baš me zanima oće li klinka iću u kazalište
joj i moj sin ima izlet kojem sej ako radovao.
Jelena_O javi šta kažu u školi?
nasi ce ici na izlet sljedeci tjedan, cak i ako bude strajk taj dan
Koje su opcije, po vama,nakon ponedjeljka najizglednije:
- nasilno prekidanje strajka od strane vlade i uvođenje radne obveze nastavnicima
-prepustanje Ustavnom sudu da preispita legalnost strajka i posljedicno moguce neplacanje dana provedenih u strajku
-pozivanje sindikata za stol s ponudom na pol puta, npr. povecanje koeficijenta za cca 3 umjesto trazenih 6,11%
- povlacenje izjave o horizontalnom povecanju osnovice svima ( za sto bi se krivica prebacila na leđa nastavnika) i konacno pozivanje predstavnika sindikata na razgovor
-brzinska revizija opravdanosti koeficijenata i prijedlog klasa razlicitih koeficijenata (npr.slozenost posla prema predmetu, broju izvođenih programa, deficitarnosti struke itd.) gdje bi se nekima koeficijent povecao, a nekima bitno i smanjio (opet shema divide et impera)
-priznanje da nema razloga za tolikim zaostajanjem nastavnika u koeficijentima i prihvacanje trazenog povecanja koef. plus podizanje osnovice svima gdje bi nastavnici dobili povecanje po dvije stavke, slicno kao med.sestre i lijecnici ako prođe ovo s povecanjem osnovice svima
-nesto potpuno deseto?
![]()
Bojim se da će se desiti ono što se dešavalo i s prošlim štrajkovima, a to je tzv. urušavanje štrajka. Drugim riječima, da će nastavnicima dojaditi i da će se malo-pomalo vraćati u nastavu uz načelno i dalje podržavanje štrajka, ali samo načelno. I da na kraju neće biti ništa osim packi zbog izgubljenih sati zbog vremena provedenog u štrajku
Zbilja bih voljela da nisam u pravu, ali ovakav scenarij odigrao se više puta.
Lola, svaka školska godina ima tri, četiri nenastavna dana predviđena unaprijed. I zasad je strajka u okviru tih dana, tako da realne potrebe za odradom još uvijek nema. Meni je žao da djeca nemaju nastavu, i vjerujem da je svima žao. Kao što vjerujem i da je svima žao što kao nastavnik možeš zaraditi manje nego kao vss u bilo kojem javnom ili privatnom sektoru. Zapravo, baš me zanima ima li sektora s manjom prosječnom plaćom i vss od javnog školstva...
Ja sam ok i sa duzim strajkom kada bi on urodio plodom, kada bi nastavnici izronili iz dna uredbe o koeficijentima i napokon dobili status koji zaslužuju.
Ok, nastava subotom. Big deal...
Al nemam baš previše vjere u to.
Ja se iskreno nadam da ce ovaj put izdrzati i odrzati strajk do kraja, jer voditelj ureda dobrodoslice, ljudi, halo!!!
Pa neke škole već imaju nastavu subotom... Mislim nije ni to svjetlo čudo. Nadam se da do toga neće doći. A djeca sad već toliko gube ovakvim položajem nastavnika.
Podržavam štrajk. Nadam se da neće odustati. Važno je da djeca nauče da se za sebe treba boriti i da je ta borba opravdana.
Podržavam štrajk i da bi imao smisla ne treba ništa nadoknađivati.
Mislim da nastavnik treba djeci dan ranije reći ili poslat naslov nastavne jedinice planirane za taj dan i jasno im dat do znanja da to gradivo danas nije obrađeno i da je taj sat propušten. Ak hoće neka odrade sami (s roditeljima, prijateljima, instrukcijama) ili prođu život bez te lekcije. Nadoknada subotom nema smisla, a nekima je to i radni dan (slobodne aktivnosti, natjecanja) - trebaju li djeca to propustiti radi škole? Mislim da ne i moje sigurno neće, a ne želim ispucavat ona tri dana koja roditelj ima pravo opravdat, na opravdanje štrajka na dane kada je u školu mogla doći.
Štrajkate, ok. Borite se za svoja prava, preuzmite odgovornost da nešto niste odradili ali ste se za nešto dobro izborili.
Nema nadoknada.
Podržavam štrajk i nadam se da će izdržati do ispunjenja zahtjeva. Stvarno je sramotno koliko su učitelji podcijenjeni i potpuno mi je sulud premijerov prijedlog o povećanju svima u javnom sektoru (iako, točnosti radi, to ne uključuje njega i dužnosnike što je netko naveo, oni idu po posebnim propisima). Toliko prozirno, toliko jadno... Iako bih i sama dobila to povećanje, jako sam protiv, razlika između moje plaće i plaća onih koji mi uče djecu u meni izaziva veliku nelagodu, toliku da svojoj djeci ne želim reći kolika je moja (ovaj štrajk je povod njihova interesa, do sada ih to uopće nije zanimalo).
Ne razumijem izjave ja podržavam štrajk, ali ne želim da djeca nemaju nastavu... Tako i premijer i ekipa računa, hajde dobro, do sada nije tako strašno, računa da neće preći kritičan broj dana a i ako se to desi, lako će usmjeriti bijes mase koja ne razlikuje osnovicu i koeficijent i misli da su učitelji 3 mjeseca na godišnjem itd. na učitelje.
u ova moderna google vremena ljudi ionako sve bolje znaju od struke, trebaju se sami liječiti, sami svoju djecu podučavati, usluge javnog sektora im zapravo ne trebaju.
Vladu može biti sram.
Profesor fizike je lani djeci ispričao da ima plaću 4500 kn.
Prof je moj vršnjak. Dakle ima pedeset godina.
Čistaćica u mojoj firmi ima 5000 kn.
Pametnom dosta.
Kod klinca obavijest da u cetvrtak ako slucajno bude strajk da planirani izlazak s nastave odraduju izvan sk.klupa.
Ocito je do uciteljica
Necakinja ima distematski u pon.
Posljednje uređivanje od jelena.O : 18.10.2019. at 20:26
Meni je toliko nerazumno stavljati svoje sebicne interese ispred interesa cijelog skolskog sustava, da sam se zapravo zacudila da netko misli da je strajk neopravdan. U mom mikrokozmosu svi podrzavaju strajk. Ovo mi je bas iznenađenje da je nekome vaznije imati 3 dana nastavu, nego imati uopce kvalificiranog nastavnika matematike, fizike i sl.
Nadam se da će profesori ustrajati, podržavam ih u potpunosti
problem je i što nisu sve škole i svi nastavnici jednako u štrajku
ja podržavam štrajk
ali ne toliko da ću pustiti dijete doma ako na stranicama škole piše da će se nastava održati prema
prilagođenom rasporedu i ako razrednici šalju djeci raspored
kod moje ih je u srijedu bilo 27/30
Pa to nije problem, rekla bih da je odlično da ne moraju ili svi ili nitko. Često ne štrajkaju svi oni koji se drže kršćanskih vrijednosti, to ne znači da su zadovoljni, već da im štrajk nije način otpora.
Ja svoju djecu ne šaljem u škole neovisno o organizaciji nastave ili ne. Čvrstog stava da i njihov najmlađi brat zaslužuje imati matematičara i fizičara za nastavnika.
Kod nas je jednostavnije, jer u potpunosti štrajkaju i osnovna i srednja škola.
Veliki je problem u nedostatku matematičara i fizičara već sada; djeca su u mnogim školama tijekom nekoliko godina izgubila puno veću satnicu matematike i fizike (čula sam i za slučaj jedne jake općeZG gimnazije), nego što je ukupna satnica u ovih nekoliko dana štrajka.
Mislim da je s matematicarima i fizicarima dodatni problem sto sve manje studenata upisuje profesorski smjer. U Splitu ih se ove godine na taj smjer, ako se ne varam, upisalo troje.
Da, sebična sam. I još se ovdje usudim napisati svoje mišljenje.
Nisam sebična, nego hrabra.
Na Dnevniku HTV-a, kad je počinjao štrajk, je profa fizike iz jedne srednje škole (mislim Vrbovec) rekla da s 20 i nešto godina staža ima 7.000 Kn plaću, s mentorstvom 7.500.
I ne, ne mislim da su profesori preplaćeni za svoj posao i ne želim ih razvlačiti po forumu, samo citiram ono što sam čula.
Stednjoskolski imaju vise place, koliko je meni poznato.
Jos si i sama napisala mentorstvo.
Koeficijenti u javnim sluzbama su lako.dostupna stvar kao i osnovuca. Lako se moze izracunati placa za svakog.
ja sam se tu malo pogubila, kakve veze imaju kršćanske vrijednosti?
i što su uopće kršćanske vrijednosti u kontekstu štrajka?
Pa naravno. Ne znam kako je u Splitu no u Zagrebu je integrirani 5-godisnji studij za profesora fizike.
Tko će 5-6 godina studirati i položiti sve ove predmete da se na kraju zaposli za 5000kn u OS i još ne u Zagrebu?
Tko ovo završi može dobiti bez problema duplu plaću u IT/Telco/financijski sektor
Tako da nije samo problem plaća, realno za osnovnoškolski matematiku, fiziku i informatiku pola ovog ne treba. Trebalo bi uvesti kombinirani trogodišnji studij mat/fiz/informatike s nivoom znanja potrebnim za nastavu u OS i SS pa bi bilo više nastavnika
Uz naravno veće plaće
https://www.pmf.unizg.hr/phy/nastava...ti/prof_fizike
Tko misli da je 6500kn profesorima dosta, jer masa radi za minimalac, nek samo sve te place preracuna u euro.
Vecina ljudi u Hr radi za, u europskim mjerilima, sirotinjsku placu. A kao, EU smo.
Dok god se ne promijeni svijest svih nas, nema nam napretka.
A vladajucima itekako odgovara da su ljudi jalni, razjedinjeni i apaticni.
danas sam ovo čitala:
https://www.telegram.hr/zivot/otisla...sto-strajkaju/
Pa i jezičari osamdeset posto znanja stečenog na faksu ne mogu primijeniti u nastavi. Što će mi književnost 15. stoljeća u osnovnoj školi? Ili lingvističke škole? Tako je sa gotovo svim predmetima... Taj problem sigurno treba riješiti. Ministrica je davno govorila o prekvalifikacijama. Osobno sam se raspitivao o novom studiju. I gle čuda, čak mi ni predbolonjska didaktika s FFZG, ne bi bila priznata na fesb- u. Hrvatska birokracija je uvijek jača. Ja sam zasad odustala, jer novaca za novi petogodišnji studij nemam.
Nije imao punu satnicu.
Ja podržavam pravo ljudi na štrajk i krivo mi je što neke škole rade prilagođene rasporede ili nadoknađuju subotom.
Pa to samo vodi ka urusavanju strajka.
Strajkati u srijedu, a nadoknađivati u subotu...suludo idu sebi na stetu.
Ovi gore ce im se smijati i naravno da im nece udovoljiti.
Ako ima novaca za horizontalno povećanje svima, onda ima i za povećanje po koef. samo
se naravno nikome neda s time baktati.
Štrajkaje lijepo ljudi, nadoknađivat će se do srpnja i dobro...ne vidim problem
U većini zemalja ionako imaju puno kraće ljetne praznike nego mi
A sada treba pokazati zube....
Mi imamo kratke oktoberfestpraznike. Petak županija, sutra svi.
I ništa nam ne fali nastava. Neka profesori štrajkaju, ako je to jedini način da budu realno plaćeni. U nekoj uređenoj zemlji bi plaće bile uređene i ne bi trebalo štrajkati.
Tko zna, možda ćemo jednom živjeti u uređenoj zemljihihihihi
Posljednje uređivanje od Beti3 : 20.10.2019. at 09:23
Ovo su učiteljice iz naše školehttps://www.index.hr/magazin/clanak/...o/2124953.aspx
Sad su mi još draže![]()
joj meni idu na živce ti pjesmuljci, i oni bećarci
ima li tu onih čije škole organiziraju nastavu, a oni samoinicijativno ne šalju djecu?