Pokazuje rezultate 1 do 50 od 3278

Tema: Pitanja forumašicama medicinske struke

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Mislim da uzbrdo nije takav bed s koljenima, al nizbrdo je. MM ima problem meniskus, operacija, a kako je sad, ima li i artroze ne zna, nizbrdo planinarit ne bi smio ni sa stapovima, uzbrdo smije.
    Tako moje frendice planinarke, samo sto one ipak idu sa stapovima i nizbrdo a imaju svakakvih zdravstv. problema s koljenima.

Ako su koljena zdrava, smatram da je uvijek bolje da rade misici nogi bez pomaganja sa stapovima, a znam jako puno ljudi sa zdravim koljenima koji planinare iakljucivo i uvijek sa stapovima, time si samo uskracuju priliku misicima da rade.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 31.12.2021. at 15:27

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Lili75 prvotno napisa Vidi poruku
    Tako moje frendice planinarke, samo sto one ipak idu sa stapovima i nizbrdo a imaju svakakvih zdravstv. problema s koljenima.

Ako su koljena zdrava, smatram da je uvijek bolje da rade misici nogi bez pomaganja sa stapovima, a znam jako puno ljudi sa zdravim koljenima koji planinare iakljucivo i uvijek sa stapovima, time si samo uskracuju priliku misicima da rade.
    U krivu si.
    Mišići nogu itekako intenzivno rade pri usponu, a pogotovo pri silasku, a štapovi pritom smanjuju opterećenje na hrskavicu koja se pri takvim aktivnostima pojačano troši. Štapovi ne preuzimaju ulogu mišića.
    Planinarim preko 20 godina, a u planinarskom društvu s velikim brojem članova imala sam prilike vidjeti da gotovo svi dugogodišnji planinari, bez obzira na intenzitet hodanja, prije ili poslije razviju neke probleme s koljenima. Štapovi pomažu da se početak tih problema odgodi.
    Uzbrdo se još nekako i može bez štapova (iako je lakše s njima), ali nizbrdo su štapovi od nevjerojatne pomoći. Od poštede koljena, do održavanja ravnoteže.
    Ne znači da bi štapovi sad trebali biti obavezni uvijek i za svakoga (ima situacija kad ih i nije pametno koristiti), ali nema smisla uzdržavati se od njihovog korištenja ako osjećamo da pomažu. Treba ih samo znati pravilno upotrebljavati.

Nisam iz medicinske struke, pogotovo ne ortopedske, ali kad svi pišemo iz iskustva, mogu i ja

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa Vidi poruku
    U krivu si.
    Mišići nogu itekako intenzivno rade pri usponu, a pogotovo pri silasku, a štapovi pritom smanjuju opterećenje na hrskavicu koja se pri takvim aktivnostima pojačano troši. Štapovi ne preuzimaju ulogu mišića.
    Planinarim preko 20 godina, a u planinarskom društvu s velikim brojem članova imala sam prilike vidjeti da gotovo svi dugogodišnji planinari, bez obzira na intenzitet hodanja, prije ili poslije razviju neke probleme s koljenima. Štapovi pomažu da se početak tih problema odgodi.
    Uzbrdo se još nekako i može bez štapova (iako je lakše s njima), ali nizbrdo su štapovi od nevjerojatne pomoći. Od poštede koljena, do održavanja ravnoteže.
    Ne znači da bi štapovi sad trebali biti obavezni uvijek i za svakoga (ima situacija kad ih i nije pametno koristiti), ali nema smisla uzdržavati se od njihovog korištenja ako osjećamo da pomažu. Treba ih samo znati pravilno upotrebljavati.

Nisam iz medicinske struke, pogotovo ne ortopedske, ali kad svi pišemo iz iskustva, mogu i ja
    Naravno samo piši tanja_b , tu pišemo svoja il ituđa iskustva a i preporuke koje su liječnici dali nama ili nama bliskim osobama.

Vezano uz boldano, ja bih prije rekla da se radi o zdravst.problemima koji dolaze s godinom proizvodnje odnosno sa starošću (naravno nekima ranije i radi genetike).
    Osobno nisam za nikakve kompenzacije, primjerice spominješ održavanje ravnoteže. Svi smo mi u disbalansu, ne postoji osoba koja je komplet u ravnoteži (obje strane tijela), no baš zbog toga treba omogućit tijelu da radi balans a ne mu uskraćivat tu priliku.
    Ljudi rade vježbe namjenski u tu svrhu (plaćaju za takve vježbe), pa zašto ne i u prirodnom okruženju?!
    Pričam naravno o ljudima koji nemaju konkretne dijagnoze u vezi koljena ili nečeg drugoga. Za njih naravno da ovo ne vrijedi.

Budući da imam priliku razgovarat s vrhunskim ortopedima jer idem na svoje redovne masaže (1x mjesečno) kod fizioterapeuta u svrhu redovnog "servisa", pa ću priupitati konkretno za ovu problematiku.
    Imam još neke kolege izvrsne kineziologe i fizioterapeute, pa ću pitat i njih. Javim sve odgovore, moguće da će se i razlikovati.

Btw moj tata je cijeli život planinario, nema di ga nije bilo, bez štapova. Ni danas s 85 god nema nikakvih problema s koljenima, kukovima i sl.
    Ja sam iz te vreće, štapovi mi strahovito smetaju, ne znam ih pravilno koristiti, a i općenito volim osjećaj da imam što manje stvari sa sobom da su mi ruke slobodne.

Ima ljudi koji brzo hodaju po ravnom Jarunu, pa koriste štapove, njima su ok. Nisam proučavala funkciju štapova kod nordijskog hodanja, vjerojatno zbog pravilne tehnike hodanja, rada ruku, iako ljudi koriste i potpuno neprimjerene štapove za brzo hodanje (npr. za planinarenje) koji su veća šteta nego korist.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 03.01.2022. at 09:47

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Svi smo mi u disbalansu, ne postoji osoba koja je komplet u ravnoteži (obje strane tijela), no baš zbog toga treba omogućit tijelu da radi balans a ne mu uskraćivat tu priliku.
    Ljudi rade vježbe namjenski u tu svrhu (plaćaju za takve vježbe), pa zašto ne i u prirodnom okruženju?!
    Zato što disbalans pri silasku sa strme planine može biti vrlo opasan i dovesti do potencijalno ozbiljnijih ozljeda.

O ostalom nemam volje diskutirati. Ni ti ni ja nismo ortopedi ni kineziolozi, bez obzira na bogato vlastito iskustvo i iskustvo roditelja, prijatelja i rodbine. Svatko od nas može navoditi argumente koje smatra ispravnima, vjerojatno su i jedni i drugi u nekoj mjeri točni, ali konkretnu preporuku za neku osobu ipak bi bilo bolje da dade stručnjak, a ne forumašica.

Kao što ti navodiš iskustva svojeg tate koji nema nikakvih problema, tako ja mogu navesti vlastito iskustvo gdje su me štapovi više puta poštedjeli ozbiljnijih padova ili zdravstvenih problema (a pritom nemam klinički izraženih problema s koljenima). Zato ću ja uvijek zdušno preporučivati štapove ali ostajem pri tome da zadnju riječ ipak treba imati ortoped kojih na ovom forumu, na žalost, nema.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Zato što disbalans pri silasku sa strme planine može biti vrlo opasan i dovesti do potencijalno ozbiljnijih ozljeda.

O ostalom nemam volje diskutirati. Ni ti ni ja nismo ortopedi ni kineziolozi, bez obzira na bogato vlastito iskustvo i iskustvo roditelja, prijatelja i rodbine. Svatko od nas može navoditi argumente koje smatra ispravnima, vjerojatno su i jedni i drugi u nekoj mjeri točni, ali konkretnu preporuku za neku osobu ipak bi bilo bolje da dade stručnjak, a ne forumašica.

Kao što ti navodiš iskustva svojeg tate koji nema nikakvih problema, tako ja mogu navesti vlastito iskustvo gdje su me štapovi više puta poštedjeli ozbiljnijih padova ili zdravstvenih problema (a pritom nemam klinički izraženih problema s koljenima). Zato ću ja uvijek zdušno preporučivati štapove ali ostajem pri tome da zadnju riječ ipak treba imati ortoped kojih na ovom forumu, na žalost, nema.
    Slažem se da sve ovisi o stanju pojedinca.
    Ja sam pričala o prosječnoj zdravoj osobi, za takvu osobu ću pitat preporuku ortopeda, sve ostalo je naravno neprimjereno za davanje savjeta.

Istina štapovi mogu pomoći pri padu ali isto mogu odmoći. Frendica se na skoro ravnoj Premužićevoj zbog štapova skoro skotrljala. Zapela za neki kamen.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 03.01.2022. at 11:08

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Istina štapovi mogu pomoći pri padu ali isto mogu odmoći. Frendica se na skoro ravnoj Premužićevoj zbog štapova skoro skotrljala. Zapela za neki kamen.
    Ali to je sad stvarno čista anegdota, pa i ja sam svojedobno zapela nogom za tramvajske tračnice i pljusnula na tlo u Frankopanskoj dok sam išla s posla i naravno da nisam nosila štapove, pa neću zbog toga tvrditi da štapove treba koristiti i po gradu zato što su nam prometnice razrovane

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ali to je sad stvarno čista anegdota, pa i ja sam svojedobno zapela nogom za tramvajske tračnice i pljusnula na tlo u Frankopanskoj dok sam išla s posla i naravno da nisam nosila štapove, pa neću zbog toga tvrditi da štapove treba koristiti i po gradu zato što su nam prometnice razrovane

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

N
    Budući da imam priliku razgovarat s vrhunskim ortopedima jer idem na svoje redovne masaže (1x mjesečno) kod fizioterapeuta u svrhu redovnog "servisa", pa ću priupitati konkretno za ovu problematiku.
    Imam još neke kolege izvrsne kineziologe i fizioterapeute, pa ću pitat i njih. Javim sve odgovore, moguće da će se i razlikovati.
    daj pliz pitaj svog vrhunskog ortopeda za gonartrozu i bicikl - yay or nay?

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj emily prvotno napisa Vidi poruku
    daj pliz pitaj svog vrhunskog ortopeda za gonartrozu i bicikl - yay or nay?
    Budem pa javim-poliklinika Patela

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •