Nego, da vas pitam...
Ako Advent počinje u nedjelju (prvu adventsku nedjelju), zašto adventski kalendar uvijek ima 24 dana kao da Advent počinje 1.12.?
Nego, da vas pitam...
Ako Advent počinje u nedjelju (prvu adventsku nedjelju), zašto adventski kalendar uvijek ima 24 dana kao da Advent počinje 1.12.?
Nisam neki stručnjak, ali evo mog zdravoseljačkog mišljenja: Božić je nepomični blagdan (uvijek pada na 25.12. bez obzira koji je dan u tjednu).
Na misu ide nedjeljom (jer je crkvena godina podijeljena na tjedne - nek pojasni netko tko zna bolje), pa se onda svijeće na adventskom vijencu pale nedjeljom, bez obzira na broj dana do Božića.
Adventski kalendar, pak, vrijedi uvijek od 1. 12. do Badnjaka (24.12.) bez obzira na to da li se svjećica pali dan ranije ili kasnije, ili se potrefi točno na nedjelju.
to je zato kaj je adventski kalendar izmišljotina potrošačkog društva i štanca se naveliko
kad bi svake godine trebali izrađivati novu šprancu prema broju dana u adventu te godine, bila bi manja zarada
da se razmemo - ne pljujem po adventskom kalendaru, i kod nas su u opticaju barem 2
a zornice - možda uspijem otići jednom kad budemo kod mojih, u ZG nema šanse
Posljednje uređivanje od Juroslav : 26.11.2010. at 09:38
Svake godine čujem kako su te zornice super onima koji ih pohode, ali ja sam nekako jedva jedvice dočekala i da uopće igdje mogu otići, olakšanje je nastupilo tek kad sam malu prestala dojiti pa je nekako utrpam mužu (koji nije zainteresiran za moje aktivnosti tog tipa).
Tako da se nekako poklopila mogućnost mojih povremenih izlazaka s prijateljicama na cugu s mojim, s druge strane, odlascima u crkvu (kompatibilno?)
A za Božić, uf, obožavam to najkićenije moguće kićenje, lampice na balkonima i ostali kičeraj koji veseli i mene i djecu,
zajedno radimo jako velike jaslice, s puteljcima, planinama i proplancima, svom mogućom živadi, jezercima, to mi je uživancija.
Prije smo kitili bor ranije, ali sad isključivo na Badnjak jer sam skužila da nam zbog toga baš taj dan bude vrlo svečan.
E, za to mi u pozadini treba i prava glazba, da djeca i ja pjevamo usput, baš djelujem idiot s tim traženjem Kiće (ko da sam neki ludi zaljubljenik u tamburaše, ma daleko od toga),
nije stvar u njemu, može sugestija i za kakav drugi CD gdje neki dječji zbor pjeva te pjesme ili neki drugi izvođači, ali da zaista te tradicionalne pjesme zvuče tradicionalno, a ne pretvore ih u blues ili ne znam šta već.
Svake godine obavezno nasjednem na te fore pa kupim nešto na blagajni Konzuma ili drugdje, kao - evo, gospođo, krasne Božične pjesme, gospođa kupi, a ono prepjevi koji me baš iritiraju.
(i pino, žao mi je što ne dobivaš sugovornike za svoju temu, ali ja ti zbilja ne mogu pomoći, nisam ta, ne dijelim stav KC-e o MPO-u (ni neke druge, al' to me ovdje sramota napisati, ne želim uzurpirati topic, tako da ti ne treba stav jedne, po tom pitanju - oholice).
Meni se, pak, čini da je adventski kalendar lijepa forma kojom se svaki dan u Adventu možemo podsjetiti na činjenje dobrih djela ljudima oko nas, na sitnice koje inače prelako zaboravljamo. A nakon toga se malo zasladimo, zašto ne? U svakom slučaju, puno smislenije od hrpa čokoladnih jaja i zečeva za Uskrs ili "sv. nikola" u prosincu. Mislila sam da adventski kalendar s tim brojem 24 možda ima neku dublju povijest. Ako je tako kako pišete, onda ćemo, nadam se, svake godine izrađivati novi kalendar, s točnim brojem dana Došašća i datumom na svakom pretinčiću, i pomno smišljenom porukom. Baš mi se sviđa ideja.