Page 5 of 8 FirstFirst ... 34567 ... LastLast
Results 201 to 250 of 378

Thread: Evo zašto ne jedemo pseudo-hranu

  1. #201
    Osoblje foruma sirius's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    zagreb zapad
    Posts
    21,714

    Default

    Quote Originally Posted by Roza View Post
    i ta vrhnja se mogu koristiti za umake, kao i vrhnje za kuhanje? veroniku mogu samo pohvaliti za maslac, sjajan je.
    Može, naravno. Jedino se ne zgusne kada ga prokuhaš kao ono sa dodatkom, tj . malo se zgusne, ali ne toliko.
    Ali meni to ne smeta.
    Ili ih možeš koristiti kao vrhnje za pravljenje šlaga.

  2. #202
    Osoblje foruma sirius's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    zagreb zapad
    Posts
    21,714

    Default

    Quote Originally Posted by Pinky View Post
    šta se može jesti? možda je to jednostavnije pitanje.
    ili - da netko napravi kratki sažetak zaključaka do sada - što je ok.
    Sve ono što je najbliže prirodnom/izvorom stanju.
    Ja bar nisam opsjednuta time ,ali pazim.
    Ne jedemo margarine, lisnata...rijetko kupovne kekse, paštete, salame...
    Radije kupim pancetu, maslac, jaja (domaća), povrće, voće, sir, vrhnje, ništa odmašćeno , sa malo ili 0% masnoće (ako origanalan proizvod ima masnoće, npr. jogurt).
    Ne sjećam se više što se sve spominjalo na početku ove teme , moram ponovo pročitati.

  3. #203
    Pinky's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Dalmacija
    Posts
    5,498

    Default

    hvala, evo čitam i ja

  4. #204
    sasa's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    zg
    Posts
    4,609

    Default

    Quote Originally Posted by Roza View Post
    i ta vrhnja se mogu koristiti za umake, kao i vrhnje za kuhanje? veroniku mogu samo pohvaliti za maslac, sjajan je.
    da, ja već dugo ne koristim vrhnje za kuhanje nego isključivo slatko.

  5. #205

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    nl
    Posts
    3,369

    Default

    Quote Originally Posted by †vanesax View Post
    Slaninica rules
    A šta je sa svinjskom mašću? Ona nije u originalnom obliku, ali u isto vreme nema transmasnih kiselina. Ponovo je prikazuju kao zdravu. Tj. zdraviju od mnogih ulja (čitaj rafinisanih).
    svinjska mast ne gori (za razliku od ulja) i tvrde da je zdravije kuhati na svinjskoj masti

    ja koristim kokosovu mast i tvrde da je isto

  6. #206
    Ripcord's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,160

    Default

    Quote Originally Posted by stray_cat View Post
    svinjska mast ne gori (za razliku od ulja) i tvrde da je zdravije kuhati na svinjskoj masti
    Puno stvari je itekako ukusnije ako se radi na domaćoj svinjskoj masti. Ja je u posljednje vrijeme koristim kad pečem jaja ili palačinke i stvarno je razlika velika od suncokretovog ulja.

    No s druge strane, bučino ulje, koje je jako zdravo isto, nać u trgovini u prirodnom obliku je gotovo nemoguća misija. Moja mama je nedavno prvi put kupila bučino ulje u trgovini, za koje je doma tek vidjela da sadrži 20-30% bučinog ulja (nisam više sigurna), a ostalo je suncokretovo - rijetko je i nema veze s bučom.

  7. #207
    SikaPika's Avatar
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Osijek
    Posts
    2,554

    Default

    Nisam htjela otvarati novu temu, a nisam pronašla ništa slično...
    Kakav tvrdi sir kupujete, odnosno dajete klincima?
    Mi inače kupujemo edamer i ementaler K Plus (uglavnom MM jede), a Maša obožava edamer. No, u sastavu ima i nekakvo bojilo anatto i još koješta. To bojilo imaju uglavnom i drugi sirevi.
    Koji od tih tvrdih sireva ima najmanje aditiva?
    Tnx

  8. #208
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,274

    Default

    Quote Originally Posted by Ripcord View Post
    No s druge strane, bučino ulje, koje je jako zdravo isto, nać u trgovini u prirodnom obliku je gotovo nemoguća misija. Moja mama je nedavno prvi put kupila bučino ulje u trgovini, za koje je doma tek vidjela da sadrži 20-30% bučinog ulja (nisam više sigurna), a ostalo je suncokretovo - rijetko je i nema veze s bučom.
    mi ga kupili na placu

  9. #209
    Ripcord's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,160

    Default

    Quote Originally Posted by jelena.O View Post
    mi ga kupili na placu
    Ma moji ga inače kupuju od nekog poznatog, ovaj put nisu imali ti ljudi, pa zato trgovina. Inače, 20% je bučino ulje bilo, provjerila sam.

  10. #210
    cvijeta73's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Rijeka
    Posts
    11,735

    Default

    Quote Originally Posted by SikaPika View Post
    Koji od tih tvrdih sireva ima najmanje aditiva?
    Tnx
    oni skupi, paški, npr.

  11. #211
    SikaPika's Avatar
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Osijek
    Posts
    2,554

    Default

    Ma, to nije problem dok je mala, ali kad naraste pa još bude imala apetit na mene, a ljubav prema sirevima na ćaću, e onda ću se morati zaposliti

  12. #212
    stanam's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Slavonija
    Posts
    334

    Default

    Quote Originally Posted by SikaPika View Post
    Nisam htjela otvarati novu temu, a nisam pronašla ništa slično...
    Kakav tvrdi sir kupujete, odnosno dajete klincima?
    Mi inače kupujemo edamer i ementaler K Plus (uglavnom MM jede), a Maša obožava edamer. No, u sastavu ima i nekakvo bojilo anatto i još koješta. To bojilo imaju uglavnom i drugi sirevi.
    Koji od tih tvrdih sireva ima najmanje aditiva?

    Tnx
    annato ti je od jedne biljke i služi za boju-od crvene do žute uključena i narančasta i sve nijanse

  13. #213
    Mali Mimi's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Posts
    7,121

    Default

    Da, vjerojatno su jedini zdravi sirevi oni domaći, ovčji, kozji, kravlji i još kad bi znali od kog ih kupujete bilo bi super.
    Inače super mi je ova tema, prije nekoliko godina bila sam na zdravoj prehrani ali ono striktno sam se hranila sa hranom u izvornom obliku, dakle bez onih aditiva i sl. što piše na deklaracijama, i nije mi bilo lako pa nisam izdržala duže od 4 mj. prekinula sam jer sam morala na antibiotike zbog jake upale i od tad se pokušavam hraniti zdravo ali popustim svako malo.
    Inače baš sam pročitala jednu knjigu u kojoj piše jedi sve ono što raste, dakle ono što znamo da je poteklo od biljaka ili životinja, a ono što nije raslo negdje u prirodi ne konzumirati( tu bi se ubrajala npr. Coca -cola, itd.)

  14. #214
    Teta Eta's Avatar
    Join Date
    Jul 2005
    Posts
    471

    Default

    A meni u raspravi fali nezamjenjivi Davor!

  15. #215
    Demi's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Canada
    Posts
    276

    Default

    i meni !

  16. #216
    SikaPika's Avatar
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Osijek
    Posts
    2,554

    Default

    Quote Originally Posted by Teta Eta View Post
    A meni u raspravi fali nezamjenjivi Davor!
    Eh, da...

    SAd ću vas još malo udaviti jer isto nema teme, a glupo mi na temi o dohrani kad mi curka već sve jede.
    Putar! Ne da bi ga mogla jesti žlicom, nego šakicama. Doslovno. Kada vidi kutiju s putrom, poludi. Nema šanse da jede kruh i putar (kruh hoće jesti sam, ali samo ako je baš jako gladna, inače joj se valjda ne da žvakati), nego umače prstiće u putar, čopa i liže.
    Večeras je opet htjela jesti sam putar, nisam popuštala, no stavi komadić kruha s putrom u usta i pljune.
    Na kraju sam popustila, ali nisam dala da čopa po putru u kutiji nego sam joj odrezala komad i stavila na tanjur. MOram li reći da je cijeli komad strpala usta dok sam se okrenula spremiti kutiju u frižider.
    Nije da ga jede svaki dan, ali svaka tri dana sigurno. Je li to previše za tako malo dijete (18 mj.)?

  17. #217
    prima's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    1,142

    Default

    moj klinac isto obožava maslac ( a i ja) nemam pojma jel im to previše, čitala sam da je zbog vitamina d jako dobar u prehrani djece.
    i da, ja ga radim sama od (slatkog) vrhnja 30% mm, i taj mi je najljepši ( i najjeftiniji).

  18. #218
    prima's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    1,142

    Default

    Quote Originally Posted by sirius View Post
    Imaš baš slatko vrhnje (ne vrhnje za kuhanje) od mljekarni "veronika" (imaju štandove na tržnicama) ili ono starinsko slatko vrhnje u čašici od 2 dcl iz Lidla"Mildbona". Nemaju dodataka unutra.
    lidlovo vrhnje isto ima keragenan. sad još da mi netko kaže što je to?

  19. #219
    Demi's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Canada
    Posts
    276

    Default

    Prima, kako pravis maslac? i ja bi ga rado pravila svojoj malenoj, obozava ga

  20. #220
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Stavis slatko vrhnje u staklenku, zatvoris i treses dok se ne odvoji masnoca od sirutke. Nemoj za pocetak uzeti vise od jedne čašice vrhnja, jer ovako napravljen maslac ima vode u sebi pa se lakse kvari. Bolje radi cesce.

  21. #221
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    U kojem slatkom vrhnju nema karagenana? Ima li Tonka?

  22. #222
    Kosjenka's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Posts
    4,985

    Default

    A jel bi mogla stavit vrhnje umultipraktik i mlatit onim plastičnim nastavkom, onim što izgleda ko nož?

  23. #223
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Vjerojatno bi, al ne znam da li bi ti poslije bilo nezgodno izvaditi vrhnje. Moze to i s obicnim mikserom, kad ga previse umiksas, odvoji se maslac od ostatka, koji je btw. jako fini za popiti.

  24. #224
    prima's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    1,142

    Default

    Quote Originally Posted by Demi View Post
    Prima, kako pravis maslac? i ja bi ga rado pravila svojoj malenoj, obozava ga
    miksam mikserom dok ne dobijem maslac, cca 10 min. procjedim kroz gazu, i još malo stisnem u gazi da ocjedim

  25. #225
    SikaPika's Avatar
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Osijek
    Posts
    2,554

    Default

    Quote Originally Posted by marta View Post
    Stavis slatko vrhnje u staklenku, zatvoris i treses dok se ne odvoji masnoca od sirutke. Nemoj za pocetak uzeti vise od jedne čašice vrhnja, jer ovako napravljen maslac ima vode u sebi pa se lakse kvari. Bolje radi cesce.
    Sad ću ispasti tudum. Ono slatko vrhnje za kolače? Moram priznati da do nedavno uopće nisam kužila da postoje biljne zamjene za slatko vrhnje i pravo slatko vrhnje (pronalazim samo Z bregov, mislim).
    Nije li ono slatko samo po sebi?
    Kažeš u čašici? Ja sam viđala samo slatko vrhnje u tetrapaku. Istina, na druge nisam ni obraćala pažnju jer sam ove koristila samo za kolače, a nekada i vrhnje za kuhanje - za juhe.

  26. #226
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Na casicama pise slatko vrhnje ili vrhnje za slag. U Lidlu je najjeftinije.
    Vrhnje za kuhanje ne koristim, uvijek stavljam slatko vrhnje.

  27. #227
    Sanja's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    4,657

    Default

    Quote Originally Posted by prima View Post
    miksam mikserom dok ne dobijem maslac, cca 10 min. procjedim kroz gazu, i još malo stisnem u gazi da ocjedim
    Kad ja slatko vrhnje miksam mikserom, dobijem šlag.

  28. #228
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    Probaj duže miksati.

  29. #229
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Slatko vrhnje se uvijek prilikom predugog miksanja velikom brzinom pretvori u maslac.

  30. #230
    prima's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    1,142

    Default

    Quote Originally Posted by Sanja View Post
    Kad ja slatko vrhnje miksam mikserom, dobijem šlag.
    kako kažu mima i marta duže miksaj, kad dobiješ šlag znaš da si na dobrom putu, nastaviš još miksat i maslac će se izdvojit

  31. #231
    Sanja's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    4,657

    Default

    Ok, thanks.

  32. #232

    Join Date
    May 2006
    Location
    karlovac
    Posts
    1,756

    Default

    Ovaj je topik jako dobar za dijetu.
    Pročitala tri posljednje stranice i nestao apetit.
    Nastavite tako.

  33. #233
    Demi's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Canada
    Posts
    276

    Default

    Hvala Marta i Prima )

  34. #234
    Kosjenka's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Posts
    4,985

    Default

    Hvala, probam ovaj tjedan...

  35. #235
    Ivana B-G's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Vinkovci/Bec
    Posts
    953

    Default

    ohooo, nisam znala da slag postaje maslac....a ja i moja cura obozavamo maslac! koliko maslaca dobijete od jedne case vrhnja?

    SikaPika, i moja cura prsticima jeden maslac. a sta da joj radim?! faza kao i sve ostalo....ne branim joj.

  36. #236
    Osoblje foruma ivarica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,526

    Default

    sirius, slatko vrhnje od veronike ima dosta kratak rok upotrebe
    jel se taj rok nesto produzi kad ga umutis u maslac ili moras pojesti bocu maslaca u par dana?

    maslac im ima dulji rok upotrebe, a i jeftiniji je

  37. #237
    2xmama's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    vg
    Posts
    408

    Default

    moram odgovoriti na ovo..(baš me povuklo za jezik).
    Poanta posta je da svatko normalan zna što je hrana,a što su gluposti. Postavimo stvari ovako, pa tko bi djetetu za ručak dao čips???
    dakle: moja sveki

    što se maslaca tiče, lakše mi je kad vidim da ima još malih maslacoljubaca
    e,a kad smo kod maslaca...što se dešava kod zagrijavanja maslaca i vrhnja?
    Nisam čitala sve postove (još),ali mislim da je rečeno da se životinjske masnoće smiju zagrijavati. Ili?

    moji klinci, vole trop -one mrvice koje se naprave kad se grije/prži kiselo vrhnje. Jel' to ok?
    Last edited by 2xmama; 19.01.2011 at 21:28.

  38. #238
    Osoblje foruma Kaae's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    badgerella.com
    Posts
    10,890

    Default

    Znaci, ako u ovoj karagenan-i-ostali-uzasi zemlji pronadjem slatko vrhnje od, jelte, slatkog vrhnja, iliti mlijeka, uz puno truda, mogla bih dobiti i maslac? Oooo.

  39. #239
    Kosjenka's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Posts
    4,985

    Default

    od jedne čašice se dobije cca 100g maslaca, najeftiniji malac koji sam ja našla je u lidlu mislim 10 kn tako da je to otprilike to s time da je ovaj domaći puno ukusniji nego svi ovi maslaci iz trgovine, doduše nisam probala one što koštaju 20-tak kuna.
    Rok trajanje je vrlo kratak ali mi smo ga slistili u tri dana, dobro nutkala sam i goste da probaju.
    Da i ne treba puno truda, ja sam na kraju miksala mikserom i bio je gotov za nekih 5 minuta.

  40. #240
    Osoblje foruma ivarica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,526

    Default

    Quote Originally Posted by Kaae View Post
    Znaci, ako u ovoj karagenan-i-ostali-uzasi zemlji pronadjem slatko vrhnje od, jelte, slatkog vrhnja, iliti mlijeka, uz puno truda, mogla bih dobiti i maslac? Oooo.
    ne treba uopce puno truda, meni cesce od slatkog vrhnja ispadne maslac nego slag :/
    imala sam ja i torte premazane maslacem

  41. #241
    SikaPika's Avatar
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Osijek
    Posts
    2,554

    Default

    Quote Originally Posted by ivarica View Post
    ne treba uopce puno truda, meni cesce od slatkog vrhnja ispadne maslac nego slag :/
    imala sam ja i torte premazane maslacem
    Potpis.
    Vidiš, ja nsiam znala da se napravi maslac pa miksaj što duže (kao i bjelanjak, što duže miksaš, to čvršći... poslije sam saznala za malo soli...), a kad ono. Ajme! Pa ti nareži takav kolač.

  42. #242
    mamaShe's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Zagreb, blizoo zoo
    Posts
    575

    Default

    Ideš!
    Gradsko dijete poput mene prvi puta čuje za ovo! Super. Probat ću!
    Inače, margarin smo prestali kupovati, kupujemo maslac od Vindije. Meni je ok.
    Ali probat ću ovaj 'domaći'. Premda, vrhnje nije domaće. Jel ovo od Vindije slatko vrhnje ok za iraditi maslac?

  43. #243
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Prisutan.
    I ja sam u zadnje vrijeme na veronika putru - 40kn kila. Fino miriši čak i kada se spravlja u ghi.

  44. #244
    Kosjenka's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Posts
    4,985

    Default

    Super cijena za putar, no naravno ja nema gdje kupit veronika putar.
    Mogla bi mm-u stavit na popis kad ide poslom u Zg, gdje ga se može kupit?!

  45. #245
    SikaPika's Avatar
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Osijek
    Posts
    2,554

    Default

    Quote Originally Posted by Davor View Post
    Prisutan.
    Ajde, fala Bogu!

  46. #246
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Quote Originally Posted by Kosjenka View Post
    ...gdje ga se može kupit?!
    Na većini tržnica. Ako trebaš detaljnije pitaj s konkretnim kvartom na umu pa će ti netko poslati detaljne upute. Nego, daj vidi imaš li lokalno nešto slično. Fora je da puno "malih" ide u vlastitu distribuciju jer ih veliki deru k'o klokane.

  47. #247
    Kosjenka's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Posts
    4,985

    Default

    Hvala Davore! U međuvremenu sam našla njihovu stranicu i vidim da i u utrinama prodaju, kuma mi tamo živi pa ću si naručit...nekad se sa sela u grad vrhnje i masla nosilo, sad obrnuto LOL.
    Nego koji je otprilike rok trajanja tom maslacu?
    Kod mene nema mini mljekara ali ima žena koje imaju svoje krave i doma prave sir i vrhnje, mogla bi pitat za maslac.
    Mada sam zadovoljna i sa ovim maslacem koji sama pravim od lidlovog slatkog vrhnja.

  48. #248

    Join Date
    May 2006
    Location
    karlovac
    Posts
    1,756

    Default

    Quote Originally Posted by Davor View Post
    Prisutan.
    I ja sam u zadnje vrijeme na veronika putru - 40kn kila. Fino miriši čak i kada se spravlja u ghi.
    Gdje kupiš kilu?
    To je popust na količinu?
    Kod nas u Klc je 25 dkg 14 kn!

  49. #249
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Quote Originally Posted by Davor View Post
    Prisutan.
    I ja sam u zadnje vrijeme na veronika putru - 40kn kila. Fino miriši čak i kada se spravlja u ghi.
    Vratio si se samo da meni maaaast vadiš.

  50. #250
    enela's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Midsomer
    Posts
    2,848

    Default

    Quote Originally Posted by Kosjenka View Post
    .
    Nego koji je otprilike rok trajanja tom maslacu?
    Danas kupljen, rok trajanja do 3.04.

    Quote Originally Posted by ljiljan@ View Post
    Gdje kupiš kilu?
    To je popust na količinu?
    Kod nas u Klc je 25 dkg 14 kn!
    To ti je pakiranje od kile (zapakiran je u vrečicu).
    Inače, ima još jeftiniji - križevački putar, 30 kn kila (Dolac), ali meni je Veronika bolji.

    Odlično je i zeleno Veronikino vrhnje.

Page 5 of 8 FirstFirst ... 34567 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •