Stranica 25 od 74 PrviPrvi ... 15232425262735 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1,201 do 1,250 od 3651

Tema: odgoj u duhu vjere 5

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj RozaGroza prvotno napisa Vidi poruku
    Ne bi ni u ludilu bila pokorna žena da mi je muž kreten koji me zlostavlja, jer njegov autoritet je temeljen na Bibliji i Božjoj riječi a ne na nekom njegovom osobnom moralnom sudu. Za njega je taj put težak jednako kao i za mene.
    Jelda da ne bi. Pa u tom je i stvar, što recimo Ifigenija kaže kako treba muškarcu pustiti da bude glava obitelji, žene da prestanu bit oštrokonđe pa će se problemi sami riješiti. A evo svi znamo obitelji gdje žena nije oštrokonđa pa joj opet ne cvjetaju ruže.
    Roza, ti si odabrala slijediti muža kamo mnoge druge žene ne bi, jer je i on bio uz tebe u teškim trenucima u kojima bi se mnogi slomili. A vjerojatno i zato što se i tebi sviđa ta ideja off grida. I ja vjerujem da je vama sada brak bolji nego kad ste bili klinci i brijali na mondeni život. Ali ne važi isti ključ za svakoga, a ja oko sebe vidim previše pokornih žena nad kojima se muževi iživljavaju.

A Pomi moraš shvatit da Kršćanstvo jest patrijarhalno, al ne naćin naših djedova gdje su im žene doma čamile same dok su se oni zabavljali okolo - ovaj nepopularni patrijarhat je temeljen na osobnim čovjekovim zakonima i onom "zato jer sam ja tako rekao" dok je kršćanski patrijarhat temeljen na Bibliji i Božjim zakonima.
    Kršćanstvo je patrijahalno, ali Isusove riječi nisu.
    Njegove su riječi beskompromisne, i to što ja seciram Bibliju na dijelove koji mi više ili manje odgovaraju nije zato što bih po Pavlovim poslanicama bila osuđena i grešna do ibera, a po Isusovim spašena, baš obratno. Pavao je kompromisniji jer želi vjeru približiti tadašnjoj zajednici, Isus je bezvremen (premda moram bogohulno reći da meni ne odgovara baš na sva pitanja ali to je već ot )

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa Vidi poruku
    Sveti Pavao u svojim poslanicama, govoreći o pokornosti žena ali i o ljubavi i poštovanju od strane muževa, rekla bih, samo nastoji pomiriti novu revolucionarnu vjeru sa starim patrijahalnim sustavom. Ili je možda interpretira prema svojim stavovima, ne bih znala. Ali to nema puno veze s Isusovim učenjem.

Upravo to.

Mislim da u ovoj diskusiji nisu baš dobre dvije stvari: jedna je što je, možda i nehotice, došlo do toga da se netko mora opravdavati zbog svog vlastitog odabira, načina života i bračnih odnosa. Mislim da se u to ne smije zadirati.

Druga je nametanje svog odabira kao općekršćanskog, da ne kažem jedinog mogućeg kršćanskog modela braka i bračnih odnosa. To je previše isključivo i tu bi se zamku trebalo izbjegavati. Ako ćemo tražiti podloge u Bibliji, naći ćemo u njoj puno različitih modela bračnih odnosa, pomislite samo na Stari zavjet, od Abrahama koji ima dvije žene nadalje. Neću početi s citatima, bez brige.

I još bih rekla da mi u svemu tome ima previše formalizma (ne kažem u stvarnom životu nego u ovim postovima): kršćanstvo nije vjera propisa nego vjera ljubavi i slobode.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Tada Jahve, Bog, pusti tvrd san na čovjeka te on zaspa, pa mu izvadi jedno rebro, a mjesto zatvori mesom. 22 Od rebra što ga je uzeo čovjeku napravi Jahve, Bog, ženu pa je dovede čovjeku.
    I ovo piše u Knjizi postanka. Zar netko i u to vjeruje?

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ma da odosmo OT a ja baš u nekom "filozofskom" raspoloženju, dok muž i mali umiru od gladi - toliko o današnjoj pokornosti
    Istina, ne mogu mjeriti svijet po sebi, i znam da je meni zaista Bog tu pokornost olakšao jer mi je dao muža pored kojeg je ne osjetim kao neki teret već sam sretna da mu mogu na taj naćin vratiti svu ljubav i poštovanje i razumjevanje koje mi daje - mene služenje zaista ćini presretnom i zadovoljna sam da mi je dano.
    Sigurna sam da je nekim ženama puno teže "isfurati" sve to...

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    I ovo piše u Knjizi postanka. Zar netko i u to vjeruje?
    Šta ne vjeruješ? Meni je to jednako vjerovatno kao da smo nastali od majmuna, i da u milijarde godina nismo ništa naučili osim "uuu-aaa" a onda smo odjednom sve skupa napravili i mega se razvili u zadnjih par tisuća.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ne znam, katoličanstvo ipak priznaje teoriju evolucije i ne smatra da je u sukobu s Biblijom.
    Možda netko vjeruje da je Bog kipario po rebru i stvarao 6 dana. Smatram to legitimnim pravom, kao i moje da kritički čitam Bibliju bez da me se karakterizira kao kršćanku s greškom.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ne znam, katoličanstvo ipak priznaje teoriju evolucije i ne smatra da je u sukobu s Biblijom.
    Možda netko vjeruje da je Bog kipario po rebru i stvarao 6 dana. Smatram to legitimnim pravom, kao i moje da kritički čitam Bibliju bez da me se karakterizira kao kršćanku s greškom.
    Ma ne karaktiziram te ja kao kršćansku s greškom, nego meni nema smisla vjerovat u Boga koji nije svemoguć i čija je riječ možda a možda nije njegova, ili je možda istinita a možda nije; i općenito mi je smiješno to koketiranje sa evolucijom; nazivat se vjernicom a u isto vrijeme stavljat riječ nekih znanstvenika koji tog Boga negiraju u potpunosti povrh njegove mi je jednostavno ne-vjernički. Ne mislim sad na tebe, mislim da 99% vjernika koje poznajem.
    A osobno, i bez Biblije (jer sam rekla da je duhovni vođa naše obitelj mm - ja sam negdje između još uvijek) ne priznajem evoluciju jer mi nema nikakvog smisla.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

zanimljivo, prvi put čujem ovu teoriju da smo nastali od majmuna. može link?

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj ms. ivy prvotno napisa Vidi poruku
    zanimljivo, prvi put čujem ovu teoriju da smo nastali od majmuna. može link?
    Ok ispravljam se, Evoluirali iz majmuna

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Beti3

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ok ispravljam se, Evoluirali iz majmuna
    ni za tu nisam čula

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

hm...ovdje je tema "odgoj u duhu vjere"?

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ja ne znam, ali i mene ovako sa strane brka ono o čemu priča roza. pa volim kad zdenka onako lijepo objasni
    oću reć, zašto u bibliji ti majmuni nisu spomenuti, makar nekako, kad je biblija božja riječ? i onda su trebali znat kako je svijet nastao, zar ne?
    al to nije tema, pa zanemarite, samo da znate

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Meni je onaj Ifin dugi post super.
    I Ronin isto.
    Ronin, s tobom se apsolutno slažem kada govoriš o tome kako je djeci najvažniji primjer roditelja. I to ne onaj po kojemu se roditelj napirlita u crkvi, sjedi u prvom redu... nego primjer s ulice, u autobusu, iz odnosa prema svojim roditeljima.
    Ja sam, evo, jako ponosna na MM koji je inače ateist. On tu poniznost i pokornost kao i suosjećajnost ima u svom karakteru (netko je rekao da smo sve vrijeme brkale terminologiju, n.grace, ako se ne varam i slažem se s tim - ponizno i pokorno pristanem na pole krumpira sa slaninom i gljivama umjesto kelja kojega sam ja predložila ) i mislim da će kao takav biti sjajan primjer našem djetetu.
    Pa ću se pohvaliti i primjerom. Neku se večer vraćao s posla, a pokraj njega je s bicikla pao čovjek koji je bio skroz pijan. Prišao mu je, podigao ga i onda se kod kuće kajao što još nije pozvao hitnu ili mu ponudio da nazove nekoga od svoje obitelji iako je čovjek rekao da će ostaviti bic pokraj ograde i otići kući pješke što znači da je ipak bio pri svijesti.
    Posljednje uređivanje od SikaPika : 15.02.2011. at 03:14

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj ms. ivy prvotno napisa Vidi poruku
    ni za tu nisam čula
    Figure of speach Ivy, šta da sad ovdje cijeli tijek "nastanka" navodim od mutacije preko evolucije?
    Mislim da nema osobe na svijetu koja, osim tebe, nije ćula, ili koristila u ovom ili onom obliku termin: Ljudi su nastali od majmuna

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Mislim da nema osobe na svijetu koja, osim tebe, nije ćula, ili koristila u ovom ili onom obliku termin: Ljudi su nastali od majmuna
    Što ne znači da je to ispravno, a jedno je od temeljnih zabluda na kojoj i počiva svo neslaganje oko teorije evolucije.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

budući da je tema odgoj djece, zaintrigiralo me što neki ne barataju školskim gradivom. ili ga namjerno "ne razumiju".

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ja ponekad kad gledam svoju djecu u parku mislim da smo evoluirali iz čovjeka u majmune LOL sori, ali stvarno

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

ms.ivy neću odgovarat na tvoje provokacije.
    Pikula potpis

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

jel netko čita KANU? Odličan članak o ženama zviždačicama. Ugodno me KANA iznenadila, reportaže, igre za klincei još neke recenzije su totalno uptodate, što nije uvijek lako reći za katolički tisak

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

hvala pikula na konstruktivnom doprinosu temi...
    Ja si pročitam Kanu, nemam baš svaki broj,ali tu i tamo je kupim...
    Ipak je to krščanska obitaljska revija...
    Kad razmislim, to je zapravo jedini časopis koji čitam
    Bilo bi fora da ovdje naglasimo neke teme koje su nam se dopale

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj ivana zg prvotno napisa Vidi poruku
    Evo ako nekog zanima ova tematika neka pročita knjigu Obrana žene Ann Brown (ja sam je čitala 2003g u knjižnici, a sad vidim da je ima u Verbumu za kupti)...imali smo temu na Frami o ženama i njihovoj ulozi u Isusovom životu, pa sam ja primremila ovu knjigu a fra.Dugančić koji je doktorirao "sv.Pavla"...isto se tako lijepo složio s tim i lijepo nam je objasnio kako Pavao nije imao ništa protiv žena kako je sve krivo tumačio uglavnom baš sam sad našla bilješke s toga sastanka i jako su zanimljive...mislim da bi se takve stvari trebale obrađivati i na vjeronauku, a i ateistima bi bilo jasnije da Crkva ne diskriminira ženu, već oni koji timače Bibliju po svome...a tu su i neki vjernici...
    http://www.verbum.hr/knjige/obrana-zene-2566/
    dok sam ja bolovala od gripe,bronhitisa i upale pluća, vi ste se lijepo raspisale i to o temi na koju bole da se ja ne zakačim jer bi tu bilo svačega pogotovo katoličkog-feminizma i zato ponovno svima preporučam knjigu Obrana Žene...imate je posuditi i u knjižnici...........kad stignem pročitati sve što ste napisale javim se....

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Obrana žene

Feminizam i Biblija
    Ann Brown

Žene često prigovaraju da su nestale sa stranica povijesti; žene nemaju prošlosti zato što su povijesne knjige pisali muškarci. Nažalost, žene su navedene da vjeruju kako je Biblija još jedna knjiga koju su pisali muškarci o muškarcima i za muškarce.
    Koliko je istinita optužba da tumačenje Biblije, zbog toga što u teologiji monopol imaju muškarci, ide na ruku muškarcima? Jesu li biblijski komentatori, tumači, propovjednici i učitelji ženu predstavili s manje naklonosti, kao biće koje je tek djelomično stvoreno na Božju sliku, koje snosi veću krivnju za prvi grijeh i koje je osuđeno na šutnju i pokornost?
    Žena je tako često povezivana s grijehom i Sotonom da je u srednjovjekovnoj umjetnosti postalo posve uobičajeno da se zmija prikazuje u obliku žene, a Sotona kao zrcalni odraz Eve. Za to postoje brojni primjeri. Ova knjiga je obrana žene.
    Zašto je Biblija toliko protiv žene?
    Je li Bog muškog roda?
    Je li Eva više kriva za prvi grijeh?
    Ima li feministička teologija pravo?
    Knjiga Obrana žene odgovara na ta i slična pitanja
    http://www.verbum.hr/knjige/obrana-zene-2566/

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj ivana zg prvotno napisa Vidi poruku
    dok sam ja bolovala od gripe,bronhitisa i upale pluća, vi ste se lijepo raspisale i to o temi na koju bole da se ja ne zakačim jer bi tu bilo svačega pogotovo katoličkog-feminizma i zato ponovno svima preporučam knjigu Obrana Žene...imate je posuditi i u knjižnici...........kad stignem pročitati sve što ste napisale javim se....
    Meni je ipak Bibija Knjiga nad knjigama
    Možeš je promatrati i doživljavati na razne načine...stavljajući je naravno u kontekst prostora i vremena, a a nadahnjujući se onime što je za sva vremena. Sve prema raspoloženju...pa tako biraš i dijelove koje čitaš. Evo npr. ovaj:
    PJESMA O VRSNOJ ŽENI
    10 Tko će naći ženu vrsnu? Više vrijedi ona nego biserje. 11 Muževljevo se srce uzda u nju i blagom neće oskudijevati. 12 Ona mu čini dobro, a ne zlo, u sve dane vijeka svojeg. 13 Pribavlja vunu i lan i vješto radi rukama marnim. 14 Ona je kao lađa trgovačka: izdaleka donosi kruh svoj. 15 Još za noći ona ustaje, hrani svoje ukućane i određuje posao sluškinjama svojim. 16 Opazi li polje, kupi ga; plodom svojih ruku sadi vinograd. 17 Opasuje snagom bedra svoja i živo miče rukama. 18 Vidi kako joj posao napreduje: noću joj se ne gasi svjetiljka. 19 Rukama se maša preslice i prstima drži vreteno. 20 Siromahu dlan svoj otvara, ruke pruža nevoljnicima. 21 Ne boji se snijega za svoje ukućane, jer sva čeljad ima po dvoje haljine. 22 Sama sebi šije pokrivače, odijeva se lanom i purpurom. 23 Muž joj je slavan na Vratima, gdje sjedi sa starješinama zemaljskim. 24 Platno tka i prodaje ga i pojase daje trgovcu. 25 Odjevena je snagom i dostojanstvom, pa se smije danu budućem. 26 Svoja usta mudro otvara i pobožan joj je nauk na jeziku. 27 Na vladanje pazi ukućana i ne jede kruha besposlice. 28 Sinovi njezini podižu se i sretnom je nazivaju, i muž njezin hvali je: 29 "Mnoge su žene bile vrsne, ali ti ih sve nadmašuješ." 30 Lažna je ljupkost, tašta je ljepota: žena sa strahom Gospodnjim zaslužuje hvalu.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ljiljana ko da si me pitala što bi citirala

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

LJiljana,
    Eh, vidiš, zaboravila sam na tu pjesmu.
    MOrala bih ju isprintati i negdje objesiti.
    No, tko zna, možda bi me onda muž gnjavio da nosim purpurne haljine
    Šalim se, hvala ti!

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

A ti bi njega mogla da ti sluškinje pribavi

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

E sad, ako se držimo toga da se Biblija ne čita s povijesnim odmakom, zalud vam sve kad nemate doma preslicu i vreteno. Jeste li barem koji pokrivač svojim rukama sašile? Osim RG, naravno.

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

A ti bi njega mogla da ti sluškinje pribavi
    ovo je neka bogata gospoja

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Pa i nije nužno, nekad su i prosječna kućanstva i u gradu i na selu imala nadničare, sezonske radnike, pomoć za pojedine poslove, pa i dadilje i bedinerice to je više kulturološka stvar

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Uh, ta bi se sluškinja baš dobro provle kod mene, kontrolfrika.
    A preslica i vreteno... planiram naučiti šivati. Valjda se to računa!
    A evo, i noću mi se ne gasi svjetiljka, trošim struju bezveze, ali neka, educiram se na svim poljima.
    Dosta oftopičarenja!

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj SikaPika prvotno napisa Vidi poruku
    A preslica i vreteno... planiram naučiti šivati. Valjda se to računa!
    Računat će se kad ti sva čeljad bude imala po dvoje haljine u kojima se neće bojati snijega, sve tvojim rukama ispredeno i istkano, zatim skrojeno i sašiveno... eh, teško je biti vrsna žena.
    A baš sam htjela dodati da se barem svjetiljke noću ne gase... samo iz nekih drugih razloga

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Bilo je zainteresiranih ovdje pa da postam- predavanje don Damira Stojića na temu Teologija tijela ove nedjelje 27.02.2011. u 16h u kamenoj zgradi u dvorištu župe Marije Pomoćnice na Knežiji

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj pikula prvotno napisa Vidi poruku
    Bilo je zainteresiranih ovdje pa da postam- predavanje don Damira Stojića na temu Teologija tijela ove nedjelje 27.02.2011. u 16h u kamenoj zgradi u dvorištu župe Marije Pomoćnice na Knežiji
    Nevezano na temu (neću moći ići) ali nigdje i nikako ne nalazim odgovor na pitanje - zašto su neki svećenici don a neki velečasni? Znam da je pater (otac) - fratar. Ali u nekim zemljama sve svećenike oslovljavaju sa - Oče!!!
    O čemu to ovisi?
    Ima li kakav tekst o tome ili netko ima znanje i volju objasniti mi?

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Joj ,to ne znam, ali imam jedno drugo pitanje koje me jako muči Ima li neki svetac zaštitnik kućnih poslova? Jao, kako ja ne volim čistiti i pospremati tisuću i jednu stvar milion i osmi put i sve uđem u neko loše raspoloženje pa mrmljam u bradu i gunđam i zvocam, ma baš sam sama sebi grozna. Pokušam tu svoju lošu naviku onako u hodu predati Bogu, majci Božjoj kojim kratkim zazivom ili slično, ali baš bih voljela znati ima li neki svetac ili svetica kojeg bi mi preporučili, onak kako ljudi viču "sveti Ante pomozi" kad traže stvari- i ja bih vikala, a niš mi ljepo ne pada na pamet
    Posljednje uređivanje od pikula : 23.02.2011. at 19:16

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj ljiljan@ prvotno napisa Vidi poruku
    Nevezano na temu (neću moći ići) ali nigdje i nikako ne nalazim odgovor na pitanje - zašto su neki svećenici don a neki velečasni? Znam da je pater (otac) - fratar. Ali u nekim zemljama sve svećenike oslovljavaju sa - Oče!!!
    O čemu to ovisi?
    Ima li kakav tekst o tome ili netko ima znanje i volju objasniti mi?
    Jednostavno je. Naslovi velečasni i don pripadaju dijecezanskim svećenicima. Koji će se naziv upotrebljavati ovisi o području. Naime, don dolazi od dominus, latinski gospodin i više se koristi u mediteranskim područjima.

Kod redovnika se koristi pater/otac i fratar/fra/brat (od latinskog frater). Pater ide uz prezime, a fra uz ime. Ponekad se tim terminima razlikuju braća koja nisu svećenici (fra, brat), od onih koji jesu (pater, otac).

