Stranica 89 od 111 PrviPrvi ... 3979878889909199 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 4,401 do 4,450 od 5539

Tema: antirecesijske mjere u vasem kucanstvu

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj sillyme prvotno napisa Vidi poruku
    Kad smo trazili veci stan, i tako svako malo ja na kavi pricam kako propao jedan pokušaj, propao drugi... I veli meni moj šef: samo nemoj ko moji starci čekati da odrastu djeca. Kupi nesto hitno, bit će ti zahvalni

Eto iz ustiju jednog koji se stisnuo...
    Tako je rekao i moj muz jer je on bio taj stisnuti s bratom do 26.-te.
    Djeca su vec sad jakoo zahvalna.

Ja ni na moru, putovanjima u iznajmljenom ne spavam po razvucenim kaucima/pomocnim lezajevima jer mi je san jako bitna stavka za moje zdravlje (ukljuc.moju kraljeznicu) i zato sto mislim da moja guzara to zasluzuje postala sam jako komotna s godinama.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 26.05.2021. at 16:08

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

pa nisu alternative spavanje u boravku ili stan od 100 kvadrata?
    ima i manjih stanova, a da nisu jednosobni

ja ne bih zrtvovala svoju sobu i spavala u dnevnom boravku osim ako nije bas nuzno
    nije to godinu dana, to je i 15-ak godina
    da odu djeca, ne bih prodavala stan - jedna soba viska bit ce radna/vjezbaonica
    ali da ja ne mogu otic u svoju sobu ako mi se ranije spava ili ujutro moram ustati prije svih da se oni mogu normalno koristiti dnevnim boravkom?
    jedino u krajnjoj nuzdi, srecom, nije trebalo
    Posljednje uređivanje od summer : 26.05.2021. at 16:08

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

E upravo ovo sto navodi summer, meni nezamislivooo....
    A se..anje da ne spominjem u tim uvjetima
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 26.05.2021. at 16:09

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Jednosoban stan - kao samo jedna soba?
    Obično je u igri dvosoban stan, u kojem je jedna soba dječja, a druga dnevna i roditeljska u isto vrijeme.
    Takvi stanovi su najčešće 55-60 kvadrata.

Ako hoćeš 2 sobe za dvoje djece + roditeljska + dnevni boravak to je već sve između 80 i 100 kvadrata.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

BB pa summer je upravo napisala da je puno nijansi izmedju stana s jednom spavacom i stana od 100 m2.

Znaci obitelji koja zivi u stanu s jednom spavacom, puno bi znacilo prosirenje u stan s 2 spavace. Napokon bi roditelji dobili svoj kutak ili bi se razdvojilo djecu koja su narasla i traze svoj kutak mira.

A takvi stanovi mogi biti vec od 60+m2.

Mi smo imali prethodni stan od 65-66m2 s 2 spavace sobe, sasvim normalnog rasporeda sa super tlocrtom, al nam je postao premalen kad je kcerka krenula u 5.razred.

Da ne govorim da na trzistu sada ima tih stanova manje kvadrature s manjim spavacim sobama pa svasta stane u 55-60m2, al takve stanove ne bih preporucila jer mi je osjecaj krletke.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 26.05.2021. at 17:05

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj NanoiBeba prvotno napisa Vidi poruku
    Meni je vožnja bicikla po gradu stresna. I da sam ja ta koja vozim bicikl, a i bez toga. Imam noćne more od bicikala i romobila po trotoaru.

Ja lijepo pješačim, još od potresa. navikla sam se jer jako dugo tramvaji nisu vozili. A sad u njih ne ulazim zbog korone.

A recesijski - puno manje sam trošila u periodu rada od doma.

Čim izađem iz kuće na posao, potrošim novce - plac, kava, gablec nastavi niz
    Joj , da i meni. Plus , do posla je 10 km vecinom bez biciklistickih staza plus s brda na brdo sto ukljucuje znijenje. Tako da ostajem pri autu.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Stiskas se u malom stanu , spavas na kaucu i imas dovoljno love da kupis stan studentima na faksu?
    Totalno cudno. Velicina se stiska jer nema za veci stan bez buksanja love sa strane.
    Nekako mi je 20 dodatnih kvadrata ipak prilicno jeftinije od 40 kvadrata posebnog stana.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Baš. Još pogotovo kaj su ti mali još i skuplji.

Dat ću sve od sebe djeci dat obrazovanje. Sumnjam da će nakon toga ostat išta novaca za ciglu. Nadam se da će se sami snaći.

Inače, mi smo odjednom i neočekivano dobili sobu viška. Sad ju ja koristim kao radnu, pa malo kao sobu za poklone ( to mi je genijalan naziv za prostoriju koju natrpavanje stvari), pa kci dofura frendove kad je u njenoj nered. E sad, ako ću za godinu dana dobit jos jednu sobu viška, zaključit ću da smo mogli ostat i u malom stanu

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Svakakvih ljudi ima .
    Ali to s kupovinom stana (zapravo garsonijere) je jedan primjer. Drugi je da je obitelj imala dva nasljeđena stana od 50 kvadrata i nisu htjeli prodati oba da kupe jedan veliki stan.
    Nego su se “stiskali”.

Što je jako subjektivan osjećaj... jedno je imati objektivno nedostatak prostora, nekome je 50-60 kvadrata tiskanje, netko nema takav osjećaj. Ja se recimo bolje osjećam u svom boravku/kuhinji od 20 kvadrata nego kod mog buraza koji ima samo boravak plus kuhinja i blagovaona ukupno jedan prostor od 65 kvadrata i najveću kutnu ikad i najveći stol ikad i 12 stolica i ogroman prazan komad poda između svega toga, ja si uvijek mislim “jesi mogao veće”
    ... mm mi zna reći “kad ja umrem i djeca odu ti ćeš uživati u svojoj garsonjeri od 25 kvadrata” . I nije daleko od istine .

Istina je i da svakakvih stanova ima... ali neki s ne previše kvadrata i s optimalnim rasporedom su samo u novogradnji. Socijalistički stanovi nisu takvi. Tamo imaš 60 kvadrata i dvije sobe i to je to. U nekim kvartovima uopće nema novogradnje ili je ima minimalno (neka mala zgrada negdje ugurana), a netko možda iz x razloga ne želi iz kvarta pa nema šta ni birati... pa eto radije se “stiska” u socijalistickoj gradnji i stanu od 60 kvadrata s dvije sobe, nego da seli. Svakakvih ljudi ima.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Pa evo ja sam odrasla u socijalističkom stanu od 66 kvadrata, dvije spavaće sobe, dnevni boravak, četvrtasta kuhinja i blagovanica, kupatilo. Takvih stanovi su bili sasvim uobičajeni.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I ja. I to je još spadalo pod veliki stan. Naš je bio medju najvećim u kvartu

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

i ja odrasla kao vertex i Nano u identičnom takvom stanu

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Super je ova antirecesijska mjera kupnja većeg stana

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    Pa evo ja sam odrasla u socijalističkom stanu od 66 kvadrata, dvije spavaće sobe, dnevni boravak, četvrtasta kuhinja i blagovanica, kupatilo. Takvih stanovi su bili sasvim uobičajeni.
    Mi smo i dalje u takvom stanu. Nije neka drama. Dapače, manje kvadrata te tjera da imaš manje stvari, a to je i manje za grijanje, čišćenje i održavanje. Sve to ima svoje dobre strane. Moja djeca imaju mogućnosti otići u drugi stan, ali još nije ni jedan pokazao ozbiljne namjere...za sada.

Taj drugi stan ima veliku manu po njihovom mišljenju (nema parking ni garažu) pa je to vjerojatan odabir mm-u i meni za starost. Sinovi odu onamo kad treba učiti ili raditi neki projekt zajedno s drugim ljudima, a rijetko u slobodno vrijeme, ako imaju neko društvo. Korona je, pa izbjegavaju, iako im ne bih branila... Radije odu u vikendicu, gdje je zelenilo, dvije terase, roštilj, parking pored kuće itd.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj spajalica prvotno napisa Vidi poruku
    Takje!

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj Bubilo Bubich prvotno napisa Vidi poruku
    Jednosoban stan - kao samo jedna soba?
    Obično je u igri dvosoban stan, u kojem je jedna soba dječja, a druga dnevna i roditeljska u isto vrijeme.
    Takvi stanovi su najčešće 55-60 kvadrata.

Ako hoćeš 2 sobe za dvoje djece + roditeljska + dnevni boravak to je već sve između 80 i 100 kvadrata.

Mi imamo stan od 50m2 s velikim balkonom. Imamo boravak i 2 sobe. Od kćeri soba je manja, ali još uvijek sasvim pristojne veličine za 1 dijete. Naš stan ima savršen raspored i tko god dođe čudi se da ima samo 50m2.
    Ja bih se stiskala u 2 manja stana samo ako bi to značilo da ne moram x godina provesti spavajući u dnevnom boravku. To ne bih nikako.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Mi smo i dalje u takvom stanu.
    Peterlin, pa zašto onda spavate na kauču? Momci imaju svaki svoju sobu, a vi na kauču?

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj spajalica prvotno napisa Vidi poruku

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nema šanse da bih se gurala u manjem stanu, spavala na kauču koji razvlačim svaku večer, a istovremeno imam love ili drugu nekretninu - i tako 15 godina dok djeca odrastu i odu od doma
    ko živ ko mrtav za 15 godina

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Moji mama i tata imaju stan od 56 kvadrata, ima kuhinju, hodnik, wc, kupaonicu i samo dvije sobe bez db.

Citiraj mitovski prvotno napisa Vidi poruku
    Mi imamo stan od 50m2 s velikim balkonom. Imamo boravak i 2 sobe. Od kćeri soba je manja, ali još uvijek sasvim pristojne veličine za 1 dijete. Naš stan ima savršen raspored i tko god dođe čudi se da ima samo 50m2.
    Ja bih se stiskala u 2 manja stana samo ako bi to značilo da ne moram x godina provesti spavajući u dnevnom boravku. To ne bih nikako.
    Naš stan je (bez balkona na kojeg puno otpada jer je velik) 44 kvadrata, imam dnevni + kuhinja/blagovaonica spojeni + dvije odvojene male sobe. I nitko ne spava u boravku.
    Najtočnije bi bilo zapravo reći da najčešće svi spavamo u jednoj sobi u jednom krevetu . Dok meni ne dosadi zvanje i zivkanje po noći i hodanje iz kreveta u krevet pa oko 4h legnem u boravak nadajući se da me nitko više neće napipavati i tražiti po krevetu .

Cocolina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

živimo u stanu od 63,5 m2. Imamo dnevni boravak, dječju sobu (curka i dečec ju dijele), i spavaća soba.
    spavati u dnevnom, na kauču ne bi baš mi bio neki s.x .

ali tko zna, kak će nam na koncu stvari završiti.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Ja sam zbunjena dok čitam vaše kvadrature i sobnost i što je "optimalno" a što "socijalistički". Nagledala sam se stanova u kvartu "socijalističke gradnje" i prosječni trosobni stan ima bar 70m2 (a često i više) - ulazni hodnik u koji stane 2m ormara pune dubine, izbu, wc, kupaonu s wc, boravak od ca 20-ak m2, odvojenu blagavaonu i kuhinju (često i špajzu), dvije spavaće od min 12m2 i bar jednu lođu. Uglavno to mi se čini kao normalni standard 3-sobnog (db+2ss) stana. Ne mogu si zamisliti sve te prostorije u 44m2. Pretpostavljam da onda nema dodatni wc, nema izbe, nema špajze, nema odvojene blagavaone i kuhinje - ali mi i dalje u kalkulaciji fali podosta m2.
    Posljednje uređivanje od sillyme : 27.05.2021. at 19:38

Datum pristupanja
    Oct 2012

Početno

Evo da se javim posle dugog vremena - selila sam se i tek tada sam videla šta sam sve navukla i šta mi treba, a šta ne treba i od selidbe nisam išla nijednom u shopping (cipele, garderoba i slično).
    Iz stana 35 m2 na toplovod sam se selila u kuću, prvih par meseci smo grejali na klimu i bilo je prehladno, a posle smo kupili peć na drva koja ugreje sve prostore.
    Uglavnom, nama je antirecesijska mera korona, jer nigde ne putujemo (preko granice).
    Povrće kupujemo na placu, ali smo na svom vrtu posadili i svoje pa ćemo videti kad rodi Budući da sam se preselila u drugu državu, nisam još pohvatala sve cene i razliku, jer ne kuham više za 1 osobu, nego za 2 minimalno. Što se tiče antirecesijskih stvari, nama je krečio jedan moler - poznanik, koji još ide u školu pa smo prošli puno jeftinije. Peć na drva smo kupili second hand i odlična je, a isto tako smo i prodali par starih biciklova i ostalo što nam ne treba.
    Kruh pečemo svoj, brašno kupimo domaće, rižu integralnu i basmati što nije baš antirecesijski ali na hrani ne želim štedeti. U poslastičarnice, pekare, kafiće ne odlazimo. u vegi restoran odemo par puta godišnje i to je to. Brali smo dosta šparuge i to mi je bilo super opuštanje u prirodi plus antirecesijski.
    Svakako svima preporučam da se sele, pa će ih proći volja za kupovinom bilo čega. Kupujem samo tuš gelove, wc papir, ... što je nužno. Na masaže više ne odlazim, ni u wellnes centre, tak da ne trošimo ništa na to. Uglavnom, drva smo kupili jeftinija i trebalo ih je nacepati i tak, to je dragi odlučio.
    Jedino na čega sam alergična je bacanje hrane - kada nam nešto propadne, a to je redko ali češće nego kada sam živela sama. Zimnicu, marmelade i slično sami radimo i dobijemo od mojih, tak da ni to ne kupujemo. Sve u svemu, mislim da smo dosta ekonomični, ali naravno da uvek može i bolje. Hranu redko bacamo, jer sam naučila pogoditi količine i tak. Za godišnji ne znam kuda ćemo, jer nam je more pred nosom pa možda odemo do mojih na koji dan, ako bude moguć brzi test iz sline u oba smera, a ako ne onda šparamo jer ne želim više test sa štapićem kojeg ti stave duboko u nos.
    Vodu filtriramo jer je puna kamenca - imamo filter i kada se potroši kupimo novi uložak u najjeftinijoj radnji itd...
    Kvaka je u tome da se dobro ograniziraš ovo svega što kupuješ - to mi se čini najbitnije.
    Posljednje uređivanje od tinkilinkixyz : 27.05.2021. at 20:31

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Silly, nema ni hodnika .

Nije moj stan neka sreća najveća, ali imam “više” funkcionalnih prostorija nego npr. moji starci u 56 kvadrata.
    Jer je njihova kuhinja “samo kuhinja i blagovaona”. Jedna soba je bila moja i bratova, sad njihova spavaća. Prvi put su kupili bračni krevet kad sam se ja udala u tridesetima.
    Druga soba im je sada dnevna, prije je bila dnevna po danu, po noći su razvlačili trosjed.

Ja u 44 kvadrata imam odvojen boravak s kutnom garniturom, u dječjoj sobi krevet na kat, u drugoj sobi bračni krevet.

O toj funkcionalnosti i optimalnosti novogradnje i 44 kvadrata govorim kad ih uspoređujem s 56 kvadrata socijalističkog stana gdje valjda 15-20 kvadrata otpada na hodnik, špajzu i wc odvojen od kupaonice.

Ponavljam, mojih 44 kvadrata nisu neka sreća npr. za roditelje i dvoje djece, a kamoli troje... ali takav stan bi imao optimalan raspored za obitelj s jednim manjim djetetom.
    Ali recimo isti takav stan u kojem su u 88 kvadrata ugurali db + 4 odvojene sobe mi djeluje kao koma ideja, takvi mi stanovi baš nisu privlačni. Ovi mali “optimalni” mi se čine ok, za više od troje takva optimalnost pada u vodu.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Špajza i odvojeni WC bi trebali biti standard svakog stana.

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Šta ja znam... Ajde odvojeni wc za 4+ obitelji... ali u mnogim stanovima su mi zapravo mnogi kvadrati bili viška... npr. U nekom stanu od 100 kvadrata budu 2 hodnika... pa ima odvojeni wc, ali taj je wc po meni nepotrebno prevelik. Moj je frend npr. sebi takav odvojeni wc u stanu “zabetonirao” i pretvorili su tu prostoriju u walk-in ormar.
    Posljednje uređivanje od Bubilo Bubich : 27.05.2021. at 21:39

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Gle, živimo u 21.stoljeću. i valjda bi trebali imati neke osnovne uvjete u svom životnom prostoru. Po meni su to ove dve stvari.

Mislim da su čak ti socijalistički stanovi bili pametnie promišljani.

Ni ja ne živim u idealnom stanu, mislim da to kod nas ne možeš ni naći, al neki standardi života bi trebali postojati

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Pa zašto je špajza osnovi uvjet? Netko ne sprema niti ne drži nikakvu zimnicu, a hranu kupuje u količinama koje stanu u kuhinjske ormariće. Meni je špajza ko škrinja... netko ne može bez nje, neko ne može zamisliti da ju ima.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Da, nedostatak spajze i podnog grijanja u kupaonicama su mi najveci propusti u preuredenju kuce.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Sirius, kako to da ste smetnuli spajzu, a imate toliko kvadrata? Bas mi neobicno da tebi tako prakticnoj to nije palo na pamet.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Lili75 prvotno napisa Vidi poruku
    Sirius, kako to da ste smetnuli spajzu, a imate toliko kvadrata? Bas mi neobicno da tebi tako prakticnoj to nije palo na pamet.
    Pa zato sto sam kupila kucu prije 14 godina. I tada sam u nju usla iz stana od 40 m2 pa smo ju preuredivali i nadogradivali u fazama. Jednostavno u tom trenutku mi spajza nije bila prioritet. Nisam je imala u stanu. Obitelj je bila manja. Arhitektici nije palo na pamet predloziti da mozda smjestimo negdje spajzu. Ono, puno faktora. S vremenom se pokazalo da bi je bilo jako zgodno imati obzirom na nacin funkcioniranja kucanstva.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Btw na temu antirecesije (da probam vratit temu) ja sam se prebacila iz Zabe u Otp, morala sam zbog stamb.kredita.

Dakle, ja sam njihovom uslugom odusevljena, ljubazni i profesionalni, dali su mi bonus dobrodoslice 6 mj besplatno za vodjenje paketa.+ mogu skupljat neke bodove i dobijem ponovo 6mj gratis+ dali su mi krasnu staklenu stiliziranu bocu za vodu s čepom i 2 kemijske.

Jedva se cekam rjesit do kraja Zabe, nisam od njih dobila nista gratis, nikakav bonus, šalicu, a kod njih sam 25 god. Nekad sam jedva dobila odgovarajucu info. Bye bye Zaba!

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Pa zato sto sam kupila kucu prije 14 godina. I tada sam u nju usla iz stana od 40 m2 pa smo ju preuredivali i nadogradivali u fazama. Jednostavno u tom trenutku mi spajza nije bila prioritet. Nisam je imala u stanu. Obitelj je bila manja. Arhitektici nije palo na pamet predloziti da mozda smjestimo negdje spajzu. Ono, puno faktora. S vremenom se pokazalo da bi je bilo jako zgodno imati obzirom na nacin funkcioniranja kucanstva.
    Aaa kuzim. Da spajza je fakat korisna i ne nuzno samo za zalihe hrane, svasta stane u nju

Ja sam u ovom stanu dobila cak 2 spajze, al to mi je fakat visak, pa smo tu jednu srusili i time povecali kuhinjski prostor.
    U ovu koju imamo smo vrlo brzo ugradili police i maksimalno iskoristili prostor. Sad napokon imam gdje drzati i skrinju.

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Ja sam jedno vrijeme rentala stan od 44 kvadrata s jednom spavaćom za djecu, špajzom, odvojenom kuhinjom i mini blagovaonom i boravkom s bračnim krevetom uz ugradbene ormare dovoljno velike za sve stvari i balkonom. To je bilo najoptimalnijih 44 kvadrata koja sam ikad doživjela. Živjelo nas je petoro i nitko nije nikoga budio ujutro ni navečer. Tako da razumijem o čemu bb govori. Samo moj nije bio novogradnja. Sad živim u kući koju smo godinama preuređivali i nismo ni u jednom segmentu postigli takvu optimalnost. Ja bih arhitektu koji je onaj stan projektirao dala nagradu za životno djelo. Ono, takvu kvalitetu života postići u tako malom prostoru
    Posljednje uređivanje od casa : 27.05.2021. at 22:51

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Ja sam se zanijela pa ću oftopičarit dok ne dođe Spajalica .
    Moja idealna nekretnina ima:
    - spavaću sobu od 10-11 kvadrata u koju stane samo krevet i možda manja komoda, obožavam spavati u prostorima kad su mi zidovi blizu, mrzim spavaće sobe od 17 kvadrata
    - dječje sobe po 15 kvadrata, unutra je sve sto djeci treba
    - dnevni boravak plus blagavaona u kojima ima samo kutna/fotelja/stol/TV na zidu, možda neka polica
    - mini čajna kuhinja za skuhati čaj
    - prostorija od 60-70 kvadrata u kojoj su svi ormari i stalaže i sve stvari jedne obitelji stoje tamo
    - kupaonice sto manje, sto jednostavnije, sto manje kupaonica, nikako staklene stijene, tuš kabine i slično - glavni kriterij, minimalno potrebno čišćenje
    - na drugoj strani dvorišta ljetna kuhinja i obiteljski stol, kuhinja u kojoj nema napa koje se brišu, masnih pločica ili staklenih stijena, pećnica za ribanje, ni slučajno iveral u visokom sjaju i slične stvari koje me podsjećaju na srednjovjekovne sprave za mučenje... onako, više nekakva seoska kuhinja u kojoj se kuha, ali nema potrebe za čišćenjem više od osnovnog... čime jako pridonosim ovoj temi jer bi izuzetno puno uštedila na sredstvima za čišćenje
    Ako nekad dođem u fazu da gradim kuću projektirat ću si baš ovakvu .
    Posljednje uređivanje od Bubilo Bubich : 27.05.2021. at 23:00

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Bb, tvoj opis kuhinje mi je san. Trenutno nema pločice izborom nego onu peticu boju koju perem koji god sredstvom i mogu predavati kad mi dosadi.

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Eto da, i time uštediš još 20.000 do 40.000 kn na modernoj kuhinji kakve je izmislio neki psihopat koji je podvalio ženama da će biti cool s takvom kuhinjom, a zapravo ju je pretvorio u roblje koje mora održavati tu kuhinju
    (Zezam se i ispričavam svima koji imaju takve kuhinje i istinski uživaju u njima ).

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

lude ste, ja imam modernu kuhinju koja ne zahtijeva puno ciscenja i ribanja, nemam ni plocice, ni ono kaljeno staklo.

Al ipak kuhinja ko kuhinja se mora cistiti i prati

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ni meni nije jasno kako stanu dvije spavaće sobe u 45 kvadrata stana, kad ne stsnu.
    Ja živim u 45 m2 i imamo hodnik, kupaonu, manju sobu koja je kćerina i široka je 185 cm tak da nemre krevet staviti poprijeko, već samo uzdužno.
    Druga soba je i dnevna i spavaća i sve po redu.
    Ja spavam na krevetu na razvlačenje, ali ga ne sklapam.
    Otvoren je stalno.
    Sklopim ga kad nam dolaze gosti, a to nije bilo duuugo zbog pandemije.
    S druge strane muž ima krevet, Hemnes iz Ikee. Isto se može rasklopiti u bračni, no on spava na sklopljenom.
    Imam špajzu i zakon je jer u njoj držim sve od usisavača, vansezonske obuće do zaliha hrane.
    Na balkonu je još jedna špajza i u njoj je alat, lojtre, rezervna plinska boca i tu držim krumpir i voće zimi. Ljeti ne jer bude prevruće.
    Imam još i kuhinju s blagavaonom i lođu od cca 2m2.
    Nije malo iako tako zvuči.
    Fali mi spavaća.
    Zapravo mi fali soba samo za mene jer je muž u penziji i on gleda tv do 1,2 pa i cijelu noć i to mi smeta.
    Ali to je tako kako je.
    Ne stiskamo se.
    Ok je i ovako.
    Da bih prodavala dva manja stana i kupovala veći, ne bih.
    Treba to čistiti, održavati, grijati...
    Razumijem ljude s više djece i s malom djecom različitih spolova, oni ne bi mogli ovako . ali mi nismo ni u jednoj kategoriji i ovo nam je ok.
    Kći je odrasla.
    Svoju sobu ima.
    Najvjerojatnije ide na studentsku razmjenu i neće je biti doma.
    Faks bu za čas gotov i ona će otići ili van ili bliže poslu, a nama je ovih 45m2 čisto ok.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

x

Nemam sve u sadašnjem, ali imam u onom u kojem planiram provesti starost. Tamo imam i lift i dva balkona (jedan na ulicu, samo za cvijeće, a na dvorišnu stranu je lođa koja je odlična za popodnevne kave i može se po potrebi otvoriti ili zatvoriti, može se na nju smjestiti roštilj i slično...

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Ja mogu bez problema i bez špajze i bez odvojenog wc (ako nas je dovoljno malo u stanu da ne čekamo red). Ali ako ikako mogu ne volim male skučene prostore s mali prozorima i zato mi većina novogradnji u kojima sam bila nije "legla".

Realno, bez svega toga se može, pitanje je samo koliko nam je udobno. Ali na kraju se stisneš u onome što imaš. Gledala sam jednom kako Japanci žive u gradovima, na još puno manje m2 od nas. Ali imaju sasvim drugačiji koncept namještaja i organizacije života (npr vrlo često ne kuhaju nego jedu vani, nemaju blagavaonske stolove i stolice nego samo jastučiće i niski stolić za objedovanje jer sjede na podu, nemaju veliki bračni fiksni krevet nego zarolani madrac koji samo odrolaju prije spavanja i sl.)

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Tanči prvotno napisa Vidi poruku
    Ni meni nije jasno kako stanu dvije spavaće sobe u 45 kvadrata stana, kad ne stsnu.
    Ja živim u 45 m2 i imamo hodnik, kupaonu, manju sobu koja je kćerina i široka je 185 cm tak da nemre krevet staviti poprijeko, već samo uzdužno.
    Druga soba je i dnevna i spavaća i sve po redu.
    Ja spavam na krevetu na razvlačenje, ali ga ne sklapam.
    Otvoren je stalno.
    Sklopim ga kad nam dolaze gosti, a to nije bilo duuugo zbog pandemije.
    S druge strane muž ima krevet, Hemnes iz Ikee. Isto se može rasklopiti u bračni, no on spava na sklopljenom.
    Imam špajzu i zakon je jer u njoj držim sve od usisavača, vansezonske obuće do zaliha hrane.
    Na balkonu je još jedna špajza i u njoj je alat, lojtre, rezervna plinska boca i tu držim krumpir i voće zimi. Ljeti ne jer bude prevruće.
    Imam još i kuhinju s blagavaonom i lođu od cca 2m2.
    Nije malo iako tako zvuči.
    Fali mi spavaća.
    Zapravo mi fali soba samo za mene jer je muž u penziji i on gleda tv do 1,2 pa i cijelu noć i to mi smeta.
    Ali to je tako kako je.
    Ne stiskamo se.
    Ok je i ovako.
    Da bih prodavala dva manja stana i kupovala veći, ne bih.
    Treba to čistiti, održavati, grijati...
    Razumijem ljude s više djece i s malom djecom različitih spolova, oni ne bi mogli ovako . ali mi nismo ni u jednoj kategoriji i ovo nam je ok.
    Kći je odrasla.
    Svoju sobu ima.
    Najvjerojatnije ide na studentsku razmjenu i neće je biti doma.
    Faks bu za čas gotov i ona će otići ili van ili bliže poslu, a nama je ovih 45m2 čisto ok.

Sent from my iPhone using Tapatalk
    Slično je i kod nas. Odluka o nekretninama ovisi o puno stvari... Kad su djeca bila manja i kad nam je jako trebala druga soba, nije bilo rezervne nekretnine na vidiku, osim da prodamo vikendicu, a to mi ni u peti nije padalo na pamet. Pokušali smo prije petnaestak godina napraviti "rošadu", preseliti svekrvu bliže k nama ili sebe bliže k njoj, ali njoj to nije pasalo, a ni mi nismo našli optimalno rješenje.

Slažem se s boldanom rečenicom - moja djeca su isto jednom nogom već izvan kuće, a mm i ja drugom (on brine o svojoj mami na drugoj lokaciji, ja imam još brata i roditelje na dvije različite lokacije). Čovječe, više sam u autu nego doma, ali kak je - tak je. Imam dojam da doma samo spavam, čak i vikendima.

Gužva - paa, je i nije... Ne znam. Kad bilo tko od nas osjeti potrebu za dodatnim prostorom, postoje dvije rezervne lokacije gdje se može biti, pa bujrum...

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Evo, i mi već sad imamo debeli višak kvadrata. A uskoro ćemo imati još veći. I to puno ranije nego kaj sam mislila

Ne mislim da sam razmažena al i mm kao i Tančin gleda tv do kasno. To meni jako smeta.

A kaj se standarda tiče, meni se čini da su neke stvari potreba a ne luksuz. Pa ne živimo više u spiljama. A Japan ima debeli manjak prostora pa žive kako žive. Amerikanci pak imaju puno prostora pa i veće kuće.
    Špajza nije zimnica. Gdje vi koji ju nemate držite lojtre, usisivač, dasku za peglanje, nastavi niz?

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

...
    A kaj se standarda tiče, meni se čini da su neke stvari potreba a ne luksuz. Pa ne živimo više u spiljama. A Japan ima debeli manjak prostora pa žive kako žive. Amerikanci pak imaju puno prostora pa i veće kuće.
    Špajza nije zimnica. Gdje vi koji ju nemate držite lojtre, usisivač, dasku za peglanje, nastavi niz?
    Japanci i inače jedu tako sjedeći na podu. Nije to zbog "stiskanja" nego im je takav običaj, koji onda za sobom povlači manje prostora posvećenog samo jednoj svrhi (objedovanju) a koje realno traje kratko. Što se špajze tiče mi smo ciljano srušili tu neku špajzu/izbu koja je bila u starom stanu, jer je to bio mali skučeni mračni prostor u kojem je sve bilo natrpano i umjesto toga smo u nastalom širokom svijetlom hodniku napravili duboki ormar od zida do zida i u njemu poseban dio za sve ovo što pišeš. Svaki potencijalni podstanar kad bi došao u stan i vidio organizaciju u ormaru je bio oduševljen A i ja jer umjesto mračne prostorijice s policama imam bijeli moderni visoki sjaj ormar s kliznim vratima koji izgleda skoro kao zid, u koji stane sve što treba pa i više nego je stalo u staru izbu, i prozračni stan.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Japan je država na otocima, pogledaj gustoću naseljenosti.

Mi imamo prostora al nemamo novaca pa se grade trosobni stanovi u 45 kvadrata.
    Meni to nije standard stanovanja za npr 4 sobnu obitelj. Al kad si ta obitelj ne može priuštuti drugo. Pa sam se tako vratila na antirecesijske mjere

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Ako naučim kako se to radi, možda stavim tlocrt svog stana negdje da vidite... ali ukratko... nemam nikakav hodnik. Iz stubišta se ulazi u mini predsoblje od 2 kvadrata koje se pretvara u db/blag/kuhinja prostor. I iz tog prostora su troja vrata za kupaonicu i dvije sobe. Naravno, sobe nisu ogromne, ali obje imaju krevet, ormar, stol.

Dasku za peglanje nemam, to mi je jedna od viška stvari. Lojtre imam, al imam i garažu, to mi je onda valjda špajza pa ne razmišljam o špajzi na taj način. I neki stanovi koje sam vidjela imaju nekakva spremišta u prizemlju/podrumu zgrada... pa mi je to zamišljeni prostor da gurneš nešto što ne koristiš često. Špajze me podsjećaju na natrpane police s previše lonaca koje koristiš 1x godišnje i previše hrane za koju ni ne znaš da ju imaš.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Špajza ili veliki ormar nisu bitno različiti. Jedino kaj u trosobni stan od 45 kvadrata ne možeš staviti veliki ormar

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Meni su Japanci idealni, ja bi tako živjela bez obzira na to koliko novca imam ili koliko prostora ima u državi.
    Amerikanci i njihovo sve “super-size” me užasavaju .

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam klaustrofobična. I zato me mali prostor užasava. U obe japanske kapsule za spavanje ne bih ušla. I zato recimo ne volim ni potkrovne stanove.

I dalje mislim da je nas standard zivota takav kakav je, zbog nedostatka novca.

Kaj se tiče Amerike, ne bih ni ja, al sam ju stavila kao suprotnost Japanu. Izmedju toga se nalazi ono kaj je za mene ugodan način stanovanja

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Ma iskreno, mene svaki prostor za stanovanje užasava . Ja bih živjela u hotelu, da netko drugi brine o svemu, a ja ne moram razmišljati niti o prostoru, niti o održavanju istog, niti o hranjenju, kupovanju hrane, pripremi hrane i čišćenju poslije pripreme hrane... outsorsala bih cijeli taj dio svog života. Jedino se nisam rodila ko Paris Hilton .

Imam previše vremena pa drobim bezveze. Sori. Evo idem sad u dućan, javit ću vam što je na akciji.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •