Joj sad kuzim da sam napravila tipfeler, nije ni cudo, skuzajte, sva sam smusena, 650kn su mi rekli u Sv.Katarini za pcr.
Draga moja Lili, baš si tvrde glave. Koliko podataka, ali ti i dalje ne možeš skupiti "vjeru" - malo me podsjećaš na tipa ekipu koja ide na kemo i pije neke "trepetljike" i onda kaže ako se tumor smanji - vidi kako su super te trepetljike. Pusica!
Gledam youtube što je poslala Kaae, ono se odnosilo na asimptomatiku vezano za 10 tjedana - i dalje su cjepiva ludilo, omikron bi mogao stvarno biti dobra vijest (ali su oprezni), maske ništa krpene, samo medicinske, predviđanje je da će se 50% Evrope zaraziti s omikronom u idućih 6-8 tjedana, ali rano je govoriti o imunitetu krda. Prognoza za razvoj priče - neće nestati, ako smo sretni, pretvorit će se u gripu i cijepit ćemo se jednom godišnje - to je neki moj takeaway kako sam ja to shvatila.
Posljednje uređivanje od ina33 : 14.01.2022. at 10:02
Ja sam sva tri puta cijeplhrna Pfizerom i osim klasicno bolne ruke nisam imala drugih nuspojava
Ja moram na booster ovih dana, i isto razmišljam o Moderni nakon 2 Pfizera. Ina, zašto ti nisi mogla tako?
A evo i članka iz Jutarnjeg o omikronu. Ispričavam se, kopirat ću praktično cijeli članak, ali odgovara na puno teza tu postavljenih i čini mi se da ih vrijedi izdvojiti, da se malo podsjetimo:
https://www.jutarnji.hr/vijesti/svij...zasto-15145166
"Istraživanja su pokazala kako je veća vjerojatnost da će omikron dovesti do asimptomatskih slučajeva covida-19 nego prethodne varijante. Za one koji imaju simptome, veći dio njih doživi vrlo blagu bolest, kao što je grlobolja ili curenje iz nosa, bez poteškoća s disanjem, tipičnim za ranije infekcije.
No, neuobičajeno brzo širenje omikrona u mnogim zemljama znači da će ipak u apsolutnom broju više ljudi doživjeti tešku bolest. Nedavni podaci iz Italije i Njemačke pokazuju da su osobe koje nisu cijepljene daleko ranjivije kada je riječ o hospitalizaciji, intenzivnoj njezi i smrti.
"Slažem se da će prije ili kasnije svi biti izloženi, ali kasnije je bolje... Jer kasnije ćemo imati bolje i dostupnije lijekove i bolja cjepiva", kaže stručnjak za viruse Michel Nussenzweig sa Sveučilišta Rockefeller.
Također, čak i ako se doživi blago oboljenje, svejedno postoji opasnost prijenosa virusa na nekog drugog s rizikom kritičnog oblika bolesti, čak i ako je osoba koja prenosi bolest razvila antitijela od prethodne infekcije ili cjepiva, navodi Akiko Iwasaki, koja se bavi virusnom imunologijom na Sveučilištu Yale.
Infekcije ranijim varijantama koronavirusa, uključujući blage infekcije i slučajeve nakon cijepljenja, ponekad su uzrokovale dugotrajni, iscrpljujući dugotrajni covid-sindrom."Još nemamo podatke o tome koliki udio infekcija s omikronom... završi sindromom dugotrajnog covida", kaže Iwasaki.
Ljudi koji podcjenjuju omikron kao 'blagu' varijantu, izlažu se riziku od iscrpljujuće bolesti koja može trajati mjesecima ili godinama".
Također, nije jasno hoće li omikron imati neki od "tihih" učinaka viđenih pri ranijim varijantama, kao što su samonapadajuća antitijela, oštećenja sperme i promjene u stanicama koje proizvode inzulin.
K tome, terapije protiv omikrona su toliko ograničene da ih liječnici moraju strogo promisliti. Dva od tri lijeka bazirana na antitijelima koji su korišteni tijekom prošlih valova covida-19, neučinkovita su protiv nove varijante. Trećeg, GlaxoSmithKlineovog sotrovimaba, nedostaje na tržištu, što je slučaj i s novim oralnim antivirusnim lijekom Paxlovid tvrtke Pfizer, koji se čini učinkovitim protiv omikrona. Dakle, ako se osoba razboli, možda neće imati pristup liječenju.
Kod potpuno cijepljenih osoba i onih koje su primile booster dozu, a koje su bez drugih zdravstvenih poteškoća, omikron "neće napraviti previše štete", kaže David Ho, profesor mikrobiologije i imunologije na Sveučilištu Columbia.
Ipak, što je manje infekcija, to bolje, a posebno sada "kada su bolnice već preopterećene, a vrhunac omikronskog vala tek dolazi" za veći dio Sjedinjenih Država, rekao je Ho."
Ti si isto u Zagrebu?
Samobor
ali čitala sam da je i to moguće, da se Moderne čuvaju. Eto kod nas sam i čula na svoje uši da su rekli da nama s Pfizer i ljudima s AZ kao booster daju samo Pfizer
Da ne skrolam - kak se najbrže naručit na booster?
Preko Portala Zdravlje. Biraš sam lokaciju i termin i vrijeme .NanoiBeba;[URL="tel:3231463" prvotno napisa
Posljednje uređivanje od larmama : 14.01.2022. at 13:37
Ja sam išla na svoje lokalno cjepno mjesto za booster, jednu subotu popodne, bez naručivanja, bez čekanja...
Nakon 2 Pfizera dobila sam Modernu. Prema riječima liječnika koji me cijepio, Moderna se pokazala uspješnijom u borbi s novim sojevima.
To je bilo prije mjesec dana.
Sad sam otvorila Portal Zdravlje i daje mi za Velesajam za booster i Pfizer i Modernu, može se odabrati.
Termin sutra.
Evo, ako nekom treba info.
Mene su isto Modernom jer su za taj dan potrošili sve booster doze Pfizera.
Dota, samo zato jer taj dan nije bilo moderne, a nije mi se opet dolazilo, htjela sam bit pokrivena sto prije.
Ja sam tim 2AZ + Mo
Iz znatiželje sam mjerila antitijela prije boostera i tri tjedna kasnije. Povećanje je preko 100x (ne 100% nego 100x). Tako da je opravdalo moja očekivanja efikasnosti kombinacije vektorsko + mRNA
Vidjet ćemo kako djeluje protiv omikrona i kako dugo...
Ovo je kod nas proslo relativno tiho i, kako kazu, ispod radara, ali racunam da je zbog toga sto su primarni lijecnici prilicno dobro (barem tu u okruzenju) obavijestili pacijente o novim preporukama: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019...ns/immuno.html
U kratkim crtama: imunokompromitirane osobe, od 5 godina navise (pacijenti s karcinomom, odredjenim autoimunim bolestima, osobe s transplantiranim organima, osobe koje uzimaju velike doze steroida, itd) primaju TRECU PUNU dozu najmanje 28 dana nakon druge (znaci pola Pfizera za male, cijeli za vece, Moderna za 18+), a nakon toga, 5 mjeseci nakon te trece doze, ide booster.
Prijateljicin sin (10 godina) koji je nedavno zavrsio kemoterapiju i ceka vrlo kompliciranu operaciju ide po trecu djecju dozu Pfizera danas poslijepodne. Svekrova administracija se raspetljala i dobit ce booster Moderne (cetvrtu injekciju, da bude jasnije) 22. sijecnja. Prijateljica koja uzima Humiru zbog reumatskog artritisa (40 godina) ide pocetkom veljace na Moderna booster, isto nakon tri pune doze.
Mi ostali jos nista.
Danas nema skole zbog snijega mada mi se cini da su iskoristili razumne kolicine padalina za odmor od omikrona. Ponedjeljak je praznik pa su nam, zapravo, dali cetiri dana bez druzenja. Na poslu danas nitko novi nije prijavio pozitivan test. Mi svi idemo sutra na PCR, da potvrdimo (nadam se) sve negativne kucne testove.
Ja sam primila dvije doze Moderne (26.1.21. i 23.2.21.), zatim Moderna booster (pola doze) 20.11.21.). Prva doza, nista bitno, samo malo umora (i prvo krvarenje nakon proglasene menopauzeodmah drugo jutro) i crvenilo na ruci koje je ostalo neko vrijeme. Druga doza, trnci u ruci (bez dugotrajnog crvenila, ako se ne varam), bol u krizima i opcenito u misicima, temperatura 38.0 par sati, ostatak vremena nesto iznad 37, umor. Glavobolja drugo jutro (primila sam dozu kasno poslijepodne) koju je rijesio ibuprofen. Otad kao nova (dobila sam i sljedecu menstruaciju i jos neke... i izgubila menopauzu
). Booster, bol i crvenilo/oteklina u ruci, blagi umor nekoliko dana. Povisen puls oko 14 dana nakon svake doze (nista sto me smetalo, samo sam vidjela na Fitbitu) u rangu blage viroze (5-6 otkucaja vise od uobicajenog).
Nikako ne prije tri mjeseca Od preboljenja
Jesi tražila novu covid potvrdu?
U Belgiji je slicno kao i u Amerikama. Cjepivo moze 2 tjedna od pozitivnog testa.
Jedino kod terapije monoklonalnim antitijelima se cijepljenje odgadja 90 dana (od dana infuzije).
I moja poznanica je u godinu dana imala koronu, 2 doze cjepiva i opet korona. Ona isto kaže da je zasebna kategorija![]()
Posljednje uređivanje od Vrci : 14.01.2022. at 19:35
Ajde da pitam
lateral flow test kaj je to pronaški i gdi se radi
Hoćeš reći “uz 2 puta preboljenje i 2x modernu”.
Ma ja očito nemam neki imunitet na takve viroze, mene su i gripe znale satrat i bacit u krevet na tjedan dana da ne znam kako se zovem.
Ja bih se cijepila i dalje, ne da se ne zarazim nego da ne dobijem opet simptome kao prvi put. Ovaj drugi put ni ne znam da ju imam.
Posljednje uređivanje od Bubilo Bubich : 14.01.2022. at 20:36