Mihaela, baš mi je drago da si se javila; s obzirom na način na koji razmišljaš, možda ćeš moći dati odgovore na sva ova pitanja koja mi danima postavljamo.

Ne znam koji dio tvojega posta mi se čini diskriminativnijim i nepravdenijim, a o dvodimenzionalnosti sagledavanja da ni ne govorim.

Tko je taj koji će odlučiti koji je kredit važniji od kojega?!

Zamisli, imam prijatelje sa rubnoga dijela grada, najbliži vrtić im je 7 km od kuće u kojoj žive.
Imaju petoro djece i tu „sreću“ da žive sa svekrom i svekrvom, ali i starom bakom i tetkom koja se nikada udavala nije.
Oboje su VSS, zaposleni u prosječno plaćenoj javnoj službi.
Pa kad su već, eto, imali tu sreću da su im generacije prije njih osigurale životni prostor, pa odakle im onda petlja kupiti auto na kredit kako bi svoju djecu uspjeli razvoziti u vrtić, škole, aktivnosti?! A auto u koji stane sedmeročlana obitelj ne može koštati malo, vjerujem da ti je to jasno.
Ako je taj auto, njihovo jedino vlasništvo (a kupljeno na kredit), pokazatelj njihovog imovinskog blagostanja, pa hajdemo ih onda kazniti i njihov kredit prikazati kao manje važan od onih kojima je trebao za stan.

Uostalom, što se koga tiče za što meni moj kredit služi, pa taman da mi je trebao i za put na Havaje? Možda je meni to putovanje bilo važnije i zbog njega cijelu godinu jedem grah i repu!
Najbolje da zatvorimo podforum Recepti da mi sutra netko ne dođe i kaže: A-ha! Plaćaš vrtić 300 kuna, a jučer si napisala da si jela škampe!

I dosta je više prikazivanja gradskih vrtića kao šarenih zatvora za malene. Unatoč velikim grupama i preopterećenosti teta, mi naše vrtiće volimo i ne bismo ih mijenjali ni za sto privatnih. Moja djeca s osmijehom i ulaze i izlaze, a tete su jednako vedre i drage i ujutro u 8 i popodne u 4! Odakle ta fama o vječno nabrušenim tetama koje ne vole djecu?!

Čini se da je Bandić uspio svojom ljigavom retorikom zamazati oči mnogima.
Ali se nadam da postoje i neki drugi „mnogi“ kod kojih to nije uspio.
Jer njegov prijedlog ima veze sa mnogočime, ali socijalna pravednost nikako nije dio toga paketa.