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Joj ,to ne znam, ali imam jedno drugo pitanje koje me jako muči Ima li neki svetac zaštitnik kućnih poslova? Jao, kako ja ne volim čistiti i pospremati tisuću i jednu stvar milion i osmi put i sve uđem u neko loše raspoloženje pa mrmljam u bradu i gunđam i zvocam, ma baš sam sama sebi grozna. Pokušam tu svoju lošu naviku onako u hodu predati Bogu, majci Božjoj kojim kratkim zazivom ili slično, ali baš bih voljela znati ima li neki svetac ili svetica kojeg bi mi preporučili, onak kako ljudi viču "sveti Ante pomozi" kad traže stvari- i ja bih vikala, a niš mi ljepo ne pada na pamet
    Sveta Marta? Ona koja se ljutila na sestru, jer sluša Isusa, sjedi mu kraj nogu i sluša, dok ona nosi pićence, kuha i poslužuje

Ili Djevica Marija? Ona je puno radila po doma, ja vjerujem.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa Vidi poruku
    Računat će se kad ti sva čeljad bude imala po dvoje haljine u kojima se neće bojati snijega, sve tvojim rukama ispredeno i istkano, zatim skrojeno i sašiveno... eh, teško je biti vrsna žena.
    A baš sam htjela dodati da se barem svjetiljke noću ne gase... samo iz nekih drugih razloga
    Danas smo malo... hmm.... bukvalni?!

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ne znam striktno za kućanske poslove, ali me Ifi nadahnula na devetnice sv. Josemariji Escriva. Svetac je to koji nas poziva da svoj svakodnevni rad prinosimo Bogu i posvećujemo. Ali pazi! Bogu se, kaže svetac, ne prinosi ništa što ima manu. Tako, ako ijedan čovjek ne cijeni tvoj rad (na poslu ili kod kuće, za nas zaposlene osobito na poslu) postoji opasnost gubitka motivacije i upadanja u stanje malodušnosti. Tada se sjeti da je Bog iznad svega i svih. Kad sve to tako postaviš, rad postaje zadovoljstvo - jer ga daješ Bogu, onome koji zaslužuje najbolje i unatoč svim preprekama trudiš se dati sve od sebe.
    Isus je 30 godina bio drvodjelja u Nazaretu. Zar to nije sjajan primjer kako nijedan posao nije za potcjenjivanje, radeći bilo koji posao možeš postati sudionikom otkupljenja.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa Vidi poruku
    Jednostavno je. Naslovi velečasni i don pripadaju dijecezanskim svećenicima. Koji će se naziv upotrebljavati ovisi o području. Naime, don dolazi od dominus, latinski gospodin i više se koristi u mediteranskim područjima.

Kod redovnika se koristi pater/otac i fratar/fra/brat (od latinskog frater). Pater ide uz prezime, a fra uz ime. Ponekad se tim terminima razlikuju braća koja nisu svećenici (fra, brat), od onih koji jesu (pater, otac).
    Hvala Zdenka, sad mi je jasno!

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Hvala, ljiljana, pročitala sam kad se nisam mogla logirat. Dala si mi misliti...

anita_m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Ne znam striktno za kućanske poslove, ali me Ifi nadahnula na devetnice sv. Josemariji Escriva. Svetac je to koji nas poziva da svoj svakodnevni rad prinosimo Bogu i posvećujemo. Ali pazi! Bogu se, kaže svetac, ne prinosi ništa što ima manu. Tako, ako ijedan čovjek ne cijeni tvoj rad (na poslu ili kod kuće, za nas zaposlene osobito na poslu) postoji opasnost gubitka motivacije i upadanja u stanje malodušnosti. Tada se sjeti da je Bog iznad svega i svih. Kad sve to tako postaviš, rad postaje zadovoljstvo - jer ga daješ Bogu, onome koji zaslužuje najbolje i unatoč svim preprekama trudiš se dati sve od sebe.
    Isus je 30 godina bio drvodjelja u Nazaretu. Zar to nije sjajan primjer kako nijedan posao nije za potcjenjivanje, radeći bilo koji posao možeš postati sudionikom otkupljenja.
    meni je ovo predivno i toliko potrebno

hvala ti

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Ovo je predivno! Razmišljam o tome!

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Evo cijele devetnice:
    http://hr.opusdei.org/art.php?p=34548

I meni najdraži dio:
    «Živi svoj svakodnevni život; radi tamo gdje jesi, nastojeći ispuniti dužnosti svog položaja, dovršavajući zadatke svog profesionalnog zanimanja ili posla kako treba, poboljšavajući se – nastojeći biti bolji svakoga dana. Budi odan; razumij druge i budi zahtjevan prema samome sebi. Budi umrtvljen i radostan. To će biti tvoj apostolat. Tada ćeš, a da nećeš znati zašto jer si poprilično svjestan svoje neznatnosti, uvidjeti da ti ljudi prilaze. Tada možeš s njima razgovarati sasvim jednostavno i prirodno – na putu s posla kući, npr., ili na obiteljskom okupljanju, ili u autobusu, šećući ulicom, bilo gdje. Razgovarat ćete o težnji koju duboku u duši svatko osjeća – iako joj neki ljudi ne žele pridavati pozornost, Ali će do boljeg razumijevanja Boga doći kad ozbiljno počnu tražiti Boga.»

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Danas je pepelnica, ja planiram prvi put voditi klince. Sineka je zaintrigirao taj pepeo na naslovnici MAK-a. Da li se djeca smiju pepeliti? I da li ih uključujete u post (danas i petkom) za glavni obrok ili kuhate dodatno? I čega se odričete, naravno? Ja ću probati s hranom, to mi je glavni išju.

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Djeca do 7 godina ne moraju postiti. Može ih se usmjeravati da sudjeluju u obiteljskom posnom obroku, ali tijekom dana moraju dobiti sve potrebno za rast i razvoj.

Moji još ništa ne kuže, ali se jasno sjećam kako je to moja mama radila. Jeli smo posni, bezmesni ručak i dobili objašnjenje za to uz naglasak da smo premali za pravi post jer Bog od nas očekuje da se brinemo za naša tijela koja su u rastu i razvoju.

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Nemrs obvezuje od 14.,a post od 18. godine. Nemrs znači da se ne jede meso, a post da se jednom dnevno jede do sita, a u druga dva obroka jesti manje. Mislim da se bez obzira na godine jedan dan možemo odreći mesa pa tako nije niti potrebno kuhati dodatno jelo za djecu. Ono što Crkva naglašava u korizmeno vrijeme je post, milostinja i molitva. Ukoliko netko "mora" jesti meso, nemrs može zamijeniti nekim dobrim djelom.

Ja ću se odreći televizije jer mi zna biti stalno upaljena bez obzira gledam li je ili ne, više ću se posvetiti Bogu kroz molitvu i pokušat ću ne govoriti da sam stalno umorna. Voljela bih doživjeti Uskrs u svoj punini jer, ukoliko ne obratim pažnju na trenutak u kojem živim, dani prolete, a Uskrs mi postaju samo jaja i šunka.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Naravno da klinci neće postiti, ali eto, oni bi sudjelovali Na kraju smo odlučili da ćemo svi zajedno petkom postiti od ekrana. Nekako mi se čini da bi to moglo zgodno ispasti.

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Uh, ja ću postiti od psovanja, srdžbe, osuđivanja, galame, neumjerenosti u jelu. Valjda ću uspjeti i valjda mi prijeđe u naviku.
    Mi smo se jučer posolili pepelom , tako je Maša pokazala kada smo ju pitali što joj je svećenik stavio na glavu, a ona prstićima trlja kao da soli

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Cure, ja se za Korizmu uzdržavam od Interneta... evo, sad samo pet minuta, i to je to za cijeli dan. molite za mene! Da sam si vode uskratila, ne bi bilo tako teško Živjele, i svako dobro!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •