Ajme fuuuj...zuta ja bi to posteno izribala.nekom kemijom, ipak i djeca ti idu na terasu a djeca ko djeca diraju pa prste u usta stavljaju.
Nedavno sam imala bliski susret s vranom, pa sam pod dojmom.
Ajme fuuuj...zuta ja bi to posteno izribala.nekom kemijom, ipak i djeca ti idu na terasu a djeca ko djeca diraju pa prste u usta stavljaju.
Nedavno sam imala bliski susret s vranom, pa sam pod dojmom.
Užasne su te vrane, leteći štakori, brrrrr
Ima ih sve više i više, i nije mi jasno zašto netko nešto ne poduzme po tom pitanju (navodno su zaštićene![]()
)...
Meni je neki dan jedna vrana aterirala na glavu
Protiv vrana se bori time da nemaju dostupnu hranu. Kod mene 6 kontejnera otvoreno stoji nasred parkirališta, vjetar raznosi smece a vrane u obližnjem parku samo vrebaju ko sto baca...
Kad vidim nekad uobicajenog letećeg štakora (goluba) totalno se iznenadim da ih još uvijek ima, toliko dominiraju vrane. Meni ne smetaju jedino cesto moram prati auto jer parkiram u hladu ispod drva a doceka me...Ponekad su bas zabavne za gledati kako se igraju, istražuju, skupljaju stvari, bacaju mi orahe pred auto da ih zgazim i razbijem - bas se vidi da su jako inteligentne. Jedino nije neki prizor dok kljucaju mrtvog goluba nasred nogostupa
![]()
Posljednje uređivanje od sillyme : 23.06.2021. at 21:47
Ajme sillyme opisa
Forka da uzas zivi, mene napale na bajku jer sam valjda prosla blizu gnijezda, puno ih je na Kneziji i tamo redovno napadaju.
Meni je cak 2x u roku par sekundi kandzama zgrabila za glavu feeling brr...raskrvarila mi je malo kozu na glavi pa mi se stvorila krasta.
Bljaaak.... Ne mozes vjerovat sto se dogadja, vozis bajk, ne vidis nista, samo ti straga pridje i to bez zvukova. Uf...zato sam promijenila bicikl.rutu do posla.dok se ne smire.
Ne znam jeste vidjeli tu foru na fejsu. Tipa "Decki s Knezije opet u akciji samo stariji", a na fotki crne vrane sjede i vrebajusmijesno je fotka kad je se vidi.
Navodno ih ne smiju silom seliti na periferiju van grada dok su u fazi gnijezdjenja..:rolleyes:
Ja muku mučim s lastavicama koje imaju gnijezda na balkonima apartmana. I iako su svima simpatične, njihova govna i nisu hit turizma. Sad smo se dosjetili da ispod gnijezda na visini postavimo postolja za njih. To mi je skroz nezgodno za prati kad je smjena. Nego, eto ova sezona mi je ah takvakakvaje.
Posljednje uređivanje od casa : 23.06.2021. at 23:16
Ne, nego ispod gnijezda dvadeset cm ispod, mali komadić daske na dva ružna nosača tako da govna iz gnijezda padaju na postolje, a ne na goste koji piju jutarnju kavu na balkonu
Ajme casa fakat neugodnjak...:/
Al.dobro ste se sjetili.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 23.06.2021. at 23:38
Evo, našla sam - za vrane nema lovostaja, može ih se loviti cijelu godinu osim u periodu kad leže na jajima i odgajaju mlade, tj. od 1. ožujka do 31. srpnja.
https://net.hr/danas/napadaju-ljude-...6-d2d5db52a463
U moje vrijeme (prije 40 godina) i u mom rodnom gradu, susjedi su to rješavali zračnicom, ali stvarno se ne sjećam u kojem vremenskom periodu. Vrane su pametne. Odstrijeliš dvije-tri, a ostale se odsele.
Posljednje uređivanje od Peterlin : 24.06.2021. at 07:51
Mene trenutno izludjuju majstori, ja spremim, a oni naprave haos sa bušenjem i tak u krug.
Pod kupatila brišem dosta često, jer volim da mi je čisto. Kuhinju spremamo redovno svaki dan, usisavam svaki 2,3 dan, prah brišem kada ga vidim da se skupio, ...Generalno smo spremali pre mesec dana kada smo krečili.
Moj partner kaže da je kod nas tip top spremljeno kada nam dolaze gosti - hehe, tada si baš dam truda, a gosti nam stalno dolaze pa nam je čisto
Uglavnom, pomažemo si oko razpodele svih kućanskih poslova. Baš sada idem prati pod u kupatilu![]()
Najbitnija je organizacija, baš sam si danas oprala i krpe za spremanje da mogu u akciju. Ne volim biti rob svoje kuće i stalno lickati, ali volim da je koliko toliko čisto. Prozore perem 5-6 x godišnje, sada sam smanjila jer renoviramo i nema smisla.
Ja obožavam ove teme i kad mogu doći i odgovoriti na pitanje iz naslova jednom riječju: "Nikako".
Što sam starija to manje podnosim sve što ima veze s kućom i čišćenjem... ne mogu se više nikako natjerati da to bude tek mrvicu iznad razine "ovo je odvratno i snimat će me za TV show "prije i poslije""... ako se s vremena na vrijeme i natjeram da temeljitije operem, kad završim stanem i s očajem gledam u to čisto, i mislim si: "čovječe, uludo li ulupanog vremena, za pol dana se neće ni vidjeti da sam išta radila"...
Sva sreća pa je korona pa se ne primaju gosti doma.
Eh, da... Kad su moja mama i svekrva češće dolazile, postojala je prisila da dečki spreme sve svoje torbe i ruksake i utege i tenisice barem 2x mjesečno.
Sad je tako kako je. Nije da je baš prljavo, ali ima svakojake krame. Nisam obavila proljetnu generalku, jer je bilo hladno. Sad je opet vruće.
Mene ne dira puno što gosti vide, više me zanima kako se ja osjećam, a ne osjećam se dobro ako je jako prljavo i zapušteno. Npr. neki dan sam nakon samo tjedan dana ponovno prala pamučnu deku s kauča, jer ju je mm zaflekao čokoladom. To ne mogu gledati, a ne mogu ni sjesti na tako nešto. Nije samo on... Jutros sam stolnjak zalila kavom. Malo sam očistila, ali vidi se. Budući da se jučer odvrtila mašina, ne mogu to odmah oprati, ali ide uskoro u pranje.
Čekam godišnji, da odnesemo tepihe na pranje i da se kuća očisti kako treba, od lustera do podova. To nije moj posao - imam tri odrasla muškarca u kući. Moj posao je ono što tome prethodi: napraviti selekciju stvari i izbaciti furdu iz kuće. Nakon toga je puno lakše čistiti.
Neki dan smo kod svekrve isto imali generalku (pranje prozora, zavjesa, uređenje ostakljenog balkona na kojem sam skoro dušu ispustila od vrućine, jer ne mogu to raditi kad ja mislim da treba, nego kad njoj odgovara - obično popodne, a to je katastrofa). Nije bilo spasa, odgađamo to isto od prije Uskrsa.
Ne zanima me to što će nakon pol dana sve biti isto, jer prozore i zavjese perem zato da se ne udiše prašina (alergičari i astmatičar su u kući), stvari pospremamo na mjesto da se svi mogu lakše snaći, kupaonicu peremo jer mi se gadi ako je prljava, sudoper isto... Balkone uređujem sporadično, kad mi puhne.
Offt. Zaboravih sinu ujutro napomenuti da opere kupaonicu, moram mu poslati poruku. Drugi sin ima nekakav ispit, pa neće biti doma, aliiii ako sam se ja digla ranije da im pripremim ručak (uče, sad je sezona ispitnih rokova) mogu i oni odraditi svoj dio.
Peterlin baš to, kad se make krama sve je lakše održavati
ja obično na godišnjem ljeti napravim čistku po ladicama, kutijama, policama i ćoškovima
naručim ogromni kontejner i bacam redom, od prizemlja do tavana
uvijek me zaprepasti i rastuži koliko imamo svega previše
onda sam par dana u bedu jer po tome ispada da smo konzumetski orijentirani
a ja uopće nemam sliku na skao nekih materijlističkih tipova
ali hbg, ako koza laže, rog ne laže
i tako, vrtim s eu krug ali sam sigurna da ću naći neko rješenje da to stavrno smanjimo
kuću najviše čistim vikendom - ribanje kupaonica, temeljito usisavanje i pranje podova, zalijevanje i njega biljaka kojih imam jako puno
jedan dan jedan dio, drugi dan drugi dio - tu spada i promjena posteljine, brisanje prašine, brzinsko pranje okvira i staklenih stijena kojih iamm dosta
pranje zavjesa, jastučića, prozora, cca svaka 1.5-2 mjeseca
najviše mrzim poslove vezane uz krečenje
iako nikad mi kuća ne bude čista tako temeljito kao nakon krečenja!
Tako je! Temeljito čišćenje doma moguće je samo na dva načina - preuređenje ili preseljenje![]()
Prošlog ljeta sam (nakon potresa) sama zakrpala pukotine, a stariji sin je sa mnom krečio. On je visok, pa može s valjkom krečiti strop s poda, što je meni bilo spas.
Osim toga, ofarbala sam unutarnju stolariju (to sam odgađala nekoliko godina). Nije baš kao da je majstor to napravio, ali je bolje nego je bilo. Prošli put kad sam to radila (2013 ??), mm-u je pozlilo, pa sam na vrat na nos sve ostavila dok je on završio na hitnoj i kasnije su mi ostali tragovi prekinutog posla. Još sam ofarbala podove na balkonima bojom za beton. Super to izgleda, ali sad je već vrijeme da kuhinjski balkon temeljito operem. Za to obično koristim parni vrč, pa oderem sve - prvo rolete, gdje jedino parnim vrčem mogu istjerati prašinu iz zakutaka, pa vanjska stolarija, pa prozori i na kraju pod na balkonu. Nije to teško, ali moram maknuti košaru s kramom (metle, lopatice, kante i drugo) i plastični ormar iz kojeg isto prethodno treba izbaciti sve što je za bacanje.
Bilo bi lakše da furdu bacam odmah. Kad bih se barem mogla natjerati da odustanem od austrougarskog načina razmišljanja "Das können wir brauchen" i baciti odmah svaku staklenku koju sigurno neću koristiti za zimnicu, svaku staru potkošulju koju sigurno neću koristiti kao krpu za pranje, svake stare cipele koje sigurno neću nositi na gruntu...
Ja nemam problema s raščišćavanjem viškova, dapače to mi je baš gušt tako da ni nemam nešto puno viškova.
Starih krpa se odmah rješavam kao i svega drugoga. Ono što znam da se neće koristit kod mene, prosljedujem, darujem, ako je baš uništeno bacam.
Kad je sve račišćeno onda se fakat lako sve sredi. Mi smo imali selidbu prošlo ljeto tako da sam svoje "viškove" pošteno odradila
Ovo ljeto ću još iz šupe izbaciti par stvari i stavit kraj kontejnera: dječje romobile, skateboard i sl.probat ću na oglase za darivanje, ako ne ode onda u roku 2-3 dana kraj kontejnera, puno ima djece u kvartu i ako nekom treba uzet će.
Sinoć sam prefarbala na balkonu teglu za cvijeće i nogice novog modernog stalka/stolića da bude ista boja kao sofa na balkonu. Jutros sam pogledala, odlično mi je ispalo.
Kao i Flopica imama dosta biljaka, pa mi ode vrijeme i na zalijevanje, ali to volim, pa mi nije problem.
Trebat ću na kraju sezone, kad malo spuste cijene, kupit onaj kao "brodski pod" za balkon, to će bit lakše održavat nego pločice/fuge.Ne bi uzimala one kao drvene ploče koje se slažu nego nešto drugačije što sam našla. Komadu su dugački po 1m i lako se slažu nema nikakvih rupica i praznog prostora između poslaganih komada.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 25.06.2021. at 09:11
Ma zapravo dođem na ovaj topic da se malo natjeram i nađem inspiraciju, ali završim isto kao i na topicu o kolačima ili kuhanju - ugasim i zaključim, nije to za mene.
Previše toga i prečesto radite da bi me to inspiriralo, samo me ubije u pojam. Isto, nema zavjesa ni tepiha... pod se usisava jer se vide nakupine prašine po njemu, ali da ću uzeti još i mokru krpu i obrisati ga... uh, neću, ili ću to jako rijetko. Zapravo, djeca dovoljno često nešto prospu pa pod vidi vodu kad to moram brisati.
Prozore se uopće ne mogu sjetiti kad sam zadnji put prala, ove godine sigurno nisam. Jesam već bila ovdje napisala da mi je mama jednom oprala prozore kad je došla čuvati djecu... i pita me poslije "jesi vidjela da sam ti oprala prozore"... "nisam".
Ali stvarno nisam lijena (znate već da ću raditi svoje tablice do 2 ujutro), ali prati i ribati kuću... uh...
Zapravo me zadnjih mjeseci i nije nešto uzrujavalo... samo trčiš po cijele dane, pa ni nisam doma, i nije me ni briga. Ali sad sam više doma, nema razvoženja djece po cijele dane, i prevruće je da smo stalno vani, pa bih mogla kako pospremati i čistiti. Samo još da se natjeram. Možda nam treba topic "Kako održavate svoj dom prohodnim i podnošljivo čistim - topic za lijene žene".
Zato sto na ovom forumu ima 2 muškarca.
Ali dobro može, samo “za lijene”.
Bože moj, ja sam ovdje post napisala SADA, jer može mi biti - sa mužem i dva studenta. Da sam pisala prije 15 ili više godina, post bi izgledao drugačije.
Treba se prilagoditi situaciji. Nekad sam imala (i jedva podnosila) pomoć u kući za čišćenje. Sad nemam, iako mislim da bi mi dobro došlo. Više vremena potrošim na čišćenje i pranje kod članova obitelji (svekrva je 90+, moji roditelji 84+, a brat koji živi sam je zimus slomio desnu ruku na četiri mjesta). Čovječe, kad pogledam s te strane, da doma potrošim sve te silne sate koje utrošim na obilaženje, prijevoz i rad kod drugih članova obitelji, moj dom bio bi raj na zemlji. Ovako - baš i nije. Mama mi prozore u životu nije oprala, a ni svekrva, ne što ne bi, nego su već bile prestare kad smo se mm i ja vjenčali. Ponekad su pričuvale djecu i to u granicama svojih mogućnosti. Svekrva je do prošle godine povremeno kuhala i za nas (ne što bi nama trebalo, nego je voljela ugađati unucima i kuhati štajaznam sarmu i takve stvari koje ja nisam stizala). Sad joj je vid jako oslabio, a i pala je dvaput unatrag nekoliko mjeseci, pa fizički ne može. Moja mama je isto već fizički vrlo slaba, a i tata. Stari su... Eto, sad ne moram servisirati djecu, ali to ne znači da manje vremena trošim na druge.
Inače, kad uhvatiš slobodno vrijeme, pročitaj knjigu Paule Jhung: Kako izbjegavati kućne poslove https://www.vbz.hr/book/kako-izbjega...anske-poslove/
To je napisala žena koja nije lijena, nego dobro organizirana i u stanju je organizirati dom/vrt/život tako da se što manje vremena troši na prazne hodove.
U pravu si.
Moja najveća frustracija oko čišćenja proizlazi upravo iz nemogućnosti da to ostane i mrvicu vremena čisto… djeca su mi što mala, što kreativna bez kraja i konca… taman operem umivaonik za pola sata netko unutra pere kistove od crne tempere i zamaže još i pločice na zidu i na podu i ogledalo crnim kapljicama pa takvu situaciju pomnoži s nekim dvoznamenkastiim brojem tjedno i dodaj još i šljokice, perlice i ostala čudesa.
S uz to sam ja i opuštena i meni je baš slatko i fora šta su oni crtali tim temperama… i reći ću ja njima da nije u redu kako kupaona izgleda… Ali tih će scena biti puno previše da bih nakon svake skakala i sve brisala i njima svaki put zvocala.
Ne bih onda ništa drugo ni radila nego zvocala i skakala s krpom za njima.
Pa onda radije odustanem od svega, pa kad što dođe na red, obrišem.
pa to je u redu, kad dođe na red
jednom dođe
ja sam isto opuštena, to što čistim ajmo reći redovitije od tebe ne znači da nisam opuštena
stolnjake nemam
tepihe nemam
zavjese imam one koje se operu na kratkom pranju i stave drito iz mašine na prozore, to mi oduzme 45 min. cca svaka 2 mjeseca
neš ti ubijanja od čišćenja
djeca usisaju svoje sobe vikendom a to jednom u 7 dana uz pranje parnim čistačom stvarno nije puno
po emni bi čaka trebalo i češće ali nemam kad i ne želim zapravo
drugo, moja kuća je oko 120 m2
živi nas 5 plus pas koji se linja
ulazi se iz dvorišta/vrta i unese svašta nešto, od pokošene trave do kamenčića
tako da to nisu usporedive okolnosti
mislim da je ključno naći neki red kojim se obavljaju ti poslovi
mislim , niej ni meni špica subotom ribati kadu domestsom ali eto, neko mora i to
ma ova tema je glupa zapravo
jer uvijek dovodi do nekog postrojavanja - od "a što muž ne čisti "
"mi sve poslove dijelimo, od početka sam tako posložila stvari jer sam jako pametna i samosvjesna"
" imam pametnija posla nego malo vremena trošiti na čišćenje"
"radije čitam knjigu ili lajsam nego da čistim vikendom"
"ulaganje u tetu čistilicu mi je najpametniji potez"
"ja sam pametni minimalistički tip a ne ženica žrtva koja život troši na klofanje tepiha i peglanje falda na zavjesama"
itd.itd.itd
BB ni ne kužim što postavljaš pitanja kad uvijek imaš na kraju svoj odgovor na svako![]()
Posljednje uređivanje od flopica : 26.06.2021. at 07:36
Hm… moram malo razmisliti što odgovoriti… zašto pišem ovdje (osim očitog razloga, ovo je forum, nema neke druge jako zanimljive teme trenutno, a meni je dosadno (ne toliko da čistim umjesto toga).
Pa dakle…
- djelomično tražim inspiraciju i motivaciju za sebe, ali teško ju nalazim među postovima jer mi svaki zvuči “ma to je prečesto za tu radnju”
- djelomično želim ja drugima biti inspiracija da manje čiste jer može i tako, pa će mi biti manji pritisak ako više žena bude govorilo “perem prozore 1 x godišnje” umjesto “perem prozore svaka 2 mjeseca”![]()
, no izgleda da ne ide, ne mogu svoje standarde postaviti općima, za sada sam primijetila napredak samo na peglanju, znam sve više žena koje ne peglaju
.
- ovo je forum, i vruće je, i nemam pametnijeg posla, pa eto… tipkam.
Evo još malo… ne znam… razumijem da neko neke stvari jako voli. Npr. neko voli kuhati pa će pripremiti nekoliko različitih jela svaki put, netko voli peći kolače… imam prijateljicu koja ima posao, i kuću, i troje djece, i kućnog ljubimca… i ona nekoliko puta mjesečno od 9 navečer do 3 ujutro peče nekakve super kolače i torte jer joj je to gušt napraviti za neku priliku. I to mi je sve ok. I ok mi je kad netko uživa u svom domu i trudi se.
Ali nekako mi se prečesto čini da se neki ljudi (neke žene) previše “pate” oko toga: “moram oprat prozore”, “moram oribati rernu”, “moram oribati ormariće”. … meni je uvijek nešto u meni da im kažem “pa ne moraš”. Previše je toga našeg moranja stalno oko nas, stvarno ne moraš. U redu je ako to želiš i voliš. Ali ništa, baš ništa se neće dogoditi ako tvoje dijete ode u zgužvanoj majici u školu (osim ako ti dijete ne radi na šalteru u banci) ili ako nešto doma nije čisto.
Govorim to da se smanji pritisak od toga moranja na mene jer se meni ne da više ništa morati, ali i zbog tih žena koje slušam kad pričaju o tom moranju i samo si mislim “zašto joj ne dođe prosvjetljenje da ne mora”
.
Pa ako sam falila topic, i zapravo se ovdje smije samo pisati o savjetima kako održavati dom čistim, kao što i naslov kaže, neću se više javljati, kao što se ne javljam na vježbačice i govorim “a zašto vi uopće vježbate”
.
BB ja te majke mi ne razumijem
Zasto ti nije dovoljno da ti nemas "nemoranje" nego zelis da tako i drugi? Mozda bas ta neka koja kaze da mora oribat ormarice, voli ribat. Ne znas sta je u necijoj glavi. Kaze "moram" a mozda to voli.![]()
Btw ni ja ne perem prozore svaka 2 mj, kad je sezona kise i snijega, nema mi to smisla jer se ionako uprljaju odmah dan poslije
Kad dodje lijepo vrijeme proljece i ljeto tad operem da lijepo vidim kroz prozore
A i zavjese perem zapravo kad dodje proljece, nekako s proljecem zivnem u svakom pogledu. Nemam nikakve alergicare a imam vrlo "jednostavno odrzive" zavjese, nikakve falde i metre materijala.
A drugo… to je ona situacija s Ellom Dvornik kad ona stavi fotku dvogodišnjeg djeteta na net, a dolje joj pišu “što nisi djetetu speglala majicu”. Treba osvjestiti sve te žene da to uopće nije bitno što je dijete u nespeglanoj majci.
To je moja misija ovdje.
To sve stoji ali nije za ovu temu
Kao da dodjes na vjezbacice i propitkujes da koji kuki vjezbaju kad mogu zivjet i bez toga![]()
Podrzavam te, Bubilo.
Ustvari, ja uopće ne znam što zenama znači to ribanje. Uzmu čeličnu četku ili što, plastičnu. Ja ne moram ribati nista. I nisam. Prebrisem. Pošpricam i isperem. Ili samo pošpricam i obrisem. Gledam oko sebe i ne nalazim ni jednu površinu koju treba "oribati".
Je, tema je. U naslovu se pita: kako odrzavati dom čistim, i svatko ima pravo napisati kako to radi.
Uglavnom mi je čisto i uredno, iako ne perem prozore, ne peglam itd, osim vrlo rijetko.
Kuhinju čistim dok kuham, svaku je večer čista.
Kupaonu čistim dok se perem ili tusiram, 3 u 1
Rublje pere perilica, suši susilica, suđe pere suđerica, moj im je doprinos minimalan, neš ti posla ubacit i izvadit, 5 minuta ukupno.
Podovi su pločice ili parketi, bez ikakvih tepiha.
Zavjese nemam, nitko ne može vidjeti unutra od biljaka i stabala u dvorištu.
I onda pogledam na TVu o opsesivno čištećim ljudima i odem baciti par vreća stare odjeće. Plisance i lutke sam samo stavila u kut. Lego još ceka. To ne mogu odbaciti. Srećom pa imam jako puno prostora za odlaganje.
BB u pravu si oko tog "moranja"
Cesto to u zenskom drustvu cujem, u muskom bas i ne
Meni se isto za puno stvari svida da ne moram ako necu
Ovo što radim uglavnom mi nije tlaka
A ako jest onda nadem svoje prečace da mi budu malo manje tlaka
Ali općenito volim čiste i pospremljene prostore i vise me uznemiri kad je sve u neredu, onako nisam tip koji ce reci svaki put na briga me
Ako nekad i kazem, odmahnem rukom i odem na izlet, to nece biti sigurno svaki put tako.
Nego, neka tebe na temi, ja se uvijek iskeljim tim tvojim misaonim procesima!
Ovo je kompliment!
Za slucaj da ne zvuci tako![]()
Beti a vidis meni se to ne da nikako,da dok se tusiram cistim kupaonu, perem lavabo, kadu, wc skoljku..Najdraze mi je zavalit se u kadu i opustat
Sto se tice ribanja, ja ribam kuhinjsku plocu, napu, wc skoljku.
Posudit cu tu knjigu od Peterlin jer zelim minimun minimuma gubit vremena na ciscenje stana. To mi je bezvezno ulozeno vrijeme, pa bi ga optimizirala maximalno.
A ne mogu gledat nered, nisam nikad mogla, ne osjecam se dobro u takvom prostoru. Daleko od toga da ga kod nas nema, al obicno nije dugog vijeka.
Bubilo, ne idi, ja ću biti tvoj follower na ovoj temi.
Čistim i spremam ne zato što uživam u procesu (dapače), nego zato što volim da mi je čisto i uredno, to mi dobro djeluje na živce.
A moja frendica tvrdi da nitko ne voli čistiti, nego da je to liječenje živaca. Mislim da je na dobrom tragu. Ja sam jedno vrijeme s istom svrhom opsesivno pekla kolače. Pustilo me nakon par mjeseci.
Tako da sam svjedna da je to nepodnošenje nereda neka projekcija. Svejedno se ne uspijevam prisiliti da čistim koliko treba, a niti pomiriti se s kažinom.
Zato moram doći do tog prosvjetljenja.
ja volim praktične savjete na ovu temu, čitala sam tu knjigu koju spominjete, ok je, ništa revolucionarno
zapamtila sam jedan savjet od nekog gosta kod Oprah, kad nešto kupiš, jedna stvar ide unutra, jednu doniraš/prodaš (super ako se toga pridržavaš jer se inače pretvaramo polako u hrčke)
i još jedan odličan od jedne youtuberice - svaki put kad izlaziš iz sobe, ponesi nešto što tamo ne pripada, probajte, baš dobar savjet
ovo isto znam za čišćenje tuša dok se tuširaš, ali to mi je već previše, pusti me da se istuširam na miru, kupaonicu ću čistiti poslije
najlakše bi bilo čistiti da imaš baš sve u zatvorenom, u ormarima, ono, čisti minimalizam, ništa vani osim onog što ne možeš pospremiti![]()
BB daj nam neku misao za kraj dana
Ja sam trenutno u iznajmljenom apartmanu, a poseban mi je gust da ne moram cistit kad izlazimo kao kad smo kod sebe.
Ajme polomim se od ciscenja satima jer nas apartman nije samo nas, dijelimo ga s muzevim brato(o njegovom family), pa ga bas trebam ulickat i za njih zato mi je ovo sad vauuu...![]()
Posljednje uređivanje od Lili75 : 26.06.2021. at 20:53
Evo, ja danas prijavljujem ribanje.
Ne volim to, ali ponekad treba... Dodijalo mi je gledati prljav balkon, a imam pred vratima onaj gumeni rupicasti tepih. E, taj mi se redovito zalijepi za podlogu, pa ga skidam špahtlom i ribaćom kefom. Aliii to radim jednom do dvaput godišnje. Tepih je dobar protiv proklizavanja, a to što se zalijepi za podlogu isto ima prednost, ne otpuše ga vjetar.
Dalje, kad me već vrag nosil čistiti balkon, logičan nastavak su prozori i vrata, zavjesa, pločice i kuhinjski elementi. Mm se pridružio na zadnjoj trećini, jer prije je bio vani, drapili smo sve. Sad smo mirni neko vrijeme.
Eto, samo treba krenuti. Nije mi špica filma, ali kad moram, onda i hoću. U međuvremenu su sinovi odraditi svoj dio, sobe i kupaonicu. Bez drame. Uvijek nešto. Tako funkcioniramo. Ne pravimo od sebe žrtve. Pa ne bi bilo u redu da sve mora jedna osoba...
Ja sam lijena kao bb, ali opet ribam. I definitivno ne ribam kako netko drugi ili ja ne bi vidio nered, već puko održavamo moj higijenski minimum. Usput iznajmljujem te apartmane kao part time job i tu se naribam, ali mi je neusporedivo lakše oprati apartman nego naš stan. Razlika je naravno u količini stvari. Ali ja ne volim minimalizam, ja volim stvari. Znam da to nije politički korektno reći. Muž baca, ja čuvam a svi zajedno radimo nered. #štoćukadsamhrčak
Mislim da je čistoća vrlo relativan pojam.
Meni je naš stan za moje kriterije vrlo uredan,ali sam sigurna da jako puno mojih prijatelja se ne bi složilo sa mnom.
I mm i ja smo privatnici,radimo nekad i svetkom i petkom,i već dugi niz godina funcioniramo po principu tko je tu primi se posla,i sve nekako u hodu.
Bude dan u mjesecu kad se svi 3 primimo posla,i ulickamo stan vrlo brzo (opet za naše kriterije),ali sve ostalo u hodu,bez striktne podijele poslova.
Ja osobno ne volim da se stvari ne vraćaju na svoje mjesto,ne podnosim da cipele nisu složene,jakne spremljene... aki zato prašinu,prozore koji ne blistaju,štednjak i pećnica koji se ne sjaje jednostavno ne doživljavam.
Briga me stvarno jer netko došao kod mene,a moj stan nije tip-top,pa mi tu živimo nije to apoteka.
Mislim da svi mi želimo, kao i u svemu danas,doći što brže i što lakše do željenog,a da pritom ništa ne žrtvujemo. Netko uspije u tome,netko ne,prioritete si slažemo kroz život valjda.
Apsolutno shvaćam obje strane,super je kad nađeš zlatnu sredinu,ili barem onu sredinu koja ti paše.
Meni je najčistiji stan bio kad sam trebala učiti za ispit a nikako da krenem učiti.
Pa bi uvijek imala 'važnog' posla oko čišćenja stana, a kad očistim ću učiti![]()
Bzara ja ko ti, ne dozivljavam prasinu, prozore, stednjak, al me razbacane stvari, cipele, jakne izludjuju i tu inzistiram da svatko vraca na svoje mjesto.
Taj stednjak je uzas, taman ga ocistim i opet za par sati ajde kuhaj i cisti, pa ispada da bi ga stalno trebala cistiti,a to mi se ne da.
Aj bar prozore kad operem, oni budu ok danima ako ne padne kisa.
Jedva cekam i u boravku nabavit zavjese da se manje vide prljavi prozori tijekom jeseni i zime hahaha
Što reći nakon jučerašnjeg dana… iznenađena sam s followerima i podrškom i željom da me još čitate.
Ako sam uspjela navesti nekoga tko bi na Elinu sliku pomislio “što nije speglala djetetu majicu” da to sljedeći put ne pomisli, ja sretna.
Imala sam neke planove da jučer pospremam, ali ništa nije došlo na red.
Došla sam s placa, a cure su napravile na sred dnevnog boravka “dvorac” od namještaja i igračaka. Obukle haljine jer žele biti kraljice… uđem u sobu, naravno sve izvukle iz ormara, dvije haljine na njima, deset haljina poskidanih s vješalica leže na krevetu…
Kasnije je najmanja još prosula kim po kuhinjskom podu. To sam iskoristila kao priliku da obrišem mokrom krpom taj dio poda. Uz to sam skuhala ručak, i stavila prati i sušiti dvije mašine veša. Ništa više nisam uspjela jučer. Smijem li uopće napisati da smo u srijedu došli s mora, još se nisam raspakirala do kraja. Svaki dan uspijem samo dio. U planu mi je danas zadnje stvari raspakirati.
Zašto ništa ne stignem? Pa kad nisam baš previše doma.
S jedne strane sam odlučna u tome da prozori ne trebaju biti oprani ni dječja odjeća speglana, i da to ne bi trebao biti nikakav standard koji bi se ikome trebao nametati ili kojem bi itko trebao težiti. Nego svatko po vlastitoj želji i nahođenju. Kao što je pečenje kolača do 3 ujutro nečija želja i ljubav, tako bi trebalo biti i peglanje majice dvogodišnjaka, da to rade samo oni kojima je to turbo napeto. Bezveze sam se uhvatila tog peglanja, ali samo kao primjer… to mi je dakle generalni stav - da svi trebaju malo olabaviti i prestati sami sebi govoriti “moram” za tonu toga. Rado bih vam proširila listu sa speglane majice dvogodisnjaka i čistih prozora, no neću jer nisam sigurno tko je na što gadljiv.
S druge strane, naravno da sam nesretna i frustrirana… perfekcionist kao ja (kao što sam na poslu) želi imati i takav dom. Ali kad ništa ne može ostati ni mrvu vremena kako bi trebalo, i kad je broj sati koje bi trebalo ulagati u to meni jednostavno neprihvatljiv, onda balansiram između toga da doma prihvatim kaos i da sam frustrirana neredom.
Zašto treba ribati? Zato što je zapušteno. Kad se nešto dovoljno često briše, ne treba ribati, dovoljno je prebrisati. Ali tu količinu posvećenosti i ljubavi prema umivaoniku ili pločicama na zidu u kuhinji ja nisam spremna dati. Jer je veća vjerojatnost da me poljubi Brad Pitt (ili Jokić u speglanoj košulji) nego da mi umivaonik bude čist 2 dana za redom. A da ga perem svaki dan, to se neće dogoditi. Ma ne mora ni svaki dan to biti naravno u “običnim kućama”. Ali ja zapravo živim u nečemu između dječjeg vrtića i umjetničkog ateljea vrlo neuredne i kreativne umjetnice pa bi ga trebalo brisati i više puta dnevno.
Zapravo, ja sebe nikad neću proglasiti ultimativno lijenom. Svake godine isto boravimo 2-3 puta u iznajmljenim apartmanima. To bude najurednije mjesto na kojem ja boravim. Dođem u čisto i prazno, donesem malo stvari i tako je lako biti uredno i čisto. Ali samo uvjetno lako. Jer zapravo cijeli dan nešto dižem s poda i vraćam na mjesto, cijeli dan govorim “ne ostavljaj ovdje majicu, pospremi ovo”… i stvarno bude uredno i lijepo… klinci nemaju sve svoje stvari da s njima rade nered, a kad dovuku nešto tipa školjke i češeri (pa to bojaju i prodaju turistima) takve stvari brzo pospremim… ali to je samo na godišnjem, tad imam vremena i snage misliti na to. U obične dane kad sam doma samo par sati navečer preko tjedna, a vikendom samo planiram gdje ću otići na pola dana ništa ne stignem naravno osim osnovnog - skuhati, riješiti suđe i veš. I nikako, nikako da se natjeram da promijenim ploču i više vremena odvojim za kuću. Jer mi jednostavno bude žao i teško ako sam čistila, a nisam otišla negdje. Nema mi pomoći.
Mali napredak sam napravila oko toga da shvatim da ne moram čekati savršeni dan ili vikend ili tjedan kad ću ja uspjeti negdje uvaliti djecu i ne ići na posao i onda ću sve odjednom dovesti u red, i pobacati sve do jedne nepotrebne stvari (od čega se 97% odnosi na dječje igračke i potrepštine)… jer takav dan ili vikend čekam preko godinu dana i nikako da se dogodi… nego odvajam po 20 minuta vremena za nešto i imam cilj za godinu dana doći na minimalizam. Onda ću možda biti u situaciji da vidim pod pa ga možda i operem. Iako čak i čisto sumnjam u to. Idem sad raspakirati ostatak stvari od srijede.