Pokazuje rezultate 1 do 50 od 2651

Tema: Darovita djeca-kako se nositi s njihovim posebnim potrebama

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Tiwi prvotno napisa Vidi poruku
    a čuj, mislim da se ipak radi samo o "zubu vremena" odnosno neupućenosti tebe u svijet compova. jer to je sasvim prihvatljivo znanje za klinca od 10 godina. mislim, Ian nema ni 3 pa bez frke spoji laptop u punjač, otvori ga, upali, klikne login i otvori word. i pika. ne mislim da je niš posebno pametan, samo im ti sklopovi puno lakše sjedaju nekgo starijima.

inače, ako kojim slučajem imate mac ili netko vaš (ujo možda) pokažite malcu program za slaganje kratkih filmića, to im je jako zanimljivo a stvarno je i kreativno. i još kad skužiš da slažu odlične filmiće, koje ne moraš ti, zakon (recimo od kratkih filmića snimljenih fotoaparatom, ili boljim mobitelom - ispadne sjajno)
    Tiwi, moj "malac" ima 10 i pol godina, kako se vidi iz potpisa, a cipelu br. 40. Ne radi se o tome da mu nešto trebam pokazati, imamo mi instaliran program za kratke filmiće, ON ga je instalirao. Uostalom, imao je 4 godine (ako i toliko) kad si je prvi put samostalno instalirao igricu. Isto vrijedi i za poštelavanje tv-a, dvd-a, videa i ostale krame (NE dozvoljavam pretjerivanje, jer to je vezano uz gledanje televizije).

Naša misija nije da ga tome učimo, on (i brat) to savladavaju sami. I ima cijela hrpa tih filmića, koje oni već godinama sami snimaju.

Kod nas je sintić u rangu s ostalim elektroničkim napravama, a vježba se pravi instrument, a ne igračka (tu još treba poticati, ali sad smo već u fazi da sami od sebe idu svirati, pogotovo mlađi sin). Sintić eventualno služi za solfeggio i meni za sviranje božićnih pjesama, kad me bilo volja.

Meni je problem ODLIJEPITI starijeg sina od računala, jer taj bi se preselio u virtualni svijet. (Otvorio je tatek o tome zaseban topic.) Ono što me zaprepastilo ovako je način na koji uči stvari o kojima mm i ja nismo ništ rekli. Dijete uči od prijatelja iz razreda, od dede, od uje, od koga stigne. Sve je to divno i krasno dok vrijeme provedeno za ekranima ne prelazi 1,5 sati dnevno vikendom (jer radnim danom imaju toliko obveza da ne stignu).

Odavno ih ne učimo tim stvarima. Učimo ih svemu i svačemu, usput, ali ono što me šokiralo jest moja spoznaja, a ne činjenica, da su se djeca odlijepila od nas kao učitelja i uče ono što ih zanima gdje god nađu izvore informacija. Jutros me pitao što je strujna zaštitna sklopka (čita neki katalog s elektromaterijalom) pa sam se bome napatila da objasnim, na nivou desetogodišnjaka, ali sam uspjela koristeći analogiju s ljuljačkom klackalicom.

Offt. Dok ovo tipkam, moj mlađi viče tati "Mogu li dobiti još 2 matematička zadatka dok se moj brat ne okupa???" -

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Tiwi, moj "malac" ima 10 i pol godina, kako se vidi iz potpisa, a cipelu br. 40. Ne radi se o tome da mu nešto trebam pokazati, imamo mi instaliran program za kratke filmiće, ON ga je instalirao. Uostalom, imao je 4 godine (ako i toliko) kad si je prvi put samostalno instalirao igricu. Isto vrijedi i za poštelavanje tv-a, dvd-a, videa i ostale krame (NE dozvoljavam pretjerivanje, jer to je vezano uz gledanje televizije).

Naša misija nije da ga tome učimo, on (i brat) to savladavaju sami. I ima cijela hrpa tih filmića, koje oni već godinama sami snimaju.

Kod nas je sintić u rangu s ostalim elektroničkim napravama, a vježba se pravi instrument, a ne igračka (tu još treba poticati, ali sad smo već u fazi da sami od sebe idu svirati, pogotovo mlađi sin). Sintić eventualno služi za solfeggio i meni za sviranje božićnih pjesama, kad me bilo volja.

Meni je problem ODLIJEPITI starijeg sina od računala, jer taj bi se preselio u virtualni svijet. (Otvorio je tatek o tome zaseban topic.) Ono što me zaprepastilo ovako je način na koji uči stvari o kojima mm i ja nismo ništ rekli. Dijete uči od prijatelja iz razreda, od dede, od uje, od koga stigne. Sve je to divno i krasno dok vrijeme provedeno za ekranima ne prelazi 1,5 sati dnevno vikendom (jer radnim danom imaju toliko obveza da ne stignu).

Odavno ih ne učimo tim stvarima. Učimo ih svemu i svačemu, usput, ali ono što me šokiralo jest moja spoznaja, a ne činjenica, da su se djeca odlijepila od nas kao učitelja i uče ono što ih zanima gdje god nađu izvore informacija. Jutros me pitao što je strujna zaštitna sklopka (čita neki katalog s elektromaterijalom) pa sam se bome napatila da objasnim, na nivou desetogodišnjaka, ali sam uspjela koristeći analogiju s ljuljačkom klackalicom.

Offt. Dok ovo tipkam, moj mlađi viče tati "Mogu li dobiti još 2 matematička zadatka dok se moj brat ne okupa???" -
    samo sam boldala da ne rezuckam
    shvaćam u potpunosti. ali ja sam do sad živjela u uvjerenju do je to normalno.

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ema ima 3,5 g od 2g slaže puzzle, igra memory na komp. sama zna upaliti komp, otići na internet i pronaći igricu na goolu(a još ne piše sva slova) isto tako na "tač" mobitelu-ne pitajte me kako jer nemam pojma niko joj nije pokazivao,DvD i ostale tehnike Cd it. zna upalit i staviti crtić kad je imala manje od 2g...isto tako zna mjenjati brzine na autu i upaliti motor......... slika vodenim bojama, ulazi u kutije, obožava glumiti razne uloge pa radi igrokaze, crta čovjeka-oči,obrve,trepavice, sunce, kišu,broji na dva straqna jezika, pjeva , pleše...a o njenom talentu za snalaženje u prostoru neću...od kad je bila mala beba znala je ako je probudiš u sred grada u autu gdje je...ako ne skrenomo u pravu ulicu plače;zašto ne idemo doma, ovdje živi baka...a jučer je baku i djeda odvela u šumu pokazati im kuću Petra pana i kapetana Kuke kao ju ona zove...koju joj je muž jednom u životu pokazao...poslije kad sam mamu vozila doma i pitala ju nek mi pokaže gdje je put prema toj kući, rekla da nema šanse da bi ga ona sama ponovno našla........jedino što mi Ema tepa i nerazgovjetno priča a s druge strane ima jako bogati vokabular, super slaže rečenice, padeže, vremena sve točno....pa ju to frustrira jako jer voli puno pričati i nekako si mislim da ne bi čekala 4g već ju sad poslala logopedu?

Primjetila sam da sad kad joj bilo što pokažeš upija ko spužva....osjećam se ne kopetentnom za neke stvari i rado bi je izložila utjecaju neke Montesori likovne igraonic ako to postoji...postoji li Montesori igraonica ili radionica, znam da postoje vrtići?
    Hvala.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •