Stranica 306 od 383 PrviPrvi ... 206256296304305306307308316356 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 15,251 do 15,300 od 19127

Tema: Korona virus, panika ili?

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj Jadranka prvotno napisa Vidi poruku
    A to je zato sto su djeca u svemu preslika svojih roditelja?

Od mojih troje svakome je trenutno (ili u nekom trenutku bilo) problem nesto sto sigurno nikom drugom i obitelji ne pada na pamet, ni roditeljima, ni ostaloj djeci... evo, npr. jedan se trenutno boji ic sam na wc, i nema te sile koja bi ga natjerala da ode sam. Taj isti u nos ne zeli ni fiziolosku strcnit bez gomile nagovaranja, a kamoli da bi mu se svidilo guranje stapica.
    A ne znam, mozda bismo mogli pitati nekoga kome su obrasci djecjeg ponasanja struka.

U mojoj okolini maske ne podnose djeca ciji roditelji, na primjer, stavljaju na drustvene mreze fotografije s WC papirom na kojem pise "F**K YOU" zalijepljenim na lice, koji odlaze na sastanke skolskog odbora s vilama u rukama, koji sami nikad ne nose maske, itd.

Vjerujem da se vecina odraslih osoba ne boje ici same na WC pa da takve obrasce ponasanja, na primjer, djeca koje to plasi nisu naucila od roditelja.

Ali nije mi djecja psihologija struka, sto jest jest, pa mozda samo nabadam i krivo sve vidim ovih godinu i pol.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

U Austriji je oko 8 posto populacije bilo pozitivno, u nas oko 10 posto. Kod njih je smrtnost pozotivnih oko 1,2 posto,kod nas oko 2,0. Statisticki to nisu neke velike razlike.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Citiraj Kaae prvotno napisa Vidi poruku
    A ne znam, mozda bismo mogli pitati nekoga kome su obrasci djecjeg ponasanja struka.

U mojoj okolini maske ne podnose djeca ciji roditelji, na primjer, stavljaju na drustvene mreze fotografije s WC papirom na kojem pise "F**K YOU" zalijepljenim na lice, koji odlaze na sastanke skolskog odbora s vilama u rukama, koji sami nikad ne nose maske, itd.

Vjerujem da se vecina odraslih osoba ne boje ici same na WC pa da takve obrasce ponasanja, na primjer, djeca koje to plasi nisu naucila od roditelja.

Ali nije mi djecja psihologija struka, sto jest jest, pa mozda samo nabadam i krivo sve vidim ovih godinu i pol.
    Pricamo li o maskama ili o pretragama? Vecina djece koju ja znam boji se pretraga, svakakvih. I vadjenja krvi i briseva, i cijepljenja. Nisam nikad s nekim isla vadit krv, a da sestra svu djecu prije i poslije na redu nije tjesila, ohrabrivala i umiljavala im se ne bi li bili mirni. Al dobro, mozda sam samo uvijek naisla na takvu djecu. Tko zna.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Pricamo li o maskama ili o pretragama? Vecina djece koju ja znam boji se pretraga, svakakvih. I vadjenja krvi i briseva, i cijepljenja. Nisam nikad s nekim isla vadit krv, a da sestra svu djecu prije i poslije na redu nije tjesila, ohrabrivala i umiljavala im se ne bi li bili mirni. Al dobro, mozda sam samo uvijek naisla na takvu djecu. Tko zna.
    više od pola razreda moje kćeri se jako bojalo cijepljenja u 5. razredu, a nekoliko njih je i plakalo. i puno odraslih osjeća strah ili nelagodu, kamoli djeca. moja se na van drži hrabro, a zapravo se jako boji što mi je još gore nego da otvoreno pokazuje strah

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Izgleda o svemu pomalo.

Ja cu opet reci da se vecina djece oko mene ne plasi briseva toliko da bi roditelj rekao da je ipak bolje da dijete ne ode na bris. Moji su se neko vrijeme plasili, a onda ih je prosla siza. Ne bih rekla da uzivaju, ali ne pada mi na pamet da ih ne odvedem zbog tih par trenutaka neugode. Ne osjecam se zbog toga nimalo lose jer smatram da ih niti jednom jos nisam poslala na bris (ili ga napravila doma sama) iz ciste dosade ili znatizelje, vec iz opravdanih i poprilicno nuznih razloga sto je, ako se ne varam, glavna tema trenutne rasprave.

Strah od pretraga mozda ima i neke veze sa stanjem u zdravstvu opcenito. Iz osobnog iskustva, tu je odnos prema pacijentu bilo koje dobi daleko covjecniji nego u HR. Naravno, to je moje iskustvo s 32 godine u Hrvatskoj i 12 u SAD-u, od kojih sam preko 8 godina i roditelj. I ne znaci da u Hrvatskoj nema odlicnih medicinskih radnika (a u SAD-u losih), niti da nikad nisam susrela primjere iz jedne ili druge grupacije, naravno. (Cisto da pokusam izbjeci da mi se stavi u usta nesto sto nisam rekla tj. napisala.)

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Priča se o tome da se brisevi rade rutinski, 3x tjedno.

Inače, Hrvatska ima oko 2,1 tis mrtvih na milion, a Austrija 1,2 (Amerika pak ima kao Hrvatska, ali pretpostavljam da su velike razlike od države do države).

Zanimljivo je da su Hrvatska i Austrija slične što se tiče broja slučajeva, tako da veći broj umrlih ima mislim više veze sa liječenjem nego sa širenjem zaraze.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Priča se o tome da se brisevi rade rutinski, 3x tjedno.
    Ne znam jesam li pogresno shvatila Annie, ali mislim da je napisala u jednom trenutku da su PCR u skoli u Austriji kao u nasem skolskom distriktu, sto znaci da nisu brisevi, vec testovi iz sline (skuplja se pljuvacka u epruvetu). Dakle, bezbolno je... zahtjeva samo malo vremena i truda.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj annie84 prvotno napisa Vidi poruku
    PCR u školi u AT je ovako kako @kaae opisuje. U ljekarni nije kao u školi.

Antigen u školi je sa štapićem u nos.
    Evo ovdje.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Onda 2x iz nosa tjedno. Ja sam shvatila da su sve brisevi.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Evo ovdje.
    Prošle školske godine su bili 3x tjedno antigenski (nos). Ove godine 2x antigen (nos),1x PCR (prvo uzmeš tu testnu tekućinu, slanu, grgljaš 30 sekundi pa ju ponovo ispljuneš u tu posudu i šalješ na analizu, svaki sa svojim kodom itd. Ne znam jel tako i u USA?
    Ali od idućeg tjedna vjerojatno opet 3x antigen, čekamo još uputstva.
    Posljednje uređivanje od annie84 : 28.09.2021. at 08:49

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Nije; kod nas je PCR iz sline najobicnija pljuvacka (ne znam tocno koliko mililitara, u krevetu sam, a testovi su mi u kuhinji). Doslovno pljujes u epruvetu dok ne skupis dovoljno, a bitno je samo napraviti barem 30 minuta razmaka izmedju jela, pica, pusenja, zvakanja duhana i testa.

Mislim da su svi nasi antigenski testovi brisevi nosa, barem od ovih sto se kupuju za kucnu uporabu. Stapic ne ide ni priblizno duboko u nos kao kod PCR brisa. Ne znam kako je drugdje, ali tu ni PCR bris vise nije ni priblizno dubok kao sto je bio polovicom 2020.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Ti kvartovski placevi o kojima govorite su zatvorene hale il otvorene? Sig. niko nikog ne natjerava da se maska stavi, kad se u kinu najnormalnije skida. Ako se netko osjeca sigurniji s maskom - zasto vas to iritira? Ja sam zakljucila da je mozda sad pametnije mladjima bez, za boostanje. Pretpostavljam da je veci postotak nosenja maski na placevima od strane penzica kojima je to jedini the izlazak
    Nisam napisala da me iritira, nego da sam primijetila. Ne iritira me ni najmanje. Ja ju nekad zaboravim skinuti kad izadjem iz vrtica npr. pa hodam s maskom po cesti. Ali ju nikad ne zaboravim skinuti kad izlazim s posla jer ne mogu docekati sa ju skinem, puno dulje traje nego vrtic.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Razgovarala sam s kirurgom koji je svaki dan radio bris. Njemu je to bilo dosta tesko, osusila mu se skroz sluznica nosa i postalo mu je jako neugodno nakon nekog vremena. Jako je velika razlika izmedju redovito i povremeno.
    Kaae, jako pojednostavljujes preslikavanje roditejskog obrasca ponasanja, da ne ulazimo na ovoj temi u raspravu. Usporedba s wc papirom je uvredljiva. Ja ju dozivljavam da ako dijete ima neki neprihvatljiv obrazac ponasanja, roditelj mu je nepristojni kreten.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Zamisljam da dolazim na posao svaki dan i cekam u redu da mi uzmu bris, pa pljunem nakon toga u casu par puta, pozdravim nakon toga s osmjehom portirku i krenem s poslom. Meni je to uzasno. Al eto, nismo svi isti. Nesto je do genetike, nesto oponasamo svoje roditelje.
    A mozda ima i neko razumno objasnjenje.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Zao mi je ako si ju shvatila kao uvredljivu, nije joj to bila namjena, a niti mwni namjera. Roditelj iz primjera s WC papirom ima ime i prezime, zivi u mom gradu, a dijete ima 11 godina i preuzelo je taj obrazac ponasanja vezan uz maske i pandemiju opcenito. Isto tako i roditelji sa sastanaka skolskog odbora koje sam spomenula i njihova djeca. Zivim u malom mjestu, u usporedbi sa npr. Zagrebom i poslovno i privatno sam u doticaju s ogromnim brojem djece i roditelja pa imam gdje primijetiti ovakve pojave.

Na temi o pandemiji ne pricam o obrascima ponasanja kojj s njom nemaju veze. Nadam se da nitko ne misli sa smatram da su djeca iskopirala sve (dobre i lose) obrasce ponasanja od roditelja i da ih ne mogu stjecati sama, niti "pokupiti" negdje u prolazu.

Konkretno oko pandemije, ne znam gdje je prosjecno dijete moglo steci misljenje/obrazac ponasanja, ako ne u krugu obitelji. Nije se npr. unaprijed ucilo u skoli, sretalo u drustvu, a niti gledalo na televiziji. Slicna paralela bi bila oko politickih stavova i pogleda.
    Posljednje uređivanje od Kaae : 28.09.2021. at 09:14

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Kad vec cijepamo dlake, odakle sad testiranje svaki dan (van ove price o kirurgu koji mozda tako iz nekog razloga mora, ili je u jednom trenutku morao)?

Ja nisam nigdje napisala da mi je bas super ideja o testiranju avakog ucenika 3 puta tjedno, vec da mi ta ideja ne izaziva ne znam kakav otpor sama po sebi. Osobno mi je taman ovako kako je trenutno kod nas (rutinski jednom tjedno, nije obavezno, ali zelimo sudjelovati). Moja djeca se ne bune; naprotiv. Tu se vracamo na ono sto je, ako se ne varam, spomenula Mima: sto je zapravo nuzno i/ili razumno.

Da se pita svakog od nas (na forumu, a i sire) ne bismo nikad dosli ni do kakve odluke ili propisa.
    Posljednje uređivanje od Kaae : 28.09.2021. at 09:21

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Ne treba nikakav obrazac ponašanja kopirati da bi se osjetila neugoda pri medicinskom postupku. To jednostavno jest neugoda.
    Ostavljam mogućnost da nekome ne smeta štapić u nos svaki drugi dan. A možda netko i voli to nametnuto testiranje. Tko zna zašto ?

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

A valjda su ljudi kojima je ok prihvatiti neke mjere smanjenja sirenja kovida sami po sebi suludi mazohisti. :daijazakolutamocima:

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

U okrugu kod kli_kli, na primjer, uglavnom zive samo cudaci: cijepljeno je preko 90% stanovnistva koje moze trenutno primiti cjepivo, testiraju se npr. jednom tjedno rutinski u skoli (bez prisile, cak), ponovno svuda nose maske otkako se pojavila Delta i, vidi vraga, opada im broj zarazenih i to poprilicno brzo. Bas su cudni neki ljudi.

I tu kod nas (gdje je procijepljenost niza nego u CA, ali visa nego u Hr), skole gdje su maske obavezne i testiranje ponudjeno i lako dostupno nemaju problema s odrzavanjem nastave, sirenjem zaraze i izolacijama, a one gdje se maske ne nose, a ni testiranje nije ponudjeno, svako malo zatvaraju razrede ili cijele skole. Bas smo cudaci s maskama i testovima, pitam se sto ce nam to.
    Posljednje uređivanje od Kaae : 28.09.2021. at 09:43

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Zao mi je ako si ju shvatila kao uvredljivu, nije joj to bila namjena, a niti mwni namjera. Roditelj iz primjera s WC papirom ima ime i prezime, zivi u mom gradu, a dijete ima 11 godina i preuzelo je taj obrazac ponasanja vezan uz maske i pandemiju opcenito. Isto tako i roditelji sa sastanaka skolskog odbora koje sam spomenula i njihova djeca. Zivim u malom mjestu, u usporedbi sa npr. Zagrebom i poslovno i privatno sam u doticaju s ogromnim brojem djece i roditelja pa imam gdje primijetiti ovakve pojave.

Na temi o pandemiji ne pricam o obrascima ponasanja kojj s njom nemaju veze. Nadam se da nitko ne misli sa smatram da su djeca iskopirala sve (dobre i lose) obrasce ponasanja od roditelja i da ih ne mogu stjecati sama, niti "pokupiti" negdje u prolazu.

Konkretno oko pandemije, ne znam gdje je prosjecno dijete moglo steci misljenje/obrazac ponasanja, ako ne u krugu obitelji. Nije se npr. unaprijed ucilo u skoli, sretalo u drustvu, a niti gledalo na televiziji. Slicna paralela bi bila oko politickih stavova i pogleda.
    Meni je jasno da vučeš zaključke iz svoje okoline, ali ne znači da ne postoji i drugačije i da ukoliko dijete smeta štapić u nos, roditelj je taj koji mu je usadio da mu to smeta.
    J. kaže da ju boli i da pola sata nakon toga osjeća neugodu. Mene sigurno nije vidjela da se bacam po podu od brisa, a niti čula. Možda joj je sluznica nosa toliko iziritirana od rinitisa i godina korištenja kortikosteroida da ju boli. Ustvari, ne možda nego je jer povremeno i krvari.
    Tako da bi u njenom slučaju stvarno trebalo dobro odmjeriti korist i štetu od guranja štapića 3x tjedno u nos.
    Masku nosi iako joj je nos začepljen pa ju zna smetati, ali ju nosi i ne buni se, a konačno je dočekala da svijet pere ruke onako kako ih ona oduvijek pere

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

A valjda su ljudi kojima je ok prihvatiti neke mjere smanjenja sirenja kovida sami po sebi suludi mazohisti. :daijazakolutamocima:
    Kaae, opet pojednastavljujes. Nigdje to nisam napisala. Cijepljena sam i ljudi s kojima se redovito druzim, su svi cijepljeni. Iznenadim se kad cujem da netko nije. To je moj oblak. Masku nosim na poslu i u vrticu i u ducanu, cak i vani na trajektu ili brodu. Zbog prirode posla, meni je cak dozvoljeno ne nositi masku u odredjenjm situacijama, ja ju svejedno nosim, upocetku zbog zastite, kasnije zbog primjera drugima koji moraju nositi. Kad vozim svoje roditelje, stavim masku, oni ne stave, ali ja zelim njih zastititi. Perem ruke vrlo cesto, na sastancima ne spustam masku na bradu, ne pravim se pametnom. Iako sam profesionalno u kontaktu s velikim brojem ljudi koji su u velikoj mjeri imali covid, nisam se jos zarazila. Velik broj mojih kolega jest. Onda valjda radim nesto dobro.

Naprosto procjenjujem da je cak i za mene, a kamoli za djecu, situacija u kojoj se 3x tjedno testira bolesna. Jednom tjedno mi je recimo prihvatljivo. Kad bismo morali, odradila bih, al da mislim da je to dobro, ne mislim. Jer nije samo covid bolest koja postoji, i sama si rekla. Bojim se da to naprosto nije dobro za psihu. Isto kao sto mi se cini lose za djecju psihu da ih se izolira u vlastitom domu.

Austrijanci su u Europi poznati kao kruti i beskompromisni. Prema njima su i sjeverni Europljani pravi Mediteranci po mentalitetu. Mislim da pretjeruju, eto. Ali mozda to njima ni ne smeta u tolikoj mjeri, ne znam.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Usput, moje dijete nece ni masku za maškare staviti na lice. Uvijek je bio nesto bez maske. Ja ga ne vodim u ducan. Ako bas nema drugog izlaza, povedem ga i onda stavi masku. Al kad bi bilo do oponasanja roditeljskog obrasca, onda bi stavljao masku da se osjeća odraslim. On bi najradije hodao gol i bos cijelo vrijeme. MM i ja uvijek nosimo slape, a vecinom i odjecu

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ja vucem svoje iskustvo iz svakakvih med. shi**ova koje jr prolazila moja kcer. Plakala je na vadjenje krvi u bebljoj dobi i to je to, prestala davno prije os. Pcr joj je lakse napravit nego pospremit sobu (los ocev obrazac LOL).

Zasto je kirurg svaki dan morao radit test, prije dostupnog cijepljenja? Pretp da mu je bilo draze to nego da se nosi sa zarazenim pacijentom. Stalno ovdke pricamo o cost-benefitu Znam prije cijepljenja osoblje jedne poliklinike islo 3xtjedno, osoblje filmskog seta 1x tjedno. I to im jr bilo prihvatljivo umjesto da bukne zaraza pa ne mogu radit. Tad su bili samo PCR-evi na Zavodu, bez pljuvanja i laksih metoda.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Da, prije cijepljenja. Ne znam kako je sada. Nije mu bilo draze, ni manje drago, nego je bila politika kuće. Nije imao izbor je li mu drago.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ina, ja vidim problem u redovitosti, a ne u povremenim slucajevima. I jasno mi je da postoje djeca dijabeticari koja nemaju izbora i moraju trpiti medicinske tretmane, da postoji i odjel djecje onkologije, da izbjeglice vuku djecu od nemila do nedraga i da postoje stvari koje su puno gore od guranja stapica u nos triput tjedno.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Da, zivimo svi u istom.drustvu redovito, i ne mozemo izbjec utjecaj jednih na druge, a slobode imamo koliko ne ugrozavamo druge i svatko mora napravit svoje. Zato i jesam poludila na aroganciju Alis Maric i bahati statement da nece u taksiju stavit masku i kad je taksi vozacu bahato odbrusila da ne vidi poveznicu izmedju nje i njegove bolesne mame. Za mene je ona prekrizena i nema tih srcastih citata i ispriki kojima to moze popeglat, mislim da tad nije bilo cjepiva jos. Neogranicena sloboda je iluzija. Doduse, s obz na skandaloznu procijepljenost 60 plus, a nije da ne mogu, dodje i meni da im se kaze, ok, necemo vise patit zbog vas, a vi umirite po kucama ko se nije cijepio nema u bolnice zauzimat resurse koji nece nekog drugog onda moc operirat ginekoloski, pedijatrijski itd. Al, nismo jos dotle dosli, a nije receno da necemo.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 28.09.2021. at 10:40

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ina, o kojoj ti neograničenoj slobodi govoriš? Govorimo o redovitom učestalom dugoročnom uzimanju brisa svoj djeci od 6-7+ godina, a ne o maski u taxiju i tramvaju. Austrijske mjere nisu uobičajene, nego su iznimka. Ni kod Kaae, se ne rade. Em je jednom tjedno, em je dobrovoljno.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Zamišljam kao odličnu mjeru testirati svu djecu i prosvjetne radnike i sve negativne staviti u zatvorenu instituciju s krasnim parkom i kontaktnom nastavom, da budu na sigurnom i da ne šire zarazu. Je l bi i to bila dobra mjera? 100% bi se smanjilo opterećenje na bolnice i manje bi se širila zaraza. Što je sve opravdano?

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj Jelena prvotno napisa Vidi poruku
    Zamišljam kao odličnu mjeru testirati svu djecu i prosvjetne radnike i sve negativne staviti u zatvorenu instituciju s krasnim parkom i kontaktnom nastavom, da budu na sigurnom i da ne šire zarazu. Je l bi i to bila dobra mjera? 100% bi se smanjilo opterećenje na bolnice i manje bi se širila zaraza. Što je sve opravdano?
    Da, jelena, tako nekako.
    Gdje je granica?

Kod nas je gotovo sve bez mjera. Doduše maske nosimo u dućanima. Jučer sam bila u KBCu na pregledu. Uđe se u glavnu zgradu bez da itko išta pita. Nema mjerenja temperature, svi sjede u čekaonicama, nitko nikakvu covid potvrdu ne pita. Obavila snimanje i otišla. Sve kao prije pandemije. Osim maske koju smo svi imali.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ne znam gdje je granica, jednostavno moja percepcija uzasa je drugacija - meni je manje prihvatljivo da svaki dan imamo x bespotrebnih smrti od korone, al da, tu su apsolutno vise krivi starci u 80-toj koji se ne zele cijepiti od djece. Evo malo pozitive (barem iz mojih ociju):

https://www.tportal.hr/vijesti/clana...jenju-20210928

I da, manje mi je prihvatljivo iskustvo od beti nego od annie. U kb dubrava je sasvim druga prica.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 28.09.2021. at 12:18

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

A nemojmo zaboraviti i na psihološki aspekt. Mojoj bi čekanje rezultata je li slučajno pozitivna 3 puta tjedno bio ogroman stres. Vjerujem da nije jedino dijete koje brine i kojem takve stvari izazivaju tjeskobu i strah.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj mitovski prvotno napisa Vidi poruku
    A nemojmo zaboraviti i na psihološki aspekt. Mojoj bi čekanje rezultata je li slučajno pozitivna 3 puta tjedno bio ogroman stres. Vjerujem da nije jedino dijete koje brine i kojem takve stvari izazivaju tjeskobu i strah.
    3 tjedna se cekaju rezultati sada? Nasi su dobivali sutradan.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

3 tjedna se cekaju rezultati sada? Nasi su dobivali sutradan.
    Tri puta tjedno, a ne 3 tjedna.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Tri puta tjedno, a ne 3 tjedna.
    I ne 3 tjedna, nego mjesecima.
    U Zg bolnicama nije tako kao kod beti. Svugdje se mjeri temperatura na ulazu. Neka sjedala su prekrižena, premda kad sam zadnji put bila na Rebru, neka ekipa ne gleda gdje se smije sjesti (iznimke), a jedna žena je cijelo vrijeme brbljala bez maske sa svojom snahom, nitko ju nije upozorio, tek kad je ušla u ordinaciju dr. joj je rekla da stavi masku. Piše da se ne ulazi puno ranije od termina. U Petrovoj sam gledala šmrkavu spremačicu kako čisti s maskom na bradi i nikako da obriše taj nos i stavi masku. U Vinogradskoj pak nije bitno kad si naručen, nego kad si došao, jer te ne uzimaju po tvom terminu, nego po listi pristizanja koju dobiju s ulaza. Možda nije tako na svim odjelima. To mi je van pameti, jer ljudi dolaze onda ranije da ih se ranije primi, a točni čekaju onda njih.

Ni meni od annie nije ništa strašno izgledalo, osim tog testiranja male djece 3x tjedno.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj mitovski prvotno napisa Vidi poruku
    Moj bi isto sigurno imao problem s tim. I to veliki, a vrlo vjerojatno i dugoročni. Ja gledam na to naravno najviše kroz svoju i njegovu prizmu. Moj bi za početak vjerojatno odbijao ići u školu i mucao bi, a mene bi potpuno iscrpio.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Al kad bi bilo do oponasanja roditeljskog obrasca, onda bi stavljao masku da se osjeća odraslim. On bi najradije hodao gol i bos cijelo vrijeme. MM i ja uvijek nosimo slape, a vecinom i odjecu
    Malac moje gore list
    i ja čitam o banaliziranju i ekstremnom pojednostavljivanju prijenosa obrazaca roditelja na djecu i ne vjerujem, trljam oči, pa čitam ponovno. Asti svašta čovjek ovdje pročita.

Vezano uz starije necjepljene osobe, mene čudi da mi već nismo došli do ove faze "ko se cijepio, cijepio, ko neće, neće, sav rizik snosi sam, idemo postupno povratak u normalu. Ko voli riskirat, neka riskira". Ja osobno jesam došla do te faze zaključivanja, potpuno mirne savjesti. Ko je htio, mogao se zaštitit. Nije mi ok da sad cijelo društvo još godinama trpi posljedice toga,a najgore je da se krene prema nedužnoj djeci da oni iznesu golemi teret svega navedenoga s ovom debilanom od stalnih redovitih testiranja (ne povremenih) čija svrhovitost je zapravo upitna.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 28.09.2021. at 12:52

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Moj bi isto sigurno imao problem s tim. I to veliki, a vrlo vjerojatno i dugoročni. Ja gledam na to naravno najviše kroz svoju i njegovu prizmu. Moj bi za početak vjerojatno odbijao ići u školu i mucao bi, a mene bi potpuno iscrpio.
    Jelena,

Prije 3 dana je izašla nova uputa za naše epidemiologe tako da vise nema izolacija cijelih razreda kad je više djece pozitivno u razredu. U izolaciju idu samo oni koji sjede oko djeteta. Eto utoliko će biti lakše djeci koje užasava boravak u zatvorenom stanu 14 dana. Manja je vjerojatnost da će doći do situacija s izolacijama cijelih razreda.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 28.09.2021. at 12:55

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da se moram testirati svaki tjedan 3puta, pretpostavljham da bih radije izabrala opciju trajne osobne karantene i ne bih uopće izlazila iz kuće
    meni je taj štapić živi užas

llella avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Zakljucak svega je meni da ekstremizma ima s obje strane..i s one koja negira postojanje korone i s one kojima je ovo najgora pošast svijeta

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj llella prvotno napisa Vidi poruku
    Zakljucak svega je meni da ekstremizma ima s obje strane..i s one koja negira postojanje korone i s one kojima je ovo najgora pošast svijeta
    Potpisujem i dodajem da ne "ljubim" ekstreme nijedne vrste.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 28.09.2021. at 13:17

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj Lili75 prvotno napisa Vidi poruku
    Jelena,

Prije 3 dana je izašla nova uputa za naše epidemiologe tako da vise nema izolacija cijelih razreda kad je više djece pozitivno u razredu. U izolaciju idu samo oni koji sjede oko djeteta. Eto utoliko će biti lakše djeci koje užasava boravak u zatvorenom stanu 14 dana. Manja je vjerojatnost da će doći do situacija s izolacijama cijelih razreda.
    A jok

Danas jučer
    Ako ne nose maske u učioni idu svi u SI!

Ako nose maske o da je kako ti kažeš, ALI,ako je jedan na početku razreda,drugi u sredini ,a treći na kraju, opet idu svi u SI

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Meni osobno u svim mjerama u AT najviše smeta testiranje djece 3x tjedno. Od 6 godina (kod nas sva djeca koja do 31.8. napune 6 godina, idu iste godine u rujnu u školu).
    Btw, vrtići isto testiraju djecu s "lizalica" testom.

Za odrasle je jedna stvar, za djecu je druga stvar. Em sam u takvoj struci da vidim psihološke posljedice, em ne želim da kao društvo (opet struka jel) idemo u smjeru da nam postane normalno da se testiramo godinama svaka dva dana.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Jel u AT nose maske ti mali? Sto se zbiva kad su pozitivni, idu svi doma ili samo pozitivni?

U nas mali idu svi u SI cim je jedan pozitivan jer ne nose maske, pa prvi razred online i cuci doma.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    A jok

Danas jučer
    Ako ne nose maske u učioni idu svi u SI!

Ako nose maske o da je kako ti kažeš, ALI,ako je jedan na početku razreda,drugi u sredini ,a treći na kraju, opet idu svi u SI
    Jelena.o, otkud ti ova informacija?? znaš konkretan primjer iz konkretne škole? Ja imam osjećaj da ti negdje nešto načuješ pa tu pišeš kao univerzalnu istinu. Sorry ali tako ispada.

Ja znam konkretan primjer od jučer iz naše škole i upravo je onako kako sam rekla. Ne nose maske u razredu. Imaju 3 pozitivnih (blizanke i još jedno dijete) u razredu, radi se o jednom 7. razredu. Idu i dalje u školu.
    Epidemiolog je jasno rekao da je stupila na snagu nova uputa i u samoizolaciju idu samo oni koji sjede neposredno oko djeteta.

Naravno uvijek može biti različitih tumačenja od strane epidemiologa, al ovo je generalna uputa za sve epidemiologe.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 28.09.2021. at 13:41

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja mislim da je ideja iza ove mjere vrlo konkretna, da škole ostanu otvorene. Ako bi ona to omogućila - a onda bi valjda svi ipak razmislili o tome jer nitko ne voli online školu koliko mi se čini.

Uz sve priče da će biti ovako ili onako, mi vidimo da opet idu i cijeli razredi u samoizolaciju, a bome i cijeli Ruđer je online, tako da se očito ponavlja pršla školska godina.

(da ne spominjem da je scenarij kad par djece pošalju u SI isto koma koliko čujem od nekih roditelja čijoj djeci se to dogodilo)

E sad, izgleda da nam malo padaju brojevi ?! Tko zna zašto, možda zato što ljudi nose maske na placu , pa možda bude bolje .

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

E sad, izgleda da nam malo padaju brojevi ?! Tko zna zašto, možda zato što ljudi nose maske na placu , pa možda bude bolje .
    Mimo legenda si.

Od ovog tjedna ne bi više smjeli ići cijeli razredi u SI. Sve što pišem, pišem o iskustvima u osn.školama.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sve ovisi o epidemioloigu i školi:

"Kada se radi o učenicima 5.-8. koji nisu nosili masku u učionici i nisu sjedili na međusobnojudaljenosti od najmanje 1,5 m*, odnosno o srednjoškolskim učenicima koji nisu nosili masku uučionici i nisu sjedili na međusobnoj udaljenosti od najmanje 2 m*, škola ima obavezu sveučenike iz razrednog odjela koji su bili prisutni na nastavi staviti na popis."

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Jel u AT nose maske ti mali? Sto se zbiva kad su pozitivni, idu svi doma ili samo pozitivni?

U nas mali idu svi u SI cim je jedan pozitivan jer ne nose maske, pa prvi razred online i cuci doma.
    Prošle školske godine, što je kod nas od početka rujna pa do početka srpnja, je bilo: maske nose svi razredi (od prvog razreda na dalje), također u učionici za vrijeme nastave, u hodniku, svugdje jel i stalno. Stariji od 14 godina FFP2. U samoizolaciju je išao cijeli razred, čak i ako je profesor, koji isto nosi masku, bio samo 15 min. u razredu..
    Bez obzira na testiranje 3x tjedno. Onda se testiraju PCRom i bili su 10-14 dana u samoizolaciji. Ovisi jel kontakt prvog il drugog stupnja, što sad, između ostalog, trenutno ovisi i o tome jel dijete cijepljeno ili ne.

Razred našeg djeteta je bio u SI za vrijeme jesenskih praznika, pa ne znam jesu drugi imali online nastavu za vrijeme samoizolacije, al iskreno sumnjam, imaju zadatke u pisanom obliku obično.

Trenutno: nose svi razredi maske dok ne sjednu na mjesto u učionici. Znači u hodnicima nose, wc-u itd... I testiraju se onako kako sam navela.

Uz to, nije bilo glazbenog, tjelesnog, pjevanja i vježbanja u vrtiću i sve je bilo otkazano od strane škole i vrtića (što god si pod tim možete zamisliti).

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Lili75 prvotno napisa Vidi poruku
    Mimo legenda si.

Od ovog tjedna ne bi više smjeli ići cijeli razredi u SI. Sve što pišem, pišem o iskustvima u osn.školama.
    Nisam legenda niti sam htjela biti duhovita ili ironična. Ono što ljudi koji se ozbiljnije bave promatranjem epidemije stalno govore je da se ljudi sami više počnu pridržavati mjera kad se brojevi povećaju, da je to u ljudskoj prirodi, a to bi bilo u skladu s ovim što Jelena piše o maskama na placu. Tako se objašnjavaju te povremene ravne crte na krivuljama. Možda smo mi sad u takvoj fazi (premda moram priznati da ja nigdje ne vidim da se ljudi drže bilo čega).

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Nisam legenda niti sam htjela biti duhovita ili ironična. Ono što ljudi koji se ozbiljnije bave promatranjem epidemije stalno govore je da se ljudi sami više počnu pridržavati mjera kad se brojevi povećaju, da je to u ljudskoj prirodi, a to bi bilo u skladu s ovim što Jelena piše o maskama na placu. Tako se objašnjavaju te povremene ravne crte na krivuljama. Možda smo mi sad u takvoj fazi (premda moram priznati da ja nigdje ne vidim da se ljudi drže bilo čega).
    A zašto nam ne bi padale brojke? Puno ljudi je cijepljeno, puno je preboljelo. Padaju i svuda okolo koliko ja vidim. I dosad su već tri puta pale nakon vrhunca u broju zaraženih - kod nas često bez ikakvih mjera.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •