Stranica 56 od 69 PrviPrvi ... 646545556575866 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 2,751 do 2,800 od 3421

Tema: Homeschooling?

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Kako li si samo zaključila da će oni koji provode HE povećati natalitet?
    Jel to zbog onog članka o Pitu i Angelini, oni nisu baš neki primjer.
    Posljednje uređivanje od sirius : 06.06.2011. at 14:56

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

pa će se dio plodit, a dio školovat
    za krepat
    inače oplodnja ima veze s maxwellom (možda i ima, ja sam ga učila s djetetom u trbuhu )

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj seni prvotno napisa Vidi poruku
    sto nismo na onom drugom topiku zakljucili da nas na kugli zemaljskoj ima previse?
    Daaa, malo nas je, u natalitetu je spas

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Rosa kaže da joj nije važna znanost, karijera i to, a pretpostavljam da je njima važniji taj obiteljski dio, djeca i to - i vi je napadate oko tih jednadžbi, a recimo da njezini hipotetski unuci mogu biti važniji ovoj zemlji kao poljoprivrednici, a uz to i brojni od nekog doktora znanosti koji ima tek jednog unuka ili jedno dijete.

Inače, čitam o tim homschoolerima i budući da je dosta njih HS iz vjerskih razloga imaju i hrpe djece, i iz tog kuta to shvaćam. Čemu stratit godine i godine na studij, a uz to skupi američkih studij, ako ti je krajnji cilj obitelj i brojna djeca? Pa dobro ljudi žive i od jednostavnih zanimanja. Zašto na to gledati s visine? Vrhunsku frizerku, električara ili poljoprivrednika svatko želi imati u svojoj blizini, jel tako.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

pa ne znam, ifi, kako to isključuje obrazovanje (u školi).

slučajno poznajem nekoliko ljudi obrazovanih na oxbridge fakultetima i većina ih ima više od dvoje djece (a oba roditelja rade).

ovo što ti pišeš možda malko ima veze s urušenom ekonomijom i državom općenito.

a ne s time što je netko sebično poželio doktorirati tamo neku kvantnu fiziku pa se ne stigne razmnožavati.

edit: opet nisam citirala a nakupilo se postova dok sam tipkala. prebrz mi je ovaj topic, i za čitanje a kamoli za pisanje.
    Posljednje uređivanje od ms. ivy : 06.06.2011. at 15:03

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Imam realnog posla, pa neću gubit vrijeme na netu. Iako idem malo frustrirana jer se ta rasprava oko nataliteta stalno vrti u tom nekom tonu podsmijeha i sprdačine, a riječ je o čisto brojčano-matematičko-postotno-proračunskom fenomenu. ILi financijski, i to čak i doslovno u smislu da u zemlji s više djece ljudi imaju više od svoje plaće, dakle više slobode, više mogućnosti za ulaganje i rast. Automatski penzioneri ne moraju kopati po smeću i tako.

I zašto se onda isprdavati ako netko to i kaže?

Ja prva nemam ni četvero ni desetoro, pa se razmemo čisto životno praktično, znam zašto ih nemam desetero, kao i svaka od vas, niti prozivam sebe niti vas, al da je bolje imat petero, gledano u širem kontekstu budućnosti te narečene djece, nas, i generacija koje dolaze - bolje je. Ili ne bolje. Nego održivo. Jel bolje čmadit i lokat svaki dan u kafiću ili šetat na čistom zraku? Pa šetat. Ne šetamo, ali ne cerimo se ko lud na brašno kad netko kaže da je bolje prošetat nego čmadit u kafiću.

Ali valjda tu ima taj faktor gledamo li što ćemo sutra za ručak i tu interes za život prestaje, ili gledamo u rasponu od sto godina što radimo i kamo vode naši postupci.

Uvijek se govorilo kako su starije generacije namrle nama dug (koji nas guši i guši i svaka od nas to osjeća, ako hoćeš i na kvaliteti vrtića i školovanja), a mi radimo isto tako, ako ne i gore, i onda se smijemo na to kako će naša djeca od jedne plaće namirivati i nas starce i proračun i invalide i školu i NATO i što god hoćeš. DA krepaš od smijeha.

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

pa ima žena koje su se orjentirale na rađanje a ima ovih što uče.
    neka ih.

samo ne volim da se rađalice koje sjede doma posprdno odnose prema karijeristicama i obratno. svakome njegovo.

veliki dio usa je ifina priča - i ako su studirale, izrađale su dicu i ostale doma kao domaćice. pa ih u neka doba krpi kriza identiteta i neostvarenosti ( kao u današnjoj epizodi roditelja i djece, imate reprizu u 18 pa pogledajte - imate primjer i karijeristice i stay home mame i obje ih krpi neostvarenost na onom drugom planu - karijeristica misli, osjeća, da nije dobra mama, a dobra stay home mama ima krizu neostvarenosti kroz posao)

sreća je somewhere in between.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj ms. ivy prvotno napisa Vidi poruku
    pa ne znam, ifi, kako to isključuje obrazovanje (u školi).

slučajno poznajem nekoliko ljudi obrazovanih na oxbridge fakultetima i većina ih ima više od dvoje djece (a oba roditelja rade).

ovo što ti pišeš možda malko ima veze s urušenom ekonomijom i državom općenito.

a ne s time što je netko sebično poželio doktorirati tamo neku kvantnu fiziku pa se ne stigne razmnožavati.

edit: opet nisam citirala a nakupilo se postova dok sam tipkala. prebrz mi je ovaj topic, i za čitanje a kamoli za pisanje.

Ma da, nisu stvari crno-bijele, ali se odjednom počela apsolutizirati akademska naobrazba prirodnjačkog smjera, kao da je univerzalni cilj biti doktor znanosti. Ima i van toga, i kažem - zanimala me ta stvar HS, pa sam čitala zašto to ljudi rade. Dijelom zato jer im je temeljna vrednota da se djeca požene i imaju djecu, pa im je skupo školovanje, ili školovanje koncentrirano na nepotrebne stvari ako hoćeš, besmislen gubitak. I možemo se na to sprdat, ali i to ima svoje dobre strane. O tom sam polemizirala...

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ma kakve karijeristice i kakve nekarijeristice. Nemaju obrazovani danas postotno manje djece. NIti više rade.
    Ne rade oni što ne moraju, ova na farmi se bome naradi više od mene.
    dajte razmislite što bi se dogodilo u nekoj budućnosti da samo neobrazovani djeluju na natalitet.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj Pinky prvotno napisa Vidi poruku

sreća je somewhere in between.

Potpisujem!
    Iako, moram isto tako reći da život ne poznaje geometrijske sredine. I da je jako teško živjeti balansirano na Zemlji ako nisi spreman na povremeno, stalno ili već nekakvo odricanje. Teško je, osim u TELE 2, imati i ovce i novce. Ali nam se to podmeće kao moguće - da bismo čitale te drek knjige, časopise, da bi naši umovi stalno bili željni novog rješenja u tri koraka. Nema ga, bar ne na taj način.

Mislim da naše te krize imaju veliko uporište u marketingu, koji nam lansira da bismo trebale željeti više, imati više, ostvariti više, da bismo trebale biti nešto drugo i slično. U pozadini i školovanja na Zapadu često je i puki financijski interes edukacijskih kompanija...

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj Ifigenija prvotno napisa Vidi poruku
    Ma da, nisu stvari crno-bijele, ali se odjednom počela apsolutizirati akademska naobrazba prirodnjačkog smjera, kao da je univerzalni cilj biti doktor znanosti.
    ne, nije. nego se akademska naobrazba prirodnjačkog smjera počela prozivati kao nešto nepotrebno i maltene nepoželjno.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

dakle, vi još i znate di je čija sreća....ajme joj i jao po drugi put.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
    ma kakve karijeristice i kakve nekarijeristice. Nemaju obrazovani danas postotno manje djece. NIti više rade.
    dajte razmislite što bi se dogodilo u nekoj budućnosti da samo neobrazovani djeluju na natalitet.
    bez brige, nijhova djeca bi sigurno išla u državne škole.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ne, nije. nego se akademska naobrazba prirodnjačkog smjera počela prozivati kao nešto nepotrebno i maltene nepoželjno.
    naravno, kad se podrazumijeva da #netko drugi# odrađuje te stvari koje se "podrazumijevaju".

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Vrijednost obrazovanja je neupitna. Ali je isto obrazovanje danas tako širok pojma, toliko je toga da je nemoguće da svi budemo sve. Danas keramičar može ić na tečajeve, stalno je nova moda, novo ljepilo, novi stil, nove instalacije... i obrazovat se, bit divan čovjek, otac, poslovni čovjek, ali mu ne trebaju sva znanja koja trebaju nekom drugom. I ako ga čača doma može naučit da bude dobar čovjek, da čita i ode na izložbu, da posluje pošteno i isplativo, meni je to super.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Kako li si samo zaključila da će oni koji provode HE povećati natalitet?
    Jel to zbog onog članka o Pitu i Angelini, oni nisu baš neki primjer.
    a bome i pola djece su posvojili, dakle nisu nesto silno povecali natalitet.
    sto se tice HE, da sam ja na njihovom mjestu, bome bih i ja vukla djecu svuda sa sobom i u pratnji privatne ucitelje, ili svakojake druge kombinacije. to je prilicito logicno.
    ali brangelina je izuzetak po skoro svemu, tako da...

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

bez brige, nijhova djeca bi sigurno išla u državne škole.
    super, revolucionarna ideja da se jedni plode,a drugi samo uče, ima i temelje i opravdani cilj
    jes

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Možda sam krivo shvatila ton diskusije.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Potpisujem!
    Teško je, osim u TELE 2, imati i ovce i novce. ..
    nekima je tesko ifi, nekima i nije. ja oko sebe vidim vecinu koaj iam i ovce i novce.
    osim toga sto je u zivotu lagano?
    sto nam je to glavni cilj, da nam sve u zivotu bude lagano?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

nekima je tesko ifi, nekima i nije. ja oko sebe vidim vecinu koaj iam i ovce i novce.
    osim toga sto je u zivotu lagano?
    sto nam je to glavni cilj, da nam sve u zivotu bude lagano?
    bravo

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ma da, nisu stvari crno-bijele, ali se odjednom počela apsolutizirati akademska naobrazba prirodnjačkog smjera, kao da je univerzalni cilj biti doktor znanosti. ..
    xxx

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Curke, idem ja radit.
    Nastavite bez mene.
    I mislim da ću odsad posjećivat neke druge teme. Ovdje se iznerviram

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Da li sam ja dobro shvatila, neobrazovani su svi koji nisu visokoobrazovani, tj. nisu završili fakultete?
    U teoriji takvi neobrazovani su sa 20 godina već konkurentni na tržištu rada i mogu zasnovati obitelj?
    Ako je tako, stvarno zanimljivo da su neobrazovani oni bez fakultetskog obrazovanja...

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

dakle, vi još i znate di je čija sreća....ajme joj i jao po drugi put.
    ispravak krivog navoda: MOJA sreća je negdje između.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Da li sam ja dobro shvatila, neobrazovani su svi koji nisu visokoobrazovani, tj. nisu završili fakultete?
    U teoriji takvi neobrazovani su sa 20 godina već konkurentni na tržištu rada i mogu zasnovati obitelj?
    Ako je tako, stvarno zanimljivo da su neobrazovani oni bez fakultetskog obrazovanja...
    sirius, ifigenija tvrdi da su obrazovani tu da uče, a neobrazovani iliti farmeri i ini tu da povećaju natalitet
    sad se pitam kojoj od te dvije skupine je to veća uvreda.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

E odoste brate mili....predaleko i preširoko.

Neko je pito što če im ritmika, što će im likovni odgoj, što će im tjelesni...pa meni da sam HSana ritmika sigurno ne bi trebala al likovni odgoj bi bio vjerovatno jedna od stvari na koje bi mi se roditelji fokusirali zbog mojih afiniteta. Neću sigurno dijete davat na balet ako ima dvije lijeve noge, nit ću ga forsirat da crta ako ne ferma crtanje 5%. A apropo ovog koliko ljudi svojih godina il starijih poznajemo da imaju hobi tipa slikarstvo, kiparstvo itd. ja mogu reći jako puno. Pored svakodnevnih poslova koji im plačaju račune, strastveno se bave ili slikanjem, ili fotografijom, ili pisanjem itd

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

roza, ti stvarno poznaješ šarenu, nesvakidašnju skupinu ljudi

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Iako idem malo frustrirana jer se ta rasprava oko nataliteta stalno vrti u tom nekom tonu podsmijeha i sprdačine, a riječ je o čisto brojčano-matematičko-postotno-proračunskom fenomenu. ILi financijski, i to čak i doslovno u smislu da u zemlji s više djece ljudi imaju više od svoje plaće, dakle više slobode, više mogućnosti za ulaganje i rast. Automatski penzioneri ne moraju kopati po smeću i tako.

.
    mislim da se tu nitko ne sprda. niti je podsmjesljiv. niti dijeli ljude na one s diplomom ili bez. odnosno ako cu biti precizna, na ovom cijleom topiku ako se po necemu pljuje onda se pljuje po diplomama, akademskom obrazovanju, doktorima medicine i doktorima znanosti.

a ovo drugo: brojcano-matematicko... to naprosto nije tocno. meni se zaista to vise ne da ponavljati, nadam se da ovdje ima i ekonomista da malo objasne da veza nataliteta i mirovina uopce nije uzrocno-posljedicna na nacin kako to ti i roza predstavljate.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Krumpirić, ja se moram javiti. Jesi li i ti homeschoolana, pa ti matematika nije jača strana ili se samo hoćeš zabaviti bez obzira na logiku?
    Znači, onaj koji ne ide na faks je što kaže Sirius spreman i u mogućnosti imati obitelj u ranim dvadesetim.
    Ima skoro 10 fertilnih godina prednosti nad visokoobraozovanima, i onima koji imaju za cilj uspeti se na korporativnim i inim ljestvicama. Jel stigne roditi više djece?
    Ajmo, upotrijebi prirodne znanosti u svrhu odgovora. I uzmi sociogijski faktor vjerskih uvjerenja u obzir.
    Nekima je to vrednota - rane godine u privredi i zarađivanju i rađanju. Fine with me. Jel im dosta HS? MOže biti taman, i još korak bolji od srednje škole.
    Eto.
    I dodatak - ti ljudi su stupovi društva.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

sirius, ifigenija tvrdi da su obrazovani tu da uče, a neobrazovani iliti farmeri i ini tu da povećaju natalitet
    sad se pitam kojoj od te dvije skupine je to veća uvreda.
    Moram priznat da nisam čitala sve postove, ali eto nije mi sjelo to da sam ja neko tko bi trebao povečavat natalitet i apriori imat neobrazvanu djecu farmere - nemam pojma tko je to napisao al ono. Može netko bit farmer a bit obrazovaniji od visoko školski obrazovanih pojedinaca. Osobno se nadam da će moja djeca biti takvi. Živjet u skladu sa prirodom, od prirode, sa strašću za znanjem i učenjem.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

da, ifigenija, matematika mi nije jača strana.
    seni ti je rekla sve o ljudima.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Meni se plače na ovu diskusiju, stvarno!
    Kao da moram guliti klupe od dosade na nekom faksu (jel se sjećate tih uradaka?) da bih imala strast za čitanjem i obrazovanjem? Slažem se, Rosa.
    I na koncu, koliko ljudi znate koji briju na SVE elemente ljudskog iskustva?
    Imao tri faksa ili deset ili pola ili nijedan čovjek obično odabere nekoliko tema koje prati i koje ga zanimaju, i tu raste i razvija se.
    Čemu svima treba sve, i na fakultetskoj razini?

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

mislim da se tu nitko ne sprda. niti je podsmjesljiv. niti dijeli ljude na one s diplomom ili bez. odnosno ako cu biti precizna, na ovom cijleom topiku ako se po necemu pljuje onda se pljuje po diplomama, akademskom obrazovanju, doktorima medicine i doktorima znanosti.

a ovo drugo: brojcano-matematicko... to naprosto nije tocno. meni se zaista to vise ne da ponavljati, nadam se da ovdje ima i ekonomista da malo objasne da veza nataliteta i mirovina uopce nije uzrocno-posljedicna na nacin kako to ti i roza predstavljate.
    Ma đe sam ja spominjala natalitet? Ja sam spominjala obitelj kao najvažniji faktor u mom životu, a ta obitelj mogu biti muž i žena sami, ili sa djecom, meni natalitet iskreno nije nikakav faktor u životu, i ako budem imala više djece bit će to zato jer želim puno djece a ne zato da bi rađala puno malih Hrvata!

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

da, ifigenija, matematika mi nije jača strana.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj RozaGroza prvotno napisa Vidi poruku
    Neko je pito što če im ritmika, što će im likovni odgoj, što će im tjelesni...pa meni da sam HSana ritmika sigurno ne bi trebala al likovni odgoj bi bio vjerovatno jedna od stvari na koje bi mi se roditelji fokusirali zbog mojih afiniteta. Neću sigurno dijete davat na balet ako ima dvije lijeve noge, nit ću ga forsirat da crta ako ne ferma crtanje 5%. A apropo ovog koliko ljudi svojih godina il starijih poznajemo da imaju hobi tipa slikarstvo, kiparstvo itd. ja mogu reći jako puno. Pored svakodnevnih poslova koji im plačaju račune, strastveno se bave ili slikanjem, ili fotografijom, ili pisanjem itd
    roza mislim da si pobrkala smisao mog posta o baletu, crtanju i glazbi.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Krumpirić, ja se moram javiti. Jesi li i ti homeschoolana, pa ti matematika nije jača strana ili se samo hoćeš zabaviti bez obzira na logiku?
    Znači, onaj koji ne ide na faks je što kaže Sirius spreman i u mogućnosti imati obitelj u ranim dvadesetim.
    Ima skoro 10 fertilnih godina prednosti nad visokoobraozovanima, i onima koji imaju za cilj uspeti se na korporativnim i inim ljestvicama. Jel stigne roditi više djece?
    Ajmo, upotrijebi prirodne znanosti u svrhu odgovora. I uzmi sociogijski faktor vjerskih uvjerenja u obzir.
    Nekima je to vrednota - rane godine u privredi i zarađivanju i rađanju. Fine with me. Jel im dosta HS? MOže biti taman, i još korak bolji od srednje škole.
    Eto.
    Nemam ništa protiv, ali sumnjam da bi takve obitelji provodile HE do kraja srednje škole. I ono sa čime se uopće ne slažem je da ne treba imati nikakv papir o obrazovanju, ja bih svakako preporučila nekakav papir o završenom obrazovanju ili zanatu, društvo tako funkcionira i tako imaš više izbora.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj RozaGroza prvotno napisa Vidi poruku
    Ma đe sam ja spominjala natalitet? Ja sam spominjala obitelj kao najvažniji faktor u mom životu, a ta obitelj mogu biti muž i žena sami, ili sa djecom, meni natalitet iskreno nije nikakav faktor u životu, i ako budem imala više djece bit će to zato jer želim puno djece a ne zato da bi rađala puno malih Hrvata!
    sorry roza. to sam odgovarala ifi. pa i tebe u brzini dodala.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

roza mislim da si pobrkala smisao mog posta o baletu, crtanju i glazbi.
    Moguće, moram se malo vratiti, sve sam zbrda zdola pročitala, raspisale ste se.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Eto.
    A kako vidiš budućnost svoje djece, jesu li predodređeni da budu stupovi društva koji će provesti rane godine (odnosno, čitav život) u privredi i rađanju ili ti se prije čini da će biti visokoobrazovani penjači po ljestvicama?

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Ifigenija, ako ti to išta znači ja mislim da si u pravu. A ove koje te napadaju misle preusko. Lijepo nam je rekla saradad.. da mislimo divergentno.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Ifigenija, ako ti to išta znači ja mislim da si u pravu. A ove koje te napadaju misle preusko. Lijepo nam je rekla saradad.. da mislimo divergentno.
    Hvala ti! Znači mi! ČIni mi se da govorim nešto očito, i čisto objektivno, da feedback je kao da govorim da imam rogove, da imam zmaja za kućnog ljubimca ili nešto.
    Još jednom - hvala ti!

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa Vidi poruku
    A kako vidiš budućnost svoje djece, jesu li predodređeni da budu stupovi društva koji će provesti rane godine (odnosno, čitav život) u privredi i rađanju ili ti se prije čini da će biti visokoobrazovani penjači po ljestvicama?
    Nek završe škole koje misle završiti i zasnuju obitelj bez odlaganja.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Recimo, just for the argument sake, da ja rodim 6 djece koja će sva bit HSana i odgojena po Krščanskim načelima, živjet na farmi i imat žene/muževe i puno djece - iskreno mislim da nema šanse da oni kao takvi budu stupovi društva jer društvo danas se odmiče od tih načela u stilu "kidam na lijevo" brže bolje. Zašto tj. kako bi netko tko je smatran "freakom" bio stup društva, a uz to još i ne-školski obrazovan? Gle Amiše, sve su samo ne stup društva u Americi, više su objekt ismijavanja.

Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

ajme u kojem je ovo smjeru otišlo. ne znam zašto se toliko živcirate oko toga - ja mislim da je u hrvatskoj natalitet mal uglavnom zbog ekonomskih problema, pa bile žene obrazovane ili ne. ali isto mislim da u svijetu globalno ima previše ljudi, ali ta se brojka možda drastično smanji dogodine, kad nam dođe ona 2012 i istrijebi nas. Ali činjenica je da se smatra da preživljavanje, zdravlje i napredak djece u siromašnim zemljama/zemljama u razvoju dosta veže za obrazovanje majki - što majka obrazovanija to se bolje brine za dijete (kod nas bi to bilo da ipak završe srednju (a ne samo da su psimene), jer nam je i tehnologija naprednija i život kompliciraniji). Mislim da se to može primijeniti na sve majke - obrazovanije majke se više informiraju i sudjeluju na ovakim forumima, a to obrazovanje mislim ne mora značiti i fakultet. Mislim da je danas srednja škola solidna vrsta obrazovanja (recimo nedostatak srednje bi mi već bilo dosta slabo) ali je valjda nakon toga bitno nekakvo cjeloživotno učenje, da se žene imaju motivaciju nadograđivati, čitati itd.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Nek završe škole koje misle završiti i zasnuju obitelj bez odlaganja.
    Znači, ti bi radije da ne idu na faks? Ili kad govoriš o 10 fertilnih godina, možda ni u srednju?
    Ili po tebi, koje škole oni misle završiti?

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Pomikakki, školu vidim u službi njihovih potreba - po Maslowu - od hrane i vode, preko skloništa i hrane, pa sve do samoostvarenja, i nemam unaprijed koncipiranih ideja o tome koje škole i kako da završe.

Već prema svojim afinitetima i potrebama. Ako mi mali pokaže interes za stolariju, i kaže da bi s 18 godina otvorio stolariju - a odlično radi, ima mušterije, širokih je vidika, normalan je čovjek, ja bih rekla - ajde. Da mi kaže da bi bio diplomirani stojarski inžinjer, isto bih rekla ajde, ali bih očekivala da se to završi sa smislom i redom unutar predviđenih godina. Za malu ne bih da bude stolarica, ali može imati štogod želi, dokle god je normalna, široka, pametna, svjesna faktora potrebnih za uspjeh. I isto ću ih podržati da budu glazbenici, znanstvenici, štogod - dokle god su im kockice u glavi na mjestu, i dok su im jasne koordinate vremena, prostora, novca, i vrednota.

How about you?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ja i dalje ne kužim vezu između neobrazovanosti ili slabijeg obrazovanja i plodnosti, al ja sam uska i nedivergentna.
    I ne vidim zašto obrazovani ne mogu rađati i biti doktori(ce) znanosti i imati normalne obitelji, nego je to rezervirano za one koji "ranije stupe na tržište rada"
    ok, kužim da se provlači teza da oni imaju manje vremena za narađati djecu, jer prvo rješavaju karijeru - a mene te teze sve više i više iritiraju.
    Da postoje obiteljski ljudi i karijeristi.
    Mda. Osobno ne poznajem te karijeriste-poznajem samo one koji jednostavno-ne žele djecu-i poštujem ih. LJudi koji #ranije izađu na tržište rada# možda za svoje poslove troše više vremena nego dr.znanosti i manje vremena provode s obitelji. To su toliko individualne priče da ovakvo poopćavanje nema nikakvog smisla. Naprotiv-takve teorije meni priča baka-draga moja, kad si učila, sad još puno uči i napreduj, nije rađanje za tebe nego za one što ne uče.
    ne vidim kako takve teze mogu ikome biti prihvatljive-koliko ih se god moglo objasniti-osim mojoj baki od skoro 90...

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

U danasnje vrijeme, niskoobrazovani cesto zaradjuju jako malo. Cisto stjecajem okolnosti. I da, naravno, nije pravilo. Iznimke uvijek postoje.

Tko ce hraniti njihovu silnu djecu, ako im je cilj samo razmnozavati se?

(Pitanje moze biti matemacki, ekonomski, a i logicki gledano. Kako god.)

Poznajem puno ljudi s diplomom fakulteta i velikim obiteljima. I one s jedva srednjom skolom (i bez nje, takodjer), bez djece. I obratno. I sve obitelji su jednako manje ili vise (ne)funkcionalne.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ja i dalje pitam : vi mislite da su ljudi sa završenom (samo) srednjom školom ili zanatom , neobrazovani ?!
    Stvarno zanimljivo, ako je tako. Obzirom da je postotak visokoobrazovanih u svim zemljama (pa i onim puno demokaratičnijim i bogatijim od nas ) vrlo mali. Osim toga čini mi se krajnje nerealno očekivati da će skoro sva djeca od nas na forumu završiti fakultete, osobno ja u tome ne vidim nikakav problem , osim ako roditelj ne bude silno razočaran u tom slučaju obzirom da njegova očekivanja nisu ostvarena.
    Druga stvar je cijeloživotno učenje sa papirom ili bez, nekako u zadnje vrijeme ovo bez papira počinje funkcionirati i kod nas i to je odlično.Neki ljudi se počinju obrazovati isključivo zbog sebe i boljih znanja , bez obzira na napredovanje u karijeri ili na poslu.
    Što se tiče onog djela sa papirom , on daleko više šteka, visoka učilišta nisu još dovoljno (ili nikako) otvorena prema ljudima koji žele studirati kakon određenog životnog iskustava , nakon odrađenih godina staža i kad su već podigli djecu...nekako se nadam da će to u budućnosti biti bolje omogućeno.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ne-ja ne mislim.
    10god ranije znači neobrazovani.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •