Pokazuje rezultate 1 do 50 od 3651

Tema: odgoj u duhu vjere 5

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

I inače mislim da bi emotivni angažman koji je usmjeren protiv nečeg bio bolje iskorišten učenjem o tome i upoznavanjem onog što nas toliko ljuti i plaši.

KC nije savršena jer je čine ljudi, grešni kao i mi. Dogme, čvrste i stroge kanonske procedure upravo i služe da smanje faktor ljudske greške. Kad pogledaš koliko treba da se ljudi posvade i raziđu u jednom običnom planinarskom društvu, shvatiš da je samo postojanje Crkve i njezino djelovanje plod Božje milosti, jer da ovisi samo o ljudima, ne bi trajalo ni tri dana. Na tome se temelji vjera u katolički brak, mi sami ne možemo, ali uz Božju pomoć i sakramente možemo obećati doživotnu vjernost. To su sve čuda koja razumom nisu dohvatljiva, ali bez koje je svijet tužnije i puno nesigurnije mjesto.

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj pikula prvotno napisa Vidi poruku
    I inače mislim da bi emotivni angažman koji je usmjeren protiv nečeg bio bolje iskorišten učenjem o tome i upoznavanjem onog što nas toliko ljuti i plaši.

KC nije savršena jer je čine ljudi, grešni kao i mi. Dogme, čvrste i stroge kanonske procedure upravo i služe da smanje faktor ljudske greške. Kad pogledaš koliko treba da se ljudi posvade i raziđu u jednom običnom planinarskom društvu, shvatiš da je samo postojanje Crkve i njezino djelovanje plod Božje milosti, jer da ovisi samo o ljudima, ne bi trajalo ni tri dana. Na tome se temelji vjera u katolički brak, mi sami ne možemo, ali uz Božju pomoć i sakramente možemo obećati doživotnu vjernost. To su sve čuda koja razumom nisu dohvatljiva, ali bez koje je svijet tužnije i puno nesigurnije mjesto.
    X

mislim da se svi slažemo s tim, i mada mi nije bila namjera načeti ovakvu temu, pitanje je kolika je naša odgovornost pred Bogom ako slijedimo npr.krivu dogmu Crkve ili nešto npr. što će se za koji 100g npr. u KC pokazati kao pogrešno.....uzimali to nama Bog za zlo, (jer imamo i mi razum i dar spoznaje i molitve i ako smo laici) ili zbog naše poslušnosti prema Crkvi On odgovornost očekuje od onih koji su takvo nešto "propisali", ili od nikoga, ako je sve bilo u "dobroj namjeri"?
    Uzmimo spaljivanje vještica???
    Što sa svim onim ljudima laicima koji su nešto takvo podržavali i istinski vjerovali da je to dobro samo zbog učenja CRkve? Možda su i neki svečenici stvarno mislili da se na taj način rješavju zloga, a ne da ga čine...a opet kako su to mogli misliti kada su ustvari kršili božiju zapovjed Ne ubij?
    Što je sa svecima koje papa proglašuje, i kojima se ljudi mole, kipove kojima se "klanjamo"...a Bog je reko ja sam Bog tvoj ne imaju drugih Bogova uz mene...ne pravi mi ni lika, ni kipa...samo se meni klanjaj i njemu jedino služi...........
    Moram li se osjećati "bogohulkom" jednoga dana što sam se ko mala molila svecima, mada mi je to uvjek bilo čudno?

O.T. Mislim da magije nema tamo gdje ne tražimo.....krunica nije magija sigurno...molitva i zazivanje ime Isusa sigurno nije mantra.....svaka osoba koju vidim da se bavi "proročanstvom" izaziva u meni sumnju, strah i bijeg....ali s druge strane ; šta nije Bog u cijeloj Bibliji preko ljudi i proroka obračao se svome narodu....i Isus je bio prorok, a Židovi su ga razapeli jer "bogohuli".........

Vjera te tvoja spasila......je li bolje vjerovati ili držati se prokušanih stvari...molitve, mise i Biblije....a proroke, Apokalipsu jednostavno zanemariti....hoćemo li biti suđeni ako "ne vjerujemo" i ako ne azumijemo riječi Otrivenja ili proroka našeg vremena, samo zato što se bojimo nepozntog ili biti nagrađeni što smo se držali osnova u našem vjerničkom životu;poslušnost Crkvi, misa, ispovjed, post....?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •