Stranica 39 od 60 PrviPrvi ... 29373839404149 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1,901 do 1,950 od 2952

Tema: Što nam se to događa?

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Citiraj pulinka prvotno napisa Vidi poruku
    Imao je MM sličnog nastavnika biologije u 5. osnovne . Kako god su radili koju bolest, on je znao nekoga ko je ima! Kaže MM da su oni tako mali zaključili da čovek živi pored neke bolnice

Ali sad kad razmislim, za sve ove godine kako MM radi u prosveti, počela sam i ja da poznajem žive primere za sve i svašta što sam i htela i nisam
    Haha... ja koja god mi djeci glupost padne na pamet, npr. provuc glavu kroz ogradu, imam nekog prijatelja iz djetinjstva koji je tako nesto probao i nije dobro prosao! Skroz mi vjeruju

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj Lili75 prvotno napisa Vidi poruku
    Mama bi ju sigurno prisiljavala jer mi je to i sama rekla da joj to ne bi dozvolila.
    Cak je mala prvo rekla ocu koji je trebao pripremit "teren" za mamu.

Mama je oduvijek bila vrlo cvrstog stava oko toga da se djeca ne radjaju dok se ne diplomira, nadje pravi decko za cijeli zivot i sl.

Ajme.pulinka nije ni tebi bilo lako s tvojom
    Da, i moja mama ima svoje bisere, al šta je tu je

Šta bi mama mogla da uradi sa punoletnom osobom osim da joj zagorča život- a koliko vidim po reakciji sve je došlo na mesto i ovako, znači nije mama baš takva "stena"?

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

A e moja ti sta se smijes ono kao kad mislis da je pravi, da je to To pa se za 10-20-30 god pitas jel on bio pravi

Tako ja kazem svojima nemojte mi dovodit na upoznavanje neke prolazne nego kad je vec ozbiljnije
    Moji imaju 13 i nepumih 11 god al pripremam sebe i njih hahaha
    Ja sam vec zadovoljna curom koja se mome svidja. A i njenom familijom :D nema da predomislja!

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ali eto, ta mlada žena, ne više tinejdžerica (koja se tako neodgovorno seksala bez zaštite) je odlučila zadržati trudnoću i roditi. a nije otišla na nikakvo savjetovanje da ipak preispita je li joj to najbolja odluka, da sagleda sve aspekte. ali u njenu odluku se ne sumnja, i ne sumnja se da će znati odgovorno podići dijete itd.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Ovo sa Savjestovalistem mi se svidja. Al ne da je obavezno - nego da bas ima neko mjesto na koje mozes se doc posavjetovat kad ne znas sto bi.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

E ti ko moj tata... Rekao je meni i sestri: samo mi nemojte dovesti nekog ćelavog sa minđušama i tetovažom!

Od mene je dobio bradatog a posle i dugokosog, a od sestre - ćelavog sa minđušama i tetovažom.
    Sasvim je zadovoljan sa oba, više se ispriča sa njima nego sa nama

Na Jadranku je li...
    Posljednje uređivanje od pulinka : 14.07.2022. at 21:26

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Kaae prvotno napisa Vidi poruku
    Ne kazem uopce da lazes, a i ne bi mi bilo bitno. Nego me opcenito zabavlja izvlacenje primjera za svaku situaciju (svuda, ne samo ovdje), u kojima se taj primjer onda uzima za neku opcu istinu. Ono, kap u moru, nebitna situacija za statistiku.

Ja znam nekoliko zena koje su pobacile jer su bile premlade, a i neke koje su rodile jos mladje. I sto sad? Niti jedna zapravo nije relevantna za statistiku, sama po sebi. Ma sto god zeli tom statistikom dokazati. Samo mi je drago sto su sve redom imale opcije.
    Pa to sve stoji i neka opcija.

A da ne ide rasprava u svim smjerovima, vjeruj ne bih se njih ni sjetila. A jos sam svjeze u soku iako je proslo par mjeseci od poroda.

Znam svakojakih primjera, pa i svoje prijateljice vjernice koja je s 50 god otkrila da je trudna uz troje velike odrasle djece.

Nje mislila da ce joj se to ikad dogodit no eto je. Nije imala "psihicke" resurse za novu trudnocu u tim godinama i sve rizike koje ona nosi sa sobom. Otisla je na abortus,jako tesko joj je bilo sve to izdrzat psihicki, ali nije mogla donijet drugaciju odluku.
    Ne zelim iznosit njene razloge tu.

No ona bi ponovila isto.

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Nisu ni bitni njeni razlozi, vec cinjenica da je bila u mogucnosti odabrati bolje rjesenje za sebe. Bolje ne znaci uvijek i bezbolno/lako, vec samo manje lose od drugih opcija. Ako bi ponovila isto, ocito da je sigurna da je napravila pravu odluku za svoju situaciju.

A evo, da pitas Freyju, mam bi ta tvoja prijateljica radjala i s petnaest i s pedeset. Resursi, nebitni.
    Posljednje uređivanje od Kaae : 14.07.2022. at 21:34

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

.

Znam svakojakih primjera, pa i svoje prijateljice vjernice koja je s 50 god otkrila da je trudna uz troje velike odrasle djece.
    Zato i treba opcija.
    Moja prabaka nije tako sretno prošla sa svoje 42, ali o tome sam pisala na samom početku teme.
    Razlozi su joj bili isti kao tvoje prijateljice, posle 4 rođena i jednim tragično stradalim detetom, ali ona svoje razloge nije preživela. Baba je već bila mlada udata žena ali nikad nije prežalila što je tako rano izgubila mladu mamu. Najmlađi brat je još bio tinejdžer. Zabrana abortusa nikad neće zaustaviti žene koje su jednom donele svoju odluku.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa Vidi poruku
    ali eto, ta mlada žena, ne više tinejdžerica (koja se tako neodgovorno seksala bez zaštite) je odlučila zadržati trudnoću i roditi. a nije otišla na nikakvo savjetovanje da ipak preispita je li joj to najbolja odluka, da sagleda sve aspekte. ali u njenu odluku se ne sumnja, i ne sumnja se da će znati odgovorno podići dijete itd.
    Pa i za nju bi po mom misljenju bilo bolje da je imala mogucnost savjetovanja svakako.

Samo sto ona ocito nije dvojila izmedju abortusa i trudnoce (ne znam kako a tako mlada).Uz to nije ni vjernica.No znala je da nece imAt financ.brige jer su njeni idobrostojeca obitelj.
    Zasad se kaze mama jako dobro snalazi.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 14.07.2022. at 21:47

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Meni osobno je to prerano za bit u ulozi majke.
    Meni je to doba za studiranje, zabavu, tulume, putovanja, zivljenje mladosti kako da se izrazim.Da se prodju neke stvari koje se prolaze u toj dobi tako da poslije u zivotu bude manje "divljanja" i "pucanja po savovima" kad stisnu ozbiljnije zivotne obveze (posao, obitelj, djeca, krediti...).
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 14.07.2022. at 21:51

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Meni osobno je to prerano za bit u ulozi majke.
    Meni je to doba za studiranje, zabavu, tulume, putovanja, zivljenje mladosti kako da se izrazim.Da se prodju neke stvari koje se prolaze u toj dobi tako da poslije u zivotu bude manje "divljanja" i "pucanja po savovima" kad stisnu ozbiljnije zivotne obveze (posao, obitelj, djeca, krediti...).
    i meni.

ona ocito nije dvojila izmedju abortusa i trudnoce
    mnoge žene također ne dvoje da žele pobačaj. od trenutka kada saznaju da su trudne. zato mi se obavezno savjetovanje čini nepotrebnim.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ali ne kuzim, Lili, zbog cega joj je trebalo savjetovanje?

Ne kazem da je lose da ta opcija postoji (tu ih ima, samo neke osobno ne bih stapom doticala, a kamoli isla na casicu razgovora o skakljivim temama), ne samo za pobacaj, vec ovako kako tangerina kaze, za sto god treba, ali stvarno ne znam oko cega se ta cura trebala savjetovati. Mislis li da je trebala nekoga tko ce je nagovoriti na pobacaj?

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Moguce da nije potrebno za sve, al evo cini mi se korisnim npr.zenama koje su vec u godinama i muci ih savjest radi abortusa koji planiraju pa im psiholog pruzi podrsku i pojasni sve medic.razloge i vjerojatnost raznih sindroma kod starijih rodilja (neka vrsta utjehe); ili kod klinki/spolno neodgovornih kojima je abortus kontracepcija koliko im dugorocno to steti i da ce mozda imat problema sa zacecem kad budu htjele trudnocu...

U tom smislu sam mislila da to bude mjesto izvora informacija temeljem cega dodlukadonosiu, al prije svega mjesto podrske.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Pa gdje ce psiholog to objasnjavati? Ginekolog, sto da ne.

EDIT: ne obavezno, vec ono opcenito. Da ne cujes prvi put o tome kad se nadjes u situaciji s oplodjenom jajnom stanicom.

Jedna od prvih stvari koje sam cula su bile statistike raznoraznih vrsta kad sam ostala trudna s 35 i 38 godina.
    Posljednje uređivanje od Kaae : 14.07.2022. at 22:11

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Moguce da nije potrebno za sve, al evo cini mi se korisnim npr.zenama koje su vec u godinama i muci ih savjest radi abortusa koji planiraju pa im psiholog pruzi podrsku i pojasni sve medic.razloge i vjerojatnost raznih sindroma kod starijih rodilja (neka vrsta utjehe); ili kod klinki/spolno neodgovornih kojima je abortus kontracepcija koliko im dugorocno to steti i da ce mozda imat problema sa zacecem kad budu htjele trudnocu...

U tom smislu sam mislila da to bude mjesto izvora informacija temeljem cega dodlukadonosiu, al prije svega mjesto podrske.
    Meni ovo sve zvuci na mjestu. Iako ne bih to ucinila obaveznim. No, kad bi postojalo, osim sto bi se moglo doci prije odluke; moglo bi se i uputiti zenu koja se dodje naruciti za pobacaj da nesto takvo postoji - samo kao informacija, ako ne zna - bez obaveze.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ali ne kuzim, Lili, zbog cega joj je trebalo savjetovanje?

Ne kazem da je lose da ta opcija postoji (tu ih ima, samo neke osobno ne bih stapom doticala, a kamoli isla na casicu razgovora o skakljivim temama), ne samo za pobacaj, vec ovako kako tangerina kaze, za sto god treba, ali stvarno ne znam oko cega se ta cura trebala savjetovati. Mislis li da je trebala nekoga tko ce je nagovoriti na pobacaj?
    Pa kad vec nije razgovarala ni s roditeljima, krila to od njih 6 mj, od roditelja s kojima je bliska, znaci da ju je opako mucilo.
    Mozda da se posavjetovala, mozda bi njoj samoj bilo psihicki lakse, mozda bi ranije rekla roditeljima.

Nije bas normalno toliko dugo tajit, jos ne zive u istom stanu pa je i mogla prikrit sirokim majicama kad se vide tu i tamo.

Nije svrha savjetovalista da mijenjaju neciju odluku nego da budu podrska i daju sve informacije.

Ja na taj nacin gledam savjetovalista kao mjesto na kojem ces dobit savjete i podrsku.

Ne bih ih nikako ogranicila samo za abortuse nego opcenito recimo za trudne zene kneakojstomuci u vezi trudnoce.

Netko ce trebat podraku za abortus, netko za sacuvat trudnocu.

Mozda sam u idealiziranom svijetu ponovno

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj tangerina prvotno napisa Vidi poruku
    Mislim, moj stariji je nastao unatoč kondomu i tome da mi nisu bili plodni dani,
    I naše najmlađe je nastalo "po duhu svetom", cijelu smo ga trudnoću zvali david copperfieled

Nikako se ta nova trudnoća nije uklapala u planove na kojima sam mjesecima radila, željela sam iskočiti iz vlastite kože. Uf. Tek kad sam zakazala termin za pobačaj, mogla sam početi staloženo razmišljati. Imala sam apsolutnu podršku MM-a da kakvu god odluku donesem, bit će to dobra odluka. To je bilo jedino savjetovanje koje mi je trebalo. A odluka je bila najbolja koju sam ikad u životu donijela.

I da, malac zna za to priču .

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

[QUOTE=Kaae;3243827]Pa gdje ce psiholog to objasnjavati? Ginekolog, sto da ne.

Ma.da to mislim, kasno mi jr, mozak mi sprzile sparine a i ne funkcioniram u ove sate inace.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Pa kad vec nije razgovarala ni s roditeljima, krila to od njih 6 mj, od roditelja s kojima je bliska, znaci da ju je opako mucilo.
    Mozda da se posavjetovala, mozda bi njoj samoj bilo psihicki lakse, mozda bi ranije rekla roditeljima.

Nije bas normalno toliko dugo tajit, jos ne zive u istom stanu pa je i mogla prikrit sirokim majicama kad se vide tu i tamo.

Nije svrha savjetovalista da mijenjaju neciju odluku nego da budu podrska i daju sve informacije.

Ja na taj nacin gledam savjetovalista kao mjesto na kojem ces dobit savjete i podrsku.

Ne bih ih nikako ogranicila samo za abortuse nego opcenito recimo za trudne zene kneakojstomuci u vezi trudnoce.

Netko ce trebat podraku za abortus, netko za sacuvat trudnocu.

Mozda sam u idealiziranom svijetu ponovno
    Pa ne treba ti zbog toga obavezno savjetovanje. Tu se opet prica svodi na ovo sto tangerina spominje.

Ako je tajila 6 mjeseci od roditelja, ocito joj odnos s njima i nije nesto. Znaci opcenito bi bilo dobro da se posavjetuje s nekim i vidi moze li to rijesiti (taj odnos, ne trudnocu). S druge strane, mozda je trebala rjesavati osamostaljivanje, ako je skroz odlucila da ce roditi s 19, a zapravo mora roditeljima pravdati racune jer je o njima ovisna, financijski ili kako god.

U idealnom svijetu nema ni stigme oko trazenja psiholoske pomoci, iz bilo kojeg razloga, a k tome je jos i ta pomoc dostupna.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Kanga prvotno napisa Vidi poruku
    I naše najmlađe je nastalo "po duhu svetom", cijelu smo ga trudnoću zvali david copperfieled

Nikako se ta nova trudnoća nije uklapala u planove na kojima sam mjesecima radila, željela sam iskočiti iz vlastite kože. Uf. Tek kad sam zakazala termin za pobačaj, mogla sam početi staloženo razmišljati. Imala sam apsolutnu podršku MM-a da kakvu god odluku donesem, bit će to dobra odluka. To je bilo jedino savjetovanje koje mi je trebalo. A odluka je bila najbolja koju sam ikad u životu donijela.

I da, malac zna za to priču .
    S obzirom da mi se mozdane aktivnosti polako gase u ovo doba, jesam dobro shvatila Kanga taj David C. je na kraju rodjen kao treci?

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Da

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Kaae,

Da razmisljam da mozda to stvarno ni ne treba bit obvezno, al treba postojat kao opcija.

Nije rekla jer je mama nesto a la Hrabre sestre (bez uvrede pls) i u viziji zivota svoje kcerke beba sad nije dolazila u obzir, a znala je da je se njeni nece odrec i da ce ipak pomoc.
    Njeni nisu podrzavali tu vezu nikada.

Mladi tata je ionako vec radio jer on nije ni studirao (minus u ocima mame of corse )pa nije bas da su na grbaci, a imaju rjeseno stamb.pitanje.

100 ljudi, 100 situacija.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 14.07.2022. at 22:23

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Da
    Aaa

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Lili, ajde spavat i prestani pisat biografiju tih ljudi više na forumu

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

U pravu si, odo ca. Kljucam usta.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Meni stvarno nije jasno kakvo bi meni savjetovanje trebalo u 46 godini , nakon problematicnih trudnoca , djeteta sa poteskocama i nekoliko gubitaka trudnoca. Da mi je znati sto bi mi neki ( bilo kakav ) savjetnik mogao reci. Vjerojatni bi zavrsilo tako da ja tjesim njega/nju.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Jadranka prvotno napisa Vidi poruku
    moglo bi se i uputiti zenu koja se dodje naruciti za pobacaj da nesto takvo postoji - samo kao informacija, ako ne zna - bez obaveze.
    za početak bi bilo divno (i potrebnije) da bolnice na svojim web stranicama objave par osnovnih informacija o prekidu trudnoće. počev od toga da ga obavljaju, koje vrste i kako ta cijela procedura izgleda, koji dokumenti su potrebni i sl.
    potom bi bilo lijepo da osobe na šalteru ili pri telefonu, kad im se žena obrati, ponude sve bitne informacije koje žena traži, uljudno i profesionalno, a ne da daju šture informacije ili da žene odbijaju, onda bi svakako bilo preporučljivo da ženama nitko od medicinskog osoblja ne nameće svoj osobni stav o pobačaju ili o tome što bi žena trebala odlučiti ili ne, i da bolnice osiguraju ženama da svaki (f#?$ing) dan netko u bolnici dežura tko uistinu obavlja pobačaje (tko nema priziv savjesti), a ne da žene moraju znati kada je ono u bolnici liječnik/ica koji obavljaju pobačaj. tako da, ajmo mi prvo riješiti te bitne stvari, a onda ćemo se baviti finesama.

žene koje se odluče na pobačaj, sigurne su u svoju odluku i znaju što žele, ali su i svjesne u kojoj banana državi žive. ono što traže su informacije i profesionalan odnos prema njima. i ako i osjećaju strah, nelagodu ili kasnije imaju traume, to je samo radi odnosa društva i posebice medicinskog osoblja, prema njima, a ne zato što su nesigurne u svoju odluku ili žale što su otišle na prekid trudnoće. postoje studije da većina žena (i nakon nekoliko godina) osjeti - olakšanje.

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Lili, stvarno previše specifičnih (a nepotrebnih) detalja o tom slučaju - nije ti palo na pamet da bi netko mogao prepoznati o kome pišeš? Ako i ne, bi li tebi bilo ok da netko tvoje životne situacije tako raspisuje po nekom formu?
    Posljednje uređivanje od Kanga : 14.07.2022. at 23:45

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa Vidi poruku
    žene koje se odluče na pobačaj, sigurne su u svoju odluku i znaju što žele, ali su i svjesne u kojoj banana državi žive. ono što traže su informacije i profesionalan odnos prema njima. i ako i osjećaju strah, nelagodu ili kasnije imaju traume, to je samo radi odnosa društva i posebice medicinskog osoblja, prema njima, a ne zato što su nesigurne u svoju odluku ili žale što su otišle na prekid trudnoće. postoje studije da većina žena (i nakon nekoliko godina) osjeti - olakšanje.
    Tvoja je priča iskonstruirana i prilagođena trenutku i biranoj publici.
    Ali je stvarnost malo drukčija.
    Znam da postoje žene koje su pobacile i zbog toga nikad nisu požalile, ni godinama poslije. Vjerujem da ima i onih koje su osjetile olakšanje (ali koje zaista osobno nikad nisam upoznala što ne znači da ih nema) te onih koje je društvo stigmatiziralo jer su željele napraviti pobačaj ili su ga već napravile. Poznajem i mnogo onih koje je isto to društvo natjeralo na pobačaj (različiti su razlozi, npr. nećeš to moći sama (ili s "dvoje" male djece), nećete imati što jesti, nećete imati krov nad glavom, završit ćete na ulici, završi najprije školu/fakultet, nađi posao...). Međutim, posebna su kategorija i posebno su teške priče onih žena koje su pobacile, ali se nakon pobačaja s tom činjenicom nikako ne mogu nositi, oboljele su od depresije, neke su i suicidalne i sl. Mnogo je i očeva koji se s tom činjenicom jako teško nose.
    I mnogo toga napisanoga na kojekakvim društvenim mrežama pa i ovdje ostaje mrtvo slovo na papiru, a i podloga je za dokazivanje i nadmetanje...
    Baš zato zovem sve vas da dođete na samo jednu donatorsku večer (kad se bude održavala) i uživo poslušate priče i svjedočanstva tih ljudi, tih majki i očeva, koji su se odlučili za pobačaj, ali jednostavno se više nisu u stanju vratiti "normalnom" životu, životu kakav su prije "vodili" (a za koje mi se stalno čini kako ne vjerujete da postoje). To nisu ljudi koje je udruga čarobno preobratila i odgovorila ih od pobačaja. To su ljudi koji žive među nama i koji se jako teško nose s odlukom koju su donijeli i onime što su napravili. Ništa vam se neće dogoditi, samo sjedite i slušajte, ne morate ni lipu donirati niti ikakvu životnu odluku donijeti.
    A to su samo oni koji su pristali svjedočiti, broj je, sigurna sam, mnogo veći.

Licemjerna je i tvoja izjava o pritisku medicinskog osoblja. Prije svega, maknula bih riječ pritisak zbog isključivo negativnoga konteksta, a i zbog toga što je ta riječ ovdje (zlo)upotrijebljena.
    To odlično ilustrira sljedeći primjer iz svjedočanstva Marije Jurić:
    "Otišla sam na pregled i dogodilo se čudo da mi je Bog tog dana poslao doktoricu koja je htjela da pogledam svoje dijete na ultrazvuku kako bih bila sigurna želim li uistinu napraviti abortus. U meni se sve lomilo na tom stolu, bila sam pod silnim grčem… To se ne može opisati. Sve su mi misli poletjele u jednom smjeru, a to je bilo prema mojemu malom sinu. Shvatila sam da je i on bio isti takav i kako bih se samo osjećala kada bih njega izgubila Kao ni onaj dio kada sam pogledala u svoju bebu i vidjela zapravo to malo čudo od 9 tjedana i 4 dana kako miče nogicama, kako skače u trbuhu, kako to maleno srce kuca. Sve su mi misli poletjele u jednom smjeru, a to je bilo prema mojemu malom sinu. Shvatila sam da je i on bio isti takav i kako bih se samo osjećala kada bih njega izgubila. …vjerujem da je to najbolje što sam mogla napraviti u svom životu. Sačuvati ovo svoje blago. Doktorica mi je svejedno napisala broj telefona u slučaju da se predomislim, jer sam sutradan trebala doći na abortus."

Pa te pitam - bi li liječnica bila odgovorna, savjesna i časna da je samo tako napravila abortus? A nečasna je i nesavjesna jer je rekla ženi da pogleda svoje dijete na UZV-u?
    I kako to da se ta žena tako brzo pokolebala u svoju odluku (kad je vidjela svoje dijete na UZV-u) ako je tako sigurna u nju (kako pišeš)? Zbog pritiska okoline? Kako da ne.
    A kakve su to žene koje nisu u stanju pogledati svoje dijete na UZV-u, ali su u stanju pobaciti? Za mene su kukavice i licemjeri. S čime se to one ne mogu nositi? Sa slikom srca koje kuca? Ručice koja se miče? Ma jok, to je zbog pritiska okoline.
    I one koji niječu da je beba/osoba u njihovu tijelu pitala bih - ako to nije beba, onda nisi ni trudna, zar ne? Što ćeš onda pobaciti? Žarulju?
    Hajte se sada bacite na dublju semantiku i vratite se svojoj površnosti.

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

I još bih, mc, samo prokomentirala ovu tvoju rečenicu (jer vidim da te većina ovdje tapše po ramenu pa te očito i podržava u svemu što pišeš): "...ima ih. neodgovornih koliko hoćeš. i smiju biti neodgovorni. to ne znači da ćemo im radi toga uskratiti pravo na medicinsku skrb. i žena se smije neodgovorno seksualno ponašati - i dalje ima pravo na prekid trudnoće. ili? :D"

Super, sve žena može, i biti neodgovorna, i pobaciti, i u svakom trenutku dobiti odgovarajuću medicinsku skrb. Neka samo.
    Ekipa, a mi necijepljeni? Nama uskraćujete tu istu medicinsku skrb, a jednako smo neodgovorni u vašim očima, je li tako? Jedna je neodgovornost prihvatljiva, a drugu treba na stup srama.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Freyja, ne znam pravis li se ti blesavom, ili mislis da smo mi maloumni? Zbog cega bismo odlazili na skup donatora, gdje se pazljivo odabire tko ce pricati, a i o cemu, ne bi li pogodio u prave strune istomisljenika koji ce zatim odrijesiti kesu?

A ta tvoja Marija Juric, tko god ona bila, izgubila je svaki kredibilitet u trenutku kad joj je bog poslao ginekologa.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Ah MC, nije taj nedostatak informacija vezan samo za pobacaje. Ja sina nisam uspila narucit za djecjeg pulmologa jer "nemamo vam mi pulmologa trenutno, tj. imamo, ali samo dvaput tjedno, il jednom, al ne znamo nikako kad, za ovaj mjesec smo podijelili termini, a za iduci mjesec ih jos nemamo, a kad cemo ih imat, ne znamo, dodjite vi ponovo, ne znamo tocno kad, dolazite, al najbolje bi vam zapravo bilo da se narucite u Knin, ili da odete privatno". Eto tako je otprilile osap razgovor :/

A i za neko zahvat, "u biljeznici ste. Nazvat cemo vas kad se oslobodi termin.", "Kad ce to otprilike bit?", "To vam mi ne mozemo rec, za mjesec-dva-tri". Onda, kad nazovu "Dodjite za dva tjedna", "ne mogu tad, na putu smo", "Zelite li vi to uopce ili ne?!?!"

No, naravno da bi sve te informacije trebale biti siroko i jednostavno dostupne.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Freyja, vjerujem da postoje zene i obitelji koje se jako tesko nose s napravljenim pobacajem.

I osobno, i za sebe, da pobacim , zaista bih to gledala kao da sam ubila svoje dijete. Ok, kad tako gledam, mozda ja ne bih nikad ni pobacila - No, mogu zamisliti da zena pobaci zbog pritiska okoline, nespremnosti na (jos jedno)dijete zbog nekog razloga, ovog-onog, a da to zapravo ne zeli, i da je to dotuce.
    Posljednje uređivanje od Jadranka : 15.07.2022. at 06:38

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Lili, stvarno previše specifičnih (a nepotrebnih) detalja o tom slučaju - nije ti palo na pamet da bi netko mogao prepoznati o kome pišeš? Ako i ne, bi li tebi bilo ok da netko tvoje životne situacije tako raspisuje po nekom formu?
    Ma ne, nitko nista ne moze skuzit, nitko nije imenovan. 100x se tako pisalo o primjerima iz svog okruzenja, a da se opet nista ne zna.

Ne bi i mala nista protov da netko prica na takav nacin o necem mome bez otkrivanja detalja o kome se radi Mari, Jeli, Ani..Jeli..

Iskreno bas nista mi ne bi smetalo.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 15.07.2022. at 07:25

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Freyja, vjerujem da postoje zene i obitelji koje se jako tesko nose s napravljenim pobacajem.

I osobno, i za sebe, da pobacim , zaista bih to gledala kao da sam ubila svoje dijete. Ok, kad tako gledam, mozda ja ne bih nikad ni pobacila - No, mogu zamisliti da zena pobaci zbog pritiska okoline, nespremnosti na (jos jedno)dijete zbog nekog razloga, ovog-onog, a da to zapravo ne zeli, i da je to dotuce.
    X

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Dotuče?
    Što to znači?
    Nekoga tko je slabe psihe može bilo što dotući, a nekoga tko nije- neće ništa.
    Što sam ja svašta kroz život prošla pa sam još tu i zdrava i normalna, a takvih ljudi ima more.
    Isto tako ima i onih koji se ne mogu nositi sa nikakvim pa ni najmanjim problemom.
    Isto tako ima onih koji uporno lažu na ovoj temi i misle ako puno puta ponove laž da će to postati istina.
    Neće!

Sent from my iPhone using Tapatalk

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

U današnje vrijeme kada nam broj oboljele djece od depresije, suicidalnih misli i svih popratnih stanja raste ubrzanom stopom a psihologa, privatnog se čeka i na preko 6mj(barem je u Osijeku tako) ja bi rado da sve snage koje imamo na raspolaganju preko HZZO-a usmjere na ta polja, a ne na neka nova obavezna savjetovanja i neka povjerenstva i stati ja znam.
    O psihološkoj podršci oboljelih od malignih bolesti, to ne vrijedi ni spominjati.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Kosjenka prvotno napisa Vidi poruku
    U današnje vrijeme kada nam broj oboljele djece od depresije, suicidalnih misli i svih popratnih stanja raste ubrzanom stopom a psihologa, privatnog se čeka i na preko 6mj(barem je u Osijeku tako) ja bi rado da sve snage koje imamo na raspolaganju preko HZZO-a usmjere na ta polja, a ne na neka nova obavezna savjetovanja i neka povjerenstva i stati ja znam.
    O psihološkoj podršci oboljelih od malignih bolesti, to ne vrijedi ni spominjati.
    Opcenito nam nedostaje psihol.pomoci. Za maligne bolesnike je strasno da ne mogu imat takvu pomoc kad god im zatreba u kratkom roku, kao i za ljude u depresiji i u sl.stanjima, koja traze urgentnu pomoc.

Meni osobno bi bila vise nego dobrodosla pomoc psihologa/psihijatra/psihoterapeuta dok sam bila u MPO-u, bilo je bas teskih razdoblja, kad mi se osobnost pocela mijenjat, to vise nisam bila ja, a moze te razumjet samo muz ili netko tko je to vec prosao. Stručne pomoci nigdje na vidiku, da covjek moze s nekim popričat.

Za pocetak trebalo bi povecat kvotu za upis na psihologiju. Od nekuda krenuti.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 15.07.2022. at 08:19

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ma ne, nitko nista ne moze skuzit, nitko nije imenovan. 100x se tako pisalo o primjerima iz svog okruzenja, a da se opet nista ne zna.
    Paa, nemoj biti tako sigurna. Forum je donekle anoniman, ali samo donekle. Zapravo uopće nije anoniman, i iz raznih postova može se iščitati puno više detalja o nekoj osobi nego što mislimo.
    Ajde još kad netko piše o svojem životu i svojoj situaciji, ali kod opisivanja bliskih osoba iz svakodnevnog okruženja stvarno bi trebalo povući granice.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Citiraj Tanči prvotno napisa Vidi poruku
    Dotuče?
    Što to znači?
    Nekoga tko je slabe psihe može bilo što dotući, a nekoga tko nije- neće ništa.
    Što sam ja svašta kroz život prošla pa sam još tu i zdrava i normalna, a takvih ljudi ima more.
    Isto tako ima i onih koji se ne mogu nositi sa nikakvim pa ni najmanjim problemom.
    Isto tako ima onih koji uporno lažu na ovoj temi i misle ako puno puta ponove laž da će to postati istina.
    Neće!

Sent from my iPhone using Tapatalk
    Slazem se, naravno, da to ovisi o osobi. A sto znaci dotuce. Pa moze znacit razne stvari, od najgorih pa do toga da je to misao koja je stalno uz osobu, i koja je stalno muci, i drzi u pernamentnom stanju stresa. Meni bi, osobno, vjerojatno znacilo ovako nesto.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Aha, a tamo gde su žene "popustile" pred "pritiskom okoline", ta okolina je zapravo izmišljala netačne i nepostojeće razloge?
    Tj. imali bi "šta da jedu i krov nad glavom", i te žene u stvari jesu "imale posao" itd. itd.?
    Ako su žene dopustile da se nagovore izmišljenim razlozima onda sa njihovom psihom tog momenta nešto nije bilo u redu i zaista i nije bio dobar trenutak da budu majke.
    Ako su razlozi bili zaista postojeći, onda je možda "okolina" sagledavala situaciju jasnije nego same žene, a ličnost žene je takva da će radije tražiti krivca u svima drugima nego u sebi. Generalno je to "kajanje nakon abortusa" meni znak nezrele ličnosti koja ne poznaje sebe i nije u stanju da se nosi sa životnim nedaćama. Ako ne možeš da pretpostaviš svoja osećanja nakon neke svoje odluke, nemoj odlučiti tako. Jednako kao kajanje nakon što si rodila dete, jer ti je (pre)teško.
    A ako si se već priklonila tuđem mišljenju u vezi svog tela, onda znači da je to tuđe mišljenje imalo izuzetnu ulogu u tvom životu. I da je tvoje životno blagostanje verovatno izuzetno zavisilo od te "okoline". U slučaju odraslih osoba, pa- to su mahom bili njihovi dotadašnji životni izbori, da budu u takvoj "okolini".

Mene samo zanima šta je alternativa kod žene u takvoj "okolini"?
    Udruženje nudi trajnu promenu "okoline"?
    Stalan posao?
    Krov nad glavom?
    Čuva decu bez nadoknade dok se završi fakultet?
    Ne?
    Pa onda... Na osnovu čega žena treba da podigne to dete odbačena od okoline? Lepih reči i donacija, to je svakoga daleko dovelo, vidim ja nekoliko primera dokle, nevezano za abortuse nego baš za religiozne "pomagače".

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

X

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Pulinka, mnoge zene, a i muskarci su pod izuzetnim utjecajem okoline. Mladi ljudi su cesto pod velikim utjecajem roditelja ili prijatelja. Kolege na poslu su pod velikm utjecajem vecine (tome stalno svjedocim). I ljudi ponekad donose odluke koje nisu njihova iskrena zelja. I ja to ponekad radim. Meni se to ne cini nekom odlikom nespremnih i labilnih osoba (nisi ti bas tako to napisala) nego necim pred cime nas vecina ponekad popusti. Za pobacaj, moze zena jednostavno ne znat sasvim sto da napravi - pa, ako pita za savjet, i svi joj kazu pobaci, sto ce ti (npr.) jos jedno dijete?! Kako ces ovo i ono? Ili joj kazu, zadrzi dijete, to je krasno, vidi mene s 5 djece, ... moze od okoline dobiti skroz drugaciju sliku buducnosti. Ne mislim da je zena labilna ili da nije u stanju sama donijeti odluku niti da nema jako puno zena koje odma znaju stp hoce. No, svakako postoje i one koje promisljaju i koje su, u tom promisljanju, pod utjecajem okoline - koju, za ovaj primjer, uopce ne smatram nekom agresivnom "moras ovo, moras ono" okolinom nego jednostavno ljudima koji nas okruzuju.

Zato mi se mogucnost jednog neutralnog savjetovanja (tko ga zeli) cini izvrsnom.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Ovo s nedostatkom novaca i ljudi mi je opcenito jasno. I ne zagovaram sad kao rjesenje iceg neko savjetovaliste - samo kazem da mi je to dobar prijedlog. No, ovo za novce moze biti kontra-argument i za pobacaje koji nisu medicinski uvjetovani. Imamo hitnijeg posla i ugrozenijih ljudi - nemamo resursa za vrsenje pobacaja. Evo ja npr. zaista ne znam kako pored onih silnih poroda (osobno iskustvo o broju zena koje su radjale kad i ja) u kbc-u Split oni ista drugo stizu radit.

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Mogu i ja zamisliti, i napisala sam to. Samo sam htjela istaknuti da postoji i druga strana koja sigurno ne osjeća olakšanje, što se ovdje stalno naglašava, već naprotiv, veliku grižnju savjesti.

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Freyja, ne znam pravis li se ti blesavom, ili mislis da smo mi maloumni? Zbog cega bismo odlazili na skup donatora, gdje se pazljivo odabire tko ce pricati, a i o cemu, ne bi li pogodio u prave strune istomisljenika koji ce zatim odrijesiti kesu?

A ta tvoja Marija Juric, tko god ona bila, izgubila je svaki kredibilitet u trenutku kad joj je bog poslao ginekologa.
    A mislila sam da ćeš među prvima stati u red, šteta.
    Tebi ljudi stvarno jako lako izgube kredibilitet. Kad drukčije ne možeš argumentirati. Pa se zakačiš samo za jedno da ne bi slučajno morala komentirati ono drugo. Misliš da ateistkinja ne reagira na ovakav način ako vidi svoje dijete na UZV-u? Misliš li da su sve majke spašenih beba vjernice?

A kako baš ti nisi komentirala ono o cijepljenju? Sjećaš se što si vatreno zagovarala?
    A sad jedna neodgovorna (možda) klinka može nekoliko puta napraviti pobačaj i nekoliko puta ubiti svoju djecu, a to ista djeca ni u jednom slučaju neće imati priliku. Ali ona može, koliko god joj se puta prohtije.
    I vraćam se na početak teme - i još b k tome trebalo "maknuti" liječnike s prizivom savjesti.

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Veliki potpis.

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Slazem se, naravno, da to ovisi o osobi. A sto znaci dotuce. Pa moze znacit razne stvari, od najgorih pa do toga da je to misao koja je stalno uz osobu, i koja je stalno muci, i drzi u pernamentnom stanju stresa. Meni bi, osobno, vjerojatno znacilo ovako nesto.
    Ne postoje ti nijanse za njih, Jadranka. Ono što zaista ne razumijem jest činjenica kako ta ekipa očekuje ikakvo razumijevanje za sebe ako same nisu u stanju priznati si ovakvo što.
    Čovjek požali zbog tetovaže koju je stavio na sebe u mladosti, a ne može požaliti zbog odluke o pobačenom djetetu?
    I činjenica je da neki ljudi nikad neće ni javno priznati kako su požalili...

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni osobno bi bila vise nego dobrodosla pomoc psihologa/psihijatra/psihoterapeuta dok sam bila u MPO-u, bilo je bas teskih razdoblja, i.
    Eh da zaboravila sam dodat uz pracenje plod.dana i prekinuti snosaj, nije neka zastita (ipak je metoda), al evo masu nas je uspjelo s njim ne zatrudnit
    lili, fakat te ne kužim. Uspjela si ne zatrudnit a da bi zatrudnila išla si na MPO. Il sam nekaj krivo polovila?
    Posljednje uređivanje od NanoiBeba : 15.07.2022. at 09:32

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •