Stranica 5 od 12 PrviPrvi ... 34567 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 201 do 250 od 552

Tema: kad ste zadnji put uzele slobodan dan samo tak

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Evo meni je sad vec nekoliko dana muz na putu daleko, a ja i djeca bas imamo svega (ja sam sama nakrcala sve fora aktivnosti koje nismo dugo zbog korone radili, al traze pripremu i nakon toga "raspakiravanje"), no ja kao da sama trazim akciju. Sta rec...a mogla sam lipo odmarat i izlezavat se...

Odmorit cu kad krene radni tjedan i MM se vrati

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Barbi bas nam je zanimljivo nedjeljno jutro sta ne?

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

He he, nije me bilo jer nisam imala šta za reć dok me nije bilo .
    Lijepo je znati da se primijetilo .

Ma da, ŽMK je!!!
    To mi je mob sam nudio neku kraticu, nisam ni ni skužila da je kriva.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Mislim da je izraz ŽMK dobio svoj život, ne nužno vezan za značenje u pjesmi, koje god ono bilo.
    Žene u mom podneblju ga koriste uglavnom kad su zadovoljne sobom, na bilo kojem planu, ili kad izražavaju divljenje prijateljicama zbog nečega :D

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Vertex, nismo u istom kraju, al potpuno identicno razmisljanje imaju i moje prijateljice tu u metropoli.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Mislim da bi meni bilo pametno uzeti slobodan dan, mjesec, godinu...od ovog foruma.
    Osjećam se loše ovdje, nepoželjno, a još par dana pa je 12 godina da sam počela pisati.
    Svatko tko misli da mu treba sloboda od bilo čega, treba uzeti slobodno "samo tak". Da je to lako, nije, ali samo jednom se živi.

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Mislim da bi meni bilo pametno uzeti slobodan dan, mjesec, godinu...od ovog foruma.
    Osjećam se loše ovdje, nepoželjno, a još par dana pa je 12 godina da sam počela pisati.
    Svatko tko misli da mu treba sloboda od bilo čega, treba uzeti slobodno "samo tak". Da je to lako, nije, ali samo jednom se živi.
    Nisi svima.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Beti3, meni si isto prirasla.

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    Mislim da je izraz ŽMK dobio svoj život, ne nužno vezan za značenje u pjesmi, koje god ono bilo.
    Žene u mom podneblju ga koriste uglavnom kad su zadovoljne sobom, na bilo kojem planu, ili kad izražavaju divljenje prijateljicama zbog nečega :D
    pa da, a zna se kada se izražava divljenje
    sigurna sam da na rečenicu "ništa mi se danas ne da, uzet ću dan za sebe i čitat knjigu" nećemo od frendice čuti "tako se divim tvojoj iskrenosti, ti si ŽMK"
    Sa ŽMK počastimo frendicu kada kaže koliko je kolača napekla i bureka razvaljala dok je istovremeno držala 100 zoom sastanaka i odradila 200 podoja i navečer se poseksala s mužem u 300 nemogućih poza. Ok, ljestvica može biti i niže, ali to je bit.
    Posljednje uređivanje od betty blue : 13.12.2021. at 09:17

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Upravo tako, betty.
    ŽMK implicira nekakvu obavezu ispunjavanja zadane uloge, uz to što prva dva slova kratice stavljaju ženu na "njeno mjesto".

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Svimbalo prvotno napisa Vidi poruku
    Upravo tako, betty.
    ŽMK implicira nekakvu obavezu ispunjavanja zadane uloge, uz to što prva dva slova kratice stavljaju ženu na "njeno mjesto".
    X

ne volim da me se tu svrstava, odbojno mi je

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Žene u mom okruženju stvarno nemaju samo i isključivo taj aspekt postojanja. Vjerujem ni drugdje, al evo, tome nisam svjedok pa neću negirat vaša iskustva.
    Može se to reći i kad se svašta stigne (a što je neizbježna životna potreba, i snaga da se mogu nosit sa životom je nešto čega ne želim bit lišena, želim da je imaju moja djeca oba spola, i normalno mi je da je ima i moj suprug), ali i u sasvim suprotnim situacijama, da, kad sve daš kvragu i napraviš što ti je ćeif!

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Mislim, stvarno smiješno jer meni osobno ta uzrečica uopće nije na repertoaru, ali zašto mislite da je žena=supruga?
    Nisam nikad to ni pomislila, pa kad kažem 'žena', ne mislim 'nečija supruga'.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Mislim, stvarno smiješno jer meni osobno ta uzrečica uopće nije na repertoaru, ali zašto mislite da je žena=supruga?
    Nisam nikad to ni pomislila, pa kad kažem 'žena', ne mislim 'nečija supruga'.
    Evo ja to mislim zbog originalnog teksta pesme, koji sam sada i ovde prvi put pročitala pre pet minuta , iako znam već godinama za ŽMK nikad nisam tražila odakle to potiče jer mi je užasno odbojno .

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

A užasno mi je odbojno jer ga uvek koriste meni odbojne žene i uvek ga koriste u ovom kontekstu koji je betty tako kraljevski opisala, a nikad u kontekstu: idem da uzmem slobodan dan samo tako!

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Na temu nemam šta da kažem jer sam ja van zvaničnog radnog odnosa i zvanično sam uvek u slobodnim danima osim što sam žena majka kraljica, tako da ne bih da upadnem u zaposlena/domaćica debatu, samo mi je upalo u oči da nisam jedina koju ŽMK nervira, sad se osećam manje drugačija

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj betty blue prvotno napisa Vidi poruku
    Sa ŽMK počastimo frendicu kada kaže koliko je kolača napekla i bureka razvaljala dok je istovremeno držala 100 zoom sastanaka i odradila 200 podoja i navečer se poseksala s mužem u 300 nemogućih poza. Ok, ljestvica može biti i niže, ali to je bit.
    Da, nažalost žene stalno traže potvrdu od drugih da nešto vrijede, od muža, obitelji, prijatelja, na poslu, čak i na forumu od nepoznatih ljudi. Trebalo bi nam više slobodnih dana i par hipnoza da se toga riješimo.

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

ŽMK podrazumijeva neko savršenstvo, a to nikada nije dobro jer je nerealno i nezdravo. Možda se ova knjiga bavi time, izgleda zanimljivo.

https://mvinfo.hr/clanak/zene-bajke-...ikove-iz-bajki

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ma pulinka, sigurno nisi jedina. Pa to se dobro zna, mnogi to smatraju svojevrsnim testom inteligencije: ako ti nije baš sve što dolazi od Huljića maksimalno i glasno odbojno, sumnjiv si :D

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj lonni prvotno napisa Vidi poruku
    Da, nažalost žene stalno traže potvrdu od drugih da nešto vrijede, od muža, obitelji, prijatelja, na poslu, čak i na forumu od nepoznatih ljudi. Trebalo bi nam više slobodnih dana i par hipnoza da se toga riješimo.
    Slažem se
    meni je jasna ta potreba za potvrdom, ali imam problem sa standardima koji se moraju zadovoljiti da bi potvrda bila zaslužena
    dopuštam da postoje žene koje su toliko zadovoljne sobom da se ne obaziru na nikakve standarde, ali zasad takvu nisam upoznala
    mislim, poznajem žene koje za sebe govore da se ne obaziru na standarde, ali obično su to one koje baš sve standarde zadovoljavaju, tako da se zapravo ništa ne može dokazati
    tvrdnje da smo potpuno, 100% imuni na očekivanja koja društvo ima od žena bih okarakterizirala kao zabludu ili nesvijest
    mislim da je svaka od nas barem malo podložna očekivanjima društva, inače bismo sve doista hodale neobrijanih pazuha, kao što je muškarcima dozvoljeno
    da ne govorim da za muškarce ne postoji ekvivalent terminu ŽMK, kao što ne postoje slična očekivanja od muškaraca
    moja zamjerka feminizmu je što nam nije donio pravo oslobođenje od društvenih očekivanja nego nam je samo nametnuo nova, jer su prije 100 godina žene morale biti samo dobre majke i supruge, a danas moraju biti uspješne poslovne žene, dobre majke i supruge .

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Pa dobro, evo ja ne znam ni ko je Huljić niti kakve veze ima sa inteligencijom...ali uz par klikova sama ću se informisati, da ne ode tema skroz nizbrdo.

Meni je ta pesma udar na moju inteligenciju, možda ima neku zaraznu melodiju, možda je i znam a ne znam da je znam sa nekog radija tu i tamo, ali evo glupa mi je, kao što mi je glup niz pesama tog stila, mozak me boli od tog "paćenica" mentaliteta i zakukavanja, kako sam ja tako jaka da nikad nećeš videti kako sam slaba bez tebe velikog muškarca jer sam jako jaka...

A baš volim niz glupih i ispraznih pesmičuljaka i ponešto kiča, ali ta nova Jane Austin devetnaestovekovna patrijarhalnost mi je najgora podvala ovim novim generacijama.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

betty, ne mislim da je itko 100% imun na očekivanja društva, kako bi bio, živimo u društvu.
    Ali ta slika žene kompletno uvjetovane i nemoćne je skroz promašena.
    I za kraj u ovim raspravama uvijek, poslastica: ako ti se slučajno čini da nisi takva, onda lažeš samu sebe ili si potpuno nesvjesna. Ono, de, srce, objasni meni glupoj i bespomoćnoj šta mi se to događa?!

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

pa da, a zna se kada se izražava divljenje
    sigurna sam da na rečenicu "ništa mi se danas ne da, uzet ću dan za sebe i čitat knjigu" nećemo od frendice čuti "tako se divim tvojoj iskrenosti, ti si ŽMK"
    Betty odlično ti je ovo... fali još samo da je nabacila usput i samo malo šminke da izgleda cijeli dan svježe i da nikako nema zapušteni neuredni izrast .

Slažem se
    moja zamjerka feminizmu je što nam nije donio pravo oslobođenje od društvenih očekivanja nego nam je samo nametnuo nova, jer su prije 100 godina žene morale biti samo dobre majke i supruge, a danas moraju biti uspješne poslovne žene, dobre majke i supruge .
    Ne zaboravimo i kakone ljepote… koja je u prošlim vremenima nekako bila rezervirana za povlaštene koje ionako imaju višak vremena, a danas baš svaka žena “mora držati do sebe”.
    S time da je i ovo “dobra majka” diglo ljestvicu na milijardu u smislu svega što nam je nabacano u glave od povezujućeg roditeljstva do izrade ukrasa za bor i peciva za školu/vrtić što je naravno također povezujuće.

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

betty, ne mislim da je itko 100% imun na očekivanja društva, kako bi bio, živimo u društvu.
    I za kraj u ovim raspravama uvijek, poslastica: ako ti se slučajno čini da nisi takva, onda lažeš samu sebe ili si potpuno nesvjesna. Ono, de, srce, objasni meni glupoj i bespomoćnoj šta mi se to događa?!
    Nisam sigurna na što ti misliš... ali evo na što ja mislim:

- ne da mi se raditi božićne ukrase za vrtić, ali sam ih napravila
    - ne da mi se speglati glupu bijelu majicu za tjelesni, ali sam ju speglala
    - ne da mi se oprati lavabo, ali mi dolazi netko u kuću pa sam ga oprala
    - ne da mi se oprati kosu kad idem na posao, ali i jučer je bila masna pa sam ju oprala
    - ne da mi se bar malo urediti lice prije nego vodim dijete u igraonicu i sjest ću tamo s mamama na kavu, al ipak ću urediti jer znam da će njih 5 doći s ful make up-om pa da ja ne izgledam baš ko avet...

... nastavi niz...

Ok, možda se ne možemo svi ovdje uspoređivati (obično zbog broja, a prije dobi djece), ali u ovoj nekoj mojoj fazi života ja to sve osjećam puno previše, taj bremen očekivanja.

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

BB, smanjit će se očekivanja s godinama, jer će se smanjiti i broj ljudi s kojima se družiš, susrećeš Negdje tamo nakon pedesete, super su te godine, jedini je problem što si već skoro pa star i žališ što se prije nisi opametio

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

… a da ne pričam u vezi ove zadnje točke za lice da sam baš na ovom forumu saznala da ne smijem imati izrast jer sam inače zapuštena i da sa mnom nešto duboko nije u redu ako nemam BB kremu pa sam ju nakon dugog niza godina kupila .
    Posljednje uređivanje od Bubilo Bubich : 13.12.2021. at 10:54

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Bubilo, koje će bit posljedice neispunjavanja konkretno tih očekivanja? Društveni progon? Nemogućnost zaposlenja? Udaljavanje djeteta iz škole? Gubitak prijatelja?

Moja baka bi ispekla kolač, okrajke dala gostima, ukućanima ostavila najbolje komade. Baka!
    Sestra mi je najnormalnije u stanu koji je vječno bio bomba, ono, neugodno i krajnje, neuredan, primala goste.
    Ništa im se nije dogodilo. Nikakvo skarletno A.

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

ne znam zašto te toliko uzrujava ideja da smo nesvjesni, ili ne uvijek svjesni motivacije za naša djelovanja, ali ako te imalo tješi, rekla sam to polazeći od sebe i vlastite nesvjesti, nisam se uopće referirala na tebe
    dopuštam da si ti svjesna apsolutno svega

meni je ta pomisao isto bila bolna na početku, jer mi se činilo kao da me, kako kažeš uvjetuje i oduzima mi svaki agency
    npr moje duboko uvjerenje je bilo da je moja želja za majčinstvom isključivo inherentna i da društvena očekivanja nemaju nikakve veze s tim
    što objektivno nije točno jer ne živim u vakumu gdje se moje želje i htijenja iskristaliziraju iz ničega kao kapljica nevine rose
    sasvim sigurno me barem djelomično obilježilo to što doalzim iz konzervativne obitelji s mnogo djece i jasnim očekivanjima od žena
    je li moja želja za majčinstvom i dalje isključivo inherentna? nije.
    ali ta činjenica ne baca ni pozitivno ni negativno svjetlo na tu želju, samo otkriva istinu

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Malo si okrenula moje riječi, betty, ne uzrujava me ideja da nismo uvijek do kraja svjesni svojih motiva. Mislim da je to uvelike točno.

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Bubilo, koje će bit posljedice neispunjavanja konkretno tih očekivanja?
    ...
    Ništa im se nije dogodilo. Nikakvo skarletno A.
    Posljedice su moje i samo moje - moja slika o sebi, ja mislim da nisam dovoljno dobra, i samo zato to radim. Jer sam dovoljno puta u životu od mnogo mnogo žena (od majke i bake preko frendica i poznanica) čula pravila što se i kako radi i ne radi...
    Jer to što tvoju sestru nije bilo briga što prima ljude u stanu koji je bomba je samo njezin (genijalan) doživljaj toga. Društvena očekivanja su da ne primaš goste u takav stan.

Pa tako ja mogu pola noći raditi prekovremeno svoje ljubljene tablice i to ne zna nitko osim mojih klijenata, i ne zna ni teta u vrtiću ni profesorica tjelesnog... ali ja se osjećam loše jer što bi one mogle misliti o meni, pa ne znaju one da sam se ja ubila na tablicama i mogle bi pomisliti "zar nije imala 5 minuta za speglati tu majicu"... kao što će neko s lakoćom reći "pa zar ne može oprati kosu" ili "pa staviti maskaru i BB kremu je manje od 5 minuta".
    A sve to "pa to ti je samo 5 minuta / pa ja taj biskvit napravim za 5 minuta / pa ja to nabrzinu oribam..." sve se to slaže u jednu sliku.

Sliku za mene, gdje ja nisam dovoljno dobra. Ja recimo znam da mi je to sve od bake i mame i rečenica koje one cijeli život govore, ali daleko od toga da su jedine koje izgovaraju takve rečenice. Ne nužno o meni, nego o nekoj tamo trećoj, ali sve se to u mozgu slaže jedno na drugo.
    Posljednje uređivanje od Bubilo Bubich : 13.12.2021. at 11:21

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Za muškarce postoji izraz "tuljan"
    Ali ekvivalenta ŽMK jednostavno NEMA.

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

meni je ta pomisao isto bila bolna na početku, jer mi se činilo kao da me, kako kažeš uvjetuje i oduzima mi svaki agency
    npr moje duboko uvjerenje je bilo da je moja želja za majčinstvom isključivo inherentna i da društvena očekivanja nemaju nikakve veze s tim
    što objektivno nije točno jer ne živim u vakumu gdje se moje želje i htijenja iskristaliziraju iz ničega kao kapljica nevine rose
    sasvim sigurno me barem djelomično obilježilo to što doalzim iz konzervativne obitelji s mnogo djece i jasnim očekivanjima od žena
    je li moja želja za majčinstvom i dalje isključivo inherentna? nije.
    ali ta činjenica ne baca ni pozitivno ni negativno svjetlo na tu želju, samo otkriva istinu
    ali mi smo svakako jedna velika mišanca nature i nurture, i sad analizirat šta dolazi od čega je po meni besmisleno, kao i to što sam prava ja
    svi smo mi veći broj svojih uvjerenja, stavova, očekivanja, pravila itd formirali kroz djetinjstvo kroz razna životna iskustva, pod utjecajem obitelji i drugih u okolini, a u složenoj interakciji s našim osobnim karakterom
    to vrijedi i za muškarce i za žene, i u konzervativnim i u liberalnim obiteljima
    i sad je pitanje samo da u nekoj drugoj fazi u životu se možemo zapitati: šta mi od tog naučenog tada još uvijek koristi, a šta mi ne koristi ili čak šteti, i onda to mijenjat
    recimo, ja sam imala u glavi uvijek sliku: moja obitelj jednako mama tata dvoje djece i kućni ljubimac. Ne trebaš bit Freud da povežeš da sam ja u takvoj obitelji odrasla, bilo mi je tamo lijepo, i nekako nesvjesno sam težila baš tome. Kako mi to nije bilo problem ostvariti, po meni je potpuno besmisleno sad vagat je li to bila PRAVA moja želja ili rezultat odgoja, činjenica da sam u tome odrastala.
    Da nisam mogla imat djece, pa da sam se osjećala nekako promašeno jer ne živim taj život, onda bi to moglo bit nešto što ću preispitat, protrest, izgradit novu sliku.

Ili, potpuno je jasno da se depiliram zbog društvenih očekivanja i od društva nametnute slike lijepog koju sam internalizirala. Ali ono, ako mi to ne predstavlja neki strašan nesnosan problem, zašto je to bitno? Ako mi predstavlja, onda se mogu zapitat: pa koje su u biti posljedice toga ako to prestanem? Postoji puno žena na svijetu koje su se odlučile ne depilirat, it can be done.

Datum pristupanja
    Nov 2021

Početno

Slažem se
    meni je jasna ta potreba za potvrdom, ali imam problem sa standardima koji se moraju zadovoljiti da bi potvrda bila zaslužena
    dopuštam da postoje žene koje su toliko zadovoljne sobom da se ne obaziru na nikakve standarde, ali zasad takvu nisam upoznala
    mislim, poznajem žene koje za sebe govore da se ne obaziru na standarde, ali obično su to one koje baš sve standarde zadovoljavaju, tako da se zapravo ništa ne može dokazati
    tvrdnje da smo potpuno, 100% imuni na očekivanja koja društvo ima od žena bih okarakterizirala kao zabludu ili nesvijest
    mislim da je svaka od nas barem malo podložna očekivanjima društva, inače bismo sve doista hodale neobrijanih pazuha, kao što je muškarcima dozvoljeno
    da ne govorim da za muškarce ne postoji ekvivalent terminu ŽMK, kao što ne postoje slična očekivanja od muškaraca
    moja zamjerka feminizmu je što nam nije donio pravo oslobođenje od društvenih očekivanja nego nam je samo nametnuo nova, jer su prije 100 godina žene morale biti samo dobre majke i supruge, a danas moraju biti uspješne poslovne žene, dobre majke i supruge
    .
    BB, smanjit će se očekivanja s godinama, jer će se smanjiti i broj ljudi s kojima se družiš, susrećeš Negdje tamo nakon pedesete, super su te godine, jedini je problem što si već skoro pa star i žališ što se prije nisi opametio
    Potpis na sve ovo, a i na puno toga što su i druge cure rekle.

Jedna pametna žena jednom mi je rekla: "Iza svakog uspješnog muškarca stoji žena. A iza svake uspješne žene stoji mama. Ili baka. Ili sestra. Ili prijateljica/e. Ili, rjeđe, ali moguće, suprug, tata ili brat. Ili cijelo selo, doslovno ili figurativno, neplaćeno ili plaćeno."

O ŽMK.
    Lonni je u pravu, što si stariji, manje patiš od zadovoljavanja tuđih očekivanja. Veselim se pedesetima . Na tu temu, uvijek se sjetim priče o ljubičastom šeširu :
    S 3 godine: pogleda se u ogledalo i vidi kraljicu.
    S 8 godina: pogleda se u ogledalo i vidi Pepeljugu.
    S 15 godina: pogleda se u ogledalo i vidi Pepeljuginu ružnu sestru ("Mama, ne mogu ovakva u školu!")
    S 20 godina: pogleda se u ogledalo i vidi "previše debelu ili previše mršavu, previsoku ili prenisku, s previše kovrčave ili previše ravne kose" ali ipak izlazi.
    S 30 godina: pogleda se u ogledalo i vidi "previše debelu ili previše mršavu, previsoku ili prenisku, s previše kovrčave ili previše ravne kose", ali shvaća da se nema vremena time baviti i odlučuje izaći.
    S 40 godina: pogleda se u ogledalo i vidi da je sve na njoj "čisto" i izlazi.
    S 50 godina: pogleda se u ogledalo i vidi "to sam ja" i odlazi gdje god poželi.
    S 60 godina: pogleda se u ogledalo i pomisli na sve one ljude koji čak više i ne vide sebe u ogledalu. Izlazi i osvaja svijet.
    S 70 godina: pogleda se u ogledalo i vidi osmijeh, mudrost i sve svoje sposobnosti, izađe i uživa u životu.
    S 80 godina: ne opterećuje se pogledom u ogledalo. Samo stavi ljubičasti šešir, izlazi i uživa s cijelim svijetom.

Možda bismo mogle kupiti ljubičasti šešir i ranije, prije 80-te? Po mogućnosti s velikim obodom, dovoljno velikim da pokrije sve naše životne uloge, puno veće od uloge ŽMK .

Datum pristupanja
    Nov 2021

Početno

Možda bismo mogle kupiti jedan ljubičasti šešir i našim kćerima. Kako je krenulo, trebat će im.

PS. A uz njega, ispod bora bi moglo biti i ovo: https://www.ljevak.hr/publicistika/2...t-savjeta.html

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Neću analizirat vas tu na forumu, ali kad gledam oko sebe neke od tih žena koje uvijek sve rade, stalno su bizi bizi, ne daj bože primit nekoga da ti pomaže, ne daj bože da pod nije pometen, da je lišće na dvorištu, ne daj bože da kuhinjska krpa nije opeglana..
    iako je to nesumnjivo i kulturološki utjecaj uloge žene i ženskih poslova, ali po meni i puno osobnih faktora, jer u tom istom selu nisu sve žene jednako "supervrijedne". Pa dio uzroka je možda ipak malo i u osobi A, i njenom perfekcionizmu, ili potrebi za kontrolom i za time da se može pohvalit da je u nečemu najbolja, jedan stav superiornosti koji sebi daje kad naglasi da nikad nije stavila neopeglan lancun na krevet niti napravila sarme čije se meso dinstalo manje od 4 sata, i radi NAJBOLJE uštipke itd... dakle, po meni je ipak motiv za to što nije odustala od svih tih ženskih moranja ne strah od osude društva, nego osobna potreba da joj se dive (što je isto ok, pa ja dođem i divim se)

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

tangerina, možda na intimnoj razini jeste besmisleno propitivati sva očekivanja koja smo ispunili, ali na nekom društvenom nivou je, meni barem, bitno
    bitno mi je i reći to naglas, jer ako tu "vježbu" mogu izvesti na ispunjenim očekivanjima, biti će mi jasnija i na neispunjenim očekivanjima
    možda je bitno nekome drugome da čuje takvo nešto

odnosno, ne znam zašto bismo sad to gurali pod tepih i pravili se da nije važno
    ako nema strašnih problema, nije užasno važno, ali nije ni nevažno
    u kontekstu ŽMK i društvenih očekivanja od žena, mislim da je važno

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

tangerina, možda na intimnoj razini jeste besmisleno propitivati sva očekivanja koja smo ispunili, ali na nekom društvenom nivou je, meni barem, bitno
    bitno mi je i reći to naglas, jer ako tu "vježbu" mogu izvesti na ispunjenim očekivanjima, biti će mi jasnija i na neispunjenim očekivanjima
    možda je bitno nekome drugome da čuje takvo nešto

odnosno, ne znam zašto bismo sad to gurali pod tepih i pravili se da nije važno
    ako nema strašnih problema, nije užasno važno, ali nije ni nevažno
    u kontekstu ŽMK i društvenih očekivanja od žena, mislim da je važno
    iskreno, kad gledam instagram reelse, i videe koji rade mladi ljudi u svojim dvadesetima, imam dojam da je globalno društveni trend upravo suprotan
    da se dosta ljudi toliko okrenulo ugađanju sebe, da im je postalo problem obavljati tih tisuću dosadnih malih poslova koji čine odrasli život
    doslovno sad imamo naziv za to "rađenje odraslih stvari": adulting
    što je za generaciju moje mame bilo kao defaultno stanje stvari
    a mi smo već: I did some adulting today
    a onda kad smo to izdržali, sjednemo gledat seriju, muž sjedne igrat igrice (može i obrnuto, naravno)

Datum pristupanja
    Nov 2021

Početno

Citiraj Bubilo Bubich prvotno napisa Vidi poruku
    Posljedice su moje i samo moje - moja slika o sebi, ja mislim da nisam dovoljno dobra, i samo zato to radim. Jer sam dovoljno puta u životu od mnogo mnogo žena (od majke i bake preko frendica i poznanica) čula pravila što se i kako radi i ne radi...
    Jer to što tvoju sestru nije bilo briga što prima ljude u stanu koji je bomba je samo njezin (genijalan) doživljaj toga. Društvena očekivanja su da ne primaš goste u takav stan.

Pa tako ja mogu pola noći raditi prekovremeno svoje ljubljene tablice i to ne zna nitko osim mojih klijenata, i ne zna ni teta u vrtiću ni profesorica tjelesnog... ali ja se osjećam loše jer što bi one mogle misliti o meni, pa ne znaju one da sam se ja ubila na tablicama i mogle bi pomisliti "zar nije imala 5 minuta za speglati tu majicu"... kao što će neko s lakoćom reći "pa zar ne može oprati kosu" ili "pa staviti maskaru i BB kremu je manje od 5 minuta".
    A sve to "pa to ti je samo 5 minuta / pa ja taj biskvit napravim za 5 minuta / pa ja to nabrzinu oribam..." sve se to slaže u jednu sliku.

Sliku za mene, gdje ja nisam dovoljno dobra. Ja recimo znam da mi je to sve od bake i mame i rečenica koje one cijeli život govore, ali daleko od toga da su jedine koje izgovaraju takve rečenice. Ne nužno o meni, nego o nekoj tamo trećoj, ali sve se to u mozgu slaže jedno na drugo.
    Oprostite na nizu, ali želim odgovoriti Bubilo.

Draga Bubilo,
    mislim da imamo isti broj djece, a često i slične okolnosti. Vrlo, vrlo, razumijem tvoje osjećaje, kao i većina žena, uostalom.
    Meni je pomoglo kad sam shvatila da ljudi češće misle o sebi, nego o meni .
    I da će misliti o meni ono što oni žele; češće uvjetovano njihovim iskustvima, razmišljanjima, očekivanjima, predrasudama ... nego onim što ja stvarno jesam.
    Ne kažem da se trebaš prestati zamarati tuđim mišljenjima, to je nemoguće, ali kažem da je meni pomoglo kad sam odlučila izabrati koje bitke ću voditi, a koje neću. A tuđe mišljenje je tuđa bitka. Uvijek bila i ostala.
    Kupi ljubičasti šešir. Ne čekaj 80-te.
    Sigurna sam da bi ti i Vertexina baka isto rekla Kad malo razmislim, i moja je nama davala najbolji dio kolača i primala goste uvijek, bez zamaranja. Nisam primjetila da nam se gosti ne bi vraćali zato što je bila sijeda, a ni nama nije smetalo .

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Citiraj tangerina prvotno napisa Vidi poruku
    ... za time da se može pohvalit da je u nečemu najbolja, jedan stav superiornosti koji sebi daje kad naglasi da nikad nije stavila neopeglan lancun na krevet niti napravila sarme čije se meso dinstalo manje od 4 sata, i radi NAJBOLJE uštipke itd... dakle, po meni je ipak motiv za to što nije odustala od svih tih ženskih moranja ne strah od osude društva, nego osobna potreba da joj se dive (što je isto ok, pa ja dođem i divim se)
    Slažem se s tobom, neke od tih priča su zato da im se dive. Al jesi li sigurna da ona pri tome ne misli nešto loše o tebi ako ti ne peglaš lancune? Ili ti čak to i kaže?

Recimo ja imam jednu točno takvu, i treba mi doć doma. Kuhinja čista da ne može bit čišća. Al taman sam pravila djetetu kašicu i na šporetu je lončić u kojem se kuhala kašica, i pored na radnoj plohi zdjelica s pola pojedenog. Ona uđe i kaže "Zašto ti je ovo ovdje, ja bih to odmah oprala?"
    Za usporedbu, moja kuhinja kad je prljava onda je sudoper do vrha pun, okolo stoji 4 do 6 prljavih sasušenih lonaca i šporet je zaprljan i mastan. I to mi je referentna točka "čisto-prljavo".
    A to njeno "ja bih odmah ovu jednu posudu i zdjelicu s kašicom oprala" mi je kao istetovirano u kožu prije nego mi ona nekad dolazi...
    (naravno da mi je više puta i rekla da kako imam vremena za forum i internet ).

Da, da, da, dobro... to je moj problem. Slažem se.

Nego... ova priča s ukrasima za vrtić i pecivom za školu... nije to samo što će teta/učiteljica misliti o meni. To je još i više koliko sam dobra majka i što će dijete misliti o meni - jer kako da moje dijete bude jedino koje ne donese ukras za bor u sobi? A da ne pričam o tim pecivima... pa to se danima poslije priča tko joj je sve rekao da su njezina fina. Jednom sam ju pitala možemo li mi nešto iz dućana ili pekare. Dobila sam samo dugo "Neeeeeeeeee". Ne znam je sam li ja kriva za to "ne" ili razredni pritisak "daj da probam tvoje". Ne znam ima li neko dijete čija je mama kupila u pekari pa se ono osjeća jadno i za 20 godina će peći cijelu noć svom djetetu da se riješi te frustracije .

Hvala Dota! Stavit ću ljubičasti šešir i pozvat u goste ovu žensku kad imam 6 prljavih. Plus ono u sudoperu.

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Citiraj tangerina prvotno napisa Vidi poruku
    a mi smo već: I did some adulting today
    a onda kad smo to izdržali, sjednemo gledat seriju, muž sjedne igrat igrice (može i obrnuto, naravno)
    samo malo se slažem s tobom... u pogledu mladih.
    ali ne naše generacije.
    meni je ok skuhati nešto i pospremiti i oprati toliko da možemo funkcionirati.

ali sjetimo se prvih par stranica ove teme - naše mame nisu razvozile na aktivnosti, učile s nama, radile ukrase i sjedile na utakmicama i nastupima par sati vikednom. totalno drugi level adultinga.
    Posljednje uređivanje od Bubilo Bubich : 13.12.2021. at 12:22

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

… i da sa mnom nešto duboko nije u redu ako nemam BB kremu pa sam ju nakon dugog niza godina kupila .
    što ti je pritisak

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Čini mi se pogrešno misliti da su s jedne strane ful zrihtane, fit i od svih tih očekivanja lagano neurotične žene, a s druge dlakava i raščupana bića koja ne mogu pronaći mladunče ispod gomile papirića od čokolade.

Sve smo mi pomalo od svega toga, ali bit je da ako žena nije obrijala noge da joj nije bed ako to netko vidi, npr. kad koja dlaka proviri ispod ruba traperica ili npr. ako ugane nogu pa ju neki zgodni doktor obrađuje, a ono dlaka na dlaci. Još je važnije da druge žene ne pomisle da je ona zato zapuštena.

Muškarci su tu manje bitni, na kraju krajeva nikome tata ili deda nije nametao standarde. To mi žene sami sebi radimo. Miislim da je muškarcima svejedno za većinu toga, ne fokusiraju se na izrast, ten, celulit, špek, više na dekolte i oni romantični, na oči (a evo i ljubičastog šešira).

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

A da ne pričam o tim pecivima... pa to se danima poslije priča tko joj je sve rekao da su njezina fina. Jednom sam ju pitala možemo li mi nešto iz dućana ili pekare. Dobila sam samo dugo "Neeeeeeeeee".
    Što si ti toliko druželjubiva pa se upuštaš u te razgovore.

A što se tiče Dana kruha i slično, kod nas su najbolje prolazili čokoladni muffini iz kutije, fino se dignu, nema greške, to bi se prvo pojelo, a ona čudesa od kruha bi ostala tamo skamenjena za budućnost. Jednom mi je kćerkina prijateljica iz razreda rekla da ja radim najbolje kolače. A znamo da dječja usta ne lažu

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Svimbalo prvotno napisa Vidi poruku
    Za muškarce postoji izraz "tuljan"
    Ali ekvivalenta ŽMK jednostavno NEMA.
    . Naravno, ne postoji ni muški ekvivalent za ŽMK. Ja isto ko bubilo, kad mi netko kaže drage moje ženice, ŽMK - ono rolleyes i f* off. Isto kao i na ovu koja bi došla u stanu i ja bi vako, ja bi nako. Išle bismo u otvoreni konflikt - e, ja nebi tako, nego vako - pa ako izdrži šutit može mi bit frend. Ako ne izdrži - ne može. Pas d šutnja, pas d prijateljstvo.

Istinski me fasciniraju ove teme zapravo. Kako odolijevaju. Kako si žene jadne uvijek traže neki "amen" od svog čopora da je ok tako. Pa natjecanja - ja ovo, ono, do podne naprvila, puf-pant. Taj stav "ja nikako da predahnem" mi je ideološki neprijatelj jednako kao i ne znam - npr. "jačanje imunitetea" . Ono... sve da nisam spavala 3 noći zbog posla ili ređenja ormara, nema šanse da ću se uhvatit u to. To mogu jedno u autoironičnoj zafrkanciji. Nisam Niprije (kad je dijete bilo manje). Nadam se da neće sad uskrsnut nešto iz foruma.

Smiješno mi je bilo i kad sam davala aktivističke intervjue za IVF, pa sam bila ocrtana s mandolinama, kao maltene puzim noktima do Maribora, ko neka Marija na križnom putu. Sestra i ja smo čitale jedan takav intervju, mislim da ga je bila napisala Kristina Turčin, a ja ispala The IVF Patnica, Majka Žrtva, i ono.... vrištale smo - bcs it's so not me.

Al ako vam je gušt imat patnja-žrtva-3ugla-olimpijadu, fine by me, samo mene taj sport ne zanima. Svatko je zamjenjiv, da znate samo kako lako... bilo bi vam žao svakog očišćenog stola i usisanog dnevnog.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 13.12.2021. at 12:47

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Hoćel' preporuka od onog dokumentarca od mame pticice, zna li se sta ?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

samo malo se slažem s tobom... u pogledu mladih.
    ali ne naše generacije.
    meni je ok skuhati nešto i pospremiti i oprati toliko da možemo funkcionirati.

ali sjetimo se prvih par stranica ove teme - naše mame nisu razvozile na aktivnosti, učile s nama, radile ukrase i sjedile na utakmicama i nastupima par sati vikednom. totalno drugi level adultinga.
    Nisu.

Ali su šivale, pekle kruh doma, obično su imale i vrtove vlastite... a danas meni dođe muka kad mlade mame ne znaju djetetu skratiti hlače (bez obzira na izgled, opasno je kad se djetetu vuku nogavice po zemlji....) Pa kupi bratemili hlače koje su djetetu točne ili odnesi teti šivalici.

Baš smo neki dan razgovarale nas par kolegica (najmlađa je blizu 50, samo da se zna) kako mlađa generacija ima sve nekakve tete - čistilicu, peglaricu, tetu za dovođenje klinca iz škole, tetu za igraonicu, tetu za zimnicu.... Mi nismo ništa imali od toga. Moja svekrva je pričuvala djecu na prste prebrojivo puta kad su bili predškolske dobi i bolesni, moja mama čak i manje (ona nije u istom gradu, ali kod nje su barem provodili ljeta). Imala sam tetu čistilicu dok sam bila na čuvanju trudnoće i godinu dana nakon toga, ufff... Sve sami. Sve smo stigli. Sve smo pokrpali. I učili smo s djecom, tako da mi to nije nepoznato, razvozili ih na aktivnosti (gimnastika, atletika, glazbena škola, strani jezici). I stiglo se. U kući nije bio nepodnošljiv kaos iako je znalo biti kreativnog nereda, djeca su naučila puno toga raditi uz nas, jer nije bilo druge mogućnosti nego uprtiti usisavač i dati njima mop ili krpu za prašinu, pa eto - danas ONI voze mene ako treba, skuhaju sebi ako treba, snalaze se. Pitaju treba li štogod napraviti (mm i ja smo imali radnu subotu, pa su sad već odrasli sinovi odgulili sve ostalo) i tako, ide nekako. Ne smatram da smo bili žrtve ni svoje djece ni nekakvih običaja, aliiii trebaš biti vješt u organizaciji. Gledam danas te svoje klipane - dio njihovog uspjeha je upravo do dobre organizacije vremena. Zafrkancija - stariji sin je uspio pasti na jednom međuispitu neki dan (treća godina FER-a), pa smo se zafrkavali na tu temu. Nije bilo slobode dok su bili mali, imali su "roditeljski terorizam", ali sad je meni lako ležati popodne na kauču i čitati SF na mobitelu, kad se oni brinu sami za sebe, a često i za mene

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Nisu.
    Ali su šivale, pekle kruh doma, obično su imale i vrtove vlastite...
    Vidiš moja mama nije ništa od toga... ni kolače nije pekla. Jedino što se sjećam da su oni radili je da su imali goste 10 x mjesečno i kartali belu do ponoći.
    Posljednje uređivanje od Bubilo Bubich : 13.12.2021. at 12:58

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Što si ti toliko druželjubiva pa se upuštaš u te razgovore.

A što se tiče Dana kruha i slično, kod nas su najbolje prolazili čokoladni muffini iz kutije, fino se dignu, nema greške, to bi se prvo pojelo, a ona čudesa od kruha bi ostala tamo skamenjena za budućnost. Jednom mi je kćerkina prijateljica iz razreda rekla da ja radim najbolje kolače. A znamo da dječja usta ne lažu
    Pa nisam druželjubiva... dijete samo priča. Nekad i donese tuđe pecivo doma pa komentira.
    I da naravno... može i muffin iz kutije, ne moraš sama mijesit pecivo. Al TREBA IMATI I PET MINUTA I ZA TO IZ KUTIJE .

Svih tih "samo 5 minuta" je nekad jednostavno previše u danu.
    Posljednje uređivanje od Bubilo Bubich : 13.12.2021. at 13:02

Datum pristupanja
    Nov 2021

Početno

Ajme, ima i smajlić s ljubičastim šeširom . Nisam ga skužila, bit će češće u uporabi.

Glede "zahtjevnih" posjeta.
    Kad sam bila mlada i zelena, dolazila mi je u posjete jedna takva, za koju smo se pripremali kao da se iskrcavamo na Normandiju, danima se laštilo. Pa bi došla, krenula u vizitu i... nakon dugog traženja ... prešla prstom po utikaču za struju i rekla: "Imaš prašine na štekerima."
    Pri sljedećem dolasku, brisala sam prašinu i usisavala sve živo. Od štekera do razvodne kutije za struju. Naravno, izazvala sam kratki spoj .
    Pa smo sjedile u mraku i nije se vidjela nikakva prašina. A nije bilo ni kolača ni ničega.
    Više se nije prelazilo prstom po štekerima.

I da, da se ne bi krivo shvatilo, ne zagovaram nered, nečistoću i slično, ne volim to ni sama. Ali ne prelazim nikome prstom po štekerima niti više netko prelazi meni. Tj. ako i prelazi, ne kaže mi... jel'.

I opet kažem, birajmo svoje bitke.
    Iako ću i ja peći peciva u nemoguće sate, i raditi sva čudesa kao i sve mame, neće ni meni ni mom djetetu pasti kruna s glave ako bude ljepših i boljih peciva. Za tri dana peciva će se zaboraviti. Ono kako smo se osjećali dok smo ih radili, neće.
    Zato, Bubilo (a moram to povremeno ponavljati i sebi), kad ti dođe ona s prljavim lončićem, stavi ljubičasti šešir, "nafrlji" najšećerastije božićne pjesme koje nađeš, pošalji "Lončicu" da pere suđe, a ti s djetetom napravi najnesavršenija peciva na svijetu, usput glasno pjevajući, glupirajući se čak. Što "Lončica" više zavrće očima, ti se više krevelji. I pitaj dijete za 20 godina kakav mu je bio taj dan.

A uvijek možeš i izazvati kratki spoj .

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja bih samo napomenulanda izraz ŽMK nije postojao ni za žene, do slavne pjesme zvane Bižuterija, pa ne mislim da njegovo postojanje bog zna što dokazuje.

Stranica 5 od 12 PrviPrvi ... 34567 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •