Pokazuje rezultate 1 do 50 od 977

Tema: yours in free thought (ireligiozni topic) - 5. dio

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj Jelena prvotno napisa Vidi poruku
    Za početak - koji bi to bio znanstvenik izvan teologije radio ispitivanje je li katolik tolerantan. Naprosto je činjenica da ne može biti ako slijedi Sveto pismo i papine upute. Jer su one čvrsto netolerantne. Ateisti su slučajni uzorak, katolici nisu. Ako su katolici - ne podržavaju homoseksualce, slobodu izbora, IVF itd.

.
    Taj znanstvenik bi bio psiholog ili sociolog, izmjeri stavove prema xy i korelira sa religioznosti
    U pravilu zaista istrazivanja pokazuju korelaciju izmedju religioznosti i netolerancije, trebali bi sad trazit temu po temu ali to se nekako uvijek dobije.
    Statistici unatoc, po meni je "xy je katolik dakle ima negativan stav prema toj i toj temk" cista predrasuda.

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj tangerina prvotno napisa Vidi poruku
    Taj znanstvenik bi bio psiholog ili sociolog, izmjeri stavove prema xy i korelira sa religioznosti
    U pravilu zaista istrazivanja pokazuju korelaciju izmedju religioznosti i netolerancije, trebali bi sad trazit temu po temu ali to se nekako uvijek dobije.
    Statistici unatoc, po meni je "xy je katolik dakle ima negativan stav prema toj i toj temk" cista predrasuda.
    ali ovdje nitko nije rekao xy je katolik i stoga homofob nego na temelju propovijedanja i ucenja sluzbene katolicke crkve zakljucujemo da vecina katolika nema problem s takvim sluzbenim stajalistima u najmanju ruku, te da je iluzorno za ocekivati da vjeronauk koji sluzbeno poducava katolicku vjeru, poducava toleranciju seksualnih i vjerskih manjina kad je to suprotno od sluzbenog nauka. To je kao da na temu da hindusi ne jedu krave netko kaze, nemoj tako, to ti je predrasuda, ima i katolika koji ne jedu krave. A ima i jedan hindus koji je jucer pojeo biftek.

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj sasa prvotno napisa Vidi poruku
    ali ovdje nitko nije rekao xy je katolik i stoga homofob
    priča se paralelno o različitim temama, stoga konfuzija

nitko nije rekao da je katolik stoga homofob, nego smo zapeli na "plitko poimanje prosječnog katolika", tj ja sam zapela
    Frigaj ga Jelena, to nije isto što i reći da je bijelac svijetle puti, jer je reći nekome da je plitak uvredljivo. Zamijeni riječ katolik s npr riječi Rom. Onako, zaškripi.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj tangerina prvotno napisa Vidi poruku
    nitko nije rekao da je katolik stoga homofob, nego smo zapeli na "plitko poimanje prosječnog katolika", tj ja sam zapela
    Frigaj ga Jelena, to nije isto što i reći da je bijelac svijetle puti, jer je reći nekome da je plitak uvredljivo. Zamijeni riječ katolik s npr riječi Rom. Onako, zaškripi.
    "Plitko poimanje" govori o dubini razumevanja neke teme. Bez ulaženja u razloge ZAŠTO je poimanje plitko. Uvredljivo je samo ako želiš da ga shvatiš kao takvo.

"Plitka osoba" je nešto što ne vidim da je Jelena napisala.

Osim toga, mene ovaj argument "ne misle svi katolici ovo ili ono" podseća na raspravu brak/vanbračna veza, gde je većinski stav bio da je moralno opravdanije imati "papir", a ne poštovati ono na šta te papir obavezuje, nego istinski živeti kao u braku a nemati ozvaničen brak.
    Tako je ovde očigledno dovoljno imati papire i smatrati sebe pripadnikom religije, da bi to i bio, i nema govora o osporavanju te pripadnosti, iako ti stavovi nisu onakvi kakvi bi morali biti ako si pripadnik te religije.
    Recimo, ako želiš da prisustvuješ pravoslavnoj liturgiji, onako kako sam ja svojevremeno želela, i pokušaš da se raspitaš među 10+ deklarisanih vernika o toku liturgije, načinu ponašanja vernika, itd., pa od SVIH dobiješ odgovor da ne znaju tačno da ti objasne, a krste se zato što vide i kad vide da to sveštenik radi u toku službe- meni je za njihovo poznavanje religije adekvatna reč: plitko.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •