Stranica 23 od 25 PrviPrvi ... 132122232425 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1,101 do 1,150 od 1237

Tema: Zagreb ne voli djecu

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Čitam danas da su izašli rezultati upisa djece u dječje vrtiće grada Zagreba. 3000 odbijenih jer neće imati punu godinu 1.9. i još 3000 odbijenih jer nema mjesta.
    Baš super rezultat.
    Posljednje uređivanje od Beti3 : 20.06.2023. at 15:50

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Iskreno ni prije nisu bili svi upisani

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Uvijek je bilo neupisane djece.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Je uvijek je bilo neupisane djece no ako hoćemo točnu statistiku trebalo bi usporedit koliko je zahtjeva bilo ranije predano a koliko djece upisano u odnosu na sada (zahtjevi/odbijenice). Sve ostalo su nagadjanja i relativiziranje.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Citiraj Lili75 prvotno napisa Vidi poruku
    Je uvijek je bilo neupisane djece no ako hoćemo točnu statistiku trebalo bi usporedit koliko je zahtjeva bilo ranije predano a koliko djece upisano u odnosu na sada (zahtjevi/odbijenice). Sve ostalo su nagadjanja i relativiziranje.
    Ovo je od prosle godine
    https://www.vecernji.hr/zagreb/uzivo...vrtice-1593666

Prosle godine ~2000 zbog dobi, ~1800 zbog toga sto nema mjesta.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

O pa onda je dosta lošija situacija.

Valjalo bi vidjet kako je bilo prethodnih godina i naravno ovisi o broju novorodjene djece (da nije neki baby boom).

Jel negdje piše koji je razlog tolikom broju neupisane djece?

I šta bi s onom najavom adaptacija velikog broja mjesn.odbora i sličnih prostora u vrtiće?

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

O pa onda je dosta lošija situacija.

Valjalo bi vidjet kako je bilo prethodnih godina i naravno ovisi o broju novorodjene djece (da nije neki baby boom).

Jel negdje piše koji je razlog tolikom broju neupisane djece?

I šta bi s onom najavom adaptacija velikog broja mjesn.odbora i sličnih prostora u vrtiće?
    Pise da je upisano vise jaslicke djece . Mojih ima manje u skupinama . Znaci vise jaslickih skupina manje upisane djece.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Pise da je upisano vise jaslicke djece . Mojih ima manje u skupinama . Znaci vise jaslickih skupina manje upisane djece.
    Pise i da je neupisanih u odnosu na proslu godinu otprilike vise koliko i djece roditelja koji su koristili mjeru odgojitelja, a ove godine poslali zahtjeve za vrtic.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Jadranka prvotno napisa Vidi poruku
    Pise i da je neupisanih u odnosu na proslu godinu otprilike vise koliko i djece roditelja koji su koristili mjeru odgojitelja, a ove godine poslali zahtjeve za vrtic.
    Ako je to istina onda nisu riješili problem smještaja te djece kao što su najavljivali da će riješiti tu problematiku.
    Kako da se onda te majke zaposle ako nije rješen taj preduvjet da djeca idu u vrtić?

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ako je to istina onda nisu riješili problem smještaja te djece kao što su najavljivali da će riješiti tu problematiku.
    Kako da se onda te majke zaposle ako nije rješen taj preduvjet da djeca idu u vrtić?
    Cekaj , ti si zasta mislila da netko, bilo tko moze izmisliti broj slobodnih mjesta u vrticima za svu djecu. To nikad nije bilo. Ni u Zagrebu, a sigurna sam ni u bilo kojoj drugoj zupaniji.
    Drugi par rukavica je to sto nam drzava ( ne lokalna zajednica) ne zeli uvesti obavezni ulazak u sustav prije polaska u osnivnu skolu sa 7 godina.

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Daleko sam od "obrane" ZG vlasti, ali evo, priznajem da sam oboje djece upisala u željeni vrtić preko veze (u redovnom terminu u lipnju). Jedno s 3 i pol godine, drugo s nepune 2 godine.
    2007. i 2009. jednostavno nije bilo mjesta, mi oboje zaposleni, bez izbora, ali uvijek je netko bio u prednosti.
    Posljednje uređivanje od čokolada : 20.06.2023. at 23:17

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ja sam mislila da kad obećaš javno da ćeš osigurat taj i taj broj mjesta za djecu u vrtićima u Zg i to adaptacijom starih prostora (a ne izgradnjom novih vrtića) da onda to misliš i napravit.I tako riješit problem upisa djece majki odgajateljica koje se trebaju zaposlit jel...

Da se razumijemo (ako se nekome da vrtiti unatrag stranice) ja sam medju prvima odmah rekla da je to neizvedivo i nerealno da bi se par njih našlo reć da je itekako izvedivo i to u nekom roku od par mjeseci kako je obećano. Nemam vremena pretraživat a bilo bi baš zgodno to sad pronać i iznova pročitat. Nasmijali bismo se svi.

Sad vidimo rezultat tog obećanjaa i tko je bio u pravu u vezi izvedivosti te ideje. Znam da je i Jadra tvrdila isto što i ja.
    A znam i tko je tvrdio suprotno.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Čoksa ja sam upisala L. bez ikakve veze 2009. i to u naš vrtić, a kvart nam ima najviše djece po glavi stanovnika. Oboje smo bili zaposleni i tu pripadali. Uvijek netko traži vezujer nam je takav blesav sustav, nema se izbora.Al šta sad 3000 djece treba tražit "vezu"?

Mene ne zanima politika ja samo konstatiram izvedivost provedbe nekih ideja (svejedno mi je potpuno o kome se radi, zanima me ideja/projekt) za koje se u startu znalo ako čovjek ima imalo iskustva ili je iz te branše da su to priče za malu djecu drugim riječima neizvedive, a problem ostaje nerješen. Samo to.

A ona uvjeravanja kako će gradska vlast u roku 5-6 mj (ako se dobro sjećam ) doći do svih potrebnih dozvola/objekata, odradit javnu nabavu, radove, adaptaciju hahaha smiješno bilo i tada i sada. Svi valjda znamo koliko samo javna nabava traje pa žalbe...
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 20.06.2023. at 23:31

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Baš sam čitala na indexu, 1500 djece RO. Zar se nije tu pisalo da ih je 5000? Izgleda da smo većinom ipak plaćali odgoj i čuvanje skolaraca.

Piše i da ima još 500-ak slobodnih mjesta. Znaci fali oko 2600 mjesta za one iznad 1g. U gradskim vrtićima. Ono što ne znamo su kapaciteti privatnih koji su isto subvencionirani. I koji dio ih nema oba zaposlena roditelja.

Kako mi je oboje djece odbijeno zbog "dobi" pa su išli privatno, eto rekla bih da se situacija nije puno promijenila. Možda da nismo u lupali milijarde na RO "mjeru" bi bila bolja ale eto tu su gdje smo mnogi isto bili u nekom trenutku. Tko je imao sreće da upise oboje djece iz prve u gradski se može smatrati iznimkom a ne pravilom...
    Posljednje uređivanje od sillyme : 21.06.2023. at 00:04

Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

Ma Lili, bile bi to priče za malu djecu i da ima iskustva. Kao da i ovi s iskustvom stvarno provedu obećane projekte. Briga njih, svejedno im je, nije da imaju ikakvu odgovornost ako nešto obećaju pa ne ispune, je*e im se, pare sjedaju svakako.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Ja se ne sjećam da je pisalo ikad da će sva djeca biti upisana i da će odmah biti prosireni kapaciteti. Možda neki link na izjavu?

Nasla sam članak prosle godine gdje piše da je 36.000 djece u zg vrtićima od čega 31.000 u gradskim - znači kapacitet privatnih je oko 5.000 djece. Prošle godine, ove je možda i veći.

Ako je 1500 molbi predano za vrtiće RO znači li to da se na njih 1500 trosilo mjesečno kao i na ovih 36.000? Stvarno cudno da se ukinulo, i to tako "naglo" a mgli smo još koju milijardu spržiti
    Posljednje uređivanje od sillyme : 21.06.2023. at 08:18

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ma silly bilo je tu linkova i info na ovoj temi na prethodnim stranicama. Na služb.putu sam van RH pa nemam vremena pretraživat.

Al jednostavno ne govoriš da ćeš napravit nešto što svatko zna da je nezvedivo u praksi (gore sam pobrojala).
    Da se barem dio toga riješio već bi vrištali naslovi po portalima.

Adaptacija mjesnih odbora i sličnih prostora u vrtiće nije bila izvediva u tom roku da iole riješi problem smještaja djece. Na kraju nije izvedena uopće.

Voljela bi znat jel bar izgradjeno nešto novih vrtića u Zg? Ako su adaptacije objekata druge namjene zakazale.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Veli mi žena koja se sad najesen vrača s porodiljnog da su dadilje po 1000 eura, a za privatne od 200 eura cca postoji isto liste čekanja, u biti ona ne zna kako će i gdje djecu smjestiti

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Nije dalo edit.

Ma silly bilo je tu linkova i info na ovoj temi na prethodnim stranicama. Na služb.putu sam van RH pa nemam vremena pretraživat.

Al jednostavno ne govoriš da ćeš napravit nešto što svatko zna da je nezvedivo u praksi (gore sam pobrojala).Koliko se sjećam i ti si ukazivala na javnu nabavu i koliko taj postupak traje, da to nije: lako ćemo, brzo ćemo.

Da se barem dio toga riješio već bi vrištali naslovi po portalima.

Adaptacija mjesnih odbora i sličnih prostora u vrtiće nije bila izvediva u tom roku da iole riješi problem smještaja djece. Na kraju nije izvedena uopće.

Voljela bih znat jel bar izgradjeno nešto novih vrtića u Zg osnoano koje mjere su poduzete da se riješi ova problematika? Kad su već adaptacije objekata druge namjene zakazale.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 21.06.2023. at 09:39

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Pa evo ovdje sve piše službeno
    https://www1.zagreb.hr/sluzbeni-glas...258921002E6F13

u pedagoškoj godini 2022./2023. prenamjenom postojećih prostora gradskih dječjih vrtića kapacitet je povećan za 15 odgojno-obrazovnih skupina
    Isto tako piše da je dio toga iskorišten za približavanje pedagoškom standardu te da: " zaposleno je 290 dodatnih/trećih odgojitelja i 86 pomoćnih radnika za njegu, skrb i pratnju / pomoćnika za djecu s teškoćama u razvoju"

Po nekoj vijesti privatni su planirali isto dodatnih 16 skupina.

Tako da očito ove godine nije bilo većeg povećanja. Vidjet će se iduće godine da li će dovrsiti neke od novih vrtića koji su u izgradnji. I ono što se pisalo je bio dvogodišnji plan, da li se s njim kadni ne znam, nisam baš detaljno proucavala. Ne bi me curilo da kasni, sve u ovoj drzavi kasni.

Meni je žao neupisane djece ali njihovih roditelja (ovih RO - ne ostalih) ni najmanje.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Da očito nije bilo znatnog povećanja kapaciteta, a ako nešto ukidaš zbog kresanja rashoda, a istodobno tvrdiš da je razlog takodjer i povratak žena na tržište rada i da ćeš im to na taj način omogućit (s povećanjem vrtićkih kapaciteta)...e onda. šta reć..

Kako da se te žene vrate na tržište rada (nakon tolike pauze sigurno neće dobit odlične plaće) ako im djeca nisu upisana u vrtić.

Neodvojiva su neupisana djeca od svojih majki.Jedno veže drugo.

Ja isto ne smatram tu mjeru nekom jako dobrom odlukom, no po mom mišljenju odluku je trebalo ukinut majci kad dijete krene u školu sa 6.5-7 god. Najmanje štete bi takva odluka napravila. Uostalom kad su radjene procjene takve djece nije uopće bilo tako puno.

U medjuvremenu bi se povećali i vrtićki kapaciteti. I voila!

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Da očito nije bilo znatnog povećanja kapaciteta, a ako nešto ukidaš zbog kresanja rashoda, a istodobno tvrdiš da je razlog takodjer i povratak žena na tržište rada i da ćeš im to na taj način omogućit (s povećanjem vrtićkih kapaciteta)...e onda. šta reć..

Kako da se te žene vrate na tržište rada (nakon tolike pauze sigurno neće dobit odlične plaće) ako im djeca nisu upisana u vrtić.

Neodvojiva su neupisana djeca od svojih majki.Jedno veže drugo.

Ja isto ne smatram tu mjeru nekom jako dobrom odlukom, no po mom mišljenju odluku je trebalo ukinut majci kad dijete krene u školu sa 6.5-7 god. Najmanje štete bi takva odluka napravila. Uostalom kad su radjene procjene takve djece nije uopće bilo tako puno.

U medjuvremenu bi se povećali i vrtićki kapaciteti. I voila!
    Kako bi povecala kapacitete kad svaki mjesec isplacujes novac zdravim zenama da cuvaju doma svoju zdravu djecu?
    Moja kolegica je dala otkaz na radnom mjestu kad se vratila sa 3 godine porodiljnog jer joj je bilo isplativije uzeti mjeru nego raditi kao zdravstveni radnik SSS na KBC-u. Tada je imala dvije skolarke i curicu od 3 godine. Oprosti, ali meni je to zaista naopako. Placati nekome iznos veci od prosjecne place obrazovane osobe sa 20 godina staza za cuvanje zdravog djeteta .

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Kad kad smo upisivali djecu prije pzno godina nismo imali problema.
    Ali samo zato sto : a) starije dijete je upisano u jaslice sa 1,5 godinu. Kvart je bio stari, mi oboje zaposleni, dijete je bilo navrsilo godinu dana kad se upisivalo.
    b) mala je krenula u kolektiv tek sa 4 godine. Tada kad je ona kretala 4 godine je bila iznimka , tako da je primljena u oba vrtica u koja smo predali molbu. Jos smo imali srece( nekad i to treba imati) da se bas te godine otvarao nkvi vjerski vrtic sa dvije starije skupine .

Ali i u nase doba puno je djece ostajalo neupisano pogotovo ako su roditelji zeljeli da dijete ide u vrtic u kvartovima gdje je puni mladih obitelji.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Kako bi povecala kapacitete kad svaki mjesec isplacujes novac zdravim zenama da cuvaju doma svoju zdravu djecu?
    Moja kolegica je dala otkaz na radnom mjestu kad se vratila sa 3 godine porodiljnog jer joj je bilo isplativije uzeti mjeru nego raditi kao zdravstveni radnik SSS na KBC-u. Tada je imala dvije skolarke i curicu od 3 godine. Oprosti, ali meni je to zaista naopako. Placati nekome iznos veci od prosjecne place obrazovane osobe sa 20 godina staza za cuvanje zdravog djeteta .
    Vrlo lako se mogla napravit računica i usporedit trošak plaćanja tih majki još par godina do škole u odnosu na trošak izgradnje par vrtića u kratkom razdoblju od 2 god. Mislim da je svima jasno koji iznos je puno veći. To sve naravno ukoliko nam je cilj povećati broj upisane djece u vrtiće.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

A ovaj tvoj primjer sirius je zaista naopak. Mi svakakvih primjera gdje situacija nije baš takva. Rastavljene ili samohrane majke s više male dječice, koja su stalno bolesna npr.a jako teško je nać poslodavca koji će tolerirat silne izostanke s posla.
    Ima svega.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Vrlo lako se mogla napravit računica i usporedit trošak plaćanja tih majki još par godina do škole u odnosu na trošak izgradnje par vrtića u kratkom razdoblju od 2 god. Mislim da je svima jasno koji iznos je puno veći. To sve naravno ukoliko nam je cilj povećati broj upisane djece u vrtiće.
    Ne razumijem. Potreba izgradnje "par vrtića" je već godinama gorući problem u gradu. I sad ga treba još odgoditi na konto tih 1500 djece? Gdje je tu konkretno ušteda po djetetu u razlici između plaćanja 7000kn mjesečno za jedno dijete umjesto ulaganja tih 7000kn mjesečno u nešto u što će imati koristi sva buduća djeca ovog grada?
    A što je sa ostalim tisućama koje svake godine nemaju pravo upisa jer nema mjesta? Što je s upisanim tisućama po prenatrpanim grupama bez dovoljno teta i s 10kn dnevno za jelo?

Čime su to RO "zaslužili" da još godinama privilegirano imaju riješeno čuvanje djece doma plaćeno od strane ostalih roditelja ovog grada koji rade i muku muče gdje upisati dijete ako se žele vratiti na posao? Jer ako ga ostanu čuvati doma za to će dobiti ravno 0 kn.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj sillyme prvotno napisa Vidi poruku
    Ne razumijem. Potreba izgradnje "par vrtića" je već godinama gorući problem u gradu. I sad ga treba još odgoditi na konto tih 1500 djece? Gdje je tu konkretno ušteda po djetetu u razlici između plaćanja 7000kn mjesečno za jedno dijete umjesto ulaganja tih 7000kn mjesečno u nešto u što će imati koristi sva buduća djeca ovog grada?
    A što je sa ostalim tisućama koje svake godine nemaju pravo upisa jer nema mjesta? Što je s upisanim tisućama po prenatrpanim grupama bez dovoljno teta i s 10kn dnevno za jelo?

Čime su to RO "zaslužili" da još godinama privilegirano imaju riješeno čuvanje djece doma plaćeno od strane ostalih roditelja ovog grada koji rade i muku muče gdje upisati dijete ako se žele vratiti na posao? Jer ako ga ostanu čuvati doma za to će dobiti ravno 0 kn.
    Potpisujem svaku riječ

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Citiraj čokolada prvotno napisa Vidi poruku
    Daleko sam od "obrane" ZG vlasti, ali evo, priznajem da sam oboje djece upisala u željeni vrtić preko veze (u redovnom terminu u lipnju). Jedno s 3 i pol godine, drugo s nepune 2 godine.
    2007. i 2009. jednostavno nije bilo mjesta, mi oboje zaposleni, bez izbora, ali uvijek je netko bio u prednosti.
    Ma krasno. Nitko ne koristi vezu, osim kad mu bas treba. A, na kraju, uvik nekad treba. Nikad naprid tako.

Ja nisam nikog preko veze upisivala, al sam se za dvojicu mladjih morala zalit i natezat s Upravom. Jednog nisu htjeli prebacit u blizi vrtic jer, kao, druga djeca imaju prednost - a nigdje dokumenta po kojem ta druga djeca imaju prednost. Pa, kad smo inzistirali na dokumentu, ipak su ga odlucili prebacit. A mladjem su "slucajno" (uopce ne vjerujem da je bilo slucajni) zaboravili dat jedan bod. Primili su ga nakon zalbe - al poslali su nam dopis sadrzaja otprilike "upisujemo ga jer smo mi zlatni, nista nismo pogrijesili".

Al to kad nije primljen u upisnom roku, druge mame su me savjetovale da nadjem vezu, i jis se cudile zasto nisam nabavila papir da ima poteskoce. Sumrak sustava.
    Posljednje uređivanje od Jadranka : 21.06.2023. at 17:56

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Uz papir poteškoća je u biti negativna prednost, ograniče koliko dijete može i kadabiti u vrtiću , i koliko traju opservacije, znači sasvim suprotno

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Tih sam čokoladinih godina na razgovoru u vrtiću pitala da kud ću s djetetom kad moram na posao a oni nemaju mjesta. Pa mi je ravnateljica rekla da nek ostanem doma do jeseni. Pitala sam je hoćemo onda najesen pod mostom spavati kad prestanem plaćati kredit pa nam banka uzme stan? Nije imala odgovora.

Nakon toga sam zvala 20+ privatnih jaslica dok nisam uspjela naći mjesto u jednima na drugom kraju grada. Pa svaki dan prije posla vozi dijete na suprotni kraj grada a popodne ga je moja mama kupila nakon posla i tramvajem 45min do stana (jer bi inače nakon posla dijete kupila u 18 a doma bila u 18:30 ako nije gužva). Pa sam bila sretna da imam bar kakav-takav baka servis.

Onda sam taman uspjela upisat dijete u gradske jaslice i taj tren Bandić donese odluku da više ne koštaju 200 nego 2000kn (za nas naravno, jer smo glupi i radimo i imamo pristojne plaće). Sa sinom isti scenarij ali sam taj puta imala više sreće s mjestom u privatnim jaslicama, pa je bio blizu druge bake i nije morao još 45 min u tramvaju do doma. Baš me razmazila Bandićeva ljubav prema djeci...

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Možda je Grad mogao privremeno sufinancirati dadilje koje bi čuvale tu djecu. Tečaj za dadilje traje 6 mjeseci, mogli su na vrijeme preuzeti takvu vatrogasnu mjeru. Pa onda polako krenuti u izgradnju potrebnih vrtića.

zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Jasno da je mogao grad platiti dadilje djeci roditelja odgojitelja.
    Predlazem odmah da im grad plati i privatnog ucitelja gitare i engelskog.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Meni jednostavno fascinira ta silna briga za tu djecu i potpuna ravnodušnost spram neravnopravnosti ostale djece koja isto ostaju neupisana godinama ali nisu na mjeri pa za njih vrijede druga mjerila...

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

U vrticima u ZGB je uvijek bila guzva. Zna se i koji kvartovi su uvijek i ali problema.
    Nebriga o djeci traje dugo. A sad da je sve nakon Bandica otislo k vragu ne bih bas tako lako rekla.
    I o roditeljima odgojiteljima smo na samom pocetku rekli da ih se tako mice s trzista rada i da ce teze naci posao.
    A sad se to koristi kao argument da zb9g toga nije fer prema njima.
    Ja imam kolegicu na poslu kojoj dijete nije upalo u vrtic u ZGB vec drugu godinu. A kad je ukinuta mjera?
    Imam kolegicu koja zivi u Sv. Nedjelji i kojoj je dijete konacno uplao u gradski vrtic nakon tri godine. Kako tamo isto postoji problem a nije bilo roditelja odgojitelja?

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Ma krasno. Nitko ne koristi vezu, osim kad mu bas treba. A, na kraju, uvik nekad treba. Nikad naprid tako.

Ja nisam nikog preko veze upisivala, al sam se za dvojicu mladjih morala zalit i natezat s Upravom. Jednog nisu htjeli prebacit u blizi vrtic jer, kao, druga djeca imaju prednost - a nigdje dokumenta po kojem ta druga djeca imaju prednost. Pa, kad smo inzistirali na dokumentu, ipak su ga odlucili prebacit. A mladjem su "slucajno" (uopce ne vjerujem da je bilo slucajni) zaboravili dat jedan bod. Primili su ga nakon zalbe - al poslali su nam dopis sadrzaja otprilike "upisujemo ga jer smo mi zlatni, nista nismo pogrijesili".

Al to kad nije primljen u upisnom roku, druge mame su me savjetovale da nadjem vezu, i jis se cudile zasto nisam nabavila papir da ima poteskoce. Sumrak sustava.
    Naravno da je sumrak i odurno. Jest. Ali kad ti je jedini izbor, ne pitaš. Jer cijela država tako funkcionira. Ima za odabrane i bogate. Ostali se glođu oko jedne kosti.
    Ne dao ti Bog da se usred godine preseliš s jednog kraja Zagreba u drugi, a bez automobila si i ne možeš vozati dijete xy km svaki dan javnim prijevozom u stari vrtić. Ili recimo da u rujnu posvojiš dijete koje zbog prethodnih uvjeta života treba socijalizaciju. Ili ti dijete s teškoćama ipak ne upadne. I tako. Ima sto drugih primjera, nisu roditelji RO jedini primjer trenutno zakinutih.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Istina je da je to već desetljećima tako. Mi smo trebali vrtić prije 20 i više godina, a već tada čovjek nije mogao računati da će djeca sigurno upasti. Meni je kolega ponudio vezu, ali nije trebalo. Djece su upala, ali već iduće godine susjedi su imali problem jer mjesta nije bilo, iako im e starije dijete bilo upisano. Da je trebalo, bome bi i mi posegnuli za vezom. Ne bih se ustručavala, isto kao što se RO ne ustručavaju tražiti mjeru. Sustav nije bez mana, a ljudi se snalaze kako mogu. Osim toga, uz mjesto u vrtiću treba imati i backup dadilju ako ne možeš uzeti bolovanje za svaku dječju prehladu. Nije jednostavno bilo ni prije, nie ni sada. Potrebe su veće od mogućnosti.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    Uz papir poteškoća je u biti negativna prednost, ograniče koliko dijete može i kadabiti u vrtiću , i koliko traju opservacije, znači sasvim suprotno
    Ima papira koji ne ukljucuju poteskoce zbog kojih dijete ne moze bit u vrticu.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Samo sto zbog toga sto neki potezu voze nastradaju oni koji ih ne potezu. A koji lako moguce imaju i prednost nad onima koji potezu veze. Meni je to apsolutno neprihvatljivo.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Samo sto zbog toga sto neki potezu voze nastradaju oni koji ih ne potezu. A koji lako moguce imaju i prednost nad onima koji potezu veze. Meni je to apsolutno neprihvatljivo.
    Cuj, oba zaposlena roditelja. Rekla bih da je mnogo takvih. Oni sa puno bodova prednosti ( Romi, korisnici socijalne pomoci...) su sigurno upisani.

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Evo, suludi primjer zašto sam za 2. dijete trebala vezu. U trenutku upisa imala je godinu i pol (dotad
    smo crpili već iscrpljene i bolesne svekije). Bila je vježbačica od 3. mj. života, na upisu smo i dalje vježbali, uredno je hodala i govorila, bila vrlo napredna, ali sam napravila grešku što sam im podastrla svu zdravstvenu dokumentaciju u kojoj su bile očajne početne prognoze i sto nalaza neuropedijatra, fizijatra i psihologa. A stručna služba vrtića me hladno otkantala i rekla da nemaju kapacitet za njene teškoće. Koje crne teškoće, sve smo ih ispeglali, ostao još hod na prstima (na kojem smo radili do 2. rođendana). Šiznula sam!

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

"stručna služba"
    Mom je (s tad 18 mjeseci) nakon 5 min "razgovora" s neispavanim djetetom u nepoznatoj okolini (a koje je inače redovno i bez problema išlo u privatne jaslice i nije imao niti jednu jedincatu dijagnozu) zaključila da mu može dati samo nekakav pokusni ugovor na dva mjeseca dok ne vide kolike su njegove poteškoće (?!)

I sad naravno ucijenjeni činjenicom da nam treba taj kvartovski vrtić a ne neki u koji voziš i skupljaš svaki dan (plus starije ti ide u taj kvartovski) potpišemo. I pred istek dva mjeseca pitamo tete u vrtiću kako ide ta opservacija a one doslovce pojma nemaju o tome. Tražimo stručnu službu a oni "što ste nestrpljivi". Da bi nam rekli da su oni nakon par dana odmah zaključili da je s njim sve u redu ali eto nisu se o tome udostojali nas obavijestiti idućih 2 mjeseca. Niti su provodili iti jednu stvar iz ugovora.

Potpisala sam novi i više nisam u životu s njima riječ prozborila...

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Evo, suludi primjer zašto sam za 2. dijete trebala vezu. U trenutku upisa imala je godinu i pol (dotad
    smo crpili već iscrpljene i bolesne svekije). Bila je vježbačica od 3. mj. života, na upisu smo i dalje vježbali, uredno je hodala i govorila, bila vrlo napredna, ali sam napravila grešku što sam im podastrla svu zdravstvenu dokumentaciju u kojoj su bile očajne početne prognoze i sto nalaza neuropedijatra, fizijatra i psihologa. A stručna služba vrtića me hladno otkantala i rekla da nemaju kapacitet za njene teškoće. Koje crne teškoće, sve smo ih ispeglali, ostao još hod na prstima (na kojem smo radili do 2. rođendana). Šiznula sam!
    Imam ja troje djece. I oboje smo zaposleni. I baka, ova koja je blizu, definitivno vise ne moze cuvati malo dijete. I svejedno nismo potegli vezu da ga upisemo. I nije upao u prvom krugu - i prilicno sam sigurna da je to najvise zbog toga sto je netko drugi imao vezu. Pa su mome "slucajno" prebrisali jos jedan dodatni pod koji je imao na brata u vrticu. Ok, upao je nakon zalbi. Al ni na kraj pameti mi nije bilo da za te zalbe trazim vezu.

Sad je moj prijatelj u situaciji da mu dijete nije upalo u vrtic. I mogao bi potegnit vrlo debelu vezu (jer mu clan obitelji radi u upravi vrtica), al ne zeli. I nije mu lako nac alternativno rjesenje. Nikome nije.

Jasno da je najbolje i jedino pravo rjesenje povecat kapacitet vrtica. Il jednako efikasno, pricekat da se jos vise smanji broj novorodjene djece - sto se, zapravo, vrlo ubrzano dogadja u zadnje vrijeme. Tako da, i da se nista ne sagradi, ovakvih problema ce, izgleda, biti sve manje.
    Posljednje uređivanje od Jadranka : 22.06.2023. at 07:41

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Nakon 54 g. života i puno iskustva u raznim državnim sustavima više nemam nikakvih iluzija da se u RH neke stvari mogu riješiti normalnim legalnim putem. Ono što mi je ŽIVOTNO važno rješavam onako kako su nas država i njeni sustavi naučili. A kako nas i dalje uče, možeš svaki dan pogledati u medijima.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Nakon 54 g. života i qpuno iskustva u raznim državnim sustavima više nemam nikakvih iluzija da se u RH neke stvari mogu riješiti normalnim legalnim putem. Ono što mi je ŽIVOTNO važno rješavam onako kako su nas država i njeni sustavi naučili. A kako nas i dalje uče, možeš svaki dan pogledati u medijima.
    A i na rodinom forumu, bome.

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Pa ne pišu ovdje vanzemaljci, nego stanovnici RH.
    Nemoj mi samo moralizirati, molim te. Svatko tko je ikad nekoga zamolio za ikakvu uslugu (posao, zdravstvo, školstvo, rješavanje građevinskih/pravnih/sudskih/poreznih/inih problema u razumnom roku), umočen je u istu kaljužu.
    Posljednje uređivanje od čokolada : 22.06.2023. at 13:42

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Pa ne pišu ovdje vanzemaljci, nego stanovnici RH.
    Nemoj mi samo moralizirati, molim te. Svatko tko je ikad nekoga zamolio za ikakvu uslugu (posao, zdravstvo, školstvo, rješavanje građevinskih/pravnih/sudskih/poreznih/inih problema u razumnom roku), umočen je u istu kaljužu.
    A zasto ne bih? Zbog takvih koji mole usluge, oni koji ih ne mole popuse. Da, ja ne molim takve usluge. I da, uzasno me nervira sto se neki drugi koriste vezama.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

A zasto ne bih? Zbog takvih koji mole usluge, oni koji ih ne mole popuse. Da, ja ne molim takve usluge. I da, uzasno me nervira sto se neki drugi koriste vezama.
    Posve se slažem i isto sam takva.

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Ne, popušimo svi. Neki na mostu, drugi na ćupriji. Jer nam država ne funkcionira tako da radi na korist svojih stanovnika, nego na korist džepova onih koji upravljaju (državom, županijama, gradovima, sustavima itd.)

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Posve se slažem i isto sam takva.

Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

Ne, popušimo svi. Neki na mostu, drugi na ćupriji. Jer nam država ne funkcionira tako da radi na korist svojih stanovnika, nego na korist džepova onih koji upravljaju (državom, županijama, gradovima, sustavima itd.)
    X

Boljka cijelog Balkana realno. Obični ljudi se samo pokušavaju snaći i plivati u tome. Ja sam živjela u iluzijama da nikad neću potegnuti neku vezu. Dok nisam dobila djecu.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •