Stranica 42 od 60 PrviPrvi ... 32404142434452 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 2,051 do 2,100 od 2952

Tema: Što nam se to događa?

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Eryngium,
    Svaka riječ ti je na mjestu!
    Isto razmišljamo.
    I ne, ne žalim te i znam da ti to ne treba.
    Iznimno te poštujem i divim ti se. Sada još više nakon ovog što si napisala da si proživjela.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj eryngium prvotno napisa Vidi poruku
    Razumijem da se ne slažemo i nećemo se nikada složiti jer ja mislim da bi im bilo bolje da ih nema. Ni jedno dijete ne bi trebalo patiti na taj način.
    Meni nema smisla donositi djecu na ovaj svijet ako ih se neće voljeti i brinuti se za njih. Nije to život kakav bi oni trebali imati. Žena koju se prisili da rodi neće magično postati majka puna ljubavi samo zato što je rodila. Dajte joj da odluči sama za sebe što je najbolje za nju i to dijete.
    Kako nekome može biti ok osuditi dijete na patnju, u kojem god obliku, ja nikada neću moći shvatiti.

Sent from my SM-G950F using Tapatalk
    Da ponovno ne ulazim u elaboraciju svojih stajališta, ali zar ti misliš da su svi neželjeni ljudi (koje roditelji ne vole i ne brinu o njima i sl.) na ovome svijetu a priori nesretni? I da bi im bilo bolje da ih nema?
    Kad bi samo znala koliko je to daleko od istine.
    I za mene je ta tema vrlo, vrlo osobna i nikako ne mogu reći da o tome govorim jer tako samo mislim i pretpostavljam. To eryngium jednostavno nije točno.
    A znaš li koliko je djece/odraslih ljudi koji su odrastali u "normalnim", funkcionalnim obiteljima gdje ih se prihvaćalo, bezuvjetno voljelo, a završili su u začaranom krugu depresije, očaja ili potpune promašenosti...

I piše Tanči da te ne žali. Pa ni ja te ne žalim, dragi Bože. Meni je jedino žao što se tako osjećaš i što si danas tu gdje jesi.

eryngium avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Citiraj Freyja prvotno napisa Vidi poruku
    Da ponovno ne ulazim u elaboraciju svojih stajališta, ali zar ti misliš da su svi neželjeni ljudi (koje roditelji ne vole i ne brinu o njima i sl.) na ovome svijetu a priori nesretni? I da bi im bilo bolje da ih nema?
    Kad bi samo znala koliko je to daleko od istine.
    I za mene je ta tema vrlo, vrlo osobna i nikako ne mogu reći da o tome govorim jer tako samo mislim i pretpostavljam. To eryngium jednostavno nije točno.
    A znaš li koliko je djece/odraslih ljudi koji su odrastali u "normalnim", funkcionalnim obiteljima gdje ih se prihvaćalo, bezuvjetno voljelo, a završili su u začaranom krugu depresije, očaja ili potpune promašenosti...

I piše Tanči da te ne žali. Pa ni ja te ne žalim, dragi Bože. Meni je jedino žao što se tako osjećaš i što si danas tu gdje jesi.
    Za sve? Nikad ništa nije primjenjivo za sve. Neki su vjv bili i željeni ali su im roditelji bili nesposobni za biti roditelji.
    Da li mislim da je bolje prošlo onih dvoje koje je moja mama makla pletaćom iglom? O da. Da li je to bilo bolje za nju? Da riskira smrt samo da ne rodi? Ne. I u tome je poanta. Da li ti misliš da je bolje za nju da se tako riješi trudnoće, (jer nakon jedne neželjene nije joj bilo ni u petnom trnu da to opet prolazi) ili bi bilo bolje da je to obavljeno u anesteziji, na siguran i ljudski način? Jer kad je naumila da nema šanse opet roditi, ništa ju nije moglo spriječiti, ni rizik od vlastite smrti.
    Da se razumijemo, ja moju mamu ne krivim za ništa niti joj išta zamjeram. Nije ona kriva što joj je grah tako pao, i što me nikad nije mogla voljeti. Ali ponavljam, nije bilo nikako fer prema njoj da ju se osudilo na nešto što nije željela.
    Moram priznati da znam jako malo ljudi iz "normalnih", funkcionalnih obitelji koji su završili kao promašaj. Ne kažem da ih nema, samo da ih ja baš i ne srećem a radim s cca 15ak različitih ljudi na dnevnoj bazi pa saslušam svakakve priče.

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Za sve? Nikad ništa nije primjenjivo za sve. Neki su vjv bili i željeni ali su im roditelji bili nesposobni za biti roditelji.
    Da li mislim da je bolje prošlo onih dvoje koje je moja mama makla pletaćom iglom? O da. Da li je to bilo bolje za nju? Da riskira smrt samo da ne rodi? Ne. I u tome je poanta. Da li ti misliš da je bolje za nju da se tako riješi trudnoće, (jer nakon jedne neželjene nije joj bilo ni u petnom trnu da to opet prolazi) ili bi bilo bolje da je to obavljeno u anesteziji, na siguran i ljudski način? Jer kad je naumila da nema šanse opet roditi, ništa ju nije moglo spriječiti, ni rizik od vlastite smrti.
    Da se razumijemo, ja moju mamu ne krivim za ništa niti joj išta zamjeram. Nije ona kriva što joj je grah tako pao, i što me nikad nije mogla voljeti. Ali ponavljam, nije bilo nikako fer prema njoj da ju se osudilo na nešto što nije željela.
    Moram priznati da znam jako malo ljudi iz "normalnih", funkcionalnih obitelji koji su završili kao promašaj. Ne kažem da ih nema, samo da ih ja baš i ne srećem a radim s cca 15ak različitih ljudi na dnevnoj bazi pa saslušam svakakve priče.

"Da li ti misliš da je bolje za nju da se tako riješi trudnoće, (jer nakon jedne neželjene nije joj bilo ni u petnom trnu da to opet prolazi) ili bi bilo bolje da je to obavljeno u anesteziji, na siguran i ljudski način? Jer kad je naumila da nema šanse opet roditi, ništa ju nije moglo spriječiti, ni rizik od vlastite smrti."

Svakako mislim da je bolje da je obavljeno u anesteziji i na "siguran" način (iako nikad nije siguran, to je činjenica, a ljudski nije riječ koju bih u ovom kontekstu mogla upotrijebiti, oprosti. Jer zašto bi dvije osobe umrle kad već jedna mora - a to je sigurno. Znači - kao što sam već toliko puta napisala na ovim stranicama - dijete je u oba slučaja gubitnik, bio pobačaj ilegalan ili legalan.
    Zato sam i već nekoliko puta naglasila kako nisam za zabranu pobačaja jer je ne smatram rješenjem.
    Stavi se samo na trenutak u moj položaj na ovome forumu (gdje smo trenutačno, ako sam dobro pohvatala, samo tri proliferice, a koje i nismo takve prije kao ekipa ovdje i ne tapšamo se po ramenu i jedna drugoj držimo hvalospjeve, istih smo ili sličnih stajališta i to je to) - i sad ja svako malo moram odgovarati na ista pitanja i tumačiti jedno te isto. Pa dokad? I onda ponovno ispada kao da ja želim da te žene umru u najgorim mukama i žive promašene živote.
    Ja želim da shvate da je u njihovu tijelu maleno ljudsko biće koje nije samo potencijal za život već ono to jest - sada, u ovome trenutku. Osobica, kako ja to volim reći, maleni čovjek. A kada to shvate, sigurna sam da će se mnogo toga promijeniti. Ako ne shvate, neću ih sigurno prisiliti na to da rode.
    Jesam li možda osudila vertex ili summer zbog onoga što su izjavile ili napravile? Ili ih objesila na stup srama? Nikad to ne bih napravila, a u privatnom im životu nikad ne bih okrenula leđa, da smo kojim slučajem prijatelji.

Sad ću i ja tebi postaviti jedno pitanje - i ti se stavi u moju kožu - pred tobom stoji desetero ljudi, nebitno koje dobi, kakvih svjetonazora - ništa ne znaš o njima, a samo jednoga možeš spasiti. Za koga bi se odlučila? Teška odluka. Ali donijet ćeš je jer zašto bi svi umrli, ako jedan može preživjeti.
    Onda se njima pridruži embrij/fetus/beba/osoba - i ponovno moraš odlučiti. Ti bi odlučila na temelju svojih uvjerenja, naravno. Pretpostavljam kako. (kanga, evo i mene)
    A da to isto pitanje postaviš meni, ja bih u oba slučaja bila u potpuno istom položaju. Možeš li to ikako - barem na trenutak - pokušati shvatiti? Bez obzira na agresivnu ekipu ovdje koja nikako ne želi ni pokušati razumjeti. Za mene je život - život. I tu sve počinje u tu sve staje.
    Ja sam i davno prije svojega obraćenja razmišljala na potpuno isti način.
    I ne misliš li valjda da živim u utopiji i vjerujem kako će pobačaji nestati s lica zemlje?

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Osim što si ti član prolife udruženja kome je sedište u Teksasu, državi koja je prva zabranila abortuse, i na čijim stranicama je glavni cilj "aims to end abortion".
    Čini se da su svoj cilj postigli, u Teksasu nema više abortusa.
    Ne zato što su Teksaške žene shvatile da u njima raste osobica, nego zato što je zakon promenjen.

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Freyja, ja sam iz tvog pisanja razumjela da si za zakon kakav postoji u Poljskoj?

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Abortus nikad nije siguran? Nije, ali nije ni trudnoća i porod. Ovdje ima žena, i sama sam među njima, koje su imale kojekakve komplikacije u trudnoći, preeklampsiju, Hellp sindrom, spontane pobačaje, kiretaže... Nekoliko žena i u mojoj i muževoj obitelji je umrlo u porodu. Abortus je rizik, ali je isto tako i trudnoća i porod.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj čokolada prvotno napisa Vidi poruku
    Freyja, ja sam iz tvog pisanja razumjela da si za zakon kakav postoji u Poljskoj?
    I ako netko nije za potpunu zabranu pobačaja, je li onda ta osoba prolifer ili prochiocer?

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Sad ću i ja tebi postaviti jedno pitanje - i ti se stavi u moju kožu - pred tobom stoji desetero ljudi, nebitno koje dobi, kakvih svjetonazora - ništa ne znaš o njima, a samo jednoga možeš spasiti. Za koga bi se odlučila? Teška odluka. Ali donijet ćeš je jer zašto bi svi umrli, ako jedan može preživjeti.
    Onda se njima pridruži embrij/fetus/beba/osoba - i ponovno moraš odlučiti. Ti bi odlučila na temelju svojih uvjerenja, naravno. Pretpostavljam kako. (kanga, evo i mene)
    A da to isto pitanje postaviš meni, ja bih u oba slučaja bila u potpuno istom položaju.
    Nego, kakav je tačno cilj ove nesimpatične glavolomke?

Ako sam dobro shvatila, u drugom slučaju tvoja beba/osoba je i dalje u materici. U tom slučaju, ako možeš da spaseš samo jednu osobu, a jedna osoba je trudna, onda po tvojim pravilima i "svjetonazorima" nikako ne bi mogla spasiti upravo trudnicu. Jer je ona po tvojim merilima dve osobe. Osim ako samu trudnicu ne računaš u ne-osobu, što bi se slagalo doduše sa pogledom na svet.

Pre bi jedan prochoicer imao pravo da kaže- embrion nije osoba, i da odabere upravo trudnicu.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Poenta je, da TI ne bi bila u "istom položaju u oba slučaja", kako kažeš.

Prochoicer bi mogao biti.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Freyja, napisala si da je za tebe život život i tu sve staje.
    No, dok god postoji zakonska smrtna kazna, postoji i stupnjevanje života i svaki život nije zivot.
    Dok god postoje ratovi gdje se normalno ubijaju ljudi, ne samo vojnici(isko, naravno da ni njih ne treba ubijati), život nije zivot.
    Dok god postoje zdravstvena osiguranja koja ne daju bolesniku pravo na lijecenje, svaki život nije život.

Jednostavno ne može se samo na embrio misliti. Ili misliš da treba od nekud krenuti, a najjednostavnije je ženama zabraniti pobačaj. Uf.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Beti, eto da te potpišem

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj n.grace prvotno napisa Vidi poruku
    Abortus nikad nije siguran? Nije, ali nije ni trudnoća i porod. Ovdje ima žena, i sama sam među njima, koje su imale kojekakve komplikacije u trudnoći, preeklampsiju, Hellp sindrom, spontane pobačaje, kiretaže... Nekoliko žena i u mojoj i muževoj obitelji je umrlo u porodu. Abortus je rizik, ali je isto tako i trudnoća i porod.
    ponavljam - abortus je medicinski postupak niskog rizika (posebice abortus s tabletama). trudnoća (i ona najzdravija) više utječe na ženino tijelo i zdravlje nego abortus (govorim naravno o sigurnom i profesionalno obavljenom, ne o nelegalnim).

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ako nekog zanima, prije skoro 2 mjeseca smo održale webinar "otvoreno o pobačaju"

Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa Vidi poruku
    ako nekog zanima, prije skoro 2 mjeseca smo održale webinar "otvoreno o pobačaju"
    Super! Ja ću pogledati večeras, preletila sam u opisu kroz teme, čini se zanimljivo.

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Freyja, napisala si da je za tebe život život i tu sve staje.
    No, dok god postoji zakonska smrtna kazna, postoji i stupnjevanje života i svaki život nije zivot.
    Dok god postoje ratovi gdje se normalno ubijaju ljudi, ne samo vojnici(isko, naravno da ni njih ne treba ubijati), život nije zivot.
    Dok god postoje zdravstvena osiguranja koja ne daju bolesniku pravo na lijecenje, svaki život nije život.

Jednostavno ne može se samo na embrio misliti. Ili misliš da treba od nekud krenuti, a najjednostavnije je ženama zabraniti pobačaj. Uf.
    Beti, pročitaj još jednom što si napisala. Pa još jednom. I onda još jednom.
    I što ja tu mogu napraviti, kao pojedinac? I na tom polju bih se trebala aktivirati i boriti? U danu koji traje 24 sata? Ja sam izabrala svoj put i to je to, zasad.
    A posljednju rečenicu pročitaj nekoliko puta. Jer ne mogu vjerovati da opet spominješ zabrane.

I ne mogu više nikome tumačiti što sam, kako sam, zašto sam i gdje sam (ionako to vi stalno radite umjesto mene). Toliko slobodnog vremena ipak nemam, a jasnija ionako ne mogu i ne znam biti.

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

ponavljam - abortus je medicinski postupak niskog rizika (posebice abortus s tabletama). trudnoća (i ona najzdravija) više utječe na ženino tijelo i zdravlje nego abortus (govorim naravno o sigurnom i profesionalno obavljenom, ne o nelegalnim).
    A ovo ću si skrinati i staviti na profilnu kao misao dana.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

A ovo ću si skrinati i staviti na profilnu kao misao dana.
    Mozes slobodno. Ali to jest istina i statistika to dokazuje.

elleanora avatar
    Datum pristupanja
    May 2020

Početno

Citiraj pulinka prvotno napisa Vidi poruku
    A i embrione iz hipotetske zapaljene bolnice ne bismo spasli, jer nam vera osuđuje MPO (baš zato što embrioni propadaju), pa zapravo nije mnogo bitno ako propadnu.

Ali smo mi i dalje nekako boljeg oreola kada odlučimo za postojeći život radije nego za potencijalni, nego kada to rade mrske zagovornice prava na abortus...
    Ne izvrći mi riječi molim te. Nisam napisala da embrije ne bih rado spasila da mogu, već sam odgovarala na hipotetsko pitanje. Prvo bih spašavala živuću osobu, da. Imaš li što protiv? Kao da većina od tih embrija ionako neće preživjeti već će biti uništeni. Bez obzira na hipotetski požar. A to je ono što mi i nije u redu kod MPO. A ti uspiješ iz toga svega izvući da ja embrije ne bih spasila??
    Pa ja što god da napišem ti ćeš okrenuti na svoj mlin.

elleanora avatar
    Datum pristupanja
    May 2020

Početno

Nisam se javila na temu da bi me netko žalio.
    Kako smatram da nije bog stvorio to dijete nego dvoje ljudi biologijom kroz sex, nema bog ništa s tim kakav će mu život biti. Čak i ako ga se po rođenju odmah ostavi u sirotištu koje vode časne sestre ni tada mu život ne ovisi o bogu nego o ljudima koji rade tamo pa kakvi ga zapadnu.
    Oprosti ali nisam napisala da te žalim već da mi je žao. Kao što je već i više njih to napisalo, i njima se zahvališ a meni tako spustiš??? I kakvim tonom bih ja dalje trebala razgovarati s tobom?? Mislim da neću nikakvim, ne treba mi to, da se uzrujavam radi nepoznatih osoba s foruma.

eryngium avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

"Da li ti misliš da je bolje za nju da se tako riješi trudnoće, (jer nakon jedne neželjene nije joj bilo ni u petnom trnu da to opet prolazi) ili bi bilo bolje da je to obavljeno u anesteziji, na siguran i ljudski način? Jer kad je naumila da nema šanse opet roditi, ništa ju nije moglo spriječiti, ni rizik od vlastite smrti."

Svakako mislim da je bolje da je obavljeno u anesteziji i na "siguran" način (iako nikad nije siguran, to je činjenica, a ljudski nije riječ koju bih u ovom kontekstu mogla upotrijebiti, oprosti. Jer zašto bi dvije osobe umrle kad već jedna mora - a to je sigurno. Znači - kao što sam već toliko puta napisala na ovim stranicama - dijete je u oba slučaja gubitnik, bio pobačaj ilegalan ili legalan.
    Zato sam i već nekoliko puta naglasila kako nisam za zabranu pobačaja jer je ne smatram rješenjem.
    Stavi se samo na trenutak u moj položaj na ovome forumu (gdje smo trenutačno, ako sam dobro pohvatala, samo tri proliferice, a koje i nismo takve prije kao ekipa ovdje i ne tapšamo se po ramenu i jedna drugoj držimo hvalospjeve, istih smo ili sličnih stajališta i to je to) - i sad ja svako malo moram odgovarati na ista pitanja i tumačiti jedno te isto. Pa dokad? I onda ponovno ispada kao da ja želim da te žene umru u najgorim mukama i žive promašene živote.
    Ja želim da shvate da je u njihovu tijelu maleno ljudsko biće koje nije samo potencijal za život već ono to jest - sada, u ovome trenutku. Osobica, kako ja to volim reći, maleni čovjek. A kada to shvate, sigurna sam da će se mnogo toga promijeniti. Ako ne shvate, neću ih sigurno prisiliti na to da rode.
    Jesam li možda osudila vertex ili summer zbog onoga što su izjavile ili napravile? Ili ih objesila na stup srama? Nikad to ne bih napravila, a u privatnom im životu nikad ne bih okrenula leđa, da smo kojim slučajem prijatelji.

A da to isto pitanje postaviš meni, ja bih u oba slučaja bila u potpuno istom položaju. Možeš li to ikako - barem na trenutak - pokušati shvatiti? Bez obzira na agresivnu ekipu ovdje koja nikako ne želi ni pokušati razumjeti. Za mene je život - život. I tu sve počinje u tu sve staje.
    Ja sam i davno prije svojega obraćenja razmišljala na potpuno isti način.
    I ne misliš li valjda da živim u utopiji i vjerujem kako će pobačaji nestati s lica zemlje?
    Meni embrij nije fetus, niti mi je fetus beba, ali mi beba je osoba. Razlika mi je da li na izbor imam spašavanje jednog, drugog ili trećeg. I razumijem da je tebi isto, samo ne razumijem kako ti je to isto. I neću nikada razumjeti, ali poštujem da je tebi to tako. Ono što ne poštujem je djelovanje pro life udruga da se zabrani pravo na izbor.
    Ni jedna žena si ne želi abortus kao što si možda želi haljinu, cipele, auto, stan, štogod, karikiram. Smatrat ću uvijek da ako želi ili ne želi biti trudna treba imati legalno pravo na vlastiti izbor.

eryngium avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Citiraj elleanora prvotno napisa Vidi poruku
    Oprosti ali nisam napisala da te žalim već da mi je žao. Kao što je već i više njih to napisalo, i njima se zahvališ a meni tako spustiš??? I kakvim tonom bih ja dalje trebala razgovarati s tobom?? Mislim da neću nikakvim, ne treba mi to, da se uzrujavam radi nepoznatih osoba s foruma.
    Oprosti, nije mi bila namjera uvrijediti te. Quotala sam te zbog ovog drugog dijela koji se direktno odnosio na tvoj post.
    Ne znam zašto si to doživjela kao da ti spuštam, ali ova dopisna komunikacija uvijek ostavlja jako puno mjesta za vlastiti doživljaj koji može i ne mora imati dodira sa stvarnim namjerama.

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Sjećaš se, emsa, kad si mi napisala da je moja priča iskonstruirana, i to potpuno. Ne znam zašto onda Petra Salečić ide na tečaj za "abortion doulu"? Koga će se pratiti prije poroda, tijekom i poslije? Petra Pana?
    I malo misli s webinara...
    Jasenka Grujić Koračin kaže da se trudnoća prekida do trenutka fetalne viabilnosti jer je tako arbitrarno dogovoreno. Sjajno. Sad je sve ok, fetusu dragi, ipak je to arbitrarno dogovoreno.
    A ako fetus IPAK iziđe živ iz rodnice, sa znakovima srčane funkcije i prodiše - to se smatra porodom. A to je onaj sigurni i profesionalni porod koji si spomenula?
    A što se onda rodilo - fetus ili dijete? Fetus se može roditi? Ili samo dijete? A je li mogao tijekom postupka biti nekako oštećen? Ma jok, to je siguran medicinski postupak, sigurniji od trudnoće. Potvrđuju i statistike.
    S obzirom na 2 moguće vrste pobačaja, onaj počinjen medikamentozno (tabletama) je jedan od najvećih dosega medicine jer se može napraviti u udobnosti - vlastitog doma.
    Poslije xy tjedna osjeća se respekt i visoki moralni odnos prema fetusu u kasnijim fazama i to je logično i zato postoji granica (a što se dotad osjećalo prema njemu?).
    Spomenula je i kako se osobnost postiže iskustvom. Najljepša ljubavna izjava koju sam čula.

Sam plod prije indukcije njegove smrti dobiva anesteziju - te je taj postupak daleko od bilo kakvog nehumanog postupka.Nadalje, zbog slučaja Mirele Čavajde nju je sram što je hrvatska ginekologinja. Tu se slažemo - i mene je sram.

Spominje mit o teškoj depresiji - uglavnom je riječ o olakšanju, a vanjski su faktori ti koji utječu na psihološko stanje žene... (lijepo je graditi karijeru na lažima).
    I srce joj se kida pri pogledu na petogodišnju unučicu pri samoj pomisli da jednoga dana možda neće moći ostvariti svoja prava. ...pri pogledu na rođenu unučicu...

Na pojam savjetovanja uslijedilo je lagano pozadinsko hihotanje...
    I bilo mi je zanimljivo pratiti govor tijela dotične.
    Evo, ja nabacala misli...
    U svakom slučaju, Emsa, hvala ti na korisnom materijalu. Stvarno me nadahnuo i svašta sam danas naučila. Svakako ću primijeniti to novostečeno znanje.

Pozdrav i uživaj u vikendu.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

meni je najsmješnije što ti stalno pokušavaš dokazati nešto što veze nema s vezom. kao, sad si ti eto, otkrila nekakvu kontradikciju u mojim riječima, uhvatila si me u laži!? kao da si mi ti sad neki bitan faktor, pa eto, moram se tebi opravdavati?

tvoja tvrdnja (i šok) da hrabre sestre već sad ulaze u bolnice (nasuprot moliteljima koji su ispred bolnica) jest potpuno iskonstruirana. to sam ti lijepo objasnila. prije svega hrabra sestra je tu na poziv žene, kao njena pratnja, a molitelje nitko u biti nije zvao, naprotiv - samo uznemiravaju ljude u bolnici i oko bolnice svojom samodopadnošću. na stranu što se odavno u bolnicama znaju naći vaši leci i plakati, da ne govorimo o ogromnom broju ginekologa koji se prizivaju na savjest i uopćeno što sve žene doživljavaju u bolnicama. i što je i mirela morala doživljavati. vi ste već odavno ušli u sustav, a sad se ti tu stalno nešto zgražaš.... nad čim to konkretno?! (ovo je retoričko pitanje)
    tečaj "abortion doule" je petra pohađala u inozemstvu, gdje i živi. je li to sad konačno jasno?
    nismo ušle u bolnice, ali ako nam je sad itko dao podstrek da ulazimo, to si ti.

na ostatak tvojih nepovezanih misli ne mislim odgovarati. nisam ti ja kriva što vas pro lifere očigledno trajno uznemirava ideja slučajnosti vašeg postojanja, nekakva vrsta anksioznosti kad shvatite da ste se mogli i ne roditi, da ni po čemu niste posebni, ta grozničava želja za identifikacijom sa zamecima i fetusima.
    zato, smiri doživljaje i uživaj u vikendu.
    Posljednje uređivanje od mama courage : 16.07.2022. at 21:52

Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

I ja sam pogledala panel, ali meni se stvarno svidio. Pogotovo jer hrpu stvari nisam znala, većinom ovih pravnih.

Freyja, i ja sam nekako u sebi reagirala na ovu rečenicu dr. Grujić o respektu prema fetusu tek u kasnijim fazama. Ali mislim da je to najbolje ostaviti iza sebe, barem ja razmišljam tako, jer ne može medicina prihvatiti ono što netko osjeća kao znanstvenu istinu. Ja sam već pisala da su meni moja djeca bila moje bebice od plusa na testu i jednostavno sam se tako osjećala, ne mislim zapravo da to uopće moram nečime opravdati, ali jasno mi je zašto medicinska struka kao znanost ne prihvaća taj način razmišljanja.

Jedino što mi nije jasno, a jako me zanima, u slučajevima o kojima je dr. Grujić pričala kada fetus preživi pa se to smatra porodom, što se onda događa? Da li ta beba može preživjeti ako je već prošla kroz proces pobačaja (iako neuspjeli)? Mislim na bebe koje su u tjednu da bi inače mogle preživjeti bez majke, kao recimo u slučajevima kad se žena odlučuje na pobačaj kad sazna za neku bolest i slično, znači o onim iznimkama u zakonu. Ako preživi, ako je uopće medicinski moguće da se taj život i nastavi i ako je žena možda odluči i zadržati (ne znam, hipotetska situacija), da li beba ima zdravstvene posljedice zbog procesa?

Ovaj dio o psihološkim aspektima mi je odličan, zbog toga sam najviše i htjela pogledati. Lijepo su objasnile da žene razviju depresiju zbog nepodržavajuće okoline i zbog svega što prolaze na putu do pobačaja. Pala mi je na pamet poveznica s porodom, većinom žene ostanu istraumatizirane ponašanjem osoblja, strahom koji proizlazi iz toga i slično, a ne samim činom poroda. Svjesne smo toga 9 mjeseci, znamo da nam tijelo to (uglavnom) može podnijeti, ali na ove druge stvari nas nitko ne može pripremiti.

Ana Kolar jako otvoreno govori o svom iskustvu i drago mi je da sam to poslušala. Imam dojam da se inače o pobačaju ne govori tako otvoreno i da možda nemamo priliku čuti ovakva iskustva iz prve ruke. Korisno je čuti svakako, barem meni, ja ovdje isto po strani stavljam svoje osobno mišljenje, zapravo je potpuno nebitno što bih ja napravila, moramo svi imati pravo postupiti onako kako želimo. Ovo što je govorila o postupku doktorice kod koje je išla je pretužno, nije mi jasno kako doktori ne mogu ostaviti svoje vlastito mišljenje za sebe. U biti mogu, ali ne žele.

Opet esej pišem, nemojte zamjerit.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ako se ucini prekid trudnoce ( indukcija) u kasnijim tjednima zbog zdravstvenog stanja ( ili majke ili djeteta) , a dijete pokazuje znakove zivota , tada se dijete utopli i pusti da se ugasi. U tim tjednima prezivljavanje nije moguce bez potpore disanja tj.respiratora i drugih ozbiljnih medicinskih intervencija . Cak i uz sve medicinske intervencije uz inzistiranje roditelja i medicinsku potporu ( kad se dogodi tako kasni spontani pobacaj/rani porod) prezivljavanjje je uvijek vrlo nisko , i vecinom uz ozbiljne zdravstvene posljedice djeteta.
    Posljednje uređivanje od sirius : 16.07.2022. at 22:44

Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Ako se ucini prekid trudnoce ( indukcija) u kasnijim tjednima zbog zdravstvenog stanja ( ili majke ili djeteta) , a dijete pokazuje znakove zivota , tada se dijete utopli i pusti da se ugasi. U tim tjednima prezivljavanje nije moguce bez potpore disanja tj.respiratora i drugih ozbiljnih medicinskih intervencija . Cak i uz sve medicinske intervencije uz inzistiranje roditelja i medicinsku potporu ( kad se dogodi tako kasni spontani pobacaj/rani porod) prezivljavanjje je uvijek vrlo nisko , i vecinom uz ozbiljne zdravstvene posljedice djeteta.
    Hvala ti, zanimalo me jer je samo spomenuto da se u tom slučaju naziva porodom, a nisu govorile što se zapravo dogodi nakon takve situacije.

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Odlično.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

I ne mogu više nikome tumačiti što sam, kako sam, zašto sam i gdje sam (ionako to vi stalno radite umjesto mene). Toliko slobodnog vremena ipak nemam, a jasnija ionako ne mogu i ne znam biti.
    Shvaćam, ti si izabrala svoj način borbe. Dozvoljavaš da mogu napisati da mi se ne sviđa taj način.
    Naravno da sam za to da treba dobro razmisliti prije pobačaja i da se ne bi trebalo olako odlučiti na njega, ali dozvolimo da neke žene ne žele razmišljati i žele se olako odlučiti na njega. Neka im.
    Možda da pomognete onima koje se dvoume, pomoć im manje napadno, manje jednoumno.
    Tko je uopće smislio te grupe ljudi koje mole ispred ginekologije? Pomažu li? Koliko je žena odustalo zbog njih?
    Ima li uopće smisla nagovarati žene koje su već došle na pobačaj, da se predomisle? Mislim da u tom času više nema smisla. One su već odlučile.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Uvijek kad se radi o "neocekivanoj" trudnoći, sjetim se riječi Sheile Kitzinger: "Većina žena za koje trudnoća nije katastrofa, osjeti sreću što je njihova plodnost nadvladala svjesnu želju."
    Vjerujem da tako jest. Meni je bilo
    Neka ostane ženino pravo izbora. Toliko je lakše živjeti znajući da je izbor mogućnost. Koju mnoge nikad neće iskoristiti.
    Znam, znam, malo previše pišem, ali bura zavija i neda mi spavati, pa razmišljam o ovoj temi...

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

na ostatak tvojih nepovezanih misli ne mislim odgovarati. nisam ti ja kriva što vas pro lifere očigledno trajno uznemirava ideja slučajnosti vašeg postojanja, nekakva vrsta anksioznosti kad shvatite da ste se mogli i ne roditi, da ni po čemu niste posebni, ta grozničava želja za identifikacijom sa zamecima i fetusima.
    Ha ?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Neka ostane ženino pravo izbora. Toliko je lakše živjeti znajući da je izbor mogućnost. Koju mnoge nikad neće iskoristiti.
    X

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

meni je najsmješnije što ti stalno pokušavaš dokazati nešto što veze nema s vezom. kao, sad si ti eto, otkrila nekakvu kontradikciju u mojim riječima, uhvatila si me u laži!? kao da si mi ti sad neki bitan faktor, pa eto, moram se tebi opravdavati?
    Ne znam dvostruko citirati (nikako da to proučim) pa ću te više puta citirati, nemoj zamjeriti.
    Uhvatila te u laži? Meni se opravdavati? Zaista, ali zaista mi nije jasno kakve ti to zaključke imaš, kakav je tvoj misaoni sklop pa da ovo napišeš.
    Samo sam htjela poručiti da je u filmiću izrečena masa besmislica (samo neke od njih sam gore navela), a i pokoja laž, tako da sam se, nakon što sam ga pogledala, uvjerila po ne znam koji put na čemu temeljite svoje djelovanje.
    Jadno to dijete koje ovisi o vašoj ili zakonskoj arbitrarnoj granici i iznimnom respektu prema njemu u kasnijim tjednima. Jadno ono dijete kojeg je majka pobacila u udobnosti vlastitog doma, ili ono koje preživi pobačaj pa ga se mora utopliti (čin milosrđa) i pustiti da se "ugasi", kako piše Sirius. Jadno malo nevino dijete.
    Ali žena može, kako si napisala, biti po ne znam koliko puta neželjeno trudna (neodgovorna) i po ne znam koliko puta pobaciti i to je ok i sasvim prihvatljivo. Srećom, mnogi ne vjeruju u tu bajku i savjest im još nije toliko zakržljala. Niti vjeruju u bajku da se samo vjernici (moralno) preispituju.
    Drago mi je da sam pogledala ovaj webinar, šerat ću ga na više adresa da ekipa bude upoznata s vašim djelima milosrđa.

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

nismo ušle u bolnice, ali ako nam je sad itko dao podstrek da ulazimo, to si ti.
    Aha, možeš misliti, ja sam ti dala poticaj. Nikad prije vam to nije palo na pamet i ne kanite ići u tom smjeru.
    A mene Kaae pita mislim li ja da ste vi maloumne.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Sto mislis da se cini sa tesko bolesnom djecom koja se rode u punom terminu , ali nema medicinske opcije da ih se pomogne? Ili sa onom djecom koja su rodena u punom terminu sa teskom bolesti pa njihovi roditelji odluce da ih ne zele podvrgnuti medicinskim zahvatima ( da , roditelji mogu odluciti NE operirati dijete kad su u pitanju teske anomalije)? Ili sto se dogada kad majka spontano rodi prerano , ali odluci da ne zeli ozivljavanje i medicinske intervencije? Onda je valjda ok samo utopliti dijete i pustiti ga da se ugasi? Bas volis damatiziranje, tesko je citati tvoju patetiku.
    Posljednje uređivanje od sirius : 17.07.2022. at 17:09

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

zato, smiri doživljaje i uživaj u vikendu.
    Ja sam smirena, vjerovala ili ne. Bez obzira na anksioznost zbog činjenice da sam se mogla ne roditi.
    Grozničava želja za identifikacijom sa zamecima i fetusima?
    Mislim da će te ostatak ekipe iz udruge malo pošpotati. Pa vjerojatno bi/je i njima bilo neugodno pročitati ovakve ludosti.
    Ni po čemu nismo posebni?

Vidim da te vodi ruka mudrosti i savjesti, razumijevanje i empatije.

Emsa, draga, popij jedan normabel. Moj dobronamjerni savjet.

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj Riri92 prvotno napisa Vidi poruku
    Freyja, i ja sam nekako u sebi reagirala na ovu rečenicu dr. Grujić o respektu prema fetusu tek u kasnijim fazama. Ali mislim da je to najbolje ostaviti iza sebe,
    Kako to misliš - ostaviti iza sebe? Meni je to samo još jedna isprazna licemjerna fraza kako bi se opravdalo ono što rade. Ništa drugo.

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj Riri92 prvotno napisa Vidi poruku

Ovaj dio o psihološkim aspektima mi je odličan, zbog toga sam najviše i htjela pogledati. Lijepo su objasnile da žene razviju depresiju zbog nepodržavajuće okoline i zbog svega što prolaze na putu do pobačaja. Pala mi je na pamet poveznica s porodom, većinom žene ostanu istraumatizirane ponašanjem osoblja, strahom koji proizlazi iz toga i slično, a ne samim činom poroda. Svjesne smo toga 9 mjeseci, znamo da nam tijelo to (uglavnom) može podnijeti, ali na ove druge stvari nas nitko ne može pripremiti.
    Neke žene, da. A neke zbog spoznaje o tome što se zapravo dogodilo. Neke uopće nemaju problem s nepodržavajućom okolinom, a "ne budu dobro" (namjerno sam upotrijebila ovaj eufemizam) ni godinama poslije pobačaja. A ekipa je rekla samo ono što žele da se čuje, samo dio istine.
    I bolje da je tako. Još jedan način na koji gube na vjerodostojnosti jer mnoge majke itekako dobro znaju da to nije istina.

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Ima li uopće smisla nagovarati žene koje su već došle na pobačaj, da se predomisle? Mislim da u tom času više nema smisla. One su već odlučile.
    Evo, Beti, obrati se udruzi i neka te spoje sa ženama (a ima ih mnogo koje će se rado odazvati, sigurna sam) pa pitaj njih ima li smisla i jesu li zaista bile čvrsto odlučile. Da ne ostane samo na mojim riječima.

Datum pristupanja
    Jul 2022

Početno

Grozničava želja za identifikacijom sa zamecima i fetusima?
    Mislim da će te ostatak ekipe iz udruge malo pošpotati. Pa vjerojatno bi/je i njima bilo neugodno pročitati ovakve ludosti.
    Ni po čemu nismo posebni?
    Nece. Pratimo nasu Emsu i u bezdan. Ali je zabavno promatrati pasivno-agresivne pokusaje za nekakvim "usutkavanjem", "Roda je jako citana", "treba ti hrabrosti za TO sto radis", "te zene ULAZE u bolnice" ( valjda je moguce nekog otpratiti da ga ne otpratis)
    Sto ocekujes od tih dramaticnih poruka i uzvika? Da cemo prestati s aktivnostima? Da cemo se "sramiti"?
    Freya, odrasli smo ljudi, ovo ni vrticka djeca ne uzimaju za ozbiljno.
    Osjecas da ti HS "ulaze u prostor" kao i udrugama koje su u trajnom protestu u krugu bolnice, a na sto nitko zapravo nema pravo, svjesna da ce zena s pratnjom biti zasticena od potencijalno navalentnih "zastitnika zivota", i to te, eto, iritira. Kaj ti mi mozemo.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Neke ne budu dobro godinama nakon porođaja, a onda to uključuje minimalno dve, a obično više osoba kojima nije dobro zajedno sa njima.

Ali hej, neka je život zadržan, nema veze kakav je život i koliko tuđih života je upleteno.

Neke ne budu dobro i ako nikad nisu zatrudnele- jer nisu zatrudnele. Ili zbog bilo kog drugog sticaja okolnosti koji ih gurne u "nisam dobro".

Sve je to život, i život ne možeš proživeti dva puta pa da na nekim raskršćima skreneš drugi put levo umesto desno.

Ali možeš u životu imati manje ili više izbora.

Tvoja aktivnost ostavlja ženama manje izbora, bez obzira na tvoje reči, vide se dela udruženja kom pripadaš.
    I što je najtužnije, tvoja aktivnost ostavlja nerođenim embrionima manje izbora.
    Oni po tvome moraju biti rođeni, deca sa neizlečivim stanjima moraju umirati mučnije i duže, ona ostala deca moraju osetiti svu nedobrodošlicu čitavog svog postojanja koju će nositi sa sobom do kraja života.
    Kakva neizmerna okrutnost pod maskom "očuvanja života".

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Emsina mala prvotno napisa Vidi poruku
    Nece. Pratimo nasu Emsu i u bezdan. Ali je zabavno promatrati pasivno-agresivne pokusaje za nekakvim "usutkavanjem", "Roda je jako citana", "treba ti hrabrosti za TO sto radis", "te zene ULAZE u bolnice" ( valjda je moguce nekog otpratiti da ga ne otpratis)
    Sto ocekujes od tih dramaticnih poruka i uzvika? Da cemo prestati s aktivnostima? Da cemo se "sramiti"?
    Freya, odrasli smo ljudi, ovo ni vrticka djeca ne uzimaju za ozbiljno.
    Osjecas da ti HS "ulaze u prostor" kao i udrugama koje su u trajnom protestu u krugu bolnice, a na sto nitko zapravo nema pravo, svjesna da ce zena s pratnjom biti zasticena od potencijalno navalentnih "zastitnika zivota", i to te, eto, iritira. Kaj ti mi mozemo.

Nju je najbolje ignorirati.
    Iz aviona je vidljivo da je ona tu na zadatku i plaći.
    Danima piše po nekoliko postova zaredom i to ujutro, popodne, navečer...
    Ta osoba ne radi nigdje, ona sjedi ispred kompjutora i širi propagandu i pritom sve nas vrijeđa.
    Vrijeđa nam zdravu pamet i napada ad hominem jer nema argumenata.
    Misli ako se laž ponovi više puta da će postati istina. Neće!
    Ignore!

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Kaj ti mi mozemo.
    Meni ne možete baš ništa. Mnogima, nažalost, možete.
    I pitam se tko koga iritira kad se javila Emsina mala. Bit će da je obrnuto.
    Meni ne treba pojačanje.

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj Tanči prvotno napisa Vidi poruku
    Nju je najbolje ignorirati.
    Iz aviona je vidljivo da je ona tu na zadatku i plaći.
    Danima piše po nekoliko postova zaredom i to ujutro, popodne, navečer...
    Ta osoba ne radi nigdje, ona sjedi ispred kompjutora i širi propagandu i pritom sve nas vrijeđa.
    Vrijeđa nam zdravu pamet i napada ad hominem jer nema argumenata.
    Misli ako se laž ponovi više puta da će postati istina. Neće!
    Ignore!
    Čekaj, na zadatku sam i na plaći, a ne radim nigdje?

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj pulinka prvotno napisa Vidi poruku
    I što je najtužnije, tvoja aktivnost ostavlja nerođenim embrionima manje izbora.
    Oni po tvome moraju biti rođeni, deca sa neizlečivim stanjima moraju umirati mučnije i duže, ona ostala deca moraju osetiti svu nedobrodošlicu čitavog svog postojanja koju će nositi sa sobom do kraja života.
    Kakva neizmerna okrutnost pod maskom "očuvanja života".
    Najtužniji su tvoji besmisleni postovi.

Datum pristupanja
    Jul 2022

Početno

Meni ne možete baš ništa. Mnogima, nažalost, možete.
    I pitam se tko koga iritira kad se javila Emsina mala. Bit će da je obrnuto.
    Meni ne treba pojačanje.
    Mozemo, podrzati zene u njihovim odlukama, otprilike kao sto i ja neovisno o Emsi mogu donijeti odluku da nesto napisem. Ali necu si utvarati da bi rijec "autonomija" imala bilo kakvo znacenje za tebe.
    Kad onako bezobrazno insinuiras da ce ostale clanice reagirati na odredeni nacin, dobit ces i odgovor. Drago mi je da njime nisi zadovoljna.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Nece. Pratimo nasu Emsu i u bezdan .
    ludo jedna!

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

"...na ostatak tvojih nepovezanih misli ne mislim odgovarati. nisam ti ja kriva što vas pro lifere očigledno trajno uznemirava ideja slučajnosti vašeg postojanja, nekakva vrsta anksioznosti kad shvatite da ste se mogli i ne roditi, da ni po čemu niste posebni, ta grozničava želja za identifikacijom sa zamecima i fetusima."

Kad članica iste udruge u kojoj je emsa može podržati ovo gore napisano, nemam što dodati.
    Onakvo što napisati plod je krajnje ....... (daj mašti na volju) uma.
    A odgovorom sam zadovoljna, kako ne. Ako je u tome podupirete, to mnogo govori o vama.

Datum pristupanja
    Jul 2022

Početno

"...na ostatak tvojih nepovezanih misli ne mislim odgovarati. nisam ti ja kriva što vas pro lifere očigledno trajno uznemirava ideja slučajnosti vašeg postojanja, nekakva vrsta anksioznosti kad shvatite da ste se mogli i ne roditi, da ni po čemu niste posebni, ta grozničava želja za identifikacijom sa zamecima i fetusima."

Kad članica iste udruge u kojoj je emsa može podržati ovo gore napisano, nemam što dodati.
    Onakvo što napisati plod je krajnje ....... (daj mašti na volju) uma.
    A odgovorom sam zadovoljna, kako ne. Ako je u tome podupirete, to mnogo govori o vama.
    Malo filozofskog pristupa temi je pozeljna karakteristika rasprave. Stojim iza tih rijeci, u svakom smislu, zapravo, ni ja sama to ne bih bolje srocila. Opet si pasivno agresivna- sve sto radimo govori o nama, a s obzirom na to da podrzavam pravo na pobacaj, to vjerojatno najvise "govori o meni"- jer ja upravo to i hocu.
    Zao mi he, Freya, ali ja nisam od stidljivog izricaja.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Freyja, ovako se višekratno citira. Ideš redom koje postove zelis citirati i kod svih klikneš onu ikonicu dolje desno na kojem je pola navodnih znakova i mali plusić.
    Tek kad označis i zadnji post koji zelis citirati, tada na njemu klikni: odgovori sa citatom.
    I to je to.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •