ne čitam inače Dežulovića, ali vidim tu provaksersku crtu u tekstu koja mi užasno smeta
jednako tako mi smeta i antivakserska brija o 5g i genetskom modificijarnju
zapravo, i jedni i drugi su ekstremi, tu nema objektivnosti već samo mogućeg suludog uvjeravanja druge strane u nešto što ni jedni ni drugi neće prihvatiti
niti će provakseri postati skeptici, niti će antivakseri prihvatiti znanstvene činjenice i istraživanja
moj dojam, subjektivni
Jelena, a koja je poanta? Slazem se s tim sto si napisala, ali sto zapravo zelis reci?
Upravo to sto sam i napisala. Da je main stream model u znanosti u pravilu rezultat prethodnih prepucavanja, pri cemu ostane dominantno prihvacen model koji najbolje opisuje problem. Propitkivanje takvih modela i predlaganje dijametralno suprotnog modela je uspjesno za zanemariv broj pokusaja. I iznimno rijetko se dogadja. Ono sto se stalno dogadja i cemu neprekidno svjedocimo je podesavanje postojeceg modela. I te male korekcije koje se normalno dogadjaju u svakom podrucju znanosti su stalno "meso" za antivaksere koji ne shvacaju kako funkcionira znanost.
Ekipa koja uspjesno predlaze dijametralno suprotne modele su geniji poput Bohra, Gibbsa, Darwina itd. Ostali su cesto zeljni medijske paznje i traze svoj prostor, a velik dio ljudi se peca na ono sto dodje u rezonanciju s njihovim stavom, ostalo ne prolazi u njihov mozak.
[QUOTE=Jelena;3221198Ekipa koja uspjesno predlaze dijametralno suprotne modele su geniji poput Bohra, Gibbsa, Darwina itd. Ostali su cesto zeljni medijske paznje i traze svoj prostor, a velik dio ljudi se peca na ono sto dodje u rezonanciju s njihovim stavom, ostalo ne prolazi u njihov mozak.[/QUOTE]
Hvala na objašnjenju i tebi. Posebno na ovom posljednjem dijelu.
Ja se potpuno slazem s Willow za ekstreme s obje strane. Ne kuzim sta ti nije jasno Jelena.
Hoces reci da nema ekstrema s obje strane?
Posljednje uređivanje od Lili75 : 08.10.2021. at 23:37
Provakseri=ljudi koji smatraju da se treba cijepiti. Što je tu ekstremno u ovim uvjetima, nakon svih mrtvih i oboljelih? Nemam pojma koji su sve razlozi za antivax ekipu, vjerojatno je više toga u igri, ne mislim da su svi u smrtnom strahu od cijepljenja
Ali bome nisu ni oni koji se cijepe u iznimnom strahu od korone, neki su je i preboljeli (npr. Lauc LOL)
Tko je provakserski ekstrem?
Onaj tko se cijepi protiv zute groznice, a ne putuje dalje od Tuhelja?
Meni je super da su pustili na HTV1 film o epidemiji gdje lijek otkrije Brad Pitt i on je glavni provakser.
Ako to ne upali u kampanni cijepljenja, nista nece.![]()
Dobro da sam spomenula element straha....
Znaci, provakseri su osobe koje se cijepe zbog iznimnog straha od korone, stavljajuci pritom u sebe sto god da im netko da, a u nadi da ce ih to spasiti od smrti. I od straha, naravno.
Antivakseri su osobe koje se ne cijepe zbog zdravog razuma, proucavanja znanosti, kalkulacija i raznoraznih drugih smislenih djela. Ne boje se niceg, a kamoli iznimno. Osim cjepiva, jel.
Jao, predobro, od brada pita do provakserskog ekstrema iz tuhelja, umirem.
Sjećam se gripe koju smo imali prije ne znam, valjda 10 godina, tu negdje (MM, klinci i ja). Tipkala sam ovdje, na Rodi, komentirajući Trinin post. Trina je imala stvarno gadno iskustvo s gripom, dobro je to opisala, a i mi smo je imali, kad i ona. Te je zime harala baš ta "gadna" gripa, ne znam koji soj. Mnogi oko nas su je imali. I sjećam se da mi je muž rekao kako je mislio da neće preživjeti. A nije nikakva mimoza, on nikad ne kuka. A bome je i meni bilo strašno. Sin je deset dana kurio do 40 i jedva smo mu uspijevali spustiti temperaturu, a mala je samo bespomoćno ležala. Dvaput smo svi zajedno imali gripu, i oba je puta bilo baš gadno. Moja frendica je imala takvu gripu prije tri zime. Sljedeće se zime odmah cijepila, ne želeći takvo što ponovno iskusiti. Meni ni nakon dvije žešće gripe nije palo na pamet cijepiti se (a tad nisam bila ni približno u ovakvim dvojbama kao danas). Kako mi je i doktorica rekla, imunitet od gripe ne mogu stvoriti jer se svake godine virusi mijenjaju, odnosno mutiraju pa se zbog toga i cjepiva mijenjaju. Zato isto cjepivo ne vrijedi dvije godine pa ni zaštita nije trajnija. Što to znači, da se trebam/mogu cijepiti svake zime kako bih spriječila nešto što možda nikad više ne dobijem? Bez obzira na stvarno loše iskustvo, ja se to ne usudim. Pa nije to Lupocet. Tim više što nisam potpuno zaštićena od gripe ni ako se cijepim. Zato me zanima (pitam one koji će se cijepiti i protiv gripe) cijepite li se ove godine zbog korone (jer mislite da bi kombinacija korone i gripe bila jako opasna - https://www.vecernji.hr/vijesti/mogu...ravlje-1431383) ili biste se cijepili i da nema korone?
Zašto stariji prijašnjih godina, koji su se cijepili protiv gripe, nisu tražili da se i mi ostali cijepimo i nisu se osjećali ne znam kako ugroženo u našoj blizini, a zna se da je gripa vrlo zarazna? Zanemarite koronu na trenutak, vratite se u 2018. Nije bilo pandemije, znam. Ali u razdoblju kad je gripa bila, recimo, na nekom svojem vrhuncu, nije se ni na trenutak postavljalo to pitanje. I starci se nisu zatvarali u svoje kuće. Jer onakvu gripu kakvu sam ja imala, a tad sam bila puno mlađa, vjerojatno neki stari i bolesni ne bi preživjeli, a ako i bi, vjerojatno ne bi prošli bez hospitalizacije.
Vec smo se pobrojali oko gripe.
Cijepimo se svi, ukucani, prijatelji, kolege na poslu, svake godine. Imamo i gripu cesto. Ne izgleda uopce kao teska bolest, naprotiv.
Sve drugo smo vec isprezvakali bas na ovom topicu pa ne moramo valjda ponovno (ukljucujuci i vjecne usporedbe gripe i kovida).
Vjerojatno je sarkazam da gripa ne izgleda kao teška bolest, je li tako? Pa ne znam zašto si to onda komentirala, kad sam i ja napisala svoje baš loše iskustvo s gripom?
A vezano za moje pitanje, ne sjećam se da se pisalo o tome što ako se osoba zarazi i jednim i drugim virusom. Možda se spomenulo, ne znam. Ni o tome da se istodobno cijepiš (docijepiš) i protiv gripe i protiv korone. Pa što je loše u tome ako me to zanima?
Ne, nije sarkazam uopce. Napisala sam tocno ono sto jest. Cijepimo se protiv gripe svake godine i cesto imamo influenzu. Nekad A, nekad B. I ne izgleda kao teska bolest vjerojatno upravo zbog toga sto smo cijepljeni. Znamo da je imamo, kad je imamo, jer je ovdje test na gripu rutinska pretraga u sezoni gripe (kad se pojavis kod bilo kojeg lijecnika s respiratornim smetnjama). Mi se testiramo super cesto jer imamo clana obitelji kojem gripa predstavlja prilicno opak problem.
Da, svaki ulazak u ordinaciju u vrijeme gripe, uz neki simptom gripe, ukljucuje bris. Naravno, imas pravo odbiti. Nekad ukljuce i streptokok, a za djecu cesto i RSV.
Ja ću opet ko pokvarena ploča... Zato jer su znali ako im treba hospitalizacija da će ju dobiti. Gripa nije nikada izazvala takav kaos u zdravstvenom sustavu kao što ga je, do sad, na vrhuncu vala proizvela korona. Da se 2/3 KBC Rijeka pretvori u Covid centar s još dvije vanjske ustanove kao back-up i da su svi kreveti puni. Radim u zdravstvu 20-ikusur godina, ovo je prvi put da sam svjedočila takvom kolapsu. I još ga iskusila na vlastitoj koži.
Sent from my SM-G950F using Tapatalk
Treba pogledati broj umrlih od sezonske gripe i od korone pa će sve biti jasno.
Cijepimo se doma godinama i protiv gripe jer nas 10 dana bolovanja samo jedne osobe košta 1000kn. Radim u školi i gripu bih izbjegla - nikad.
O stresu gledanja sebe i djeteta kako bunca u +40 da ne govorim.
Izdrzao je, jer je potpuno prirodan. Mozda je tada bio napredan, ali ja sam slaba tu, ne znam staviti u vremenski kontekst.
Nisam citala, ali sam imala srece godinama hodati po vrlo kvalitetnom tlu po tom pitanju (jedna ovogodisnja Nobelova ga tangira) i vidjeti one nedodirljive. I sto su (koliko su) konkretni nedodirljivi pomaknuli granice i cemu sam se u tom trenutku klanjala i divila. Takav pomak bi ushitio vrlo mali broj ljudi izvan te zajednice. Prosao bi potpuno nezapazeno.
to nisu bile nikakve definicije nego moje mišljenje, što sam i napisala
ali ja nisam Dežulić pa valjda ne razumiješ ako nisu prosto proširene rečenice
ili si se pronašla u mojoj "definiciji" pa ti to nije pravo
svašta
Kaae, rekla sam ja da ti živiš u nekom drugom svijetu, ovo testiranje kod vas za gripu evo meni zvuči super - za ordinacije i bolnice i kad je sezona gripe.
U mojoj okolini se protiv gripe cijepe većinom penzioneri i medicinari. Ostali se uzdaju u to da su nekad davno preboljeli gripu i da je neće opet uloviti. I gle čuda, većina ni ne ulovi gripu svake godine. Jednostavno se ljudi ne žele bespotrebno cijepiti, ne znam koliko je to nemoguće shvatiti. Ne smatraju potrebnim cijepljenje svake godine ako su gripu imali 2x u životu npr.
A što se tiče bolničkih kapaciteta, ja se nadam da će kombinacija cijepljenja i novih antiviralnih lijekova protiv covida dati rezultate i da ćemo uskoro o covidu stvarno pričati kao o gripi ili još bolje o nekoj običnoj virozi.
Možda sam naivna ali eto, nada umire posljednja.
Pa di bas Jelenaona bas i pristupa sa skepsom, odnosno, rekla bih, znanstvenom znatizeljom, al ju je bas takav pristup doveo da ovoga sto argumentirano pise (Ovo ozbiljno mislim).
Ali kuzim i tvoju misao Willow, i to da se nije odnosila na prosjecnu osobu koja se je/nije cijepila vec na one koje bi druge istjeravali iz zivota/javnog prostora zbog svoje odluke - i koji svoje komentare ostavljaju po nekim drugim portalima.
Sta se tice gripe, ja se recimo ne sjecam da sam je ikad imala (mozda kao dijete), niti se sjecam da je netko iz obitelji (uz jedan izuzetak koji se od svoje gripe redovito cijepi) pricao da ima/je imao gripu. Meni jednostavno ni misao da se cijepim protiv gripe ne dodje u glavu. Ne da sam protiv ili za, nego jednostavno ni ne razmisljam o gripi.
Ja sam općenito u razgovoru s nekim ljudima (koji su se sad svi cijepili) primijetila da im je sama ideja da se oni, odrasli ljudi, cijepe bila strana i neobična. Kad pogledamo, ljudi se većinom ne cijepe u odrasloj dobi. Nama koji se godinama cijepimo protiv gripe to nije ništa strano.
Ma izbjegla bi je možda, zašto ne, moja je sestra radila u školi 25 godina i nikad nije imala gripu, ja 10 i u tom razdoblju sam jednom oboljela. Ali MM se prvi razbolio, onda klinci pa ja tako da vjerojatno nije ni krenulo od mene jer inkubacija kod gripe traje najduže do 5 dana, koliko znam.
Ja nisam uopce shvatila Willow da se obraca Jeleni nego da kaze opcenito da postoje ekstremi na obje strane, s cim se slazem.
Ni kod nas nikad gripe, uopce ni ne razmisljam da ona uopce postoji.
Nego imam pitanje za annie.
Jel ovo istina ili novinari opet napumpavaju brojke?
https://www.srednja.hr/novosti/drama...suju-iz-skole/
https://www.paraf.hr/austrija-zbog-k...-godinu-prije/
To mi je poslala jedna moja, pa rekoh bas da provjerim.
Radim od 1992. , nabolovali smo se gripe, dosta mi je.
Willow, slazem se da imas pravo na misljenje o meni. Bez obzira na moje nastojanje da sagledam multidisciplinarno gotovo svaku stvar u svom zivotu, tvoje misljenje je po tom pitanju sasvim legitimno.
Dok s druge strane ne mogu prihvatiti misljenje o nekim znanstvenim cinjenicama. Pogotovo ono koje se direktno tiče velikog broja ljudi.
Lili, pričam napamet možda se ispisuju pa sele u drugu školu,grad ili državu.... pa i upisuju u druge škole
Mima, točno to.
Ovdje na temi je prema mom dojmu puno više medicinara i onih koji zive s nekim imunokompromitiranim od prosjeka.
Coksa, razumijem te.
Al ima stvarno raznih slucajeva.
Moji roditelji su oboje radili u prosvjeti cijeli zivotni vijek i samo jednom je mama imala gripu. Tada doduse dosta jaku. Tata nikad u zivotu.
Znaci u cca 90 god njihovog rad.vijeka jedna gripa. Razliciti smo.
Normalno da ne razmislja o gripi jednako onaj koji cesce pobolijeva (cijepljenje je zaista logicno u tom slucaju) ili onaj koji je nikad nije imao.
Zvuci kaoticno al ne vjerujem nista novinarima dok ne cujem iz prve ruke.
Svasta oni drobe godinama po raznim temama sto nema veze s RL.
Ja se ne sjećam da sam imala gripu, a cijepiti sam se počela kad sam dobila dijete jer je ona osjetljiva na dišne puteve pa bi bilo opasno da je dobila gripu kao mala. No kasnije se i ona počela cijepiti, pa se kad je porasla više nije htjela cijepiti, a ja se i dalje cijepim svake godine. Ne cijepim se zato što procjenjujem da bi za mene gripa bila opasna, nego jednostavno da izbjegnem bolest, da ne budem van stroja deset dana.
Dok sam bila mlada i bez djeteta cijepljenje protiv gripe mi nije padalo na pamet, što pokazuje da se kod nas zapravo malo govori o tome, dapače imam osjećaj da se do prije koju godinu riječ gripa kolokvijalno koristila za bilo koju respiratornu bolest. Mislim da uopće nije bilo općepoznato da se radi o vrlo ozbiljnoj bolesti.
Međutim i kad sam bila mlada sam se cijepil protiv krpeljnog meningitisa, tako da je za mene cijepljenje uvijek bilo normalna stvar. Kad sam se cijepila protiv kme nisam niti pogledala kako se zove cjepivo niti sam jednog trenutka razmišljala o nekakvim nuspojavama.
Ja sam ocekivala da LOMovi provjeravaju razlog/opravdani temelj za cjepljenje nekoga kao rizicne skupine koja zaista treba cjepivo protiv gripea ne samo preventive radi. Ok ako ima viska cjepiva, onda je to druga prica.
Ovo sam nasla na stranicama HZJZ-a.
Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) cijepljenje protiv gripe preporuča osobama s povećanim rizikom od nastanka komplikacija ili bliskim kontaktima rizičnih skupina, a to su:
-osobe starije od 65 godina
-osobe svih životnih dobi* s kroničnim bolestima srca i pluća, uključujući astmu, cističnu fibrozu, bronhopulmonalnu displaziju i prirođenim srčanim greškama
-osobe svih životnih dobi* s metaboličkim bolestima, uključujući dijabetes
-osobe svih životnih dobi* s anemijom ili hemoglobinopatijom
-osobe svih životnih dobi* s oslabljenim imunološkim sustavom (zbog bolesti ili lijekova), uključujući i HIV pozitivne osobe
-djeca starija od 6 mjeseci i adolescenti koji su pod dugotrajnom terapijom aspirinom zbog rizika od akutnog oštećenja jetre i mozga nakon infekcije virusom gripe (Reyov sindrom)
-osobe koje su profesionalno ili privatno u kontaktu s osobama koje pripadaju rizičnim skupinama te im lako mogu prenijeti infekciju
roditelji i druge osobe u bliskom kontaktu s djecom mlađom od 6 mjeseci jer se ona ne mogu cijepiti protiv gripe
-zdravstveni djelatnici
-štićenici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika (bez obzira na dob, uključujući i djecu)
-trudnice
Posljednje uređivanje od Lili75 : 09.10.2021. at 11:55
To je lista onih ljudi kojima HZJZ pokriva cjepivo protiv gripe, znači kojima je cijepljenje besplatno. Recimo moj muž i moje dijete imaju pravo na besplatno cjepivo. Cjepivo se međutim može koliko znamo i kupiti, i u ljekarni, i kod svog liječnika ako ga ima dovoljno (a uvijek do lani ga je bilo). Mnoge firme organiziraju cijepljenje protiv gripe za svoje radnike, znači firma ga plati. Tako da cijepljenje nije samo za ljude koji su po nekom kriteriju rizični, samo je za njih besplatno.