Page 39 of 112 FirstFirst ... 2937383940414989 ... LastLast
Results 1,901 to 1,950 of 5551

Thread: Nove cijene vrtića

kata.klik's Avatar

da ali krumpirić po tome onda stanovnici Broda moraju plaćati manje jer su siromašni i siromašniji je grad...

ajde da malo mrdnemo svoje guzice iz naših problema, i nije to samo Brod, nigdje u Hrvatskoj se vrtić nije plaćao 200 (400) kn isto za sve....a i drugi gradovi imaju prirez i porez....

a i ako je granica 900 (1000) kn, ajde onda bolje da radimo na tome da se izjednačimo s tim gradovima, a ne da se pravdamo nad njima

Sandee's Avatar

Quote Originally Posted by ana.m View Post
    Mene jedino jako jako bode u oči ovo boldano. Zar to znači da ljudi s manjim primanjima nisu zaradili svoju plaću pošteno i krvavo se naradili za nju?
    Ne se svadjati, moramo cuvati energiju za borbu s nasim najvecim neprijateljem, Svemogucim Serifom MB-om.Ovakvi sukobi samo oslabljuju nase redove i skrecu fokus s bitnog...

Svi su svoje place nesumnjivo posteno zaradili, ali cinjenica je da je percepcija najcesce takva da ako imas dobre prihode, sigurno si ih stekao nekim polupostenom laganosumnjivom djelatnoscu. U RH je skoro pa grijeh imati vise, koliko god bilo posteno zaradjeno. Priznajem, i ja nekad potpadnem pod utjecaj te kolektivne svijesti pa si mislim 'kako ovaj ili onaj ima toliki stan, pa dnevna soba mu je kao cijeli moj stan' i sl., a pritom propustim sagledati da covjek ima svoju firmu, da se trga da svaki mjesec skuca za 10-ak postenih placa svojim ljudima i jos da duplo plati drzavi, da ga niti jedan dan nema doma prije 20h, a slobodan vikend zadnji put je imao valjda 2002.

To da su famozni 'oni koji imaju vise' pomalo stigmatizirani vidi se i iz nastupa MB-a, koji stalno 'podgrijava' atmosferu naglasavanjem da ce oni koji imaju vise placati vise, to je neki mali postotak 'bogatih' i sto se oni bune, jel', kad se valjaju u parama... Jer, oni su svoje znanje nasli na cesti, a sigurno im se 'basnoslovne' svote koje zarade u nekom Export-import d.o.o.-u uz 'samo' milijun neplacenih prekovremenih isplacuju preko off shore racuna na Kajmanskom otocju, a prijavljeni su u Monte Carlu, pa je, eto, red da sad napokon plate vise.

Quote Originally Posted by kata.klik View Post
    e sad, opet ja, naravno da sam protiv ovog prijedloga i odluke o plaćanju vrtića, meni paše, ja neću plaćati ništa sljedeće godine, ali sam protiv odluke, jer smatram da je nelogična i brzopleto složena.

Ali prošlo mi je kroz glavu zadnjih dana nešto, mi se ovdje prepiremo žalimo i plačemo na cijenu vrtića i poskupljenja i ističemo nepravdu oko toga jer plaćamo više ili manje, a što je sa ostatkom Hrvatske, koliko ja znam moji prijatelji u Brodu svake godine predaju potvrde o primanjima i plaćaju cijenu vrtića ovisno o visini plaće...

po meni je trebalo napraviti jednostavno tako da se u obzir uzimaju isključivo samo roditelji i djeca (ako nije samohrana obitelj) i na njih računa prosjek a ne na bake, djedove...pa pola nas ima prijavljena prebivališta na različitim adresama i nisu se prijavljivali, koliko djece živi sa tetama, bakama i tatama ili mamama, bez drugog roditelja....

istina medjutim nije ni to realno jer ti uzimaju prosjek od prosle godine. Ja sam prosle godine radila preko SC ugovora i na obrascu mi pise 0 kn a vec par mjeseci imam konkretnu prijavljenu placu. Imati cu maksimalnu subvenciju a ne smatram je postenom i svejedno se nikako ne slazem s odlukom bez obzira sto mi pogoduje jer jednostavno nije fer. Također postoji dosta ljudi koji su prosle godine imali super primanja pa im se uslijed krize smanjila placa ili su presli na novi puno manje placen posao (a da ne pricamo koliko su skocile rate kredita zbog CHF-a). Jedino normalno je da sva djeca placaju isto za istu uslugu i da se iz toga izuzmu djeca ciji roditelji imaju izrazito niske prihode. Vec s 200 kn razlike po djetetu bio bi puno veci prihod vrticima. A ovako doci cemo do toga da cemo umjesto djece poceti kupovati pse kojima ne treba vrtic, jednostavno je danas postao luksuz imati dijete...koja pronatalna politika

veliki X na Sandee citas mi misli

AndrejaMa's Avatar

U Varaždinu je vrtić ako se ne varam 700 kn državni, drugo djete 50%
    znam za jedan privatni koji se plaća 800, drugo djete 750.

Osoblje foruma apricot's Avatar

da ali krumpirić po tome onda stanovnici Broda moraju plaćati manje jer su siromašni i siromašniji je grad...

ajde da malo mrdnemo svoje guzice iz naših problema, i nije to samo Brod, nigdje u Hrvatskoj se vrtić nije plaćao 200 (400) kn isto za sve....a i drugi gradovi imaju prirez i porez....

a i ako je granica 900 (1000) kn, ajde onda bolje da radimo na tome da se izjednačimo s tim gradovima, a ne da se pravdamo nad njima
    zagreb je jedini grad koji na temelju poreza i prireza uprihodi čak 64% ukupnog budžeta.
    ostali gradovi - puno, puno manje.
    pa je i normalno da su drugdje cijene više.
    jer su građani Zagreba sve to već jednom platili kroz porez i prirez.

osim toga, mnoge stvari u zagrebu financiraju zagrepčani, a koristi ih cijela država.
    i to sada jako ružno zvuči, ali jednako ružno i ono tvoje da se pomaknemo iz vlastitog dvorišta (ti si to slikovitije opisala).
    poanta i jest u tome da ako ovo prođe u Zagrebu, i ostali gradovi će početi slijediti taj princip, a onda svi odosmo kvragu!

Pozdrav svima!
    mislim da ova vaša prepucavanja samo idu u prilog MB. Potaknuta ovom ludnicom ja sam mu napisala pismo (objavljujem ga ovdje), unatoč mom uvjerenju on mi je i odgovorio na pismo - također ga objavljujem ovdje, samod a vidite koliko taj čovjek nema veze sa stvarnošću

Poštovani gosp. Bandiću,

Ponukana cijelom situacijom u Zagrebu oko vrtića odlučila sam Vam uputiti pismo/pitanje koje
    vjerujem se sada pita 2/3 roditelja vrtićke djece u Zagrebu.

S obzirom da je sada 27.6. (3 dana prije Vašeg roka za predaju papira u vrtiće) da li mi molim Vas
    možete odgovoriti po kojoj cijeni ću plaćati vrtić? Također molim Vas da mi odgovorite toga jutra
    kad ste se probudili i odlučili provesti, kao neki šerif, svoju odluku o novim cijenama, da li je bilo sve
    u redu s Vama, tj. da li ste možda patili od nekog stresa ili sl? Jer oprostite mi na slobodi, niti jedan
    normalan čovjek koji voli svoj grad i njegove građane ne može donijeti takvu odluku i ustrajati na
    njoj i prisiljavati roditelje da prolaze kroz agoniju kroz koju ih Vi prisiljavate. A vi kao volite „svoje“
    Zagrepčane i Zagrepčanke!

Moj suprug i ja smo roditelji 3 i pol godišnjeg dječaka, rođeni smo u Zagrebu, uredno prijavljeni u
    Zagrebu, radimo u Zagrebu. Iako radimo puno radno vrijeme i bili smo „kao“ prvi na listi prioriteta za
    upis djeteta u vrtić, nakon 2 godine čekanja uspjeli smo ga upisati preko debele veze. Da, nije me to
    sram reći, jer očito je to jedini način na koji se ovdje može ostvariti neko pravo.

Radimo u prosječnim firmama koje, hvala Bogu, još uvijek redovito isplaćuju plaću i redovito nam od
    te plaće skidaju poreze, prireze od kojih i Vi sebi uzimate plaću, i zajedno na papiru imamo primanja
    koja bi nas svrstala u razred plaćanja vrtića od 700 kn. Naravno to je samo dohodak na papiru, jer
    eto bili smo toliko sebični i bahati pa smo si željeli priuštiti vlastiti stan (da se ne guramo s roditeljima
    u dvosobnom stanu) radi kojeg smo podigli kredit (jer , na žalost, naši roditelji nisu bili vični krađi i
    primanju mita i ludo su vjerovali da se poštenim radom može nešto postići i tako su odgajali i nas
    – o kako su bili u krivu!). I tako smo kupili stari stan na rubu grada od 54 kvadrata i još, sram nas
    bilo, smo kupili i auto. Tako od naših „papirnatih“ primanja kada odbijemo kredite za stan i auto
    nama ostanu prihodi kojima bi po novom načinu plaćanja pali u niži platni razred nego što trenutno
    plaćamo vrtić (400,00 kn), ali to Vas nije briga. Jer po Vama mi moramo biti sretni što imamo kredite
    jer to znači da imamo dobra primanja?!?!

Također po Vama ni ne trebamo slati djete u vrtić jer eto Vi ste bili u vrtu dok su Vam roditelji radili
    u polju i što Vam fali?! (mislim zaista gosp. Bandiću, Vi ste gradonačelnik jedne metropole i zar Vam
    zaista trebaju takve izjave?!?!)

Naravno još jednu sitnicu Vam nisam spomenula - a to je da je mom suprugu od prošle godine plaća
    pala za 30%, ali ni to Vas nije briga jer VI ste odlučili gledati zaradu od prethodne godine (ovdje uopće
    ne želim pričati o ljudima koji su prethodne godine bili na prodiljnom, bolovanju, bez posla i sl, i po
    tome neće plaćati vrtić,a ove godine rade i imaju veliku plaću – ne želim se zapravo baviti drugima –
    želim se baviti sobom i Vama)!

I zato Vas još jednom pitam i molim da mi odgovorite po čijoj odluci ću ja plaćati vrtić: Vašoj (koju su
    sva ministarstva pobila) ili Gradske skupštine (koji su se eto tek sada sjetili da bi mogli izgubiti svoje
    fotelje pa će nešto poduzeti iako su to trebali poduzeti mjesecima prije)?

Voljela bih to znati prije roka od 1.7. i prije nego odem u MUP i platim 40,00 kn biljega za odjavu svog
    supruga s naše zajedničke adrese i na taj način smanjim prihode našeg kućanstva i plaćam vrtić kao i
    do sada 400,00 kn?!

Ako mislite da sam jedina, varate se, jer mi živimo u državi gdje na tu varku, a i na mnoge druge
    otvoreno pozivaju natpisi iz novina, sugestije od raznih službenih osoba, političara, udruga i sl.

Ispričavam se na opširnom upitu, ali nadam se da ćete imati par minuta vremena da na njega
    odgovorite.

Majka jednog 3 i pol godišnjeg djeteta

odgovor MB:
    Poštovana gospođo,
    Sa 1.7.2011. stupiti će na snagu Odluka o načinu ostvarivanja prednosti pri upisu djece i mjerilima za naplatu usluga predškolskih ustanova Grada Zagreba od roditelja - korisnika usluga, na koju su se 2 nadležna ministarstva, Ministarstvo uprave i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa očitovali samo na proceduru, a Ministarstvo financija je utvrdilo da je gradonačelnik u pravu prilikom donošenja ove Odluke jer je u skladu sa gradskim Proračunom donešenim krajem 2010. godine i po tom modelu Grad Zagreb izvršava sve svoje obaveze prema pretškolskom uzrastu kao i prema braniteljima, umirovljenicima i drugim skupinama. Oni koji imaju više,plaćat će više,oni koji imaju manje plaćat će manje, oni koji nemaju ništa neće ništa plaćati. Ja razumijem Vaš bijes i nezadovoljstvo pa Vas molim da nadležnom Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i šport , Ilica 25 uputite zamolbu gdje ćete priložiti dokaz o kreditima za stan i osobno vozilo.
    Što se tiče smanjenja plaće za 30 %, siguran sam da smo u Gradu nastojali zadržati plaće na razini prošle godine.
    Zahvaljujem Vam na Vašem mailu i ukoliko imate još kakvih pitanja ili komentara,slobodno mi se obratite.
    S poštovanjem,
    Milan Bandić

kata.klik's Avatar

ne, apricot, drugi gradovi već imaju takav princip.

a ja se i dalje zalažem za promjenu ovakvog načina financiranja vrtića kakav želi Bandić, samo kažem da smo malo previše zabrijali na to kako nije uredu da istu uslugu plaćamo različito.

Quote Originally Posted by apricot View Post
    poanta i jest u tome da ako ovo prođe u Zagrebu, i ostali gradovi će početi slijediti taj princip, a onda svi odosmo kvragu!
    To je i Bandoleros najavio...kako će drugi gradovi slijediti njegov (ingeniozni) primjer...

Nego, kako može na službenom dokumentu lagati? Znam da je to zbog mazanja očiju ionako ćoravim biračima, ali piše "48 posto neće plaćati ništa" dok je neki dan rekao da će "48 posto plaćati ništa ili manje". To nikako nije isto.

Kopiram odgovor Miranda Mrsića sa svoga zida:
    g.Mirando, a sto ako nece postupit po zakonu, a ravnatelji stanu na njegovu stranu i krenu naplacivati po dohodovnom cenzusu? Kome da ih tuzimo?

MM Znam da vas ne mogu umiriti, ali strpite se još malo. Vjerujem da će sve biti onako kako smo vam mi iz Skupštine rekli.

ne, apricot, drugi gradovi već imaju takav princip.
    a maksimalna cijena je...? osim u onoj općini Viškovac ili kako već, ni blizu 2000 kuna..

kata.klik's Avatar

a te stvari koje koriste i drugi stanovnici lijepe naše a financirali smo mi, isto tako koriste i turisti i drugi... ne možemo tako stvari gledati

treba uzeti prosjek primanja oba roditelja, podjeliti sa brojem članova obitelji i na taj način računat osnovicu za plaćanje, ali staviti limit na neki iznos, a ne da neki plaćaju nepravedno ništa (zbog manipulacija) a drugi bezobrazno puno...neka limit bude (šta ja znam max 1000 kn) a da oni koji imaju primanja ispod 2000 kn po članu ne plaćaju ništa...na sve druge se podjeli, po meni je to OK...

Osoblje foruma krumpiric's Avatar

a te stvari koje koriste i drugi stanovnici lijepe naše a financirali smo mi, isto tako koriste i turisti i drugi... ne možemo tako stvari gledati

treba uzeti prosjek primanja oba roditelja, podjeliti sa brojem članova obitelji i na taj način računat osnovicu za plaćanje, ali staviti limit na neki iznos, a ne da neki plaćaju nepravedno ništa (zbog manipulacija) a drugi bezobrazno puno...neka limit bude (šta ja znam max 1000 kn) a da oni koji imaju primanja ispod 2000 kn po članu ne plaćaju ništa...na sve druge se podjeli, po meni je to OK...
    meni to i dalje nije okej, ja eto mislim da jedan farmaceut, trgovački putnik, koji radi 14h na dan, zaslužuje otići na Karibe na GO, a da ja ne zaslužujem-jer me eto, već financira svojim ogromnim porezom i jer eto-radi puno više od mene.
    a iste tete i iste igračke i istu hranu trebamo platit-jednako
    ako on želi, pak, potrošit svoje pare-onda mora za to dobiti vrhunski tretman-u npr.privatnom vrtiću.

kata.klik's Avatar

i nije isto da ja plaćam 200 kn jaslice i imam primanja sa suprugom cca 8000 kn, (trenutna situacija), i isto ću za koji dan imati stambeni kredit (ne za luksuznu vilu od 100 kvadrata, nego za jadni bijedni stanćić od 50 kvadrata u valjda najlošijoj zgradi u zagrebu) ... a da neko sa 20000 kn plaća isto 200 kn vrtić, pa da me ubiješ i objesiš na stup srama

kata.klik's Avatar

već mi je pomalo dosta toga da se svi pravdaju da rade 10, 12, 15 sati i zarađuju svoje pare pošteno i da su se školovali itd....pa imaju velike plaće, i da imaju pravo na jeftin vrtić. od toga mi se polako diže kosa na glavi...

meni je u cijeloj ovoj zavrzlai nepravedno i nepošteno to, što je situacija takva da ljudi koji su prošle godine radili imali dobre plaće ove su godine na cesti bez primanja, traže posao, vuku kraj s krajem, a plaćat će vrtić moraju na osnovu prošle godine, što sam ja eto do prije mjesec dana imala 20 % veću plaću, da "bogati" moraju plaćati punu ekonomsku cijenu vrtića...to su nepravde
    Last edited by kata.klik; 04.07.2011 at 10:16.

da ali taj isti je vec u startu na taj novac platio prirez od kojega se medjuostalom i financiraju vrtici..drugo, otkud znas sto taj koji ima 20 000 kn placa- mozda ima bolesnu mamu pa kupuje skupe lijekove, placa kredit za stan koji je kupio po cijeni od prije 2 godine koja je onda bila puno visa, mozda je uzeo taj kredit u CHF pa placa jos par tisuca kuna vise na razliku, mozda ima kredit za obrazovanje..a osobe koje mozda ima jednaka primanja od 8000 kn kao ti i tvoj muz mozda imaju nasljedjen stan u Zagrebu u centru grada, auto koji su im kupili roditelji i jos im mjesecno pomazu novcano..i onda jos kao slag na torti se usred krize uzima proslogodisnji prosjek koji ne korespondira mozda sa sadasnjim stanjem..ti gledas prema svom primanju a ne generalno..a ono sto je sigurno je da je odluka sve samo ne dobro promisljena i "socijalna mjera"..kako odrediti koja su cija mjesecna primanja prije eventualnog funkcioniranja OIB-a?

a i iskreno ne mislim da je realno placati 2000 kn za uslugu gdje je 1 teta na 30-ero djece ili 2 ako uzmemo u obzir obje smjene..a pritom roditelji donose pelene, vlazne maramice, wc papir, obicne maramice i tko zna sto jos sve ne..a bome nije ni realno da to kosta 200 kn...treba imati mjeru i manje vise objektivno procijeniti uslugu..jos samo fali da pocnemo i hranu placati po drukcijim cijenama pa cu moliti svako jutro baku u penziji da mi kupuje kruh i mlijeko...moram priznati da zg holding moze doktorirati na temi "kako pospjesiti sivu ekonomiju u hrvata"

Da, ali je taj netko sa svojih 20000 kn ako je uredno platio porez i prirez ("posteno zaradio"-sto je, nazalost rijetkost u ovoj drzavi)
    vec itekako platio svoj vrtic- a i, ono sto se u cijeloj prici zaboravlja-platio je i TVOJ vrtic!

Ja cu rado placati vrtic 2000 kn ali neka mi onda maknu prirez i dio poreza.

kata.klik's Avatar

Quote Originally Posted by krumpiric View Post
    meni to i dalje nije okej, ja eto mislim da jedan farmaceut, trgovački putnik, koji radi 14h na dan, zaslužuje otići na Karibe na GO,
    a tom će farmaceutu trgovačkom putniku njegov predstavnik platiti GO na karibima, jer mu je eto uspio osigurati neki promet, a ja jadnica koja radim kod privatnika ubijam se i radim ko crv za bijednih par tisuća kuna ću si morati platiti more, ako uopće odem jer nemam para....

Teta Eta's Avatar

2000 kuna * 12 mjeseci * 5 godina = 120.000 kuna

200 kuna * 12 mjeseci *5 godina = 12.000 kuna
    -----------------------------------------------------
    Razlika 108.000 kuna

kata.klik's Avatar

Quote Originally Posted by lore View Post
    da ali taj isti je vec u startu na taj novac platio prirez od kojega se medjuostalom i financiraju vrtici..drugo, otkud znas sto taj koji ima 20 000 kn placa- mozda ima bolesnu mamu pa kupuje skupe lijekove, placa kredit za stan koji je kupio po cijeni od prije 2 godine koja je onda bila puno visa, mozda je uzeo taj kredit u CHF pa placa jos par tisuca kuna vise na razliku, mozda ima kredit za obrazovanje..a osobe koje mozda ima jednaka primanja od 8000 kn kao ti i tvoj muz mozda imaju nasljedjen stan u Zagrebu u centru grada, auto koji su im kupili roditelji i jos im mjesecno pomazu novcano..i onda jos kao slag na torti se usred krize uzima proslogodisnji prosjek koji ne korespondira mozda sa sadasnjim stanjem..ti gledas prema svom primanju a ne generalno..a ono sto je sigurno je da je odluka sve samo ne dobro promisljena i "socijalna mjera"..kako odrediti koja su cija mjesecna primanja prije eventualnog funkcioniranja OIB-a?

a i iskreno ne mislim da je realno placati 2000 kn za uslugu gdje je 1 teta na 30-ero djece ili 2 ako uzmemo u obzir obje smjene..a pritom roditelji donose pelene, vlazne maramice, wc papir, obicne maramice i tko zna sto jos sve ne..a bome nije ni realno da to kosta 200 kn...treba imati mjeru i manje vise objektivno procijeniti uslugu..jos samo fali da pocnemo i hranu placati po drukcijim cijenama pa cu moliti svako jutro baku u penziji da mi kupuje kruh i mlijeko...moram priznati da zg holding moze doktorirati na temi "kako pospjesiti sivu ekonomiju u hrvata"
    a odkud ti znaš da ja sa svojih 8000 kn, nemoram pomoći svom tati koji živi od 2000 kn mirovine, bolujem od raka i pijem isto tako skupe ljekove za održavanje imuniteta da bi mogla raditi i zaraditi plaću. platiti porez prirez i zdrastveno, platiti vrtić....
    pa ako ti uvjetu u GV NE ODGOVARAJU ODI U PRIVATNI PA ZA TE PARE TRAŽI ŠTO TI PRIPADA.

i ako nisi dobro pročitala ponavljam
    meni je u cijeloj ovoj zavrzlai nepravedno i nepošteno to, što je situacija takva da ljudi koji su prošle godine radili imali dobre plaće ove su godine na cesti bez primanja, traže posao, vuku kraj s krajem, a plaćat će vrtić moraju na osnovu prošle godine, što sam ja eto do prije mjesec dana imala 20 % veću plaću, da "bogati" moraju plaćati punu ekonomsku cijenu vrtića...to su nepravde
    Last edited by kata.klik; 04.07.2011 at 10:24.

Teta Eta's Avatar

Od postenja u ovakvoj raspodijeli nema ni (malo) p.

on ti za to nije kriv, mogla si i ti biti farmaceut ili trgovacki putnik..odnosno jos mozes ako to i zelis.
    moj muz ima duplu placu od mene a ja radim i 2. posao subotom honorarno ne zato sto radi vise od mene nego zato sto je informaticke struke i ta struka se vise vrednuje i trazi..da sam htjela mogla sam i ja to studirati, nitko mi nije kriv..mogla sam studirati i 10 godina i biti doktor..a mogla sam biti i spremacica, na meni je bila odluka..zivot je takav, sto posijes zanjes

kata.klik's Avatar

i neću više, jer moram ići raditi, ali zar ne vidite da poneke stvari koje ovdje svi mi skupa navodimo nisu realne i nisu ispravne....

zasto bih isla u privatni ako sam gradski vrtic vec platila. Kako ne kuzis da u Zagrebu mi s porezom i prirezom vec itekako placamo te usluge???

a odkud ti znaš da ja sa svojih 8000 kn, nemoram pomoći svom tati koji živi od 2000 kn mirovine, bolujem od raka i pijem isto tako skupe ljekove za održavanje imuniteta da bi mogla raditi i zaraditi plaću. platiti porez prirez i zdrastveno, platiti vrtić....
    pa ako ti uvjetu u GV NE ODGOVARAJU ODI U PRIVATNI PA ZA TE PARE TRAŽI ŠTO TI PRIPADA.

i ako nisi dobro pročitala ponavljam
    Pa ne znam, zato odluka i nije pravedna jer SE NE MOZE TOCNO ODREDITI KOJIM NOVCIMA NEKA OSOBA REALNO RASPOLAZE..ili mislis da moze?! a ako se nesto ne moze realno utvrditi onda takva odluka ni nije OBJEKTIVNA I REALNA.

Moje dijete i je u privatnom vrticu stjecajem okolnosti. A mjere se odnose i na privatne vrtice gdje ima puno djece koja su zavrsila u njima zato jer ima premalo mjesta u gradskim vrticima i roditelji nemaju izbora. A da gradski trebam placati 2000 kn ne bi se puno dvoumila.

kata.klik's Avatar

ne, nego plaćaš, ceste, uređenje grada, škole, vrtiće, sport, gradske dvorane, placeve, Dinamov stadion, mamića i sve ostalo...ne plaćaš samo vrtić iz prireza

kata.klik's Avatar

i po tome bi se moje kolege trebale buniti jer se iz njihovog prireza izdvaja za vrtiće, škole, on nema djece....

ne, nego plaćaš, ceste, uređenje grada, škole, vrtiće, sport, gradske dvorane, placeve, Dinamov stadion, mamića i sve ostalo...ne plaćaš samo vrtić iz prireza
    ali medjuostalom placa i vrtic, vise nego ostali a koristi ga jednako. A mozda ne ide nikad u gradsku dvoranu, sportske terene, maksimir, bundek, plac i svejedno joj je da li je grad ljepsi ili ruzniji. Ali ono sto je sigurno ako ima dijete je da su joj vrtic i skole prijeko potrebni i da bez njih ne moze ni ona na posao privredjivati medjuostalom za grad, drzavu i stotine tisuce cinovnika koji medjuostalom dobivaju placu zahvaljujuci njoj i slicnima.

Osoblje foruma krumpiric's Avatar

on ti za to nije kriv, mogla si i ti biti farmaceut ili trgovacki putnik..odnosno jos mozes ako to i zelis.
    moj muz ima duplu placu od mene a ja radim i 2. posao subotom honorarno ne zato sto radi vise od mene nego zato sto je informaticke struke i ta struka se vise vrednuje i trazi..da sam htjela mogla sam i ja to studirati, nitko mi nije kriv..mogla sam studirati i 10 godina i biti doktor..a mogla sam biti i spremacica, na meni je bila odluka..zivot je takav, sto posijes zanjes
    da, ispada da je savršeno svejedno koliko si uložio u sebe i da se to ne mora cijeniti?! Ja to uistinu ne kužim, eto, mislim nikako to ne kužim. Ne kužim zašto je tako teško prihvatiti da se kirurg 20 godina pripremao da bude to što je danas, a trgovkinja 3 godine? To nema veze s procijenjivanjem osobe ko osobe. niti ikog ima biti briga na što taj lječnik troši svoje novce. Jel jednako zaslužuje frizerka koja 30godina radi u istom salonu i ona koja ulaže u edukacije, riskira, mijenja poslove, ide na revije i postane frizerski "netko"? Pa nećemo provodit uravnilovku.
    Znam i da tete u konzumu rade nedjeljom i svakako, pa ne padam s marsa. Al svi smo mi imali izbora biti trgovci, liječnici, farmaceuti, nadničari...neki su do toga došli težim, neki lakšim putem, al su došli-ne možemo u tolike detalje analizirat.
    da dodam, za socijalnu pravednost ovi plaćaju NEUSPOREDIVO veće porezne izdatke, samo probajte na RRIFu ili negdje izračunati kolike su to razlike.

da, mogao bi...ali je i on sam koristio te iste u svom obrazovnom sustavu..moja susjeda nije isla na fakultet pa joj je svejedno da li se muzicka akademija radi ili ne..ali da ide u tu istu placala bi je jednako kao osoba s istim ocjenama kao i ona jer usluga je ista

kata.klik's Avatar

Pa ne znam, zato odluka i nije pravedna jer SE NE MOZE TOCNO ODREDITI KOJIM NOVCIMA NEKA OSOBA REALNO RASPOLAZE..ili mislis da moze?! a ako se nesto ne moze realno utvrditi onda takva odluka ni nije OBJEKTIVNA I REALNA.
    pa nije objektivno ni realno i pravedno da meni zato što mi plaća prelazi 5000 kn padne 20 % dole, a mom kolegi koji ima par kuna manje ne padne ništa, pa sad ima 10% više od mene...pa jbg, takav je život

Tvoj je problem sto si se s tim pomirila..mi se s ovim ne mirimo jer mjera nije pravedna za barem 75% roditelja, i tako smo se s previse stvari u ovoj drzavi pomirili..
    Ako je tebi svejedno ne trebas se zaliti odnosno mozes opet glasati za Bandica i tako iskazati svoje misljenje (ukoliko zivis u Zagrebu).

kata.klik's Avatar

Quote Originally Posted by krumpiric View Post
    da, ispada da je savršeno svejedno koliko si uložio u sebe i da se to ne mora cijeniti?! Ja to uistinu ne kužim, eto, mislim nikako to ne kužim. Ne kužim zašto je tako teško prihvatiti da se kirurg 20 godina pripremao da bude to što je danas, a trgovkinja 3 godine? To nema veze s procijenjivanjem osobe ko osobe. niti ikog ima biti briga na što taj lječnik troši svoje novce. Jel jednako zaslužuje frizerka koja 30godina radi u istom salonu i ona koja ulaže u edukacije, riskira, mijenja poslove, ide na revije i postane frizerski "netko"? Pa nećemo provodit uravnilovku.
    Znam i da tete u konzumu rade nedjeljom i svakako, pa ne padam s marsa. Al svi smo mi imali izbora biti trgovci, liječnici, farmaceuti, nadničari...neki su do toga došli težim, neki lakšim putem, al su došli-ne možemo u tolike detalje analizirat.
    da dodam, za socijalnu pravednost ovi plaćaju NEUSPOREDIVO veće porezne izdatke, samo probajte na RRIFu ili negdje izračunati kolike su to razlike.
    sori ja ni u jednom trenutku nisam rekla koje sam struke i šta radim, tako da mi o obrazovanosti i školovanju nemoj pričati, ali eto trenutno sam u nezahvalnoj grani privrede u ovoj državi pa sam sretna jer imam posao, a plaća će već jednom ići gore.... tako da nemoj svoju školu i trud dizat iznad ostalih....
    a jesi id pitala tetu u konzumu koje je struke? barem ćeš u jednom naletiti na neku "trgovkinju" sa VSS...

ivano2's Avatar

Preraspodjela dohotka između bogatijih i siromašnijih vrši se porezima a ne cijenom gradskih/državnih vrtića ili bilo čega drugoga. Inače mogu odmah uvesti različite cijene kruha....
    Danas npr. Granić iz instituta H.Požar kaže da će se morati mijenjati stavka u zakonu koja regulira socijalnu cijenu struje jer HEP nije socijalna ustanova - o socijalnim kategorijama brinu za to nadležna ministarstva..
    Ali kod nas to ne funkcionira jer se sve svodi na kupovinu glasova...inače bi OIB već odavno proradio..kao i novi prijedlog zakona o socijalnoj skrbi...

kata.klik's Avatar

Da ja živim u Zagrebu, možda sam glasala za Bandića (ako sam glasala) ko i većina Vas, jer je druga opcija bio neko iz HDZ-a, ali se pomirila nisam, i da jesam prijatelj sa serihom, ali zato što pokušavam opravdati zašto vrtić ne bi trebao na ovakav način ići gore, i ne meljem samo na rodi o nepravdi....i a ovakav način samo još više radimo jaz između onih koji neće ništa plaćati i onih koji će morati plaćati...

potpisujem ivano2
    iako HEP ne mogu smisliti, da otpuste 20% njihovih nesposobnih sluzbenika s kojima imam priliku komunicirati 1x mjesecno na poslu mogli bi naplatiti i manju cijenu struje...a da ni ne pricam koje su prakse bile unutar HEP-a :D o ovoj drzavi bi se dao roman napisati..a tek je mlada

ako malo bolje pogledas vidjeti ces da se s odlukom cesto ne slazu ni ljudi kojima ispada uplata gradu 0 kuna (kao npr. ja..ali ja nisam kriva sto bi vrticko dijete znalo bolju odluku donijeti)..ova odluka je i tako tjeranje inata

Ibili's Avatar

kada smo već kod postotaka roditelja koji će plaćati više ili manje...

...svaki put se iznova čudim kada dolazim u vrtić i vidim kao danas da od 6 grupa u našem vrtiću, djece ima samo za 1 grupu.
    pa dobro, gdje su sva ta djeca, tko ih čuva ta dva i pol ljetna mjeseca? tko uspijeva imati toliko godišnjeg?

ili su već neki iz straha da ne bi plaćali više, ispisali djecu.
    ah, na kraju ispada da nam vrtići i ne trebaju kada nema ni djece u njima.
    Last edited by Ibili; 04.07.2011 at 10:51.

ivano2's Avatar

da roman...u nekoliko nastavaka....
    Imovinski cenzus je jedino "pravedno" rješenje (iako se i tu mogu naći zamjerke kao uostalom i svemu) ali praksa kupovanja glasačke mašinerije jednostavno ne dozvoljava njegovu provedbu niti na razini države niti lokalno. I
    to je jedina činjenica.

Quote Originally Posted by ivano2 View Post
    Preraspodjela dohotka između bogatijih i siromašnijih vrši se porezima a ne cijenom gradskih/državnih vrtića ili bilo čega drugoga. Inače mogu odmah uvesti različite cijene kruha....
    Upravo tako!

Osim sto je nepravedan, Bandicev prijedlog placanja dodatno mi dize tlak upravo zbog toga sto na njega nasjeda dio dobronamjernih, jer udara u zicu "socijalne osjetljivosti". Zapitajte se gdje mu je bila socijalna osjetljivost kad je gradio smijesno skupe javne toalete, npr. Zar itko ozbiljan moze povjerovati u to da je Milanu Bandicu stalo do siromasnih? Pa on pokvareno, hinjski ide hraniti negativne osjecaje prema onima koji navodno "zaradjuju vise". Ali, ti i takvi i vec su dali vise!!! Sram ih ima biti, je li, Milane?!

Ibili..pa i moje dijete ce biti 2 mjeseca na moru, sad ide s didom i bakom 3 tjedna da ne cami jadno u Zg-u, onda preuzimamo mi koji imamo 3 tjedna go i onda ce je jos uzeti moja mama desetak dana..Nitko od njih nije u penziji pa ne bi moglo cuvati na redovnoj bazi..ali uzivaju skupa na moru..

Osim toga neki roditelji idu na go u 7.mj.,neki u 8...meni je to savrseno jasno..
    A ima i onih koji su si isposlovali vrtic bez da uopce imaju posao..sto isto ne bi bio problem da ima dovoljno mjesta u vrticima jer je vrtic i obrazovna socijalizacijska ustanova na koje ima pravo svako dijete.

Danas npr. Granić iz instituta H.Požar kaže da će se morati mijenjati stavka u zakonu koja regulira socijalnu cijenu struje jer HEP nije socijalna ustanova - o socijalnim kategorijama brinu za to nadležna ministarstva..
    Ali kod nas to ne funkcionira jer se sve svodi na kupovinu glasova...inače bi OIB već odavno proradio..kao i novi prijedlog zakona o socijalnoj skrbi...
    Da, ja ovu Bandićevu odluku shvaćam na slijedeći način: ja sam gospođa Marinka Jurić/Perić/Đurić, svjedno, kojoj je vlast odjednom odlučila pokloniti neočekivan dar i reći - Ti, Marinka, nećeš plaćeti ništa poreza ove godine, a tvoj susjed će plaćati trostruko. Kriteriji po kojima je ta odluka donesena su retardirana, ali, šta sad, ja sam sretna gospođa Marinka koja se tomu strašno razveselila, meni je sad to trenutno dobro, šta me briga što su kriteriji bezveze.

Ali, ne, evo ja slučajno,(a vjerujem da ih dosta nije), nisam takva Marinka, nego ona druga, koja shvaća da, ako je danas donosena retardirana odluka, koja sasvim slučajno (tj. ne slučajno nego zbog izbora) danas pogoduje meni, od te iste vlasti iduće godine mogu očekivati isto tako nerazumnu odluku koja taj put neće pogodovati meni, jer će ta ista vlast, iz svojih tadašnjih razloga, mene proglasiti izvrsnim platišom i natovariti meni neki nepodnošljiv teret.
    Takvoj vlasti ne vjerujem.

Od onog tko ne donosi razumne odluke mogu očekivati da će i mene koštati, kadtad, nema zanosa time što meni takva odluka trenutno pogoduje.

Osobno mislim da onih, navodnih, 48 posto, koji su prošli bolje (u koje spadam), nemaju nekog razloga za sreću, to je sve kratkog vijeka.

Osoblje foruma spajalica's Avatar

Quote Originally Posted by Ibili View Post
    kada smo već kod postotaka roditelja koji će plaćati više ili manje...

...svaki put se iznova čudim kada dolazim u vrtić i vidim kao danas da od 6 grupa u našem vrtiću, djece ima samo za 1 grupu.
    pa dobro, gdje su sva ta djeca, tko ih čuva ta dva i pol ljetna mjeseca? tko uspijeva imati toliko godišnjeg?

ili su već neki iz straha da ne bi plaćali više, ispisali djecu.
    ah, na kraju ispada da nam vrtići i ne trebaju kada nema ni djece u njima.
    nisam ispisala djecu, ali djeca su mi doma, s sestrinim deckom . jer to spajanje grupa mi je katastrofa, pogotovo prebacivanje u drugi vrtic di tete cesto ni ne znaju kako se zovu klinci. naprosto ne zelim da mi djeca imaju traumu.

i sad kad smo kod tog placanja vrtica, zasto bi neko ko placa taj vrtic 2000 kn zelio uopce pristati na ovako nesto. svi znako koliko smo ljuti i frustrirani s ljetom i praznicima u vrticu. ako ovo zaizivi kako ce nam pravedno nas gradonacelnik rijesiti ovo? mozda cemo dobiti i elite u vrticima.

kata.klik's Avatar

ako malo bolje pogledas vidjeti ces da se s odlukom cesto ne slazu ni ljudi kojima ispada uplata gradu 0 kuna (kao npr. ja..ali ja nisam kriva sto bi vrticko dijete znalo bolju odluku donijeti)..ova odluka je i tako tjeranje inata
    i ti opet i dalje ne kužiš, da ja nisam za ovo, ali smatram da nekakve razlike trebaju biti i da nije pravedno da svi baš svi plaćaju isto, ali isto tako nije pravedno da neki moraju plaćati preko 1500 kn

Quote Originally Posted by Nena-Jabuka View Post
    Da, ja ovu Bandićevu odluku shvaćam na slijedeći način: ja sam gospođa Marinka Jurić/Perić/Đurić, svjedno, kojoj je vlast odjednom odlučila pokloniti neočekivan dar i reći - Ti, Marinka, nećeš plaćeti ništa poreza ove godine, a tvoj susjed će plaćati trostruko. Kriteriji po kojima je ta odluka donesena su retardirana, ali, šta sad, ja sam sretna gospođa Marinka koja se tomu strašno razveselila, meni je sad to trenutno dobro, šta me briga što su kriteriji bezveze.

Ali, ne, evo ja slučajno,(a vjerujem da ih dosta nije), nisam takva Marinka, nego ona druga, koja shvaća da, ako je danas donosena retardirana odluka, koja sasvim slučajno (tj. ne slučajno nego zbog izbora) danas pogoduje meni, od te iste vlasti iduće godine mogu očekivati isto tako nerazumnu odluku koja taj put neće pogodovati meni, jer će ta ista vlast, iz svojih tadašnjih razloga, mene proglasiti izvrsnim platišom i natovariti meni neki nepodnošljiv teret.
    Takvoj vlasti ne vjerujem.

Od onog tko ne donosi razumne odluke mogu očekivati da će i mene koštati, kadtad, nema zanosa time što meni takva odluka trenutno pogoduje.

Osobno mislim da onih, navodnih, 48 posto, koji su prošli bolje (u koje spadam), nemaju nekog razloga za sreću, to je sve kratkog vijeka.
    nena potpis na svaku, a narocito na ovo boldanu

i ti opet i dalje ne kužiš, da ja nisam za ovo, ali smatram da nekakve razlike trebaju biti i da nije pravedno da svi baš svi plaćaju isto, ali isto tako nije pravedno da neki moraju plaćati preko 1500 kn
    kata kuzimo da ti jesti za ovu odluku, ali ti se ne svidja raspon cijena. ako sam shvatila tebi je ok da je raspon do 1000 kn, a ne do 2000. samo se meni cini da ti nisi nas shvatila.

ivano2's Avatar

Aha, možda formiraju nove "elitne" grupe pa mi mala umjesto pola kolača dobije cijeli , a možda dobiju i loptu...
    Zemljo otvori se!

Pa ni ne placaju isto jer su dio dali i preko prireza..i opet, nitko ne zagovara da svi imaju cijenu 700 kn npr. mjesecno vec da se recimo ako je ta cijena takva socijalne kategorije izuzmu sto znaci da ce siromasni roditelji opet placati manje.
    Da postoji sustav OIB-a koji funkcionira mozda bi i pozdravila odluku grada ali dokle god se ne mogu realno procijeniti necija primanja istu ne podrzavam pa taman mi grad refundirao cijelu cijenu vrtica. Zelim platiti posteno i realno. Da stave cijenu na kruh 100 kn po struci isto ga ne bi kupovala.

Aha, možda formiraju nove "elitne" grupe pa mi mala umjesto pola kolača dobije cijeli , a možda dobiju i loptu...
    Zemljo otvori se!
    je je pa ti za dodatni program jos naplati i da vidis kako se zakrpa gradski proracun i namiri lova

ivano2's Avatar

Quote Originally Posted by spajalica View Post
    je je pa ti za dodatni program jos naplati i da vidis kako se zakrpa gradski proracun i namiri lova

+ davno se govorilo o tome vec. S obzirom da je nacin primanja djece u vrticu kao i rang liste potpuno netransparentan tko ti garantira da grad nece reci: prvo primite djecu koja placaju 2000 kn po mjestu pa onda ostale koliko stane..pa ce na kraju ljudi koji vrtic placaju 200 kn zavrsiti u privatnima jer nema mjesta ovo je sve jedna dobra stand up komedija....molim aplauz za grad!

Page 39 of 112 FirstFirst ... 2937383940414989 ... LastLast