Originally Posted by
seni
progresivno oporezivanje nema veze sa lievim ili desnim. progresivno oporezivanje je je princip u gotovo svim europskim demokracijama.
porez na nasljedstvo nije nikava lijeva ili aktivicticka izmisljotina, nego je sastavni dio sustava zapadnih europskih drustava (kojima mi jelte gravitiramo i zelimo pripadati - predzide europe od stoljeca sedmog) od zemlje do zemlje razlicito.
u austriji npr. (i to za vrijeme svih koalicija i lijevi centar+ desni centar, desnicentar+ slobodnjaci, desni centar + zeleni) postoji porez na nasljedstvo. Do 2008 ako se ne varam je bio na sve nasljedeno, a od tada, na nasljedene nekretnine, zemljiste, odnosno ono sto nije gotovina.
na isti nacin kao sto je i javno zdravstvo, javno besplatno skolstvo (opet kombinirno na razne nacine od drzabe do drzave) itd...pogledaj austriju, pogledaj njemacku...itd sastavni dio europske demokracije.
ideja da sa sedam ili x apartmana placas porez sa smijesnom pausalnom svotom po krevetu, a da je istovremeno porez na dohodak takav kakav je, te da je porezno i ino opterecenje malog i srednjeg poduzetnistva opet takvo kakvo je (svi obrti, ordinacije, arhitektonski, odvjetnicki.... uredi, itd, itd)se doticu i tog , niti je fer, niti je ekonomski pametna.
da je onima koji na tome fino zaraduju (koristeci pri tome javnu! zajednicku infrastrukturu koji mi svi iz poreza i inih doprinosa financiramo) to vrlo simpaticno, mi je potpuno jasno, no tematiziranje tog stanja nikako ne diskalificira one stranke koje se i toga doticu.