Ipak sam malo prošvrljala topicem i skužila sam da su to ovi non-plus ultra keksići, stvarno su mi bili dobri prošle godine! Da li bih mogla napraviti tu istu smjesu i staviti u dio malo kakaa pa da mi budu smeđi?
Printable View
Ova se ne topi ( ali je puno šećera i jaja)
1 kg brašna
32 dkg margarina
32 dkg šećera
4 jaja
1 prašak za pecivo
Smiješati i peći u pet dijelova.
Krema: 1/2 kg šećera pržiti dok ne požuti. Dodati 4 velike žlice oštrog brašna i 1 l mlijeka. Skuhat i ohladit. Dodati 25 dkg putra i ruma po ukusu. Filat. Na vrh kolača glazura od čokolade.
Jesti nakon bar 2 dana stajanja. Provjereno.
možeš, možeš...
umjesto žlice brašna, stavi žlicu kakaa.
a možeš ih poslije umakati u topljenu čokoladu.
samo polovicu, npr.
ili samo donji/gornji dio.
ili našarati tankom čokoladnom crtom (gotovo za nekoliko sekundi)
ili bojati šećerno-limunskom glazurom.
od jednog tijesta (kolača) dobiješ pun tanjur različitih.
pogotovo ako jedne puniš pekmetom od marelica, druge od višanja, treće nutelom, a četvrte kremom za išlere.
ispadneš super domaćica, a repom mrdnula nisi :-D
apri, tako će i bit ;-) tnx
E si je u knjiznici izabrala knjigu "Moja prva kuharica" (talijansko izdanje, "Il mio primo libro di cucina"), i sutra ujutro idemo po sastojke za keksice namijenjene Djedu Mrazu. :)
Izabrala je raditi kekse s cimetom, sa bijelom glazurom, u obliku bozicnog drvca (bijelom glazurom i ukraseni bomboncicima M&Ms), srca (ukraseno sarenim mrvicama) i zvijezdu (ukrasenu kandiranim tresnjama). Radit cemo samo te kekse s cimetom, ja cu za bozicni rucak napraviti cheesecake s glazurom od limuna, dobili smo na poklon home-made panettone i pandoro, pa je slatkisa i previse. :)
Danas sam radila ove http://recepti.mojblog.hr/tag-keksi/43137.html i odlicni su! Oblikom mi bas nisu najslicniji ovima na slici ali jako su fini a to je najbitnije.
Sutra jos mađarske cupavce (cca. 3 sata posla najmanje) i neku roladu nabrzinu. I dosta! Jer je sveki napravila 5-6 vrsta a samo je kat ispod mene pa imam pristup njenim kolacima :mrgreen:
Gotova sam! Ove godine mi kolači baš i nisu nešto uspjeli :/.
Kokos-rolada koja nikad nije omanula ispala mi je premekana, kokos u kremi je sipak i ne da se lijepo rezati :(.
Zrna kave su prefina, ali kad sam ih glazirala čokoladom ne izgledaju lijepo (nije da su baš skroz grdi, ali nisu niti prelijepi :/).
Kore za mađaricu su mi popucale kad sam ih slagala, ali ajde...sklepala sam to nekako.
Keksići (kokos, lješnjak, badem, mak) su mi tak-tak.
Pri izradi bajadere jedva sam svijetli dio složila preko tamnog, a pri rubovima mi se razdvajaju ta dva sloja.
Medenjaci koje sam izrezivala u obliku bora ne liče ni na što (ajd, barem su fini).
Košarice od prhkog tijesta koje ću puniti sutra prilično se mrve na dodir...
Hot chocolate on the stick trebala je biti tvrda da se reže na kocke i bude nabodena na žličicu ispala je mekana, ali i to sam spasila (žlicom sam uvaljala kuglicu smjese u kakao i cimet pa stavila na podlogu - košaricu od muffina) i može se pokloniti (isto je spašava što je barem fina.
Marta me zaintrigirala s onim svojim fudgeom i to bijelim pa sam nabrzinu pokušala eksperiment - u dulce la leche otopila sam bijelu čokoladu i u to ubacila malo suhih marelica, brusnica, lješnjaka i pistacija, no čini mi se da ne bude dovoljno tvrdo da voće mogu i rezati.
Jedino s čime sam stvarno zadovoljna su medena pita i kuglice od oraha i cimeta te kuglice od mrkve. Imala sam još par kolača u planu, ali mi je žar nekako zgasnuo i više ne pečem baš ništa, a najgore mi je što pored 12 vrsta kolača imam osjećaj kao da nemam niti jedan (naravno, nemam niti jedan kremasti i to je to... ).
IŠLERI za lijenčine (brzo su gotovi)
Tijesto:
40 dag oštrog brašna
25 dag margarina (najbolje biomargarin)
7 dag šećera
3 jušne žlice čokolade u prahu
prstohvat soli ako je margarin neslan
prstohvat sode bikarbone ili praška za pecivo
1 jaje
Brašno prosijati u zdjelu i dodati suhe sastojke, pa promiješati viljuškom.
Ubaciti jaje.
Margarin omekšati (ne otopiti, samo omekšati) u mikrovalnoj.
Umijesiti tijesto koje je dosta mekano, jer je namijenjeno za špricu.
Ugrijati pećnicu na 180oC.
Tijesto ubaciti u špricu i istiskivati oblike BEZ rupe u sredini na pleh. (Odabrala sam ružicu koja ima 10 rupica u vjenčiću i jednu u sredini, radila pola količine s 2 potiska pa su ispali veći keksi, a pola količine s 1 potiskom, pa je ispalo šareno... Idući put radit ću sve male, pazeći da mi kolačići nemaju previše rupa.)
Peći desetak min, pa odmah izvaditi van.
Krema
1 puding od vanilije
1 jušna žlica oštrog brašna (ravna)
3 jušne žlice šećera
2,5 dl mlijeka
10 dag margarina
Sve sastojke osim margarina skuhati u gustu kremu po pravilima za kuhanje pudinga (na vrećici). Kad se zgusne, ohladiti uz povremeno miješanje dok ne bude mlačno. U posudi izmiksati margarin i postepeno dodavati kremu dok se sve ne pretvori u glatku smjesu.
Puniti išlere pripremljenom kremom (ja ih sve poredam na stol u parovima, pa rasporedim kremu tako da mi bude na svakom jednako - idući put ću i za to upotrijebiti špricu) i poklopiti.
Odozgo staviti ČOKOLADNU GLAZURU:
12,5 dag čokolade za kuhanje
2 jušne žlice mlijeka ili vrhnja za kuhanje
1 žlica margarina
nekoliko kapi uljne arome ruma
Čokoladu otopiti s mlijekom/vrhnjem na najslabijoj vatri ili u mikrovalnoj pećnici, dodati margarin i aromu ruma pa dobro izmiješati u glatku smjesu. Mora biti dosta gusta, a ipak tekuća.
Meni je najlakše išlere premazivati kistom iliti "pemzlom" koji umočim u čokoladu. Uslikala sam ih sinoć (da se ne dogodi da ispare...) ali nisam skinula s fotoaparata. Lijepi su, ali nisu onakvi kakve moja mama radi po starom bečkom receptu. Znam ih i ja napraviti i imam taj recept, ali ne da se meni valjati tijesto pa rezuckati keksiće. Ove godine nabavila sam špricu za tijesto, babyboys i kosjenka su mi dale recepte, a ja sam ideju iskoristila za ove jako fine, ali zahtjevne kolačiće...
Sireno, moras staviti maslaca, mislim da on ucvrsti smjesu.
ja sam po martinom receptu sinoc ispekla kore za madjaricu.
bila sam uvjerena da cu sve baciti i preije nego sam zamjesila. jer 6 kora mi se cini nedostizno.
dakle zamjeslia tjesto, streberica sam ga izvagala, pa mjerila svaku od 6 kora da bude ista gramaza :mrgreen::roll:, balerina me u cudu gledala i zakljucila da je to neki teski kolac :lol:
ispale su mi kore super, dapace fenomenalo, valjala sam ih izmedju masnog papira, prenjela na pleh i skinula gorenji papir.
dakle marta hvala na receptu, iako samo kako rekoh streberski pristupila samoj izradi ponosna sam na sebe.
danas radim kremu, valjda ce biti sve OK.
bajadera me nije iznevjerila, bila je gotova za tren, vec je fali :oops:
e da napravila sam eksperiment. napravila sam dosta cokoladne glazure. podjelila je u par vrecica i planiram je otopiti u vreloj vodi i samo razliti preko kolaca. znam da sad pisem kao da sam otkrila toplu vodu, ali nisam nikad ovo radila, a ni niko oko mene. ajde recite mi da to radite i da je sve OK.
nisam ih još napisala, jelda?
sorry.
KUGLICE OD PIŠKOTA
80 g maslaca
200 g mascarpone sira ( ma može i obični, samo ga malo izradi pjenjačom da se razbiju grudice
50 ml ruma
5 žlica soka od naranče
30 komada smrvljenih piškota
za uvaljati - 10 kom smrvljenih piškota
za ukrasiti, po želji, čokoladna ocaklina
sir, maslac, rum i sok pomješajte mikserom, dodajte mrvice piškota i izmješajte, pa pola sata ostvite na hladnom. uvaljajte kuglice veličine oraha, pa uvaljajte u piškote i po želji ukrasite.
spajalice, za kupiti sam viđala čokoladne ocakline koje su pakirane u vrećice i u njima se rastope u vodi, pa se odreže rub i istiskuje.
tako da mislim da ne bi trebala imati problema s ovom glazurom u vrećici.
Htjela sam samo dodati da se fudge da rezati, fino se stvrdnuo. Dulce la leche sam napravila dosta gust pa u kombinaciji s čokoladom se stvrdnulo.
aleeeeeks...
napravila sam kuglice i mjerkala žlicu po žlicu svega :-x
i ovako je ispalo:
150 g šećera u prahu
250 g maslaca
350 g oraha
450 g keksa
sok od dvije naranče (trebala bi i kora, ali nisam imala nešpricanu, pa nisam stavila)
ruma... jedno 4 žlice
kakaa u prahu... jedno 6 žlica
od ovoliko svega ispadne jako puno, sobodno prepolovi mjere
konzistencija smjese jako ovisi o proizvođaču maslaca.
pa ako ti budu mljackave, dodaj još keksa.
ili nemoj odmah staviti sav sok, nego malo po malo.
sve to može "cirka oko"
hahahahahhahahahahaha
sva sreća da je to under cover
spajalice, drago mi je da su kore uspjele. Ta fora s vaganjem kora je zapravo odlicna, jer je veca sansa da ce se fino izvaljati.
Za prešu svaki put koristila oštro T-500 Klas Ivanićgrad.
Ne smije tijesto za prešu u hladnjak, bude pretvrdo. Tijesto za prešu radi se "na toplo" (uh, velike pameti, napravila do sad 3 vrste kolača s tom prešom).
Lijek - ugrijati malo (mikrovalna, program za odleđivanje).
ja stavljam meko brašno, nikad nisam imala problema zbog tog. (jesam zbog drugih nekih momenata s tim keksima, ali zbog brašna nikad)
Do sad sam napravila čokoladnu salamu sa suhim voćem, kekse kokos, kuglice mak, biskvit orah čokolada, prutiće od lješanjaka, danas planiram biskvit za tortu od malina i kremu za tortu i kremu za biskvit od oraha, a sutra filati i mazati glazure. Još bih nešto, ali ne znam što bih, ostala sam kao onaj magarac između dva stoga sijena.
ja tražim kremu za mađaricu, onu s karamelom i brašnom, ali da ne ide pol kile šečera ko u ovu koju ja imam.
da mi ne otpadnu zubi od slatkoće dok progrizam kore.
i filu za oblatne , onu sa čokoladom iorasima...
pliz. tnx
babyboys, samo smanji količinu šećera, tj karamela. Bit će i dalje dosta kreme. Ja uvijek smanjujem i šećer i jaja.
Ovaj moj recept na prošloj strani za mađaricu je klasični, i onda je i ukus klasični. Ali, lako se to modificira, nisu kolači nuklearna fizika.
tnx, znam ja da nisu niklearna fizika, ali imam trojicu koji prema mađarici gaje posebnu ljubav, pa mora biti savršena :)
Ja sam radila mađaricu s karamelom i recept za kremu je slijedeći:
- otopila sam 25 dag šećera na laganoj vatri
- zalila sa 8,5 dl mlijeka i kuhala dok se sve nije otopilo
- u međuvremenu sam pomiješala 10 dag oštrog brašna, 2 vrhom pune žlice kakaa (prosijanog) i 1,5 dl mlijeka u gustu smjesu bez grudica (za svaki slučaj, ubacila sam i 2 rebra čokolade za kuhanje, zlu ne trebalo :))
- to se ukuha u kipuće mlijeko i kuha (ne znam koliko, otprilike procijenim)
- u skoro hladnu kremu umiksam 15 dag maslaca/margarina
sireno, ja sam odokativno napravila, a identično ovako ko ti :)
JA sam napravila kekse sa pekmezom i cokoladom, vanili kiflice, kekse od ljesnjaka i cokolade, madenjake, kokos poljupce i coko-kokos kuglice. VAnili koflica vise nema, kekse i kokos poljupce sam vec ponovo radila, a ostatak kolaca sam sakrila medu lonce da ih doma ne nadu.
Radit cu joj MAdaricu i tortu od jabuka, a za NG tortu od sira.
Evo ja upravo napravila kore za mađaricu, ali po nekm svom receptu, ispale su fenomenalno. Mirišeeee. Ali filat ću ih tek sutra...
I nisma ih valjala između papira nego ovak. Btw, spajalica i ja sam vagala kore da budu jednake, ali nije to ništ. Jučer sam vagala medenjake, svaku kuglicu, da svi budu jednaki...:mrgreen:
Skoro sam to i s kiflicama napravila, ali sam se brže bolje predomislia.
Inače. moj popis kolača se sveo na
vanilin kiflice
mađarica
čupavci
medenjaci
rafaelo kocke
JA sam izvaljala samo 5 kora, nisam imala dosta za jos jednu. Ispocetka je islo dosta tesko, kasnije malo lakse. I bas me zanima jesu li zbilja puno bolje od kupovnih, jer ako razlika nije velika necu se vise zezati sa njima. Napravila sam na kraju odmah i kremu i glazuru, jedna briga manje. Idem sada zamjesiti tjesto za pitu, pa nek ceka do sutra.
I ja sam valjala 5 kora, kaj će mi više...
Ne znam, meni je jako jednostavno ovo bilo za napraviti, a stvarno prefina mađarica.
Ne znam, moje se bai i nisu valjale ko lude. Mozda je bila kvaka u vrhnju, stavila sam plavo, nisam imala crvrnog...
Gotovo!! Vanilin-kiflice, Franjina pita, moja inačica Hola-kocki i salama od keksi sa žele bombonima.
Za razne ukuse, i mislim da im je to dosta. Za NG slijedi nešto novo.
Jedva sam dočekala sjesti malo i tipkati.
cure molim vas, za bajaderu s portala, da li se orasi samelju, narežu na sitno ili što?
mljeveni!
tua, hvala :-)
moja mađarica ima samo 4 kore, nisam imala volje za više...