Nakon teškog poroda koji mi je izazvao niz smetnji i zbog kojeg sam završila na hitnom CR, ležim u intenzivnoj, a anesteziolog dolazi svako malo kontrolirati mi tlak, gibekolog me isto često obilazi.
Nedjelja je i nigdje nikoga tako da njih dvojica dežuraju uz mene i imaju vremena posvetiti mi se.
I tako nakon ne znam kojeg njihovog obilaska pitam ih ja kako je moguće da mi je edem splasnuo doslovnoodmah po porodu i kako je moguće da je sad tlak ok itd
I kaže meni doktor; poznati i uvaženi te danas vrhunski autoritet u MPO medicini:”…vaše dijete je u vama bilo parazit i radilo vam sve te probleme kojih sad više nema otkad je dijete vani.”
Eto.
Mene niti je šokiralo, niti iznenadilo objašnjenje i zapravo mi je logično i ne vidim čemu zgražanje nad tim.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Meni je ta distinkcija između trudne male djevojčice i embrija savršeno jasna, i uvođenje "parazita" u priču je samo magli i miče fokus sa suštine.
I dalje govorimo o silovanom desetogodišnjem detetu?
U tom slučaju, stojim iza svoje "prezentacije", kako ste je nazvali.
A jedini moj cilj je bio da prikažem medicinski zašto dete od 10 godina ne treba da rodi, pogotovo ne u incestu.
Ne znam koji cilj ti misliš da ja imam?
I nekako je opet u pisanju došlo do smene embrion/fetus na koju sam ja u brzini pristala, ali u "toj priči" ako još pričamo o istoj priči, u pitanju je bila trudnoća od šest nedelja, u kojoj ne postoji fetus.
A obrnula si moje argumente, nije njega u redu odstraniti jer je parazit, nego zato što dete od deset godina nije u stanju da se nosi sa tim oblikom parazitizma bez posledica.
Ali zovi me i krčag ako hoćeš, meni je baš svejedno ako postoji neki društveno korektan termin da se opiše ista stvar koju sam ja opisala.
(Iskreno ja sam se malo nadala da ću pročitati i o nekim drugim aspektima, zašto sa psihološke, sociološke, itd. strane dete od deset godina ne treba da rodi, ali razumem da sam to verovatno već promašila pre 20 strana).
Da, u ovoj raspravi mi je najstrašnije da se trudnoj djevojčici kojoj je život uništen incestuoznim silovanjem piše komentar 'ni prva ni zadnja koja bi rodila u toj dobi', od tog komentara zaista ostajem bez teksta i uvjerena sam da se ne bi tako olako dijelio da je riječ o nečijem vlastitom djetetu, da se ne znam koliko tvrdi suprotno.
Pulinka cijelo vrijeme piše o činjenicama (parazit = fetus), i Svimbalo. Na to ne reagiraš? A ova moja rečenica je vrlo činjenična, na veliku žalost. Možda sam lagala? Nije li točno da nije ni prva ni zadnja?
Bez obzira na to što se tebi čini da sam je olako napisala. Ali kao da je bitno što se vama čini, ionako sve izvrćete kako vam odgovara.
Nije mi bilo jasno od kuda se uz silovanje pojavio i incest vezan uz ovu 10-godisnju curicu pa sam isla progooglat. I naisla da se zadnjih dana se sve vise medija pita postoji li ta djevojcica i prica zaista ili je sve izmisljeno.
Npr. https://nypost.com/2022/07/12/activi...ks-like-a-lie/
Cak i ako je izmisljena, ne kazem da se ne moze dogodit.
Posljednje uređivanje od Jadranka : 13.07.2022. at 13:31
Jedna kriva riječ (biološki ispravna) i ode rasprava u kukuruz. Ovo je suština:
Potpuno irelevantno za meritus, ali istine radi, koncept genetičkog determinizma kakav opisuje Elleanora, je napušten. Većina naših svojstava su složena, rezultat interakcije genetički zadanih programa i okoline (u ranim fazama razvoja radi se o unutarnjoj okolini maternice). Od seta kromosoma nikad se neće razviti funkcionalni organizam, ni jedan njegov organski sustav, bez odgovarajuće interakcije s okolinim. Čak i neka monogenska svojstva ovise o okolini (klasični primjer je fenilketonurija - mutacija u jednom genu može dovesti do potpune mentalne retardiranosti ili do potpuno normalno razvijenog mozga, ovisno o sastavu prehrane).
pulinka i Svimbalo, držim da komunikacija mora biti jasna i jednostavna da bi postigla cilj, i da je argumenata i sadržaja napretek i bez teza koje upravo zovu na to da se zbog njih sudionici rasprave s druge strane izbezume. Ako je cilj nešto probat razjasnit, ili barem postić da se čuje naša pozicija.
Svejedno je li taj slučaj u pitanju ili neki drugi, ima ih, nažalost.
https://kuenselonline.com/man-gets-9...rape-of-minor/
Ok, slažem se i ja, s tim da ne smatram da je moguće ostvariti cilj, ukoliko on ide dalje od toga da nas se čuje.
A ne mislim ni da, čisto intelektualno, moj, pulinkin itd stav nije shvatljiv. Samo je neprihvatljiv.
Odustajem... Ne mogu da nađem originalni tekst iako sam našla jako mnogo materijala, sam ovaj pasus ne pronalazim.
Uglavno, prva ljudska ćelija nikako nije "najspecijaliziranija ćelija pod Suncem", čak i ako je reč o poetskoj hiperboli, i tako je pogrešna, osim ako čovek ne misli na neko dugo značenje reči "specijalizirana" u biologiji, evo ja znam samo za jedno značenje i ono je suprotno ovom što čovek želi da kaže.
"Specijalizirana" je ona ćelija koja ima samo jednu jedinu ulogu, recimo nervne ćelije su specijalizovane samo za prenošenje nervnog impulsa, ili polne ćelije su specijalizovane za razmnožavanje i ništa više.
Oplođena jajna ćelija je najnespecijalizovanija ćelija u smislu da je ona, kako se kaže, totipotentna ili pluripotentna- ona daje sve druge ćelije, sva druga tkiva, sve organe.
Zato i mislim da je greška u prevodu, ili je čovek hteo da kaže da je ona "najspecijalnija" u smislu "najposebnija", ne znam...
Ostalo nije rekao ništa revolucionarno- zaista oplođena jajna ćelija sadrži sve informacije za buduću osobu. I zaista sadrži ogromnu količinu podataka. I zaista je u pitanju ljudski DNK od početka, čiji bi bio.
On je odlučio da osobu definiše kao ćeliju koja sadrži ljudski DNK ne kao biolog, nego kao pripadnik Katoličke crkve. I kao pripadnik Katoličke crkve se u kasnijem radu i postavio, koliko vidim.
Tako bar ja shvatam njegove motive, tj. ne vidim da ga su ga njegovi naučni radovi i dostignuća gurnuli u borbu protiv abortusa, naprotiv.
Meni se čini da je njegov rad u nauci od početka bio u sukobu sa njegovim uverenjima i da je u jednom momentu došao do tačke razilaženja, kada je odabrao da bude katolik, a ne naučnik.
Ako procitas tekst na poveznici, cini se da bi u Ohiou, pobacaj u ovoj situaciji i bio dopusten (ili mogao biti, nisam bas detaljno citala).
Nadalje, ako je prica lazna (s velikim ako), meni je relevantno to sto se koristi (i od strane predsjednika SAD-a; ok, mozda nije upucen) da se dokaze neka poanta. Izmisljanje da bi se nesto dokazalo mi je potpuno neprihvatljivo.
prvo, kamo srece da ta djevojcica ne postoji i da nikad nece postojati neka takva
drugo, opet nema dokaza je li prica istinita ili ne, i nadam se da podaci tog djeteta, ako postoji, nikad nece izici u javnost
trece, opet ne vidim kako utjece na citavu nasu raspravu, osim da se opet baci magla - jer slucaj moze postojati
ohio ili ne, druge drzave imaju drugacije (i blaze i stroze) zakone
mislim da su i hipotetski primjeri su savrseno dobri da bi se nesto dokazalo, ako upadaju pod zakone na koje bi se isti odnosili
Posljednje uređivanje od summer : 13.07.2022. at 14:02
s tim da sam ja protiv zabrane pobacaja, ne samo isticanjem rubnih slucajeva, nego eto i samo iz osjecaja zene, kako je netko napisao
i potpisujem pulinku, svimbalo, kangu, betty blue i sve iz tog tabora![]()
Posljednje uređivanje od summer : 13.07.2022. at 14:04
Mislim da se svi slazemo s kamo srece da ne postoji, i da, ako ipak postoji, podaci nikad ne izadju u javnost.
Pa naravno da je potrebna okolina da bi se potencijal razvio, nitko niti ne tvrdi suprotno. "Život je proces koji započinje spajanjem muških i ženskih spolnih stanica, a završava smrću. Ako život promatramo kao proces od začeća do smrti, vidimo da on nikada nije isti. Čovjek se od majčine utrobe neprestano mijenja prolazeći razne razvojne faze. Svaka faza koja slijedi ovisi o tome koliko je uspješno ona prethodna prošla. Nikada nitko nije uspio pronaći trenutak ili fazu u tom procesu pa rekao: Evo, ovo ćemo izbaciti, ovo nije bitno. Svaki je trenutak jednako važan. Stoga je potpuno besmislena rasprava o tome kada život počinje i do kada je abortus prihvatljiv. Odgovor je da on uopće ne može biti prihvatljiv. Evo zašto. Postoji jasna definicija ubojstva koja je jednaka u čitavom svijetu. Ubojstvo je namjerni prekid nečijeg života. U kojoj fazi? Zar je važno? Kada god se životni proces namjerno prekine, prekine se život. Namjerni prekid života je ubojstvo. Ubojstvo djeteta od godine, dvije, tri ili pet se ni po čemu ne razlikuje o ubojstvu nerođenog djeteta. Jednako su nemoćni i ranjivi. Jedina razlika među njima je ta što su u različitoj razvojnoj fazi. Ako ćemo za fetus reći da nije dijete, znači li to da za dijete možemo reći da nije čovjek? Oni su imali jednak potencijal da postanu odrasli ljudi koji će biti na korist društvu, ali je netko u ime svog ljudskog prava to spriječio."
Ovo je prepiska sa stranice zenavrsna.com
Eto, možemo mi do imendana citirati biološke činjenice, pozivati se na ovog ili onog znanstvenika, abortus je ubojstvo i to je to.
A ja bih trebala biti na višoj razini razgovora i paziti da ne maglim, kako bi me se shvatilo. Shvaća me se, nitko ovdje nije intelektualno podkapacitiran, ali nemamo točku u kojoj nam se pravci sijeku i gotovo.
Nastavak sa iste stranice: "Što nas dovodi do priče o ljudskim pravima. Gdje moja prava počinju i dokle se prostiru?
Počinju tamo gdje štite moje interese, a završavaju na točki gdje bi mogla ugrožavati drugog čovjeka. Ne radi se ovdje o nekakvom sukobu ljudskih prava, nego o činjenici da ta prava nisu dobro interpretirana. Moje pravo na odlučivanje o rađanju je apsolutno, ali PRIJE trudnoće. Kada se trudnoća dogodi, to je pravo stvar prošlosti jer je sada više osoba u priči od kojih svatko ima svoja prava. Nažalost najskuplju cijenu plaća najnedužniji i to svojim životom."
Ali kad je po svim početnim premisama -ovo boldano. To je po dosadašnjim spoznajama jednostavno tako, sviđalo se to nama ili ne. A isto tako priznajem da se ni meni ta činjenica ne bi sviđala da neželjeno ostanem trudna, ali od nje ne bih mogla pobjeći (ovdje bi pasao smajlić koji sliježe ramenima)
Što ti znaš o meni da si tako sigurna u ovo što pišeš? Razumiješ li da ja u stvarnom životu mogu biti najveća prochoicerica i pobornica pobačaja? Da nijedan redak ovdje napisan ne mora biti točan? Ali može biti i da je svaki iskren i od srca napisan.
Ti si mi odlučila ne vjerovati pa se pitam postoji li način na koji te mogu razuvjeriti? Ne postoji. I kraj priče. Ja lažem samoj sebi ako sam nešto neistinito napisala. Ne vjeruješ mi i to je sasvim ok. Zašto bi i morala? Ali si puno puta već napisala isto, ne samo danas, pa se pitam što zapravo hoćeš od mene...
Zašto ne komentiram konkretni slučaj? Ako te zanimalo moje mišljenje, što me nisi izravno pitala?
I ja sam očekivala da će se ovdje mnogo toga komentirati što su napisale neke forumašice, pa nisu, već su to vješto izbjegle.
Uistinu osjećam svojevrsno zasićenje i rado bih da tema promijeni smjer jer ovo stvarno više nema smisla.
Peterlin je dobro napisala prije koji mjesec da bi se tema trebala ključati.