Posljednje uređivanje od ina33 : 03.06.2019. at 15:08
Da bila je moja tema o travi i tamo se jako zustro raspravljalo za i protiv. I meni ide na zivce kako se to normalizira da to nije droga a je! Al na tu temu ih je puno pisalo da nezna nikog ko nije probao da je to ok da ovo da ono. Cak su neke (a prepoznat ce se same) rekle da je ok potrositi za taj GUST NEKI MJESECNI IZNOS!! Jedna forumasica je zustro bila za travu. Ne napadam nikog al bilo bi dobro da se sad one koje su to branile kad je bilo o odrasloj osobi jave da vidimo da li se moze misljenje preslikat na djecu. Nebi rekla da bi bile istog misljenja. cinjenica je da je netko odgojen na pravi nacin kao dijete da se to nebi dogadalo u odrasloj dobi! Djeci treba govorit o stetnostima od rane mladosti a ne mislit da bas nase dijete ne bi nikad
tvoja tema je bila o odrasloj osobi, ne mozes to preslikati na maloljetnike. jer niti djeci ne odobravas alkohol/cigarete, dok je za odrasle to normalno
Da al da su odrasloj osobi usadjene vrijednosti u djetinjstvu ona nebi ni lokala ni pusila ni drogirala se. Mislim da se tu svi mozemo slozit. Mozda bi izbacila pusenje jer to bar ne okrece pamet u sekundi al tu bi opet mogli o svijesnosti za vlastito zdravlje
.
Posljednje uređivanje od magriz : 04.06.2019. at 18:08
Postenje, iskrenost, odanost, naprednost, istrajnost i radinost.![]()
Dobro onda imamo drugacije stavove u zivotu i odgoju djece....valjda ja nisam normalna ako mislim da se djecu odgaja od malena a ne kad dodu do problema
Očito imamo različite stavove o vrijednostima i čime se mjere.
Sent from my ZTE BLADE A910 using Tapatalk
Pa sta nije vrijednost ne zalazit u poroke? Ok zanimljivo
Nezz sta da kazem a da budem shvacena. Neke stvari mi nisu normalne i nece to forum promijenit mada sam uvijek u manjini hehe![]()
znači ti misliš da je isto ako pubertetlija konzumira travu, alkohol, cigarete, sex i ako to upražnjuje odrasla osoba?
Nije isto normalno da je gore za pubertetliju al ako cemo iskreno grozno mi je za svakog. Dobro ne pricam o sexu to je prirodno....samo mislim da ako se neke stvari usade u glavu na vrijeme da nece izronit nesto potpuno suprotno kasnije. Samo je pitanje kako to napravit da se usadi. Pa i ovdje su neke govorile kako ih pubertet nije udario i imale su dobre ocjene itd mislis da su same sebe tako odgojile? Ja ne mislim
Ne možeš nikad biti potpuno sigurna da nešto neće izroniti u nekom času. Ali da ne ispadne forum tako jako liberalan, evo ja nikad nisam ni pila, ni pušila cigarete ni travu, ni drogirala se, ni bila promiskuitetna...a imala sam prilike švrljati jer sam mlada došla na studij u veliki grad
da sve ovisi samo o odgoju onda nitko ne bi pušio, pio...
ne znam baš da puno roditelja uče i potiču svoju djecu na poročno ponašanje
Pobjeglo...da, mislim da je odgoj jako bitan, ali ne možeš biti ni u što sigurna da će biti kako zamisliš.
Posljednje uređivanje od čokolada : 04.06.2019. at 22:37
A ovi sto gorljivo brane sve cesto zatvaraju oci.
Kad bi bilo dovoljno djetetu govoriti protiv ovisnosti, problem odgoja bi bio toliko jednostavan. Mene nanovo iznenaduje ocekivanje da pubertetlija preslika vrijednosti roditelja. Znanstveno, pubertet jest vrijeme kad se sve preispituje.
Anita da ne ostaneš usamljena (jer možeš očekivat još gomilu komentara), evo javit ću se ja (možda budu još neke forumašice) koje nije pucao pubertet onako kako većina priča, nisam popustila ni u ocjenama, ni u ponašanju, a zabavljala sam se, zabavljala itekako i bilo mi je predobro. I da, roditelji su me odgajali,al je dio vjerojatno i do mog karaktera.
Evo naš primjer od doma: isti roditelji, isti odgoj, nitko ne pije, ne puši a kamoli da se drogira, na kraju ja ispala "zdrav život" tip, a moja seka puši godinama, ne bavi se nikakvim sportskim aktivnostima, a opet isti roditelji su nas odgojili (poveznica za čoksin post).
Ti si preiskrena i naivna za ovakav forum
A Riri je odlična cura iako eto voli i travicumožda i ona to promijeni kad stigne beba u kuću.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 05.06.2019. at 09:29
Mene baš zanima, hoće li vas, koje toliko gorljivo "branite" odgoj, nešto jako lupit po glavi.
I slazem se sa casom
A da ne budem krivo shvaćena - moji starci su samnom imali sreće - bila sam ovak kao lili.
Posljednje uređivanje od NanoiBeba : 05.06.2019. at 09:29
Nano al nemojmo sad ići u drugu krajnost i potpuno zanemarit važnost odgoja, naravno da ima velikog utjecaja i da je bitan.
Nija fer ni potpuno se ograđivati pa reći takav je kakav je, nema to veze s odgajanjem, pa tvrditi da eto to je tako. Tu se može raditi i o liniji manjeg otpora.
Knjige i knjige su napisane, silna istraživanja provedena koliki je utjecaj odgoja kod kuće, a koliki društva i okruženja, samog karaktera, to je mix svega zajedno.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 05.06.2019. at 09:34
Iz iskustva (koje još nije gotovo): puno više napraviš za odgoj djece ako radiš na sebi, ako se trudiš da budeš bolji čovjek, ako se rješavaš svojih poroka i mana nego ako bilo što od toga braniš djeci, a istovremeno pušiš/piješ/ne razgovaraš sa ženom ili mužem/imaš loš odnos s djecom...
U doba kad su mene odgajali pušenje je bilo normala, svugdje se pušilo, u autu, u tramvaju, u bolničkoj čekaonici, u banci. Rakija je liječila sve bolesti. Božemprosti, LIJEČI sve bolesti. Djecu se zamatalo u obloke od rakije.
Nitko nije uvodio te kategorije u odgoj, jednostavno su bile uobičajene. Ko što se danas djecu ne odgaja u vezi mobitela ništa posebno, iako se masovno koriste, a djeca usput pokazuju poprilično ovisničko ponašanje prema tik komadima elektronike.
Pitanje je koliko tu odgoj ima utjecaja, a koliko neko trenutno stanje društva.
I ja sam takva bila u pubertetu (valjda, iz mog iskustva gledano), jedini porok mi je što volim ići po doktorima.
I ja se slažem s ovim. Jedino ne znam kako se to onda povezuje s time da je nešto ajde OK u odrasloj dobi, ali big no-no u pubertetskoj - ako "kekec gleda", a gleda. Ali, ja sam malo Sheldon u nekim stvarima. Razumijem, of kors, da je manji bed u odrasloj, jer ipak imamo neke kontrole, nego u pubertetskoj.
Mislim da je ta ideja da odrasli imaju više kontrole nego pubertetlije debelo precijenjena.
Ja mislim da kako anitu može lupit vjera u moć odgoja, da isto tako može lupit i sve ponosne na moć svojih liberalnih stavova. A i sve nas između. Općenito, nezahvalno je radit projekcije o budućnosti ičijeg podmlatka.
Ne vjerujem u ovu strogu granicu - što je za odraslog, nije za pubertetliju. Mislim da uglavnom što nije za pubertetliju (ajde, starijeg od 16), nije ni za odraslog.
Posljednje uređivanje od vertex : 05.06.2019. at 09:51
I stanje društva je odgoj, tj utjecaj okoline, a odrasli koji često čačkaju po mobitelu su na svakom koraku
tako da to po meni isto spada pod odgoj kroz model
slažem se da nema nikakvog smisla to negirati
samo što sa tinejdžerima taj neki zgraž zgraž stav prema porocima ili bilo čemu mi se čini ko najbolji recept da im to postane baš interesantno
veliki potpis na Peterlin, upravo na to sam mislila kad sam napisala da mi trebamo biti uzor.
E da skoro sam zaboravila na rakijupa i oko nas su svi živi pušili a bome i pili, no moji roditelji nisu ništa od toga (tata nije pio ni kavu cijeli život a živjeli smo u zemlji gdje je kava kao voda
). Kad se hoće, može se.
S boldanim se nikako ne slažem, nije točno. Ima nas koji ulažemo veliki napor i trud i čija djeca nisu ovisnici o mobitelima i igricama. Vjeruj mi u današnjem okruženju za ovakav pristup treba jako puno vremena i energije i to odmalena, al nije mi žao ni sekunde svega uloženog. I sama manje surfam jer želim biti primjer.
vertex u sridu![]()
Posljednje uređivanje od Lili75 : 05.06.2019. at 10:00
Ja stvarno mislim da pubertetlija i odrasla osoba nisu isto što se tiče pića pušenja i droge - fizički nisu isto, a nisu bome niti psihički.
Tako da mi je sasvim normalno i ne smatram nikakvim porokom ako odrasla osoba popije piće ili dva, a za pubertetliju je to potpuno neprihvatljivo.
Isto tako mi je smiješna drama oko jointa koji odrasla osoba popuši, dok mi ista stvar kod pubertetlije ne bi bila smiješna niti prihvatljiva.
To su po mom mišljenju potpuno neusporedive kategorije.
Neprihvatljivo ti je da 17 godišnjak izađe i popije piće ili zapali joint?
Meni je to prilično neprihvatljivo, svakako nije nešto što bih podržala i tolerirala.
Skroz se slažem s tobom.
Lili, to s mobitelima je stvar pojedinca, odnosno pojedinačnog roditelja i njegove brige, ne postoji neka sustavna kampanja da se smanji broj premladih korisnika mobitela. Kao što u naše doba nije postojala nikakva sustavna kampanja koja bi utjecala na mlade da ne puše i ne piju. Naravno da se u školi spominjalo nešto u stilu nemojte pušit i pit jer možete dobiti bolest ovu i onu, međutim, društveno je to bilo prihvatljivo, a tko si ti da sudiš u dobi od 13 godina![]()
I tada su se pojednici brinuli o tome, ali nije postojao sustav koji bi podržao te pojedince. Kao što danas ne postoji sustav koji bi podržao roditelje koji ne žele mobitele za svoju djecu. Neki dan mi je uletio sveki da ima mobitel za S koja ima 8 godina. Pitala sam ga što on misli, za što konkretno bi njoj trebao mobitel. Odgovorio mi je da bi ja nju onda mogla zvati. Ja stvarno ne znam zašto bih ja nju trebala zvati. Vozim ju u školu i iz škole.
Industrija elektronike je oooogromna, a popratna industrija također golema. Tu se vrti nevjerojatan novac. Svi oni dodaci, gadgeti, maskice, navlake, slušalice, igrice, sve one aplikacija za kupovinu svih onih stvari koje zapravo nikom ne trebaju...
Industrija duhana se bori već 30 godina za sve strožim zabranama i održava se. Uz ogromne cijene cigareta i dalje imaju mušterije. Što mislite koliko dugo i snažno će se industrija elektronike opirati nekom starosnom ograničenju? Pa djeca su im fantastični potrošači.
Isto ovako...
Doduše, život me (za sada) nije suočio s tim - moji sinovi ne puše i ne piju (bar ih nikad do sad nisam vidjela), ne izlaze u klubove, ali zato imaju svaki svoje društvo s kojima znaju zaružiti ne samo preko noći, nego i na više dana. S čime su se tamo sreli - ne znam. Nitko mi nije za sada pokucao na vrata sa vijestima da su se negdje neprimjereno ponašali i slično. Nadam se da smo odgojni dio odradili dobro, jer nekog većeg utjecaja sad više nema. Stariji je punoljetan, a i mlađi će biti prije kraja ljeta. Što smo odradili - odradili smo.
ajme Peterlin kako vrijeme leti, koliki su tvoji dečki
Marta apsolutno kužim tvoj post i podršku sustava koja bi bila potrebna i poželjna, slažem se s tobom. No pričali smo o odgoju i bez obzira na nedostatak podrške sustava mi djecu odgajamo kako mislimo da je najbolje.
Eto moji starci su tako kontra cigara i pića iako nije bilo sustava. Samo hoću reći da se može, teže je, al izvedivo.
Sad možda zvuči kontradiktorno mojim "zdrav život" stavovima, al ja ne vidim ništa loše da adolescent proba i vino i cigaretu, pa neka i proba, al sam protiv bilo kakvih ovisnosti i redovite konzumacije.
Ne znam jel smijem priznati kad sam ja probala prvu cigaretu (a zakleti sam nepušač, osim nekih epizoda pred kraj faxa kad sam znala zapalit onako samo na feštama), u 4. razredu osnovne s frendicom u nekoj napuštenoj kući, kašljale smo ko lude a povukle 2-3 dima.nezamislivo mi je da moja L. to sad proba. Ona ne bi ni da joj ponudim.
to probanje mi je bila dovoljna potvrda da to ne želim prakticirati.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 05.06.2019. at 10:42
Vino nije ovisnost.
Stvarno ne shvaćam - kaj vi pijte uz neku jako finu klovu? Vodu? Sok? - meni je to nezamislivo . Vino je dio obroka (OK ne onog svakodnevnog doma) ali jednog finog. Da opet ne spominjem sasu
Lili, tvoji starci imaju tek pedesetpostotni uspjeh. Il neuspjeh.
Posljednje uređivanje od marta : 05.06.2019. at 10:47