Citiraj Argente prvotno napisa Vidi poruku
No, kakogod...imala sam i iskustvo s poreznom koja nije priznavala moju izvanbračnu zajednicu
Ovo s poreznom je posebna priča. Ne znam o kojem se porezu kod tebe radilo, ali znam da je godinama porezna uredno razrezivala porez na promet nekretnina i porez na nasljedstva i darove izvanbračnim drugovima koji su naslijedili preminulog bračnog druga (iako su po obiteljskom pravu i nasljednom pravu bili izjednačeni).
udovac/udovica s vjenčanim listom naslijedi i ne plati porez, izvanbračni udovac/udovica dobije rješenje da plati porez (jer je u tadašnjim poreznim propisima pisalo da je oslobođen bračni drug i oni su se toga doslovno držali). žalbe su bile odbijane, upravni sudovi i visoki upravni sud potvrđivali su te odluke. Ustavni je sud (od 2017. g na dalje) donio niz odluka kojima je usvojio ustavne tužbe i ukidao takve odluke.
tek je 2016. Opći porezni zakon izričito izjednačio bračnog, izvanbračnog, istospolnog registriranog i istospolnog neformalnog partnera u poreznim stvarima. i od tada takve diskriminacije ne bi trebalo biti (u pitanju oporezivanja).
bilo je dakle, takvih, "izjednačenih", koji su nakon dugogodišnje izvanbračne zajednice po smrti supružnika prvo morali godinama dokazivati da su izvanbračni drugovi (jer su im, npr. u ostavinskom postupku djeca ostavitelja osporavala status) i kada su to napokon uspjeli i ostvarili svoje nasljedno pravo, porezna ih je nagradila rješenjem o porezu na nasljedstvo.
sigurna sam da bi se oni, znajući da će tako završiti, jednog dana za života ostavitelja ipak prošetali do matičara i dali svoje potpise. tih desetak minuta naspram desetak godina suđenja, stvarno ne znam tko ne bi žrtvovao.