Uh...
Printable View
Dakle, što se tiče žireva, susjeda ne želi baš dati previše informacija. Ja ću se zaletit do šumarije pa ću se raspitat. Jedino što sam saznala je da otkup traje dok se ne ispuni kvota, kao što je Roza napisala. Ona je skupljala dugo, pa je predala u par navrata. Naravno, lokaciju šume nije htjela odati.
Nije lagan posao, treba se organizirat, ali zarada je jako dobra.
Čitam vas jer bih htjela ostati na porodiljskom duže od godinu za 3. dijete, ali sve nabrojano, što bih mogla i znala raditi, traži i to da mi netko pazi na djecu dok to obavljam i tu se gubi računica. Jedino da žireve skupljam po mjesečini.
Marija, ja se slažem, uz tako malenu djecu je stvarno teško. Eventualno da žena ima nešto uhodano, u čemu je vješta, i što može obaviti usput. Ali startati nešto novo - to je koma dok su stvarno mali. Ja se trenutno inspiriram, i računam da će mi mlađe dijete biti oko četiri godine kad počnem raditi. I to je rano, i ne bih se čudila da odgodim cijeli projekt. Ili odustanem, barem od ovog što trenutno razrađujem.
Ako nešto doprinosi obiteljskom životu - idem u to. Ako shvatim da nas trga - nema šanse.
Mogu probat... i sanjat.
U proizvodnji hrane ne treba imati uveden HACCAP, da vas malo utješim, ali se treba pridržavati načela HACCAP-a.
Pravilnik o higijeni hrane (NN 99/07).
HACCAP je ipak certifikat koji košta, ne bi bilo zgodno da ga svaka kumica koja proizvodi sir i vrhnje mora imati.
Dragonfly, hvala ti puno!
Čekamo daljnje onformacije!
roza čestitam :-D
i čitam vas:mrgreen:
A dal je tko čuo za firmu Mondo 1??? I ima li tko kakva iskustva sa njima?
Pa da! Dobro, nisam znala ovaj podatak, ali sam pretpostavila jer redovito viđam bakice na pijaci koje prodaju kiflice, pečene sa svinjskom masti, u krušnoj peći. Pa kojekakve kolače, pite, štrudle, gužvare...
Pa žena koja prodaje paštetu od soje.
I da, žene s mlijekom, sirom, vrhnjem...
Ma zeznuto je, nije samo tako, ali si mislim, kada bi prigustilo, ideja više.
Ovo je sjajna ideja!
Kad sam M. uvela dohranu, počela sam kupovati "organsko". Istina, samo jedan od njih ima certifikat, svi ostali su na riječ. Većini vjerujem.
No, htjela sam reći da kada sam kretala dohranom, išla sam se raspitivati tko kako uzgaja. Ono, telefonski imenik i upisuj u tražilicu eko, organsko... Majko mila, danima sam visila na telefonu da bih od ovih ili onih udruženja saznala tko, gdje, što prodaje... Sad imam svoju mrežu, ali tada je baš bilo teško doći do tih ljudi.
Razmišljala sam i o nekakvoj prodaji organski uzgojenog sjemenja, komposta i sličnih fora, ali mislim da to ovdje ipak ne bi uspjelo. Kontam da oni koji proizvode imaju već svoje sjeme, kanale. Tu bi stvarno morao imati biznis, a uz malo dijete bi bilo teško.
Ja s ovim svojim komentarima k'o baba iz bolesti.
MOžda već netko i odgovorio, a ja se sjetim...
No, nema veze, od viška glava ne boli.
Ne znam jesi li tražila domaćeg češnjaka na tržnici. Ja ga uredno viđam i jako je skup. Tri kune glavica. Kažu prodavači/uzgajivači, ubio nas kineski. E sad, zašto ga onda ne prodaju jeftinije, tko će znati. To bi valjda bilo u bescjenje. Ovako ipak prodaju kroz cijelu zimu.
domaći češnjak kod nas na placu je 100 kn onaj jedan pleter, kolut kako god! ja sam se šokirala i odlučila ga ove godine sama uzgojiti. tako ako ima neko tko bi bio voljan poslati sjemena bila bih zahvalna, kontakt na pp!
a što se tiče mog malog posla od kuće ovaj topik me je prosvjetlio, točnije uobličio neke moje predideje i odluka je pala! u 5. mj. krećem s nekim projektima, a javit ću se nakon par mj. na ovu temu sa konkretnim vijestima...
Česan sadiš tako da pice stavljaš u rupe u zemlji, mislim jedno 5-10 cm nisam sigurna, sa razmakom od 20-30 cm između biljaka.
Ovako nekako http://www.macgyverservices.net/planting%20garlic.jpg
Ali malo pogledaj o vrsti zemlje, treba malo mješati razne tipove, nisma nikad sadila pa ne znam točno.
prijevod za flopicu, pice su kod Roze režnjevi češnjaka :)
znači uzmi slobodno dve tri glavice češnjaka s placa ili bilo koji da znaš da je domaći, podijeli na režnjeve (ili kako ih već zoveš), i dalje prema uputama. Možeš tako iskoristiti i bilo koji češnjak koji ti previše isklija pa nije baš za jelo.
ma skužila sam, al u prvi mah sam baš pomislila pice :-o?!
znači mogu s placa slobodno iskoristiti ok. to mi je dobra info...
imam knjigu bio vrtlarstvo i još jednu takve tematike pa ih sad studiram, tako da znam ovo za zemlju , ma uspjet će sigurna sam :yes:!
9 Essential Steps For A Home Business That Works
pametan članak, meni se dopalo, možda će i vama
Od češnjaka se siju samo vanjski režnjevi. Tako me nona naučila i nisam se pitala zašto. Ja sijem u najnormalniju zemlju, ne treba češnjaku gnojivo. I jede se i cvijet tj, dugačka stapka sa pupom na vrhu, mi je koristimo kao i šparoge. Deblji je češnjak ako mu ne dozvoliš da radi cvijet ( češnjak je lukovica).
Naravno i to se prodaje na placi, u mac vezano. Ali, ja posadim samo za osobnu potrebu.
http://www.gospodarski-list.hr/clana...refID=01042008
http://www.hzpss.hr/?page=savjeti,17,152
Sad kad čitam vidim da ima dvije vrste, jedan koji cvate, a drugi ne.
Čitam vas i veselim se jako ovoj temi, nastavite :)
I, moram dodati, Roza Groza - od srca ti čestitam na trudnoći!!!
E da, istina, kad bace te stapke gdje bi trebao narasti cvijet to treba pobrati.
Sad sam vidjela ovo o branju žireva, ja bih to radila i bez plaće :) (ali s nešto većim entuzijazmom ako me plate) ako netko zna tko otkupljuje ili uzima žireve za pošumljavanje, javite mi.
Šumarije otkupljuju, zvat ću drugi tjedan da se raspitam, pa javim što sam saznala.
Je, pametan članak :)
Ja sam razradila sebi u glavi (do određene mjere) ideju u koju sam se zaljubila, ali ono, stvarno se zaljubila. Ideja - mrak, meni barem.
Međutim, kad sam počela pisati brojeve, sastavljati tekstove, sakupljati informacije o porezima i pravilima, odjednom mi je dan postao tijesan.
Nekako sam se nadala da ću pronaći neku pravu mjeru između obiteljskih mogućnosti, svog zadovoljstva da nešto dodatno stvaram i radim, i posla.
Ali se bojim da sam odabrala preambicioznu ideju.
Uvijek se moram podsjećati da ako je stvar u tome da ću raditi 8 sati, onda mi se više isplati probati naći neki takav gospodski posao; i ako ću raditi neki jako angažirajući posao - onda djeca moraju nekome drugome. A onda više nisam mama doma, i moja djeca više nisu doma.
Eto, moja polazna točka me korigira.
Sad tražim dalje, nešto manje opsežno, nešto manje angažirajuće, sve u svemu nešto manje...
Search goes on...
Kako ste vi?
1. Kratka za početni kapital za nei opsežniji projekt
2. kad malo pogledam oko sebe, vidim da privatne poduzetnike posao drži u šaci, a oni nisu gospodari. To je u dobrom slučaju, ima i mnogo onih koji su na ozbiljnim tabletama čim stežu neki rokovi il se događaju pritisci. Ne želim tako funkcionirati. Znam da posao ne može biti bez stresa, al me ne smije daviti
3. dan za danom guram ono što sam započela, šljapka to, moglo bi bolje
Uh, cure moje, ja sam polako počela raditi od kuće. Svoj posao, imam mali internet dućan...Ali u Hrvatskoj te pojedu porezi i sl. stvari. Kada želiš nešto izradjivati, uvesti, ma bilo što, i kada skužiš da da ista stvar dodje jeftinije ako je kupac naruči iz USA nego kod nas onda si misliš pa u kakavoj mi to državi živimo???...Jer imaš jedan porez, pa drugi porez, pa špedicija,...Uh, nije danas lako raditi nešto na bijelo jer je u Hr jako razvijena konkurencija koja radi na crno - bez ikakvih poreza, jeftinije i ljudi kupuju tamo. I onda na kraju godne od države dobiješ još poklon - porez na profit. Ma, koji profit, molim vas lijepo. Sve to lijepo zvuči na papiru ali kada ideš bacati brojke u stvarnost - uh...Ja se šlepam na muževu firmo pa mi nekako uspijeva nešto i zaraditi (jer ide računovodstvo i sl. preko njega, da imam još taj trošak ne znam kako bih bilo) a muž me tako ili onako zove dobrotvorno društvo, lol... Recimo kod mene konkretno je tako, da moram ja raditi 2mj da bih zaradila nešto što mm zaradi u pola dana (bavi se organizacijom različitih događaja) i nekada se baš zamislim dali mi to uopće treba? Ali ja to radim za sebe, za dušo pa nekako preguram preko toga, da je u Hr najbolje ležati na kauču, neraditi ništa i kukati kako se nema love :-))
U biti bi još najbolje prošla trampa, valjda tamo nema nekih poreza... (a smislit će jih ako jih još nema :-))
Cure, sorry na malom obeshrabljivanju, ali ja sam stvarno više luda od svih tih poreza, bili oni krizni ili regularni... Ma, ako se upustite u to vidjet ćete same. Ali nemojte odustati, gdje je volja tamo je put. Ima u Hr jako puno malih biznisa koji jako dobro šljakaju.
I ja već imam brdo ideja ali sa troje malih klinaca je sve to jako kaotično :-)
In Love, vjerujem ti da je tako. Puno ljudi kaže što i ti. Ja ti se divim da uopće radiš uz troje male dječice! Jesu li svi u vrtiću? Tko ih čuva? Kako to fercera, to nas zanima :) Za pare znamo da slabo teku :mrgeern:
Da nam država hrani sama sebe, to znamo. Koma! Mi smo stvarno Banana Republika! Sram ih bilo!
Offtopic, ali na stumble upon slučajno nađoh link na uzgoj češnjaka, a o tome se pričalo. Meni je korisno, pa ću saditi, a evo i drugim curama
http://www.thedailygreen.com/green-h...ick=getstarted
Starije dvoje su u vrtiću, mali nije. Nitko ga ne čuva, napravim toliko koliko mogu - dok spava, dok ima dobre dane pa se malo sam zaigra..A inaće radimo zajedno - idemo u parkić pa usput odnesemo paketiće na poštu. Kada zagusti (bolesti i sl.) onda nam uskoci muž ili koji od muževih radnika. Imam nekakav backup bez toga ništa.
Ma, da nema njih išlo bih i bolje i brže :-) Ja bih htjela otvoriti i fizički dućan sa takvom opremom koju imam na webu ali mi muž neda. Ma, ima pravo jer od njih troje je stalno netko ili bolestan, ili ga treba negdje voditi, ili..Ma, znate već kako je sa malom djecom. A ako se tome što radiš ne posvjetiš 100 posto ništa od svega.
Trenutno mi je ovako ok, ne oduzima mi previše vremena - cca 2 sata na dan plus odlazak na poštu, malo se maknem od djece i dječjih problema (što jako paše nakon 6 godina, lol), malo upotrebljavam mozak da mi ne zakržlja skroz ;-)) i tako...Ma, najteže je poćeti kada krene ideje same lete na kup i onda samo polako - jednu po jednu. Pomaže ako imaš nekoga tko ti može besplatno ( ili uz neku trampu) uskočiti sa realizacijom neke ideje ( tipa ja bih sada nešto šivalaali nemam pojma o šivanju pa će mi to raditi muževa sestra, dobit će nešto od toga, a ja ću to prodavati i tako...)..
A za Banana Republik se slažem :-(((
Cure moje ja ne znam kak vi zamišljate trampu?
Ja malo imam oglavine pa vidi dva načina. Jedan je da se komšinice/prijateljice ili po forumima razmjenjuju za raznorazne stvari kojima one odokativno određuju vrijednost. A druga koja je legalna se zove kompenzacija i dakle minimalno dva partnera imaju neku robu koja je zanimljiva drugoj, naprave račune za tu robu i to ljepo iskompenziraju. Vrlo čest naćin naplate i prodaje u ljepoj našoj.
Što se tiče raznoraznih poreza, ako otvarate opg ili neki obrt niste dužne odmah ući u sustav pdv-a. E sad sve zavisi kome robu prodajete i koliko repromatrijala kupujete, to treba vidjet pa staviti na papir.
Kompenzacija je ok ali ne može se od nje živjeti :-) Recimo, firma moje frendice je dobila na kompenzacijo stan od 100m2. A njoj treba lova da plati račune, poreze i sl...I što da sada radi s tim stanom? Ne treba joj za živjeti, ne može ga prodati jer je glupi razpored i skupa cijena...Tako da. Sve do neke mjere. Što će meni 300 tegli meda, pa nemožemo samo med jesti cijele dane. Ma, mom mužu stano nude neku kompenzacijo, prije je znao priosati na to pa smo imali doma cijele sobe coac- cole, rio mare tune i sl. stvari ali više ne. Ne možeš toliko toga pojesti a ne možeš ni prodati ako nisi registriran za to..Mi smo to nekako uvalili nekim malim dučanima ali toliko zezancije oko toga..Ne, hvala.
A PDV - istina, ne treba se odmah ući ali ako si firma koja kupuje sirovine onda se više isplati da si u sustavu pdv-a. Ja se baš i ne kužim previše u taj dio računovodstva, pdv-a i sl. jer nisam baš za to, mm je više, ja sam kreativac, ja bih stvarala a neko drugi neka se brine o tom dijelu :-)) He, he, računovodja poludi sa nekim mojim seljčakim razmišljanjima (he he) veli da moram seliti u džungu i raditi tamo ;-)
Take smo mi žene, za džunglu, al znamo sakupiti bobice ;)
A svi na koncu vole zasladit ;)
Ne znam baš da možeš trampit stan za vikendicu itd bez ikakvog terečenja i poreza - zapravo ne možeš :) al bez problema trampimo robu za pekmez, ili usluge za alat. Tu ti država ne može ništa.
Znam da ne zvući idealno dobiti pekmeza i meda za svoje sašivene uradke, ali na kraju krajeva, novac od prodaje ionako utučeš u nekakvu kupovinu/plačanje. Dio potreba se sigurno može pokriti trampom.
Zavisi i kome češ prodavat. Recimo poljoprivrednicima koji svoj urod prodaju silosima se isplati. Ako je recimo cijena kukuruza 100 kn, ako si u sustavu pdv-a fakturiraš 100+ pdv, ako nisi fakturiraš samo tih 100. A opet kad kupuješ repromatrijal i sve ostalo plačaš pdv koji si ako si u sustavu vraćaš, tako da ti se svakako isplati.
Ako recimo prodaješ nešto krajnjem korisniku i to nešto košta 35 kn, krajnjeg korisnika ne zanima jel pdv unutra ili nije.
I treća stavka je naravno i tvoja nabava, ako kupuješ samo repromatrijal i prodaješ maloprodaji, vrlo je vjerovatno da ćeš platiti više nego si iskoristila pdv-a, no ako kupuješ i neke strojeve ili nešto skuplje, onda ti se sigurno isplati ući...
Ma najbolja je trampa, trampit treba koliko se god može...
Rozagroza, što više razmišljam o tvom konceptu to mi se više sviđa.
Recimo da uđem u neki biznis; to vuče za sobom obveze koje moram ispunjati bez obzira jesu li djeca bolesna, imaju li problem, više zadaće, je li mi muž na putu ili nije; plaćati obveze isto tako moram bez obzira koliko sam noći bdjela uz bolesno dijete itd. itd.
A ova varijatna - nešto imaš jer si radiš, pa imaš viška, ili rado to radiš, pa ti nije problem, a istodobno imaš slobodu da ne znam - zasadiš sto ili dvjesto sadnica paradajza neke fora sorte ovisno o svom stanju, prvm, drugom ili trećem, obitelji i ostalo - zapravo daje više slobode. I možda i veću kvalitetu.
Dozvoli da lamentiram, pa me ispravi ako totalno krivo kontam o čem se tu radi...
Recimo da za plasirat neku vrstu povrća, neku sortu, neki proizvod... pekmez ili kroj pregače, svejedno, moraš legalnim putevima tražiti ogromne sume novaca jer dok namiriš reklamu, dadžbine, prodajno mjesto - cijena ode u nebesa i onda je pitanje rentabilnosti - pa se mora raditi na veliko (meni je preko iskustava prijatelja jasno da se biznis ili isplati raditi na veliko ili uopće ne), pa si u žrvnju i stresu. Onda je opet bolje, za obiteljsku majku, da radi negdje u knjižari od 7 do 14 - ako takav postao postoji, recimo.
Istodobno, ti za tu svoju sortu, pekmez, jaknu, sliku... možeš dobiti vrhunsku sadnicu domaćih jagoda - koja bi te isto tako koštala tko zna koliko da je zarađuješ, ili da je kupuješ na placu, još gore, ili lijep ručno rađen stolnjak, ili ne znam - instrukcije za dijete.
Kvaliteta života je na dobitku, obitelj na dobitku zbog majčinog vremena...
Meni se to sviđa.
REcimo da nisam prinuđena raditi, mm nema ništa protiv da ostanem još doma, pa onda nije nužno da donosim novce; protok roba se skraćuje i ide stvar za stvar. Možda i povoljnije, lakše i bolje - obzirom, naravno, na uloženo vrijeme i trud.
Hm... sjajno, zapravo...
Ifigenija vidim da si se već dotakla onoga o čemu sam ja mislila ove dane. Kako taj tvoj imaginarni posao prerasta u pravi biznis u kojem ćeš imati malo vremena za djecu. A mislim iz tvog pisanja po forumu da nikako ne bi htjela. :-)
Jer i ja sam za mali mamin posao, ali i uz najbolju ideju ne bih žrtvovala ove najljepše i najmekše godine...
Meni je ideja trame genijalna...