ja sam shvatila da se s ovim podrazumijeva da je vjernik 1. zadovoljan tv programom
2. zadovoljan izabranom vlascu. smijem li reci da nije tocno nijedno? u tom košu nisam.
Printable View
Zbog čega?
1. program je dosadan, i ne vidim bitnu razliku u odnosu prema ranije (1,2,5,10 godina). dnevnik je ko strah u ulici brijestova, svi polumrtvi. serije me stah gledat, najbolje je dobrojutro i par crtica koji na hrt jos uvijek nisu agresivni. u nacelu ne gledam tv
2. izabranom vlascu nisam zadovoljna jer : 1. ne znam tko je na vlasti; 2. ne znam sto od njih ocekivati; 3. jos nista ne rade na niti jednom polju; 4. ministar kojeg je dopao resor u kojem sam ja mi se niti malo ne sviđa. mislim da je poslusnik i bahati napuhanko, ali javnosti se jos nije pokazao u punom svjetlu. kakobilo, nesavno ce zavrsiti ( ako ima Boga, a ima ga hehe). mislim da se i on deklaira kao vjernik...
samo da podsjetim
http://objektivno.hr/premijer-ateist...-bibliju-40618
tako da se ne bih lovila na njihove izjave nego na "plodove". milanovicevi su nam poznati, a od ovih sadasnjih ja ne vidim jos niti jedan.
uzvici tipa "o moj bože" i pozdravljanje novinara sa hvaljen Isus nije ni približno ista stvar
ovo prvo je uzrečica koja se koristi u svakodnevnom govoru, kao uostalom što se bog spominje i u psovkama često, i to čovjek izgovori onako automatski u nekom emotivnom momentu
a pozdrav je pomno isplaniran, to nije neki uobičajen način kako se pozdravlja u službenim situacijama, ili možda tebe tako na banci pozdravljaju, na poslu? on je jako dobro znao zašto je tako pozdravio, namjera je bila da se na to stavi naglasak. I sad, osjećaš li se ti kao vjernica na neki način počašćeno kad ministar tako pozdravi? ili ti je to nevažno?
s tim da, ni Milanovića ni Josipovića neću branit, oni su mi bili vrlo gadljivi koliko su se dodvoravali crkvi i pokušavali sebe prikazat ko neke.. a ne znam šta.
ali nikako ne bih rekla da je ovo hvatanje za riječi, a ne za djela. To je sve itekako povezano, forsira se atmosfera nepoželjnih, i isticanje vjerskih sadržaja svugdje, kao ovo što je Jelena napisala za TV program, je dio toga.
ja sam se odredila prema tome jos ranije na postu. ja tako ne bih pozdravila osim ako nisam na katolickom radiju, kod biskuppa ili u samostanu u nekom posjetu. milanovicevo licemjerje je gadljivo ALI preko svega bih ja presla svima da oni vole Hrvatsku. da se odredim i prema tome. po meni nitko tko ne plati porez, koristi sluzbene kartice za osobne potrebe, zove sa sluzbenog moba, fotokopira svoje stvari na racun firme ili uzme spajalicu iz firme ne voli hrvatsku. bez obzira na vjeru i nacionalnost. ako krades drzavu u svom položaju gdje mozes onda je ne volis i pokrast ces je i kad dođes na veći položaj. mislim da vrlo malo političara voli svoju domovinu i to je po meni uzrok svih problema. a ne vjera. jer katolicka vjera je najsirokogrudnija vjera koja nikog ne osuđuje i koja se temelji na ljubavi.
ma nikog ne osudjuje, naravno, osim mpo populacije (mi smo ubojice svoje djece, da se ne zaboravi)
i jos pokoje skupinice...naslo bi se...
a ove izjave "boze moj" i slicno koristim i ja onako kao postapalicu
i pri tom ne mislim na bilo kakvog boga, to je nesto sto mi je ostalo u uhu valjda iz djetinjstva
postapalica, nista vise
e da, vec duze vrijeme hocu napisati
sjecate se kako me bilo frka za malu zbog nepohadjanja vjeronauka?
e pa, to je proslo odlicno, blizi se kraj godine i nije bilo problema
jedna mama mi se zalila da je jedna curica govorila njenoj kceri da nije bozje dijete i takve gluposti
moja tako nesto nije spomenula, a ako bude, dobit ce i prikladan odgovor
nadam se da ce i nagodinu biti sve ok, jer bit ce nekih promjena...
ja cu se osvrnuti na 1. da katolicka vjera nikog ne osuđuje i 2. stav da katolici misle da su ludi koji idu na mpo ubojice svoje djece
1. katolicki nauk zbilja nikog ne osuđuje, niti mogu naci u Bibliji osudu neistomisljenika. ali mogu naci da se neistommišljeniku pomoglo (milosrdni saaritanac), da se nije osuđivalo kada svi osuđuju ( kamenovanje Magdalene) i da treba ljubiti one koje te osuđuju i mrze (isus na krizu kaze oprosti im jer ne znaju sto cine a ne kaze, kazni ih jer su me ubili).
2. prije nego obrazlozim svoj stav zellim reci da imam dosta zivotnih rana, ali zacece nije jedna od njih. i da ja o svojim ranama pricam s nekim tko to nije prosao osjecala bih da me ne razumije. znaci, fer bi bilo da sam vjernik koji ne moze zaceti dijete prirodnim putem. i krecem s tog stajalista , samim time vas molim da mi se ukaze ukoliko sam nekog uvrijedila jer mi nije namjera. A sto se tice stava, nekako sam u raspravi sa zutomminutom dosla do srzi naseg razmimoilazenja (ako se uzme nas dvije kao predstavnike suprotnih stavova), a to je da je za mene zacece pocetak zivora a za nju nije. istina moze biti samo jedna, znaci netko je u krivu. i eto rasprave. međutim, bio u krivu bio u pravu krscanin ne smije nikoga osuđivati za nista, za to nema temelja u Bibliji. Isto tako, moj stav je da je embrij zivot i ja ga necu dirati nego cuvati ali ne mogu tebe natjerati da ga cuvas ako u to ne vjerujes. hocu reci da mene tvoj stav ne vrijeđa i da ako ja kazem svoj stav da je to samo moj stav a ne ujedno i prozivanje onih suprotnog misljenja. ne znam jesam dobro opisala. a rjesenje problea vidim u zbrojenim glavama i raspravama da se dođe do istine.
ne znam tocno na sto mislis, ako mislis na susjede koje i mene osuđuju jer nikad nisam udarila dijete pa je mali razgovorljiv i preslobodan, onda je to druga tema u stilu: kako zivjeti u konkretnom zivotu s tim i tim. ja sam gore govoila o krscanskom stavu ( a ne krscanima/nekrscanima koji ga provode ili neprovode)
isto tako kad zakljucimo ovu temu ako bude netko imao volje mozemo i o onom blesavom plakatu od prije par stranica...
ne, nisam mislila na susjede. mislila sam na službeni stav katoličke crkve.
mislila sam na ljude koji su u mpo postupcima, mislila sam na homoseksualce, mislila sam na ateiste, mislila sam na stav o kontracepciji i apstinenciji...
elor, ne razumijem nikako
kako to katolički nauk nikoga ne osuđuje ako određene postupke smatra za grijeh i da zbog toga ideš u pakao gorit u vječnoj vatri? zar nije to katolički nauk?
kako misliš ne možeš naći u Bibliji osudu neistomišljenika, mislim stvarno nisam ekspert za Bibliju, ali šta nije bog u priči o Noinoj arci odlučio potopiti sva živa bića jer su bili zločesti?
mislim da malo brkaš katolički nauk i ono što tebi tvoja vjera osobno znači
ajmo ispocetka. sve ovo spada u teologiju tijela koju je zapoceo Ivan Pavao 2 i SUPER je tema, ja sam puno o tome naucila tek prije par godiina i odusevila se. Sama ljubav u svim navedenim kategorijama. Najprije ako moze i definirajte sto mislite da je sluzbeni stav katolice crkve o:
1. ateistima
2. homoseksualcima
3. kontracepciji
4. mpo
iako 2,3,4 stvano idu iz iste osnove a ovo 1 ni ne znam da crkva ima stav o ateistima...
joooj super super rasprava.....
Ma ne, ateiste ne osuđuje crkva - jer crkva nema usta da može govoriti
Zato ateiste osuđuji njeni prelati i predstavnici
Evo baš sam se prisjetila jednog takvog zgodnog događaja kad nas ateiste nije osudila katolička crkva nego njen prelat koji nas je optužio da smo krivi za zadnji rat - uvijek volim čut da sam izdajnik i krivac za nešto tako veliko a u dobi od 16 godina...
http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvat...ivi-su-ateisti
Da li sam ateist, bezbožna i odbijam Boga? Apsolutno
E pa eto, to je to zašto rat, mrtvi stradanja - sve je objašnjeno
Ali naravno, bez osuđivanje... :roll:
cuj imala sam i ja 10 godina i bila u Jugoslaviji i bila vjernik i imala posljedice...i svasta su mi govorili nevjernici i stigmatizirali me i djeca u skoli a i uciteljica diskriminirala, a svecenika zatvorili jer je stablo ispred CRKVE posjekao u obliku kriza. ali ja ne zelim generalizirati i reci da su svi ateisti komunisti i da su svi ateisti vjeromrzitelji i neznam sto. ajmo raspravljati na drugoj razini.
mene vise zulja zasto si ateiskinja ;)
Ja isto mislim da katolicka crkva u Hrvatskoj nikog ne osudjuje... pa eto, u Splitu su se godinama drzale mise za dragog nam poglavnika... Ako se njega ne osudjuje, pa kako bi nekog drugog? :O
Ja ne komentiram što ti ne želiš ili ne želiš generalizirati, ja komentiram što tvrde oni koji su ovlašteni od katoličke crkve da govore u njeno ime i šire njen službeni nauk.
Meni je jasno koji je njihov službeni stav, što ne znači da mi je stalo do njega (jer nije, kao i do svega ostalog što propovijedaju) i što se mene tiče mogu i 100x gore pričati - ali ne volim kad se priča da to nije tako, da nije istina da to tvrde itd. Jer očito to tvrde.
To što provode kolektivno okrivljavanje jedne skupine građana ove i susjednih država po ničemu drugom nego po njihovim vjerskim (ne)uvjerenjima je njima na savjest. Mene samo potakne da još jače sam sigurna da ne želim imati ikakvog posla s njima i da ostale njihove priče uvijek gledam i kroz prizmu ovakvih događaja i stavova.
Ako isključivost izaziva išta - onda je to uzvratnu isključivost.
Ali ti onda ne vjeruješ u skladu sa katoličkim naukom, tvoj svećenik se ne bi složio s tobom najvjerojatnije, a on je glasnik božje riječi.
nisam doduše sigurna kako papa trenutno stoji po tom pitanju, nešto mi se čini da nam je on oprostio.
Ako su ovo prve dvije od deset božjih zapovijedi:
Ja sam Gospod, Bog tvoj, koji sam te izveo iz zemlje egipatske, iz kuće ropstva. Nemoj imati drugih bogova uz mene.Ne pravi sebi lika ni obličja bilo čega što je gore na nebu, ili dolje na zemlji, ili u vodama pod zemljom. Ne klanjaj im se niti im služi. Jer ja, Gospod, Bog tvoj, Bog sam ljubomoran. Kažnjavam grijeh otaca - onih koji me mrze - na djeci do trećeg i četvrtog koljena, a iskazujem milosrđe tisućama koji me ljube i vrše moje zapovjedi.
kako katolički nauk ne osuđuje mene koja ne štujem tog boga i Amira koji se klanja nekom drugom bogu?
mislim, ako božje zapovijedi nisu katolički nauk, ili ako kažnjavam do trećeg i četvrtog koljena nije osuđivanje, onda ja ne razumijem šta te riječi znače.
Nadalje, spomenula si da bi osjećala grižnju savjesti da savjetuješ prijateljici da pobaci. Sve 5, to su tvoje emocije, i to mi je ok. Ono što mene zanima je bi li glasala za zakon koji zabranjuje svim ženama da pobace?
mislim, ne zanima me radi tebe kao tebe, nego ti hoću reći da tu nastaje problem, ne što netko smatra da nešto što ja radim nije ok, nego što na osnovu svog vjerovanja djeluje an donošenje zakona po kojima i ja moram živjeti.
Naravno, svi su zakoni donešeni na osnovu vjerovanja da nešto nije ok. Samo što se svi slažemo oko toga da se zakonom zabrani ubijanje, silovanje, pljačka.. to svi vjerujemo da nije ok.
Zašto bi to ikoga trebalo "žuljati"?
Od svih vjersko-nevjerničkih pitanja, ovo mi je najproblematičnije :| Ne pada mi na pamet propitivati zašto je netko vjernik i zašto vjeruje u ovog ili onog boga. Zašto onda vjernici smatraju potrebnim propitivati nečiji ateizam?
(nije da se prvi put susrećem s ovakvim pitanjem, zato koristim množinu)
nitko od gore navedenih nije bog i nije nepogresiv. prva zapovijed se odnosi na vjernike i njihov odnos s bogom a ne s nevjernicima. a sto se tice pobacaja najprije se treba donijeti sluzbeni stav kad pocinje zivot a onda sve drugo. iskljucivanje, osudu, progon radi stava smo vec imali i ja to ne podrzavam. inace pljackas vjerojatno misli da dobro radi i mislim da ti paralela nije dobra
osim toga, ja pitam zasto a ne mora mi nitko odgovoriti. ko sto se i mene moze pitati zasto, pa cu odgovoriti hehe
elor je napisala:
nije napisala ja, elor, sam vjernica koja nikog ne osuđuje i temeljim svoju vjeru na ljubavi.Citiraj:
katolicka vjera je najsirokogrudnija vjera koja nikog ne osuđuje i koja se temelji na ljubavi.
tako da mene, u načelu, ne zanima kako bi elor glasala vezano uz zakon. jer je sigurno da KC lobira za isti.
elor, službeni stav o početku života je, eto, donešen. šta se ima tu donositi? i kakve to veze ima uopće sa situacijom da ukoliko se zakonom zabrani abortus, jedino što će se promijeniti je sigurnost žena i stanje u novčaniku. ništa drugo.
a ovo da nitko nije nepogrešiv ni bog, opet ulaziš u svoj osobni odnos i osobnu vjeru.
pusti to. što sve to vrijedi u stvarnom životu?
gdje je crkva protiv zdravstvenog odgoja u školama? da ne nabrajam sve ono što sam prije nabrojala.
elor, zanimljiv mi je tvoj stav da je katolicizam jedna vrlo subjektivna i fleksibilna stvar :) svakako osvježavajuće
ali nisi mi odgovorila na pitanje bi li glasala za taj zakon, da je sutra na referendumu?
a i to što kažeš isto :D
eto vise ne znam sto cu prije odgovarati. tangerina molim te reci mi tocno pitanje referenduma ( ako je iskljucivo odmah ti mogu reci da ne bi glasala). a sto se tice homoseksualaca, katolicki nauk covjeka ne definira prema onome sto radi sa svojim genitalijama. tocka.
ne, uopće ih ne definira :roll:
http://www.katolicki.info/homo.htm
ili
http://www.glas-koncila.hr/index.php...1&news_ID=9395
Nevezano za Elor, imam jako dobru prijateljicu koja me puno voli, ja nju isto... al ona se moli da se ja preobratim jer vjeruje da bi to bilo bolje za mene i to radi samo zbog ljubavi za mene... (makar nije da ona meni nesto prica o tome)... kao sto se molila i da joj se roditelji vjencaju u crkvi (nakon puno godina necrkvenog braka) i kao sto je zahvaljivala Bogu sto joj je uslisio tu zelju... I isto mi je tako iz zabrinutosti za mene (al iskrene) napominjala da se ne treba baviti jogom jer je u jogi zlo...
U redu mi je da sve to misli za sebe. Al poimanje toga da ona ima viziju mog zivota koja je bolja od moje, i da zna nesto bolje od mene, me smeta (kad postane tema razgovora, a to bas nije cesto).