Pokazuje rezultate 1 do 50 od 3651

Tema: odgoj u duhu vjere 5

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    dijete začeto van braka nije od Boga blagoslovljeno.
    iskreno me zanima slažu li se katolici s ovom izjavom, misle li da je moguće da Bog na taj dijeli blagoslove, ako ne bode li ih takvo razmišljanje i jel molitva jedini način "borbe" protiv toga.
    Da ne bismo doticnog smatrali kukoljem u žitu, njegov nasljednik Dr Hodzic smatra da se djeca zaceta MPO sjećaju svog neprirodnog začeća i svoje zamrznute braće i sestara.
    Kukolja koliko hoćeš

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

iskreno me zanima slažu li se katolici s ovom izjavom, misle li da je moguće da Bog na taj dijeli blagoslove, ako ne bode li ih takvo razmišljanje i jel molitva jedini način "borbe" protiv toga.
    Da ne bismo doticnog smatrali kukoljem u žitu, njegov nasljednik Dr Hodzic smatra da se djeca zaceta MPO sjećaju svog neprirodnog začeća i svoje zamrznute braće i sestara.
    Kukolja koliko hoćeš
    Cubana, ovo gore je sve skupa sofistička i besplodna rasprava. S jedne strane je istina univerzalne Božije ljubavi, s druge svetost braka. Jedno ne isključuje drugo, i to su dvije različite teme. Ne bih uopće spuštala nivo diskusije na rašćišćavanja takvog glavoboljčeka od izjave.

Što se tiče seksualnog morala i braka, o tome naviše govori suvremeni teolog Christopher West, koji svojim učenjem razlaže teologiju tijela.

Evo, pa vi slušajte, koga zaniima. Vrlo je provokativno, duboko i po mom mišljenju govori našoj generaciji.

http://www.youtube.com/watch?v=pGZb-HhTjn4
    http://www.youtube.com/watch?v=dUfTbBi1K0Q

Ima toga puno, pa si izaberite naslov koji vam je zgodan.

Ima i knjiga, i predavanja po crkvama. Trenutno je to in u Crkvi

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Naravno da nema ničeg lošeg. Patognomonicno je to sto većina ovdje neće napisati da se slaže s Bosancicevom izjavom iako smatraju da bi se osoba koja je to učinila trebala ispovijediti. Nije važan način retorike, važna je sustina. A ona je ista. Pokušavam dokazati da nije problem u kukolju nego je stav Crkve takav. Stav Crkve je da je dobro izbjegavati trudnocu pracenjem plodnih dana, a nije kondomom. Iako je cilj isti- izbjegavanje trudnoće.
    Moja je nedoumica kako dijete odgajati u okrilju katolicanstva, a ne dozvoliti upijanje takvih bedastoca koje s Bogom nemaju veze.

BebaBeba avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

isteklo mi vrijeme za edit...
    Htjela sam napisati da sam ja od onih osoba koje ni u što ne vjeruju "slijepo". Volim o svemu saznati uvijek nešto novo, toga mi nikada nije dosta, i prema tim saznanjima graditi svoje stavove. Konkretno u slučaju KC mi se stlano dešava da odgovor na jedno pitanje za sobom u mojoj glavi otvara novo.
    Bez ikakve sumnje je da se tu radi o vrlo kompleksnoj stvari i da pitanja ima bezbroj kao i odgovora a sad kako će ih tko shvatiti ili želi li ih uopće ikako shvatiti - stvar osobe.

Po meni jako je puno stvari koje KC govori u biti ispričano i rečeno u prenesenom značenju a mnogi ih greškom shvaćaju doslovno.
    Posljednje uređivanje od BebaBeba : 07.11.2010. at 14:40

klaudija avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Naravno da nema ničeg lošeg. Patognomonicno je to sto većina ovdje neće napisati da se slaže s Bosancicevom izjavom iako smatraju da bi se osoba koja je to učinila trebala ispovijediti. Nije važan način retorike, važna je sustina. A ona je ista. Pokušavam dokazati da nije problem u kukolju nego je stav Crkve takav. Stav Crkve je da je dobro izbjegavati trudnocu pracenjem plodnih dana, a nije kondomom. Iako je cilj isti- izbjegavanje trudnoće.
    Moja je nedoumica kako dijete odgajati u okrilju katolicanstva, a ne dozvoliti upijanje takvih bedastoca koje s Bogom nemaju veze.
    Već dugo pratim temu, ali nikako da se usudim uključiti..

Cubana, recimo da sam u situaciji kao i ti, što se tiče djece.. Moje dijete je začeto izvan braka.. Jednom mi je rođena majka, kada smo raspravljali o spolnim odnosima prije braka rekla da je moje dijete pogreška, dakle njezina unuka.. To me je strašno pogodilo i evo sad mi se plače kada se samo sjetim..

Jako dugo me je mučio moj grijeh prije braka, i kako mi je dijete bilo strašno bolesno, dugo sam mislila da nam Bog vraća, da se osvećuje..
    Ne znam kako, ali moje se mišljenje promijenilo.. Ja ZNAM da se Bog ne osvećuje, i da beskrajno voli moje dijete, mog muža i mene, jer naše je dijete začeto u ljubavi, a Bog je ljubav.. I nema tog svečenika ili bilo koje osobe koja će mi dokazati suprotno..

Ne slažem se sa svime što dolazi iz crkve niti mi se sviđa svaki svečenik koji vodi misu, ali i oni su samo ljudi, s diplomama ili bez, grešni kao i mi "obićni smrtnici".. Kao što je Pikula čini mi se rekla, pokušavam mesti ispred svog praga (dobro, nekad pomognem i susjedi )..
    Ne sudim im, pokušavam što ćešće ići na misu, sa djecom da i one vide kako u crkvi može biti jako lijepo.. Vrlo često i ne odem pa mi bude žao, ali.. Nadam se da ćemo postati redoviti i tako se zahvaliti Bogu za sve što nam je dao..

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Jedan svećenik KC je rekao da bi Crkva odobrila kondom kada bi se mogao navući i na srce.
    Nije stvar u kondomu; stvar je u tome da se planiranje obitelji i intimnost u braku gradi od srca srcu, bez pomagala.
    Svjesno uzdržavanje ti osvješćuje koliko želiš svog partnera, i on tebe, i to jača brak.
    I opet nije samo stvar u bračnom paru, nego i u tome da kondom koriste premladi za seks, da se sloboda koju tobože nudi kondom onda slama na mladima, na prerano polomljenim srcima... ideja je da se seks ostavi kao nešto posebno, sveto, odabrano, nešto što je, po učenju Crkve, način spoznaje žudnje za Bogom.
    Smatra se da je svaki novi spolni čin supružnika obnavljanje zavjeta.
    Ako se taj zavjet obnavlja - obnavlja se bez gumene barijere.
    A u onim danima u kojima par smatra da može dobiti dijete koje ne može prihvatiti traže se novi oblici zajedništva, blizine, ispituje se vlastita žudnja, čežnja, potreba za drugim, nekako dublje osvještavaš važnost svega toga...
    Nije to samo tako.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Limiti su nam ljudski.Kako meni,tako tebi,isto tako i onome koji je to izjavio.To uvijek valja imati na umu.ni ja,ni ti,ni taj svećenik nismo u stanju pojmiti vječnost i svrstati je u svoje ljudske kategorije.

uvijek mi pada na pamet onaj san sv Augustina kad on zasanja dijete koje pokušava uliti more kroz malenu rupicu.pita on to dijete što radi-jer to ne može i ne ide tako,a ono mu odgovori:ti mi to kažeš?a ti nastojiš razumjeti Boga?

onaj tko olako sudi u božje ime za mene je ohol.onaj tko misli da se pustim knjigama približio Istini možda je dalje od nje nego ona gorespomenuta priprosta bakica.
    vjeruje se srcem prije nego racijom,jer vjera je prije svega ljubav-a voli se srcem.

da kažem osobno u svoje ime,meni je od svega najvažnija Euharistija.ona me krijepi i daje snage kad mi se čini da snage nemam,diže me kad klecnem...a da ne pokleknem,ne bih znala kako je lijepo uspravno stajati.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj ronin prvotno napisa Vidi poruku
    Limiti su nam ljudski.Kako meni,tako tebi,isto tako i onome koji je to izjavio.To uvijek valja imati na umu.ni ja,ni ti,ni taj svećenik nismo u stanju pojmiti vječnost i svrstati je u svoje ljudske kategorije.
    Ali postoji i službeni nauk.
    Kako pristupate djeci kada ih uče nečemu što se kosi s vašim uvjerenjima?
    Ili se to ne događa?

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ali postoji i službeni nauk.
    Kako pristupate djeci kada ih uče nečemu što se kosi s vašim uvjerenjima?
    Ili se to ne događa?
    zbilja se dosad nismo susretali s time,mali smo još
    stariji sin mi ima 8 godina i pohađa katoličku osnovnu školu.škola je prekrasna,jako lijepo pristupaju djeci,puno je razgovora i općenito se poštuje individualnost svakog djeteta.dosad se nije desilo ni približno ništa što bi iole kosnulo neka naša,nazovimo ih tako,obiteljska uvjerenja.

ako se to,možda,bude ,desilo...pa,zato postoji obitelj.
    naša obiteljska komunikacija je ipak najvažnija.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

dijete začeto van braka nije od Boga blagoslovljeno.
    Kukolja koliko hoćeš

Ne slažem se da su Božjim blagoslovom obdarena samo djeca iz krščanskog braka.
    To mi djeluje kao sebično svojatanje Boga od strane Crkve i miriše mi na grijeh.

I bez obzira što Ifigenija kaže:
    S jedne strane je istina univerzalne Božije ljubavi, s druge svetost braka. Jedno ne isključuje drugo, i to su dvije različite teme.
    .... ako doista službeni Crkveni nauk uči da djeca koja nisu začeta i rođena u braku ne nose božji blagoslov, Crkva je tim stavom u velikoj kontradikciji sa paradigmom univerzalne božje ljubavi. I takvim si naukom Crkva uzima za pravo da je Bog samo njihov i tko nije član Crkve neće dobiti milost božju.

Ne mogu nikako prihvatiti da Bog u svojoj univerzalnoj ljubavi bespomoćnom i nevinom djetetu uskraćuje blagoslov zbog grijeha roditelja. Jer koliko sam shvatio, onaj koji griješi, griješi na štetu svoje vlastite duše, a ne na štetu djece, roditelja, prijatelja, tete iz dučana, nekh forumaša itd.....

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •