Znaš što, meni je ovo uvredljivo. Jer insinuira da se moja liječnica kocka sa trudnoćama trudnica koje se kod nje kontroliraju.
Printable View
ne vec govori moje misljenje. s druge strane, ja ne znam jel to bilo na tvoju ili njenu inicijativu.
fascinantno mi je kako se malo ide u krajnost da doktori ne znaju poroditi zenu i da doktor na temelju 3uzva kroz cijelu trudnocu, od 20 sekundi moze garantirati da je s trudnocom sve savrseno u redu i da se porod moze obaviti kod kuce.
meni je uvredljivo kako se tjera voda na svoj mlin.
vjerujem da nisi imala namjeru vrjedjati, kao sto nisam imala ni ja.
Cuj nisam se kontrolirala kod neke klinke koju bih mogla smotati ovako ili onako, nego kod zene koja ima ogromno iskustvo. I da, taj uvz od 20 sekundi koji te toliko uzbudio, posluzio je za to da se utvrdi polozaj glavice i polozaj pupkovine. Iako da budemo iskreni polozaj pupkovine se stalno mijenja, pa i nije neki faktor na koji se mozemo oslanjati. A trudnoca je bila uredna od pocetka do kraja, pa se tim uvz-om moglo efikasno utvrditi da je tako i dalje.
nije mene nista uzbudilo marta ;)
Ne znam, stekla sam taj dojam jer si odjednom pocela nabrajati sve moguce komplikacije, spominjati kockanje i statistiku.
Pa u tome je stvar! Žena će roditi u normalnom, fiziološkom, prirodnom porodu, ne treba ju niko "porađat". Ne želim da me neko porađa ako je to nešto što se događa samo od sebe i ide dobro. Kad neka žena kaže da ju je "doktor porodio", a rodila je normalno... plakala bih.
nisam sve moguce komplikacije, samo sam jednu od...ne znam broj niti ne zelim.
pitala sam kako se moze znati da je trudnoca uredna ako ju se, da se tako izrazim, jedva i prati. sve cure kojima je dijagnosticirana u trudnoci neki problem, bilo da se radi o urodjenoj mani, protok kroz pupcanu vrpcu, cista, nedovoljno pl. vode...na zalost i previse je topica :( to nije dijagnosticirano i uoceno u par sekundi. eto, to je ono sto me muci/zanima.
porodit zenu islo je u smjeru "poradjanja zene u kolima hitne pomoci", par postova vise.
znas ono, kad ne ide, kako si rekla, dobro.
Ne svidja mi se taj neki osjecaj kroz citanja ovog da je bolnicki porod siguran i da je PKK nesiguran. Prosto nije istina.
Mislim da je savrsenstvo da imamo bolnice ako nam trebaju, ali kao sto svaka glavobolja ne znaci tumor na mozgu tako ni svaka trudnoca ne znaci komplikacije. Zivimo na neki nacin u nekom vremenu gdje trudnoca se gleda kao bolest, ili ako vec nemas neku dijagnozu onda si hodajuca bomba kojoj ce neka dijagnoza strefiti.
I mislim da imate vecina vas krivi dojam o primaljskoj skrbi za vrijeme poroda i nakon njega. Primalje licencirane u EU imaju znanje za pratiti trudnocu, za pratiti porod i za raditi preglede novorodjenceta nakon poroda i u danima nakon poroda. Znaju prepoznati kad nesto lagano ne stima i kada roditeljima sugerirati da se ide na pregled neonatologu odmah umjesto kroz par dana. Opisat cu vam porod jedne moje druge poznanice, prvorotkinje. Ona je rodila svoje dijete doma, uz primalju, u 6 ujutro. Primalja je ostala uz nju do 16 sati, i drugi dan oko 10 se vratila opet i provela nekoliko sati sa majkom i djetetom. Uvjerila se da je sve u redu, i nije opet dosla drugi dan (iako je mogla) nego nakon dva dana. Da je trebalo dosla bi i cesce, i bila duze. Njene posjete su se prorijedile jer je uvidjela da je u redu, i trajale su do 7 dana. Da je prihvatljivo i da je bilo potrebno bila bi isla sa majkom i djetetom kod neonatologa kao pratnja.
To se zove 1 na 1 skrb, kad 1 osoba prati jednu majku i jednog djeteta, kad svaku nuancu vidi i kad moze razviti osjecaj kad nesto ne stima i ici dalje (po smislu medicinskog pregleda) kad treba. Primaljska skrb obicno traje dakle 9-10mj trudnoce, za porod i od 6 do 8 tjedana nakon poroda. Kroz to vrijeme ta osoba poznaje zenu vrlo, vrlo dobro. I ta skrb se ne moze usporediti sa ovim sto mi imamo.
Primalje nisu padobranke, primaljska skrb obuhvati puno vise od poroda.
http://www.ordinacija-fistonic.hr/in...&id=2&Itemid=1
To je već bilo linkano na nekoj od sličnih rasprava. Čovjek tvrdi da može (rodilja imati stručnu osobu na pkk) samo je pitanje cijene.
Citiraj:
Mogu li žene u Hrvatskoj izabrati rađanje kod kuće? Nema nikakve prepreke. Međutim, potpora mora biti odlična. U Hrvatskoj ne postoji institucija sestre primalje u privatnoj praksi što je u inozemstvu uobičajeno. Dakle, porod mora voditi ginekolog iz privatne prakse (Zakon o zdravstvu ne komentira takvu mogućnost). Liječnici u državnim ustanovama nisu licencirani za takav servis. Ipak, dobro opremljen tim (ili dio tima, ostali su "stand by") bez ikakvih problema može voditi porod u kućnim uvjetima. Pod opremom se podrazumijeva većina aparature koja se koristi u rodilištima (CTG, mobilni ultrazvuk, medikamenti, mobilni vakuum ekstraktor-jednostavna spravica od plastike koja ne koristi el. energiju a koja pomaže pri izgonu, i.t.d.). Organizacija neonatološkog nadzora također je moguća. Međutim cijena usluge u kojoj sudjeluju primjerice 2 liječnika i primalja, a istovremeno su svi osigurani visokim policama od moguće medicinske greške, izuzetno je visoka.
danci, primalje licencirane u EU, da.
ti pises kako je u EU i kako bi trebalo biti kod nas. i tu se slazem.
no kod nas jos uvijek nije tako, barem ne legalno.
Da ja odlučim rađati doma angažirala bih licenciranu primalju iz EU , bez ikakve brige oko njezine radne dozvole.
Pa ne prestaje njezino znanje i stručnost prelaskom granice, a za porez državi, baš me briga. Ako nemam mogućnost nekoga legalno platiti tada ću se bez grižnje svijesti baciti u sivu zonu. Naravno bila bih puno sretnija da ne moram, ali me sistem prisiljava na suprotno.
slazem se da ne mozemo izvoditi neke statistike jer nijedna od nas nema prave, ukupne informacije o SVIM porodima kod kuce u hr.
ja osobno ne znam ni za jedan transfer u bolnicu gdje je beba ili majka bila lose u kucnom porodu i gdje se jurilo u bolnicu da ih se spasi. upravo suprotno. da, bilo je transfera, i iskreno zao mi je sto nijedan od njih nisam vidjela u obliku price ovdje na forumu, mislim da bi to bilo korisno. vecina transfera su bile prvorotke i vecina razloga za transfer su bili jednostavni razlozi tipa dugo traje, okolina stalno zivka i ometa porod (to se posebno dogadja onima koji imaju rodbinu nesklonu porodu kod kuce a iz nekog razloga tu istu okolinu obavijeste kad pocne porod), muz nije bas sklon porodu kod kuce pa na kraju nagovori zenu da ipak ode u rodiliste... nijedan od tih slucajeva nije ukljucivao pad otkucaja srca bebe ili da se rodilja jako lose osjeca. i sve su one rodile puno sati, neke cak i 12 ili 18 sati nakon dolaska u bolnicu.
zapravo, bila je jedna beba koja je imala urodjenih problema koji nisu otkriveni u trudnoci i koja se nikako ne bi mogla roditi vaginalno. rodjena je u bolnici carskim rezom, nakon zapocetog kucnog poroda, u odlicnom stanju i ona i majka. carski je napravljen nekoliko sati nakon dolaska u bolnicu, nije bila nikakva hitnost.
naravno, to sto ja osobno ne znam za drugacije slucajeve ne znaci da ih nije bilo i to nije nikakav dokaz da je porod kod kuce garancija da ce sve biti super. naravno da nije. kao sto ni porod u bolnici ne donosi garancije da ce tamo biti super. svi znamo za price u kojima je beba (i/ili mama) stradala upravo zbog nepotrebnih postupaka u bolnici. (ali da ne skrenemo sad na tu stranu, zelim samo reci da garancije nikad nema i da nijedna od nas pro-pkk ovdje ne obecava da je roditi doma med i mlijeko)
s druge strane, ne kuzim zasto bi postojanje transfera bilo negativno za porod kod kuce. ok, porod je poceo doma, zavrsen je u bolnici, sto je tu lose ili cudno? pa ne odlucis roditi doma samo zbog poroda doma, nego zbog dobrobiti svog djeteta, i ako u toku poroda ocijenis da bi bilo bolje u bolnici, odes tamo, no big deal. upravo one koje idu s tim 'ja cu roditi doma kud puklo da puklo' prve puknu i odu u bolnicu bez pravog medicinskog razloga.
a meni se ne sviđa samo taj osjećaj što se negira mogućnost komplikacija.
jel se mogu desiti?
mogu.
jel onda sigurnije bit u bolnici?
je.
jel to nedostatak pkk, kao što bolnički porod ima svojih nedostataka?
je.
jel možeš upast u tih 5 il koliko posto?
možeš.
jel to tako teško napisat na ovom forumu?
:mrgreen:
to je jedno.
a drugo što mi se ne sviđa, jest negiranje jedne od osnovnih uloga doktora. a to je - dijagnoza.
svaka čast primaljama, ali primalje nisu doktori.
leonisa, znam nekoliko slucajeva u kojima su bebe imale ozbiljne urodjene probleme, zene su isle na redovne preglede, uzv, sve, i nisu im otkrili nista u trudnoci. bilo bi lijepo da pregledi u trudnoci mogu garantirati da ce dijete biti zdravo, ali nazalost nisu.
jos jedna stvar.... roditi kod kuce u hrvatskoj, trenutno, je puno vise od obicnog poroda. roditi, samo po sebi, ispada najlaksi dio. nakon toga slijede moguce komplikacije na sve strane, koje trose energiju a mogu biti i opasne (dijete treba lijecnicku njegu a lijecnik odbije pregledati dijete iskljucivo zbog toga sto je rodjeno kod kuce). do toga uglavnom ne dolazi, ljudi se snadju, ali sansa nazalost postoji.
ja nikad nikoga ne nagovaram na porod kod kuce. jer nije tu samo da si spremna i sposobna roditi doma, bez bolnice. moras biti spremna, i ti i muz, suociti se sa svim onim sto mozebitno dolazi poslije. moras biti spremna na osudu okoline, osudu bliske rodbine, na malu ali realnu mogucnost da ti uzmu dijete, da te proglase kriminalcem, da ti zovu socijalnu sluzbu, da te optuzuju da sve sitne poteskoce koje dijete potencijalno ima dolaze iskljucivo od toga sto je rodjeno doma (sto naravno nema veze s mozgom ali lako je zastrasiti uplasene roditelje).
tko to ne moze podnijeti, osobno mislim da je bolje da ne rodi doma (planirano). dobrobit djeteta ne prestaje samo na porodu, ona se tice i prvih dana zivota.
Cvijeta slazem se sa tobom 100%. Ali moram reci da komplikacije se vrlo, vrlo rijetko tako brzo dese da se ne stigne reagirati.
Problem nastane kad netko ima strah ici u rodiliste zbog osude (primalje ili majke), i gdje se skrb ne moze nastaviti (da primalja bude prisutna i nakon transfera primjerice). Primalja i lijecnik imaju svoje mjesto, i idealno bi bilo kad se sve moze timski odraditi kad je potrebno.
cvijeta, slazem se s tobom, i ja bih jako rado vidjela bar jednu takvu pricu na forumu.
cvijeto, sto se tice doktora, ja ih cijenim i vrlo rado bih da sam mogla nakon poroda odvesti bebu neonatologu a ne obicnom pedijatru. ali nazalost nisam mogla jer su mi odbili pregledati bebu zbog poroda kod kuce.
felix slazem se i lijepo je sto se i o tome prica. sto dolazi do izrazaja sta se dogadja backstage kad se spuste zastori nakon romanticnog poroda.
uvjerena sam da vecina zena o tome ni ne razmislja ili razmislja ofrlje ni ne nadajuci se da ih ceka takav "kolaps" od sustava koji remeti ono idilicno i romanticno ohm stanje.
i slazem se da kucni porod koj je zavrsio u bolnici ne baca ruzno svjetlo na kucni porod, dapace, no zasto se ne pise i o tome, o onome sto je cvijeta napisala?
kad se konstantno nude samo pozitivne strane s vremenom one gube na tezini jer nema one negativne za usporediti. s druge strane ispada da je svaki idealan i idilican, naprosto savrsen, a svi znamo da savrsenstvo ne postoji (osim djeteta vlastitoj majci :mrgreen: ). sa svim ovim podacima kucni porod dobija i kredibilitet, kad znas da se stvari mogu zakomplicirati, kako se mogu i kako se to moze rijesiti.
Koja je zakonska zapreka da prime u rodilište i majku i dijete koje je rođeno doma?
Nakon što je cijeli (planirani) porod prošao doma.
Tipa - situacija: žena rodi uz asistenciju doma, opere se, obuče, ponese porođenu posteljicu i dijete, kuc, kuc, mogu ja na odjel babinjača, a dijete na odjel neonatologije na pregled i da smo tu dva dana, kao i svi drugi?
Ako joj nije baš stalo do postporođajne kućne intime, ako nema poslugu, ako želi postporođajnu bolničku skrb?
Koje su zakonske zapreke za to?
Je li ženama koje rode doma stalo samo da što "nježnije i prirodnije rodie" ili ne žele imati ama baš nikakva posla s bolnicom ni poslije toga?
desilo se par puta to Nena, zvala se policija, CZSS itd
nena jabuka, ja ne bih htjela lezati u bolnici par dana nakon poroda. ne, razlog za pkk mi je i apsolutno neodvajanje nakon poroda, izostanak rizika bolnickih bakterija i infekcija (prema jednom istrazivanju, stopa infekcija nakon bolnickih poroda je 29% a nakon kucnih 4%), dojenje 24h dnevno, to sto sam doma, sa svojom obitelji, da tata i stariji brat ne moraju gledati bebu preko stakla - neprocjenjivo.
zato bih (i jesam) otisla s djetetom na pregled, vadila krv za fenilketonuriju i hipotireozu i napravila testove koji se rade u bolnici. ali ne, ne bih nakon poroda automatski otisla u bolnicu na razdvajanje i bolnicku rutinu. hvala, ne.
i naravno voljela bih izbjeci da me se naziva kriminalkom, da se sumnja jesam li majka svog djeteta, da se dijete odvaja od mene samo i iskljucivo zato sto je rodjeno doma. hvala, i to ne bih.
kako bolnica zna da sam planirano rodila doma?
po cemu ona zna da mi se on nije "dogodio".
i ako dodjem s novorodjencetom u hitnu, zar me smiju/mogu odbiti?
ili ako to napravim, hospitalizirat ce nas?
ok, djelomicno ste mi odgovorile, a da to niste ni znale :mrgreen:
Ja pretpostavljam da razlog nedostatka priča o pkk koje su završile transferom leži upravo u osudi.
Mislim da nitko to ne želi podijeliti, jer će zasigurno biti raznih komentara.
Ja ovo ih svog iskustva, ne piše mi se priča s poroda jer nije bio pkk nego bolnički.
Nije bio transfer već nužni bolnički zbog brzine i tijeka poroda.
Imala sam soluciju neasistiranog, sama, na što nisam očito bila spremna, jer me klik odveo u rodilište.
Pepita, ti si planirala kućni porod, ali ti nije stigla osoba za asistenciju pa si otišla u bolnicu? Nikako da pohvatam slijed događaja.
a ni ja moja vertex, a nije da se ne trudim, po više topika :mrgreen:
sirius, ima priča na portalu i od onih koji ne piskaraju :mrgreen: po forumu :-/
Ne znam, meni se nikako ne sviđa to promoviranje neasisitiranog kućnog poroda ili poroda sa primaljom koja mora na put da bi ili ne bi stigla na porod.
Pa još sve te zavrzlame sa pregledom djeteta, fakat se svašta u međuvremenu može zakomplicirati,
previše toga ovisi o sreći i nečijih dobroj volji.
Ne sumnjam da udruga poduzima korake u smislu legalizacije asisitiranog kućnog poroda,
ali što bi se još moglo učiniti da to čim prije zaživi?
Postoji li negdje neka peticija koju možemo potpisati, kao primjerice ona što smo svojevremeno potpisivale za izmjenu MPO zakona?
Pa ja mislim da nema neke zakonske prepreeke, štoviše da su u bilokojoj bolnici dužni prihvatiti i ženu i dijete. Ali da će je pritom u bolnici gledati nimalo blagonaklono, to je vrlo vjerojatno. Ali to bi se osim onako kako je forumu uobičajeno, ako to je urota države i doktora, moglo gledati kao što ja gledam one koji sami prevedu tekst pa mi ga kao daju na lekturu, a zapravo je meni kao prevoditelju to veći posao nego da sam sama prevela tekst. U smislu, žena dođe i kaže kako je prošao porod, ali doktori to ne znaju, ono nisu bili tu i vidjeli već imaju samo sentimentalnu izjavu žene. Osobno bih rodila kod kuće četvrto, ali kad bi na mom porodu bila prisutna babica s dozvolom za obavljanje te djelatnosti u Hrvatskoj. Nekima to možda ne predstavlja problem, ali meni da. I na mom zadnjem porodu, koji je bio induciran na moj zahtje u 43. tjedni u Splitu, ja sam u rodilištu uz sve te doktore i babice imala savršeno iskustvo samoporoda. Doslovno sam istisnula glavicu sam u boksu i podigla se na laktove, provjerila da li je cijela glevica vani, da vidim trebam li još tiskati, te pozvala babicu koja je bila izvan boksa u priči s drugom babicom. Ova je ušla i uspaničeno me pitala pa što me niste prije zvali i primila dijete bez rukavica ja još jednom tiskala i rodila. Porodila i posteljicu kasnije i nitko me nije vaginalno pregledao jer su iz posteljice zaključili da je cijela, a i da nisam popucala se nije pregledavalo. Ista mi je babica na kraju rekla, dušo ti si stvarno mogla roditi i kod kuće. Rodilište mi je udaljeno više od sat vremena vožnje i po meni bi pkk trebalo legalizirati baš zbog takvih slučajeva. Ono kad žena rađa 4. put u urednoj trudnoći a bolnica jena više od sat vremena vožnje, meni se čini sigurnjim ostati kući. Što se tiče doktora na Hitnoj, meni su u Makarskoj kad sam bila 42. tjedna trudna i išla ih pitati tko će samnom u kola Hitne do bolnice ako me ulove trudovi, rekla da ide doktor s hitne, koji nije ginekolog, ali koji je imao 30 poroda u kolima Hitne ili mladi kolega koji nije imao nijedan, ali već ćete vi njemu objasnit. Doslovno tako. Pa sad vi meni recite, što je manje zlo, roditi kući, roditi s mladim kolegom u kolima na putu ili otići u Split i tražiti drip? Treći porod, 43. tjedan, otvorena 4 prsta... Osim onim romantičnih želja za porodom u toplini doma, trebalo bi voditi računa i o ovakvim realnim situacijama...
Poštujem svaki izbor, ali ja sam uistinu za to da imamo svi izbor...
Kod mene nije bilo osoba za asistencije nego za potporu!
Šetala sam okolo otvorena 6 cm. Prvi porod je bio jako brz pa se očekivalo tako i u drugom porodu!
Tu se raspršio san o pkk i o porodu u sinjskom rodilištu.
Imala sam izbor samo ST rodilište.
Da kojim slučajem živim u Imotskom, to bi bio prisilan pkk ili na hitnoj pomoći.
Ne bi ni ja iskreno pisala da sam planirala pkk, a da je završio transferom.
Samo zato što je to ili potreba ili trenutni izbor (u većini slučajeva, nego što je bilo potrebe za transferom) žene.
Ne bi se to tako shvatilo, sigurna sam, više nego sigurna da bi za većinu to značilo da je netko letio u oblacima inspiriran pričama s RODE, a kad je došao trenutak da je odustao.
Na neki način po meni žena koja je željela pkk pa je na kraju ipak odlučila u bolnicu, nije baš happy što se to tako odigralo. Možda je malo tužna. Možda se poslije pitala "ma možda sam mogla...". Zato bi ja te žene i priče pustila. Što vam znači ta priča. Meni ništa, drago mi je da je ipak odlučeno za transfer, nego da gura ono što nije stopostotno sigurno!