Sad kad krenu fingirani razvodi i kemijanja s adresama.
Sad kad krenu fingirani razvodi i kemijanja s adresama.
Ovo ce donijeti procvat cuvalicama koje u stan mogu primiti 3-4-5 djece. Bez poreza. Barem ce banda banditska rijesiti problem manjka mjesta u vrticima.
Za 2011., planirana ekonomska cijena je 2000 kn, prema ovom dokumentu što je linkala Ivarica na prvoj stranici:
http://www1.zagreb.hr/sjednice_skups...ET=%22_top%22#
Prijedlog programa javnih potreba u predškolskom odgoju i naobrazbi te skrbi o djeci predškolske dobi Grada Zagreba za 2011, str. 15:
Ekonomska cijena za redoviti program u petodnevnom radnom tjednu, planirana na temelju prosječnih troškova programa sukladno odredbama članka 42. Državnog pedagoškog standarda predškolskog odgoja i naobrazbe, iznosi za 2011.:
- za redoviti 10-satni program 2.000,00 kn;
- za redoviti poludnevni program 1.300,00 kn.
ne kuzim kaj cete dobit s tim ak cete bit razvedene?
mislite da samohrani roditelji imaju neke benificije ili kaj?
Bit će nas dvije na jednu kulačku plaću u kućanstvu
Posljednje uređivanje od Mima : 17.11.2010. at 22:52
ne bi bilo nepravedno. ja nemam kredit (imala sam dovoljno sreće u životu, dobila stan od roditelja) i ne pada mi na pamet smatrati da sam u istoj situaciji kao netko kome kredit pojede preko pola plaće. to nisu krediti za vile, nego za stančiće, u zagrebu je kvadrat skup. isto i podstanarstvo.
Znam ja koliko kosta podstanarstvo u Zagrebu jer sam podstanar vec 10 godina i imam dvoje djece s posebnim potrebama i evo po ovom cenzusu nasa primanja su manja od 2000 kn po clanu obitelji, dakle znam ja jako dobro.
Isto tako znam da po ovoj odluci grada Zagreba od sada cu placati i vrtic za dijete s tezim ostecenjem zdravlja i boravak za starije dijete u skoli i da unatoc tome necemo oskudjevati iako nemamo bake i dede koje nam mogu pomoci, imat cemo dovoljno i hvala dragom Bogu na tome![]()
Zanima me što će ulaziti u ta primanja za ovu godina i porodiljni za nezaposlene roditelje, koji sam imala a sada više nemam,ostala sam bez posla kada neposredno prije nego sam bila trudna a stariji je već bio upisan u vrtić, tako da je sada nemam nekih primanja,još sam s malenom doma a stariji je u vrtići i šta sada da ga ispišem a on obožava i ja tražim posao kao sumanuta i šta ću onda s njim kada krenem raditi opet ga upisivati ko će ga usred "sezone" ubaciti...?
Ulazi li u to regres i darovi za djecu i ulazi li pomoć grada???
Što s nama koji dobivamo pomoć grada na rate za drugo dijete hoćemo li je dobiti do kraja ili???
Ovo je strtašno, u grupi je po 30 djece hoće li rasteretiti grupe, hoću li,kako je netko napisai, i dalje nositi papirnate ručnike i čaše ??
Izgleda da ćemo se ispisati jer nemamo novaca iako si nam primanja oko 2500 po članu ako će ubaciti i ove regrese i sl prelazimo u višu kategoriju pa pušiona, baš nas potići da imamo djecu!
U Beogradu vrlo slicno funkcionisu drzavni vrtici. Tj. puna cena je nemampojmakoliko, grad daje neke subvencije za sve, pa je tako najveca cena koju ce roditelji platiti cca 85eura. A onda ti na tih 85 mozes jos da trazis popust, tj. subvencije, ali se podnosi goooooooomila papira (narocito komplikovano za one koji imaju svoju firmu) pa ti oni onda odobre neki popust. Isto se gleda prihod po clanu domacinstva.
I tu naravno ima jako puno mesta za muljanje.
Ja ne mogu muljati MM je državna firma i tako da će nas vrtić doći oko 1000 kn samo za starijeg to nam je drastično više s obzirom na kredit i ostalo jer to je više nego duplo, izgleda da će biti samnom doma a je neću ići raditi jer sa svojim strukom ne mgu za početak očekivati više od 2500 a za 1500 kn koliko mi ostane ne idem van iz kuće.... (koliko god to bahato zvučalo,di su gableci i prijevoz i obleka za posao)
meni nije jasno čemu prepucavanja kome će biti lošije i kome je sad lošije ili bolje
svima će nam biti sve gore i gore dok ne pokažemo da nismo vreće krumpira nego obitelji. koje imaju svoja prava i svoje probleme. i da ne želimo uvijek ispaštati zbog krive politike grada.
da su povećali cijene na neke razumne, i da su rekli da će te novce uložiti u izgradnju novih vrtića da se više djece može upisati...nekako bi mi ova odluka lakše pala (iako bih svejedno plakala, kao danas cijeli dan, od muke, jer ne znam kako ću odvajati 800kn za vrtić)
ali ovaaaako...uzimaju obiteljima, djeci da bi novce potrošili na milijunske wc-e, fantomske stadione, arene i ostale pzdarije SRAM IH BILO
a mi bismo, bez obzira na prihode i ne prihode, trebali bar jednom biti dovoljno hrabri i ujedinjeni da kažemo da nam je dosta gaženja po nama.
zato bi stvarni bilo ok da organiziramo neki prosvjed
ili nekoliko prosvjeda...
Osjecam se opet jadno, ucijenjeno, opljackano, nesigurno, opet se nemilosrdno igraju s mojim zivotom (i zivotom mojih najblizih) Potezom pera od danas na sutra oduzmaju mi veliku svotu novaca (jer mi to sigurno nije malo) koje sam drukcije planirala i to svaki mjesec, i jos me vrijedjaju jer me mafijasi poput Banditica nazivaju "bogatim". Bogati jer sto? Radim puno, zivim u malom stanu i placam kredit, ni djeciju sobicu nemam i vozim 12g star auto... Fakat truli bogatasi, valjda zato kaj kruha nismo gladni, samo takvi trebaju ovoj drzavi.
A akcije? borba svim sredstvima, bez sale... Razvod ako treba, placa na crno (da je manje para za njih i njihove rupe bez dna tipa hzzo, hzmo,...) jer ja od toga ionako nemam skoro nista, niti ce me ista docekati kad dodjem u starost - sve bi mi bilo ukupno jeftinije da placam po pravim cijenama nego ovim "solidarnim" a da na kraju solidarnosti ima za sve - osim za nas koji najvise tome doprinosimo. Krajnja mjera - pa iskreno, razmisljam da probamo nac posao vani, bar bi se manje zivcirala...
Po meni, mogli su to eventualno predloziti na neki probni rok od, lupam, godinu i pol, nakon kojih se podvuce crta. Ako nakon godinu i pol mogu reci: sagradili smo 8 novih vrtica, zaposlili 8x50 ljudi, smanjili upisane grupe na petnaestak djece i da za sve ima mjesta u takvim poboljsanim uvijetima, onda ok.
Meni se cini pozitivno sto ako to zazivi vise nece biti laznih potvrda o zaposlenju, nego ce svatko morati donijeti R1 sa uplatama placa, poreza i prireza pa bi se tako moglo dovesti u red i pitanje dobivanja vrtica.
Nazalost to bi sve bilo vise manje ok da zivimo u sredjenom drustvu, gdje su stvari transparentne, ali u nasem drustvu vec vidim da svi gledaju kako zmuljati nesto oko novih uvijeta... e To me smeta.
Vidim da se više puta ovdje spominje razvod kao opcija.
Zar doista mislite da biste tim potezom dobili samo korist?
Ne mislite da se možda radi trenutne kratkoročne koristi upuštate u rizik mnoštva nepovoljnih posljedica?
Razumijem da će mnogima ovim potezom financijski biti znatno teže,no treba vagnuti sve stavke,ne samo cijenu vrtića...![]()
Posljednje uređivanje od rosa : 18.11.2010. at 08:25
ovakva tablica prema prihodima načelno izgleda OK, samo načelno, kao, pravedno se raspodjeljuje - prema mjesečnim prihodima, ali u praksi je sasvim nešto drugo. I dalje nema poreza na imovinu (normalno, nema ga jer ne paše onima koji to trebaju donijeti), glavno da su mjesečna primanja kriterij za sve![]()
Sve živo se obračunava prema tim golim primanjima iako je bjelodano da smo (gotovo) svi toliko opterećeni kreditima (i to ne za jahtu ili bijesni auto podignut na firmu), koji taj mjesečni prihod, raspoloživ za život, toliko smanje da u tren dođeš u socijalnu kategoriju, al' ju ne možeš dokazati, niti koga za to briga!
Kredit za stan ili podstanarstvo, dakle, samo za plaćanje tih kvadrata u kojima živiš, to se nigdje ne uračunava, kao da ne postoji, kao da otplaćuješ nekakav hir, luksuz.![]()
Da se razumijemo, ako su te kategorije točne (s prve strane ovog topica) meni osobno takvi kriteriji odgovaraju jer ćemo proći povoljnije (čak se ni ne uzima dohodovni cenzus za troje i više djece, ako sam dobro shvatila),
no takav način obračuna ne smatram dobrim općenito jer znam da mi se više puta dogodilo, i dogodit će mi se opet, negdje drugdje, ako ne u ovom slučaju, da nagrabusim zbog kriterija gdje se uzima u obzir isključivo plaća, gdje je druga dobit i imovina nebitna, a krediti također ne igraju nikakvu ulogu.
Uvijek govorim da kod nas najgore prolaze ovi "srednji", koje spominje krumpirić, ne ekstremno bogati jer njih neće dotaknuti ama baš ništa, a i dio "socijale", oni koji su malo snalažljiviji, znaju se dobro provući, tipa gradski stan, besplatne režije, pa djeca besplatno na ljetovanje i sl..
Ne smeta mi to, sve bih im ja to dala, nitko ne bi smio biti jadan,
ali oni sa slabijim ili srednjim primanjima,
koji po tome ne spadaju ni u jednu socijalno zaštićenu kategoriju, jer im se ne uvažavaju stvarni rashodi,
oni potegnu za sve, njima djeca ne idu na ljetovanje, ili se jedva skrpe, niti im tko subvencionira režije kad ostanu bez posla.
I sad će isto ta srednja klasa, koju se godinama uništava, proći najgore.
ovome se uopće ne treba nadati. svrha ovih mjera nije dase riješi problem vrtića, nego da se pokrpaju neke od rupa nastale višegodišnjim razbacivanjem našim parama na gradnje wca, stadiona, sopnice, spomenika....
ovo je sistem udri po najslabijem. jer neki će možda zbog cijena ispisati djecu iz vrtića koji će im postati preskup, ali većina neće, nego će stisnuti zube i plaćati jer nemaju izbora, nema kud s djetetom . a nove cijene ni na koji način neće podići standard u vrtićima, jer će oni dobiti jednako malo od toga kao i sad.
s druge strane, abnormalno velika gradska administracija ostaje osmoglavo čudovište u koje se ne dira.
Da malo posložim...
Puna cijena vrtića do sada je bila 1200 kn, a od prvog mjeseca 2000 kn?
U našoj grupi ima mislim 32 djece, provjerit ću baš danas. Povećali su normu, jel tako?
Poskupio je vrtić, uvjeti su gori...
Kako u redovnoj programu ne nude strani jezik, dodatni sport i sl, i ukoliko želite da vam djete za vrijeme koje je u vrtiću ide na neki od tih programa to je još dodatnih 400 kn npr za jezik i sport.
Super, pa to je baš divno.
Uzimam godišnji i idem na prosvjed...
Imam sreće što mi je drugo dijete u školi, iako i tu će boravak poskupiti, a kuhat će im i dalje istu hranu..
Dakle, kao što ste već rekli:
1. ne mogu vjerovati da će samo tako preko noći donijeti odluku o tako drastičnom poskupljenju (mislim, zamislimo da struja ili voda ili ... poskupi toliko puta u mjesec i pol dana). Pa, netko to nije niti uzeo u svoje financijske kalkulacije;
2. ne sviđa mi se da za istu uslugu plaćamo različito: mislim, kad uđeš u dućan - hlače za sve koštaju jednako, zar ne?, a ne prema tvojim prihodima;
3. i, ono što me najviše muči, to je da ćemo za drastično poskupljenje dobiti istu uslugu: mislim, ako plaćam više, onda i očekujem bolju uslugu, a to bum vidjela samo na filmu, čini mi se...
Joj, joj.
Država za posr*ti se.
Zapravo, analogija s hlačama ne stoji, jer cijena po djetetu je jednaka za sve i iznosi 2000 kn, razlikuje se samo udio ko plaćaju roditelji odnosno grad. Pa Bandić ponovno populistički kao izlazi u susret onima koji zarađuju manje (na papiru), bez obzira na njihovu imovinu, i njima daje veću subvenciju nego drugima.
Također, smanjenje subvencije nije argument za traženje bolje usluge od vrtića, jer novci koje oni dobivaju ovise samo o ekonomskoj cijeni vrtića a ne o tome koliko koji roditelj plaća.
mene zanima taj prosjek od 1.1.2010- 31.12.2010., što ako je neka mama bila na porodiljnom, kako se onda računa taj prosjek odnosno kako se to vidi na poreznoj kartici s obzirom da ćemo morati na uvid nositi potvrde sa poreznog- tako sam čula sinoć Bandića da priča !!!...
da bas sam i ja htjela primjetiti da imas hlaca razlicitog cijenovnog razreda, ali o kvaliteti tu ne bi (jer neke no name hlace mogu biti i bolje od nekih markiranih)
a na sve ovo kad sam prespavala jos uvijek ne znam sto bih rekla. smeta me.
slusala sam jucer na ZG odresku i naseg dragog nam gradonacelnika, koji je rekao da je proracun mudar, sto za sebe ne smije reci jer bi se svi novinari smijali.
uglavnom reko je dok je bilo djelili smo svima, sada kada nema rezemo svima, a najvise onima koji nisu ni trebali svu pomoc ranije.
rekao je takdojer da mu je jasno da ce se dici velika bura oko ovoga. pa dakle i ja sam za dorinos toj buri, jer kad covijek vec ocekuje ne cemo ga valjda razocarati![]()
i ja dolazim i vodim sa sobom još 20ak roditelja
odlično, na sve je mislio, kako je samo dobar i obziran, opet ćemo mu dati glas, nek bude bez brige,
Ne može prihod po članu obitelji biti osnova za ovakve rezove, ako ćemo pošteno rezati, onda treba rezati
prema imovinskom cenzusu, a to se ovoj državi baš i ne mili...
Nebuloza čista...
Meni je u redu da ne plaćaju istih 200 (400) kn oni koji tu cifru
jedva skupe i oni kojima je to smiješno mali iznos.
Ja ću definitivno biti među onima koji će morati plaćati puno više,
ali željela bih znati (silly me) kuda će se sada ta razlika love koju
će "grad" skupiti utrošiti. Mislim, ako će je potrošiti za poboljšanje uvjeta
u vrtićima/gradnju novih,sve super, ali čisto sumnjam...
Ti kažeš da ako ćemo plaćati više, imamo pravo tražiti bolju uslugu.
To bi vrijedilo u situaciji da je i ekonomska cijena stvarno veća (a ne samo dio koji mi plaćamo iz džepa). Međutim, ako je cijena i dalje ista ili samo malo veća, a nama je (tj. samo nekima od nas!) skuplje samo zato što se ukida subvencioniranje, onda ne možemo očekivati bolju uslugu od vrtića na osnovu toga što mi dajemo više.
Ili slikovito: ako je ekonomska cijena bila 1800 kn (ponavljam, ne znam točnu cifru, voljela bih da netko tko zna napiše), ja sam plaćala 400 kn, grad je plaćao 1400 (to je subvencija). Prema novom pravilniku, ekonomska cijena bila bi 2000 kn, ali ja plaćam čak 1200 kn. Vrtić u konačnici dobiva samo 200 kn više, iako ja plaćam trostruko u odnosu na dosadašnju situaciju. Nemam osnova očekivati trostruko bolju uslugu.
ma ajde ako sad treba gradu - pa dat ćemo - imamo, grad nema, njemu treba
još da do prije koji mjesec nismo isto tako davali državi i čak je i upitno hoće li nam sad to ulaziti u taj famozni prosjek po glavi
još da nam ista ta država nije uzela i sve porezne olakšice
još da i uz sve to neće porasti i cijena plina, npr, a i tko zna čega sve ne
ma ajde, samo uzmite, pa imamo mi i previše...zašto bi mi imali, a država i grad trebaju
nažalost, i to jako nažalost, u prosvjede ne vjerujem jer ne mogu se sjetiti niti jednoga koji je u posljednje vrijeme rezultirao nekom promjenomčak niti onoliko potpisa nije bilo dovoljno za referendum, pa kako će sad bandiću šačica nekakvih ucviljenih roditelja koji imaju i previše biti razloga da on postane mudriji kad već i sam kaže da nije
znam da je ovakvo razmišljanje krivo, ali zbog svega ovog gore navedenog mislim da se svi nalazimo u takvog letargiji i da smo već izgubili vjeru u bilo što - a na to oni i računaju!
Danka: vrtić će dobivati samo 200 kn više, ali će grad dobivati svu onu ostalu razliku u lovi,
jer ako su mogli do sada subvencionirati (ok, bilo im je teško) kuda će sada sa lovom koja je prije bila subvenicija.
Npr: Ja ću po novome plačati vrtić 3000 kn(2000 za 1. i 1000 za 2. dijete) a do sada sam plaćala 700 (300+400)
Grad samo od mene dobiva 2300 kn/mj više, i ok nek vrtiću ode 200+200=400 kn. Ostaje 1900kn
koje je do sada grad subvencionirao (odakle?) a sada ta lova ide kuda?