Na striktnu temu zasto vecina ne zeli trece dijete... ne citam tudje misli, i naravno ne mogu napraviti anketu medju tim zenama (bilo bi zgodno da je naprave, bar bi imali neki konkretan razlog zasto a ovako nagadjamo) no moje misljenje je da je to kombinacija poticajnih reproduktivno/evolicijskih potreba s jedne strane (imati dvoje djece gotovo garantira da ce te bar jedno nadzivjeti i imati dalje svoju djecu, s jednim to i nije tako sigurno) te ogranicavajucih ekonomskih uvijeta s druge strane (relativno velika nesigurnost u ekonomsku buducnost, dozivljaj trenutnog standarda kao puno losijeg od zeljenog te zelja da se isti dodatno ne srozava dijeljenjem zbog vise djece - tu mislim i na stambene kvadrate, i na pruzanje djeci dodatnih aktivnosti, omogucavanje skolovanja i sl.) Neki naravno imaju i pametnije razloge, npr. shavacanje vlastitih ogranicenja po pitanju paznje, vremena i sl. koje mogu posvetiti jos jednom djetetu uz dvoje starijih, posao, obaveze prema roditeljima i sl. Takodjer, postoji i taj neki "standard", "drustvena norma" i sl. koja ocito preferira 2 djece, a moje neko iskustvo je da je puno cesce odstupanje od norme da ljudi imaju jedno nego troje djece.
Zbroj tih svih cimbenika vjerojatno daje kao posljedicu ovu skupinu zena kao najvecu, plus naravno to sto zene u toj dobi ipak znaju za svoja prava i kako ih ostvariti, znaju da mogu otici na ab, gdje ga mogu obaviti, imaju novaca (jer nije besplatno) za obaviti ga, itd.

Sto se tice abortusa samog - zabrane su (dokazano) kontraproduktivne, agresivna pro-life propganda kod osoba koje su drukcije nastrojene rezultira samo potpunim ignoriranjem svega sto govore, pa sve ostaje na osobnom stavu zasto je moguce otici na abortus danas a prethodna dva puta recimo ne. Moj stav je da iako se mogu sloziti da zivot pocinje zacecem, da to nije dijete nego skupina stanica koja samostalno ne moze zivjeti i koja ima potencijal da se razvije u dijete, ali isto tako ima i 30% potencijal da zavrsi spontanim pobacajem. U nekakvu "svetost zivota" uopce ne vjerujem - svaki dan ubijemo milijarde zivih bica - od jadnih malih kvascica dok pecemo kruh, preko mikroba koje "sredimo" pranjem kupaone, zgazimo jadnog pauka koji nam pretrci po kuhinjskom stolu, ubijemo hrpu biljaka i zivotinja da pojedemo obrok, brisacem auta obrisemo desetak kukaca koje smo "pokupili" u voznji itd. Razlog zasto zivimo je sto ubijamo druge. To je nacin na koji je zivot na Zemlji pretezno organiziran, mozda negdje u svemiru postoji neki manje krvolocni eko-sustav ali nas je takav kakav je. I taj (zivi) embrio je neki potencijal buduce bebe koji zena moze i ne mora prihvatiti, ovisno o svojim trenutnim sklonostima, sto ne znaci da su hirovite vec da su normalno razlicite u svakom trenutku u zivotu ovisno o dotadasnjem iskustvu, okolini, vlastitim trenutnim stavovima, itd. Naravno, logicno mi je da se zena potrudi da uopce ne dodje do toga da je trudna ako to ne zeli, a vjerujem da ih se vecina i trudi bar malo, a na drustvu je da napravi vise (besplatna kontracepcija i sl.) jer sigurno nije u drustvenom interesu da si zene na ovaj nacin ugrozavaju zdravlje...