Pokazuje rezultate 1 do 50 od 140

Tema: da li treba uciti decu da vrate udarac

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Stvari nisu crno bijele. Ne postoje samo dvije opcije: 1. biti jadnik pognute glave koji prima čvrge; 2. biti isti kao nasilnik. Postoje načini kako se postaviti, kako se uspraviti, kako potražiti pomoć odraslih, a da se ne svedeš na nasilničko ponašanje. To je ono što pokušavam naučiti svoju djecu. Nasilnim odgovorom na nasilje povećava se i perpetuira nasilje. Ja želim da moja djeca daju druge odgovore.

Daleko gore nego da dijete vrati udarac je da se odrasla osoba obračunava s djetetom. Treba se umiješati i pomoći svom djetetu, ali na zakonom dozvoljen i moralno prihvatljiv način. To nasilno dijete je isto dijete i treba mu pomoći, a ne ga vlastitim nasiljem dodatno uvjeravati da je nasilje jedini odgovor.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa Vidi poruku
    Stvari nisu crno bijele. Ne postoje samo dvije opcije: 1. biti jadnik pognute glave koji prima čvrge; 2. biti isti kao nasilnik. Postoje načini kako se postaviti, kako se uspraviti, kako potražiti pomoć odraslih, a da se ne svedeš na nasilničko ponašanje. To je ono što pokušavam naučiti svoju djecu. Nasilnim odgovorom na nasilje povećava se i perpetuira nasilje. Ja želim da moja djeca daju druge odgovore.

Daleko gore nego da dijete vrati udarac je da se odrasla osoba obračunava s djetetom. Treba se umiješati i pomoći svom djetetu, ali na zakonom dozvoljen i moralno prihvatljiv način. To nasilno dijete je isto dijete i treba mu pomoći, a ne ga vlastitim nasiljem dodatno uvjeravati da je nasilje jedini odgovor.
    Da stvari nisu crno bijele, to stalno govorim. Kao i to da ne postoje samo dvije opcije. Niti učim dijete da je nasilje jedini odgovor (baš suprotno). Ali budući da sam prošla opciju br. 1., smatram da dijete koje se ne zna ili ne usuđuje obraniti treba od roditelja čuti i to da ima pravo na samoobranu - kao i na pomoć odraslih, naravno, ali nekad nema smisla čekati da ta pomoć stigne jer će trajati predugo.

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa Vidi poruku
    Moj prvi razlog zbog kojeg učim djecu ne vraćaju udarce jest taj što mislim da je tučnjava loša i ne rješava stvari i ne želim da se tako ponašaju. To ne znači da oni nekoga ne klepnu, a da ja za to ne znam.
    vidiš, ovdje kažeš da premda učiš svoju djecu nenasilju, ona ipak, vjerojatno, manje sukobe rješavaju kako znaju, i ti si s time prešutno sporazumna. Po meni je to sasvim razumno. Većina djece će se obraniti instinktivno (bilo verbalno ili fizički ako ne ide drugačije) i tako spriječiti da nasilje postane ozbiljnije. Ona djeca koja se ne znaju obraniti biti će ta koja će redovito primati udarce.
    Pa ako tvoja djeca nekao nekog i klepe a da ti o tome ne moraš znati ništa, mislim da se mogla i mlukacin pretvarati da nije ništa čula... ili je mogla, budući da njeno dijete ne zna uzvratiti udarac kada je potrebno, ipak popričati s djetetom na tu temu.

evo recimo slažem se s ovim ranijim postovima i mislim da bih ja takav razgovor vodila u tom smjeru:

Citiraj pikula prvotno napisa Vidi poruku
    Mislim da se djeca u samoobrani trebaju znati izmaknuti, blokirati udarce, pa i udariti da bi pobjegli ako ih netko drži ili udara. Ali to nije vraćanje iz osvete ili mržnje, pto bi i po mnei bilo ružno, nego kratki udarac i bijeg na sigurno - po tetu, učiteljicu ili roditelje.Mislim da se svi imao pravo braniti i da taj instinkt ne treba potiskivati, ali daleko sam od tog pitcanja na osvećivanje istom mjerom.
    Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    Mislim da se ovo ne može rješavati ovakvim praktičnom uputama "vrati" ili "ne vraćaj", nego da djetetu treba pomoći da usvoji ideju da se s jedne strane ima pravo i treba braniti, a s druge, da nije svako dijete koje ga udari njegov neprijatelj niti zlo dijete, nego najčešće jednostavno dijete koje je u tom trenu pogriješilo i loše postupilo. Pokušati približiti bolje načine rješavanja sukoba, ali bez potpunog zatvaranja vrata prema fizičkoj obrani, dakle, da ne misli da ne smije vratiti ni ako je stvarno ugroženo. Dakle, niti ga poučavati da vraća, niti mu zabranjivati da vraća.

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa Vidi poruku

vidiš, ovdje kažeš da premda učiš svoju djecu nenasilju, ona ipak, vjerojatno, manje sukobe rješavaju kako znaju, i ti si s time prešutno sporazumna. Po meni je to sasvim razumno. Većina djece će se obraniti instinktivno (bilo verbalno ili fizički ako ne ide drugačije) i tako spriječiti da nasilje postane ozbiljnije. Ona djeca koja se ne znaju obraniti biti će ta koja će redovito primati udarce.
    Pa ako tvoja djeca nekao nekog i klepe a da ti o tome ne moraš znati ništa, mislim da se mogla i mlukacin pretvarati da nije ništa čula... ili je mogla, budući da njeno dijete ne zna uzvratiti udarac kada je potrebno, ipak popričati s djetetom na tu temu.
    u mom slucaju to nije ista stvar, moja djeca nisu nikada imala problem s time da uzvrate udarac, ako ja nista ne saznam o tome - ne mogu niti djelovati, ali naši razgovori uvijek idu u smjeru da je udaranje neprihvatljivo, ako naknadno doznam za takvu situaciju sigurno ću ih upozoriti da to nije prihvatljivo ponašanje, bez iznimke. I njih dvoje doma, razlika je 8 godina, mala često navali na bracu - nikada nisam prešla preko njezina ponašanja niti sam ikada dozvolila ili prešutno odobrila B da joj uzvrati fizički...

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Bubica prvotno napisa Vidi poruku
    u mom slucaju to nije ista stvar, moja djeca nisu nikada imala problem s time da uzvrate udarac, ako ja nista ne saznam o tome - ne mogu niti djelovati, ali naši razgovori uvijek idu u smjeru da je udaranje neprihvatljivo, ako naknadno doznam za takvu situaciju sigurno ću ih upozoriti da to nije prihvatljivo ponašanje, bez iznimke. I njih dvoje doma, razlika je 8 godina, mala često navali na bracu - nikada nisam prešla preko njezina ponašanja niti sam ikada dozvolila ili prešutno odobrila B da joj uzvrati fizički...
    ali mislim da ti je ipak draža takva situacija nego da ti dijete svaki dan dolazi uplakano doma... ili možda ne? Odgovori iskreno. Ja bih radije odgojila dijete kojem nije problem uzvratiti udarac - ali samo kad je nužno, dakle govorim o ekstremnoj situaciji iz koje nema drugog izlaza - nego dijete koje je stalno meta zlostavljača i koje pati.

Ni ja ne bih prešla preko situacije koju opisuješ - sukobe među braćom, općenito preko bilo kakvog fizičkog sukoba djece kojem sam prisutna. Ali ne bih osudila dijete koje se obranilo kad mu nitko drugi nije mogao pomoći. Naprotiv, rekla bih da je dobro postupilo - rekla bih da nasilje treba prijaviti, učila bih ga sve verbalne metode obrane, ali ne bih osudila nužnu samoobranu.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •