jennifer_gentle prvotno napisa
Pa neces naci nijedan pregled abortion debatea u kojem ona nece zauzeti pozamasan dio...
Po meni, s pravom, jer je analogija, u svojoj ogoljenoj sustini, pogodjena te se fokusira na pravo majke tj. osobe da raspolaze svojim tijelom, bez obzira je li embrij/ fetus osoba, ili od kojeg to tjedna postaje, ili ima li pravo na zivot.
Postoje argumenti koji se bave jednim, ili drugim, ili trecim, a meni se upravo ovaj aspekt cini najbitnijim, a to je sukob prava, ili potencijalnih prava, i koje pravo racionalno i moralno nadjacava.
U grubo prevedenoj analogijo, ovo bi bio slucaj koji bi se ticao samo trudnoce kao posljedice silovanja. Ja osobno ne vidim zasto bi to bilo bitno, ali neki smatraju da je kljucno odrediti odgovornost zene za trudnocu. Pa onda mozemo reci, ok, nisu je lupili po glavi i na silu odvukli, nego je, recimo, isla u bolnicu posjetiti tetku, stisula krivi gumb u liftu, izasla na kat za transplantaciju organa te je doslo do nesporazuma s osobljem pa su je prikopcali na violinista. To bi kao bila analogija sa slucajnom trufnocom, tj. neispravnom kontracepcijom. No, u sustini je problem isti, imamo li moralnu obvezu svojim tijelom pomoci nekome?
Ako bi netko odgovorio potvrdno, nalazi se na vrlo tankom ledu...Jer postoji jako puno ljudi na svijetu kojima zivot ovisi o transplantaciji recimo bubrega. Time bismo svi bili moralno obvezni donirati bubrege, jer i ti ljudi imaju pravo na zivot, zar ne?