buče imaš sto vrsta - moja majka ih uzgaja bar 99![]()
mi papamo ovu http://djuliman.blogger.ba/arhiva/2007/09/29/1151191
inače, prijavljujem da je moje dijete počelo jestdanas smazao 120g kruške i 60g buče
kruška mu se jaaaaako dopala
samo za sad mora sve bit totalno izmiksano i relativno rijetko ali![]()
Mi imamo ovakve buče iz svog vrta, nešto manje nego prošle godine, ali di proljeća će ih bebač sigurno imati
http://3.bp.blogspot.com/_4aVNa9vjz3...buc%CC%8Ca.JPG
E sad sam se zakačilaMoj domet je bućnica
lukab dobaci koji komad!
A kad ih ja mogu zasadit?
Posljednje uređivanje od kljucic : 11.12.2010. at 22:02
U proljeće, negdje u 5. mjesecu kada je već toplije jer voli toplu zemlju u koju ubaciš malo humusa.
Možda ću biti malo OT ali ne otvara mi se nova tema zbog toga.
Moja Jana ima skoro 8mj i od kada smo počeli dohranu sa 6mj ima jako tvrde stolice. Redovite su (svaki dan) ali jako tvrde i svaki put kad kaka jako plače, čak joj je i kožica popucala pa ima i malo krvi.
S obzirom da ima 6,5kg u dogovoru sa savjetnicama odlučila sam joj svaki dan davati rižu, palentu ili proso u kombinaciji s voćem ili povrćem, vode ne popije baš puno pa sve mislim da je i to razlog. I da jede dosta jabuke. Uglavnom probala sam sa šljivama ali nije pomoglo a savjet patronažne je jako zaslađena kamilica što mi se nikako ne sviđa ili čak s medom zaslađena. Imate li savjet šta bih joj mogla dati da joj pomognem.
Jeste li vi primjetile da nešto pomaže ili odmaže.
Nas je riža užasno zatvarala, više je gotovo i ne jedemo. Probaj prvo to izbaciti. Ni moj nije pio puno vode. Zaslađenu kamilicu ja ne bih davala, eventualno običnu. Ako baš neće vode, probaj skuhati šljivu i dat taj sok, ili pomiješaj jabuku i šljivu. Nama to nekad pomogne kad stolica bude tvrđa.
Nas jabuka i riza zatvaraju. Jabuka zna stvarati problemem sa probavom.
Kad dam kruskicu obicno se daj dan kakica i smeksa.
Mašu riža još uvijek zatvara, toliko da dan nakon što je jela uopće ne kaki pa joj rijetko dajem iako ju voli.
Med isto zatvara. Inače ga ona voli jesti samog, no nakon njega isto ne kaki po dva dana. Osim toga, med do godine dana uopće ne smiješ davati djetetu zbog botulizma.
Proso i žganci su jako dobri za probavu i kakenje, a mogu se dati od prvog dana dohrane.
Nas jabuka ne zatvara, jede ju odmah nakon što ju ogulim i izribam. Čim malo potamni, ne dajem jer sam čula da tada zatvara, kada odstoji.
pitanje - batat... da mu ga samog prvo skuham ili mogu odmah u kombinaciji s necim? dobila sam domaci i nisam ni ja to nikad jela pa nemam iskustva...
za batat sam čitala da mame miješaju stvarno sa svačime: voćem, povrćem, žitaricama... Možda da prvi dan samo skuhaš batat i daš mu ga tako (on je stvarno slatki i bebači ga uglavnom vole) a sutradan ga već možeš kombinirati s bananom, mrkvom, tikvicom...
KAŠICA OD BANANE I BATATA
-50 g batata(slatkog krumpira)
-30 ml vode, iscijeđenog soka od jabuke ili mlijeka
-50 g banane
Batat skuhati i kad je kuhan pomješati ga s tekućinom te usitniti, dodati također usitnjenu bananu.
Posljednje uređivanje od elly07 : 19.12.2010. at 14:40
joj super hvala ti
mi danas uveli palentu pa cemo sad par dana po njoj i onda se bacamo na batate
za sad nam ide super![]()
mi smo poceli prije par dana,mozda desetak, i nista mu se ne svidja...probali rizu, jabuku, tikvu...tikvu i nekako pojede, mozda sve ukupno 2 male kasicice, ostalo samo pljucka, i na kraju se rasplace... u cemu ja grijesim(i prvo dijte je bilo teski odbijac dohrane)?
probala i da miksam, i da gnjecim i pasiram, i sa mojim mlijekom i bez, i gusce i rjedje i nece nikako...
joj, a72, znam kako to može biti frustrirajućeNažalost, nemam ti ništa pametno za reći jer ni ja ne znam kako riješiti taj problem i tako se bojim da mi se to ne ponovi sad sa sinom (kćer je bila "odbijač"). Drži se
![]()
moj prvih 2 tjedna nije htio nista jest... kod nas je prvo proslo moje mlijeko sa rizinim pahuljicama - na jako rijetko umijesano... probaj pa vidi... nama je nakon toga krenulo - valjda je shvatio sto mora s tim raditi![]()
lukab, bas sam tebe htjela pitati sta jedete jer si napisala "super nam ide"...
elly07, ja sam dohrani i prisla sa strahom zbog loseg iskustva, i kao da sam znala da ce me to opet snaci...ja ne mogu vjerovati da mogu roditi dijete koje voli da papa,a on kao da je to osjetio...ili ja stvarno pojma nemam![]()
Posljednje uređivanje od a72 : 20.12.2010. at 16:23
ja sam ti prvih 5 dana u sve stavljala svoje mlijeko i radila sve jaaako rijetko... prva 3 dana rizine pahuljice, pa sam kupila kasicu od kruske (nisam pobornik tih kupovnih ali ako pogledam sastav i nema nista dodataka onda kupim...) i u nju mijesala mlijeko i tak... i krenulo je
samo prijavljujem da staklenih ribeža ima u Tommy trgovinama po 19,99kn... Isti takav sam nekidan kupila u Muelleru po 35 kn
Tommy trgovine? pretpostavljam negdje u zg. gdje u blizini centra?
kupila sam kukuruznu krupicu u bio&bio, nisam je još davala, klinci će 02.01. imati 9 mjeseci, pa bi polako počela...bojim se nekako tog kukuruza....no s obzirom da uvodimo uskoro i glutenske namirnice krećemo i sa ovim....da li je netko koristio tu krupicu, koliko se mora kuhati, pretpostavljam da je bolje u početku da bude rjeđa, koji omjer da stavim? nema nikakvih uputa na njoj....
evo i mi počinjemo, a sad pitanje jel ide prvo cica, pa žlica ili obrnuto? uvijek se tu troumim
prvo zlica bar kod nas... inace nije gladan i nis od toga...
e i nama je bilo par žličica nutra-van, pa posle cica, pa opet malo žlica nutra-van
Nemam pojma, ja to radim odokativno. Mislim da ti se ta krupica duže kuha , oko pola sata , nije instant. Što se tiće gustoće , po želji , ja sam nekad kuhala gušće i onda rezala na kockice da se može jesti sa rukom. Iako ta krupica, sama ili sa mlijekom nije na početku nailazila na oduševljenje zbog zrnaste strukture. Bolje je išla u kombinaciji sa voćem (kruškom ili bananom), kasnije sa povrćem.
Posljednje uređivanje od sirius : 23.12.2010. at 07:56
Jedno brzinsko pitanje. Koliko treba davati djetetu vode na pocetku nadohrane? Do sad smo iskljucivo dojili (6mj) , a nadohrana ide skoro pa nikako- odbija sve do sad, mozda pojede zlicu jedva jedvice. I dalje dojimo- al ne znam sto s vodom?
dok dojiš ne brini se....
navikavaj ga na vodu, ponudi mu, neka proba, ako ne ide nemoj ga mučiti, već će on piti kad bude žedan....
Vodu hoce jer je neutralnog okusa i tekuca je. Samo ne znam koliko da mu nudim, i da li uopce da nudim...
ja nudim... iako ne jede puno... pa onda on nesto popije, nesto isproljeva po sebi ali nije ni bitno - razvijamo pozitivan stav prema vodi![]()
Kod nas je problema s vodom bilo dok nije naučila piti i to iz šalice na "kljun".
Sada se nalijeva s vodom i to joj je jako zabavno, mislilm da pije i više nego što joj stvarno treba.
Pokušala sam naći odgovor na svoje pitanje, ali nisam uspjela, a dosta mi je hitno.
Od kada mogu suhe smokve i lanene sjemenke - koje bi dali radi poboljšanja probave?
![]()
koliko je staro dijete?
Kada bi se mogla skuhati kost npr. teleća pa na toj vodi neka žitarica, meni neki "preporučaju" već sada od 6 i pol mj.?
ja ti ne znam odgovor na ovo pitanje ali i meni su svasta preporucali - da mu dam cokolino sa bananom, juhicu od teletine sa povrcem, kekse, koricu kruha, komad špeka i slicno... ja se drzim tablice a sve dusebriznike otpilim i kazem da ima vremena, najest ce se dijete juhice u zivotu![]()
Ma i ja uglavnom pilim sve, ne da mi se ponavljati jedno te isto, kažu da ne dam djetetu jesti...
Mi smo boravili u bolnici 6 dana pa sad opet krećemo ispočetka ovaj put s odbijanjem...ali ćemo malo po malo nema žurbe...
Kuzim da se u mrkvu treba dodati malo maslinova ulja da se bolje aprsorbiraju korisne tvari, ali sto je sa sokom od mrkve? Da li je u sok potrebno dodati maslinova ulja?
ja sam malom u rižu ( to je jedino kaj je jel) stavljala kap-dve m. ulja+ moje mlijeko
Nisam čitala dali ste negdje pisali o tome..kada može griz od pira?
Isto kad i ostali gluten, čini mi se sa 8.
Mislim da su novije preporuke da se, ako dijete doji, gluten može uvesti odmah na početku dohrane, znači sa šest mjeseci.
mi krećemo sa glutenskim namirnicama sad sa 9 mjeseci.... ne žuri nam se....
imam cous cous iz bio&bio trgovine, da li ste ga pripremali i kako? piše da se pari 5 minuta....no našla sam i druge savjete...neki su ga parili pola sata, neki prokuhavali...u čemu je štos?
aj da pitam dal vam klinci referiraju svježe ili kuhano voće, meni se čini da moj malac bi radije kuhau voćku, i više mu se sviđa žganci od riže.
mojem je svejedno dal je kuhano ili svjeze, bitno da je vocea povrce je onak... pojede par zlicica i onda nece vise... al nema veze, bude valjda s vremenom
![]()
Mi još nismo na sirovom, imamo vremena. Nego, kako vam ide cure? Mi smo do sada papali buču, korabicu, tikvicu, rižu, proso i zadnja je bila jabuka. Sad ćemo amaranth pa šljivu. Ne znam samo koju palentu kupiti, nisam u bio bio vidjela što uopće imaju kukuruzno? Moj bebač pojede par žličica i dosta mu je, najbolje mu paše buča i jabuka.
Ova moja jede sve, i to u solidnim količinama, osim palente. Palenta leti svuda oko nas. A ja se tek privikavam na lakoću dohrane kad ja skuham, a ona otvara usta i jede, kad joj je dosta okrene glavu i nema problema...