Pokazuje rezultate 1 do 50 od 1727

Tema: Hrvatski jezik

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Pročitah na brzinu postove i slažem se sa Zdenkom.

Ne volim pretjerano kroatiziranje (i ono nije uvijek ni moguće, recimo u jednom je vrlo prodavanom medicinskom udžbeniku revni lektor šok nazvao krvotočnim urušajem, naravno da su i autori i studenti umrli od smijeha, i za očekivati je da izraz nikad nije prihvaćen).

Ono što mi smeta puno više od upotrebe tuđica je nepoznavanje pravopisa. Teško mi je vjerovati da generacija moga posinka (20 g.) zna savršeno na engleskome napisati baš svaku riječ koju znaju upotrijebiti i u govoru, a ne znaju razlikovati -č i -ć i -ije i -je u pisanju, i nemam opravdanja za to.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj vikki prvotno napisa Vidi poruku
    Pročitah na brzinu postove i slažem se sa Zdenkom.

Ne volim pretjerano kroatiziranje (i ono nije uvijek ni moguće, recimo u jednom je vrlo prodavanom medicinskom udžbeniku revni lektor šok nazvao krvotočnim urušajem, naravno da su i autori i studenti umrli od smijeha, i za očekivati je da izraz nikad nije prihvaćen).
    Odlično da si dala baš ovaj primjer. Što je "krvotočni urušaj" naučila sam prije desetak dana, kada je moj prijatelj, kardiolog, objašnjavao da je šok upravo to, urušavanje krvotoka. Nisam sigurna da će taj termin zaživjeti u medicinskoj praksi, ali je činjenica da u sebi nosi više informacija nego šok.

Što se tiče elektroskupnice, privitka, poslužitelja, itd. i na mojoj mreži je to prihvaćeno i u svakodnevnoj je upotrebi.

Zrakomlat mi nije baš jako draga riječ, ostajem radije kod helikoptera, ali se pitam po čemu je gora od chopper.

Drago mi je da je Peterlin uvela slovenski u diskusiju. Slovenci svom jeziku pristupaju bez kompleksa manje vrijednosti koji je primjetan u odnosu prema hrvatskom jeziku.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •