Stranica 15 od 45 PrviPrvi ... 5131415161725 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 701 do 750 od 2214

Tema: Krše li žene rađanjem kod kuće prava djece?

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj Solange13 prvotno napisa Vidi poruku
    zaista ne razumijem kako ITKO moze misliti da ce jedan fizioloski i prirodan dogadjaj poput poroda bolje teci u bolnici nego u toplini i intimi vlastitoga doma???
    Evo, JA mislim.
    Jesam dovoljna ili treba još NETKO

Dva puta sam u bolnici rodila bez prevelike muke, prvi put 1 sat i 20 minuta od prijave u bolnicu, drugi put 2 sata i 15 minuta od prijave do bebe.
    Čisto sumnjam da bi to doma obavila brže jer sam ja u svog liječnika imala ogromno povjerenje i za mene je akcija i počela kad smo stigli na odredište - u bolnicu.

Postoje žene koje se, i u ovim, još uvijek očito vrlo nesređenim uvjetima, odvaže na porod kod kuće.
    Ja ne bi, ali razumijem da je za neke žene to stvarno bolji izbor. Posebno ako su prethodno doživjele traumu u bolnici i imaju opravdani strah od rodilišta.

Ali postoje i žene koje se sigurnije osjećaju u rodilištu, okružene medicinskim osobljem, a ne toplinom svog doma.

Što ti je tu tako teško za razumijeti?

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Uopće ništa nije teško razumjeti. Ja te savršeno razumijem. Tebi je porod u bolnici bio dobar, bez puno muke, zadovoljna si osobljem i nemaš potrebe uopće razmišljati o bilo čemu drugom. Skroz se slažem s tobom.
    Tako ti je bilo kako ti je bilo i na sreću, zadovoljna si!

E pa tako kako se ti osjećaš što si rodila u rodilištu, tako se osjećaju one žene koje su ili žele roditi kući i to je to. Vrlo jednostavno za shvatiti, samo magarac više tupi svoje...

Solange13 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Citiraj Danci_Krmed prvotno napisa Vidi poruku

super filmić.
    privacy!
    dokazuje da bi čak i pčelica maja brže i ugodnije rodila u svoj kući, koliko god povjerenja mislila da ima u svoga liječnika.
    ono na čemu bi trebali poraditi nakon svih ovih godina krivoga znanja i naopake prakse je ponovna izgradnja povjerenja u same sebe, vlastito tijelo i prirodu, istu onu koja je i zaslužna za čudo zvano život i začetak istoga u nama.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

dokazuje da bi čak i pčelica maja brže i ugodnije rodila u svoj kući, koliko god povjerenja mislila da ima u svoga liječnika.
    Pčelica maja možda bi, al Mara možda ne bi.
    Ne generaliziraj bez veze.
    PKK nije za sve.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Isto kao što možda rodilište nije primjereno za sve trudnice

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Ovo staviti na jedan edukativni forum!? Mislim, stvarno. Na kojem je ovo nivou? Preglupom.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Ovo staviti na jedan edukativni forum!? Mislim, stvarno. Na kojem je ovo nivou? Preglupom.
    Zašto? Baš me zanima? Jel poanta kriva? Ili samo to što žena sjedi na WCu?

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    Zašto? Baš me zanima? Jel poanta kriva? Ili samo to što žena sjedi na WCu?
    Meni osobno je poanta kriva. Nikako ne mogu usporediti wc i porod - nimalo mi nije bilo neugodno rađati pred liječnikom i primaljom, tako da za mene apsolutno ne vrijedi "sfinkter amo - sfinkter tamo" filozofija.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj Pcelica Mara prvotno napisa Vidi poruku
    Evo, JA mislim.
    Evo, imaš i mene, sad nas ima dvostruko.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Meni je užasno neugodno bilo rađati pred doktorima i primaljama, užasno mi je neugodno bilo šivanje (od kojeg btw. i danas nakon skoro 3 godine imam užasno bolan ožiljak i svaki put kad se brišem od mokraće boli ko vrag - al to su valjda čari bolničkog poroda) a također mi je neugodno bilo i skidanje pred doktorima za carski i sve to. Al ajde skuliram se tu jer ipak za operaciju ne mogu baš birat kako da mi bude. Al da idem na vaginalni definitivno ne bih voljela promenadu oko sebe - ja sam jedna od tih koja nema šanse da ode na wc ako me neko gleda, sluša, hoda ispred wc-a (osim mm-a).

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj RozaGroza prvotno napisa Vidi poruku
    ja sam jedna od tih koja nema šanse da ode na wc ako me neko gleda, sluša, hoda ispred wc-a (osim mm-a).
    Ja isto to mrzim, ali roditi mi nije bilo nikakav problem, svi smo različiti. Tako da filmić stvarno ne dokazuje da bi "Pčelica maja" brže i lakše rodila u svom domu.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ja isto ne mislim da bi Pčelici bilo bolje doma ako se ona osjeća bolje u rodilištu.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

RG ali oni su tu radi rodilje, oni su samo kulisa, a ne glavni glumci. Back up. Zašto se ne može tako doživjeti medicinsko osoblje? Oni su rodilji na usluzi. To je njihov posao. I uglavnom ga dobro rade

Čekaj samo da se odbranim od drvlja i kamenja.

Solange13 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

moje isprike ako se nisam dobro izrazila, ali ciljala sam na lučenje oksitocina te fiziologiju poroda.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Pa ja to tako ne gledam prvo jer sam ja oduvijek okrenuta na "nature side of life" i mislim da bi svaka žena koja nema neku problematičnu trudnoću u principu mogla roditi doma samo da ima malo više vjere, u Boga i u tijelo koje joj je dao a koje je savršeno za rađanje.
    A ja iz vlastitog iskustva nisam dobila ovakav dojam, znaš da samod doktora dobila samo zlo u životu, tako da ne vjerujem im, više ne. Njihova pojava u meni izaziva takve mučnine i strah i agoniju da sam potpuno sigurna, da mogu, da bi mi bilo bolje rađati doma uz babicu u miru u tišini bez gongule i bez blještavog svijetla, u pozi koja mi paše i koja mi dolazi prirodno, i definitivno bi mi bilo draže da odmah mogu priviti svoje dijete k sebi na prsa, i ne odvajat se od njega nego mu bliskošću pomoći da se što bolje adaptira na novi svijet.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

moje isprike ako se nisam dobro izrazila, ali ciljala sam na lučenje oksitocina te fiziologiju poroda.
    Isprika prihvaćena, a fiziologija i endokrinologija su ipak malo složeniji procesi od ovog čime se svako malo barata, gdje ispada da se jedna pipa zatvori, druga otvori, pa oksitocin stane, adrenali navre i eto ti belaja
    Dozvolite da primjetim da se ponekad ipak malo previše banalizira oko te fiziologije.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Dozvolite da primjetim da se ponekad ipak malo previše banalizira oko te fiziologije.
    Jako dobra riječ u cijelom kontekstu ove teme.

Indi avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

RG ali oni su tu radi rodilje, oni su samo kulisa, a ne glavni glumci. Back up. Zašto se ne može tako doživjeti medicinsko osoblje? Oni su rodilji na usluzi. To je njihov posao. I uglavnom ga dobro rade

Čekaj samo da se odbranim od drvlja i kamenja.
    Beti, ali doista nisu svi na usluzi, nego se pojedinci/grupice postavljaju da rodilje njima trebaju biti na usluzi. Jesi pročitala moje iskustvo s prethodne stranice?
    Dovoljna je jedna neljubazna primalja koja te ometa nepotrebnim komentarima da ti spusti trudove, da ti omete poroda, da te iznervira?

Kao što u bilo kojoj struci postoje bolji i gori, tako i u rodilištima. Ova moja primalja, ne znam zašto ta žena radi taj posao, to je takva hladnoća da je to za ne povjerovati. Nimalo sućuti, empatije, samo odrješitost i distanca.

A da je Pcelice bolje u bolnici ja vjerujem, i to je stvarno lako za razumjeti jer vjeruje u svog ginekologa itd. Sve ono što sam ja izgubila, tj. da se točno izrazim,kad je prirodni porod u pitanju više sam vjerovala i vjerujem svome tijelu, svojim trudovima, nego uvjervanjima da je kemija (drip) bolja od prirod. Da je u pitanju CR ili što slično, druga priča.

Netko voli jagode sa šlagom, netko ne. Nema tu neke filozofije.

Svatko bira ono što je njemu primjerenije i gdje se osjeća sigurnije. I to je to!

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Indi, posve točno je sve što si napisala.
    Svome tijelu treba vjerovati.
    Doista nisu svi dobri, ali ja ostajem pri svome da većina JE ( po mojoj percepciji).

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ja uopće ne znam što da više kažem, sad se doslovce iscrpljuju nebitne stavke...
    Sad će jedni dizati u nebesa rodilišta, a i moj dida od 90 godina zna da je to veliki problem u RH...

Krše li se prava djeteta???
    ...ja sam rodila ujutro u 10:45 sati i nakon poroda svoje dijete prvi put vidjela u 17:50 sati, a razlog je bio što pedijatar još nije pregledao bebu.

Indi avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Indi, posve točno je sve što si napisala.
    Svome tijelu treba vjerovati.
    Doista nisu svi dobri, ali ja ostajem pri svome da većina JE ( po mojoj percepciji).
    I tvoja percepcija mi je u redu, ako je tebi u redu :D

Ja tako ne percipiram već ovako: dok god postoji ta jedna babica ili jedan doktor na koju/kojeg mogu nabasati i koji mi mogu porod učiniti lošim iskustvom, a ipak vjerujem da ih ima malo više (o postotcima i procjenama ne bih jer mi je to toliko apstraktno, a i nije bitno), sve do tad mi se kućni porod čini boljim izborom, naravno, ako je trudnoća uredna i imam kraj sebe primalju koju sam ja izabrala i kojoj vjerujem.

Ina May Gaskin u svojoj knjizi navodi svoje primaljsko iskustvo iz kućnih poroda i kaže da je ženama katkad bio potreban samo sućutni pogled i dodir da bi se cerviks otvorio zadnjih cm i beba rodila, a do tad je porod neko vrijeme stajao.

E to je ono što ja želim: sućutnu primalju koja će me u onim trenucima tranzicijskom ludila pogledati kako bi me sućutna osoba pogledala, stisnuti mi ruku, ako mi je potrebno, a obično je potrebno jer rodilje tada imaju prirodnu tendeciju vezivanja za nekoga tko će im pružiti tu utjehu tih trenutaka. Sjećam se da sam u bolnici tako, boreći se sa sobom i tom potrebom da me netko uhvati za ruku, stavila svoju ruku na ruku one primalje, a vagala sam hoću li ili ne, i odvagala da hoću, a ona je samo čekala da je maknem - znam da nije morala, da nije njen posao, i bezbroj drugih da..., ali nije me čak ni pogledala, samo je otišla čim sa ruku digla. Da mi je tad bilo da me mama zagrli , doista! A ne smatram se pretjerano nježnom osobom, i imam prilično visok prag tolerancije na bol.

Eto, to je ono što ja vidim kao razliku, naspram svih ostalih još navedenih, naravno!

smedja avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Rodila doma, pa se ukljucujem. Jest prije dosta vremena, ali valjda se jos broji

Porodi neusporedivi, oporavak neusporediv, sto fizicki sto psihicki... u korist pkk.

Razmisljala sam o bolnici, ali kako se blizio kraj trudnoce, sve je nekako bilo protiv... buduci da je beba bila jako velika, a od prosle epiziotomije pola rodnice sasiveno bilo mi je primarno roditi u polozaju kojem pozelim, a ne na ledjima.
    Drugi faktor je bila velika prenesenost (a svi pokazatelji s bebom savrseni) i nisam htjela da mi induciraju porod tako velike bebe jer sam se bojala za nju i kako ce podnijeti indukciju.
    Na kraju sam rodila stojeci, osjetila sam joj svako rame, pa cak i guzu i bokove, ali smatrala sam da bi u bolnici porod te bebe prosao puno rizicnije nego doma.

Buduci da sam ekspres rodilja, jedina stvarna bojazan je bila da ce primalja zakasniti, ali srecom su vec tada izgradili autoput skoro do ptuja, pa je ipak uspjela stici na vrijeme...

O dobrobiti za dijete koje je od prve sekunde sa svojom majkom i ocem i ostaje tako do kada ju odlucis ostaviti nekom na cuvanje je po meni suvisno govoriti.
    Prvo dijete i ja imamo velike traume zbog odvajanja od 3 min nakon poroda pa slijedecih 20 sati, jer nije bilo mjesta na babinjacama, pa su me odvezli na odjel gdje ne donose djecu, a buduci da su mi osim rane od epiziotomije nepaznjom sasili i dio sluznice vagine zajedno (a suprotne strane vagine vjerujte ne srastaju zajedno lako ni brzo) nisam se mogla niti okrenuti na bok, a kamoli ustati i hodati preko pola bolnice da bi vidjela svoje dijete, nego sam noc i cijeli dan plakala i molila sestru kako bi koja naisla da mi donesu dijete...

Nadam se da ce se pkk konacno normizirati, i da ce novi problemi s prijavom djece nestati i da ce drzava osmisliti neki razuman scenarij po kojem ce procjeniti je li dijete od tih roditelja i skratiti proceduru upisa u maticu.

Osoblje foruma Danci_Krmed avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Manuela. prvotno napisa Vidi poruku
    danci, imam rodice koje su u Americi i Njemačkoj, VMS, PA ZNAM IZ PRVE RUKE KAKO SE RADI A NE PO IŠČITANIM STATISTIKAMA!

Jedna radi u privatnoj gin. poliklinici, tako da nisu bedarije iz rukava!
    Amerika ima privatno zdravstvo, i njihove plaće i uvjete nisu usporedivi sa našima, a i licence za zdravstvene radnike izdaje svaka država pojedinačno tako da u primjerice u nekim državama primalje Certified Nurse Midwives odnosno medicinske sestre koje se specijaliziraju za primaljstvo, dok u drugim su Certified Midwives odnosno školuju se samo za primaljstvo, postoje i lay midwives odnosno primalje koje nemaju formalnu edukaciju ali veliko iskustvo u primaljstvu. Licence i mogućnost rada svakih od te tri opcije ovise od države do države, u nekima u uopće ne smiju raditi primalje dok u drugima smiju samo primalje sa određenom strukom (CNM ili CM ili oboje). A treba isto dodati k tome da puno ovisi o tome koje zdravstveno osiguranje pokriva i što pokriva (nemaju svi zdravstveno, i postoje bezbroj tvrtki i kombinacija osiguranja). Npr praćenje trudnoće + vaginalni porod u bolnici košta od 7-10.000 USD, ista usluga sa privatnom primaljom je oko 4000 USD, roditelji plaćaju i jedno i drugo iz džepa ako nemaju osiguranje i ovisno o tome kakvo osiguranje imaju. Opet postoje zdravstveno osoblje koji rade za državu (npr u vojnim bolnicama ili državnim bolnicama), gdje su usluge više manje na istoj cijeni možda malo manje ali zato je osoblje lošije plaćeno.

Pa naravno da uz takve cijene zarađuju mnogo. Želim reči da se ne može samo tako uspoređivati jer ima milion kombinacija.

A za Njemačku vrijedi ono što sam rekla za samozaposlene osobe, nitko ne računa na sva davanja i poreze koje ta osoba plaća iz onog što naplaćuje, a primalja kao takva ako prati i trudnoću i porod jedne žene prosto si ne može uzeti više od određeni broj klijentica.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj Pepita prvotno napisa Vidi poruku
    Ja uopće ne znam što da više kažem, sad se doslovce iscrpljuju nebitne stavke...
    Sad će jedni dizati u nebesa rodilišta, a i moj dida od 90 godina zna da je to veliki problem u RH...
    Pa ako ne možeš prihvatiti činjenicu da je nekim ženama bolje i draže roditi u rodilištu, ne znam ni ja što bi više kazala.
    Ne znam za tvog didu, ali JA sam dva puta bila zadovoljna porodom u bolnici.

I ja sam u rodilištu rodila bebana od 4400 g, bez ijednog ponta.

Razumijem tvoj stav, iako ni prvo nisi rodila doma, a nećeš ni drugo - svejedno mi je jasno da ti je ta ideja o porodu kod kuće jako privlačna.
    Pa daj shvati i ti da ne razmišljamo svi isto.

Svako malo se netko nadobudan dođe načuditi tome da netko drugi voli roditi u rodilištu.
    Čemu to?

I je li to tema?

Ili je tema o tome zašto resorno ministarstvo (a bome i sva ostala) osjećaju kao svoj poziv zagorčavanje života građanima Hrvatske?

Zašto se umjesto u poboljšanje uvjeta u rodilištima i otvaranje i drugih mogućnosti, energija usmjerava u zagorčavanje uvjeta onima koji žele ta rodilišta izbjeći i sl. (ove igrarije s manjim rodilištima)?

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Meni rađanje kući nije niti opcija, podrazumijeva se da idem u rodilište. I koliko god doktori griješe i ima stvarno svakakvih priča, još uvijek smatram da je rađanje kući, ili u toplini doma svog, kako vi to volite nazivati, previše neodgovorno zapravo. U ovakvim uvjetima. A kad bi se sve to skupa uredilo, legaliziralo, kad nebi bilo sve ovako ofrlje, onda bi možda i ja razmišljala o tome. U ovakvim uvjetima ne

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Zašto se umjesto u poboljšanje uvjeta u rodilištima i otvaranje i drugih mogućnosti, energija usmjerava u zagorčavanje uvjeta onima koji žele ta rodilišta izbjeći i sl. (ove igrarije s manjim rodilištima)?
    Zagorčavanje???
    Može te biti sram uopće ovako nešto promisliti, a kamoli napisati.
    Nema cure na ovom forumu koja ne bi voljela da se u rodilištima steknu savršeni uvjeti.
    Mislim da se ova Udruga za to i više nego zalagala! I radi poštovanja prema njima trebala si prije misliti što pišeš.

Kao da i mi drugi ne volimo da nam rodilišta budu kako treba. Što ti misliš da se mi zalažemo za pkk i da želimo da sve drugo nestane???

Napisah već gore, gdje ću ja i kako roditi to je moja osobna stvar, tek kad napišem priču o porodu i objavim je, postat će javna stvar!

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Pepita, ajde pročitaj ponovo.
    S razumijevanjem.

Cijeli topic i jest nastao iz toga jer se neki bave zagorčavanjem života ženi koja je rodila doma.

Osoblje foruma blackberry avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Pa ako ne možeš prihvatiti činjenicu da je nekim ženama bolje i draže roditi u rodilištu, ne znam ni ja što bi više kazala.
    Ne znam za tvog didu, ali JA sam dva puta bila zadovoljna porodom u bolnici.

I ja sam u rodilištu rodila bebana od 4400 g, bez ijednog ponta.

Razumijem tvoj stav, iako ni prvo nisi rodila doma, a nećeš ni drugo - svejedno mi je jasno da ti je ta ideja o porodu kod kuće jako privlačna.
    Pa daj shvati i ti da ne razmišljamo svi isto.

Svako malo se netko nadobudan dođe načuditi tome da netko drugi voli roditi u rodilištu.
    Čemu to?

I je li to tema?

Ili je tema o tome zašto resorno ministarstvo (a bome i sva ostala) osjećaju kao svoj poziv zagorčavanje života građanima Hrvatske?

i ja bi voljela znati zašto. mislim u stvari da je tako jednostavnije....stvoriti privid brige...dignuti hajku na mame koje rađaju doma...a u stvari ne činiti ništa pametnoga.

Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj Trina prvotno napisa Vidi poruku
    Meni rađanje kući nije niti opcija, podrazumijeva se da idem u rodilište. I koliko god doktori griješe i ima stvarno svakakvih priča, još uvijek smatram da je rađanje kući, ili u toplini doma svog, kako vi to volite nazivati, previše neodgovorno zapravo. U ovakvim uvjetima. A kad bi se sve to skupa uredilo, legaliziralo, kad nebi bilo sve ovako ofrlje, onda bi možda i ja razmišljala o tome. U ovakvim uvjetima ne
    meni je ok što tebi to nije opcija. ali, ako netko nešto ne pokrene...samo od sebe se promijeniti neće. čekati našeg ministra na takvu inicijativu...ili koga...liječnike?...ne znam

zato uporno ne razumijem one koji se čude što neke žene žele imati pravo na izbor. pa to je za dobrobit apsolutno svih. kad nestane taj monopol nad porodom, promijenit će se i liječnici...to mi izgleda nekako logično...

smedja avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Evo, JA mislim.

Dva puta sam u bolnici rodila bez prevelike muke, prvi put 1 sat i 20 minuta od prijave u bolnicu, drugi put 2 sata i 15 minuta od prijave do bebe.
    Čisto sumnjam da bi to doma obavila brže jer sam ja u svog liječnika imala ogromno povjerenje i za mene je akcija i počela kad smo stigli na odredište - u bolnicu.

Postoje žene koje se, i u ovim, još uvijek očito vrlo nesređenim uvjetima, odvaže na porod kod kuće.
    Ja ne bi, ali razumijem da je za neke žene to stvarno bolji izbor. Posebno ako su prethodno doživjele traumu u bolnici i imaju opravdani strah od rodilišta.

Ali postoje i žene koje se sigurnije osjećaju u rodilištu, okružene medicinskim osobljem, a ne toplinom svog doma.

Što ti je tu tako teško za razumijeti?
    Potpuno te razumijem i podrzavam, a najsretnija sam sto ti se dano povjerenje opravdalo... Jos uvijek imam oko toga pomjesane osjecaje... s jedne strane sam tuzna zbog djeteta sto je proslo onakav pocetak zivota, a s druge strane to mi je otvorilo nove vidike... da je porod prosao ok (mozda nista posebno ali ok) vjerujem da bi i drugi put isla u bolnicu...

Na prvi porod sam i ja dosla s velikim povjerenjem.

Procitala sam prije poroda 1-2 price o porodu kod kuce (u nl valjda), ali ni na rubu pameti mi nije bilo da je takvo sto uopce moguce u nasoj zemlji, pa se nisam dalje zamarala s tom mislju...

Dosla sam u poznato okruzenje (pratila cijelu trudnocu u toj bolnici i prosla detaljan i dugotrajan tecaj), bila sretna sto znam gdje dolazim i nekako mi se cinilo da je svijet moj.
    Ocekivala sam ugodnu rijec, razgovor, upit o nekom mom misljenju, a dobila skroz suprotno... I sve dok mi se cinilo (nisam bas tad bila dovoljno obrazovana po tom pitanju, a puna povjerenja u lijecnike) da je to samo na moju stetu (izuzetno bolno prokidanje vodenjaka, lijek protiv bolova koji zapravo nisam htjela, epiziotomija i grozno sivanje nakon) sve sam to bez rijeci izdrzala, ali kada su me odvojili od tek novorodjene bebe, tada sam shvatila da to ni za mene ni za bebu nije dobro... (unazad sam skuzila da indukcija prokidanjem u 38+5 tj bez naznaka trudova a zbog otvorenosti 4 cm nikako nije bila u interesu moje tako prerano rodjene bebe).
    Moje muke je zacinila nestrucno zasivena epiziotomija (zadnjim savom mi je zasivena sluznica vagine zajedno) i ta bol je trajala mjesecima, a problemi s dojenjem zbog ne vidjenja dijeteta i sto su mi ga uvijek donijeli sitog i bljucavog od AD su bili druga strana medalje, s tim pod ruku je isla i strasna alergija na KM koja je bila trigerirana adaptiranim u rodilistu i s cim smo se mucili godinama kasnije...

Slijedeci put sam se puno bolje obrazovala o fizioloskom porodu, o potrebi beba, o kolicini hrane koja joj treba u danima po porodu, o mogucim komplikacijama, o brzini nastanka istih pri porodu ne "pogonjenom" dripom, prokidanjem vodenjaka, lijekovima itd, o kompetencijama primalje... i informirano odlucila da za mene je porod kod kuce, da cu dobiti bolju brigu i skrb, da ce mi primalja strucnije sasiti spontanu pukotinu (koja ce nuzno nastati jer mi je vagina zasivena)...
    Jedino sto me smetalo sto tako obrazovanu primalju nemam u svojoj zemlji i sto moram riskirati hoce li stici na vrijeme. (Iako Odent sa velikim iskustvom osobnim i poznavanjem brojnih studija tvrdi da potpuno prirodan porod koji je ekspresan - par sati od prve kontrakcije, u najvecem postotku slucajeva prolazi potpuno bez problema).

Snazno se zalazem za poboljsanje uvjeta svim rodiljama, i da porod u bolnici koji zbog osjecaja sigurnosti, (a koji je najbolji indikator za mjesto poroda) bira najveci broj rodilja i uistinu edukaciju kako rodilja tako prije njih lijecnika i primalja o fizioloskom porodu, njegovim osobitostima i pozitivnim stranama.
    Ne, mozda suprotno nego sto bi pretpostavili, na medicinskom fakultetu, ni na specijalizaciji iz ginekologije se ne uci o fiziologiji poroda, barem ne u toj mjeri da je to prvo i standard, a da tek u slucaju kad se to izjalovi krece patologija.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

učilo il ne iz knjige-većina mladih lječnika na stažu, specijalizaciji -nije nikad vidjela fiziološki porod
    tako da džaba šta su učili.

tua avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
    učilo il ne iz knjige-većina mladih lječnika na stažu, specijalizaciji -nije nikad vidjela fiziološki porod
    ovo nazalost ukljucuje i primalje. a ono sto uce zove se "aktivno vodenje porodaja"

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj smedja prvotno napisa Vidi poruku
    Snazno se zalazem za poboljsanje uvjeta svim rodiljama...
    Vidiš, rekao bih da si s ovih par riječi upiknula u samu srž stvari. Poboljšanje uvjeta svim rodiljama bi značilo kraj ere monopola neizbježnih rodilišta i kraj sustavnog zastrašivanja. Kvaliteta bi se onda počela kvantizirati, a CR se ne bi glorificirao kod neupućenih.

Wow, čudim se zašto porodničari ne prigrle promjene

Snjeska avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Trina prvotno napisa Vidi poruku
    Debeli potpis.

Ja sam rodila jako bolesno dijete kojemu je bila neophodna zdravstvena skrb istog trena nakon poroda.
    Cijelu trudnoću nisam znala da je beba bolesna, na svim uzw sve je izgledalo b.o.
    I nisam jedina.

Znam za puno slučajeva gdje je rođena bolesna beba a mislilo se da je trudnoća školska.
    Neke od tih beba spašene su hitnom medicinskom intervencijom, neke nažalost nisu mogle biti spašene.

Jeste li spremne preuzeti taj rizik na sebe?
    Cijeli život se pitati da li bi za dijete bilo bolje da je odmah dobilo potrebnu medicinsku pomoć?
    Ja nisam.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Snjeska prvotno napisa Vidi poruku
    Pa... ovako i onako nemaš izbora - rizik je uvijek tvoj. Sve ostalo je zavaravanje.

Snjeska avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Aha...a onda je svizac zamotao čokoladu...

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Hoće reći da ti nisi potpisala izjavu kod zaprimanja u bolnicu? Neobično...

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa Vidi poruku
    Hoće reći da ti nisi potpisala izjavu kod zaprimanja u bolnicu? Neobično...
    Ja nisam.
    Ne potpisujem takve bianco oprostilice.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Snjeska prvotno napisa Vidi poruku
    Debeli potpis.

Ja sam rodila jako bolesno dijete kojemu je bila neophodna zdravstvena skrb istog trena nakon poroda.
    Cijelu trudnoću nisam znala da je beba bolesna, na svim uzw sve je izgledalo b.o.
    I nisam jedina.

Znam za puno slučajeva gdje je rođena bolesna beba a mislilo se da je trudnoća školska.
    Neke od tih beba spašene su hitnom medicinskom intervencijom, neke nažalost nisu mogle biti spašene.

Cijeli život se pitati da li bi za dijete bilo bolje da je odmah dobilo potrebnu medicinsku pomoć?
    Ja nisam.
    Prvo , nije za svaku trudnicu i trudnoću pkk.

Što se tiće potrebe djeteta na posebnu skrb nakon poroda mislim da ono spada u neplanirane rizike, na nešto što niti jedan roditelj ne očekuje , a ipak se događa. Nekom djetetu treba posebna skrb zbog načina poroda , nekom zbog nekog prirođenog problema. Ono što ja znam od majki koje se odlućuju na porod kod kuće je činjenica da pkk prođe nježnje, te se smanjuje mogućnost problema kasnije (onih iz prve skupine). Što se tiće prirođenih problema mislim da većina roditelja ne razmišlja o tome, iskreno mislim da ne bi niti trebala. Hoću reći , ako ne postoji neki poseban razlog , ne bi trebali. Osim toga barem što se problema sa srcem tiće ( a srčane greške su najveći dio urođenih problema i direktno utječu na mortalitet novorođenčadi) one se u pravilu dijagnosticiraju nakon više sati ili dana nakon poroda , tako da se može reagirati kao i u slučaju bolničkog poroda. Nema načina da sva djeca budu spašena, jednostavno nema. Nekad se može napraviti sve što je u mogućnosti medicine i opet da se dijete ne može spasiti.
    Nažalost , to je nešto sa čim se mora živjeti. Puno mama koje ja znam , a djeca su preživjela višestruke operacije grizu se još i danas zašto to nisu znale već u trudnoći pa bi djete poštedili panike i oštećenja koje su djeca imala nakon poroda. Nikad nije dovoljno dobro, mislim da je u ljudskoj prirodi da se pita da li je moglo bolje.
    Da li bi takva vrsta problema ( mogučnost da se dijete rodi sa urođenim greškom) trebala biti nešto što odlučije kod pkk, mislim da- ne. Jedanako kao što takva vrsta problema nebi trebala biti presuda na odluku da li biti trudan i roditi -općenito.

Osoblje foruma Mimah avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Ja znam curu koja je rodila u Riječkom rodilištu, uredna trudnoća, ali na porodu je nešto krenulo po zlu, malena je neko vrijeme bila u inkubatoru, ali, nažalost je umrla. A znam i za priču u kojoj, nakon bolničkog poroda, mama više neće moći imati djece zbog greške liječnika. Nije bolnica garancija da će s bebom i mamom sve biti uredu.

Manuela. avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
    od kuda vam sad to?

Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Meni je ginekolog rekao da bi svi novopečeni ginekolozi najprije trebali ići 'na praksu' kod veterinara da vide teljenja, koćenja i iz toga nauče kako porod ide sam, a oni su tu ako negdje zapne.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj Mimah prvotno napisa Vidi poruku
    Meni je ginekolog rekao da bi svi novopečeni ginekolozi najprije trebali ići 'na praksu' kod veterinara da vide teljenja, koćenja i iz toga nauče kako porod ide sam, a oni su tu ako negdje zapne.
    Odlično!
    Dodamo li tome činjenicu da su veterinari često zainteresiraniji za pacijente nego lječnici... a njihovi pacijenti ne govore o tome što ih boli... i anatomija krave i patke se poprilično razlikuje, neki pacijenti im teže po tonu, neki fakat smrde, neki grizu bez upozorenja, ima ih i otrovnih... ma kapa dole veterinarima. Svi lječnici k njima na praksu, ne samo ginekolozi.

Manuela. avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Citiraj Mimah prvotno napisa Vidi poruku
    tako je tvoj bio na praksi kod veterinara?

Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

tako je tvoj bio na praksi kod veterinara?
    Ne kužim zašto te to sad zanima

Manuela. avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

pa kad ti je tako rekao, to govori iz osobnog iskustva?

Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

od kuda vam sad to?
    a otkud tebi da su vidjeli? pa moj je rekao da niti ne posoji prirodan porod. a nije baš nešto jako mlad doktor.
    i gdje su ga to mogli vidjeti? i ako već postoji toliko prirodnih poroda, odakle potreba za odbijanjem intervencija tipa prokidanje vodenjaka, dripa...?
    zašto, ako su tako učestali?

Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

a za veterinare potpisujem u potpunosti. čovječe, kad vidim kakav odnos ima naš veterinar prema našim životinjama....nemam riječi.

Manuela. avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

znate , jako me ljuti kad netko priča o nečem što je " rekla-kazala", a pojima nema kako se uči i radi , zato rađe take bedastoče zadržite za sebe jer zbilja ....

Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

pa kad ti je tako rekao, to govori iz osobnog iskustva?
    Da, iskustva ginekologa koji je radio u riječkom rodilištu. Naviđao se poroda i doktora koji su ga vodili pa mu vjerojatno to daje pravo ustvrditi kako s ljudskim porodima u bolnicama nije uvijek kako je priroda naumila.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •