Stranica 50 od 74 PrviPrvi ... 40484950515260 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 2,451 do 2,500 od 3651

Tema: odgoj u duhu vjere 5

Manuela. avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

sad ovo več zbilja prelazi mjere, vidim da si več ljuta na mene tj na moja mišljenja i ja ne želim niti mi je bila namjera ovo svesti na dijalog nas dviju!
    vidim da ima ljudi koji me razumiju, koji kao što zdenka2 kaže da njezin tata iako je u godinama hodočasti svake godine, ivana zg, da njen muž ide bos, nejdu zbog samokažnjavanja, i zato ih treba poštovati!
    nemogu ti objasnit jer me nikako ne razumiješ!
    žao mi je

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj Manuela. prvotno napisa Vidi poruku
    sad ovo več zbilja prelazi mjere, vidim da si več ljuta na mene tj na moja mišljenja i ja ne želim niti mi je bila namjera ovo svesti na dijalog nas dviju!
    vidim da ima ljudi koji me razumiju, koji kao što zdenka2 kaže da njezin tata iako je u godinama hodočasti svake godine, ivana zg, da njen muž ide bos, nejdu zbog samokažnjavanja, i zato ih treba poštovati!
    nemogu ti objasnit jer me nikako ne razumiješ!
    žao mi je
    Nigdje nisam imala prilike isčitati tvoje mišljenje niti kao je moja rečenica uvrijedila hodočasnike.

Manuela. avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

cubana nismo na istoj valnoj duljina, i kaj god ja ili ti rekle nebumo se razumjele !

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj Smajlich prvotno napisa Vidi poruku
    Bosonogo hodočašće je žrtva za Boga, zavjet, pokora...kako tko o tome promišlja. RozaGroza, kako to misliš "Međugorje i sl. vradžbine"?
    Po Bibliji tj. Sola Scriptura, Bog nije nigdje takvo nešto tražio, već je tražio da ga slavimo u Duhu i istini. Takva "pokora" o kojoj se ovdje priča, je samo čovjekova izmišljotina kako bi "patio" za Krista. Rekla sam već da čovjek koji se tako hoće dodvoriti Bogu nema Duha Svetoga u sebi, niti mira Kristova jer je takva stvar nešto što samo tjelesni čovjek može smisliti. Iz nemogučnosti vlastitog spasenja i krivnje koju osjeća unutra zbog grijeha čovjek izmišlja razne stvari pa se samokažnjava itd. Kad smo preporođeni Bog u nama čini da želimo i činimo Njegovu volju. Što se tiće štovanja kipova u Međugorju, to isto nema veze sa duhovnošću već je najobičnije idolopoklonstvo koje nalazimo u religijama tipa hinduizam itd.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Mi ne vjerujemo u spasenje po djelima, a po svemu sudeći Katolici u to vjeruju, stoga valjda tu i to hodočašćenje i samokažnjavanje tj. patnja.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Pa ja sam vrlo jasna, ti izbjegavaš odgovor na moje preko nekoliko puta postavljeno pitanje.
    Napisala si da sam svojom rečenicom uvrijedila hodočasnike, a da to poslije nisi ničim obrazložila. A kad prozoveš, tada se bar udostoji objasniti zašto.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj Smajlich prvotno napisa Vidi poruku
    Možda bi sve to "funkcioniralo" i bez te bosonoge muke, ali poslije toga imam osjećaj i virujem da sam napravila nešto veliko, posebno, jer to Bog čini za me svaki dan, a ja pak, za njega, samo ponekad...
    To mi je jasno objašnjen razlog. I sa tvog stajališta posve opravdan postupak.

Sa mog ne, jer je meni bliži i prihvatljiviji onaj Cubanin društveno koristan rad.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Sa mog ne, jer je meni bliži i prihvatljiviji onaj Cubanin društveno koristan rad.
    Definitivno ako imaš potrebu raditi nešto da bi se, a ajd recimo iskupio/la (iako ja vjerujem da niti jedno djelo ne kupuje spasenje), bolje je pomoći nekome kome to treba a ne bosonog hodat na vrh brda.

Smajlich avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

To mi je jasno objašnjen razlog. I sa tvog stajališta posve opravdan postupak.

Ok, svatko ima svoje. Što se tiče, RG, Međugorja, gadi mi se sva ona komercijalizacija, ali istodobno, ne mogu se oteti neobjašnjivom miru kojeg osjećam kad dođem tamo...kipovi mi ne znače ništa, ali molitva i taj mir-jako puno. Ipak, poštujem tvoju vjeru i razmišljanje, jer si čvrsta u svojim stavovima i življenju vjere.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Beti, možda netko misli da nije imao dovoljno pokore u životu, pa ima potrebu barem je uzeti malo dobrovoljno. Oni koji jesu imali stvarnu pokoru ili križ (sa gledišta katoličanstava) osjećaju da ovakava žrtva možda nije potrebna ili da se vjera može potvrditi (ne znam bolju rijeć) i bez toga.
    sirius, već mi je dva puta nestao odgovor, možda se na kraju pojave svi.
    Znam da može netko tako razmišljati, ali ja mislim da svatko dobije muke i pokore i da ju ne treba sam povećavati, ako nije napravio zlo drugome.
    Uglavnom, sad mi je jasnije to hodočašćenje i kome treba, neka ga, bos ili obuven, u autu ili pješke, uz janjca ili gladan.
    Ako ništa, provest će dan među ljudima a i to je nekad bolje nego biti sam. I još će se osjećati zadovoljan sam sobom.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Bog ne traži od čovjeka pokoru, toga nema među zapovijedima. To je nešto što čovjek traži od sebe, ako ima potrebu za time, kako bi u nekoj vrsti tjelesne trpnje duhovno rastao i napredovao. Takvo trpljenje nije nikakvo samokažnjavanje; to je vježbanje u strpljenju, u prihvaćanju teškoća, ograničenja, nesavršenosti, vlastite ljudskosti, da bi se duhovno raslo. Možda netko nešto ima i okajati, pa kroz takvo hodočašće razmišlja o tome kako se promijeniti i postati bolji. Inače, hodočašće, samo po sebi nije nikakvo trapljenje - hodati ne znači mučiti se - to je jedna vrsta vjerničkog molitvenog zajedništva, mogućnost ostvarenja bliskosti s ljudima i s Bogom. Osim toga, takvo izmicanje iz svakodnevice i posvećenje molitvi daje osobitu mogućnost susreta sa samim sobom.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    Možda tada lakše prihvatiš maltretiranja u svakodnevnom životu.
    Citiraj Zdenka2 prvotno napisa Vidi poruku
    Takvo trpljenje nije nikakvo samokažnjavanje; to je vježbanje u strpljenju, u prihvaćanju teškoća, ograničenja, nesavršenosti, vlastite ljudskosti, da bi se duhovno raslo.
    Aha!!
    I rest my case

Manuela. avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Bog ne traži od čovjeka pokoru, toga nema među zapovijedima. To je nešto što čovjek traži od sebe, ako ima potrebu za time, kako bi u nekoj vrsti tjelesne trpnje duhovno rastao i napredovao. Takvo trpljenje nije nikakvo samokažnjavanje; to je vježbanje u strpljenju, u prihvaćanju teškoća, ograničenja, nesavršenosti, vlastite ljudskosti, da bi se duhovno raslo. Možda netko nešto ima i okajati, pa kroz takvo hodočašće razmišlja o tome kako se promijeniti i postati bolji. Inače, hodočašće, samo po sebi nije nikakvo trapljenje - hodati ne znači mučiti se - to je jedna vrsta vjerničkog molitvenog zajedništva, mogućnost ostvarenja bliskosti s ljudima i s Bogom. Osim toga, takvo izmicanje iz svakodnevice i posvećenje molitvi daje osobitu mogućnost susreta sa samim sobom.
    potpis!

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Zdenka2, lijepo si napisala post, ali ne bih se u potpunosti složila. Neki ljudi koji prakticiraju takvo izražavanje vjere (bosonogim hodanjem i sl.) doživljavaju to samokažnjavanjem i mukom, nekom vrstom pokore i pokajanja. Tako da, iako je tvoje obrazloženje lijepo i sigurno istinito za mnoge, ima slučajeva koji nisu takvi, a mislim da se o tome i povela rasprava - čemu to.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Pa ja sam uvrstila motiv pokore i pokajanja u svoj post.

Manuela. avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

sve je lijepo rečeno i objašnjeno, i još jedanput hodočaščenje nije samokažnjavanje!
    sad su mi se javili moji hodočasnici, zajedno sa MM, koji su u krenuli prije dva dana da bi došli do svetišta pješke, zbog čega je i bio pokrenut ovaj post o MB i hodočasnicima!
    oni su toliko sretni, toliko ispunjeni vjerom i blagoslovom da je to teško objasnit!
    oni nisu mučenici, nisu se išli kaznit išli su sa vjerom , ljubavlju u boga, svi oni mogli su iči autom, ali su se odrekli toga i krenuli su pješice!
    ja to objašnjavam ko za vrijeme korizme dok se odričemo nečega, ne radimo to jer nemamo kaj za jest , ili bilo što drugo čega smo se odrekli, radimo to zbog drugih razloga koji su svima nama krščanima i vjernicima dobro poznati!
    i zato još jedanput svaka im čast i bog ih blagoslovio!

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Upravo to je ono što meni jako smeta, i to korizmeno odricanje, i Božić, i hodočašćenje - određeni dani u godini kad si napunimo baterije ljubavlju i vjerom, a ostale dane u godini smo katastrofalni vjernici, užasni Kršćani, na Božju sramotu velika večina nas. I što vrijedi jedan dan jedinstva sa braćom u ljubavi s Bogom kad to ne traje koliko bi trebalo trajati, SVAKI DAN SVAKE GODINE; non stop se moramo truditi to je ono što Bog zahtjeva od nas, konstantno odricanje i zanemarivanje svojeg tjelesnog čovjeka, u njegovu slavu - a tko god mi sad reče da se trudimo i radimo najbolje što možemo, laže.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Uvrstila si, ali si i naglasila da gore spomenuti izrazi vjere nisu samokažnjavanje, a ja sam napisala da ima onih koji smatraju da jest - a koji to prakticiraju.

Manuela. avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

da, kao što RG reče neki samo za velikih blagdana su veliki vjernici, iskazuju se i diče, napune baterije i opet da novog blagana!
    žalosno!
    MM i ja odgajani smo u krščanskom katoličkom duhu, tako i odgajam svoje dijete, radovito odlazimo na svete mise, dijete mi od četvrte godine ministrira, pjeva u župnom dječjem zboru, i vrlo sam ponosna na nju!
    i čim malo poraste iči če s nama na hodočašće!

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj RozaGroza prvotno napisa Vidi poruku
    Upravo to je ono što meni jako smeta, i to korizmeno odricanje, i Božić, i hodočašćenje - određeni dani u godini kad si napunimo baterije ljubavlju i vjerom, a ostale dane u godini smo katastrofalni vjernici, užasni Kršćani, na Božju sramotu velika večina nas. I što vrijedi jedan dan jedinstva sa braćom u ljubavi s Bogom kad to ne traje koliko bi trebalo trajati, SVAKI DAN SVAKE GODINE; non stop se moramo truditi to je ono što Bog zahtjeva od nas, konstantno odricanje i zanemarivanje svojeg tjelesnog čovjeka, u njegovu slavu - a tko god mi sad reče da se trudimo i radimo najbolje što možemo, laže.
    x

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

... to je ono što Bog zahtjeva od nas, konstantno odricanje i zanemarivanje svojeg tjelesnog čovjeka, u njegovu slavu - a tko god mi sad reče da se trudimo i radimo najbolje što možemo, laže.
    Da je Bog htio da se konstantno odričemo i zanemarujemo svog tjelesni dio, ne bi nam ga ni dao.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

to je ono što Bog zahtjeva od nas, konstantno odricanje i zanemarivanje svojeg tjelesnog čovjeka, u njegovu slavu
    I to baš tako negdje piše? Ili se čita između redova?

Onda čemu cijela medicina? Ili sam ja to pogrešno pročitala.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Da je Bog htio da se konstantno odričemo i zanemarujemo svog tjelesni dio, ne bi nam ga ni dao.
    Zbog pada čovjek nije duhovan, tjelesna mudrost je u neprijateljstvu s Bogom - duhovan čovjek služi Bogu a tjelesni čovjek služi svome tijelu - ali ta tjelesnost o kojoj se govori u Bibliji nije vezana uz tijelo (ruke-noge-grlo-nos) već uz čovjekov um i pokvareno srce. Tjelesni čovjek služi sebi, i zadovoljavanju svoga tijela (svojih požuda). Dok nas Bog ne preporodi svi smo mi tjelesni - zbog Adamovog pada tj. istočnog grijeha - zbog tog grijeha mi smo grešna bića i sam je Isus rekao, Tijelo ne služi ničemu, duh je onaj koji oživljuje. Ili si rob Adamov ili si rob Kristov.

Mislim, to su osnove Kršćanstva, ne mogu ja sad o tome pisat u nekom kratkom postu.

A to što današnji vjernici vole koketirati sa svjetovnim pa mjenjati izrečeno to je prokletstvo modernog doba. Svi se pokušavamo što bolje adaptirati u današnje doba i svaki dan sve više i više ljudi zaboravlja na Boga, a ako pokušaš držati njegove zakone što bolje ne rijetko ispadaš smiješan. Primjer toga može bit ne imanje sexa prije braka, nošenje pokrivala za glavu, pokoravanje mužu itd. ima nebrojeno puno primjera kako danas svakodnevno kršimo Božje zapovijedi a pri tom niti ne mislimo da smo napravili nešto loše. Mislim da su rijetke vjenčane osobe, bilo muške bilo ženske koje se recimo iskreno pokaju Bogu kad si dopuste da pogledaju neku drugu osobu na cesti sa iti malo požudnim mislima tipa - vidi kako lijep muškarac ili žena - čak i to je, po Bibliji, grijeh tj. preljub.

A slobodno se nasmijte jer ja sad ispadam smiješna, al to je tako i svatko tko čita Bibliju zna da je tako, iako smo eto smiješni ako to javno izgovorimo.

Ja se ne sramim. Ako vjerujem u Boga i ako sam Kršćanka onda vjerujem kako spada, i pokušavam držati Njegove zakone najbolje što mogu. A svaki dan griješim toliko mnogo puta, ne prođu 2-3 sata da se za nešto ne pokajem, pa makar to bilo i povisivanje tona na muža ili bilo kakav drugi znak oholosti.
    Posljednje uređivanje od RozaGroza : 06.08.2011. at 09:36

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Neću se smijati, samo dodati da se ne slažemo u osnovnoj postavci, a to je poimanju Biblije kao vjerskog štiva, ali ne povijesnog dokumenta.
    A da nastavim u revijalnom tonu, čovjek je jedinstvo tijela i duha, pa i uma i jedno je nedjeljivo od drugog i ne vidim kako svjesno samokažnjavanje, zanemarivanje potreba tijela može pomoći duhu.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Apsolutno. Ne bi stvorio čovjeka "na svoju sliku i priliku", ne bi se utjelovio, umro na križu, uskrsnuo, dao nam svoje tijelo za jelo i uskrsnuće tijela. Za kršćanstvo tijelo nije "sluga duše", smetnja ni izvor problema nad kojima duša mora stalno bdjeti. Bilo je utjecaja gnosticizma na tjelesnost i u ranom razdoblju Crkve i kasnije, kod Augustina i u askezi monaštva, ali sam Novi zavjet otvorio je potpuno novo poglavlje u odnosu prema tijelu, bolje rečeno ljudskosti. U to je uključen i pojam Još od Tome Akvinskog nema tog dualizma duše i tijela u kršćanstvu, osim u herezama. Kršćanska antropologija čovjeka vidi kao cjelovitog, tjelesnog i duhovnog i takav cjelovit će postati u onostranom. Tijelo nije ljuštura - ono nam omogućava postojanje u povijesti, očitovanje duha i komunikaciju s drugim ljudima. I taj cjeloviti čovjek je slobodan, ima slobodnu volju, sam bira kojim će putem ići.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Neću se smijati, samo dodati da se ne slažemo u osnovnoj postavci, a to je poimanju Biblije kao vjerskog štiva, ali ne povijesnog dokumenta.
    A da nastavim u revijalnom tonu, čovjek je jedinstvo tijela i duha, pa i uma i jedno je nedjeljivo od drugog i ne vidim kako svjesno samokažnjavanje, zanemarivanje potreba tijela može pomoći duhu.
    Nečeš zanemariti jesti kad si gladna, piti kad si žedna, vodit ljubav kad muž i ti poželite, popit čašu vina kad ti se gušta, plivat kad ti se pliva, odmorit se kad si umorna itd. Zanemaruju se stvari koje vode ka zlu, zanemaruje se idealiziranje. Tijelo mnogima danas postaje idol. Pa danas čuješ jako puno ljudi kako govori a pritom najčešče kardinalno griješe: Ja osjećam u srcu da je to i to ispravno i zato to radim, moj Bog me sigurno neće osuditi zbog toga - pri tom potpuno zanemarujući Božije zapovijedi - a drže se vjernicima Kršćanima. I kakvog smisla ima nazivat se Kršćaninom ili Kršćankom ako pri tom racionaliziramo i ne vjerujemo da je Biblija riječ Božija? Onda možemo vjerovat i u Krišnu ili Budu, nema nikakve razlike, jer zapravo sve religije u srži govore sličnu stvar, samo Kršćanstvo ima strogo definirane zakone i osuđuje grijeh, dok su ove ostale religije puno ležernije (osim Islama), i kod njih smo svi zapravo sami sebi moralni autoritet tj. vlastito srce ono je po ćemu se ravnamo.

Ja shvaćam Bibliju i povijesno i kao riječ Božiju, i zato mi je ona moralni autoritet jer moje je srce grešno.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Apsolutno. Ne bi stvorio čovjeka "na svoju sliku i priliku", ne bi se utjelovio, umro na križu, uskrsnuo, dao nam svoje tijelo za jelo i uskrsnuće tijela. Za kršćanstvo tijelo nije "sluga duše", smetnja ni izvor problema nad kojima duša mora stalno bdjeti. Bilo je utjecaja gnosticizma na tjelesnost i u ranom razdoblju Crkve i kasnije, kod Augustina i u askezi monaštva, ali sam Novi zavjet otvorio je potpuno novo poglavlje u odnosu prema tijelu, bolje rečeno ljudskosti. U to je uključen i pojam Još od Tome Akvinskog nema tog dualizma duše i tijela u kršćanstvu, osim u herezama. Kršćanska antropologija čovjeka vidi kao cjelovitog, tjelesnog i duhovnog i takav cjelovit će postati u onostranom. Tijelo nije ljuštura - ono nam omogućava postojanje u povijesti, očitovanje duha i komunikaciju s drugim ljudima. I taj cjeloviti čovjek je slobodan, ima slobodnu volju, sam bira kojim će putem ići.

Ja ne vjerujem da imamo toliko slobodnu volju tj. ne vjerujem u to da mi ljudi biramo Boga već vjerujem da Bog daje vjeru i preporođenje. Bog je suveren u svojoj milosti.
    A Biblija nije samo Novi Zavijet, ona je cjelina koja se tako treba i čitati; nije Bog odjednom okrenuo novi list sa Novim Zavijetom i reko: E znate nemam pojma što mi bi sa onim Starim Zavijetom, zanemarite vi to pa od sad čitajte samo Novi. Pa nije Bog neki dudek koji od početka nije znao točno što i kako želi. Ali to je upravo ono što govorim o modernom shvaćanju Kršćanstva - popili smo svu pamet svijeta, imamo raznorazna shvaćanja Biblije, mnoga od kojih nas oslobađaju vlastitog grijeha i dopuštaju nam da živimo ovako kako danas živimo, ubjeđeni da smo svi dobri, da nas Bog sve voli i da svi idemo u Raj, jer naravno, Pakla nema.
    Posljednje uređivanje od RozaGroza : 06.08.2011. at 10:41

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Fantastičan post! Upravo iz tih hereza i kreće puritanizam koji se do danas jako osjeća u popularnoj dominantno anglosaksonskoj kulturi bilo kao naglašeni puritanizam, bilo kao odgovor na njega u vidu oslobođanja od bilo kakvih stega u tjelesnosti odnosno provokacija i "šokiranja" drugih vlastitom tjelesnošću.
    Katolici od raščišćavanja s herezama silno paze da ne zapadaju u slične zablude pa se u vatikanskom muzeju ne pokrivaju naga tijela smokvinim listovima kao u nekim američkim javnim muzejima npr
    Što se tiče hodočašća i odricanja, postaji vrijeme i mjesto za sve i za povlačenje i osamljenost, introspekciju, meditaciju, i vrijeme za zjaedinštvo u odricanju i zjaedništvo u tišini u molitvi, slavlju. Meni je jedno od najdivnijih otkrića kad sam počela biti malo redovnija u vjerničkim dužnostima, taj prekrasni hod kroz godinu. Kako te vanjski hod može voditi kroz sve prostore duhovnog života, upoznavanja sebe, susreta s drugima, s Bogom -stvarno čudesno. Isotvremeno ima čovjek i svoj poziv kroz kojise trudi približiti onome što Bog od njega hoće i tu tražži svoj izraz, svoj put, svoj ančin da se sabere, smiri misli, upozna svpoju narav, ali i tu je jako važana korekcija bližnjeg, onog koji je na tom putu ispred nas, uzori svetaca, strpljenje u iskušenjima svojeg staleža i poslušnost Crkvi i poglavarima. Da ne bih ja ušla u dubioze kojima nisam dorasla prekrasna preporuka za knjigu o suživotu izmešu Boga i osobe poglavarice karmelićaniki, velike svete Majke- Terezija Avilska (Djela 2) Zamak Duše. http://www.verbum.hr/knjige/zamak-duse-3451/

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Nema tu nikakve sreče od potpore ako ostane na filozofskom. Bolje je vratite gdje je bila al promjenite ime u Odgoj u duhu Katoličanstva.
    Mislim, vjernici su i Budisti i Hare Krišne, i Muslimani i Pravoslavci i Amiši, a na temi koja se zove Odgoj u duhu vjere, bez da je specificirano koje, za bilo koga tko nije Katolik nema previše smisla sudjelovati, bar je tako bilo svo ovo vrijeme.
    JA sam za vraćanje na staru adresu i naravno nek ostane tema za rasprave na filozofskom bilo je takvih i do sad povremeno.,
    Ne slažem se da roditelji drugih vjera nisu bili dobro došli, dapače. Prelistajte dosadašnje postove i bilo je divnih razmjena iskustava i mišljenja. Ipak svako piše iz svoje prespektive i ne može se zahtjevati da u svojim postovima negiramo svoja uvjerenja i da razgovaramo kao u bestežinskom stanju dokle god su dobronamjerno i pristojno iznesena. Recimo izraz koji si ti upotrjebila za Međugorje koji je mnogima doista izvor velike duhovne utjehe kao što većina zna (ja nisam hodočasnik u Međugorje, ali poštujem tuđa iskustva) je baš direktno uvredljiv i tim načinom kako god se zvala tema ovdje ili tamo nema berićeta, na žalost.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Malo sam dosadna, sa svojim petim postom ,sori Super si to napisala- baš u ovo knjizi Terezija Avilska piše upravo o tome kako pokora i odricanje mogu u nekom trenutku postati zapravo prepreka, ako se se izgubi poniznost ili osnovni poticaj ljubavi prema Bogu pa preporučujue da poglavarica samostana sestre koje tako ugrožavaju svoje zdravlje uputi na radne zadatke i sudjelovanje u obavezama gdje će poslušnost, strpljenje i predanost upravo radu koji je koristan zjednici pomoći da se nađe prava mjera duhovnog rasta i služenja u ljubavi. Ali govori i o djelima pokore kad čovjek osjeti da je sve moguće u Božjoj milosti i kad nadilazi svoja ljudska ograničenja, pa i iizička zapravo na slavu Boga, a ne iz želje da pokori svoje tijelo ili otupi osjetila ili iskušava svoe snage. Ma toliko je to kompleksno i zanimljivo, meni je ova knjiga teška za čitanje na momente, ali daje tako temeljite odgovore da se smrzneš.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj pikula prvotno napisa Vidi poruku
    Fantastičan post! Upravo iz tih hereza i kreće puritanizam koji se do danas jako osjeća u popularnoj dominantno anglosaksonskoj kulturi bilo kao naglašeni puritanizam, bilo kao odgovor na njega u vidu oslobođanja od bilo kakvih stega u tjelesnosti odnosno provokacija i "šokiranja" drugih vlastitom tjelesnošću.
    Katolici od raščišćavanja s herezama silno paze da ne zapadaju u slične zablude pa se u vatikanskom muzeju ne pokrivaju naga tijela smokvinim listovima kao u nekim američkim javnim muzejima npr
    Mislim da ne razumijete stih Tjelesna mudrost je neprijateljstvo s Bogom. A referiram se i na tvoj post i na Zdenkin post. Uopće ne pričamo o odnosu tijela tj. tjelesnog čovjeka i duše, nego o odnosu tijela i Duha sa velikim D aka Duh Sveti. Evo o ćemu ja govorim

Poslanica Galaćanima 13-25

13 Doista vi ste, braćo, na slobodu pozvani! Samo neka ta sloboda ne bude izlikom tijelu, nego - ljubavlju služite jedni drugima. 14 Ta sav je Zakon ispunjen u jednoj jedinoj riječi, u ovoj: Ljubi bližnjega svoga kao sebe samoga! 15 Ako li pak jedni druge grizete i glođete, pazite da jedni druge ne proždrete.

16 Hoću reći: po Duhu živite pa nećete ugađati požudi tijela! 17 Jer tijelo žudi protiv Duha, a Duh protiv tijela. Doista, to se jedno drugomu protivi da ne činite što hoćete. 18 Ali ako vas Duh vodi, niste pod Zakonom. 19 A očita su djela tijela. To su: bludnost, nečistoća, razvratnost, 20 idolopoklonstvo, vračanje, neprijateljstva, svađa, ljubomor, srdžbe, spletkarenja, razdori, strančarenja, 21 zavisti, pijančevanja, pijanke i tome slično. Unaprijed vam kažem, kao što vam već rekoh: koji takvo što čine, kraljevstva Božjega neće baštiniti. 22 Plod je pak Duha: ljubav, radost, mir, velikodušnost, uslužnost, dobrota, vjernost, 23 blagost, uzdržljivost. Protiv tih nema zakona.

24 Koji su Kristovi, razapeše tijelo sa strastima i požudama.
    25 Ako živimo po Duhu, po Duhu se i ravnajmo! 26 Ne hlepimo za taštom slavom! Ne izazivajmo jedni druge, ne zaviđajmo jedni drugima!

A tipično za Katolike je da se uvijek citira filozof odnosno Toma Akvinski prije nego Sv Pavao.

Uzrok tjelesne raskalašenosti nije Puritanizam, jer nisu narodi oko Izraela bili zli i raskalašeni zato jer je Izrael imao Božije zakone, nego su bili zli, jer je zlo u ljudskom srcu. Rimljani 1 nas ući da je Bog predao idolopoklonike željama njihovih srdaca u nečistoću da sramote sami svoja tjelesa, i zato nije čudno što iz Katoličke crkve izlazi toliki broj pedofila, jer je Katolička crkva izrazito idolopoklonička, a tu se mogu nadovezatii i na moje "vrijeđanje" Međugorja. A to da je baš Međugorje izvor velike duhovne snage mnogima je zapravo lijepo upakiran naziv za idolopoklonstvo.

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ooooooo o čemu vi, pa svo praticira svoju vjero kako najbolje zna...MM često ide bos ja nikad...ne klečimo pred kipovima ne molimo ustima već srcem....o fenomenu Međugorja ovdje neću jer je to za mene velika tema pošto je Međ. dio moga života i određeni dio moje duhovnosti, ne i vjere. Ono što je moja vjera tamo iskusila,doživjela, u ovih 30g svjedoči moj život i svi oko mene-to je mir,ljubav itd. predivne ispovjedi, jačanje nade, boljitak u molitvi i promišljanima te odnosima s drugima.

Činiti pokoru ne znači "bičevati se"-pokora, post, ispovjed, molitva za kršćanina , ustvari za sve one koji vjeruju bez obzira na religiju, njegov su osobni put prema Bogu, odnosno približavanjem sebi-a ne bježanje od sebe kako to dansšnji čovjek čini nesvjesno-internet, Tv-e, šoping, površne stvari.....

Često sam puta išla pješke u Mariju Bistricu, nije mi to bio nikakav napor, naprotiv zadovoljstvo, tisuće mladih, molitva, pjesma, zajedništvo- a to sam Bogu "dala" kao "poklon" kao i sve što radim u svom životu-npr. rad po kući, odnose u obitelji, neke stvari koje su mi teške, ako sam npr. bolesna pa trpim, pomislim pa neka to ne bude uzalud kad sam već bolesna, neka to bude za grešnike, za bolesne itd.
    Nema riječi o "vradžbinama", mučeništvima, idelopoklonstvu i žrtvovanju "životinja" bogovima.

Pokora ili post, može biti neko unutarnje trpljenje ili odricanje koje prikažeš Bogu-jer ne zaboravimo kršćani, i ako to meni nije nikako do kraja shvatljivo-Isus je morao umrijeti, napraviti žrtvu za nas da bi nas otkupio!!!!

Nikad mi nisu bile jasne te "žrtve" "janjad,golubice" to "ubijanje" u Starom zavjetu" a ni zašto je Isus morao trpjeti i umrjeti da bi Uskrnuo i spasio Svijet, a nije to mogao nikako drugačije izvesti!?

Ali je tako-i zato ne umanjujte pokoru itd. naravno ne neku koja šteti čovjekovu zdravlju, tijelu ili nedaj Bože nekome drugome.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

RG čemu takav ton uporno? Nitko ne nikog ne vrijeđa. Odgovaramo na temu. Ako tebi to uopće nema smisla što planiraš razuvjeriti ljude koji u to vjeruju? Jel to bit tema podrške? Zašto lijepo ne napišeš neko svoje inspirativno iskustvo,ja volim čitati mnoge protestantske blogove i stranice koje imaju divnih primjera iz praktičnog življenja vjere, a ne da se tvoj doprinos svede na "ne znate vi što valja", oprosti, zašto? Razumijem potrebu da se čovjek načvrlja s istomišljenicima, tako se ja veselim svakom postu na mamama kod kuće, ali to što nas je tamo par pa neću lupat nogama o pod i na svakoj plodnoj temi se ljutit što više žena ne bia taj neki put (makar imala sam i tu fazu, možda me opet bubne, tako da ).

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ono što piše kod Sv. Pavla o tijelu je refleksija grčke filozofske ideje o razdvojenosti duha i tijela, posebno Platona, koji tijelo smatra smetnjom uzdizanju duše i traži odricanje od osjetilnosti da bi se čovjek mogao dovinuti do filozofije. (Iako, kod Sv. Pavla ima i proturječnih odlomaka u stavu prema tijelu: 1 Kor, 13, 3.) Kršćanski oci odmaknuli su se djelomično, u skladu s tadašnjim okolnostima, od tog rigoroznog stava. Sv. Augustin je još uvijek dosta pesimističan prema tijelu, ali, njegova je i ona nezaboravna: Ljubi, pa radi što hoćeš. Kršćanstvo je kasnije otišlo dalje od takve ambiguiteta duha i tijela - danas u kršćanskoj antropologiji taj ambiguitet ne postoji.

Cubana, pokora s nekim duhovnim ciljem nije isto što i samokažnjavnje. To je jedna vrsta kontrole nad sobom. To se ne može uspoređivati sa sportom jer svrha i cilj nisu isti, ali nije li i sport prenaprezanje, da ne kažem mučenje tijela s nekim ciljem? Po koju cijenu alpinisti stižu na vrh Himalaja? Ako se to smatra opravdanim, zašto onda ne bi i neki duhovni cilj imao isto opravdanje? Da budem jasna, osobno ne prakticiram takve vidove pobožnosti, ali razumijem one koji imaju takvu duhovnu potrebu.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

RG čemu takav ton uporno? Nitko ne nikog ne vrijeđa. Odgovaramo na temu. Ako tebi to uopće nema smisla što planiraš razuvjeriti ljude koji u to vjeruju? Jel to bit tema podrške? Zašto lijepo ne napišeš neko svoje inspirativno iskustvo,ja volim čitati mnoge protestantske blogove i stranice koje imaju divnih primjera iz praktičnog življenja vjere, a ne da se tvoj doprinos svede na "ne znate vi što valja", oprosti, zašto? Razumijem potrebu da se čovjek načvrlja s istomišljenicima, tako se ja veselim svakom postu na mamama kod kuće, ali to što nas je tamo par pa neću lupat nogama o pod i na svakoj plodnoj temi se ljutit što više žena ne bia taj neki put (makar imala sam i tu fazu, možda me opet bubne, tako da ).
    Ma ne ljutim se ja, fakat ne želim tako zvučat, al neke se stvari ne mogu drugačije reči. Eto kako si ti rekla da su Puritanci heretici tako sam ja rekla da su Katolici idolopoklonici - razlika je u tome što su se Puritanci separirali od onog što su smatali zlim, a Katolici su išli i ubijali ono što su smatrali zlim (milijoni i milijoni protestanata kroz povijest) a btw. dokaza da su Puritanci heretici baš i nema a za ovo da su Katolici idolopoklonici imana svakom koraku. Ali slažem se da to međusobno bockanje nema previše smisla, jer kako si rekla svatko vjeruje što vjeruje - mislim da je i ovo naše razilaženje jedan dobar dokaz toga da tema mora promjeniti ime, jer "ja" ću uvijek imati dijametralno suprotno razmišljanje od "vas" i moj odgoj u duhu vjere je nešto potpuno drugačije nego od večine koja se javlja na temu. Iako zaista ne pokušavam nikog razuvjerit, ja nisam propovjednik niti tu želim evanđelizirati ikog, pišem samo kako stvari stoje prema Bibliji - i bilo bi zanimljivo da nastavimo pričati o ovom odnosu Duha i tijela.

Apropo teme podrške, pa rekla sam ja da nema šanse tema podrške opstat na filozofskom kutku, zapravo mene to sve skupa zbunjuje od kad su temu rascjepali poljepili izprebacivali. Savjetujem otvaranje nove teme za roditelje Katolike na roditeljskom gdje će te moći u miru pisati, a ova nek ostane ovdje i eventually ode u ključanje

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

A tipično za Katolike je da se uvijek citira filozof odnosno Toma Akvinski prije nego Sv Pavao.

Uzrok tjelesne raskalašenosti nije Puritanizam, jer nisu narodi oko Izraela bili zli i raskalašeni zato jer je Izrael imao Božije zakone, nego su bili zli, jer je zlo u ljudskom srcu. Rimljani 1 nas ući da je Bog predao idolopoklonike željama njihovih srdaca u nečistoću da sramote sami svoja tjelesa, i zato nije čudno što iz Katoličke crkve izlazi toliki broj pedofila, jer je Katolička crkva izrazito idolopoklonička, a tu se mogu nadovezatii i na moje "vrijeđanje" Međugorja. A to da je baš Međugorje izvor velike duhovne snage mnogima je zapravo lijepo upakiran naziv za idolopoklonstvo.
    ajme Roza...
    jesi li ti ikad čula za međureligijski dijalog?
    premda se zove tako, on se upotrebljava čak i u diskusijama među pripadnicima iste religije, npr. kršćanstva
    zamisli da ja npr. vjerujem u međugorska čuda a ti napišeš kako su to vradžbine i kako ti nije jasno
    da katolici ne vide da je to obično idolopoklonstvo
    bi li tebe uvrijedilo da ja npr. odgovorim kako baptisti vjeruju da je zemlja stara 6000 godina i ni dana više
    i da je to najobičnija bajka u rangu sa 7 snjeguljičinih patuljaka?
    daj se malo smiri, ovdje zaista nikoga ne trebaš evangelizirati
    ovakva bi retorika bila prigodna eventualno u raspravi s agnosticima i ateistima

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Pa ja se nisam uvrijedila, niti na upadice o herezi, ovo su tipične teološke rasprave među vjernicima - ti malo oladi jer si fulala ceo fudbal.
    Uostalom ja samo pišem ono što jest, odnosno što nas uči Biblija.
    A to o bajci i patuljcima sam ćini mi se več jednom i dobila kad sam rekla da u to vjerujem ne? I ne sječam se da sam se uvrijedila jer se ja rijetko kad vrijeđam - inaće bi več davno pošla sa ovog foruma

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

ne znam koja je tvoja definicija teološke rasprave ali to ti stvarno, zaista nije ovo kako ti "raspravljaš"
    rasprava bilo koje vrste ne svodi se na "vi nemate pojma, niste u pravu, kod mene je sve ispravno" - ako već želiš raspravljati

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj sladjanaf prvotno napisa Vidi poruku
    ne znam koja je tvoja definicija teološke rasprave ali to ti stvarno, zaista nije ovo kako ti "raspravljaš"
    rasprava bilo koje vrste ne svodi se na "vi nemate pojma, niste u pravu, kod mene je sve ispravno" - ako već želiš raspravljati
    Dakle ti kad raspravljaš govoriš stvari koje zapravo ne misliš ili ne misliš da si u pravu ali svejedno govoriš? Pa to je bedasto; govorit ću samo ono iza čega stojim i u što vjerujem. A ja i kad nisam u pravu, promjenim mišljenje i opet sam u pravu.

Ps: Wiki kaže:
    In philosophy and logic, an argument is an attempt to persuade someone of something, by giving reasons or evidence for accepting a particular conclusion.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj sladjanaf prvotno napisa Vidi poruku
    zamisli da ja npr. vjerujem u međugorska čuda a ti napišeš kako su to vradžbine i kako ti nije jasno
    da katolici ne vide da je to obično idolopoklonstvo
    Možeš li mi objasniti po kojem faktoru klanjanje u Međugorju, ili crkvama ili pred raznoraznim kipovima nije idolopoklonstvo?
    I ako ikog vrijeđa to što sam ja rekla da je Međugorje leglo idolopoklonstva, onda tu istu osobu mora jako vrijeđati ono što čita u Bibliji, jer to je upravo knjiga koja o tome piše.

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Dakle ti kad raspravljaš govoriš stvari koje zapravo ne misliš ili ne misliš da si u pravu ali svejedno govoriš? Pa to je bedasto; govorit ću samo ono iza čega stojim i u što vjerujem. A ja i kad nisam u pravu, promjenim mišljenje i opet sam u pravu.

Ps: Wiki kaže:
    In philosophy and logic, an argument is an attempt to persuade someone of something, by giving reasons or evidence for accepting a particular conclusion.
    pa naravno
    ako je u pitanju filozofska rasprava
    ili znanstvena
    ili bilo koja druga osim teološke
    jer možda ponekad uspiješ dati kakav razlog, ali dokaz bome nisi nikad
    no to se niti ne traži, jer se ovdje raspravlja o vjerovanjima a ne o znanjima

mada je možda moja definicija dokaza drukčija od tvoje
    pa ti onda kao dokaz uzimaš tvrdnju napisanu prije 9000 godina
    a ja je uzimam kao priču
    Posljednje uređivanje od sladjanaf : 06.08.2011. at 15:26

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

RG Nemaš osjećaj da si pretjerala malo? Manuela je napisala pitanjce o hodočašću u Mariju Bistricu, pa zar nije normalno da oni koji imaju nešto za odgovorit, priupitat, podjelit svoja iskustva sudjeluju, a o ni koji si misle koja si ti koza (oprosti Manuela, ovo je samo stilska figura) a i svi slični tebi su kreteni da to mišljenje barem zadrže za sebe ili otvore novu temu s tim što ga već muči. Naravno malo je teže otvorit takvu temu da od prve ne bude jasno da joj je vrijeđanje drugih jedini sadržaj.
    Posljednje uređivanje od pikula : 06.08.2011. at 15:27

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

RG Nemaš osjećaj da si pretjerala malo? Manuela je napisala pitanjce o hodočašću u Mariju Bistricu, pa zar nije normalno da oni koji imaju nešto za odgovorit, priupitat, podjelit svoja iskustva sudjeluju, a o ni koji si misle koja si ti koza (oprosti Manuela, ovo je samo stilska figura) a i svi slični tebi su kreteni da to mišljenje barem zadrže za sebe ili otvore novu temu s tim što ga već muči. Naravno malo je teže otvorit takvu temu da od prve ne bude jasno da joj je vrijeđanje drugih jedini sadržaj.
    Ja nisam nikome rekla da je koza niti kreten i molim te nemoj na to uopće aludirati.
    A iskreno nemam pojma da je ovo tema o potpori, mislila sam da je ovo tema Odgoj u duhu vjere a onu potporu koju svi spominju da je potpora roditeljima, jer da je ovo samo tema o potpori hodoičasnicima ne bi se javljala pošto takvu potporu ne dajem ljudima.

I opet, nikog nisam uvrijedila, doktrinalne razlike između Katolika i Protestanata odnosno Baptista su dovoljno velike da se na osnovu njih može razviti rasprava, a to što sam nazvala Međugorje idolopoklonstvom i usporedila ga sa ostalim vradžbinama tipa propovijedi velečasnog Sudca itd. je apslutno legitiman stav nekog tko religiju temelji na Bibliji.
    Ako ja rečem da se u Bibliji Marija ne spominje u kontekstu u kojem je štuju Katolici i da je cijeli taj Marijanizam ljudska izmišljotina, to je također legitiman stav koji se temelji na Bibliji.

A kad meni netko reče da "priču" tj. bajku uzimam doslovno, i time ne vrijeđa mene već Svevišnjeg koji nam ju je dao kao apsolutan moralni autoritet i zvijezdu vodilju u vjeri i životu, ja se osobno ne vrijeđam; iako je to puno veča uvreda Bogu nego hodočasnicima ono što sam ja izjavila o Međugorju.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ko što rekoh to je sitlska figura i nigdje nisam rekla da si ti rekla koza i kreten. Čini mi se da bi trebala dva puta pročitati i svoje i tuđe postove. E pa ja stvarno ne vidim u tvojem stavu "ja sam sto posto u pravu i genijalna,a vi nemate pojma i vrijeđate Boga" nikakvog prostora za ikakav razgovor. Dakle možeš slobodno ostaviti adresu bloga na kojem ćeš prosvjetljivati neuke jer ovo što ti pokušavaš u najmanju ruku nije dijaloška forma.
    Posljednje uređivanje od pikula : 06.08.2011. at 16:13

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Wow, pikula, koje riječi! Ali da znaš Roza nije nigdje napisala niti rekla da je "sto posto u pravu i genijalna, a vi nemate pojma i vrijeđate..."( ne želim ime Njegovo spominjati uzalud).

Normalnom čitatelju RozaGroza je napisala svoj stav, a na nama je da se slažemo ili ne.
    Ja nisam pročitala ovo što si ti.
    I malo pažnje prema trudnici bi bilo lijepo.

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Pokora

Kako je došlo do prakse ”činiti pokoru”?
    Prvi kršćani su uživali radost oproštenja svih grijeha po sakramentu krštenja. To je i sada najveći dar po kojem nas Krist čini baštinikom svoje naravi i oprašta sve grijehe snagom svoje smrti i Uskrsnuća. Dakle, grijeh se oprašta, svaki grijeh sakramentom krštenja. Kako su se u Pracrkvi krštavali samo odrasli, oni su se za krštenje spremali dugo. Ta duga priprava – katekumenat – trajao je dugo radi toga da upoznaju vjeru i da se životnom praksom približe onim idealima koje će živjeti u ”novom životu” kao kršćani. Već u samim počecima kršćanstva javlja se i ispovjedna praksa. Naime, najveći dar kojeg nam je Isus mukom i smrću stekao i darovao, jest oproštenje grijeha. Grijehe je On smrću na križu i Uskrsnućem uništio. Međutim, znajući našu ljudsku narav, koju je otkupio ali nije izmijenio, On je ustanovio sakrament Pomirenja – ispovijed – po komu je svojim učenicima dao vlast odrješenja ili zadržavanja grijeha. Ta vlast je božanska. Ona ne može biti ljudska jer je čovjek doduše sposoban učiniti grijeh i pokajati se za njega, ali nije sposoban uništiti grijeh. Grijeh, naime, ima trostruku dimenziju zla: on uvijek razara odnos prema Bogu, prema čovjeku i zlo je u samom grešniku. Od njega ga je spasio i oslobodio svojom smrću i Uskrsnućem sam Isus. Stoga je kao najveći znak pobjede nad grijehom, na sam dan Uskrsa, svojim učenicima podario vlast opraštanja grijeha. Snagom tog uskrslog dara učenici do konca vremena nastavljaju u Isusovo ime opraštati grijehe raskajanima.
    Već u apostolskoj predaji znamo za tri javna grijeha zbog kojih se isključivalo iz zajednice. To su: otpad od vjere, preljub i ubojstvo. Javni grješnik zbog ta tri grijeha vraća se u red katekumena kao onaj koji mora dokazati da je popravio svoj grijeh, da je izgradio trajnu krepost i da je ispravio nanesenu nepravdu. I to je bila prava pokora: biti opečaćen kao javni grješnik i biti isključen iz zajednice sve dok ne dokaže da je grijeh ispravio. Tako je nastao pojam zadovoljštine ili ”ispravka” nanesene krivice. Tako se vremenom ta javna pokora polako proširila i na ostale grijehe. U Pracrkvi nije postojao zazor od javnih grešnika nego žarka molitva za njih te ljubav prema njima i želja da se što prije vrate u zajednicu. Kada je ispovijed postala tajna, onda su ispovjednici sve do šestog – sedmog stoljeća nakon saslušane optužbe grijeha davali pokoru, a to je bila redovito zadovoljština i popravljanje grijeha i tek kada je netko obavio pokoru i popravio svoje grješno stanje, mogao je primiti odrješenje. Dakle, nekoliko stoljeća ispovijed je bila vrlo teška. Trebalo je ispovjediti grijehe, popraviti pokorom život i onda doći po odrješenje. Radi takvih teških okolnosti, mnogi su kršćani ispovijed ostavljali za konac života. Kod nekih je takva ispovjedna praksa ostala i razlogom da se nisu krstili znajući da će teško moći živjeti bez ponovnoga pada. Ta je praksa zamijenjena tijekom stoljeća tako da je u samom činu ispovijedi dana i pokora. U to vrijeme ”zamjenjivanja” prvotne prakse pokora je bila vrlo velika. Često je ”nadmašivala mogućnost pokornika, te je on tražio pomoć u molitvi, postu, dobrim djelima od svojih bližnjih, da mole za njega i žrtvuju se. U srednjem vijeku je postojala knjiga koju su raširili irski misionari u kojoj je bio popis grijeha i odgovarajuće pokore na nj. Ispovjednik je tu knjigu nosio sa sobom i koristio je prilikom ispovijedanja. Tako se u svijesti kršćana javila misao da je zapravo pokora ispravljanje grješnoga puta (što u sebi i jeste) , ali i to da je pokora dovoljna zadovoljština za učinjene grijehe što vjernički ne može stajati, jer za grijehe je dovoljna jedino Isusova žrtva na križu i pobjeda u Uskrsnuću.
    U novijoj praksi Crkve smisao pokore je zapravo ovaj: mi, kada se ispovijedamo, već činimo pokoru i optužujemo se više–manje javno da smo grješnici. Nabrajajući svoje grijehe pokazujemo povjerenje i ispovijedamo vjeru i izražavamo želju da nas Isus od tih i takvih grijeha oslobodi. Primamo odrješenje. U času, dakle, kada smo priznali, pokajali se iskreno i ispovjedili grijehe, uslijedilo je odrješenje. Sadašnji oblik zadovoljštine ili pokore u stvari je prvo čin zahvalnosti Bogu za njegovu veliku milost koju nam je darovao a da je nismo zaslužili oproštenjem grijeha. Ta molitva ili dobra djela koja nam svećenik preporučuje izražava i našu želju da taj napor, molitvu ili djela učinimo s ljubavlju i tako se sa zahvalnošću sjedinimo s Kristovom zadovoljštinom. Na taj način naša kap u moru njegove milosti biva dragocjeni dar i radosno slavljenje Boga, pa pokora i nije drugo nego proslava Božjega milosrđa. Stoga nas primljena pokora u savjesti obvezuje da je izvršimo. Ali ne tako da ne može biti veća, viša i bolja. Dapače, dobro je nakon valjane ispovijedi zamoliti ispovjednika i predložiti ili primiti na sebe pokoru kojom sami želimo zahvaliti Bogu i sudjelovati u Kristovoj žrtvi. Tako ispovijed i ispovjedna pokora u stvari biva jedan čin velike zahvale Bogu za milost oproštenja i izražaj našeg trajnog raspoloženja da činimo dobro a izbjegavamo zlo. Pa ako je pokora molitva, onda molimo sabrano i pobožno, ako smo za pokoru dobili da učinimo neko dobro djelo ili žrtvu onda to učinimo s ljubavlju i sjedinimo je Kristovom žrtvom.
    Dakle, pokora je potrebna, ona je čin vjere i napose čin ljubavi ali nije vezana za valjanost ispovijedi nego za njegove prave plodove. Dakako, onaj tko ne izmoli ili učini pokoru počinio je grijeh propusta koji valja ispovjediti.
    eto nađoh nešto na netu

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

A što bi Pikula po tebi bila dialoška forma, da ja vidim da netko radi nešto krivo (po mojem vjerovanju) ali šutim o tome jer večina ne misli kao ja? Upravo radi toga se ja i još nekolicina Kršćanki koje prate forum a nisu Katolkinje ne javljamo na vašu temu, jer ako itko reče išta suprotno od onog u što vi vjerujete, automatski je to progon i mi smo sileđije.

Ni na kraj pameti mi nije da "te" prosvjetlim jer to može samo Bog, uostalom nije na ženi da propovijeda - ovo je samo forumska rasprava - bar sam ja mislila da jest. A Isto bi ja mogla reč i za tebe i za Zdenku i sve druge koji se javljaju i drže čvrsto katolički stav, bez da otvore um i prema drugačijim shvaćanjima Kršćanstva.

I btw. ovo "ja sam sto posto u pravu i genijalna,a vi nemate pojma i vrijeđate Boga" je isto stilska figura ili? I zašto mi nitko od vas ne može odgovoriti na moja pitanja tj. tvrdnje? Meni je fascinantno da se nitko od vas nikad nije ni zapitao dali je to hodočaščenje u Međugorje zapravo pogrešno? Ali opet ponavljam, danas smo svi mi bogovi, ravnamo se prema vlastitom srcu i ako nama to djeluje ispravno onda mora da jest, a ako slučajno i nije, Bog će nam vidjeti u srce i znati će da nismo mislili ništa loše, zar ne? Iz vaših pisanja ja isčitavam jednog idola "Ja mislim" po kojemu je sve što vi osjećate i mislite ispravno, bez obzira što Božija riječ kaže o tome.

U mojoj vjeri ipak nema prostora za to, jer Biblija me uči da je čovjekovo srce pokvareno i zbog toga nam je i potreban Duh Sveti koji će nas preporoditi jer sami od sebe niti možemo vjerovati niti možemo izači na ispravan put. A onaj tko želi nek vjeruje u pravednost svojih djela i svog srca, ali u tome nema spasenja jer kako i u Bibliji piše, i naša najbolja djela prljave su krpe Godspodinu.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Wow, pikula, koje riječi! Ali da znaš Roza nije nigdje napisala niti rekla da je "sto posto u pravu i genijalna, a vi nemate pojma i vrijeđate..."( ne želim ime Njegovo spominjati uzalud).

Normalnom čitatelju RozaGroza je napisala svoj stav, a na nama je da se slažemo ili ne.
    Ajd ja sam mislila da sam poludila i da samo ja vidim da stvarno nikog nisam napadala nego samo iznosila svoja vjerovanja. Hvala Beti

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Suvremeno idolopoklonstvo
    Ne moraju se ljudi klanjati drvenim i kamenim idolima, ali svi koji vole stvari ovoga svijeta i nalaze zadovoljstvo u nepravednosti, postavili su idole u svom srcu. Većina onih koji se izjašnjavaju kršćanima imaju druge bogove uz Gospoda. Vole sjaj i raskoš, u svetištu su postavljeni idoli i sveto je mjesto okaljano.
    Oni koji koriste dragocjeno vrijeme koje im je Bog dao – vrijeme plaćeno neizmjernom cijenom – na uljepšavanje svojih domova kako bi se razmetali, oni koji slijede modu i običaje ovoga svijeta, ne samo što zakidaju svoju dušu za duhovnu hranu, već propuštaju dati Bogu ono što Mu pripada. Vrijeme potrošeno na udovoljavanje sebičnim željama moglo se iskoristiti na stjecanje znanja iz Božje riječi i na razvijanje naših talenata kako bismo mogli Stvoritelju dati svoju najbolju službu.
    Možemo li pogledati u ogledalo Božjeg zakona i ne osjetiti da nas on osuđuje?
    Neka svatko od nas razmotri svoj protekli život i ispita vlastito srce: Koliko sam dragocjenog vremena, koje mi je Bog dao, mogao ne potrošiti uzalud i iskoristiti ga čineći dobro, učeći o Bogu, trudeći se da postanem stup u Njegovoj kući, svjetlo i blagoslov svijetu?
    Koga zanimaju razlike među kršćanima ima dosta na netu, od toga da katolici tvrde da je idolopoklonstvo za koje ih protestanti optužuju, zapravo protestanstko vjerovanje itd. mene to iskreno ne zanima, ja tražim samo ono što nas spaja....

Gospa je u Međugorju rekla; svi ste vi djeca Božija, vi ste ti koji se dijele međusobno....BOGU SU SVI JEDNAKI

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Vidiš kako smo to različito doživjele

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •