Stranica 32 od 60 PrviPrvi ... 22303132333442 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1,551 do 1,600 od 2952

Tema: Što nam se to događa?

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj tangerina prvotno napisa Vidi poruku
    pulinka, iskreno, stvarno mi je u ovom kontekstu promašena ta prezentacija fetusa kao parazita
    razumijem da u biološkom kontekstu, s obzirom na neke mehanizme, se može tako promatrati
    ali u ovoj priči mi je stvarno promašeno
    uostalom, onda je on parazit i u 39. tjednu trudnoće, znači li da ga je i tada u redu odstraniti?
    Slažem se, i meni je promašeno.
    A iako je pulinka biolog, ipak ću reći da ni linkani članci ne pokazuju da je fetus ušao u definiciju parazita i da je to neki konsenzus u znanosti, nego da su neki ljudi dobili ideju povući paralele iz kojih se nešto može eventualno naučiti.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj betty blue prvotno napisa Vidi poruku
    sad imam strašnu želju zahvaliti rehab što je shvatila i nasmijala se mojoj šali
    rehab
    Ćemo frendice da postanemo do kraja topica :D

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj pulinka prvotno napisa Vidi poruku
    Ne moraš ako je zbog mene, ja sam stara nazadna škola .
    Ehm, osoba sa zavrsenom biologijom.

elleanora avatar
    Datum pristupanja
    May 2020

Početno

pulinka, iskreno, stvarno mi je u ovom kontekstu promašena ta prezentacija fetusa kao parazita
    razumijem da u biološkom kontekstu, s obzirom na neke mehanizme, se može tako promatrati
    uostalom, onda je on parazit i u 39. tjednu trudnoće, znači li da ga je i tada u redu odstraniti?
    Ma kako ne, paraziti su sve tamo do 30 i neke (godine života), odnosno dok ne odsele

Šala naravno, da ne bi neko pomislio da ja to ozbiljno

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj elleanora prvotno napisa Vidi poruku
    Ma kako ne, paraziti su sve tamo do 30 i neke (godine života), odnosno dok ne odsele

naravno, htjela sam napisat da kad se rode, onda su pijavice

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Nakon teškog poroda koji mi je izazvao niz smetnji i zbog kojeg sam završila na hitnom CR, ležim u intenzivnoj, a anesteziolog dolazi svako malo kontrolirati mi tlak, gibekolog me isto često obilazi.
    Nedjelja je i nigdje nikoga tako da njih dvojica dežuraju uz mene i imaju vremena posvetiti mi se.
    I tako nakon ne znam kojeg njihovog obilaska pitam ih ja kako je moguće da mi je edem splasnuo doslovnoodmah po porodu i kako je moguće da je sad tlak ok itd
    I kaže meni doktor; poznati i uvaženi te danas vrhunski autoritet u MPO medicini:”…vaše dijete je u vama bilo parazit i radilo vam sve te probleme kojih sad više nema otkad je dijete vani.”
    Eto.
    Mene niti je šokiralo, niti iznenadilo objašnjenje i zapravo mi je logično i ne vidim čemu zgražanje nad tim.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj rehab prvotno napisa Vidi poruku
    Ako cemo fetus promatrati samo kroz prizmu parazita, onda mozemo i zenu svesti na biologiju i promatrati je kroz prizmu inkubatora. Nije li to upravo ono sto pro choicere ljuti i sto tvrde da pro lifer cine ?
    Rehab, ne trudi se. Namjerno su ovo previdjeli. Cijelo vrijeme to rade.

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Joj, baš.

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj Tanči prvotno napisa Vidi poruku
    Nakon teškog poroda koji mi je izazvao niz smetnji i zbog kojeg sam završila na hitnom CR, ležim u intenzivnoj, a anesteziolog dolazi svako malo kontrolirati mi tlak, gibekolog me isto često obilazi.
    Nedjelja je i nigdje nikoga tako da njih dvojica dežuraju uz mene i imaju vremena posvetiti mi se.
    I tako nakon ne znam kojeg njihovog obilaska pitam ih ja kako je moguće da mi je edem splasnuo doslovnoodmah po porodu i kako je moguće da je sad tlak ok itd
    I kaže meni doktor; poznati i uvaženi te danas vrhunski autoritet u MPO medicini:”…vaše dijete je u vama bilo parazit i radilo vam sve te probleme kojih sad više nema otkad je dijete vani.”
    Eto.
    Mene niti je šokiralo, niti iznenadilo objašnjenje i zapravo mi je logično i ne vidim čemu zgražanje nad tim.

Sent from my iPhone using Tapatalk
    Je li to isti onaj koji je priupitao: Što ćemo s tim? Zadržavamo ili?

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj Svimbalo prvotno napisa Vidi poruku
    A kako se ja slažem s pulinkom, reći ću i da je smisao bio (moj smisao) napraviti jasnu distinkciju izmedju trudne djevojčice/žene i embrija, nije to argument za uklanjanje
    tocno, nakacile ste se na parazit, po meni potpuno promaseno

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Meni je ta distinkcija između trudne male djevojčice i embrija savršeno jasna, i uvođenje "parazita" u priču je samo magli i miče fokus sa suštine.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

I dalje govorimo o silovanom desetogodišnjem detetu?
    U tom slučaju, stojim iza svoje "prezentacije", kako ste je nazvali.
    A jedini moj cilj je bio da prikažem medicinski zašto dete od 10 godina ne treba da rodi, pogotovo ne u incestu.
    Ne znam koji cilj ti misliš da ja imam?
    I nekako je opet u pisanju došlo do smene embrion/fetus na koju sam ja u brzini pristala, ali u "toj priči" ako još pričamo o istoj priči, u pitanju je bila trudnoća od šest nedelja, u kojoj ne postoji fetus.
    A obrnula si moje argumente, nije njega u redu odstraniti jer je parazit, nego zato što dete od deset godina nije u stanju da se nosi sa tim oblikom parazitizma bez posledica.
    Ali zovi me i krčag ako hoćeš, meni je baš svejedno ako postoji neki društveno korektan termin da se opiše ista stvar koju sam ja opisala.

(Iskreno ja sam se malo nadala da ću pročitati i o nekim drugim aspektima, zašto sa psihološke, sociološke, itd. strane dete od deset godina ne treba da rodi, ali razumem da sam to verovatno već promašila pre 20 strana).

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    Meni je ta distinkcija između trudne male djevojčice i embrija savršeno jasna, i uvođenje "parazita" u priču je samo magli i miče fokus sa suštine.
    Da, u ovoj raspravi mi je najstrašnije da se trudnoj djevojčici kojoj je život uništen incestuoznim silovanjem piše komentar 'ni prva ni zadnja koja bi rodila u toj dobi', od tog komentara zaista ostajem bez teksta i uvjerena sam da se ne bi tako olako dijelio da je riječ o nečijem vlastitom djetetu, da se ne znam koliko tvrdi suprotno.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

S ovim cu se i ja slozit

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Da li hoćeš da kažeš da je jasna svima, ali biraju da im ne bude jasna? Onda si još strožija nego ja, izgleda.

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj n.grace prvotno napisa Vidi poruku
    Da, u ovoj raspravi mi je najstrašnije da se trudnoj djevojčici kojoj je život uništen incestuoznim silovanjem piše komentar 'ni prva ni zadnja koja bi rodila u toj dobi', od tog komentara zaista ostajem bez teksta i uvjerena sam da se ne bi tako olako dijelio da je riječ o nečijem vlastitom djetetu, da se ne znam koliko tvrdi suprotno.
    Pulinka cijelo vrijeme piše o činjenicama (parazit = fetus), i Svimbalo. Na to ne reagiraš? A ova moja rečenica je vrlo činjenična, na veliku žalost. Možda sam lagala? Nije li točno da nije ni prva ni zadnja?
    Bez obzira na to što se tebi čini da sam je olako napisala. Ali kao da je bitno što se vama čini, ionako sve izvrćete kako vam odgovara.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Da li hoćeš da kažeš da je jasna svima, ali biraju da im ne bude jasna? Onda si još strožija nego ja, izgleda.
    I ja pitam isto, jer mi je potpuno jasno da vertex kuži o čemu pričam, pa onda, vertex, nisam ni htjela TEBI pojašnjavati

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Upravo to

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj Tanči prvotno napisa Vidi poruku
    Eto.
    Tako su slično rekli i meni nakon dvije preeklampsije, nisam se uvrijedila, bila sam presretna da smo sve izvukle živu glavu.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj Freyja prvotno napisa Vidi poruku
    Pulinka cijelo vrijeme piše o činjenicama (parazit = fetus), i Svimbalo. Na to ne reagiraš? A ova moja rečenica je vrlo činjenična, na veliku žalost. Možda sam lagala? Nije li točno da nije ni prva ni zadnja?
    Bez obzira na to što se tebi čini da sam je olako napisala. Ali kao da je bitno što se vama čini, ionako sve izvrćete kako vam odgovara.
    Olako si je napisala. Ali kako rekoh, mlati tuđim qrcem po gloginjama, to stvarno nije nikakav problem.

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Olako si je napisala. Ali kako rekoh, mlati tuđim qrcem po gloginjama, to stvarno nije nikakav problem.
    Da, olako. Još jedna činjenica u nizu. Sve znaš o meni.
    A i ti imaš liječnika koji tvrdi da je dijete parazit? Pa gdje ih samo nalazite?

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Tako su slično rekli i meni nakon dvije preeklampsije, nisam se uvrijedila, bila sam presretna da smo sve izvukle živu glavu.
    Isto od vrhunskog liječnika, prolajfera. Ni njemu nije bio problem tako protumačiti moje stanje niti sam mu zamjerila.

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Isto od vrhunskog liječnika, prolajfera. Ni njemu nije bio problem tako protumačiti moje stanje niti sam mu zamjerila.
    Sve neki eksperti i vrhunski liječnici.
    A kad je Ustavni sud tražio odgovore (sa četiriju medicinskih fakulteta u Hrvatskoj) na pitanje kada počinje ljudski život - a odgovoreno je - od začeća - onda više nije riječ o vrhunskim liječnicima, ekspertima?

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Da, olako. Još jedna činjenica u nizu. Sve znaš o meni.
    A i ti imaš liječnika koji tvrdi da je dijete parazit? Pa gdje ih samo nalazite?
    Pa znam da ti desetogodišnja kći nije incestuoznim silovanjem ostala trudna, to je dovoljno.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Nije mi bilo jasno od kuda se uz silovanje pojavio i incest vezan uz ovu 10-godisnju curicu pa sam isla progooglat. I naisla da se zadnjih dana se sve vise medija pita postoji li ta djevojcica i prica zaista ili je sve izmisljeno.

Npr. https://nypost.com/2022/07/12/activi...ks-like-a-lie/

Cak i ako je izmisljena, ne kazem da se ne moze dogodit.
    Posljednje uređivanje od Jadranka : 13.07.2022. at 13:31

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Jedna kriva riječ (biološki ispravna) i ode rasprava u kukuruz. Ovo je suština:
    nije njega (embrij, op.a.) u redu odstraniti jer je parazit, nego zato što dete od deset godina nije u stanju da se nosi sa tim oblikom parazitizma bez posledica..
    Potpuno irelevantno za meritus, ali istine radi, koncept genetičkog determinizma kakav opisuje Elleanora, je napušten. Većina naših svojstava su složena, rezultat interakcije genetički zadanih programa i okoline (u ranim fazama razvoja radi se o unutarnjoj okolini maternice). Od seta kromosoma nikad se neće razviti funkcionalni organizam, ni jedan njegov organski sustav, bez odgovarajuće interakcije s okolinim. Čak i neka monogenska svojstva ovise o okolini (klasični primjer je fenilketonurija - mutacija u jednom genu može dovesti do potpune mentalne retardiranosti ili do potpuno normalno razvijenog mozga, ovisno o sastavu prehrane).

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

pulinka i Svimbalo, držim da komunikacija mora biti jasna i jednostavna da bi postigla cilj, i da je argumenata i sadržaja napretek i bez teza koje upravo zovu na to da se zbog njih sudionici rasprave s druge strane izbezume. Ako je cilj nešto probat razjasnit, ili barem postić da se čuje naša pozicija.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

pulinka i Svimbalo, držim da komunikacija mora biti jasna i jednostavna da bi postigla cilj, i da je argumenata i sadržaja napretek i bez teza koje upravo zovu na to da se zbog njih sudionici rasprave s druge strane izbezume. Ako je cilj nešto probat razjasnit, ili barem postić da se čuje naša pozicija.
    Slazem se.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Kanga prvotno napisa Vidi poruku
    Jedna kriva riječ (biološki ispravna) i ode rasprava u kukuruz. Ovo je suština:

Potpuno irelevantno za meritus, ali istine radi, koncept genetičkog determinizma kakav opisuje Elleanora, je napušten. Većina naših svojstava su složena, rezultat interakcije genetički zadanih programa i okoline (u ranim fazama razvoja radi se o unutarnjoj okolini maternice). Od seta kromosoma nikad se neće razviti funkcionalni organizam, ni jedan njegov organski sustav, bez odgovarajuće interakcije s okolinim. Čak i neka monogenska svojstva ovise o okolini (klasični primjer je fenilketonurija - mutacija u jednom genu može dovesti do potpune mentalne retardiranosti ili do potpuno normalno razvijenog mozga, ovisno o sastavu prehrane).
    Ja ne mislim da je irelevantno za meritus, baš naprotiv. Mislim da je važno raspolagati aktualnim znanjima.

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj Jadranka prvotno napisa Vidi poruku
    Nije mi bilo jasno od kuda se uz silovanje pojavio i incest vezan uz ovu 10-godisnju curicu pa sam isla progooglat. I naisla da se zadnjih dana se sve vise medija pita postoji li ta djevojcica i prica zaista ili je sve izmisljeno.

Jadranka, i to su previdjele. Drže se one kao pijane plota svojega. Ali ne peru savjest, ma jok.
    Naravno da je priča moguća, ali se nimalo ne bih čudila da je izmišljena.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Svejedno je li taj slučaj u pitanju ili neki drugi, ima ih, nažalost.
    https://kuenselonline.com/man-gets-9...rape-of-minor/

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ok, slažem se i ja, s tim da ne smatram da je moguće ostvariti cilj, ukoliko on ide dalje od toga da nas se čuje.
    A ne mislim ni da, čisto intelektualno, moj, pulinkin itd stav nije shvatljiv. Samo je neprihvatljiv.

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Pa znam da ti desetogodišnja kći nije incestuoznim silovanjem ostala trudna, to je dovoljno.
    I jesi li završila sa mnom? Gnušaš se, osuđuješ me, ne vjeruješ mi. Što još hoćeš od mene? Ionako te ne mogu uvjeriti ni u što, pa koja je poanta?

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

„Ne vidim bitnu razliku između rane osobe, koja ste bili za vrijeme začeća, i kasne osobe koja ste sad. Bili ste i jeste ljudsko biće. Ni u kojem vremenu, čovjek nije samo nakupina protoplazme. Svaki od nas ima vrlo važnu startnu točku, a to je vrijeme začeća, kada je sav potreban genetski materijal sadržan u jednoj oplođenoj stanici. Nema ni malo sumnje o tome i znamo da su te genetske informacije napisane na vrsti vrpce koju zovemo DNA. Prva ljudska stanica je najspecijaliziranija stanica pod Suncem. Nijedna druga stanica neće imati iste instrukcije za život tog jedinstvenog stvorenog bića. U prvoj ljudskoj stanici ima toliko podataka koliko ima pet svezaka Enciklopedije Britannice. Na kromosomima koji se mogu usporediti sa «mini-kazetama», zapisane su sve potrebne informacije za početak „karijere“ novog čovjeka. Te informacije su prisutne od prvog trenutka, ne nastaju postepeno."
    Odustajem... Ne mogu da nađem originalni tekst iako sam našla jako mnogo materijala, sam ovaj pasus ne pronalazim.

Uglavno, prva ljudska ćelija nikako nije "najspecijaliziranija ćelija pod Suncem", čak i ako je reč o poetskoj hiperboli, i tako je pogrešna, osim ako čovek ne misli na neko dugo značenje reči "specijalizirana" u biologiji, evo ja znam samo za jedno značenje i ono je suprotno ovom što čovek želi da kaže.
    "Specijalizirana" je ona ćelija koja ima samo jednu jedinu ulogu, recimo nervne ćelije su specijalizovane samo za prenošenje nervnog impulsa, ili polne ćelije su specijalizovane za razmnožavanje i ništa više.

Oplođena jajna ćelija je najnespecijalizovanija ćelija u smislu da je ona, kako se kaže, totipotentna ili pluripotentna- ona daje sve druge ćelije, sva druga tkiva, sve organe.
    Zato i mislim da je greška u prevodu, ili je čovek hteo da kaže da je ona "najspecijalnija" u smislu "najposebnija", ne znam...

Ostalo nije rekao ništa revolucionarno- zaista oplođena jajna ćelija sadrži sve informacije za buduću osobu. I zaista sadrži ogromnu količinu podataka. I zaista je u pitanju ljudski DNK od početka, čiji bi bio.

On je odlučio da osobu definiše kao ćeliju koja sadrži ljudski DNK ne kao biolog, nego kao pripadnik Katoličke crkve. I kao pripadnik Katoličke crkve se u kasnijem radu i postavio, koliko vidim.
    Tako bar ja shvatam njegove motive, tj. ne vidim da ga su ga njegovi naučni radovi i dostignuća gurnuli u borbu protiv abortusa, naprotiv.
    Meni se čini da je njegov rad u nauci od početka bio u sukobu sa njegovim uverenjima i da je u jednom momentu došao do tačke razilaženja, kada je odabrao da bude katolik, a ne naučnik.

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

I jesi li završila sa mnom? Gnušaš se, osuđuješ me, ne vjeruješ mi. Što još hoćeš od mene? Ionako te ne mogu uvjeriti ni u što, pa koja je poanta?
    Da se ispravm - ni ne želim te uvjeriti u nešto. Napisala sam što sam napisala. Na mojoj je savjesti što ću ja s tim ako sam lagala. A ti misli što god ti srce želi. Big deal.

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

a sta onda ovim postom kazes? da nema potvrde da je istinita, ali i moze bit
    i? kako je to relevantno za nasu diskusiju? stavovi i zakoni ostaju isti

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Neću ništa od tebe, kažem da si jako sigurna teoretizirati što bi napravila u situaciji u kojoj se, srećom, nisi našla.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Neću ništa od tebe, kažem da si jako sigurna teoretizirati što bi napravila u situaciji u kojoj se, srećom, nisi našla.
    I da stavom o svetosti života nastaju monstruozne situacije da u Salvadoru žena 30 godina robija zbog spontanog pobačaja. Zanimljivo kako se na to nisi osvrnula.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Da se ispravm - ni ne želim te uvjeriti u nešto. Napisala sam što sam napisala. Na mojoj je savjesti što ću ja s tim ako sam lagala. A ti misli što god ti srce želi. Big deal.
    Likewise.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Citiraj summer prvotno napisa Vidi poruku
    a sta onda ovim postom kazes? da nema potvrde da je istinita, ali i moze bit
    i? kako je to relevantno za nasu diskusiju? stavovi i zakoni ostaju isti
    Ako procitas tekst na poveznici, cini se da bi u Ohiou, pobacaj u ovoj situaciji i bio dopusten (ili mogao biti, nisam bas detaljno citala).

Nadalje, ako je prica lazna (s velikim ako), meni je relevantno to sto se koristi (i od strane predsjednika SAD-a; ok, mozda nije upucen) da se dokaze neka poanta. Izmisljanje da bi se nesto dokazalo mi je potpuno neprihvatljivo.

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

prvo, kamo srece da ta djevojcica ne postoji i da nikad nece postojati neka takva
    drugo, opet nema dokaza je li prica istinita ili ne, i nadam se da podaci tog djeteta, ako postoji, nikad nece izici u javnost
    trece, opet ne vidim kako utjece na citavu nasu raspravu, osim da se opet baci magla - jer slucaj moze postojati
    ohio ili ne, druge drzave imaju drugacije (i blaze i stroze) zakone
    mislim da su i hipotetski primjeri su savrseno dobri da bi se nesto dokazalo, ako upadaju pod zakone na koje bi se isti odnosili
    Posljednje uređivanje od summer : 13.07.2022. at 14:02

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

s tim da sam ja protiv zabrane pobacaja, ne samo isticanjem rubnih slucajeva, nego eto i samo iz osjecaja zene, kako je netko napisao

i potpisujem pulinku, svimbalo, kangu, betty blue i sve iz tog tabora
    Posljednje uređivanje od summer : 13.07.2022. at 14:04

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Mislim da se svi slazemo s kamo srece da ne postoji, i da, ako ipak postoji, podaci nikad ne izadju u javnost.

elleanora avatar
    Datum pristupanja
    May 2020

Početno

Citiraj Kanga prvotno napisa Vidi poruku
    Pa naravno da je potrebna okolina da bi se potencijal razvio, nitko niti ne tvrdi suprotno. "Život je proces koji započinje spajanjem muških i ženskih spolnih stanica, a završava smrću. Ako život promatramo kao proces od začeća do smrti, vidimo da on nikada nije isti. Čovjek se od majčine utrobe neprestano mijenja prolazeći razne razvojne faze. Svaka faza koja slijedi ovisi o tome koliko je uspješno ona prethodna prošla. Nikada nitko nije uspio pronaći trenutak ili fazu u tom procesu pa rekao: Evo, ovo ćemo izbaciti, ovo nije bitno. Svaki je trenutak jednako važan. Stoga je potpuno besmislena rasprava o tome kada život počinje i do kada je abortus prihvatljiv. Odgovor je da on uopće ne može biti prihvatljiv. Evo zašto. Postoji jasna definicija ubojstva koja je jednaka u čitavom svijetu. Ubojstvo je namjerni prekid nečijeg života. U kojoj fazi? Zar je važno? Kada god se životni proces namjerno prekine, prekine se život. Namjerni prekid života je ubojstvo. Ubojstvo djeteta od godine, dvije, tri ili pet se ni po čemu ne razlikuje o ubojstvu nerođenog djeteta. Jednako su nemoćni i ranjivi. Jedina razlika među njima je ta što su u različitoj razvojnoj fazi. Ako ćemo za fetus reći da nije dijete, znači li to da za dijete možemo reći da nije čovjek? Oni su imali jednak potencijal da postanu odrasli ljudi koji će biti na korist društvu, ali je netko u ime svog ljudskog prava to spriječio."
    Ovo je prepiska sa stranice zenavrsna.com

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Eto, možemo mi do imendana citirati biološke činjenice, pozivati se na ovog ili onog znanstvenika, abortus je ubojstvo i to je to.
    A ja bih trebala biti na višoj razini razgovora i paziti da ne maglim, kako bi me se shvatilo. Shvaća me se, nitko ovdje nije intelektualno podkapacitiran, ali nemamo točku u kojoj nam se pravci sijeku i gotovo.

elleanora avatar
    Datum pristupanja
    May 2020

Početno

Nastavak sa iste stranice: "Što nas dovodi do priče o ljudskim pravima. Gdje moja prava počinju i dokle se prostiru?
    Počinju tamo gdje štite moje interese, a završavaju na točki gdje bi mogla ugrožavati drugog čovjeka. Ne radi se ovdje o nekakvom sukobu ljudskih prava, nego o činjenici da ta prava nisu dobro interpretirana. Moje pravo na odlučivanje o rađanju je apsolutno, ali PRIJE trudnoće. Kada se trudnoća dogodi, to je pravo stvar prošlosti jer je sada više osoba u priči od kojih svatko ima svoja prava. Nažalost najskuplju cijenu plaća najnedužniji i to svojim životom."

elleanora avatar
    Datum pristupanja
    May 2020

Početno

Eto, možemo mi do imendana citirati biološke činjenice, pozivati se na ovog ili onog znanstvenika, abortus je ubojstvo i to je to.
    A ja bih trebala biti na višoj razini razgovora i paziti da ne maglim, kako bi me se shvatilo. Shvaća me se, nitko ovdje nije intelektualno podkapacitiran, ali nemamo točku u kojoj nam se pravci sijeku i gotovo.
    Ali kad je po svim početnim premisama -ovo boldano. To je po dosadašnjim spoznajama jednostavno tako, sviđalo se to nama ili ne. A isto tako priznajem da se ni meni ta činjenica ne bi sviđala da neželjeno ostanem trudna, ali od nje ne bih mogla pobjeći (ovdje bi pasao smajlić koji sliježe ramenima)

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

a zato što ne mogu zamislit da bi znanstvenici mogli dati odgovor: čovjek nastaje u trenutku tom i tom
    koji stupanj kortikalne aktivnosti nas čini čovjekom? tu će uvijek ostati jedno sivo područje koje ostaje na subjektivne interpretacije i svjetonazor

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Što ti znaš o meni da si tako sigurna u ovo što pišeš? Razumiješ li da ja u stvarnom životu mogu biti najveća prochoicerica i pobornica pobačaja? Da nijedan redak ovdje napisan ne mora biti točan? Ali može biti i da je svaki iskren i od srca napisan.
    Ti si mi odlučila ne vjerovati pa se pitam postoji li način na koji te mogu razuvjeriti? Ne postoji. I kraj priče. Ja lažem samoj sebi ako sam nešto neistinito napisala. Ne vjeruješ mi i to je sasvim ok. Zašto bi i morala? Ali si puno puta već napisala isto, ne samo danas, pa se pitam što zapravo hoćeš od mene...
    Zašto ne komentiram konkretni slučaj? Ako te zanimalo moje mišljenje, što me nisi izravno pitala?
    I ja sam očekivala da će se ovdje mnogo toga komentirati što su napisale neke forumašice, pa nisu, već su to vješto izbjegle.
    Uistinu osjećam svojevrsno zasićenje i rado bih da tema promijeni smjer jer ovo stvarno više nema smisla.
    Peterlin je dobro napisala prije koji mjesec da bi se tema trebala ključati.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •