Pokazuje rezultate 1 do 50 od 1433

Tema: Brak je OUT? Nije, nije...

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Tanči, to smo pretresli na mnogim temama... možda se tada prije 21 godinu nije moralo, kasnije se moralo.
    Ja sam prvo dijete rodila prije vjenčanja, 2010. i isto ga je priznao. Imam papir. Pošalji mi mail na PP pa ti ga skeniram .
    Ne znam kako je danas, ali 2010. je moj tada nevjenčani suprug priznao naše prvo dijete i poslije se danima time zezao s prijateljima koji nisu "morali priznavati" svoju djecu.
    Posljednje uređivanje od Bubilo Bubich : 13.04.2021. at 13:49

enchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Citiraj Bubilo Bubich prvotno napisa Vidi poruku
    Tanči, to smo pretresli na mnogim temama... možda se tada prije 21 godinu nije moralo, kasnije se moralo.
    Ja sam prvo dijete rodila prije vjenčanja, 2010. i isto ga je priznao.
    Nekoliko godina ranije ali identično.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Ja sam prvo dijete rodila prije vjenčanja, 2010. i isto ga je priznao. Imam papir. Pošalji mi mail na PP pa ti ga skeniram .
    Ne znam kako je danas, ali 2010. je moj tada nevjenčani suprug priznao naše prvo dijete i poslije se danima time zezao s prijateljima koji nisu "morali priznavati" svoju djecu.
    Ma naravno da je kad tako propisuje zakon. Ako već ima matičara koji se ne pridržavaju zakona to više spada u onu "kako ti grah padne" s državnom upravom
    Od frendice nevjenčani je isto priznavao dijete. Kako ćeš inače upisat oca ako nema vjenčanog lista - na riječ majke? Ili valjda neki smatraju to što je otac taj tren prijave u matičnom uredu i potvrđuje usmeno da je otac dovoljnim priznanjem... Isto kao što zakon poznaje npr usmeno i pismeno sklopljen ugovor, no zbog jednostavnosti kasnijeg možebitnog dokazivanja većina preferira pismeni. Ne vjerujem da je iti jedna nevjenčana majka SAMA otišla u matični ured i prijavila tko je otac a da dotični bar nije bio prisutan uživo i slušao bez prigovora.

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj sillyme prvotno napisa Vidi poruku
    Ma naravno da je kad tako propisuje zakon. Ako već ima matičara koji se ne pridržavaju zakona to više spada u onu "kako ti grah padne" s državnom upravom
    Od frendice nevjenčani je isto priznavao dijete. Kako ćeš inače upisat oca ako nema vjenčanog lista - na riječ majke? Ili valjda neki smatraju to što je otac taj tren prijave u matičnom uredu i potvrđuje usmeno da je otac dovoljnim priznanjem... Isto kao što zakon poznaje npr usmeno i pismeno sklopljen ugovor, no zbog jednostavnosti kasnijeg možebitnog dokazivanja većina preferira pismeni. Ne vjerujem da je iti jedna nevjenčana majka SAMA otišla u matični ured i prijavila tko je otac a da dotični bar nije bio prisutan uživo i slušao bez prigovora.
    što ustvari znači taj izraz "priznavati dijete", meni nije jasno? je li to neki poseban formular o priznavanju, ili se postavi pitanje "priznajete li vi ovo dijete za svoje"?
    Ja sam stvarno već zaboravila kako je to išlo kod matičara s nama, ali znam da smo morali oboje biti fizički tamo, a formular mislim da je izgledao u stilu: podaci o djetetu, podaci o majci, podaci o ocu, dolje potpisi i jednog i drugog
    i ne vidim zašto bi ta procedura bila ikako drugačija za nevjenčani par

što se tiče dolaska samo jednog roditelja, mm je probao sam obaviti matičara sa starijim jer je trebalo ići u drugi grad, žena je poludila da kako ona zna da se ja slažem sa djetetovim imenom, na jedvite jade pristala je da joj telefonski odobrim.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj tangerina prvotno napisa Vidi poruku
    što ustvari znači taj izraz "priznavati dijete", meni nije jasno? je li to neki poseban formular o priznavanju, ili se postavi pitanje "priznajete li vi ovo dijete za svoje"?
    Ja sam stvarno već zaboravila kako je to išlo kod matičara s nama, ali znam da smo morali oboje biti fizički tamo, a formular mislim da je izgledao u stilu: podaci o djetetu, podaci o majci, podaci o ocu, dolje potpisi i jednog i drugog

što se tiče dolaska samo jednog roditelja, mm je probao sam obaviti matičara sa starijim jer je trebalo ići u drugi grad, žena je poludila da kako ona zna da se ja slažem sa djetetovim imenom, na jedvite jade pristala je da joj telefonski odobrim.
    Ma ne sjecam se ni ja vise detalja Ali znam da smo oboje bili prisutni, bas mislim zbog slaganja oko imena. Pa smo oboje morali na MUP jer nismo na istoj adresi (pa se on morao sloziti da idu na moju). Onda smo im dizali putovnice jer smo selili van (on je taman dobio vani posao) pa sam morala tempirati podizanje pitovnica kad je bio u Zg jer opet trebaju oba roditelja. I naravno za boravisnu vizu su me trazili prevedeni vjencani list, ne znam sto bi bilo da ga nisam imala, vjerojatno puno kompliciranija procedura (iako se radilo o liberalnoj EU drzavi kojoj vanbracna zajednica nije nista neobicno)... ima puno tih birokratskih zackoljica u zivotu i sa i bez te 4-slovne rijeci i jednog lista papira na kojem pise zapisnik i da xy priznaje da je otac djeteta

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Da, i kod mene ovako za dvoje mlađih rođenih u Splitu, za najstarijeg što nije rođen u Splitu smo zaista neki zapisnik ispunjavali i potpisivali i dobili. To u Splitu dobili nismo :D Nismo vjenčani.
    Posljednje uređivanje od Jadranka : 13.04.2021. at 16:49

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Da, bio je papir na kojem je pisalo "otac je priznao dijete" .
    Ne sjećam se točno, nađem ga nekada doma... ali je sigurno bio papir... dobiješ rodni list, domovnicu... nemam pojma što se sve dobivalo tamo, i taj papir - "izjavu o priznavanju očinstva", tako nekako... on potpisao. Možda i ja. Sad ću skoro doma i idem ga odmah naći .

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Da, bio je papir na kojem je pisalo "otac je priznao dijete" .
    Ne sjećam se točno, nađem ga nekada doma... ali je sigurno bio papir... dobiješ rodni list, domovnicu... nemam pojma što se sve dobivalo tamo, i taj papir - "izjavu o priznavanju očinstva", tako nekako... on potpisao. Možda i ja. Sad ću skoro doma i idem ga odmah naći .
    Ok, kako je onda moguće da ja nemam taj papir i nikad ga nisam imala, niti je postojao?

KrisZg avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

2000 se moralo. Imam papir(zapisnik)na kojem otac priznaje dijete. Tako i 2005. Zadnja je rodena 2014 a udala sam se 2016 i za nju imam zapisnik o priznavanju djeteta. Oba puta su bili prijavljeni na istoj adresi samnom i nista nije islo automatski vec sam uz domovnicu, izvod i rodni list dobila i taj zapisnik. Nikada mi nije trebao ali sam ga dobila.

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj KrisZg prvotno napisa Vidi poruku
    2000 se moralo. Imam papir(zapisnik)na kojem otac priznaje dijete. Tako i 2005. Zadnja je rodena 2014 a udala sam se 2016 i za nju imam zapisnik o priznavanju djeteta. Oba puta su bili prijavljeni na istoj adresi samnom i nista nije islo automatski vec sam uz domovnicu, izvod i rodni list dobila i taj zapisnik. Nikada mi nije trebao ali sam ga dobila.
    Nije se moralo.
    Nemam taj papir i ne znam ni što je to, ni kako izgleda, niti mi je itko to nudio ili tražio i sve je išlo kako sam već napisala.
    Bez ikakvih priznavanja, potpisivanja nekakvih "papira", zapisnika, ni išta slično.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •