog sunca

Kaskam par godina za trendovima, ali evo me konačno do ove knjige
    Bila mi je interesantna, s obzirom da čitam(o) ipak najviše romane koji se događaju u zapadnom svijetu, bilo mi je drago pročitati nešto i s Afričkog kontinenta. Bilježim si na popis prvu autoricu iz Nigerije, i općenito iz Afrike.
    Zanimljivo i potresno u nekim dijelovima, malo se podsjetiš lekcija iz povijesti, kolonijalizam i sve njegove posljedice koje se osjećaju još i danas u svijetu.
    Sjećam se iz svog djetinjstva da bi za jako mršavu djecu govorili da izgledaju ko da su došla iz Bijafre, e pa tu se radi upravo o toj Bijafri s kojom su nas plašili

Planiram pročitati i Amerikanu i Purpurni hibiskus
    kakvi su vaši dojmovi, bolje/lošije od Žutog sunca?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj emily prvotno napisa Vidi poruku
    Planiram pročitati i Amerikanu i Purpurni hibiskus
    kakvi su vaši dojmovi, bolje/lošije od Žutog sunca?
    Dojmovi su tako individualni i ovisni ne samo o osobi, nego o osobinom state-of-mind, plus je li to prvi dodir s autoricom / autorom itd. Mene je Žuto sunce očaralo (iako mi je na momente upadalo u limunadu ljubića, ali baš me briga, na Žutom suncu sam se "zaljubila" u Chimamandu), nakon toga sam čitala Amerikanu, i tad sam je već volila i Amerikana mi je možda i najbolja, kao treću sam čitala Purpurni hibiskus, i tog ugnjetavanja mi je bilo previše (možda sam se overdosala Chimamandom - zna mi se to dogoditi ako redam redaljke nekog autora (npr. Ferrante, Tarantino), onda sam malo pauzirala pa poslušala svaki Chimamandin govor na temu rase, feminizma itd., pa se opet očarala. Sljedeće na listi kad se još malo odmorim je onaj serijal priča prijateljici - koji je kao feministička čitanka, sasa je gore negdje bila preporučila.

A Amerikana mi je možda najbolja jer je jedna od tema kosa i predrasude oko kose i "pobjeljivanje crnaca" - npr., i ja sam bila u šoku kad sam shvatila da frizura od Michelle Obama nije zapravo kako njena kosa izgleda. Ono, ne razmišljaš o nečemu, što je za drugoga (s pravom) političko pitanje.

Ma, s kojom god da kreneš, falit nećeš - samo se malo čuvaj "overdosea".

Dakle, moja gradacija:

1. Amerikana
    2. Polovica žutog sunca
    3. Purpurni hibiskus
    Posljednje uređivanje od ina33 : 27.05.2019. at 13:42

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    A Amerikana mi je možda najbolja jer je jedna od tema kosa i predrasude oko kose i "pobjeljivanje crnaca" - npr., i ja sam bila u šoku kad sam shvatila da frizura od Michelle Obama nije zapravo kako njena kosa izgleda. Ono, ne razmišljaš o nečemu, što je za drugoga (s pravom) političko pitanje.
    sjećam se rasprava o kosi, mislim čak na ovom topicu

u Suncu sam se malo šokirala kad sam skužila da imućnije žene nose perike, kao stvar prestiža i svog statusa, ono wtf?!!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •