Page 104 of 123 FirstFirst ... 45494102103104105106114 ... LastLast
Results 5,151 to 5,200 of 6145

Thread: Kako poništiti glasački listić

sasa's Avatar

Ja sam gledala suceljavanje, moj je dojam da je Peovic fino reterirala od nekih ranijih individualnih izleta od kojih se cijela koalica ogradila, sto mi je osobito drago.
    Takodjer Huic se jasno zalozio za vaucerizaciju skolstva, sto je meni osobno krajnje neprihvatljiva ideja, drzim da smo duzni nastojati svoj nasoj djeci omoguciti sto jednakiji start u obrazovanju.
    Bilo je dobro suceljavanje predstvanika dviju stranaka koje se cesto stavljaju u isti/slican kos, ali zapravo zagovaraju sasvim razlicite ekonomske politike.

sasa's Avatar

Takodjer zanimljivo je kako je Huic sa mjesta savjetnika tadasnjeg premijera Tima Oreskovica sklopio milijone teske poslove s drzavom. Valjda su to ti tokovi slobodnog trzista koje zaziva.

Osoblje foruma Kaae's Avatar

Quote Originally Posted by seni View Post
    progresivno oporezivanje nema veze sa lievim ili desnim. progresivno oporezivanje je je princip u gotovo svim europskim demokracijama.

porez na nasljedstvo nije nikava lijeva ili aktivicticka izmisljotina, nego je sastavni dio sustava zapadnih europskih drustava (kojima mi jelte gravitiramo i zelimo pripadati - predzide europe od stoljeca sedmog) od zemlje do zemlje razlicito.

u austriji npr. (i to za vrijeme svih koalicija i lijevi centar+ desni centar, desnicentar+ slobodnjaci, desni centar + zeleni) postoji porez na nasljedstvo. Do 2008 ako se ne varam je bio na sve nasljedeno, a od tada, na nasljedene nekretnine, zemljiste, odnosno ono sto nije gotovina.

na isti nacin kao sto je i javno zdravstvo, javno besplatno skolstvo (opet kombinirno na razne nacine od drzabe do drzave) itd...pogledaj austriju, pogledaj njemacku...itd sastavni dio europske demokracije.

ideja da sa sedam ili x apartmana placas porez sa smijesnom pausalnom svotom po krevetu, a da je istovremeno porez na dohodak takav kakav je, te da je porezno i ino opterecenje malog i srednjeg poduzetnistva opet takvo kakvo je (svi obrti, ordinacije, arhitektonski, odvjetnicki.... uredi, itd, itd)se doticu i tog , niti je fer, niti je ekonomski pametna.
    da je onima koji na tome fino zaraduju (koristeci pri tome javnu! zajednicku infrastrukturu koji mi svi iz poreza i inih doprinosa financiramo) to vrlo simpaticno, mi je potpuno jasno, no tematiziranje tog stanja nikako ne diskalificira one stranke koje se i toga doticu.
    Sve si nesto mislim bih li ovakvo sto napisala... pa odustanem, svaki put, na vlastito cudjenje, samo da se ne moram natezati oko tudjeg pimpeka i plota. (S obzirom na lokaciju itakoto.)

Jadranka's Avatar

Sto to znaci da je nesto dio europske demokracije? I da li bi to samo po sebi trebalo biti argument? I prije porezne politike nego demokracije. Iako mi se po onome sto brzinski vidim cini da su njihovi porezi uglavnom manji nego nasi na isti iznos zaradjenih eura.

Je li dio europske demokracije i zapadne civilizacije i sudjelovanje u NATO paktu i misijama istoga? Rekli su nam da je i da moramo uci...

To nisu argumenti. Argumenti su brojke kojima se pokazuje da uvodjenje neceg novog donosi prosperitet drzavi, ljudima, svima. A brojke ne vidim. I ne ocekujem da ih nadjem ovdje, ali ocekivala bih od stranke i clanova stranke koji zele promjene da nam ih prikazu.

Jadranka's Avatar

Quote Originally Posted by Bubilo Bubich View Post
    Što znamo i mislimo o Pametno i o Huiću?

Evo jedan članak za nas danas

https://www.jutarnji.hr/izbori/vijes...pcija-15005578
    Sto se tice poreza, predlazu manje, i jos iznose neke brojke kojima to argumentiraju. Al samo sam taj dio programa povrsno procitala. Moram i ostalo...

Ajme, citala sam transkript tog suceljavanja. Dojam mi je bio los, za obe strane.

sasa's Avatar

Pa to znaci da neka prosperitetnija i jednakija drustva, gdje vecina ljudi ima ima pristup boljim skolama i boljem zdravstvu nego mi, te iste skole i zdravstvo naplacuje iz takvih poreza.

Da li doista mislite da je fer i odrzivo i dugorocno za ovu zemlju i njenu mladost dobro da se placa samo i iskljucivo pausal na krevet u turizmu? Pa se tako niti jednom vlasniku dodatnih nekretnina ne isplati nista drugo nego pretvoriti ih u airbnb, pa nam studenti nemaju gdje renatati stanove za normalne cijene, a 1.6. lete van kako bilo da bilo. Pritom je to najjednostavniji i najbezbolniji nacin stjecanja novaca, pa je apartamanizacija pojela nase gradove i lisila ih svih sadrzaja koji nisu turisticki. Pa nasi mladi po otocima (i kad kazem mladi, mislim i na one od 30+) cesto ne rade nista pola godine, do sezone, sto se itekako odrazava na navike, kvalitetu zivota i mentalno zdravlje. Masovni turizam kakvom smo se u nedostatku drugih prozivodnji okrenuli je usto ekoloski neodrziv i kostati ce nasu djecu puno vise od ovih zarada koje vlasnici apartmana stavljaju u dzepove. Inzistirati na neplacanju poreza na nekretnine- ukoliko te nekretnine sluze stvaranju dobiti- po meni je izuzetno uskogrodno.
    Inace me bas zanima koja je stranka uradila takve izracune kakve prizeljkujete, a da biste nekom dali povjerenje. Moj je dojam da se uopce ne radi o brojevima nego o tome da je cijeli taj model neprihvatljiv, no sto god mislili model progresivnog oporezivanja i oporezivanja nasljedstva i oporezivanja generalno kapitala, kako bi se smanjio porez na rad jest model kojeg zagovara vrlo umjerena demokratska ljevica u Europi, a kako kaze Seni i ne samo ljevica. U sustini je lijeve ideje da se tezi jednakim sansama za sve i pravednoj raspodjeli bogatstva, a ne da baja sa 7 apartmana koji ima para (I ne placa poreze) plati vaucerom skolu u koju ce upisat svog malog, dok onaj koji nema svog salje u onu koju moze. Naravno nismo svi ljevicari niti to moramo biti, no plasenje VEnezuelom ili cime vec, kad vidimo da to radi cijela Skandinavija je neprimjereno.

Tanči's Avatar

Seni, bravo [emoji106]

Sent from my iPhone using Tapatalk

sasa's Avatar

Pametno zagovara vaucerizaciju skolstva, te planiraju krizu rijesiti: ukidanjem tehnickih pregleda vozila za automobile pod garancijom, u zemlji u kojoj je prosjecna starost automobila 13 godina, te ukidanjem obaveznog cijepljenja protiv bjesnoce za pse.
    Glavni strateg im je covjek iz Hrasta i Mosta, o kojem je sam Puljak 2017. rekao da je zamaskirani konzervativac i velika politicka prevara. Samo vjerodostojno.

sillyme's Avatar

Zanimljivo Svedska je uzor kad je u pitanju progresivni porez, a kad je tema vaucerizacija skolstva onda je to horor. Pa je li uzor ili nije?

Jadranka's Avatar

Ja svakako nisam za divlju apartmanizaciju obale, nisam za to da zivimo samo od turizma, nisam zato da se studenti i ini izbacuju 1.6. na ulicu. Ali se pitam, kako progresivno oporezivanje to ispravlja? Kako uvodjenje poreza na nekretnine to ispravlja? Zaista me zanima.

Divlju apartmanizaciju bi trebao ispraviti kvalitetni gup te inzistiranje na provodjenju istog, nezivljenje samo od turizma razvoj drugih industrija, izbacivanje na ulicu, ne znam kako...

I nisam zato da se vlasnike 7 apartmana naziva lokalnim bajama. Mislim da se ljudi koji imaji 7 apartmana (to je jedna malo veca kuca) i te kako polome oko odrzavanja istih.

Sto se tice vaucera u skolstvu, zagovara li Pametno da je to nesto sto bi samo bogati ljudi mogli platiti? Ili zagovara da drzava dajr vaucere koje onda stanovnici mogu dati kojoj god skoli (fakultetu, obrazovnoj ustanovi) zele? Pri cemu je ideja da se na taj nacin potice konkurentnost i kvaliteta skola. I nije li ta vaucerizacija nesto sto postoji bar u dijelu skandonavskih zemalja? Znam da u Svedskoj postoji.

Mi se ovdje duboko ne razumijemo.
    Nitko nije dovodio u pitanje socijalnu državnu i ono što mi od nje imamo (npr. zdravstvo).
    Ta fora sa “netko izajmljuje 17 apartmana” se stalno reciklira kao argument.
    Ide se od ideje da u zemlji ima dvjesto tisuća bogataša kojima će se progresivno uzeti samo par posto pa će se time namiriti svi siromašni, sve blagajnice, popraviti zdravstvo školstvo i znanost.
    Da će se oporezovati nekretnine, pri čemu se nema pojma koliko među tim vlasnicima nekretnina ima ljudi koji imaju kuće od 300 kvadrata, a istovremeno u njima žive od penzije od 2000 kn, a koliko ima tih koji imaju 7 stanova. Slažem se da iznajmljivače treba oporezovati, ali opet nemam pojma koliko je među njima poduzetnika, a koliko siromašnih Dalmatinaca koji ljeti iznajme svoj stan i žive u šupi kod babe da bi od ta dva mjeseca iznajmljivanja svog stana živjeli cijelu godinu.
    Ide se od ideje da u zemlji ima ne znam koliko bogatih poduzetnika kojima će se uzeti ne znam koliko u ime pravedne raspodijele, pri čemu se zanemaruje da ogroman ogroman postotak gospodarstva drže mali i srednji poduzetnici, koji zapošljavaju velik broj ljudi i koji se iz mjeseca u mjesec bore s doprinosima i nametima ne bi li se odrezali na tržištu i ljudima zadržali radna mjesta. Što mislite koliki udio malih i srednjih poduzetnika ima za 2-3-5-6 mjeseci plaća kad sve stane kao u npr. corona doba? Sad ću biti bezobrazna pa reći da je lako nekome čija je plaća zaštićena radnim mjestom na fakultetu palamudititi o novcima kao da on pada s grana - od kud se u gospodarstvu stvara taj novac? Čarobnim štapićem?

A s tim imputiranjem “dobio od države 2 mil. Kn” me toliko iživcirala da se zbog toga premisljam oko “možemo”.
    Je l se itko ikad od njih javio na neki državni natječaj i odradio posao vrijedan 1 ili 2 milijuna kuna? Zar je to poklonjen novac? I taj posao ne treba odraditi? Dakle svaki javni natječaj i posao s državom je namješten i svaki taj novac je poklonjen?

Jadranka's Avatar

Tocno ovo sto Bubilo pise su pitanja na koja i mene zanimaju odgovori.
    Last edited by Jadranka; 01.07.2020 at 09:34.

sasa's Avatar

Joj buubilo, radi se o ocitom sukobu interesa.
    inace vaucerizacija skolstva postoji u eu samo u svedskoj. A i tamo su pali rezultati svedskih djaka na pisa testovima nakon uvodjenja. Ono sto je problematicno kod vaucerizacije jest da takav model daje preveliku snagu samoj potraznji, i da samim time, moze doci do negativnih ucinaka, da primjerice neki programi koji su za drustvo dugorocno neophodni u potpunosti nestanu jer od njih nema kratkorocne koristi. Ili da im u najmanju ruku drasticno padne kvaliteta. Potom pojedinac vrlo cesto ne donosi (niti bi morao) drustveno racionalne odluke. Trece otvara se pitanje standardizacije sadrzaja, pa recimo ako kapital razjaca konzervativne/vjerske skole, drustvo gubi kontrolu nad sekularizacijom, koja je vec upitna. Nijedna druga zemlja u Eu, a pogotovo najbolje medju nama- nemaju vaucere. Inace direktno pitanje za Jadranku- ti mislis da je trenutno sustav u kojem se placa pausal po krevetu dovoljno oporezivanje vlasnika apartmana? Da je 300kn po krevetu dovoljno i fer da se da drzavi ciju infrastrukturu, more, obalu taj isti vlasnik koristi?

Iako se prije nekoliko stranica nisam slagala s BB, ovdje se u potpunosti slažem.
    Mi smo toliko mala država da će većina poduzetnika doći u neki doticaj s poslom koji odrađuje da državu, loklanu zajednicu i sl., tj. javnom nabavom. Naravno da ima onih koji to jako dobro koriste, ali isto tako ima i onih koji spuštaju cijene samo da bi se probili na tržište i pokušali razviti posao kojim će platiti nekoliko radnika i od kojeg će obitelji živjeti.

Ja nit imam štednju, nit nekretnine u valsništvu, ali isto tako mi je ideja preraspodjele suluda i ne vjerujem da netko u današanje vrijeme može tako razmišljati.

sasa's Avatar

Pa naravno da poduzetnici rade s drzavom, problem je kad krupne natjecaje dobivaju ako su pritom savjetnici premijera, jer je to ociti sukob i teresa. Ideja preraspodjele kao sto je ponovljeno milijon puta odnosi se na progresivno oporezivanje, a ne na uzimanje viska sladoleda iz frizidera.

Quote Originally Posted by sasa View Post
    Ono sto je problematicno kod vaucerizacije jest da takav model daje preveliku snagu samoj potraznji, i da samim time, moze doci do negativnih ucinaka, da primjerice neki programi koji su za drustvo dugorocno neophodni u potpunosti nestanu jer od njih nema kratkorocne koristi. Ili da im u najmanju ruku drasticno padne kvaliteta. Potom pojedinac vrlo cesto ne donosi (niti bi morao) drustveno racionalne odluke.
    Ovo s ekod nas događa i bez vaučerizacije
    Prvo od srednjih škola (pretežito gimnazijski programi), pa do otvaranja privatnih učilišta koji se pretežno ekonomskog usmjerenja; potom navala na studije koji su ekonomsko isplativi u kratkom roku (npr. fiziterapija, logopedija...), a manjak studenata na smjerovima kao što su profesor matematike, fizike, hrvatskog jezika ...

Pa naravno da poduzetnici rade s drzavom, problem je kad krupne natjecaje dobivaju ako su pritom savjetnici premijera, jer je to ociti sukob i teresa. .
    Slažem se, ali zato bi trebao postojati zakon i provoditi se
    Ali kod nas se uvriježio izraz i uhljeba (bilo tko zapsolen u nekom javnom sektoru je odmah loš), i bilo kakva suradnja s državnom i javnom nabavom se osuđuje ...
    Last edited by Vrijeska; 01.07.2020 at 09:53.

Progresivno oporezivanje koga ako nemaš više koga oporezovati? I zar već nemamo progresivno oporezivanje? Koliko znam, imamo.

betty blue's Avatar

bubilo, ja ti mogu reći iz prve ruke za javne natječaje da nisu svi namješteni, ali velik broj jeste
    to se lijepo vidi u uvjetima sposobnosti ponuditelja koji se propisuju u DON-u
    i nije uopće stvar u tome koliko je država kome dala za posao (iako je jako zanimljiva priča o korona stranici, koju bih osobno nazvala "ratnim" profiterstvom, a državu koja je platila taj iznos u najmanju ruku glupom) nego kako se do poslova dolazi - preko veza i poznantsava
    stvar je u prenapuhanim cijenama koje ponuđači u dealu nude, stvar je u raspoređivanjima nabava među konkurentima (za ovaj lot ću se javiti ja, a za drugi lot se javi ti)
    cijeli sustav je koruptivan uz nekoliko iznimki, a njihova nekoruptivnost je posljedica najčešće neiskustva ili (češće) stranog vlasništva zbog kojeg ne ovise o poslu s državom
    javnom nabavom je stvorena iluzija postojanja konkurencije na tržištu, a točno se zna da neke poslove nema šanse da ih dobije itko "s ulice"
    iznimke postoje, naravno, ali dominantno je ovako kako sam napisala

Osoblje foruma čokolada's Avatar

Može li mi netko detaljno objasniti vaučerizaciju školstva? Pokušavam to preslikati na Zagreb - dobijem vaučer i biram školu. S vremenom se iskristalizira škola svih škola (ili 10 takvih) i prijavim se za nju (njih) zajedno s još 20 000 učenika. Što onda? Što ja tu točno mogu birati?

na progresivno oporezivanje, a ne na uzimanje viska sladoleda iz frizidera.

Vrstu progresivnog oporezivanja imamo i sada. Ako netko i ima malo višu plaću, više i plaća državi. (A da ne kažem i lokalni pravilnici i nameti npr. u ZG očiti primjer plaćanja vrtića u kojem se obitelj s dva zaposlena člana s plaćom većom od minimalca "kažnjavaju" i plaćaju 600 kuna ... )

betty blue's Avatar

Quote Originally Posted by Vrijeska View Post
    Slažem se, ali zato bi trebao postojati zakon i provoditi se
    Ali kod nas se uvriježio izraz i uhljeba (bilo tko zapsolen u nekom javnom sektoru je odmah loš), i bilo kakva suradnja s državnom i javnom nabavom se osuđuje ...
    zakon postoji ali je sukob interesa u javnoj nabavi teško dokazati

Pametno zagovara vaucerizaciju skolstva, te planiraju krizu rijesiti: ukidanjem tehnickih pregleda vozila za automobile pod garancijom, u zemlji u kojoj je prosjecna starost automobila 13 godina, te ukidanjem obaveznog cijepljenja protiv bjesnoce za pse.
    Glavni strateg im je covjek iz Hrasta i Mosta, o kojem je sam Puljak 2017. rekao da je zamaskirani konzervativac i velika politicka prevara. Samo vjerodostojno.
    Pa hajde, ako cemo maksimalno istjeravati vjerodostojnost, kako Tomasevic moze reci da niposto nece u koaliciju s Bandicevim ljudima a istodobno najavljuje podrsku Bernardicu koji ne samo da je izdanak Bandiceve skole, nego se spominje i umocenost u afere, u talu s Bandicem, naravno ?
    I kako je uopce vjerodostojno biti u koaliciji s osobom od cijih se stavova i izjava navodno ogradjuju tijekom cijele kompanje ? Zasto jednostavno ne raskinuti koaliciju s njom ?

Quote Originally Posted by čokolada View Post
    Može li mi netko detaljno objasniti vaučerizaciju školstva? Pokušavam to preslikati na Zagreb - dobijem vaučer i biram školu. S vremenom se iskristalizira škola svih škola (ili 10 takvih) i prijavim se za nju (njih) zajedno s još 20 000 učenika. Što onda? Što ja tu točno mogu birati?
    Platit ćeš dodatno i onda ćeš moći birati

Jadranka's Avatar

Quote Originally Posted by betty blue View Post
    bubilo, ja ti mogu reći iz prve ruke za javne natječaje da nisu svi namješteni, ali velik broj jeste
    to se lijepo vidi u uvjetima sposobnosti ponuditelja koji se propisuju u DON-u
    i nije uopće stvar u tome koliko je država kome dala za posao (iako je jako zanimljiva priča o korona stranici, koju bih osobno nazvala "ratnim" profiterstvom, a državu koja je platila taj iznos u najmanju ruku glupom) nego kako se do poslova dolazi - preko veza i poznantsava
    stvar je u prenapuhanim cijenama koje ponuđači u dealu nude, stvar je u raspoređivanjima nabava među konkurentima
    (za ovaj lot ću se javiti ja, a za drugi lot se javi ti)
    cijeli sustav je koruptivan uz nekoliko iznimki, a njihova nekoruptivnost je posljedica najčešće neiskustva ili (češće) stranog vlasništva zbog kojeg ne ovise o poslu s državom
    javnom nabavom je stvorena iluzija postojanja konkurencije na tržištu, a točno se zna da neke poslove nema šanse da ih dobije itko "s ulice"
    iznimke postoje, naravno, ali dominantno je ovako kako sam napisala
    I zasto ne rijesiti prvo to pa vidjeti gdje smo? A onda razmisljati o porezima.

Sasa, na to pitanje cu ti odgovoriti kad vidim brojke "Fer i ne-fer" kategorije me se kad je rijec o porezima ne ticu... Tice me se blagostanje iznajmljivaca i blagostanje drzave. Odnosno kako naci balans u kojem je korsit optimalna za svih.

Quote Originally Posted by Bubilo Bubich View Post
    Mi se ovdje duboko ne razumijemo.
    Nitko nije dovodio u pitanje socijalnu državnu i ono što mi od nje imamo (npr. zdravstvo).
    Ta fora sa “netko izajmljuje 17 apartmana” se stalno reciklira kao argument.
    Ide se od ideje da u zemlji ima dvjesto tisuća bogataša kojima će se progresivno uzeti samo par posto pa će se time namiriti svi siromašni, sve blagajnice, popraviti zdravstvo školstvo i znanost.
    Da će se oporezovati nekretnine, pri čemu se nema pojma koliko među tim vlasnicima nekretnina ima ljudi koji imaju kuće od 300 kvadrata, a istovremeno u njima žive od penzije od 2000 kn, a koliko ima tih koji imaju 7 stanova. Slažem se da iznajmljivače treba oporezovati, ali opet nemam pojma koliko je među njima poduzetnika, a koliko siromašnih Dalmatinaca koji ljeti iznajme svoj stan i žive u šupi kod babe da bi od ta dva mjeseca iznajmljivanja svog stana živjeli cijelu godinu.
    Ide se od ideje da u zemlji ima ne znam koliko bogatih poduzetnika kojima će se uzeti ne znam koliko u ime pravedne raspodijele, pri čemu se zanemaruje da ogroman ogroman postotak gospodarstva drže mali i srednji poduzetnici, koji zapošljavaju velik broj ljudi i koji se iz mjeseca u mjesec bore s doprinosima i nametima ne bi li se odrezali na tržištu i ljudima zadržali radna mjesta. Što mislite koliki udio malih i srednjih poduzetnika ima za 2-3-5-6 mjeseci plaća kad sve stane kao u npr. corona doba? Sad ću biti bezobrazna pa reći da je lako nekome čija je plaća zaštićena radnim mjestom na fakultetu palamudititi o novcima kao da on pada s grana - od kud se u gospodarstvu stvara taj novac? Čarobnim štapićem?

A s tim imputiranjem “dobio od države 2 mil. Kn” me toliko iživcirala da se zbog toga premisljam oko “možemo”.
    Je l se itko ikad od njih javio na neki državni natječaj i odradio posao vrijedan 1 ili 2 milijuna kuna? Zar je to poklonjen novac? I taj posao ne treba odraditi? Dakle svaki javni natječaj i posao s državom je namješten i svaki taj novac je poklonjen?
    Tocno Bubilo, slazem se !
    Ali, takva razmisljanja i argumente moze imati samo netko tko se vruc nije vode napio.

sasa's Avatar

Vrstu progresivnog oporezivanja imamo i sada. Ako netko i ima malo višu plaću, više i plaća državi. (A da ne kažem i lokalni pravilnici i nameti npr. u ZG očiti primjer plaćanja vrtića u kojem se obitelj s dva zaposlena člana s plaćom većom od minimalca "kažnjavaju" i plaćaju 600 kuna ... )
    Imamo progresivno oporezivanje takvo da ti s placom od 8000 kn placas 24% poreza na placu, a Horvatincic s 80000 kn 36 %. Dakle niti dupla stopa za 10 puta vecu placu. Mozemo naravno trazi potpuno subvencionirane i javno dostupne vrtice. I ukidanje statusa majke odgajateljice asap.

betty blue's Avatar

nisam sigurna, ali mislim da u većini takvih sustava je škola ta koja bira koga će primiti
    vjerojatno kroz neke kriterije

prednost vaučerizacije je poticanje konkurencije među školama (gdje konkurencija uopće postoji. U otočkoj osnovnoj školi nema konkurencije)
    a nedostaci su sve ovo što je saša opisala plus još bih rekla da takvi sustavi u ime profitabilnosti uvijek teže smanjenju fiksnih troškova, a to se najčešće odražava na plaćama zaposlenika

Jadranka's Avatar

Bez zagovaranja vaucerizacije s moje strane... Pretpostavljam da u tom slucaju postoje prijamni ispiti. Isto tako, ideja je da ce skole koje dobiju 0 prijava shvatiti da kod njih nesto ne funkcionira i da ce onda poraditi na podizanju kvalitete nastave ne bi li privukli ucenike i dobili novce.

sasa's Avatar

Quote Originally Posted by Jadranka View Post

Sasa, na to pitanje cu ti odgovoriti kad vidim brojke "Fer i ne-fer" kategorije me se kad je rijec o porezima ne ticu... Tice me se blagostanje iznajmljivaca i blagostanje drzave. Odnosno kako naci balans u kojem je korsit optimalna za svih.
    Pa ja sam to pitala nacelno. Da li je nacelno u redu placati 300 kn godisnje po krevetu kojeg rentas jer gosti koriste more i obalu i sunce. Koji su resurs svih gradjana ove zemlje.

Imamo progresivno oporezivanje takvo da ti s placom od 8000 kn placas 24% poreza na placu, a Horvatincic s 80000 kn 36 %. Dakle niti dupla stopa za 10 puta vecu placu. Mozemo naravno trazi potpuno subvencionirane i javno dostupne vrtice. I ukidanje statusa majke odgajateljice asap.
    OK, onda nek uvedu još jedan porezni razred, ali s druge strane zašto bih ja očekivala da mi Horvatinčić plati zdravstveno?! Zašto se sama ne potrudim i zaradim 80.000?!

Bez zagovaranja vaucerizacije s moje strane... Pretpostavljam da u tom slucaju postoje prijamni ispiti. Isto tako, ideja je da ce skole koje dobiju 0 prijava shvatiti da kod njih nesto ne funkcionira i da ce onda poraditi na podizanju kvalitete nastave ne bi li privukli ucenike i dobili novce.
    Kako će to točno riješiti problem loše škole u mjestu koje do susjednog mjesta ima 100km?

sasa's Avatar

Quote Originally Posted by rehab View Post
    Pa hajde, ako cemo maksimalno istjeravati vjerodostojnost, kako Tomasevic moze reci da niposto nece u koaliciju s Bandicevim ljudima a istodobno najavljuje podrsku Bernardicu koji ne samo da je izdanak Bandiceve skole, nego se spominje i umocenost u afere, u talu s Bandicem, naravno ?
    I kako je uopce vjerodostojno biti u koaliciji s osobom od cijih se stavova i izjava navodno ogradjuju tijekom cijele kompanje ? Zasto jednostavno ne raskinuti koaliciju s njom ?
    Mozemo je vise puta reklo da ce se potruditi da Hrvatska ne dobije desno orijentiranu vladu, sto znaci da ce eventualno podrzati SDP bez namjere da ulaze u vladu. No i to iskljucivo ukoliko SDP pristane na koalicijske zahtjeve koje ce partneri dogovoriti. Bandica NITKO NIKAD nijegazio kao TT, tako da taj argument nema veze s mozgom. KP je imala JEDNU vrlo nespregnu izjavu od koje se i sama ogradila, RF je u gradskoj skupstini dobro suradjivala s NOvom ljevicom i Mozemo i Zagreb je nas. Ne vidim mjesta prozivanju. Tko i dalje misli da KP planira pokupiti gradjanima parice s racuna ili ne razumije ili ne zeli razumjeti ili zeli podmetati.

Jadranka's Avatar

Kako će to točno riješiti problem loše škole u mjestu koje do susjednog mjesta ima 100km?
    U takvom mjestu tesko.

Jadranka's Avatar

Pa ja sam to pitala nacelno. Da li je nacelno u redu placati 300 kn godisnje po krevetu kojeg rentas jer gosti koriste more i obalu i sunce. Koji su resurs svih gradjana ove zemlje.
    Ne shvacam "jer" kojim su povezana dva dijela druge recenice. Hoces reci da bi turisti i turizam trebali jos vise doprinositi proracunu RH? Pa da udio naraste sa sadasnjih 20% u bdp-u na jos vise?

iz iskustva znam da djeca idu u češće u đačke domove da bi bila bliže željenoj školi, a s druge strane obitelji su mobilne i mijenjauu mjesto stanovanja ovisno o radnom mjestu ili obrazovnoj ustanovi (nisu zacementirane na jednom mjestu kao više od 90% Hrvata)

Ne shvacam "jer" kojim su povezana dva dijela druge recenice. Hoces reci da bi turisti i turizam trebali jos vise doprinositi proracunu RH? Pa da udio naraste sa sadasnjih 20% u bdp-u na jos vise?
    ne turisti, nego iznajmljivači

problem je kod nas što se nameti preliju na trošak korisnika usluge (primjer smanjivanja PDV-a i sl. koje se nije odrazilo na cijene)

sasa's Avatar

OK, onda nek uvedu još jedan porezni razred, ali s druge strane zašto bih ja očekivala da mi Horvatinčić plati zdravstveno?! Zašto se sama ne potrudim i zaradim 80.000?!
    e da, tu se ocito duboko razilazimo.
    ja smatram da svijet nije mjesto neogranicenih resursa, pa da svi imamo jednake prilike da grabimo i grabimo dokle god nam treba. Nego da su resursi itekako ograniceni, a mi ih moramo pokusati sto pravednije podijeliti. Takodjer smatram da nismo svi rodjeni s jednakim prilikama te da bi se kao drustvo trebali jako truditi da te pocetne razlike umanjimo kako bi sva nasa djeca imala sto jednakije sanse. U tom kontekstu meni je poptuno razumljivo zasto gosp Horvatincic treba placati znacajno vise poreze od gosp Marice koja radi u Konzumu, te duboko vjerujem da i sin gospodje Marice ima pravo na kvalitetne skole, koje mu mama ne moze platiti taman radila 24/7 narednih 100 godina, nego da smo mi duzni sinu gospodje Marice o omoguciti dobre skole.
    o dodatnim nepravdama, pocevsi od one privatizacijske, koje su nase drustvo raslojile i gdje nema govora o stjecanju pocetnog kapitala krvlju, znojem i suzama da ni ne pocinjem.

betty blue's Avatar

pa zato što bismo čekali do sudnjeg dana
    korupcija je stvar mentaliteta, odnosa pojedinca prema državi, gdje pojedinac misli da ima pravo varati državu jer mu je država [umetni razlog]
    dok god se porezi zovu pljačkom naroda bit će korupcije

sasa's Avatar

ne nego da rentijeri dijelom i na racun zajednickih resursa iznajmljuju apartamane, a bune se na ideju da placaju vise od doista smijesnih 300 kn po krevetu godisnje. Vec sam se izjasnila oko toga da mislim da bi uvodjenje poreza na nekretnine koje donose dobit izmedju ostalih benefita doprinijelo destimulacini masovnog turizma.

iz iskustva znam da djeca idu u češće u đačke domove da bi bila bliže željenoj školi, a s druge strane obitelji su mobilne i mijenjauu mjesto stanovanja ovisno o radnom mjestu ili obrazovnoj ustanovi (nisu zacementirane na jednom mjestu kao više od 90% Hrvata)
    Pa vidimo da ni Hrvati nisu zacementirani...pola je Hrvatske starački dom.

Jadranka's Avatar

pa zato što bismo čekali do sudnjeg dana
    korupcija je stvar mentaliteta, odnosa pojedinca prema državi, gdje pojedinac misli da ima pravo varati državu jer mu je država [umetni razlog]
    dok god se porezi zovu pljačkom naroda bit će korupcije
    Znači, trebali bismo glasati za stranku koja zagovara iskorjenjivanje korupcije, a korupcija se neće iskorijeniti do sudnjeg dana? Ali pomoći će ako uvedemo progresivno oporezivanje koje će onda očito opet biti iskorišteno za koruptivne aktivnosti?

Jadranka's Avatar

ne nego da rentijeri dijelom i na racun zajednickih resursa iznajmljuju apartamane, a bune se na ideju da placaju vise od doista smijesnih 300 kn po krevetu godisnje. Vec sam se izjasnila oko toga da mislim da bi uvodjenje poreza na nekretnine koje donose dobit izmedju ostalih benefita doprinijelo destimulacini masovnog turizma.
    No, kako bi destimulacija masovnog turizma kratkorocno i dugorocno utjecala na budget RH i dobrobit njenih gradjana? Upravo je to situacija u koju se ne smije ulaziti nacelno i po fer/ne-fer principima vec s dobro promisljenim strategijama i brojkama.

te duboko vjerujem da i sin gospodje Marice ima pravo na kvalitetne skole, koje mu mama ne moze platiti taman radila 24/7 narednih 100 godina, nego da smo mi duzni sinu gospodje Marice o omoguciti dobre skole.
    .
    kod nas još uvijek sin gospođe Marice i sin "g. Navedenog" sjede u istoj klupi i uče iz istih knjiga

dakle, osnovni preduvjet o kojem govoriš tj. iste šanse je zadovoljen

možemo dalje govoriti o materijalnim uvjetima tj. razlikam, ali toga je uvijek bilo i bit će, utopija je misliti da neće biti bogatih i da neće biti siromašnih i da je moguće dovesti društvo u takav balans da svi imaju iste polazne točke

betty blue's Avatar

Znači, trebali bismo glasati za stranku koja zagovara iskorjenjivanje korupcije, a korupcija se neće iskorijeniti do sudnjeg dana? Ali pomoći će ako uvedemo progresivno oporezivanje koje će onda očito opet biti iskorišteno za koruptivne aktivnosti?
    ja nikad nisam dovela u vezu progresivno oporezivanje i nestanak korupcije, to si ti napravila tako da si rekla da pričekamo da nestane korupcije pa da onda uvedemo progresivnije oporezivanje
    što je meni u rangu onih ideja: "zašto financiramo kulturne djelatnosti kada postoje siromašni ljudi u hrvatskoj? trebamo prvo iskorjeniti siromaštvo pa onda ulagati u kulturu."

betty blue's Avatar

kod nas još uvijek sin gospođe Marice i sin "g. Navedenog" sjede u istoj klupi i uče iz istih knjiga

dakle, osnovni preduvjet o kojem govoriš tj. iste šanse je zadovoljen
    šta u hrvatskoj nema privatnih škola koje koštaju 30000+ kn godišnje?

Jadranka's Avatar

ja nikad nisam dovela u vezu progresivno oporezivanje i nestanak korupcije, to si ti napravila tako da si rekla da pričekamo da nestane korupcije pa da onda uvedemo progresivnije oporezivanje
    što je meni u rangu onih ideja: "zašto financiramo kulturne djelatnosti kada postoje siromašni ljudi u hrvatskoj? trebamo prvo iskorjeniti siromaštvo pa onda ulagati u kulturu."
    Ne. Nego prvo osigurajmo da se novci koje sada drzava uzima koriste na transparentan i posten nacin. A onda razmotrimo jesu li potrebni novi porezi.
    Last edited by Jadranka; 01.07.2020 at 10:26.

sasa's Avatar

Pa ja mislim da nacelno i dalje mozemo imati ideju da li je to fer ili ne, kao sto mislim da Mozemo generalno promislja svoje politike i poteze u svijetlu javnog interesa. No tu smo se davno razisle. Ja doista mislim da se u ovoj raspravi vise radi o svjetonazoru, a manje o brojkama. Srecom zastupljeni su svi svjetonazori na ovim izborima! Trebamo samo hrabro izaci u nedjelju.

Sent from my iPhone using Tapatalk

rosa's Avatar

Ovo i mene zanima.
    Pa i sad se zna koje skole su među najkvalitetnijima, a takve su mahom zbog izvrsnih ucenika koje upisuju, cesto i probirom nakon prijamnog ispita.
    Znaci li to da bi vaucerizacijom profitirale samo top skole koje bi tim vaucerima dobile najvise novca za svoje potrebe pa bi ulaganjem u opremu, edukaciju nastavnika, projekte , nove sadrzaje itd.bile jos i bolje, a ove skole koje su sad na margini, trogodisnje npr. koje upisuju cesto i deficitarna zanimanja bi mogle staviti kljuc u bravu jer umjesto 26 ucenika po razrednom odjeljenju upisuju cca 20 među kojima u svakom razredu ima nekoliko ucenika s posebnim potrebama?

Vrijede li ti vauceri i za osnovne skole?
    Koliko novaca bi dobile podrucne skole koje imaju malo ucenika?

Ili je to jednostavno nacin da se sve stavi na "slobodno trziste"?

Onda bi mogli za pocetak i vaucere u domove zdravlja! Zasto ne? Ja mog socijalnog zubara vidim jednom u 10 godina, a i tad mi zezne stvar.

šta u hrvatskoj nema privatnih škola koje koštaju 30000+ kn godišnje?
    Ima, ali mislim da to nisu škole u koje bi većina građana htjela poslati svoje dijete (možda tek jedna ili dvije su se počele razvijati)
    Ni poslodavci nemaju najpozitivniji stav prema diplomcima privatnih visokih učilišta (i tu dolazi do pomaka, ali sporog jer sve dok se reklamiraju da može i bez mature, diploma javnog sveučilišta više vrijedi)