Pokazuje rezultate 1 do 50 od 697

Tema: Porod - sigurna ili nesigurna rabota?

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

Citiraj ivarica prvotno napisa Vidi poruku
    kako to mislis da se ne smije pisat, pa svaka prica s poroda koju itko odluci stavit, ostane na forumu
    prica iz petrove, i pakraca, varazdina, rijeke, prica iz podobnika i prica iz splitskog rodilista
    istina...

ali ako svi načini poroda imaju isti tretman molim te pokaži mi gdje je Podrška elektivnom carskom rezu?... ovu za kućni sam našla bez problema....
    (čisto zbog rasprave moj stav protiv neindiciranih carskih.... - ja se samo zalažem za pravo na svaku informaciju i ravnopravnost poroda)

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj purple rain prvotno napisa Vidi poruku
    istina...

ali ako svi načini poroda imaju isti tretman molim te pokaži mi gdje je Podrška elektivnom carskom rezu?... ovu za kućni sam našla bez problema....
    (čisto zbog rasprave moj stav protiv neindiciranih carskih.... - ja se samo zalažem za pravo na svaku informaciju i ravnopravnost poroda)
    sad se osjecam ko ona djecica kad im netko vuce ispred nosa 10 kuna na uzicu, ja taman dodjem do tebe, a ti povuces....
    rekla si da se ne moze pisati, moze se
    imamo i na portalu, ne samo na forumu, prica o porodima koji su bili "prirodni" poput mojeg
    sad pitas gdje je podforum podrske, nije dovoljno da se pise o tome

elektivni carski prema nijednoj smjernici i dokumentu nije prikazan kao izbor jednakog rizika kao ostali porodi, kako za majku, tako i za dijete (ukljucujuci porod kod kuce)
    zasto roda treba davati podrsku svakom postupku, pogotovo onom koji je ! provediv !
    jer elektivni carski to u hrvatskoj jest
    kako inace objasniti toliku razliku u postotcima carskih u hrvatskim rodilistima? lijenim maternicama zena ko zagrebu (preko 20% carskih) u odnosu na rijecanke (oko 9% carskih). da ne spominjem rodiliste koje ima 50% carskih, ne radi se tamo niti o lijenim maternicama niti o, reci ce oni, neznanjem lijecnika da vise nego tek svaki drugi porod i zavrsi vaginalno.
    radi se onda o elektivnom carskom. koji je izbor ili majke ili lijecnika. ali izbor, a ne potreba.
    evo ja cu zdravorazumski uzeti rijecki prosjek kao neki prosjek potrebnih carskih. jer nisu rijecankama maternice bolje od nasih. jesu rijecanke po icem bolje od nas? javite se rijecanke?
    sve ostalo (prosjeci, ne slucajevi) je po meni pokazatelji broja izbornih carskih ili, ako to nije, onda necije neznanje. neznanje koje, zbog onih opasnosti elektivnog carskog, sve te zene kojima carski nije izborni, i njihovu djecu, a imale su ga, dovodi u nepotrebnu opasnost.

Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

sad se osjecam ko ona djecica kad im netko vuce ispred nosa 10 kuna na uzicu, ja taman dodjem do tebe, a ti povuces....
    rekla si da se ne moze pisati, moze se
    imamo i na portalu, ne samo na forumu, prica o porodima koji su bili "prirodni" poput mojeg
    sad pitas gdje je podforum podrske, nije dovoljno da se pise o tome
    ....

ako to nije, onda necije neznanje. neznanje koje, zbog onih opasnosti elektivnog carskog, sve te zene kojima carski nije izborni, i njihovu djecu, a imale su ga, dovodi u nepotrebnu opasnost.
    to mi nije bila namjera (da navlačim) niti da provociram - samo pitam zašto sve vrste poroda nemaju jednaki tretman
    cr se recimo vani potiče da bi klinike zaradile, a tko kod nas zarađuje od naručenih cr?
    NEZNANJE!
    eureka- naš najveći problem... treba znati i informirati se....
    a komoditet dama iz zagreba (nemojte se sad naljutit molim vas) ide valjda onom linijom pa lakše mi je imat rasporen stomak nego par sati puhat i crvenit se... meni nejasno, ali osobno poznam ženu koja je platila CR jer je umirala od straha od boli.... i opet - tko voli nek izvoli...

Snjeska avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kako inace objasniti toliku razliku u postotcima carskih u hrvatskim rodilistima? lijenim maternicama zena ko zagrebu (preko 20% carskih) u odnosu na rijecanke (oko 9% carskih). da ne spominjem rodiliste koje ima 50% carskih, ne radi se tamo niti o lijenim maternicama niti o, reci ce oni, neznanjem lijecnika da vise nego tek svaki drugi porod i zavrsi vaginalno.
    radi se onda o elektivnom carskom. koji je izbor ili majke ili lijecnika. ali izbor, a ne potreba.
    evo ja cu zdravorazumski uzeti rijecki prosjek kao neki prosjek potrebnih carskih. jer nisu rijecankama maternice bolje od nasih. jesu rijecanke po icem bolje od nas? javite se rijecanke?
    sve ostalo (prosjeci, ne slucajevi) je po meni pokazatelji broja izbornih carskih ili, ako to nije, onda necije neznanje. neznanje koje, zbog onih opasnosti elektivnog carskog, sve te zene kojima carski nije izborni, i njihovu djecu, a imale su ga, dovodi u nepotrebnu opasnost.
    Griješiš.
    Nemaju riječanke bolje maternice, nego njihove bolnice imaju lošije neonatologije pa sve komplicirane trudnoće koje uglavnom završavaju carskim šalju u Zagreb, najčešće u Petrovu.
    I sama sam, iz manjeg grada, išla roditi u Petrovu, carskim rezom, jer je tako moralo biti.
    I trudnoću koju sam imala prije ove završila sam carskim, u Petrovoj.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Snjeska prvotno napisa Vidi poruku
    Griješiš.
    Nemaju riječanke bolje maternice, nego njihove bolnice imaju lošije neonatologije pa sve komplicirane trudnoće koje uglavnom završavaju carskim šalju u Zagreb, najčešće u Petrovu.
    I sama sam, iz manjeg grada, išla roditi u Petrovu, carskim rezom, jer je tako moralo biti.
    I trudnoću koju sam imala prije ove završila sam carskim, u Petrovoj.
    ne zbrajam petrovu, situacija je slicna u npr vinogradskoj
    a izabrala sam za primjer rijecko rodiliste veliko rodiliste s izvrsnom neonatologijom, a ne zadarsko ili neko drugo gdje je stopa carskih jos niza, upravo iz razloga koje spominjes
    u rijeci, kao sto je flo napisala, ne izabiru carski u nekim situacijama za koje je u drugim rodilistima carski - rutinski
    a kako sam nedavno bila na trudnickom tecaju na sd, ginekolog koji je drzao tecaj je rekao da je npr otkad je tamo zaposlen jedan inace renomirani porodnicar, bas kao njegova zasluga, porastao broj vbac-a. sto zakljuciti nego da je rijec o izboru, a ne potrebi?

inace, broj carskih je vidim i u rijeci porastao, kao sto raste svugdje zadjih godina. sad citam ljetopise, podatak koji sam navela bio je podatak kojeg sam cula prije dvije godine od njihovog sefa rodilista. stopu po stopu penje se broj carskih u hrvatskoj svake godine.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

mene uopce ne cudi ukupan porast carskih rezova, cak stovise...to dolazi s cinjenicom da se carskim rezom zena prepusta u ruke strucnjaku medicinaru i ne dozivi skakljiv osjecaj slabosti prilikom poroda/ boli, rizika, mogucnosti...
    a tu su i strahovi kao rezultati potrebe vecine zena da svoje porode opisuju, da ne karikiram previse, kao bitku na Sutjesci, cisto da dozive katarzu nakon boli, intervencija, ovoga onoga...(rezali me do dupeta, sve se upalilo, sili me na zivo, ostavili djelove posteljice...sto sve ne..)

Kad se prepusti strucnjaku, uvjerenija je da ce se stvari koliko toliko rijesiti i da nece postojati niti jedan trenutak slabosti il da ce taj trenutak slabosti prespavati, probudit ce se i on ce uciniti da sve bude u redu. Da ima svoje zivo i zdravo dijete...on ce to napravit umjesto nje.
    NEmam pojma kakav je ko karakter, al zar nije lakse nekad zatvorit oci da se ono sto zelimo da se rijesi, rijesi samo od sebe..
    problem je u tome sto rezultat poroda, odgoja, brige, dojenja, nedojenja, hranjenja...na kraju, slusao ti ginekologa, pedijatra, fizijatra, JAspera Juula ili savjetnice, snosis sam, sa svojim suroditeljem i svojim djetetom. Al to je nekad tesko otkriti odmah, prije poroda...

nije medicina sprdacina, medicina postoji da rijesava probleme, valjda, da nas lisi patologija
    postoji trenutak kad trudnoca postaje patologija i kada porod postaje patologija, zato ga je potrebno na neki nacin pratiti, koliko je pracenja potrebno, a da ne bude stresno, to bi se moralo analizirat..
    Na isti je nacin potrebno pratiti zivot, ici na sistematske preglede, UZV dojke, papa test, ali to ne znaci da treba jednom mjesecno vadit krv i defaultno uzimati preparate zeljeza cisto jer si plodna zena, koja menstruira

Vec sam nekoliko puta na ovoj temi napisala, da bi odrzao normalan duh, tijelo i mozak, trebas u svemu u zivotu poznavati mjeru.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

inace, broj carskih je vidim i u rijeci porastao, kao sto raste svugdje zadjih godina. sad citam ljetopise, podatak koji sam navela bio je podatak kojeg sam cula prije dvije godine od njihovog sefa rodilista. stopu po stopu penje se broj carskih u hrvatskoj svake godine.
    Porastao je između ostalog jer su žene educiranije i više se zauzimaju za svoja prava, i žele pravo na izbor načina poroda.

Sigurna sam da je porastao i broj poroda u kući sa ino-babicama. I ovo što kažeš:

a kako sam nedavno bila na trudnickom tecaju na sd, ginekolog koji je drzao tecaj je rekao da je npr otkad je tamo zaposlen jedan inace renomirani porodnicar, bas kao njegova zasluga, porastao broj vbac-a. sto zakljuciti nego da je rijec o izboru, a ne potrebi?
    samo pokazuje koliki utjecaj može imati i 1 osoba. Sigurna sam da je i broj poroda uz nelegalne ino babice porastao jer im je putem ovog foruma omogućeno i olakšano kontaktiranje i djelovanje u RH.
    Posljednje uređivanje od Deaedi : 07.02.2010. at 16:25

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa Vidi poruku
    Porastao je između ostalog jer su žene educiranije i više se zauzimaju za svoja prava, i žele pravo na izbor načina poroda.
    mozemo mi pretpostavljati zbog cega je
    ja npr mislim da veceg cutjecaja od ovog sto ti govoris ima sve starija dob rodilja
    a neki lijecnici ce reci da je porastao - novca radi
    naime, za carski rez bolnica dobije, prema hzzo-ovom cjeniku bolnickog lijecenja, novce s kojima moze pokriti nastale troskove. s vaginalnim kazu da su u gubitku (?)

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

mozemo mi pretpostavljati zbog cega je
    ja npr mislim da veceg cutjecaja od ovog sto ti govoris ima sve starija dob rodilja
    a neki lijecnici ce reci da je porastao - novca radi
    naime, za carski rez bolnica dobije, prema hzzo-ovom cjeniku bolnickog lijecenja, novce s kojima moze pokriti nastale troskove. s vaginalnim kazu da su u gubitku (?)
    ovime ispada da HZZO ne podupire nepotrebne intervencije na porodu, vaginalcu

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa Vidi poruku
    uvjerena si da edukacija zena dovodi do povecanja broja CR bez indikacije medicinska tipa? edukacija ili emancipacija?edukacija od strane?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
    uvjerena si da edukacija zena dovodi do povecanja broja CR bez indikacije medicinska tipa? edukacija ili emancipacija?edukacija od strane?
    u brazilu postotak carskih 50%, a u velikim gradskim bolnicama 80%, ali nitko pametan nece reci da je zbog sveopce edukacije
    zasto zene biraju elektivni carski ili neasistirani kod kuce, razloga ima previse, kako u toj osobi, tako i u okolini, da bi se ja usudila olako reci da je nesto bilo presudno za tu odluku

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •