ronin prvotno napisa
ne bih se do kraja složila jer mi ta tvrdnja pomalo kršćanski ekskluzivistički zvuči.
humanizam,krajnje čovjekoljublje,ljubav prema bližnjima...moguć je,to odgovorno i stopostotno tvrdim,kod ljudi koji nisu religiozni.
upoznala sam jednog čovjeka koji se deklarira kao agnostik,ne negira postojanje Boga,ali u njega ne vjeruje,nit je u tome duhu odgojen.međutim,istovremeno,on je ideal ljudskosti,bez ustručavanja to govorim.toliko čovjekoljublja,poštivanja drugih ljudi,takve etičnosti,tolerancije,altriuzma...još nisam vidjela ni kod istinskih vjernika u takvoj punini.
čovjek kao da živi onaj ideal života kakav nam je svojim primjerom posvjedočio Krist.isitinski me fascinira i zadivljuje.
i da sad s njime spojim onu tvrdnju da je istinski ljubiti bližnjeg jedino i isključivo moguće ako ga se vidi kao dijete Božje...to mi je ...tako blasfemično...jer se mogu nadati da kad jednog dana doživim njegove godine,mogu samo neskromno zaželjeti bar polovicu njegovih vrijednosti.
on se zbilja ne mora bojati smrti.uvjerena sam da će kad jednog dana sklopi oči,biti bliže Bogu nego mnogi,mnogi koji se smatraju ekskluzivnim Božjim ovčicama.
što vrijedi poniznost ako ne proizlazi iz srca?već iz dogme?
ionako je Ljubav početak i kraj.
ponizni smo iz ljubavi,skromni smo iz ljubavi,trpimo zbog ljubavi,ne zbog trpljenja i katoličanskog žrtvovanja!tko to ne vidi,fulao je "ceo fudbal"!
ako puštamo mužu po njegovom,zato da budemo pokorni pokornosti radi,bolje nam je da se zdravo posvađamo!barem je iskrenije.
ako njime manipuliramo u smislu da mu kao fol prepuštamo da misli da je po njegovom,a ustvari tjeramo svoje,to je licemjerno!poštenije je biti iskren i svoj i ljubavlju međusobno riješiti ono što dvoje odraslih ljudi mogu riješiti bez manipulacija i malverzacija.
ono što se meni nikako,ali baš nikako ne sviđa je uzimati kao argument tvrdnju da te netko ne može razumjeti jer nije vjernik.
jezik ljubavi itekako svi dobro razumiju,on je univerzalan!
podario ga nam je Bog kad je stvorio čovjeka.
sve drugo je farsa.